Portti-tuomariston hymistely novellien pituuksista ottaa päähän

Anonyymi

Vuoden 2018 kisan jälkeen lehdessä oli epälooginen selitys, jonka mukaan pituus ei vaikuta menestymiseen. Kumma juttu, että silti palkituista novelleista lyhyin oli 36 sivua ja kunniamaininnan saaneista 23. Tippaakaan en niele sitä, ettei alle 20 sivun novelleissa olisi ollut yhtään kunniamaininnan arvoista. Vuonna 2017 luvut olivat 38 ja 18. Tänä vuonna pituuksia ei ole vielä julkaistu, mutta lehtijutussa toivottiin taas lyhyempiä tekstejä. Tässä teille vinkki Portti-tuomarit: Palkitkaa myös lyhyitä novelleja niin saatte myös lyhyitä novelleja.

9

188

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Anonyymi

      Miksi te osallistutte noihin kirjoituskilpailuihin? Aina niistä valitetaan, jättäkää osallistumatta. Tuostakaan kilpailusta kukaan ei ole kuullutkaan paitsi muut osallistujat.

    • Anonyymi

      Osallistutaan, että voitettaisiin 2000 euroa rahaa, tietty. Ja ne, jotka haluavat voittaa, osallistuvat Porttiin pitkillä novelleilla. Ärsyttää vaan se ettei voida sanoa suoraan, että suositaan pitkiä novelleja, vaan väitetään että toivotaan lyhyitä tai että pituudella ei ole merkitystä, ja silti aina palkitaan vain pitkiä.

    • Anonyymi

      Usein voittajat valitaan jo ennen kilpailua. Sellainen on systeemi.

      • Anonyymi

        Samoja konkareita Portin palkintolistoilla roikkuu joka vuosi.

        Vuoden 2019 tulokset on julkaistu ainakin Suomen tieteis- ja fantasiakirjoittajat ry:n facessa, ja viime vuoden palkituissa (sijat 1-3 sekä kunniamaininnat) on aikankin kolme aiempien vuosien Portti-voittajaa. Sijat 1 ja 2 menivät aikaisemmille voittajille. Kunniamaininnalla oli lisäksi useampi aiempina vuosina kolmen joukkoon yltäneitä.

        Tiedä sitten, valitaanko palkitut jo ennen kilpailua, vai onko kuitenkin niin, että kokemus on opettanut osalle kirjoittajista, millä Portin novellikilpailussa menestyy ja toisaalta mitä sinne ei kannata tarjota. Sen verran sinisilmäinen olen, että veikkaan jälkimmäistä vaihtoehtoa. Spefi-kirjoittajapiirit ovat ilmeisesti myös todella pienet, sillä vuoden 2019 Portin palkintolistalla näyttää olevan myös kolme lähivuosien Nova-voittajaa (joista yksi on voittanut myös Portin).

        Tuomariston mukaan vuonna 2019 palkittujen (sijat 1-3 sekä kunniamaininnat) keskipituus oli kaikkien aikojen suurin. Lyhyitä tekstejä (niitä tuomaristo kaipasi tämänkin vuoden palkintojenjaossa) ei Portin kisaan tule, koska niitä ei palkita. Olen yrittänyt lyhyellä. Ei tulosta. Kun kirjoitin pidemmän novellin, joka ei ole millään muulla mittapuulla parempi kuin aiemmat yritelmäni, pääsin sentään palkintojenjakoon juomaan kahvia Portin piikkiin.


    • Anonyymi

      Portin novellikilpailun 2019 tulokset on vihdoin julkaistu seuran kotisivuilla:

      http://www.sci.fi/~portti/index.php?sivu=novellikilpatu21&menu=18

      Näyttää siltä, että kaikista päinvastaisista puheistaan huolimatta tuomaristo suosii edelleen pitkiä tekstejä.

    • Anonyymi

      Eikös se Portti-kaava, jolla kilpailussa pärjää, ole ollut jo vuosikymmeniä julkista tietoa? Vitsillähän se kaava aluperin keksittiin, mutta kumman paikkaansapitäväksi se on osoittautunut. Tämän olen kuullut ihan kisassa pärjänneiden suusta (itse en kuulu tähän joukkoon, en lähellekään). Kaavassahan nimenomaan painotettiin tuota pituutta. Muita menestystekijöitä en muista...

      • Anonyymi

        Sanotaan diplomaattisesti näin: Jos haluat pärjätä Portin novellikilpailussa, lue kolmen kärkeen kymmenen viimeisen vuoden aikana sijoittuneet novellit ja ota opiksesi. Mieti, mitä palkitaan, mutta myös sitä, millaisia novelleja EI koskaan palkita ja mitä siis ei kannata tarjota Porttiin.

        "Portti-novellin" kaava on päässyt muodostumaan oletettavasti siksi, koska kisassa istuu pääosin sama raati vuodesta ja vuosikymmenestä toiseen.

        nm. "Kisassa menestynyt"


    • Anonyymi

      Portin sivuilla vuoden 2019 palkituista: "Edellämainittujen 16 novellin keskipituus on 34,7 liuskaa. Kaikkien kilpailuun osallistuneiden novellien keskipituus on 21,4 liuskaa".

      Eli ei tosiaan vaikuta siltä, että lyhyempiä novelleja ei lähetettäisi, jos keskipituus on ollut kahdenkymmenen tietämillä. Niitä ei vain palkita.

    • Anonyymi

      Portti heillä on hanurissa.

    Ketjusta on poistettu 1 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Halkokarilla ammuttu

      Halkokarin uimarannan metsissä/tiellä poliiseja juoksenteli n.13.30.Onko pahvihousut setvimässä sukuriitoja?
      Kokkola
      37
      4132
    2. Yle aamu taas huolissaan laittomasti maassa olevien terveydenhuollosta

      Yle se jaksaa aina nostaa tämän asian esille, vaikka ei pitäisi. Laittomasti maassa olevat pitää säilöä ja karkoittaa, e
      Maailman menoa
      240
      2591
    3. Mitä tehdä kun eräs henkilö seuraa puhelintani

      Ja informoi asioitani ulkopuolisille ja ei kyse ei ole viranomaisista vaan sairaasta yksilöstä joka ei jätä rauhaan vaan
      Ikävä
      248
      2484
    4. Mitä haluat

      Toisesta vai haluatko mitään
      Ikävä
      203
      1924
    5. Tuli yhtäkkiä kova ikävä sinua, J

      Olisitpa täällä, niin voisin halata ja suukottaa sinua juuri nyt... Vaikka tilanne on mikä se on, enkä voi tätä oikeass
      Ikävä
      104
      1806
    6. Täytyy tunnustaa

      että olet kauneinta mitä olen nähnyt. Käteni tärisevät vieläkin. Olen tosiaan ihastunut. Tästäkin vaikenen.
      Ikävä
      117
      1547
    7. Jengi haluaa että

      Lähden täältä pois. Syystä että? Antaa tulla syitä nyt.... Huomenta sitten viimeisen kerran. 💔🐺🖤
      Ikävä
      198
      1326
    8. Leskenpoltto, kastijärjestelmä ja muut asiat, joiden alkuperää ei tiedetä

      Leskenpoltto, kastijärjestelmä ja muut asiat, joita käytetään koko itää vastaan tietämättä niiden alkuperää. Aina kun o
      Hindulaisuus
      346
      1231
    9. jos saat yhden

      Toiveen esittää niin mikä olisi
      Ikävä
      95
      1118
    10. Huomenta päivää

      Somen ihmeelliseen maailmaan. 🤗☕🌞💞
      Ikävä
      199
      1056
    Aihe