Hulluus on tunnustettava

Anonyymi

Jos sanoo, että voi hyvin eikä ole sairas, niin sellainen vastaus ei tule kysymykseenkään, kun sairaudentunnosta kysytään psykiatriassa. On pakko tunnustaa vastentahtoisesti normaalina ihmisenä, että juu, olen sairas. Jos kieltäytyy tunnustamasta, on sairaudentunnoton. On siis vieläkin hullumpi kuin sellainen hullu, joka myöntää olevansa hullu. Eli on hulluakin hullumpi. Ei tiedä, pitäisikö itkeä vai nauraa. Moni uskontokin on älykkäämpää kuin psykiatria.

12

<50

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Anonyymi

      Sairaalaolosuhteissa hyvin monet asiat, joista ainakin tietyt, järjeltään täysin normaaleiksi luetut ihmisryhmät keskustelevat keskenään, luetaan sairaiksi. Menepä sairaalassa kertoilemaan yliluonnollisista asioista tai edes oudoista sattumuksista, ni kappas, sinua ei voikaan päästää kotiin, kun olet "harhaluulojen vallassa" tai "liität kaiken itseesi". Voisin kuvitella, että jos asiaansa uskova astrologi joutuisi tuohon laitokseen, ulospääsyssä menisi hyvin kauan. Samaten olisi vihoviimeinen virhe alkaa selittää Jumalan puuttumisesta omaan elämään. Kaikki tällainen, omassa kontekstissaan aivan järkevä juttu, on sairaalassa "sairautta". Myös "liian" iloinen tai reipas mieliala on oitis "vauhtia" ja "maanisuutta", mutta vastakohtakaan ei ole hyvä, sillä seuraavaksi oletkin kenties "sulkeutunut" ja salailet sairaita ajatuksiasi.

      • Anonyymi

        Taitaa olla mielisairaaloissakin niillä lääkäreillä ja hoitajilla jonkinlaisia taikauskoisia pelkoja. Mutta totta kirjoitit.


    • Anonyymi

      Sairaudentunnottomat todistelevat terveyttään.

      • Anonyymi

        Niinhän se on, että kun hulluksi olet leimattu, siitä et ikinä pääse eroon, teitpä mitä tahansa. Ja taitaa näillä hulluus uskomuksiin uskovilla olla itselläänkin jonkinlaista hulluutta.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Niinhän se on, että kun hulluksi olet leimattu, siitä et ikinä pääse eroon, teitpä mitä tahansa. Ja taitaa näillä hulluus uskomuksiin uskovilla olla itselläänkin jonkinlaista hulluutta.

        Tosiasioihin on uskottava.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Niinhän se on, että kun hulluksi olet leimattu, siitä et ikinä pääse eroon, teitpä mitä tahansa. Ja taitaa näillä hulluus uskomuksiin uskovilla olla itselläänkin jonkinlaista hulluutta.

        Ja taitaa olla myöskin, että ei se älykkyyskään taida olla huippuluokkaa siellä jokaisella psykiatrian piirissä. Olenhan omin silmin nähnyt ja keskustellut siellä hoitohenkilökunnan kanssa. Puheista on nähnyt, että ei tajuta. Kukaan ei voi toisen psyykkisistä asioista tietää paremmin kuin ihminen itse. Neurileptien syöttö varsinnin loppuelämän ajan on pahimman laatuista puoskarointia. Kaiken huipuksi niitä asetetaan loppuelämäksi. Silloin on parempi kuolla, koska mitään syytä elää ei enää ole. Sitö on jo käytännöllisesti katsoen kuollut.


      • Anonyymi

        Oirepohjaisissa ja lääketieteellisesti epävalideissa diagnooseissa, kuten skitsofrenia, käsite sairaudentunnottomuus viittaa lähinnä siihen, ettei potilas ole omaksunut lääkärien muodostamia stereotypioita omasta "sairaudestaan". Nuo sterotypiat eivät perustu mihinkään muuhun, kuin kontekstin tuottamiin tilastollisiin yhteyksiin, jotka katoaisivat toisenlaisessa ympäristössä tai silloin, kun varsinaiset kausaaliset tekijät otettaisiin huomioon.. Esimerkkinä lääkekokeet, joissa käytetään vain ja ainoastaan lääkeriippuvaisia potilaita, jotka vieroitetaan lääkkeistä liian nopeasti. Ajatus neuroleptien eli hermoja "sitovien" neurotoksiinien antipsykoottisesta vaikutuksesta perustuu lähinnä näihin kokeisiin, joissa ihmiset vieroitetaan liian nopeasti lääkitykseltä ja aiheutetaan vieroitusoireena mm. voimakasta ahdistusta ja pelkotiloja, jotka usein generoivat vanhoja psykoottisia ajatusmalleja ja ääniharhoja.

