Valokuvan myynti yksityishenkilönä??

Anonyymi

Hei, miten myydä kuva/kuvia ilman yritystä/toiminimeä jollekkin yritykselle? Ja mikä olisi sopiva hinta?

5

<50

Vastaukset

 • Mahtaako kukaan ostaa kuviasi? Ei kai se sen kummempaa ole kuin että hinnoittelet käyttötarkoituksen mukaan. Mihinkään polkumyyntihintaan ei kannata myydä. Tärkeintä on tehdä kuvan käytöstä sopimus ettet vahingossa luovuta kuvan tekijänoikeuksia ostajalle. Mikäli näin käy niin et voi enää myydä tai käyttää kuvaa kun taas ostaja voi tehdä sillä mitä lystää. Hintoja ja sopimusehtoja löytyy netistä. Mitään äkkirikastumista on turha odottaa. Jos joku ostaa niin sitten kysyt verottajalta että mitä haluaa.

 • Yksityishenkilölle kuvan myynti on palkkatuloa, joten ostajan on maksettava sotut sun muut ja tehtävä ennakonpidätys.

  Jos tämä jää hoitamatta, pitää myyjän ilmoittaa myyntitulot omassa veroilmoituksessaan.

  Sopiva hinta on se, minkä ostaja suostuu maksamaan ja millä myyjä suostuu myymään. Se voi olla mitä hyvänsä muutamasta kympistä tuhansiin euroihin kuvan laadusta ja käyttötarkoituksesta riippuen. Jokunen viikko sitten myin yhden kuvan aikakauslehden juttuun ja sain siitä satasen miinus verot. Alkuvuodesta sivun kuva aikakauslehteen ja pieni tekstinpätkä 250€, kymmenen kuvan juttu kuvatekstien kanssa 950€. Nämä esimerkit tietysti vain lehtipuolelta.

 • Kiitos vastauksista. Kuva/t tulisi yrityksen nettisivuille sekä someen(insta ym). Olen etsinyt ja etsinyt sopivaa hinnastoa, mutta ei vaan löydy. Olisko jollain hyvää linkkiä laittaa?

  t. aloittaja

 • Tutki noita ns. kevytyritys -vaihtoehtoja. OP:n kevytyritys on muita parempi, koska saat siinä oman Y-tunnuksen.

  Mitä taas hintaan tulee, niin käytetyt tunnit + tarvikkeet + kaluston vähennykset + oikeudet on oikea hinta. Miten nuo sitten itse arvostaa, on toinen juttu. Tuotekuvissa tms. on yleensä järkevää myydä oikeudet tilaajalle. Lehtikuvissa kannattaa pitää usein itsellä.

  • Noiden yrityspalveluiden kautta tulee hoidettua kaikki velvoitteet mitä yrittäminen sisältää, myös tulorekisteri-ilmoitukset (nykyisin pakollinen kaikista tuloista). Koska ostaja on firma, sekin todennäköisesti ilmoittaa omina kuluinaan kuvien ostot, joten maksua ei voi salata verottajalta.

   Ehkäpä jostain valokuvaajien ammattijärjestöistä voisi kysellä mitä ammattilaiset veloittavat, eikä yksityisen kannata lähteä polkemaan hintoja.


suomi24-logo

Osallistu keskusteluun

SEISKA.FI

Ketjusta on poistettu 2 sääntöjenvastaista viestiä.

Luetuimmat keskustelut

 1. Koronavirus saapunut Suomeen

  Se on Lapissa tuli kiinalaisten turistien mukana. Miten käy joulupukki turismin? Onko lappi eristettävä?
  Maailman menoa
  259
  3786
 2. En ymmärrä holokaustin kieltäjiä?

  Aivan sama kuin kieltäisi ettei 2 maailmansotaa ole ollutkaan. Onko heillä pimeä alue tuolta osin vai onko se tahallista kieltämistä. Jos myöntäisi se
  Maailman menoa
  80
  994
 3. Tunsiko joku HA n ja missä oli töissä

  Myllymäen kaupunginosa liittyi surulliseen kaupunginosien joukkoon missä on tapahtunut kantasuomalaisten murha laittoman maahanmuuttajan toimesta. Pää
  Hämeenlinna
  40
  503