Aurinkopaneelit ja maasähkölaturi?

Anonyymi

Lisää virtaa pitää saada kylmäkoneikon asennuksen takia.
Ajattelin laittaa 110Ah geeliakun avuksi (erillinen starttiakku on) 50W aurinkopaneelin.
Tilaa kannella on paneelille todella vähän, jos sen aikoo pitää kytkettynä purjehtiessa, mutta tuollainen 50W paneeli vielä mahtuu.

Akuille on kummallekin omat CTEK-laturinsa (starttiakulle M100 ja kulutusakulle M200), latausreleelle on poiskytkentä verkkolatausten ajaksi releen miinusjohdossa olevalla kytkimellä, jotta laturit eivät sotke toisiaan (toinen akku on tavallinen, toinen geeli-).

Miten olette kytkeneet aurinkopaneelin säätimen maasähköä silmälläpitäen?
Nythän aurinkoisella ilmalla verkkosähkö ja aurinkosäädin todennäköisesti sekoittavat toistensa sielunelämän? Vai pitääkö verkkovirtaa käyttää pelkästään yöaikaan, kun aurinko ei paista - vai pitääkö paneelisäädin kytkeä irti verkkosähköllä ladatessa?

Ei ole tullut vastaan "älykästä" ohjaussysteemiä tällaiseen. Yöllähän ei paista, mutta joskus voi olla kiva päiväsaikaankin ladata akusto nopeasti täyteen maasähköllä.

7

141

  Vastaukset

  • Hieman mutua mutta minusta paneeli- ja verkkolaturin ladatessa yhtaikaa ne huomaavat että kun kaveri lataakin niin minun ei tarvitse. Eli lataus on hitaampaa. Verkkolaturia (CTEK M300) käyttäessäni irroitan akut paneelien säätimestä.

  • 50W paneeli on kyllä vähän omasta kokemuksesta. Lähinnä ehkä tarjoaa akuille lisää elinkaarta veneen seisoessa laiturissa ilman maasähköä.

   Tehokas aurinkoinen aika on yllättävän lyhyt keskikesälläkin ja kun kannella paneelia ei saa kohdistettua niin tuotto on maltillista.

  • Ei tuo mitään lisä-älyä tarvitse. Siitä vain lataussäädin suoraan akkuun kiinni kuten maasähkölaturikin. Tietysti voisi ympäristöä ajatellen laskea maasähkölaturin jännitettä, jos aurinko paistaa, mutta ei tuolla rahallista merkitystä ole.

   Molempien äly katsoo vain akun jännitettä. Lataa täysillä, kunnes saavuttaa asetetun jännitteen, jota yleensä pitää muutaman tunnin kunnes tiputtaa ylläpidolle. Jos latausvirtaa tulee muualtakin, laskee antamaansa virtaa jännitteen mukaisesti. Virta ei kuitenkaan mene negatiiviseksi vain ainoastaan nollaan, jos toinen pitää jännitettä toisen mielestä liian korkeana. Ei mitään ongelmaa.

  • Näin on, omasta aiemmasta kokemuksesta tiedän, että 50W paneelilla akut pysyvät latingissa, kun vene seisoo viikot laiturissa. Muutaman tunnin kesäisen päiväpurjehduksen jälkeen virtaa on kulunut niin vähän, ettei maasähköä tarvitse kytkeä akkujen latausta varten.

   Mutta jos vaikka viikonlopun reissun heittää luonnonsatamissa eikä käy välillä verkon äärellä, sunnuntai-iltana käyttöakku on jo kunnon latauksen tarpeessa. Pelkällä auringolla akkupankki ei välttämättä viikon aikana tule täyteen, varsinkin jos sattuu jokunen pilvinen/sateinen päivä (onneksi Suomessa sataa todella harvoin :).