        Tavalliset ihmiset ovat liian yksinkertaisia ja älyllisesti velttoja tajutakseen, miten heikolla tieteellisellä pohjalla psykiatriassa ylipäätään operoidaan. Vuosikymmeniä vanha Rosenhanin tutkimuksen katastrofaalinen tulos pätee edelleen. Kokeen mukaan lääkärit operoivat diagnooseissaan ja hoitopäätöksissään enemmän omiin ennakkoluuloihinsa kuin aitoon vuorovaikutukseen. Itse asiassa kyseisen kokeen perusteella ns. mielisairaat ovat parempia diagnosoimaan niin sanottuja mielisairauden oireaita, koska he kykenevät kohtaamaan potilaan ihmisenä ilman vahvoja ennakkoluuloja, ja käymään aitoa vuorovaikutusta toisen ihmisen kanssa. Diagnoosien reliabiliteetti ei ole parantunut merkittävästi eikä edelleenkään ole eikä hyvin suurella todennäköisyydellä koskaan tulla löytämäänkään diagnooseille spesifejä biomarkkereita, joilla voisi objektiivisesti diagnosoida sairauden. Lääkärien sosiaalinen, fyysinen ja henkinen etäisyys potilaistaan auttaa ylläpitämään heidän autkoriteettiasemaansa, mutta se myös vierannuttaa heidät potilaidensa todellisuudesta ja pitkällä aikavälillä paradoksaalisesti heikentää heidän tiedollista valtaansa potilaisiinsa. Heidän kapasiteettinsa ymmärtää vallankäyttönsä kohteita on niin heikko, että potilaan nimittäminen sairaudentunnottomaksi ajoittain vaikuttaa jo parodialta itsessään. Kuka helvetin hölmö nyt pitäisi itseään diabeetikkona tai aivosairaana, jos varsinanen ongelma on psykososiaalinen trauma? Ihan siitäkin huolimatta, että psykiatri ei itse usko ufoihin, jumalaan tai vaikka telepatiaan? Käypä hoito -suositusten kirjoittajat tekevät kiimaisella innolla yhteistyötä lääkeyhtiöiden kanssa ja kirjoittavat vajaaälyisiä näkemyksiään siitä, kuinka aivojen toimintaa voimakkaasti lamaavat psykoaktiiviset aineet "suojaavat" psykoottisilta kokemuksilta. Samalla ne "suojaavat" muiltakin kognitiivisilta toiminnoilta niin tehokkaasti, että kehitysmaissakin skitsofrenian ennuste on rajusti parempi kuin länsimaissa. Näiden ihmisten ei tarvitse ajatella oikeastaan mitään, mikä vaatii loogista päättelykykyä ja ylipäätään ajattelua. Kunhan tuotat suotuisia tutkimustuloksia ja tulkintoja "yhteistyötahoille". Näihin eivät todellakaan kuulu hoidettavat potilaat.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Niinhän se on, että kun hulluksi olet leimattu, siitä et ikinä pääse eroon, teitpä mitä tahansa. Ja taitaa näillä hulluus uskomuksiin uskovilla olla itselläänkin jonkinlaista hulluutta.

        Totta. Mua ainakin iso joukko maanisesti yrittää saada mut hulluks. Joukkopsykoosi suorastaan.


    • Anonyymi

      Syntisen homous on liki homon syntiä. Hallinnon kristilliset saattaa näyttää ihan muilta.

    • Anonyymi

      Mä sanoin aikoinaan kun multa kysyttiin tuosta sairaudentunnosta että tiedän että mulla on sairaus mutta olen tällä hetkellä oireeton.
      Mutta eipä siitäkään hyötyä ollut kun lekurit kirjoittivat että en ymmärrä omaa sairautta.
      Tuntui että on aivan sama mitä sanoi, tulkinta jäi aina kuulijan päätettäväksi.

