Skitsofrenian/psykoosin stigma?

Anonyymi

Olen vähän yli parikymppinen nuori ja opiskelen tällä hetkellä. Minulla on yläasteelta saakka ollut vainoharjoja, että ihmiset pystyvät lukemaan ajatuksiani. Tämä tuli puheeksi joskus vanhan terapeuttini kanssa, mutta hän sivuutti sen selittämällä, että olin iässä, jolloin se vastakkainen sukupuoli alkoi kiinnostaa enemmänkin ja olin kuulemma vain häpeissäni näistä ajatuksista. Nyt muutaman vuoden sisään vainoharhat ovat menneet siihen, että uskon, että joku vakoilee minua kameroista (esimerkiksi puhelimen ja läppärin kamerat) sekä peileistä ja seuraa puhelintani ja on asentanut kamerat esimerkiksi suihkuun ja posliiniesineiden silmiin. En ollut edes ajatellut koko asiaa, mutta mielenkiinnosta katsoin videon, jossa skitsofreniaa sairastava ihminen kertoi ensioireistaan ja pystyin samaistumaan todella moneen oireeseen, mitä hänellä oli, ja ns. havahduin, että joku on pielessä. Minulla on myös vainoharhoja liittyen ihmisiin, jotka ovat elämässäni. Haluaisin ottaa tämän puheeksi terapeuttini kanssa, mutta minua pelottaa jatkotoimenpiteet ja se, miten ympärilläni olevat ihmiset suhtautuisivat, jos minulla olisikin skitsofrenia tai jokin muu psykoottinen sairaus. Tiedän, että jonkun videon perusteella ei voi diagnosoida itseään, mutta haluaisin silti käydä lääkärillä asian takia. Tiedän myös, että tämä ei välttämättä ole paras paikka tästä avautua, mutta en oikein tiedä minne muuallekaan voisin kirjoittaa. Olisin todella kiitollinen jos voisitte jakaa omia kokemuksianne siitä, miten tämmöinen prosessi menee. Onko minun syytä mennä tosiaan lääkäriin vai ylireagoinko? Jos menen lääkäriin niin mitä siitä sitten yleensä seuraa? Pelkään myös opiskelujeni puolesta äärimmäisen paljon, koska opiskelen tällä hetkellä haaveammattiini.

28

962

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Anonyymi

      Kannattaa tosiaan valita missä kertoo. Joku hyvin medikaalisesti ajatteleva psykiatri/terapeutti voi tosiaan harkita hommata sut sairaalaan ja pilata elämääsi stigmalla. Kuitenkin nuo on kokemuksia joille on luonnollinen selitys sen perusteella mitä sulle ehkä on elämässä tapahtunut, ja miten mieli käasittelee traumoja.

      Mad in Finland-sivuilla on muiden vastaavia kokemuksia, ja vaihtoehtoisia näkemyksiä psykiatriasta.

      https://madinfinland.org/

      • Anonyymi

        Omien kokemusteni perusteella psykiatriasta olen samaa mieltä tämän kommentoijan kanssa.Tuolta linkatulta madinfinland sivustolta löytyy paljon hyvää tietoa kuten tämä artikkeli : "Mitä ovat mielen sairaudet”? sekä "Kannattaako psykoosilääkkeitä käyttää?"


    • Anonyymi

      Suosittelen että jonnekkin kannattaisi kyllä mennä kertomaan ongelmastaan.
      En näe oireita esteenä opiskelulle jos ovat menneet hyvin tähänkin asti. Monet psyykkisesti sairaat ihmiset pystyvät elämään suhtkoht normaalia elämää vaivastaan huolimatta.
      Paljon on myös kiinni siitä mitä itse ajattelee sairaudestaan ja miten sen antaa vaikuttaa elämään. Jos ja kun päättää että haluaa pärjätä niin uskoisin että se onnistuu.
      Aloittajalla vaikuttaa olevan aika pahoja vainoharhoja, niitä kannattaisi yrittää jollain lailla hoitaa ettei tilanne pääse vielä pahemmaksi.
      Mutta ilman muuta jos tuntuu että koulussa pärjää niin tottakai unelmiaan täytyy kuunnella ja yrittää tehdä niistä totta. Tsemppiä!

    • Anonyymi

      täytyy myöskin ymmärtää ettei keneltäkään muulta mielenterveyspotilaalta vaadita kuin skitsofreenikolta, ettei kannata päästä pahaa oloa siihen pisteeseen että annetaan se diagnoosi.

