Suomeen muuttoa harkitsevat!

Anonyymi

Heippa kaikille!

Olen asunut 8 vuoden ikäisestä asti Ruotsissa. Olen koko ajan asunut Keskiruotsissa aika pienessä kaupungissa. En ole ennen halunnut muuttaa ulkomaille enkä isoihin kaupunkeihin. Parin vuoden ajan olen miettinyt, olisiko elämä paremmin Suomessa. Mulla on kaksi lasta ja olen yksinhuoltaja. En ole mihinkään yhtäkkiä lähdössä, mutta olisi mukava vaihtaa ajatuksia toisten kanssa jotka miettii Suomeen muuttoa tai on jo muuttanut Ruotsista Suomeen.

En viihdy isoissa kaupungeissa, mutta löytyykö Suomesta töitä ja onko siellä hyviä pikkukaupunkeja? Kuinka vaikea Suomeen on sopeutua? Mitä eroja on asua Ruotsissa tai Suomessa? Onko se tosi kallis maa? Mitä asioita täytyy miettiä, jos haluaa muuttaa Ruotsista Suomeen? Onko mitään paikkaa, mistä voi kysyä apua? Tarkoitan onko sellaista paikkaa, josta voi kysyä monia asioita eikä vain yhtä asiaa esimerkiksi verotusta? Olisi mukava, jos löytyisi juttuseuraa tästä aiheesta.

32

138

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Anonyymi

      Minuakin houkuttelee muuttaa Suomeen, mutta mies on ruotsalainen eikä hän ole asiasta kiinnostunut. Viime aikoina mies on tosin hieman kiinnostunut Norjasta. Ei hän vielä myönnä, että Ruotsista pois muuttaminen olisi hänen mielessään, mutta minusta tuntuu että saattaa hän sitäkin kelailla.

      Yritän olla hiljaa haaveistani muuttaa Suomeen, mutta salaa seuraan mm. Paluumuuttajien palstaa. Onko se sulle tuttu? Siis Suomi24:n Paluumuuttajat? Kannattaa lueskella niitä juttuja. Siellä on Ruotsista Suomeen muuttaneiden kirjoituksia ja muuttoa harkitsevien avaamia ketjuja.

    • Anonyymi

      Tervehdys ketjun aloittajalle! Siskontyttöni on Ruotsissa asuva yksinhuoltajaäiti, joka on puolen vuoden ajan valmistellut muuttoa Ruotsista Suomeen. He aikovat muuttaa ensi kesänä. En tiedä ehtiikö hän vastaamaan sinulle tätä kautta, mutta laitan hänelle vinkin vietistäsi.

      • Anonyymi

        Täytyy nostaa hattua naisille, jotka uskaltavat yksinhuoltajina muuttaa toiseen maahan lastensa kanssa. Minä en aikoinaan uskaltanut, vaikka olihan se mielessä. Avioeron aikaan lapseni olivat jo koulussa ja pelkäsin repiä heidät juuriltaan. Pelkäsin myös jääväni Suomessa ilman tukea ja uusia ystäviä, vaikka olisihan siellä ollut sukulaisiakin. Moni pelotteli, miten vaikeaa elämä Suomessa olisi ollut. Kun ystävälleni tuli ero Ruotsissa ja hän vain nappasi 3-vuotiaan lapsensa kainaloon ja lähti suin päin Suomeen. Hän asui lapsen kanssa ensin äitinsä luona, mutta sai nopeasti oman asunnon ja pärjäsi Suomessa hyvin. Moni muukin yksinhuoltaja on muuttanut lasten kanssa Ruotsista Suomeen ja selvinnyt hyvin.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Täytyy nostaa hattua naisille, jotka uskaltavat yksinhuoltajina muuttaa toiseen maahan lastensa kanssa. Minä en aikoinaan uskaltanut, vaikka olihan se mielessä. Avioeron aikaan lapseni olivat jo koulussa ja pelkäsin repiä heidät juuriltaan. Pelkäsin myös jääväni Suomessa ilman tukea ja uusia ystäviä, vaikka olisihan siellä ollut sukulaisiakin. Moni pelotteli, miten vaikeaa elämä Suomessa olisi ollut. Kun ystävälleni tuli ero Ruotsissa ja hän vain nappasi 3-vuotiaan lapsensa kainaloon ja lähti suin päin Suomeen. Hän asui lapsen kanssa ensin äitinsä luona, mutta sai nopeasti oman asunnon ja pärjäsi Suomessa hyvin. Moni muukin yksinhuoltaja on muuttanut lasten kanssa Ruotsista Suomeen ja selvinnyt hyvin.

        Alle linkatussa uutisessa kerrotaan, kuinka suomalainen nainen muutti Lontoosta Rovaniemelle vain matkalaukkujen ja kahden poikansa kanssa. Naisen mies jäi Lontooseen, joten siinä mielessä hän ei ole aivan yksinhuoltaja, mutta aika lähelle, koska vastaa lastensa arjesta Suomessa yksin. Keskeistä tässä jutussa on kuitenkin se, miten paljon äiti poikineen sai apua rovaniemeläisiltä. Facebookiin laitetun avunpyynnön kautta äiti lapsineen sai koko irtaimiston tyhjään vuokra-asuntoon parissa päivässä. Lahjoittajat huolehtivat myös tavaroiden kuljetuksesta. Apuakin kannattaa siis pyytää tarvittaessa. Asioilla on taipumus järjestyä.

        https://yle.fi/uutiset/3-10361046


    • Anonyymi

      Voin yrittää auttaa sinua sen verran kuin osaan. En koe itseäni ruotsinsuomalaiseksi, mutta asuin aikoinaan pari vuotta Ruotsissa ja minulla on myös suomalaisia sukulaisia, jotka ovat asuneet pitkään Ruotsissa joten ehkä he ovat "oikeita" ruotsinsuomalaisia 😉

      1. Löytyykö Suomesta töitä ja onko siellä hyviä pikkukaupunkeja?

      Kyllä Suomessa on avoimia työpaikkoja. Monilla aloilla ja alueilla on myös työvoimapulaa eli pulaa sopivista työnhakijoista. Kaikkialla Suomessa tarvitaan kuitenkin uusia työntekijöitä mm. eläköitymisen vuoksi. Toisilla aloilla on enemmän työpaikkoja kuin toisilla. Oletko katsonut tuota ylempänä linkattua Paluumuuttajat-ryhmää? Siellä ryhmässä on paljon keskusteltu Suomen työpaikoista.