    • Anonyymi

      Minäkin olen itse nähnyt takavuosina paranormaaleja ilmiöitä ja niistä on pidettävä suu supussa. Psykoosidiagnoosihan niistä lankeaisi. Eikä auttaisi selittää että oli siinä muitakin silminnäkijöitä. Olenkin usein miettinyt että onkohan ne todella harhoja joita psykoosipotilaat näkee vai onko he meitä muita herkempiä jotta voivat aistia henkimaailman olentoja. Minä uskon täysin tuonpuoleiseen elämään ja siihen että henkimaailma on aina läsnä meidän lähellämme. Jos joku saa näihin yhteyden niin psykoosidiagnoosi tulee välittömästi. Suvussani on ollut henkilöitä joilla on ollut kyky nähdä henkiolentoja.

      • Anonyymi

        Psykiatrit ovat melkein kaikki materialisteja ( se teoreettisen filosofian oppi ) ja se ei mahdollista mitään henkisyyttä, vaan väittää, että kaikki on fysikaalista ( on materiaa ). Mutta on olemassa henkisyyden mahdollistava teoreettisen filosofian oppi Ontologinen Idealismi eli oppi siitä, että maailma on ainoastaan mentaalinen ja siis kaikki on vain kuviteltua ilman materiaalista maailmaa. Se mahdollistaa mm. metsän tonttujen olemassaolon ( kaikki, mitä voidaan kuvitella ainoastaan mentaalisessa eli kuvitteellisessa maailmassa, voi olla totta ). Ontologista Idealismia ei ole tiede eikä toinen mahdollinen filosofian oppi eli materialismi saanut nurin. Voi siis ollakin olemassa metsän tonttuja filosofian mukaan. Suuria idealisteja olivat mm. Kant sekä Hegel. Siis idealismi kertoo sen, että huoneessa ei ole materiaalisia seiniä vaan on niitä koskeva tajuntakuva ainoastaan todellisuutta. Lisäksi on olemassa ns. rakkausteoria, joka kertoo sen, että vain tuntemukset ovat mahdollisia kaikkeudessa ja korkein tunne eli Rakkaus on Jumala ja sitä jälleensyntymien kautta tavoitellaan. Pahuus on yritettyä mutta erehtyväistä rakkautta, mutta rakkautta myös ja näin ollen maailma on yksikategorinen eli vain Rakkaus on todellista ( tuntemus ). Itse puhuin teoriasta sairaalassa ja sitä pidettiin hoitotahon taholta edistyksellisenä käsityksenä.


    Ketjusta on poistettu 2 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Mitä ihmettä

      Kaipaat hänessä
      Ikävä
      103
      1545
    2. Välillä käy mielessä

      olisiko sittenkin ollut parempi, että emme koskaan olisi edes tavanneet. Olisi säästynyt monilta kyyneleiltä.
      Ikävä
      78
      1194
    3. Mitä oikein

      Näet minussa? Kerro.
      Ikävä
      88
      1117
    4. Lopeta tuo mun kiusaaminen

      Ihan oikeasti. Lopeta tuo ja jätä mut rauhaan.
      Ikävä
      139
      1016
    5. Uskoontulo julistetun evankeliumin kautta

      Ja kun oli paljon väitelty, nousi Pietari ja sanoi heille: "Miehet, veljet, te tiedätte, että Jumala jo kauan aikaa sitt
      Raamattu
      580
      975
    6. Mika Muranen juttu tänään

      Jäi puuttumaan tarkennus syystä teolle. Useat naapurit olivat tehneet rikosilmoituksia tästä kaverista. Kaikki oli Muras
      Sananvapaus
      1
      937
    7. Hanna Kinnunen sai mieheltään tiukkaa noottia Tähdet, tähdet -kotikatsomosta: "Hän ei kestä, jos..."

      Hanna Kinnunen on mukana Tähdet, tähdet -kisassa. Ja upeasti Salkkarit-tähti ja radiojuontaja onkin vetänyt. Popedan Lih
      Tv-sarjat
      8
      882
    8. Kotipissa loppuu

      Onneksi loppuu kotipizza, kivempi sotkamossa käydä pitzalla
      Kuhmo
      20
      860
    9. Oho! Farmi-tippuja Wallu Valpio ei säästele sanojaan Farmi-oloista "Se oli niin luotaantyöntävää..."

      Wallu oikein listaa epämiellyttävät asiat… Monessa realityssä ollut Wallu Valpio ei todellakaan säästele sanojaan tippum
      Tv-sarjat
      9
      694
    10. Helvetin hyvä, että "hullut" tappavat toisensa

      On tämä merkillistä, että yritetään pitää hengissä noita paskaperseitä, joilla ei ole muuta tarkoitusta, kuin olla riida
      Kokkola
      8
      660
    Aihe