      • Anonyymi

        Harva kuitenkaan itse päästää pahaa oloa mihinkään pisteeseen. Luultavasti ihminen yrittäisi välttää tilannettaan pääsemään pahaksi. Ei kukaan omavalintaisesti halua itselleen skitsofrenia-diagnoosia.

        Tuo edellinen kirjoitus on hieman outo koska siitä käsittää että skitsofreenikolta vaaditaan....
        ja ettei kannata päästää oloaan pisteeseen että annetaan diagnoosi. Eli ei voi sanoa että skitsofreenikolle annetaan skitsofrenia-diagnoosi.
        Ennemminkin niin että kun on muita psyykenvaivoja niin silloin ei kannattaisi päästää tilannetta pahemmaksi, skitsofreniaksi.
        Mutta kun on vain niin että yleensä sitä ei voi itse valita. Sama jos olet vaikka liukastunut ja kaatumassa pahasti niin et voi " ilmalennon" aikana mielessäsi valita että meneekö lonkka hajalle vai ei. Siinä käy jomminkummin.


    • Anonyymi

      no, totta hemmetissä tässä hoidossa skitsofreniapotilaalta vaaditaan, enemmän kuin monilta muilta mielenterveyspotilailta.

      jos ei kuntoudu, tulee kengänkuva takamukseen ja lujaa, sitä tämä hoito on.
      nyt on onneksi ollut rauhallisempaa kun on tarpeeksi paljon kritisoinut hoitoa ja uhannut kupsahtamisella.

      saanut olla viimeinkin rauhassa.

    • Anonyymi

      Eihän tuossa ole muuta, kun menet päivystykseen ja sanot mikä vaivaa. Suomessa on itsemääräämisoikeus päättää omista hoidoista niin kauan, kun tiedostaa hoidon tarpeen.
      Mielestäni on todella typerää, että jotku, jotka ei asiasta mitään tiedä. Niin pelottelevat ja tekevät vielä hankalammaksi apua tarvitsevan edes uskaltaa mennä lääkärille kertomaan vaivansa. Se on kuin perusoikeuden polkemista apua etsivältä.
      En tiedä montako sataa kertaa olen sairauteni takia kertonut lääkärille harhoista, ahdistuksesta, peloistani ja vaikka mistä. Kertaakaan en ole ollut tahdostani riippumatta missään hoidossa. Enkä kertaakaan ole syönyt tahdostani riippumatta ainoatakaan nappia. Ja diagnoosikin tuli vasta sitten, kun asia oli sairaanhoitajan kanssa mietitty. Mutta se diagnoosi on tarpeellinen, jotta saa oikeaa hoitoa. Joka minulla tarkoittaa lääkehoitona 600 ketipinooria vrk ja 30 sepram vrk ja 10 diapam silloin tällöin. Sekä aika 3vko:n välein sairaanhoitajalla ja n.2kk välein lääkärillä. Ja käyntien tiheydetkin olen valinnut aina itse.
      On asiassa tietenkin sekin puoli, että se auttaminen on toisen velvollisuus ja toisen oikeus. Ja se hoidon suositteleminen ja määrääminen on eri asioita.

      • Anonyymi

        "Eihän tuossa ole muuta, kun menet päivystykseen ja sanot mikä vaivaa. Suomessa on itsemääräämisoikeus päättää omista hoidoista niin kauan, kun tiedostaa hoidon tarpeen."

        Kuka sen hoidon tarpeen päättää?


      • Anonyymi

        Ongelma on siinä, että sinun saamasi hoitomuoto on etenkin pitkäaikaistutkimusten mukaan vähintäänkin kyseenalainen ja skitsofrenia on paitsi stigmatisoiva, myös lääketieteellisesti epävalidi diagnoosi. Ei tuo ketipinor oikeasti hoida mitään lääketieteellistä sairautta, vaan se on mieltä lamaava psykoaktiivinen aine, joka on itse asiassa tutikImusten mukaan tehoton ensipsykoosiin sairastuneilla ja erityisen tehokas niillä koehenkilöillä, jotka yleensä valikoidaan hoitosuosituksissa käytettyihin tutkimuksiin -lääkeriippuvaisilla lääkkeisiin hyvin reagoivilla kroonikkoskitsofreenikoilla. Näillä potilailla NNT eli se lukumäärä koehenkilöitä joita tarvitaan vasteen saamiseksi yhdessä koehenkilössä, on kuusi. Eli sinun hoitamiseksi on pitänyt altistaa kuusi ihmistä dementoiville, motorisia toimintoja ja aineenvaihduntaa häiritseville psykoaktiivisille aineille.