      Suomessa on minusta paljon kivoja pikkukaupunkeja. Sellaisia pikkukaupunkeja, joissa asuu sekä ruotsin- että suomenkielisä ovat mm. Tammisaari, Karjaa, Hyvinkää, Kirkkonummi, Hanko, Sipoo, Porvoo, Loviisa, Kristiinankaupunki, Vaasa, Pietarsaari, Kokkola, ja Tornio. Suomenkielisiä kivoja pikkukaupunkeja ovat mm. Hämeenlinna, Järvenpää, Rauma, Riihimäki, Kouvola, Savonlinna, Mikkeli, Iisalmi, Raahe, Kemi jne. Voit tutkia paikkoja netistä. Myös matkaohjelma Egenland saattaisi kiinnostaa sinua (se näkyy YLE Areenan kautta myös ulkomaille).

      2. Kuinka vaikea Suomeen on sopeutua?

      Tähän en oikein osaa vastata, koska sopeutuminen on niin henkilökohtaista. Tunnen monia maahanmuuttajia eri maista, jotka ovat sopeutuneet tosi hyvin ja osa nopeastikin. Joillakuilla sopeutuminen on ottanut aikaa ja aina joskus joku kokee, ettei Suomi ole hänelle oikea paikka. Googlaamalla löydät lehtijuttuja, joissa eri maista Suomeen muuttaneet kertovat sopeutumisestaan. En uskalla tähän linkittää, mutta voin yrittää kerätä linkkejä toiseen viestiin. Myös Paluumuuttajat-ryhmässä ihmiset ovat kirjoittaneet kokemuksistaan.

      3. Mitä eroja on asua Ruotsissa tai Suomessa?

      Tämäkin taitaa olla aika vaikea kysymys. Ainakin Suomessa suomen kieli on tärkein kieli. Jos ei osaa yhtään suomea, jää ulkopuolelle monista jutuista. Tosin joissain kaikkein ruotsinkielisimmissä paikoissa ihmisen koko elämä pyörii Ruotsin kielellä. Suomessa on paljon vähemmän maahanmuuttajia ja myös väkiluku on pienempi kuin Ruotsissa. Ainakin tällä hetkellä Suomesta on helpompi löytää asunto, koska Ruotsissa on niin kova asuntopula. Suomesta on myös mahdollista löytää aika halpojakin asuntoja, jos etsii muualta kuin kaupunkien keskustoista. Esimerkiksi menemällä 10-20 km ulospäin jostain keskisuuresta kaupungista, löytyy jo aika edullisia taloja ja asuntoja - ainakin jos Ruotsin hintoihin vertaa. Osa Ruotsista Suomeen muuttaneista on sanonut, että Suomi on konservatiivisempi maa. Suomessa ei ole ollut samanlaisia jengirikollisuuteen liittyviä asioita kuten Ruotsin räjäytykset. Toisaalta monet asiat ovat Suomessa ja Ruotsissa samanlaisia tai ainakin samantapaisia. Yhteiskunta toimii melko samalla tavalla. Suomalaisista kaupoista löytyy Arlan juustoja, Löfbergsin kahvia ja Maraboun suklaata. Ikean vuoksikaan ei tarvitse lähteä Ruotsiin. Suomessa on kuninkaan sijasta presidentti ja lippu on eri värinen 😂

      4. Onko se tosi kallis maa?

      Tähän en osaa myöskään vastata. Olen joskus vertaillut hintoja Suomen ja Ruotsin välillä. Minusta hinnat olivat hyvin samanlaisia ainakin niiden tuotteiden osalta, joista olin kiinnostunut. Googlaa "kansainvälinen hintavertailu". Eurostat tekee sellaisen joka vuosi. Suomen ja Ruotsin hinnat ovat olleet hyvin lähellä toisiaan. Joinakin vuosina Suomi on ollut Ruotsia halvempikin. Minusta myös asuminen on Suomessa ainakin nykyään halvempaa kuin Ruotsissa, mutta tietenkin se riippuu asumismuodosta ja tarpeista.

      5. Mitä asioita täytyy miettiä, jos haluaa muuttaa Ruotsista Suomeen?

      Tähän kannattaisi varmaan vastata erillisellä viestillä, koska olen nähnyt internetissä fiksuja listoja. Tärkeimpiä asioita ovat tietysti asuminen, toimeentulo, aikuisten työ/opiskelu, lasten päiväkoti/koulu, sosiaaliset suhteet, vapaa-aika jne.

      Varsinaiseen muuttoprosessiin liittyy tietysti paljon yksityiskohtia: muuttoilmoituksen tekeminen, tavaroiden pakkaaminen, muuttopalvelun tilaaminen tai muuttotalkoiden järjestäminen, aikataulun suunnittelu, entisen asunnon loppusiivous, osoitteenmuutos, ilmoitukset lasten päiväkotiin/kouluun, uusien päiväkoti- tai koulupaikkojen anominen, maastamuuttoilmoitus Ruotsin viranomaisille, maahanmuuttoilmoitus Suomen viranomaisille, työn tai opiskelupaikan haku Suomesta, asunnon haku, suomalaisen sosiaaliturvan piiriin siirtyminen (mm. Kela-kortit jokaiselle perheenjäsenelle, lapsilisät), suomalaisten henkilöllisyystodistusten hankkiminen, suomalaisen pankkitilin avaaminen, suomalaisen puhelinliittymän avaaminen, sähkösopimuksen tekeminen Suomen kotiin jne. Tästä listasta puuttuukin vielä paljon välttämättömiä asioita.

      Suomi-Seura ry:n nettisivuilta löytyy äskettäin päivitetty "Muuttajan muistilista". Se kannattaa katsoa!

      • Anonyymi

        6. Onko mitään paikkaa, mistä voi kysyä apua? Tarkoitan onko sellaista paikkaa, josta voi kysyä monia asioita eikä vain yhtä asiaa esimerkiksi verotusta?

        Ainakin aiemmin Ruotsista Suomeen paluumuuttoa suunnitelleet ovat saaneet "ensiapua" Suomen suurlähetystöstä, joka sijaitsee Tukholmassa. Suurlähetystössä on ollut Suomeen muuttoa käsitteleviä esitteitä, joita he ovat postittaneet asiasta kiinnostuneille.

