Umpisäiliöön Pinnan korkeuden hälytin/ Ylitäytön automaattinen vesisulku

Anonyymi

Meillä on taloudessa noin 10m3 tilavuudeltaan oleva umpisäiliö johon menee kaikki Wc:stä vedettävät paskavedet. Harmaa vedet menevät erilliseen pienpuhdistamoon. Ajattelin rakentaa tuohon Wc-paskavesien umpisäiliöön sellaisen pienjännitteellä olevan 12voltin automaattisen järjestelmä valvomaan Paskaveden pintaa, kun säiliö tulee täyteen niin että säiliössä oleva anturi nousee paskaveden mukana riittävän ylös niin että se laukaisee hälytyksen säiliö ollessaan täynnä jolloin samanaikaisesti järjestelmä sulkee
Wc:n huuhteluvesisäiliöön tulevan veden tulon magneettisen venttiilin kautta. Jolloinka Wc menee automaatisesti pois käytöstä. Tämä voisi olla varsin kätevä automaattinen järjestelmä, jotta varmana muistaa ja tietää milloinka on korkea aika tilata paskatykki tyhjentämään kaivon, jotta ei sattuisi enään sitä vahinkoa, että Wc enään ala tulvimaan.
Hankintalista olisi seuraavaa:
-Johtoa
-Pari Relettä/kontaktoria
-Pari Summeria ja merkkilamput
-paneelikotelo järjestelmälle
-Kuittausnappula
-Anturi säiliöön
-Magneettiventtiili vedelle
-Pari sulaketta
-Vikavirtasuoja
-12v Pienvirtalähde

9

<50

Vastaukset

 • Varmaan kannattaa käyttää valmista pintahälytintä, jäisi pois pois itse hälyttimen kehittely. Kehitysympäristö ei nimittäin ole miellyttävin mahdollinen :) Hälyttimen hälytyssignaalista sitten vahvistaa ohjauksen releelle, joka käyttää magneettiventtiiiliä.

  • Valmiista hälyttimen boxista voisi ehkä saadakkin improvisoitua jonkinlaisen signaalijohto releelle josta välittyy käsky Magneettiventtiilille. Paitsi että kannattaa varmaan hankkia jo valmiiksi käytettyä hälytintä, jossa ei ole enään valmistajan takuuta voimassa, jolloinka ei ole ainakaan sitä pelkoa että takuu raukeaisi pikkusesta kehittämisestä. Mutta sulakkeet ja vikavirtasuojat ovat kyllä ehdoton, jotta se olisi turvallinen.


 • Magneettiventtiili on älytön ajatus. Ns. täysiaukkoinen on kallis ja kuluttaa paljon virtaa.

  Jotenka sulkuventtiiliksi pallosulkuventtiili ja tähän moottoritoimilaite jousipalautuksella. Rekkulat ovat vakiokamaa rakennusautomaatiossa (käyttövät iv-koneiden sulkupeltejä ym.). Moottoreita saa 230 ja 24 V versioina, joista tietenkin valitaan 24 V ja tällä myös kaikki muutkin kytkennät. 24 V on se normaali automatiikan jännite - 12 V on autojen ja amatöörien juttuja.

  Jousipalautteinen vehje ei tarvi kuin muutaman watin tehoa ajaessaan venttiiliä auki. Kun jännite katkaistaan, jousimekanismi sulkee venttiilin. Liike on lisäksi hidas (avautuminen tyyliin puoli minuuttia, sulkeutuminen pari sekuntia), joten ei tarvi paineiskuja murehtia. Jos järjestelmä vikaantuu, venttiilin saa käsikäytöllä veivattua auki. Magneettiventtiilissä ei välttis ole ohitusmahdollisuutta -> joudut rakentamaan ohituslinjan.

  • Eipä se veden ohjailu paljon tehoa tarvitse, onhan niitä kosketusvapaita hanoja ihan paristokäyttöisinäkin.


  • Anonyymi kirjoitti:

   Eipä se veden ohjailu paljon tehoa tarvitse, onhan niitä kosketusvapaita hanoja ihan paristokäyttöisinäkin.

   Olisiko tässä pari pientä eroa?