        Se että ihmisellä on oikeus tällaiseen hoitoon, on lähinnä vitsi. Yhtä hyvin voisit puhua oikeudesta heroiinirippuvuuteen, oikeudesta vapaudenriistoon, oikeudesta tulla vammautetuksi ja velvollisuudesta valehdella potilaalle, että heroiiniriippuvuuden tuottaminen on sairauden hoitoa ja vammauttaminen on velvollisuus. Itse olen kärsinyt aivan samanlaisista ongelmista nuoruudessani kuin aloittaja ja olen tosiaan pärjännyt mainiosti ilman minkäänlaista kemiallista lobotomiaa. Olisin selvinnyt niistä vielä paremmin ilman stigmatisoivaa "hoitoa" ja diagnoosia, jolla en tee mitään, koska en ole lääkitty työkyvytömäksi. Se että ihminen kärsii sosiaalisesta häpeästä on naurettava syy lääkitä ihminen vammaiseksi. Lääkärien vähäjärkisyys yhdistettynä heidän virkavelvollisuuksiinsa on aika vahingollinen yhdistelmä ihmisille, joilla on tuollaisia pohjimmiltaan hyvinkin proosallisia ja ratkaistavissa olevia, mutta hyvin stigmatisoituja kokemuksia.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        "Eihän tuossa ole muuta, kun menet päivystykseen ja sanot mikä vaivaa. Suomessa on itsemääräämisoikeus päättää omista hoidoista niin kauan, kun tiedostaa hoidon tarpeen."

        Kuka sen hoidon tarpeen päättää?

        Juurikin näin, kuka sen päättää ?
        Jotkut haluaisivat hoitoon, mutta eivät pääse sitten millään, ja joskus taas laitetaan vastentahtoiseen hoitoon, vaikkei välttämättä olisi välitöntä tarvetta.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Juurikin näin, kuka sen päättää ?
        Jotkut haluaisivat hoitoon, mutta eivät pääse sitten millään, ja joskus taas laitetaan vastentahtoiseen hoitoon, vaikkei välttämättä olisi välitöntä tarvetta.

        Niinpä, siellä se tavan rahvas istuu päivystyksessä vuorokaudet läpeensä, kun kultapossulaiset pääsee hoitoon ilman välitöntä tarvetta.

        Mietihhän nyt ihan omilla aivoilla äläkä aina vaivaa toisten.


    • Anonyymi

      Sun pitää nauraa omille jutuillesi. Kukaan ei sua kuvaa, eikä ihmisillä ole mitään "salaliittoa" sua vastaan. Joskus nyt tulee omituisia ajatuksia mieleen ja niiden pitää vaan antaa mennä.

    • Anonyymi

      ei ehkä salaliittoa kenties, mutta kyllä me aikamoinen bisnes ollaan me mielenterveyspotilaat.

      • Anonyymi

        Onhan teitä hoidettava.


      • Anonyymi

        Määrittele mielenterveyspotilas.


    • Anonyymi

      Psykiatriassa käytetään todella aivoihin hermostoon vaikuttavia erittäin vahvoja lääkkeitä. Se vaan niin niihin ihminen sitten tottuu, mutta tosiasiassa niissä lääkkeissä on paljon sellaisia haittoja, jotka ovat samanlaisia kuin on itse sairaus skitsofrenia.

      Kunnallinen mielenterveystoimisto eli psykiatrian poliklinikka käyttää maassamme kaikissa kaupungeissa vahvoja lääkkeitä. Kysymys on myöskin siitä, että niitä kokeillaan ihmisillä, sillä eläimiä ei saa enää käyttää lääkekokeiluihin. Tosin myyntiluvan saaneet lääkkeet on testattu, mutta kaikki potilaat toki ovat niinsanottuja testattavia tavallaan, koska haittoja tulee niin erilaisia eri ihmisille. Lääkkeitä ei ole testattu niin suurilla ihmisryhmillä, että voitaisiin olla tasan selvillä kaikista haitoista ja siksi niissä lääkepakkausselosteissa onkin mainittu, että potilas ilmoittaisi, jos tulee jokin sellainen haitta, jota ei ole haittavaikutusten listassa.