        Eniten tietoa taitaa kuitenkin olla Suomi-Seura ry:llä, jolla on toimisto Helsingissä. Kannattaa selata heidän nettisivuja, koska siellä on paljon hyvää perustietoa. Suomi-Seurasta voi myös tilata syventävää tietoa sisältäviä esitteitä, joista osa on ilmaisia ja osa maksullisia. Suomi-Seuran neuvontapalvelusta voi kysyä asioita monenlaisiin ongelmiin. Kannattaa kuitenkin ensin lueskella yleisesitteitä, koska niissä on perusasiat kerrottu hyvin. Vuosittain elokuussa Suomi-Seura järjestää paluumuuttajien Info-päivän.

        FINNPAUSEN-projekti auttaa ruotsinsuomalaisia, jotka ovat kiinnostuneita tulemaan Suomeen väliaikaisesti esimerkiksi sesonkitöitä tekemään. Projektin väki pyrkii kuitenkin auttamaan myös pysyvää paluumuuttoa Ruotsista Suomeen suunnittelevia. Projektin työntekijä Kai Latvalehto on itsekin paluumuuttaja Ruotsista ja hän neuvoo mielellään muita. Katso internetistä finnpausen.fi -nettisivut. Niiltä nettisivuilta löytyy myös hyviä linkkejä esim. työnhakuun, asunnonhakuun ja kotiutumisen liittyen. Kai Latvalehto käy välillä myös Ruotsissa esittelemässä FINNPAUSEN-projektia.

        Kannattaa katsoa infofinland.fi -nettisivut. Sinne on kerätty tärkeää tietoa Suomeen muuttoa harkitseville. Ne sivut on tarkoitettu kaikille maahanmuuttajille, ei vain Ruotsista paluumuuttaville.

        Suomen ruotsinkielisistä kouluista on kerätty tietoja svenskskola.fi -nettisivuille.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        6. Onko mitään paikkaa, mistä voi kysyä apua? Tarkoitan onko sellaista paikkaa, josta voi kysyä monia asioita eikä vain yhtä asiaa esimerkiksi verotusta?

        Ainakin aiemmin Ruotsista Suomeen paluumuuttoa suunnitelleet ovat saaneet "ensiapua" Suomen suurlähetystöstä, joka sijaitsee Tukholmassa. Suurlähetystössä on ollut Suomeen muuttoa käsitteleviä esitteitä, joita he ovat postittaneet asiasta kiinnostuneille.

        Eniten tietoa taitaa kuitenkin olla Suomi-Seura ry:llä, jolla on toimisto Helsingissä. Kannattaa selata heidän nettisivuja, koska siellä on paljon hyvää perustietoa. Suomi-Seurasta voi myös tilata syventävää tietoa sisältäviä esitteitä, joista osa on ilmaisia ja osa maksullisia. Suomi-Seuran neuvontapalvelusta voi kysyä asioita monenlaisiin ongelmiin. Kannattaa kuitenkin ensin lueskella yleisesitteitä, koska niissä on perusasiat kerrottu hyvin. Vuosittain elokuussa Suomi-Seura järjestää paluumuuttajien Info-päivän.

        FINNPAUSEN-projekti auttaa ruotsinsuomalaisia, jotka ovat kiinnostuneita tulemaan Suomeen väliaikaisesti esimerkiksi sesonkitöitä tekemään. Projektin väki pyrkii kuitenkin auttamaan myös pysyvää paluumuuttoa Ruotsista Suomeen suunnittelevia. Projektin työntekijä Kai Latvalehto on itsekin paluumuuttaja Ruotsista ja hän neuvoo mielellään muita. Katso internetistä finnpausen.fi -nettisivut. Niiltä nettisivuilta löytyy myös hyviä linkkejä esim. työnhakuun, asunnonhakuun ja kotiutumisen liittyen. Kai Latvalehto käy välillä myös Ruotsissa esittelemässä FINNPAUSEN-projektia.

        Kannattaa katsoa infofinland.fi -nettisivut. Sinne on kerätty tärkeää tietoa Suomeen muuttoa harkitseville. Ne sivut on tarkoitettu kaikille maahanmuuttajille, ei vain Ruotsista paluumuuttaville.

        Suomen ruotsinkielisistä kouluista on kerätty tietoja svenskskola.fi -nettisivuille.

        Ylempänä ei taidettu vielä mainita Norden-järjestöä. Heidän nettisivuillaan on paljon tietoa Suomeen muuttamisesta. Också på svenska.

        SUOMEKSI:
        https://www.norden.org/fi/info-norden/muutto?country=1345

        PÅ SVENSKA:
        https://www.norden.org/sv/info-norden/flytta?country=1345


    • Anonyymi

      Internetissä on paljon tietoa, joissa käsitellään muuttamista ja myös maasta-/maahanmuuttoa. Niissä on paljon hyvää tietoa, jota kannattaa ehdottomasti lueskella ajoissa.

      Monet ovat listanneet asioita, jotka muuttajien on pakko hoitaa. Muutamissa listoissa on huomioitu myös muuton eri vaiheet. Esimerkiksi Muuttomaailma.fi -sivulla olevassa erinomaisessa listassa tehtävät on jaettu neljään vaiheeseen: 1) kuukausi ennen muuttoa, 2) viikko ennen muuttoa, 3) muuttopäivänä ja 4) muuton jälkeen.

      Todellisuudessa jokaisen muuttajan tarpeet ja työlistat ovat hieman toisistaan poikkeavia. On eri asia muuttaa yksineläjänä vähien tavaroiden kanssa kuin perheenä, jossa on eri-ikäisiä lapsia ja ehkä lemmikkieläimiäkin. Myös sillä on merkitystä, asuuko vuokralla vai omistusasunnossa. Tai muuttaako yhden maan sisällä tai vaikka EU:n sisällä. Netistä löytyvien listojen avulla on kuitenkin helpompi koota omiin tarpeisiin sopiva lista kuin aloittaa sellaisen tekeminen aivan tyhjälle paperille. Kannattaa rohkeasti aloittaa listojen tutkiminen, jos Suomeen muutto kiinnostaa. Listoja ja muuttotietoa lukemalla saa konkreettisemman käsityksen siitä, mitä kaikkea on edessä, jos muuttoon ryhtyy. Tiedon hankkiminen ei kuitenkaan vielä sido mihinkään.