   - kosketusvapaan hanan virtaama tyyliin 0,2 l/s vs koko talon mitoitusvirtaama

   - hana = vesikaluste, jonka tehtävä onkin kuristaa virtausta vesijohtoverkon n. 3 bar paineesta nollille = venttiili painehäviö ei haittaa

   Näissä siis venttiilit, joissa magneettiventtiili ohjaakin vain piskuista pilot-venttiiliä, jonka auettua vedenpaine avaa varsinaisen venttiilin. Sama ratkaisu myös pesukoneissa yms.

   Ainakaan mikään perusmallin magneettiventtiili ei toimi, kun ei aina ole virtausta & paine-eroa (jos vettä ei käytetä), joka tarvitaan venttiilin aukaisuun.


  • Anonyymi kirjoitti:

   Olisiko tässä pari pientä eroa?

   - kosketusvapaan hanan virtaama tyyliin 0,2 l/s vs koko talon mitoitusvirtaama

   - hana = vesikaluste, jonka tehtävä onkin kuristaa virtausta vesijohtoverkon n. 3 bar paineesta nollille = venttiili painehäviö ei haittaa

   Näissä siis venttiilit, joissa magneettiventtiili ohjaakin vain piskuista pilot-venttiiliä, jonka auettua vedenpaine avaa varsinaisen venttiilin. Sama ratkaisu myös pesukoneissa yms.

   Ainakaan mikään perusmallin magneettiventtiili ei toimi, kun ei aina ole virtausta & paine-eroa (jos vettä ei käytetä), joka tarvitaan venttiilin aukaisuun.

   Eipä siinä taida eroa olla WC:n säiliön täytössä ja hanan virtaamassa, samaa luokkaa ovat.


 • Mielestäni nyt yritetään yksinkertaisesta asiasta liian monimutkaista. Kaivoon on hyvä katsella välillä ja samalla voi arvioida tulevan tyhjennysajankohdankin. Pinta-anturi on ihan hyvä idea, mutta riittäisi varmaan, että se sytyttää jonkin merkkivalon talon viereen.

 • " jotta ei sattuisi enään sitä vahinkoa, että Wc enään ala tulvimaan."
  Miettisin parikinkertaa viemärin asennustapaa, jos tuollainen toiminta on mahdollista ! Laita nyt vaikka ensiksi ylivuotoputki varalle, säästyy vessan siivoukselta.

  • Tuotakin olen miettinyt, aikoinaan kun taloamme rakennettiin meillä on tullut kieltämättä kyllä asennuksessa tuossa kohtaa moka, sillä Umpisäiliön tyhjennysaukon luukku on ulkona aikalailla maanpinnasta katsottuna melko tasan tuon Wc-istuimen reunan kanssa. Ja kyseinen ilmiö on kyllä mahdollista silloin kun Umpisäiliö on täynnä ja kun vedät wc:n niin vesi ei mene alas, vaan se nousee ja pahimillaan vessa alkaa lainehtii paitsi että vessassakin on onneksi se lattiakaivo, jonka kautta menee kyllä harmaille vesille sitten jos yli tulee ettei sinäänsä ole vesivahingon vaaraa. Mutta tuo Ylivuoto putki voisi olla umpisäiliössä asiaa, mutta saako sen asentaa ilman ettei ketään ympäristötarkastaja ym. ala mitään kitisee asiasta? kunnallistekniikkaa en edes harkitse ottavani, sillä turhan tyyristä ja toiseks sen verran kaukana muusta asutuksesta että vaatisi näemmä oman kotipumppaamon paskavedelle. Niin siksi parempi näin että tilataan se paskatykki 1-2 kertaa vuodessa tyhjentämään Paskakaivo.
   Kirjoittaja Ap.


suomi24-logo

Osallistu keskusteluun

Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

Luetuimmat keskustelut

 1. En ymmärrä holokaustin kieltäjiä?

  Aivan sama kuin kieltäisi ettei 2 maailmansotaa ole ollutkaan. Onko heillä pimeä alue tuolta osin vai onko se tahallista kieltämistä. Jos myöntäisi se
  Maailman menoa
  331
  2996