Valtakunnansyyttäjän ongelmallinen tulkinta

Anonyymi

Syyttäjä Toiviainen on ottanut kantaa vihapuheeseen ja Päivi Räsäsen tomintaan.

Syyttäjän mukaan Raamatun siteeraaminen voi olla rikos. Tästä on helppo olla samaa mieltä. Minkä tahansa tekstin siteeraaminen siinä tarkoituksessa, että sillä pyrkii solvamaan tai panettelemaan jotakin vähemmistöryhmää, voi olla rikos. Periaatteessa siis syyttäjä on oikeassa, mutta kohdehenkilö on kuitenkin väärä.

Mielestäni on täysin ilmeistä, että Räsänen pitää kannanottojaan uskonnosta lähtöisin olevina mielipiteinään. Uskonnonvapauden nojalla hänellä on näihin mielipiteisiinsä (ihmis)oikeus ja sananvapauden perusteella hän saa ne myös ilmaista.

Yhteiskunnallisista kysymyksistä saa sananvapauden sallituissa rajoissa käydä keskustelua, ja tämä koskee myös keskustelua homoseksuaaleista. Uskonnolliset mielipiteet voivat joitakin toisia henkilöitä loukata ja he voivat jopa tulkita niiden sisältävän vihapuhetta. Vapaaseen keskusteluun kuuluu kuitenkin myös sietää itselle vieraita mielipiteitä. Näin on perustellut ratkaisujaan mm. Euroopan ihmisoikeustuomioistuin.

Ongelma syntyy siitä, että uskontoon perustuvat kannanotot ovat sallittuja uskonnonvapauden nojalla, mutta niiden sisällön ollessa tulkittavissa sananvapausrikokseksi (esim. kiihottamiseksi kansaryhmää vastaan) joudutaan punnitsemaan näiden kahden sääntelyn ristivetoa. Toiviainen kannattaa hyvin ankaraa tulkintaa vihapuheesta, mikä ei vaikuta perustellulta, kun asiaa tarkastellaan uskonnonvapauden kontekstissa.

Räsäsen julkaisemia kannanottoja homoseksuaaleista voidaan pitää rikoksena vain silloin, jos hänen tavoitteensa olisi pyrkiä loukkaamaan seksuaalista vähemmistöryhmää. Juuri tätä en ainakaan itse ole havainnut Räsesen toiminnassa.

5

<50

  Vastaukset

  • Räsäsen pokka pitää.

  • Valtakunnansyyttäjä ei ole vielä syyttänyt ketään. Hän on hänelle lähetetyn ilmiannon perusteella antanut poliisille tutkittavaksi asiaa. Tämä kuuluu hänen virkavelvollisuuksiinsa.

   • Syytteen nostaminenkin kuuluu hänen virkavelvollisuuksiinsa, joten kuvitteletko, ettei hän nosta syytettä Räsästä vastaan omatessaan lehdessä kerrotun kannan vihapuheeseen?

    Voisin veikata toisin.


   • Anonyymi kirjoitti:

    Syytteen nostaminenkin kuuluu hänen virkavelvollisuuksiinsa, joten kuvitteletko, ettei hän nosta syytettä Räsästä vastaan omatessaan lehdessä kerrotun kannan vihapuheeseen?

    Voisin veikata toisin.

    Veikkaan että hän muodostaa kantansa vihapuheeseen mihinkään lehteen nojaamatta.


  • Jos syytteen nostaa
   parempi lähteä työnhakukurssille.

  Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

  Luetuimmat keskustelut

  1. Greta Thunberg kritisoi Suomen hallitusta

   ”Tämä on epäonnistuminen”. https://www.is.fi/ulkomaat/art-2000006515088.html Thunberg on liittänyt mukaan perustamansa Fridays for Future -liikkeen
   Maailman menoa
   295
   12095
  2. Tiesikö Martina miehensä taustat?

   Turkkilainen miljonääri onkin irakilainen jolla huikea rikostausta? Askarruttaa tiesikö Martina mistä on kyse vai tuliko yllätyksenä. Joka tapauksessa
   227
   7687