      Sellaisen nyrkkisäännön moni muuttaja on antanut, että omaa kotia ja elämää kannattaa ryhtyä laittamaan kuntoon ajoissa, jos se ei ole jo kunnossa. Jos esimerkiksi kaapit, varastot, hyllyt, nurkat ja laatikot pullistelevat tavaraa, mitä et enää tarvitse ja mitä et haluaisi ottaa muutossa mukaan, voi turhasta tavarasta eroon hankkiutuminen olla ensimmäinen askel kohti muuttoa. Vaikka muutto ei toteutuisikaan, siistimpi koti on useimmille ilo sinänsä.

      Useimmat muuton toteuttaneet ovat kertoneet, että turhasta tavarasta eroon hankkiutumiseen meni jopa useita kuukausia. Muuttomaailma.fi -sivun muuttajan muistilistassa todetaan, että turhasta tavarasta eroon hankkiutuminen tulisi aloittaa kuukautta ennen muuttoa. Jos tavaraa on kertynyt paljon (esim. lapsiperheet, omakotitaloasukkaat) tai pitkään (esim. iäkkäät henkilöt, pitkään samassa paikassa asuneet) on yksi kuukausi yleensä turhan lyhyt aika tarpeettoman tavaran karsimiseen.

      Turhan tavaran karsimisen lisäksi on hyvä käydä läpi esimerkiksi asiakirjoja ja kerätä yhteen niitä asiakirjoja, jotka ovat tärkeitä uudessa kotimaassa. Tällaisia ovat mm. opintoihin, työsuhteisiin, eläkekertymiin, verotukseen, sairaanhoitoon, mahdolliseen ajoneuvoon, juridisiin asioihin (mm. avioliitto, avioehto, avioero, lasten huoltajuus, testamentti, omaisuus, velat) liittyvät asiakirjat. Jos perheeseen kuuluu lemmikkejä, kannattaa niidenkin rokotuspassit ja vastaavat asiakirjat pitää samassa tallessa.

      Ajoissa aloitetut muuttovalmistelut vähentävät muuttajan stressiä ja valmistavat myös henkisesti edessä olevaan elämänmuutokseen.

      • Anonyymi

        Muuttomaailma.fi -firman "Muuttajan muistilista" löytyy alla olevan linkin takaa. Se on tosi hyvä lista, mutta eihän sekään sisällä ihan kaikkia asioita. Mielestäni tämä lista on kuitenkin erinomainen lähtökohta, jos joku ryhtyy tekemään omaan tilanteeseen räätälöityä muuttajan muistilistaa.

        Kannattaa muistaa, että muuttovalmistelut (esim. turhan tavaran karsiminen, byrokratia) voi aloittaa paljon aikaisemminkin kuin vain kuukautta ennen. Monesti on pakkokin. Eihän esimerkiksi asunnon myynti ja uuden ostaminen tai väliaikaisen vuokra-asunnon löytäminen välttämättä suju kädenkäänteessä.

        https://www.muuttomaailma.fi/muuttajan-muistilista/


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Muuttomaailma.fi -firman "Muuttajan muistilista" löytyy alla olevan linkin takaa. Se on tosi hyvä lista, mutta eihän sekään sisällä ihan kaikkia asioita. Mielestäni tämä lista on kuitenkin erinomainen lähtökohta, jos joku ryhtyy tekemään omaan tilanteeseen räätälöityä muuttajan muistilistaa.

        Kannattaa muistaa, että muuttovalmistelut (esim. turhan tavaran karsiminen, byrokratia) voi aloittaa paljon aikaisemminkin kuin vain kuukautta ennen. Monesti on pakkokin. Eihän esimerkiksi asunnon myynti ja uuden ostaminen tai väliaikaisen vuokra-asunnon löytäminen välttämättä suju kädenkäänteessä.

        https://www.muuttomaailma.fi/muuttajan-muistilista/

        Ylempänä mainittiin infofinland.fi -sivut. Siellä on eri puolilta maailmaa Suomeen muuttaville maahanmuuttajille tärkeää tietoa yhdessä paikassa. Suosittelen lämpimästi sivustoon tutustumista! Alla on linkki sivulle, jonka otsikko on "Suomeen muuttajan muistilista".

        https://www.infofinland.fi/fi/muutto-suomeen/suomeen-muuttajan-muistilista


    • Anonyymi
      • Anonyymi

        Heh, nyt vaan alkakaa kilpaa kehumaan omia paikkakuntianne :-D Mä asun Helsingissä, joten en voi kehua omaa kotikaupunkiani pikkukaupungista kiinnostuneelle. Kiva täälläkin on elää.


      • Anonyymi

        Nivala on varmaan kiva paikka ja vastaavia kivoja paikkoja on Suomessa paljon. Yritin kuitenkin etsiä esimerkiksi tuollaista seurakuntien LapsiArkki-palvelua tai vastaavaa, enkä löytänyt. Onko Nivalassa tai lähiseudulla edes vertaisryhmää yksinhuoltajille? Terveisiä vaan sinne Kalajoen varteen, että jos te haluatte muuttajia kuntaanne, teidän kannattaisi kehittää vetovoimatekijöitä. Ei välttämättä ole helppo muuttaa ulkopuolisena paikkakunnalle, missä ns. kaikki on toisilleen sukua. Vai onko?


    • Anonyymi

      Suomessa on minusta viime vuosina lisätty mm. yksinhuoltajien tukimuotoja. Tässä on muutamia niistä.

      1. On olemassa Yhden Vanhemman Perheiden Liitto ry (YVPL). Heillä on monenlaista toimintaa kuten vertaistukitapaamisia, tukipuhelin, neuvontaa, tuettuja lomia ja leirejä.

      2. Monet Suomen evankelis-luterilaiset seurakunnat järjestävät LapsiArkki-toimintaa. Se on yksinhuoltajaperheille suunnattua lastenhoitoapua yleensä yhtenä arki-iltana viikossa. Lapsenhoitoapua kaipaavat yksinhuoltajat voivat siis viedä pienet lapsensa kyseisenä aikana hoitoon (esim. seurakuntatalolle), missä lapsista huolehditaan sovitun ajan (usein 2h). Aikuisille saattaa olla samanaikaisesti tarjolla vertaistukiryhmä, johon he voivat osallistua elleivät halua käyttää aikaa esimerkiksi liikuntaan tai vaikka ystävän tapaamiseen. Ei tarvitse olla evankelis-luterilaisen seurakunnan jäsen osallistuakseen LapsiArkki-toimintaan.