      No meneppä Google Maps sivulle, ja ota se kartta esille ja sieltä keltaisella ukolla lähdet ajelemaan Ohioon Denverin kaupunkiin. Laita siihen karttahakuun, mikäli et Denveristä muuten löydä, niin seuraava teksti. Museum of Death Industry Psykiatry. Jotain sen museon seinässä lukee vielä Ihmisoikeudet tai jotain. Keltaisella pikku ukkelilla pääset ihailemaan ihan kadun laidalla olevaa Kuoleman teollisuuden Museota, Psykiatria. Voit lukea tekstin ihan itse rakennuksen pääoven kohdalta. Jotta silleen, jos nyt psykiatrisista lääkkeistä kyselet, että kannattaako käyttää.

      Jos sitten ihan pakko on niitä syödä, niin pidä mielessäsi, että annosta voit itse pienentää heti lääkemääräyksen saatuasi, sillä psykiatrit kirjoittavat aina niin suuren annoksen kuin sielu sietää. Käytä järkeäsi älä anna ohjata itseäsi.

      • Anonyymi

        Mitähän "järkeä" tuossa neuvossasi on? Ajella lukemaan tekstiä jostain psykiatrian museon seinästä. Hei haloo!!!


      • Anonyymi

        Osoitteen olet laittanut virheellisesti.

        An Industry of Death Museum: Psychiatry ( Kuoleman teollisuuden museo: psykiatria ) sijaitsee Los Angelesissa Kaliforniassa ja tarkemmin siellä Sunset Blvd number 6616. Museon seinässä on teksti Citizens Comission on Human Rights International. Viirit seinällä ulkona " Menthal Health Watchdog". Ihan hyvä tietää tällaisen Museon olemassaolo. Museon nimi kertoo suoraan, mistä on kysymys.
        Eli mitään vaarattomia lääkkeitä, kemiaa skitsofreenikoille ja muille mielenterveyden häiriöisille ei syötetä.

        Kukaan ei ole kertonut niitä vakavia haittoja, joita psykiatrian lääkkeet aiheuttavat. Oliko se juuri tuo antikolinerginenkin lääke, joka imee nesteet elimistöstä. Vähän samantapainen vaikutus kuin on nesteenpoistolääkkeillä. Ynnä muita epäterveellisiä kemioita.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Mitähän "järkeä" tuossa neuvossasi on? Ajella lukemaan tekstiä jostain psykiatrian museon seinästä. Hei haloo!!!

        Haloo itsellesi. Etkö todella tajua. Museo, jonka nimi on Kuoleman teollisuuden museo ja on psykiatrian museo, kertoo kaiken ko alasta. Sorry jos kerroin sinulle tämän. Mutta älä sinä kerro tätä eteenpäin, että lääkkeet tekevät kauppansa.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Osoitteen olet laittanut virheellisesti.

        An Industry of Death Museum: Psychiatry ( Kuoleman teollisuuden museo: psykiatria ) sijaitsee Los Angelesissa Kaliforniassa ja tarkemmin siellä Sunset Blvd number 6616. Museon seinässä on teksti Citizens Comission on Human Rights International. Viirit seinällä ulkona " Menthal Health Watchdog". Ihan hyvä tietää tällaisen Museon olemassaolo. Museon nimi kertoo suoraan, mistä on kysymys.
        Eli mitään vaarattomia lääkkeitä, kemiaa skitsofreenikoille ja muille mielenterveyden häiriöisille ei syötetä.

        Kukaan ei ole kertonut niitä vakavia haittoja, joita psykiatrian lääkkeet aiheuttavat. Oliko se juuri tuo antikolinerginenkin lääke, joka imee nesteet elimistöstä. Vähän samantapainen vaikutus kuin on nesteenpoistolääkkeillä. Ynnä muita epäterveellisiä kemioita.

        Kaksi tabua Risperidonia ja paino tippui 4 kiloa.


    • Anonyymi

      Se on just toi 20 vuoden molemmin puolen nuorilla, kun tulee se hormonirysäys korvienkin väliin. Joten, monelle tulee tuossa iässä juuri samanlaisia juttuja, toisilla lievempinä ja toisilla taasen voimakkaampina.

      Jos jaksaa mennä tuon ikäkauden yli ilman lääkkeitä, on monesti parempi. Ne jotka lääkitään, saavat sitten syödä lääkkeitä loppuikänsä, mikäli eivät itse sitten yritä lopettaa lääkitystä. Psykiatriaan nimittäin ei kuulu lääkkeiden lopetus, vaan haitat hoidetaan pääasiassa aina uudella lääkkeellä.

      Kysymys on kaupankäynnistä, tämä on tosiasia. Tiedät varmaan niin lääkeyhtiöt kilpailevat keskenään Pörssipaikoista.

