Portti-tuomariston hymistely novellien pituuksista ottaa päähän

Anonyymi

Vuoden 2018 kisan jälkeen lehdessä oli epälooginen selitys, jonka mukaan pituus ei vaikuta menestymiseen. Kumma juttu, että silti palkituista novelleista lyhyin oli 36 sivua ja kunniamaininnan saaneista 23. Tippaakaan en niele sitä, ettei alle 20 sivun novelleissa olisi ollut yhtään kunniamaininnan arvoista. Vuonna 2017 luvut olivat 38 ja 18. Tänä vuonna pituuksia ei ole vielä julkaistu, mutta lehtijutussa toivottiin taas lyhyempiä tekstejä. Tässä teille vinkki Portti-tuomarit: Palkitkaa myös lyhyitä novelleja niin saatte myös lyhyitä novelleja.

9

109

  Vastaukset

  • Miksi te osallistutte noihin kirjoituskilpailuihin? Aina niistä valitetaan, jättäkää osallistumatta. Tuostakaan kilpailusta kukaan ei ole kuullutkaan paitsi muut osallistujat.

  • Osallistutaan, että voitettaisiin 2000 euroa rahaa, tietty. Ja ne, jotka haluavat voittaa, osallistuvat Porttiin pitkillä novelleilla. Ärsyttää vaan se ettei voida sanoa suoraan, että suositaan pitkiä novelleja, vaan väitetään että toivotaan lyhyitä tai että pituudella ei ole merkitystä, ja silti aina palkitaan vain pitkiä.

  • Usein voittajat valitaan jo ennen kilpailua. Sellainen on systeemi.

   • Samoja konkareita Portin palkintolistoilla roikkuu joka vuosi.

    Vuoden 2019 tulokset on julkaistu ainakin Suomen tieteis- ja fantasiakirjoittajat ry:n facessa, ja viime vuoden palkituissa (sijat 1-3 sekä kunniamaininnat) on aikankin kolme aiempien vuosien Portti-voittajaa. Sijat 1 ja 2 menivät aikaisemmille voittajille. Kunniamaininnalla oli lisäksi useampi aiempina vuosina kolmen joukkoon yltäneitä.

    Tiedä sitten, valitaanko palkitut jo ennen kilpailua, vai onko kuitenkin niin, että kokemus on opettanut osalle kirjoittajista, millä Portin novellikilpailussa menestyy ja toisaalta mitä sinne ei kannata tarjota. Sen verran sinisilmäinen olen, että veikkaan jälkimmäistä vaihtoehtoa. Spefi-kirjoittajapiirit ovat ilmeisesti myös todella pienet, sillä vuoden 2019 Portin palkintolistalla näyttää olevan myös kolme lähivuosien Nova-voittajaa (joista yksi on voittanut myös Portin).

    Tuomariston mukaan vuonna 2019 palkittujen (sijat 1-3 sekä kunniamaininnat) keskipituus oli kaikkien aikojen suurin. Lyhyitä tekstejä (niitä tuomaristo kaipasi tämänkin vuoden palkintojenjaossa) ei Portin kisaan tule, koska niitä ei palkita. Olen yrittänyt lyhyellä. Ei tulosta. Kun kirjoitin pidemmän novellin, joka ei ole millään muulla mittapuulla parempi kuin aiemmat yritelmäni, pääsin sentään palkintojenjakoon juomaan kahvia Portin piikkiin.


  • Eikös se Portti-kaava, jolla kilpailussa pärjää, ole ollut jo vuosikymmeniä julkista tietoa? Vitsillähän se kaava aluperin keksittiin, mutta kumman paikkaansapitäväksi se on osoittautunut. Tämän olen kuullut ihan kisassa pärjänneiden suusta (itse en kuulu tähän joukkoon, en lähellekään). Kaavassahan nimenomaan painotettiin tuota pituutta. Muita menestystekijöitä en muista...

   • Sanotaan diplomaattisesti näin: Jos haluat pärjätä Portin novellikilpailussa, lue kolmen kärkeen kymmenen viimeisen vuoden aikana sijoittuneet novellit ja ota opiksesi. Mieti, mitä palkitaan, mutta myös sitä, millaisia novelleja EI koskaan palkita ja mitä siis ei kannata tarjota Porttiin.

    "Portti-novellin" kaava on päässyt muodostumaan oletettavasti siksi, koska kisassa istuu pääosin sama raati vuodesta ja vuosikymmenestä toiseen.

    nm. "Kisassa menestynyt"


  • Portin sivuilla vuoden 2019 palkituista: "Edellämainittujen 16 novellin keskipituus on 34,7 liuskaa. Kaikkien kilpailuun osallistuneiden novellien keskipituus on 21,4 liuskaa".

   Eli ei tosiaan vaikuta siltä, että lyhyempiä novelleja ei lähetettäisi, jos keskipituus on ollut kahdenkymmenen tietämillä. Niitä ei vain palkita.

  • Portti heillä on hanurissa.

  suomi24-logo

  Osallistu keskusteluun

  Ketjusta on poistettu 1 sääntöjenvastaista viestiä.

  Luetuimmat keskustelut

  1. Kesämökkien hinnat romahtaneet

   koska nuoret aikuiset eivät ole kiinnostuneita mökkeilystä. https://www.iltalehti.fi/asumisartikkelit/a/d0e0b3ed-85bf-4388-ac02-3d6d1ef5a79b
   Maailman menoa
   277
   7014
  2. MOT mustamaalaa ja valehtelee.

   Olen hetken jo katsellut näitä YLEN MOT ohjelmia ja olen huomannut kuinka paljon he antavat väärää tietoa ihmisille. Väärän informaation antamiseen r
   Yhteiskunta
   178
   6912