      3. Osa evankelis-luterilaisista seurakunnista järjestää myös muuta toimintaa yksinhuoltajaperheille esimerkiksi leirejä. Tietenkin yksinhuoltajat lapsineen voivat osallistua myös ns. tavallisille perheleireille.

      4. Pääkaupunkiseudulla toimii Pienperheyhdistys ry., jonka jäsenistä monet ovat yksinhuoltajia.

      5. Jotkut yksityiset yritykset järjestävät ilmaista lastenhoitoa, jotta vanhemmat pääsevät harrastamaan tai hoitamaan asioitaan. Raisiossa sijaitseva kauppakeskus Mylly tarjoaa ilmaista lastenhoitoa 3-7-vuotiaille kerran viikossa. Espoon Sellossa on saman ikäisille tarkoitettu ilmainen Jellonaparkki sekä perjantai-iltaisin että lauantaipäivisin. Samoin Tampereella Ratinassa on ilmainen lapsiparkki lauantaisin 3-10 -vuotiaille. Nämä lapsiparkit ovat aikarajoitettuja eli lapsen voi jättää hoitoon esimerkiksi tunniksi tai 1,5 tunniksi. Lapsiparkit on tarkoitettu myös muille kuin yksinhuoltajien lapsille, mutta ne saattavat kiinnostaa erityisesti yksinhuoltajia. Ilmaista lastenhoitoa tarjoaa myös moni muu kauppakeskus, mutta mainitsin nuo vain esimerkin omaisesti. Myös jotkut kuntosalit tarjoavat lastenhoitoa tiettyinä aikoina.

      Nämä ovat tietenkin tällaisia pieniä juttuja, mutta tällaisetkin tukimuodot saattavat auttaa yksinhuoltajaa jaksamaan varsinkin, jos kotipaikkakunnalla ei ole muuta tukiverkostoa.

      • Anonyymi

        Olen minäkin aikeissa muuttaa Suomeen.
        Alkaa olla liikaa terrorismia ja räjäytyksiä.

        Hyvä että on tämä viestiketju, saa vinkkejä, kiitos!


      • Anonyymi

        Olen minäkin aikeissa muuttaa Suomeen.
        Alkaa olla liikaa terrorismia ja räjäytyksiä.

        Hyvä että on tämä viestiketju, saa vinkkejä, kiitos!


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Olen minäkin aikeissa muuttaa Suomeen.
        Alkaa olla liikaa terrorismia ja räjäytyksiä.

        Hyvä että on tämä viestiketju, saa vinkkejä, kiitos!

        Jos olet erityisesti yksinhuoltajia koskevista asioista kiinnostunut, kannattaa lukea Paluumuuttajien palstalta ketju, jonka otsikko on "Ruotsista Suomeen yksinhuoltajana lasten kanssa EHKÄ".

        Muutenkin kannattaa lukea Suomi24:n Paluumuuttajat-ryhmän ketjuja, koska siellä on käyty ihan fiksua keskustelua ja siellä on monenlaisia vinkkejä.

        Muista että myös Suomi-Seura ry. tarjoaa neuvoja Suomeen paluumuuttaville.


    • Anonyymi

      Erosin Suomessa naisesta.
      Minusta tulee elatusmaksujen pakolainen.

      Tahdon muuttaa. Esim. Ruotsiin tai Afrikkaan.



      Muu vaihtoehto on perustaa eko-kommuuni Suomeen.
      Etsin asuntoa.


      Taistelen Globaalisen Kansalaispalkan puolesta.

      • Anonyymi

        Mene ongelmasi kanssa afrikkaan! Ruotsissa voit saada ekan tilisi ilman elatusmaksupidätydtä, mikäli ovat jo ulosotossa. Toisesta tilistäsi sitten pidätetäänkin jo. ja vieläpä sen ekankin tilin osuus. Toivottavasti lapsesi aikanaan on tietoinen, että isukin mielestä mua ei olis tarkotettu elämään.


    • Anonyymi

      Miksi ruotsalaiset ja ruotsinsuomalaiset niin usein ajattelevat, että Suomi on kallis maa?

      Jos Suomen hintataso mietityttää, kannattaa etsiä tietoa ja tilastoja aiheesta. Nyrkkisääntönä voi sanoa, että jos vertaa Itä- tai Etelä-Euroopan maihin, Suomi on todellakin kallis maa. Jos taas vertaa muihin Pohjoismaihin, Suomen hinnat ovat usein hieman halvempia. Pohjoismaista itse asiassa Suomen ja Ruotsin hinnat ovat useimmissa vertailuissa lähimpinä toisiaan. Joissain asioissa Ruotsi on hieman halvempi maa ja joissain asioissa taas Suomi.

      Vuonna 2016 Tilastokeskus kokosi hintatietoja Eurostatin vuotuista ruokakorien hintavertailua varten. Kyseisenä vuonna Euroopan kallein ruokakori oli Sveitsissä. Suomalaisen ruokakorien hinta oli viidenneksen EU-maiden keskiarvoa korkeampi. Kuitenkin kaikkien muiden Pohjoismaiden ja Itävallan ruokakorit olivat kalliimpia kuin Suomessa. Vertailun mukaan kuitenkin Suomi ja Irlanti ottivat "kaksoisvoiton" alkoholin hinnassa. Eli Suomessa ja Irlannissa alkoholi oli kalleinta. Myös tupakka on Suomessa kallista muihin Euroopan maihin verrattuna. (Maaseudun Tulevaisuus 16.6.2016)

      Edellä mainitut tiedot ovat olleet samansuuntaisia jo pitkään. Maiden sijoitukset hintatasoa vertailevassa tutkimuksessa ovat varsin pysyviä. Eurostat tekee ruokakori-vertailun vuosittain, joten niitä tietoja on helppo etsiä netistä myös aiemmilta vuosilta. Tuoreimmat tiedot ovat vuodelta 2018. Silloin EU:n ruokakorihintojen kalleimmat maat olivat seuraavat:

      1. Norja (kallein)
      2. Sveitsi
      3. Islanti
      4. Tanska
      5. Luxemburg
      6. Itävalta
      7. Irlanti
      8. Suomi
      9. Ruotsi
      10. Ranska
      11. Belgia
      12. Malta
      13. Italia
      14. Kypros
      15. Kreikka
      16. Saksa
      17. Alankomaat
      18. EU:N KESKIARVO
      19. Portugali
      20. Kroatia
      21. Slovenia
      22. Espanja
      21. Viro
      22. Iso-Britannia

      Ruotsin ruokakorin hinta oli siis vuonna 2018 tipahtanut Suomen ruokakoria hieman halvemmaksi, mutta ero oli pieni. Kun Suomen ruokakori oli 20% EU:n keskiarvoa korkeampi, Ruotsin kori oli 17% korkeampi. Kaikkien kallein ruokakori oli Norjassa, missä ruokakori maksoi 63% enemmän kuin EU:n keskiarvo. Virossa ruokakorien hinta oli 5% EU:n keskiarvoa edullisempi ja Iso-Britanniassa 6% edullisempi.

