Akkulaatikkon kytkentäkisko?

Anonyymi

Moi

Haluan siistiä akkulaatikkoon suoraan akulle meneviä johtoja niputtamalla ne kytkentäkiskoihin mutta en onnistunut löytämään tietoa miten kytkentäkiskot pitäisi mitoittaa. Veneessä on kaksi rinnnankytkettyä hupiakkua eli 2 x 115Ah / 760A.

Blue systemsin myymät kytkentäkiskot ovat 100A, 150A ja 250A. Miten valitsen sopivan?

12

155

  Vastaukset

  • Ja entä paljonko on kuorma. Sen mukaan kun tuo mitoitus menee.

   • Eli sen mukaan mitä plotteri, vhf, jääkaappi ja lämppäri voisivat maksimissaan ottaa yhtäaikaisesti ulos? Siinä tapauksessa 150A on varmasti tarpeeksi.


   • Anonyymi kirjoitti:

    Eli sen mukaan mitä plotteri, vhf, jääkaappi ja lämppäri voisivat maksimissaan ottaa yhtäaikaisesti ulos? Siinä tapauksessa 150A on varmasti tarpeeksi.

    Entäs moottoin startti?


   • Anonyymi kirjoitti:

    Entäs moottoin startti?

    Starttiakku on erikseen.


  • Kytkentäkiskoissa ei tule yleensä virta vastaan koska mitä enemmän paikkoja, sitä enemmän ne kestää virtaa.
   Sen sijaan kannattaa varmistaa, että rimoille tulevat johdot ovat riittävän paksut, 35mm riittää lähes varmasti kaikkeen, mitä keksit laittaa niihin kiinni.

   Samalla voit tietenkin harkita sitä, että laitat samaan paikkaan myös sulakkeet.

   • Johdot menevät uusiksi.


   • Anonyymi kirjoitti:

    Johdot menevät uusiksi.

    Varmaan se 150 A on sellainen "kultainen keskitie". Todennäköisesti 100A riittää juuri ja juuri (laturin latausvirta?). Toki ylimitoitukesta ei ole muuta haittaa kuin taloudellinen, hyötynä vähän pienemmät häviöt.


  • Nyt en ymmärrä mistä on kyse. Yleensä akulta lähtee + johto pääkytkimen kautta sulaketauluun, jossa on kytkentäkisko. Siitä lähtee sulakkeiden kautta johdot laitteille. Akkukoteloon en kytkentäkiskoa panisisi. Sen sijaan, jos veneessä on keulapotkuri ja ankkurivinssi, voidaan lisäkytkentäkiskot + ja - viedä lähelle akkua, ei kuitenkaan kotelon sisään, vaan ulkopuolelle. Mainitsemasi kiskot eivät siihen kelpaa, koska kaapelit ovat paksut ja pulttikiinnitteiset.

   • Akkukoteloon tulee suoraan mm. lämppäri (välissä sulake), maasähkölaturi, aurinkopaneelin lataussäädin, akkumonitori sekä releen kautta moottorin laturi. Ei tämä tietääkseni mitenkään tavaton järjestelmä ole.


   • Anonyymi kirjoitti:

    Akkukoteloon tulee suoraan mm. lämppäri (välissä sulake), maasähkölaturi, aurinkopaneelin lataussäädin, akkumonitori sekä releen kautta moottorin laturi. Ei tämä tietääkseni mitenkään tavaton järjestelmä ole.

    Ei todellakaan ole harvinainen.
    Kiskon laittaminen on fiksu ajatus koska akun kenkään mahtuu vain rajallinen määrä johtoja järkevästi. Voihan siihen laittaa vielä päävirtakytkimenkin vaikka sitten - puolelle.
  suomi24-logo

  Osallistu keskusteluun

  Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

  Luetuimmat keskustelut

  1. Ohisalo: paperittomille työlupa jonon ohi

   https://www.iltalehti.fi/politiikka/a/1883695a-f66c-488e-a622-ac181f96a0ff Miten on mahdollista, kaikki uutisointi mikä liittyy Ohisaloon on negatiiv
   Maailman menoa
   183
   2095
  2. Helsingissä Oodissa puukotus tekijä poistunut paikalta ei vaaraa !

   No nyt noita kulttuuritekoja tehdään jo oikessa ympäristössään kirjastossa. Että silleen. ILtalehti.
   Maailman menoa
   117
   1075
  3. Hallitus halveksii Suomen nuoria

   Suomessa on kymmeniä tuhansia suomalaissyntyisiä nuoria, joilla ei ole koulutusta. Nyt pitäisi tehdä kaikki mahdollinen, jotta nämä nuoret saataisiin
   Maailman menoa
   71
   1038
  4. Maisa ei ollut onnellinen Jari-Matin kanssa

   Mutta Mikon kanssa kaikki sujuu hienosti ja kumpikin rakastaa toisiaan ♥️
   Kotimaiset julkkisjuorut
   81
   619
  5. Martina Puman tapahtumassa Lontoossa

   Hangossa vietetyn viikonlopun jälkeen Martina lensi tänään Lontooseen, missä hän osallistuu saksalaisen Puma-brändin tapahtumaan. Pumahan on saksalain
   Kotimaiset julkkisjuorut
   66
   487