Edistys edistyy

Vihapuhe. törkeilyt ja rasistiset huutelut ovat lisääntyneet vuosien mittaan uskomattomalla tavalla.
Meidän ikäiset ihmiset muistavat aikaisemmat poliitikot, eduskunnat, taiteilijat, muusikot, joita kaikkia kunnioitettiin heidän erikoisen tehtävänsä ansiosta. Eipä olisi tullut mieleenkään loukata heitä rääväsuisilla kirjoituksilla lehdissä. Eivätkä lehdet olisi edes julkaisseet herjoja. Ja nettiähän ei ollutkaan.

No sitten luovuttiin eräästä kohteliaisuusmuodosta. Muistatteko, mistä?
Teitittelystä.
Moni vuosisadan vaihteessa syntynyt ihminen järkyttyi asiasta. Hyvin pian kuitenkin ymmärrettiin, että teitittely on patavanhoillista. Se pakottaa ihmisen valikoimaan sanansa. Aataminaikaista!
Olihan uuteen moderniin kulttuuriin sopeuduttava. Se karsi estot.
Nyt sinutellaan jopa kuninkaallisia, ja herjaa uskaltaa heittää kaikille "herroille". Siltä ei välty maailman mahtajatkaan.

9

<50

  Vastaukset

  • Kyllä muista tuonkin ajan, siis sen teitittelyn, koska oma äitinikin teititteli äitään viellä kuoleman jälkeen puhuessaan hänestä.

   Sitten joskus 1962 menin töihin oikein patavanhoolliseen ruotsalais firmaan, jossa tämä teitittely oli yleistä. Samoin naiset eivät saaneet esiintyä pitkissä housuissa, vaan oli hamepakko.

   Vaan aika muuttui, alettiin jopa sinuttelemaan työkavereita ja jopa esimieheni teki "juhlallisen" sinuttelu sopimuksen eräällä ruotsinristeilyllä.

   Pian tulikin näitä nuoria, jotka käyttivät näitä inhottuja pitkiä housuja, siis naisetkin ja siitä seurasi nämä minihameet, jotka ilmeisesti oli vanhalle Kauppaneuvokselle hirvitys, ..vai oliko sittenkään, koska miehethän on aina miehiä!D

   Sivistyny puhetapa säilyi edelleen, josta olen kiitollinen, sillä se periytyi lapsillenikin, sillä koskaan en kuullut heidän puhuvan jotain "ukko ja akka" vaan kaikki oli setiä ja tätejä, kuten isä ja äiti muuttuivat hieman, mami ja papi muotoon.

   Syntymä kuntani painatti joskus näitä rinta nappeja, ei suinkaan sellaisia, että v...haisee hyvälle, vaan "saa sinutella", jota nappia itsekkin pidin hetken.

  • Itsekontrolli on höllentynyt. Nykyään sellainen on ihan tavallista mitä ei kuullut joku vuosikymmen sitten ääneen lausuttavan, kaikkea ei tohtinut pienessä mielessään ajatellakaan, mitä nyt voidaan sanoa päin naamaa.

   • . . . puhumattakaan kirjoituksista. Tuntuu, ettei tarvita enää mitään kontrollia, vaan vihat ja ala-arvoiset pilkat voidaan paukuttaa ihan minne tahansa.
    Uskoisin, että puhettaan huonokäytöksinenkin hiukan varoo.


  • Eilen tuli joku ohjelma telkkarissa (jota en nähnyt kokonaan), missä psykologi tai psykiatri puhui,
   että ihmisen ei ole ollut tarkoitus syntyä tällaiseen ympäristöön tai ihminen ei pysty
   sopeutumaan nykymaailmaan, siksi mielenterveysongelmia on niin paljon.

   Kaikkea on liikaa, tietoa, hälyä, vaatimuksia, paineita, ulkoisia ärsykkeitä,
   stressaava yhteiskunta, huono syöminen, liian vähän unta ym.

