Aihe

Mitä hyötyä on hostnamesta?

Anonyymi

Hostname ei näy kuitenkaan lähiverkossa, vaan linkitys lähiverkossa olevien koneiden ip-osoitteesiin pitää tehdä HOSTS-tiedoston avulla, ellei sitten pystytä omaa dns-palvelua.

Windowsin verkossahan koneiden nimet kyllä näkyy, mutta en muista pystyikö niitäkään esimerkiksi pingaamaan koneen nimellä, vai liittyikö nimet pelkästään Windowsin sisäiseen kommunikointiin (jotain sambailun kaltaista touhua?)

Onko mitään välimallin ratkaisua, jottei tarvitsisi editoida joka koneen HOSTS-tiedostoa, tai laittaa dns-serveriä pystyyn? Osa koneista saa osoitteen vieläpä dhcp:ltä, joten HOSTS-tiedosto ei senkään vuoksi oikein sovi lopulliseksi ratkaisuksi.

7

<50

  Vastaukset

  • hostname + dhcp yhdistelmällä löytyy dhcp-serverin lokeista tämän jälkeen, minkä niminen kone kävi hakemassa IP:n itselleen. Sen voi myös lukita sitten vakio-ip:ksi kyseiselle host:lle halutessaan. Lukitus tapahtuu kuitenkin MAC-osotteen avulla. acl radiukseen luultavasti johtaa molempiin eli jos hostnamesi on kernelissä sisäänrakennettuna, et välttämättä saa sitä muutettua edes ja em. laite saa vaikkapa verkkoon oman reitin: Vaikkapa tv voi olla tällainen. Liikenne saadaan sitten lähetettyä optimoidulla kaistankäytöllä ilman tökkimisiä ja kenties jopa broadcast:ina, jos samassa verkossa on useampi listener..

  • teet yhden hosts-tiedoston ja kopioit sen koneille bootissa?

   • Tuokin vaihtoehto on käynyt mielessä, jos vaikka NFS-palvelimen kautta pyöräyttäisi. DHCP:ltä tulevat osoitteet jäävät silti ongelmaksi.


  • Hostname on hyödyllinen vaikka lähiverkossa ei olisikaan DNS -nimipalvelinta. Jos lähiverkossa olevilla tietokoneilla on käytössä Avahi, niin sillon lähiverkossa olevat tietokoneet näkee toistensa tekstimuotoiset osoitteet.

   Eli esimerkiksi, jos tietokoneen hostname on vaikka linux-desktop, niin sillon muut lähiverkossa olevat Avahia ajavat tietokoneet näkee tuon nimenomaisen tietokoneen osoitteena linux-desktop.local

   Eli esimerkiksi kyseistä tietokonetta voidaan pingata komennolla:

   ping linux-desktop.local

   Tai esimerkiksi voidaan ottaa tietokoneeseen SSH -yhteys komennolla:

   ssh linux-desktop.local

   jne jne jne

   Applen tietokoneissa sama tekniikka tunnetaan nimellä Bonjour. Avahi ja Bonjour ovat saman mDNS -tekniikan toteutuksia, joten Linux ja MacOS -tietokoneet näkee tuon tekniikan avulla toisensa. Avahin ja Bonjourin avulla on myös mahdollista mainostaa tietokoneiden tarjoamia palveluita lähiverkossa, esimerkiksi tietokone voi julkaista SSH tai CUPS -tulostinpalvelimen käytettäväksi Avahin ja Bonjourin avulla.

   Avahin ja Bonjourin tekniikka toimii automaattisesti ilman säätämistä ja tekniikka tunnetaankin myös nimellä ZZeroconf, mikä viittaa nimenomaan siihen että tietokoneet näkee toisensa automaattisesti ilman konffaamista.

   Esimerkiksi Debianissa Avahi on oletuksena asennettuna ja käytössä työpöytäasennuksissa.

   T. miksuh

   • Niin ja lisään vielä sen, että Windowsissa ei ole tukea Avahin tekniikalle. Linuxissa ja MacOS:ssa homma siis toimii, Windowsissa ei toimi.

    T. miksuh


   • Typokorjaus: Avahin ja Bonjourin tekniikka tunnetaan siis myös nimellä Zeroconf

    T. miksuh


   • Kiitokset vinkistä. Ubuntu vaati näköjään avahi-daemonin asentamisen. Sen jälkeen alkoi toimimaan. On sen verran pieni palikka että raaskii asentaa koko klusteriin.


  Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

  Luetuimmat keskustelut

  1. Tiesikö Martina miehensä taustat?

   Turkkilainen miljonääri onkin irakilainen jolla huikea rikostausta? Askarruttaa tiesikö Martina mistä on kyse vai tuliko yllätyksenä. Joka tapauksessa
   Kotimaiset julkkisjuorut
   408
   21918
  2. Greta Thunberg kritisoi Suomen hallitusta

   ”Tämä on epäonnistuminen”. https://www.is.fi/ulkomaat/art-2000006515088.html Thunberg on liittänyt mukaan perustamansa Fridays for Future -liikkeen
   Maailman menoa
   379
   14532
  3. Korona räjähtämässä käsiin 618 uutta tartuntaa 5 uutta kuolemaa

   Marin ja Kiuru karjaisivat kunnille mm. HUS-alueelle viime hetkellä, eivät ne pysty hoitamaan asioitansa vaan tarvitaan Marinin hallituksen tiukkaa oh
   Maailman menoa
   727
   14344
  4. Seiska: Sedu Koskinen vaihtaa nimensä eksoottiseksi Zedu Di Lucaksi!

   No nyt! Ja nimen takana vanha ystävä Andy McCoy... https://www.suomi24.fi/viihde/seiska-sedu-koskinen-vaihtaa-nimensa-eksoottiseksi-zedu-di-lucaksi-ni
   Kotimaiset julkkisjuorut
   101
   10242
  5. Sedu Koskinen aikoo järjestää isot juhlat

   Näihin julkkiksiin ei näköjään päde mitkään lait tai korona tartu. https://www.is.fi/kotimaa/art-2000007637821.html Kyllä esim. taviksen ylioppilas
   Kotimaiset julkkisjuorut
   140
   5835