      The Economist -lehden vuodesta 1986 koostama BigMac-indeksi on yksi tapa vertailla eri maiden hintoja. The Economist kerää vuosittain BigMac-hampurilaisten hintatiedot 59 maasta. Ohessa poiminta muutamien Euroopan maiden BigMac-hinnoista vuodelta 2016. Hinnat perustuvat Ilta-Sanomien (26.7.2016) julkaisemaan uutiseen.

      Sveitsi (5,99€)
      Norja (5,00€)
      Ruotsi (4,75€)
      Suomi (4,10€)
      Tanska (4,03€)
      EU-alueen keskiarvohinta (3,82€)
      Iso-Britannia (3,58€)
      Unkari (2,86€)
      Tsekki (2,78€)
      Puola (2,20€)
      Venäjä (1,86€)
      Ukraina (1,42€)

      Laitan alle vielä muutamia linkkejä hintavertailuihin.

      • Anonyymi

        Kuluttajahintoja eri maissa vertaillaan myös pelkkiä ruokahintoja laajemmin. Alla esittelen hintavertailua, joka on tehty vuonna 2016. Lähteenä on Eurostatin vuotuinen kansainvälinen hintavertailu, jossa tosin vertaillaan nimestä huolimatta vain Euroopan alueen hintoja.

        Kun hintoja vertaillaan laajemmin, huomataan esimerkiksi edullisen ruoan Iso-Britannian olevan Suomen kanssa loppujen lopuksi "samanhintainen" maa. Monet Iso-Britanniasta Suomeen muuttaneet ovatkin kertoneet, että erityisesti asuminen on Suomessa halvempaa kuin Iso-Britanniassa. Ja mikä tärkeintä: näissä hinnoissa ei ole edes huomioitu mm. opetuksen ja koulutuksen hintoja. Niiden osalta Suomi on taatusti Iso-Britanniaa edullisempi maa yksittäisten kuluttajien näkökulmasta.

        Ruotsin ja Suomen välillä hintaerot eivät ole kovin suuria. Kokonaisvertailussa Ruotsi on Suomea muutaman prosentin kalliimpi. Tarkemmassa tarkastelussa selviää, että muun muassa seuraavat asiat ovat Ruotsissa halvempia kuin Suomessa: alkoholi, tupakka, joukkoliikenne ja autot. Seuraavat tuotteet ovat puolestaan Suomessa halvempia kuin Ruotsissa: elintarvikkeet, vaatetus, jalkineet, sähkö, kaasu, muut polttoaineet, huonekalut, matot, kodinkoneet, posti, tietoliikenne, viihde-elektroniikka, hotellit ja ravintolat.

        Yksityisen kulutuksen kokonaishintataso:
        1. Sveitsi 161 (kallein)
        2. Islanti 147
        3. Norja 140
        4. Tanska 139
        5. Irlanti 125
        6. Ruotsi 124
        7. Luxemburg 124
        8. Suomi 121
        9. Iso-Britannia 121
        Jne.


        https://www.iltalehti.fi/kotimaa/a/201706172200212380


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Kuluttajahintoja eri maissa vertaillaan myös pelkkiä ruokahintoja laajemmin. Alla esittelen hintavertailua, joka on tehty vuonna 2016. Lähteenä on Eurostatin vuotuinen kansainvälinen hintavertailu, jossa tosin vertaillaan nimestä huolimatta vain Euroopan alueen hintoja.

        Kun hintoja vertaillaan laajemmin, huomataan esimerkiksi edullisen ruoan Iso-Britannian olevan Suomen kanssa loppujen lopuksi "samanhintainen" maa. Monet Iso-Britanniasta Suomeen muuttaneet ovatkin kertoneet, että erityisesti asuminen on Suomessa halvempaa kuin Iso-Britanniassa. Ja mikä tärkeintä: näissä hinnoissa ei ole edes huomioitu mm. opetuksen ja koulutuksen hintoja. Niiden osalta Suomi on taatusti Iso-Britanniaa edullisempi maa yksittäisten kuluttajien näkökulmasta.

        Ruotsin ja Suomen välillä hintaerot eivät ole kovin suuria. Kokonaisvertailussa Ruotsi on Suomea muutaman prosentin kalliimpi. Tarkemmassa tarkastelussa selviää, että muun muassa seuraavat asiat ovat Ruotsissa halvempia kuin Suomessa: alkoholi, tupakka, joukkoliikenne ja autot. Seuraavat tuotteet ovat puolestaan Suomessa halvempia kuin Ruotsissa: elintarvikkeet, vaatetus, jalkineet, sähkö, kaasu, muut polttoaineet, huonekalut, matot, kodinkoneet, posti, tietoliikenne, viihde-elektroniikka, hotellit ja ravintolat.

        Yksityisen kulutuksen kokonaishintataso:
        1. Sveitsi 161 (kallein)
        2. Islanti 147
        3. Norja 140
        4. Tanska 139
        5. Irlanti 125
        6. Ruotsi 124
        7. Luxemburg 124
        8. Suomi 121
        9. Iso-Britannia 121
        Jne.


        https://www.iltalehti.fi/kotimaa/a/201706172200212380

        Vai elatusmaksujen pakolainen?

        Häh, pakoiletko elatusmaksuja?
        Siis entinen avo/avio/puoliso/morsian saa yksin huolehtia lapsenkasvatuksesta ja kaikista menoista?

        Ja jopa ilkeät tulla kertomaan siitä?
        Etkö huomaa mikä raukkis olet?

        Et sinä ainakaan mikään rehti suomalainen mies ole!

        Järkiinny ja maksa reilusti elatusmaksut ja tunne että olet vastuuntuntoinen mies!
        Kyllä isän on huolehdittava ainakin elatusmaksuista kun on lapsen aikaansaanut!