   Ihmiset eivät osaa löytää rauhallisia hetkiä mielelleen.
   Pitää painaa menemää tukka putkella. Ei osata pysähtyä ja antaa lepoa ja palautumisaikaa itselleen, aivoilleen ja sielulleen ja keholleen.
   Ihmiset palaa loppuun, voivat "seota", puhuvat mitä puhuvat ja kirjoittelevat aggressiivisesti.
   Eivät arvosta eivätkä huomioi muita, nostavat itseään ylös.
   Tai vaihtoehtoisesti masentuvat ja väheksyvät itseään.

   Henkisesti aika on vaativaa työikäisille ja nuorille ja lapsille.
   Iäkkäämpänä voi valita haluaako rauhallisempaa elämää vai menoa.
   "Digiloikka" ei ole itseltäni onnistunut. Taisin pudota ojaan.

  • Yhteiskunta on kova nykyään. Se on kilpailuyhteiskunta. Aina täytyisi voittaa joku muu saadakseen paikan yhteiskunnassa. Yritykset kilpailevat. Ihmisten täytyy kilpailla työpaikoista ja työpaikoilla. Ihmisiä kohdellaan kuin karjaa (Postin tapaus on yksi esimerkki, ei ensimmäinen laatuaan ollenkaan). Inhimillisyydelle ei ole tilaa niinkuin ennen. Inhimillinen kanssakäyminen tapahtuu enimmäkseen laitteitten välityksellä. Ennen sovittiin tapaamisesta. Elämä on tullut pinnalliseksi, kun ei ole sijaa syventyä toisiin ihmisiin. Ei saa olla enää tavallinen ihminen. Pitää opettaa itsensä uuteen ja uuteen koko ajan pysyäkseen mukana. Pitää kouluttautua moneen ammattiin elämänsä aikana. Elämä on on jatkuvaa oppimista.
   Koska ihminen ehtii ja voi palautua ja ammentaa itseensä voimia kaikkeen uuteen ?
   Äärimmilleen menossa oleva markkinatalous kutistaa ihmisen robotiksi.
   Voiko se jatkua loputtomiin ?

  • Jeesuksen rauhaa. Ei kaikkea netissä ole kirjoitettu tosissaan.

  • Suomessa olisi asiat todella hyvin,jos syy olisi teitittely.

   • Syy ei ole teitittely. Siitä luopuminen vain tutustutti ihmiset toisiinsa läheisemmin, ja läheiselle voi olla helpommin töykeä ja vähättelevä.
    Teitittely toi mukanaan arvostuksen, Siitä on nyt luovuttu.
    Enhän minä toki väitä, että vihapuheiden alku tässä olisi. Tulin vain ajatelleeksi, että olisi aika vaikea syytää loukkauksia ja samalla teititellä.


  • On varmaan totta, että teitittely piti yllä "etäisyyttä" ja antoi yksilönsuojaa.
   Myöskään ei ollut somea. Some on eräs tapojen muokkaaja.

  Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

  Luetuimmat keskustelut

  1. Greta Thunberg kritisoi Suomen hallitusta

   ”Tämä on epäonnistuminen”. https://www.is.fi/ulkomaat/art-2000006515088.html Thunberg on liittänyt mukaan perustamansa Fridays for Future -liikkeen
   Maailman menoa
   195
   6680
  2. Sedu Koskinen aikoo järjestää isot juhlat

   Näihin julkkiksiin ei näköjään päde mitkään lait tai korona tartu. https://www.is.fi/kotimaa/art-2000007637821.html Kyllä esim. taviksen ylioppilas
   Kotimaiset julkkisjuorut
   108
   5208
  3. Stefu kärähti taas amfetamiinista!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

   Eikö tuolle sekoilulle näy loppua? https://www.iltalehti.fi/viihdeuutiset/a/b3a29a6e-ac7d-460f-bd45-23ee51898a72
   Kotimaiset julkkisjuorut
   55
   3738
  4. Vapaavuorelle tuli kiire - Kaikki yleisötilaisuudet kielletään, mutta mites juottolat?

   Pelimies Vapaavuoren loppupeli Helsingin johdossa meni kimuraiseksi koronakriisin vuoksi. https://www.is.fi/kotimaa/art-2000007637875.html "Vapaavuori
   Maailman menoa
   101
   3107