Antipsykoottien teho lääkeyhtiöiden rahoittamissa tutkimuksissa on olematonta

Anonyymi

Skitsofrenian lääkehoidon vastetta tutkitaan yleensä niin sanotulla PANSS-skaalalla, eli positiivisten ja negatiivisten oireiden suuruutta kuvaavalla arviointilomakkeella. Tässä lääkäri tekee subjetkiivisen arvionsa potilaan oirekuvasta. Leuch et al (2011) mukaan jokainen uuden ja vanhan sukupolven lääke on teholtaan näissä tutkimuksissa olematon. Lääkkeiden teho on näiden tutkimusten mukaan korkeintaan minimaalisesti kliinisesti merkitsevä, mikä tarkoittaa, että nämä tainnuttavat lääkkeet "parantavat" potilaiden tilaa vähintään 28 % lähtöarvosta.

Tutkijat eivät pitäneet tästä tutkimustuloksesta ja arvelevat sen johtuvan siitä, että PANSS-skaalassa korostuu liikaa niin sanotut negatiiviset oireet, jotka ovat usein itse antipsykoottien itsensä aiheuttamia. He myös arvelevat, että potilaat eivät ole riittävän sekaisin, minkä vuoksi tainnuttamisen määrällinen vaste on heikompi kuin reaalimaailmassa. Tämä huolimatta siitä, että näissä tutkimuksissa tutkitaan lähtökohtaisesti lääkeriippuvaisia potilaita, ei ensipsykoosiin sairastuneita, jotka eivät ole kehittäneet hermostollista adaptaatiota neurolepteihin.

https://www.cambridge.org/core/journals/the-british-journal-of-psychiatry/article/clinical-relevance-of-findings-in-trials-of-antipsychotics-systematic-review/340B04370B086FD88E933ECEB63A826F/core-reader

Onkin ehdotettu, että mittaria pitäisi muuttaa, jotta ihmisten tainnuttamisen merkityksellisyys korostuisi paremmin toimintakyvyn kustannuksella.Eli toisin sanoen pitäisi korostaa sitä, että ihminen ajattelun ja tuntemisen kokonaisvaltainen lobotomia on hoidollisesti merkityksellisempää kuin se, että onko ihminen motivoitunut tekemään mitään ja onko hänellä tunne-elämää ja miten on hänen hoksaamiskapasiteettinsa ja keskittymiskykynsä laita.

Mitä mieltä olette, pitäisikö antipsykoottien vasteen mittaamista muuttaa ja mitä niiden vaikutuksen pitäisi teidän mielestänne mitata ja kuinka pitkään pitäisi tutkia ihmisten oireita ennen, kuin tuloksia voitaisiin pitää mielenkiintoisina? Naturalististen tutkimusten mukaan tämä olematon vaste psykoosioireisiin hoidon alussa ei kestä, vaan se heikkenee ja lopulta noin neljän vuoden seurannan jälkeen lääkkeen lopettaneet potilaat omaavat paitsi paljon paremman toimintakyvyn, paljon vähemmän psykoottisiksi tulkittuja oireita. Pitäisikö teidän mielestänne mittariin ottaa mukaan esimerkiksi toimintakyvkyä mittaavia kysymyksiä kuten se, että oletko jaksanut viimeisen kahden vuoden aikana käydä töissä, opiskella ja tavata ystäviä? Mittaavatko skitsofrenian oireita mittaavat kyselylomakkeet, eli subjektiiviseen tulkintaan perustuvat arviointimenetelmät, mielestänne riittävästi kokonaisvaltaisen hyvinvoinnin kannalta merkittäviä asioita?

2

52

  Vastaukset

  • Skitsofrenia on pseudosairaus, joten on (tieteellisestä näkökulmasta) absurdia lähteä pohtimaan skitsofrenian ja vastaavien mielikuvitteellisten sairauksien hoitoa.

   Neuroleptithan ovat huumausaineita siinä missä LSD ja kannabiskin. Neuroleptien vaikutus on vain hieman eri tavalla aivojen toimintaa sekoittava. Joku tykkää, joku ei tykkää. Tärkeintä on, että jokainen saa päättää itse ottaako aineita vai ei. Ketään ei saa pakottaa ottamaan tai olemaan ottamatta.

   • Ihan yksiselitteinen asiahan se on, että neuroleptit niinkuin muutkin skitsolääkkeet ovat huumausaineita.

    Kysymys, jonka voisi tehdä kaikille skitsoille ennen ja jälkeen lääkityksen. Polttaako tupakkaa ja käyttääkö alkoholia. Se nikotiinireitti on jotenkin samansuuntainen kuin lääkkeiden.


  suomi24-logo

  Osallistu keskusteluun

  Ketjusta on poistettu 1 sääntöjenvastaista viestiä.

  Luetuimmat keskustelut

  1. Coronasta jo parantuneet sairastuneet uudestaan

   https://www.iltalehti.fi/ulkomaat/a/665a88cc-27e7-4aa9-8ce1-5e7a4f027914 Sairaus voi hetkellisesti mennä lepotilaan ja aktoivoitua uudestaan. Taitaa
   Maailman menoa
   293
   6492
  2. Marin: "Uuden virustaudin leviäminen on asetettava myös oikeaan mittakaavaan."

   Pääministeri puhuu eduskunnalle koronaviruksesta ja rauhoittelee tilanteesta. "Tavalliseen kausi-influenssaan sairastuu Suomessa vuosittain noin 5 pr
   Maailman menoa
   90
   4284
  3. Miksi vihreät ja myös pääministeri vähättelee korona virusta..

   ..verrataan flunssaan ja "kuoleehan siihen se turha sakki muutenkin "-tyyliin. Koronavirus voi olla kohtalokas epidemia myös tuhansille suomalaisille.
   Maailman menoa
   142
   1604
  4. Skotlanti lupaa ilmaiset tamppoonit naisille

   "Skotlannin parlamentti on hyväksynyt lakiesityksen, joka takaa ilmaiset kuukautissuojat kaikille maassa asuville naisille. Lain mukaan tamponeja ja s
   Maailman menoa
   70
   1334
  5. "Kuule kundi, jos kondis on noin huono, tilaisit taksin"

   Vanhempien ihmisten kunnioittaminen on sivistynyt piirre. Hiljattain Kaarina Suonperä kertoo seuranneensa raitiovaunussa tilannetta, jossa sotaveteraa
   Maailman menoa
   92
   807