Akkulaatikkon kytkentäkisko?

Anonyymi

Moi

Haluan siistiä akkulaatikkoon suoraan akulle meneviä johtoja niputtamalla ne kytkentäkiskoihin mutta en onnistunut löytämään tietoa miten kytkentäkiskot pitäisi mitoittaa. Veneessä on kaksi rinnnankytkettyä hupiakkua eli 2 x 115Ah / 760A.

Blue systemsin myymät kytkentäkiskot ovat 100A, 150A ja 250A. Miten valitsen sopivan?

12

158

  Vastaukset

  • Ja entä paljonko on kuorma. Sen mukaan kun tuo mitoitus menee.

   • Eli sen mukaan mitä plotteri, vhf, jääkaappi ja lämppäri voisivat maksimissaan ottaa yhtäaikaisesti ulos? Siinä tapauksessa 150A on varmasti tarpeeksi.


   • Anonyymi kirjoitti:

    Eli sen mukaan mitä plotteri, vhf, jääkaappi ja lämppäri voisivat maksimissaan ottaa yhtäaikaisesti ulos? Siinä tapauksessa 150A on varmasti tarpeeksi.

    Entäs moottoin startti?


   • Anonyymi kirjoitti:

    Entäs moottoin startti?

    Starttiakku on erikseen.


  • Kytkentäkiskoissa ei tule yleensä virta vastaan koska mitä enemmän paikkoja, sitä enemmän ne kestää virtaa.
   Sen sijaan kannattaa varmistaa, että rimoille tulevat johdot ovat riittävän paksut, 35mm riittää lähes varmasti kaikkeen, mitä keksit laittaa niihin kiinni.

   Samalla voit tietenkin harkita sitä, että laitat samaan paikkaan myös sulakkeet.

   • Johdot menevät uusiksi.


   • Anonyymi kirjoitti:

    Johdot menevät uusiksi.

    Varmaan se 150 A on sellainen "kultainen keskitie". Todennäköisesti 100A riittää juuri ja juuri (laturin latausvirta?). Toki ylimitoitukesta ei ole muuta haittaa kuin taloudellinen, hyötynä vähän pienemmät häviöt.


  • Nyt en ymmärrä mistä on kyse. Yleensä akulta lähtee + johto pääkytkimen kautta sulaketauluun, jossa on kytkentäkisko. Siitä lähtee sulakkeiden kautta johdot laitteille. Akkukoteloon en kytkentäkiskoa panisisi. Sen sijaan, jos veneessä on keulapotkuri ja ankkurivinssi, voidaan lisäkytkentäkiskot + ja - viedä lähelle akkua, ei kuitenkaan kotelon sisään, vaan ulkopuolelle. Mainitsemasi kiskot eivät siihen kelpaa, koska kaapelit ovat paksut ja pulttikiinnitteiset.

   • Akkukoteloon tulee suoraan mm. lämppäri (välissä sulake), maasähkölaturi, aurinkopaneelin lataussäädin, akkumonitori sekä releen kautta moottorin laturi. Ei tämä tietääkseni mitenkään tavaton järjestelmä ole.


   • Anonyymi kirjoitti:

    Akkukoteloon tulee suoraan mm. lämppäri (välissä sulake), maasähkölaturi, aurinkopaneelin lataussäädin, akkumonitori sekä releen kautta moottorin laturi. Ei tämä tietääkseni mitenkään tavaton järjestelmä ole.

    Ei todellakaan ole harvinainen.
    Kiskon laittaminen on fiksu ajatus koska akun kenkään mahtuu vain rajallinen määrä johtoja järkevästi. Voihan siihen laittaa vielä päävirtakytkimenkin vaikka sitten - puolelle.
  Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

  Luetuimmat keskustelut

  1. Ruotsin tehohoidon maksimi on ylittymässä

   huomisesta lähtien aletaan Ruotsissa tekemään valintoja keille annetaan tehohoitoa ja keille ei. 6,078 koronatapausta ja 333 kuollutta. Norjassa 5,29
   Maailman menoa
   249
   9511
  2. Mansikka- ja marjasato voidaan uhrata

   niillä ei ole mitään merkitystä elintarvikehuollon kannalta,ne voidaan uhrata.Elintarvikehuollon kannalta tärkeitä ovat vilja-ja perunasato ymv. mutta
   Maailman menoa
   306
   4972
  3. Kiuruvesi 11 koronatartuntaa!

   Onko kyseessä jokin hoitokoti tms? https://www.hs.fi/kotimaa/art-2000006463371.html
   Kiuruvesi
   117
   2309
  4. Kuinka heikoksi maan taloustilanne

   menee, ennenkuin tilalle astuvat taas Suomea kuntoon laittaneet PS, Kokoomus ja Keskusta?
   Maailman menoa
   144
   1887
  5. Korona: Kunta jätti sairaat vanhukset heitteille TAAS!!!

   Kuusamon kunta on ilmeisesti päättänyt jättää koronakriisissä riskiryhmään kuuluvat liikuntarajoitteiset vanhukset ilman ruokaa. Kunta on sopinut ett
   Kuusamo
   20
   1260