    • Anonyymi

      Moni on sanonut, että asuminen on Suomessa selvästi halvempaa kuin Ruotsissa ja asuntoja on huomattavasti helpompi löytää kuin Ruotsissa tänä päivänä. Asumisen hinta on todella merkittävä juttu kokonaisuuden kannalta, koska se on usein suurin yksittäinen asia perheen kuukausimenoissa.

      Olet tosi rohkea, kun suunnittelet kotimaan vaihtamista yksinhuoltajana! Paljon tsemppiä sulle tilanteeseesi 👍

      • Anonyymi

        Onko asuminen Ruotsissa kalliimpaa verrattuna tulotasoon? Ennen ei ollut.

        Aloittajalle sanoisin, että osaat todella hyvin suomea ottaen huomioon sen, että olet käynyt koulut Ruotsissa.
        Hyvä ruotsinkielen taito taas on plussaa tai oikeastaan vaatimus paikkakunnilla, joissa on paljon ruotsinkielisiä.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Onko asuminen Ruotsissa kalliimpaa verrattuna tulotasoon? Ennen ei ollut.

        Aloittajalle sanoisin, että osaat todella hyvin suomea ottaen huomioon sen, että olet käynyt koulut Ruotsissa.
        Hyvä ruotsinkielen taito taas on plussaa tai oikeastaan vaatimus paikkakunnilla, joissa on paljon ruotsinkielisiä.

        Tottakai asumisen hinta riippuu monista asioista. Esimerkiksi Ruotsin asuntojen hinnat ovat nousseet tosi pitkään, joten jos sieltä meinaa asunnon hankkia, niin se on kallis hankinta. Suomesta on täysin mahdollista löytää ainakin Ruotsin hintoihin verrattuna edullisia omistusasuntoja. Sitä paitsi Ruotsissa ei ennen juuri maksettu asuntolainoja kuten Suomessa. Tottakai asuminen oli silloin Ruotsissa "ikuisten maksuvapaiden" vuoksi edullista. Nykyisin lainoja joutuu Ruotsissakin makselemaan takaisin eri tavalla kuin aiemmin.

        Jos on Ruotsissa täysin oma omistusasunto tai edullinen vuokrakämppä, josta ei tarvitse muuttaa mihinkään, niin silloin asuminen voi Ruotsissakin olla edullista sekä mukavaa tälläkin hetkellä. Sitten täytyy vaan toivoa, ettei muuttotarvetta tule jatkossakaan (esim. perheenjäsenten lisäys, avioero, sairaus) eikä olosuhteet ympäristössä muutu ikäviksi esim. veronkorotusten tai turvattomuuden muodossa.

        Kyllä Suomessa törkykalliita kotejakin on, mutta jos etsii pikemminkin tavallista kotia, väitän että Ruotsia edullisempia vaihtoehtoja on paljon ympäri maata. Enkä tarkoita mitään syrjäseutujen autiotaloja, vaan ihan sellaisia tavallisia taloja ja asuntoja, joista pystyy helposti kulkemaan töissä tai opinnoissa ja joiden lähellä on normaalit palvelut (kaupat, koulut, päiväkodit, apteekki, kirjasto, terveydenhoito yms.).


    • Anonyymi

      Tunnen ihmisia niin Ruotsissa kuin Suomessa jotka muuttivat edes takas ja viimein paatyivat Ruotsiin! Moni juuri lasten hyvinvoinnin vuoksi.

      Ruotsissa on paremmat edut, parempi palvelu ja PALJON parempi kohtelu eri virastoissa.
      Kun tulet tutuksi kuinka esim KELA simputtaa, hyppyyttaa ja tekee mielivaltaisia patoksia, joista et voi valittaa, menet mielellaan takasin Ruotsiin...
      Lasten kanssa se on vielakin pahempaa Suomessa. Ruotsi on yha sivistysvaltio mutta Suomi elaa Tsaarin ajan byrokratiassa kohdellen kansalaisia syrjivasti.
      Paatoksissa ei ole kenenkaan nimea, vain "Terveisin KELA" tai "Terveisin VERO.FI" jne. Mene sit ja taistele noiden nimimerkkien kanssa - haviat aina.

      JOS paatat muuttaa Helsinki, Vantaa tai Espoo ovat ainoat joissa voi elaa suht' hyvin henkisesti. Mutta ne ovat valitettavasti myos kalliita.

      • Anonyymi

        Eikö todella ole Kelan päätöksissä käsittelijä nimeä?
        Vaasaa suosittelisin, jos pikkukaupunkiin haluaa. Siellä työllistyy helposti, kun osaa ruotsia.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Eikö todella ole Kelan päätöksissä käsittelijä nimeä?
        Vaasaa suosittelisin, jos pikkukaupunkiin haluaa. Siellä työllistyy helposti, kun osaa ruotsia.

        No todellakin on Kelan päätöksissä virkailijan nimi. Muutenkin tuon tsaarin ajoista höpöttäjän viesti oli puhdasta pötyä.

        Vaasan alue voisi tosiaan sopia hyvin pikkukaupunkiin kaipaavalle. Muitakin paikkoja on vaikka kuinka. Esimerkiksi Kokkola, Pietarsaari, Kristiinankaupunki, Kaarina, Parainen, Salo, Lohja, Kirkkonummi, Porvoo, Kemi, Tornio... Onhan noita. Eikä Keski- tai Itä-Suomi ole myöskään yhtään huonompia paikkoja - saati Lappi. Riippuu niin paljon siitä, mitä haluaa.


      • Anonyymi

        Juu, Ruotsihan se onkin todellakin nykyään verraton sivistysvaltio 🙄

        Mulla asuu siellä ihan riittävästi sukulaisia ja ystäviä, jotta on syntynyt käsitystä siitä, millainen on Ruotsin sivistysvaltio 2010-luvulla:

        - Epäpäteviä opettajia kouluissa.

        - Lapset ilman opettajaa kuukausikaupalla koulussa (esim. Ranskan opettaja jää 4kk:ksi sairauslomalle, mutta sijaista ei näy eikä kuulu).

        - Autot pakko laittaa autotalleihin ja -halleihin yöksi autopalojen pelon vuoksi. Tosin autohalleissakin poltetaan autoja.

        - Vuokra-asuntoa on lähes mahdotonta saada esim. nuorelle opiskelijalle.

        - Läheskään kaikissa paikoissa ei ole hyvä kävellä yksin pimeän aikaan - varsinkaan yksin.