   Ehkä kannattaa ottaa paneeli pois kannelta, jos jättää paatin pariksi päiväksi maasähköön.
   Luulisi, että säädin kuumenee pirusti, jos paneelilta tuleva virta ei pääse akkuihin irtikytkennän takia? Tietysti voisi askarrella jonkun siistin peitteen paneelille - jätesäkistä voi tulla satamassa pyyhkeitä.

   Siinäpä jollekin laturivalmistajalle markkinarako: Maasähkölaturi, jossa on liittimet aurinko- ja tuulisähkölle ja kahdelle tai jopa kolmelle akulle - ja jossa jokaista akkua varten olisi oma ohjelmoitava latausmoduulinsa. Näin tavallisia, agm-, geeli- ja jopa litiumakkuja voisi käyttää samassa järjestelmässä.
   Kun samassa paketissa lisäksi olisi maasähkökeskus galvaanisine erottimineen, siitä voisi ihan mieluusti jo maksaakin vaikka vähän enemmän.....

   • Ei ylitehoja lämmöksi muuttavia säätimiä ole tehty vuosikausiin. Niissä on joko PWM- tai hakkurisäätö (MPPT). Molemmat pätkivät nopeassa tahdissa aurinkopaneelilta tulevaa virtaa on-off. Jos latausta ei tarvita, tilanne on sama kuin olisit irrottanut aurinkopanelin säätimestä eli tuo säätimen sisäinen "kytkin" (MOSFET) on auki.


  • Akun ja paneelin säätimen välissä tulee olla sulake, kuten kaikista johdoista, jotka akulta lähtevät. Minulla se on johdon suojakatkaisijasulake. Maasähköllä ladattaessa painan sulakkeen vivusta sen pois päältä. Maasähkölaturi saa tehdä työnsä rauhassa.

  • Minusta 50 W kuulostaa tosi pieneltä. Meillä on 2 x 60 W ja se riittää nippa nappa jos aurinko paistaa. . Kesä 2018 oli tällainen. Jääkaappi oli lähes koko kesän päällä eikä maasähköä tarvittu.Jos aurinko ei paista niin tämäkään ei riitä.Kaappimme on 45 W Waeco ja paneeli syöttää pelkästään jääkaappiakkua (110 Ah) . Olen aina antanut ohjeeksi paneelia hankkivalle: jos rahaa on niin niin iso (tai isoja) kuin mahtuu. Maasähköä olemme käyttäneet vaikka aurinkokennot lataavat. Ei tunnu haittaavan.

  suomi24-logo

  Osallistu keskusteluun

  Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

  Luetuimmat keskustelut

  1. Sanna Marinin hallituksen hanke tyrmistyttää:

   1680 euron kuukausituloilla pitää maksaa 25000 euron remontti? https://www.kauppalehti.fi/uutiset/sanna-marinin-hallituksen-hanke-tyrmistyttaa-1680-eu
   Maailman menoa
   294
   4798
  2. Sohvi takaisin Eirassa

   Riita tullut,yöllä lähti koiran kanssa,aamupäivitys eirasta,lakanoista tunnistin,samat mitkä vaihtoi silloin toukokuussa😅
   171
   2893
  3. Sofia muuttaa?!

   Instan mukaan Sofia Berlöff muuttaa taas. Mutta minne tällä kertaa?
   Kotimaiset julkkisjuorut
   107
   2664
  4. Stefun sisko Charlotta laittoi Sofiasta sydänvideota omaan instaansa

   Stefun suku on ottanut avosylin Sofian sukuunsa. Chaali joka ei ikinä laittanut mitään Martinasta, laittoi julkisena videopätkää omaan instaansa, joss
   Kotimaiset julkkisjuorut
   61
   1436
  5. Sofia nuolee shampanjapulloa instassaan

   Laittoi storyyn, on Stefun ja kavereidensa ja Stefun siskon kanssa bilettämässä Hangossa. Nuolee kallista shampanjapulloa... iljettävä video.
   Kotimaiset julkkisjuorut
   79
   1394