      • Anonyymi

        Kaipa sitä jotkut sentään paranevatkin ja lääkkeitä ei tarvitse syödä lopun ikäänsä.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Kaipa sitä jotkut sentään paranevatkin ja lääkkeitä ei tarvitse syödä lopun ikäänsä.

        Useimmiten joutuu koko iän aloitettuaan kerran niitä käyttään. Miksi? Koska ne on aivojen kemiaan vaikuttavia aineita samalla tavalla kuin on erilaiset huumausaineet. Jokainen joka on kerran aloittanut tupakoimaan reilummin, ymmärtää asian. Ei ole helppo päästä tupakasta eroon.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Useimmiten joutuu koko iän aloitettuaan kerran niitä käyttään. Miksi? Koska ne on aivojen kemiaan vaikuttavia aineita samalla tavalla kuin on erilaiset huumausaineet. Jokainen joka on kerran aloittanut tupakoimaan reilummin, ymmärtää asian. Ei ole helppo päästä tupakasta eroon.

        Lääkkeistä pystyy pääsemään eroon, ei se ole täysi mahdottomuus.
        Usein lääkärit kyllä väittävät, että niitä on sitten käytettävä loppuelämän ajan.
        Mihin lienee perustuu.


    • Anonyymi

      Kerran skitsofreenikko aina skitso. Valitettavasti stigma jää ja se pysyy.

      Eletään 2019 lukua, mutta mielisairaudet elävät ihmisten muistissa niinkuin keskiajalla.

    • Anonyymi

      Läppäreiden ja puhelimen kameralla voi joku ulkopuolinen katsella sinua.
      Sama on mikrofonien laita.
      Oli vain pakko tulla sanomaan tämä.
      Hullu saa olla, mutta ei tyhmä.

      • Anonyymi

        Hyvä että tulit sanomaan. Olen miettinyt noita asioita itsekin. Valvontateknologia menee ihan mahdottomaksi koko maailmassa nyjyään, ja Suomessa ollaan sinisilmäisiä kuten aina.


    • Anonyymi

      *stigmata*

    Ketjusta on poistettu 3 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. En ole rakastunut

      Tai ihastunut sinuun. Kiinnostuin kyllä heti koska erotut massasta.
      Ikävä
      376
      3481
    2. Miksi suomalaisia vainajia säilytetään kylmäkonteissa ulkona? Näin kuolleita kohdellaan Suomessa

      Suomesta ei löydy enää tilaa kuolleille. Tänä päivänä vainajia säilytetään ympäri maata ulkona kylmäkonteissa. Kontit
      Maailman menoa
      185
      1567
    3. Olen ärtynyt koska

      minulla on tunteita sinua kohtaan. Tunteita joita en voi ilmaista. Kaipaan kaikkea sinussa. Siksi olen välillä hankala.
      Ikävä
      66
      1297
    4. Suomalaiset marjat loppuvat

      Suomalaiset marjat mätänevät metsään, koska ulkomaalaiset, lähinnä thaimaalaiset poimijat ovat huolehtineet suomalaisten
      Maailman menoa
      145
      1162
    5. Puhutko toisista ihmisistä

      pahaa, jotta näyttäytyisit itse jotenkin paremmassa valossa?
      Ikävä
      117
      853
    6. Joku tukeva täti syyttää suomalaisia rasisteiksi Hesarissa

      ”Kaikki valkoiset ihmiset Suomessa ovat kasvaneet rasistiseen ajatteluun”, sanoo Maija Laura Kauhanen: https://www.hs.
      Maailman menoa
      164
      825
    7. Mitä teen väärin?

      Alkaa pikku hiljaa tympäsemään ainainen pakkien saanti. Eka ennen kun nähdään, miehet ovat kiinnostuneita viestittelemää
      Sinkut
      116
      794
    8. Oli mukava tavata irl

      Sattuma toi sinut matkani varrelle. Ihmettelin sitä silloin, ehkä vähän vieläkin. Oli ilo jutella ja tuntea, vaikka nyt
      Ikävä
      24
      789
    9. Yhteiskuntaa hyväksi käyttäjät

      Kyllä täällä Suomussalmellakin osaavat käyttää näitä Suomen etuja hyväksi. Vuokrataan ns. asunto lapselle että saa asu
      Suomussalmi
      48
      786
    10. Haluaisin tietää

      mikä saa sinut tuntemaan olosi rakastetuksi. Ja sitten haluaisin mahdollisuuden tehdä juuri niin. 💔
      Ikävä
      46
      782
    Aihe