Myoomien hoito embolisaatiolla - oma kokemus

Anonyymi

Aikoinaan en löytänyt embolisaatiosta netistä kokemusinfoa, joten toivottavasti joku saa tästä apua.

Olen 50 v ja minulla oli monta vuotta megavuotoja myooman takia. V 2017 kesällä vuoto jatkui pari kuukautta putkeen ja tutkimuksissa löydettiin yksi myooma, jonka koko oli n 3-4 cm. Hoidoksi määrättiin heti kohdunpoisto. Mistään vähemmän kajoavasta toimenpiteestä ei kerrottu. Leikkausjonossa ollessa luin netissä embolisaatiosta, ja halusin kokeilla tietenkin sitä. Kohdun poisto tuntui isolta operaatiolta. En ollut motivoitunut poistoon, kun siihen liittyi myös riskejä.

Jättäydyin leikkausjonosta pois, ja menin tosin vasta 1,5 v kuluttua yksit. gynelogille tsekkauttamaan tilanteen. Elin toivossa, että vaihtarit hoitavat myooman aikanaan. Myooma oli kasvanut tuplasti eli koko oli 7-8 cm ja painoi virtsarakkoa. Jouduin käymään wc:ssä yli 20 krt/pvä. Ja vuoto anemisoi. Pyysin lähetettä KYSiin, jossa osaamista embolisaatiosta. Pari kuukautta meni ja kutsu operaatioon tuli viime keväänä.
Itse operaatiossa olin hereillä ja seurasin monitorista partikkelien liikkeitä monitorista, operaatio ei sattunut, mutta heti paluumatkalla salista, tuli kieltämättä kovat kivut. Sain toki kipulääkettä ja seuraavana aamuna matkustin junalla Helsinkiin.

Jälkitarkastus on marraskuussa, jolloin saan tiedon, kuinka paljon myooma pieneni.
Vuoto on rauhoittunut nyt vasta syksyllä, kun kuolioon mennyt myooma pienenee sen 6 kk. Sairasloma oli 1 vko ja kipulääkkeillä selviää. Kustannukset norm. 24 h potilasmaksu sekä matkakulut omaan piikkiin.

Suosittelen ja menisin ehdottomasti uudelleen. Myooman koko kutistuu 40-70%, joten luonnollisesti kannattaa hoitaa, kun myooma on vielä pieni. Operaatio tehdään nivusen valtimoa pitkin katetrilla eikä kajota mihinkään herkkiin osiin. Hyvin turvallinen, jos vertaa kohdunpoiston komplikaatioihin.
Netissä paljon tutkittua tietoa, jos haluaa lisätietoa. Hämmästelen, että HUS ei kerro potilaalle muista vähemmän kajoavista vaihtoehdoista!
Linkki Lääkärilehden artikkeliin:https://www.laakarilehti.fi/ajassa/ajankohtaista/embolisaatiohoito-hyva-vaihtoehto-kohdunpoistolle/

0

120

  Vastaukset

  Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
  5000

   Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

   Luetuimmat keskustelut

   1. Pilaa sun tunteista

    Sitähän minä vaan teen täällä. Ootko tajunnut?
    Ikävä
    402
    2027
   2. Ei se haittaa

    rakkaani. Parempi näin. Silti tiedän, että ammuin nuolen sun sydämeen 💘. Sellaisella tarkkuudella, että muut ei siihen (helpolla) kykene🎯. Taisin ol
    Ikävä
    72
    841
   3. Rakastuin mä kerran

    Rumaan ja läskiin naiseen. Unelmien nainen. 😗
    Ikävä
    44
    796
   4. Sinä nainen

    kerro minun toinen/toiset etunimet, ja jos osuu, soitan sinulle jos niin haluat. Terkuin minä se vaan täältä korpikuusenkannon alta.
    Ikävä
    74
    707
   5. Ei meistä mies tulis mitään

    oot liian vaikee ja minä en jaksa mennä sun pillin mukaan saamatta mitään takas.
    Ikävä
    56
    669
   6. Kysyisin sinulta

    Nainen mitkä on meidän vuorosanat? Kun nähdään livenä, tiedustelee mies.
    Ikävä
    39
    606
   7. Hauskaa sunnuntaita

    Mahdollinen 2x🔥 :).
    Ikävä
    88
    580
   8. Eloranta Kiuruveden leuhkin

    Eloranta ökyautoineen ja lakeijoineen Kiuruveden Osapalvelussa, vain Villasen veljekset aikoinaan olivat pollevampia kun kusettivat Kiuruveden kunnanu
    Kiuruvesi
    23
    559
   9. Onneks mies teit

    valinnasta helppoo. Its joor lost not main.
    Ikävä
    67
    537
   Aihe