        - Päiväkodit on monissa paikoissa katastrofissa, koska henkilökunnasta on pulaa, lapsia on kamalasti, kielitaidottomia lapsia on paljon, henkilökunta on epäpätevää jne. Lisäksi päiväkodeistakin pitäisi säästää ainakin taloudellisissa kriisikunnissa, joita on Ruotsissa jo yli 100kpl.

        - Kirjastoista säästetään. Uusia kirjoja ei hankita tai jos hankitaan, niin vain 1-2 isoa joukkoa varten. Ruotsin kirjastot ovat ihan eri maailmasta kuin Suomen kirjastot nykypäivänä. Suomessa kirjastoja on kehitetty ja kirjastot ovat suosittuja.

        - Ruotsin kirjastoissa on myös outoja piirteitä. Esimerkiksi norjalaisen toimittajan Hege Storhaugin menestysteosta ”Islam – Yhdestoista vitsaus" ei löydy kuin muutamasta kirjastosta koko Ruotsissa 🤔

        - Junat kulkee, miten haluavat ainakin Suur-Tukholman pendeltåg-liikenteessä.

        - Yleinen epäsiisteys kaduilla, todella, ostareilla ja muilla julkisilla paikoilla on lisääntynyt takavuosiin verrattuna.

        - Ennen ruotsalaiset olivat terveen näköisiä ja hyvinpukeutuneita. Nykyään ylipainoisia on aina vaan enemmän, ihmiset pukeutuvat huonommin, (rumia) tatuointeja paljon ja muutenkin taso on silmämääräisesti laskenut.

        - Tukholman päärautatieasemalla meininki on kuin Marokon rupulähiön torilla. Pohjois-Afrikkalaisia taskuvarkaita pyörii ympärillä ja naisia ahdistellaan, minkä kerkeävät. Vartijat on paikalla vissiin vaan koristeina.

        - Ruotsin uusimmat PISA-testitulokset perustuivat huijaukseen. Ruotsalaiset jättivät 11% ysiluokkalaisista pois testistä vedoten siihen, että nämä olisivat vasta maahantulleita. Maahanmuuttotilastoja vertailemalla, räknäämällä ja pohtimalla, tyhmempi kun tajuaa, ettei Ruotsin meriselitys pidä paikkaansa. Todennäköisesti siis Ruotsin koulujen oppimistulokset ovat selvästi huonompia kuin kansalle kerrotaan, kun kerran täytyy turvautua huijaamiseen.

        - Opettajan ammattiin ei enää haluta.

        - Turvattomilla alueilla ambulanssimiehistö joutuu pitämään luotiliivejä 😥

        - Rosengårdin poliisiaseman rakennutuskilpailuun ei tullut yhtään tarjousta raksafirmoilta.

        - Vartiointifirmat eivät suostu toimimaan kaikilla alueilla.

        - Palokunta ei voi suorittaa työtehtäviään kaikissa hälytyskohteissa ilman poliisia eikä edes poliisin läsnäolo aina riitä.

        - Poliisi on suositellut mm. Uppsalassa naisia välttämään ulkona liikkumista pimeän aikaan tai olemaan tällöin erityisen varovainen.

        - Poliisia kohtaan on suoritettu hyökkäys- ja piiritystilanteita Etelä-Ruotsissa, jolloin poliisi on joutunut mm. perääntymään tilanteesta tai pakenemaan esimerkiksi läheisiin liiketiloihin.

        - Poliisiautoja tuhotaan paljon.

        -Rinkebyn uusi koulu oli pakko kuorruttaa teräsverkko-materiaalilla mm. polttopulloiskujen uhkan vuoksi.

        - Rinkebyn koulun oppilaista vain 20-50% saa peruskoulun hyväksytysti suoritettua.

        - Lukioiden oppilaista pelottavan suuri osa keskeyttää opintonsa.

        - Julkisilta alueilta on löytynyt käsikranaatteja maasta. Yhden otti käsiinsä iäkäs mies Tukholmassa sillä seurauksella, että kranaatti räjähti ja mies menehtyi. Etelä-Ruotsissa roskia keräävät lapset löysivät käsikranaatin, mutta onneksi se saatiin poistettua maastosta ilman vahinkoja.

        - Vartiointifirmoihin on päässyt kovan luokan rikollisia töihin. Jopa Arlandan lentokentän turva-alueen työpaikkoihin on päässyt mm. etsintäkuulutettuja henkilöitä 🤨

        - Ruotsin Karoliinisessa instituutissa työskennellyt italialainen "huippukirurgi" murhaili useita ihmisiä asentamalla näihin muovisen implantin keuhkoputkeen. Kritiikkiä ja varoituksia esiintuoneita kollegoita ei kuunneltu, vaan heidät päinvastoin siirrettiin alempiin asemiin työpaikoilla tai erotettiin. Tätäkö on ruotsalainen huippulääketiede? Monet tavalliset kansalaiset ovat kertoneet, että terveydenhoidon taso on laskenut useiden vuosien ajan Ruotsissa.

        - Ihmiset ovat kehuneet, kuinka hyvin Ruotsissa toimii lukuisat instanssit kuten esimerkiksi försäkringskassa. Erilaisten tukien anominen on kuulemma helpompaa kuin Suomessa. Ei tarvita liitteitä eikä dokumentteja samaan tapaan kuin Suomessa. Viime aikoina tosin on tullut esiin useita tapauksia, joissa Ruotsista on maksettu isoja summia erilaisia sosiaalitukia mm. Irakissa asuville henkilöille. Aiemmin Ruotsissa asuneet irakilaiset kun eivät ole viitsineet kertoa Ruotsin viranomaisille, että he ovat muuttaneet Ruotsista aika päivää sitten.

        Sivistysvaltio????


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Juu, Ruotsihan se onkin todellakin nykyään verraton sivistysvaltio 🙄

        Mulla asuu siellä ihan riittävästi sukulaisia ja ystäviä, jotta on syntynyt käsitystä siitä, millainen on Ruotsin sivistysvaltio 2010-luvulla:

        - Epäpäteviä opettajia kouluissa.

        - Lapset ilman opettajaa kuukausikaupalla koulussa (esim. Ranskan opettaja jää 4kk:ksi sairauslomalle, mutta sijaista ei näy eikä kuulu).

        - Autot pakko laittaa autotalleihin ja -halleihin yöksi autopalojen pelon vuoksi. Tosin autohalleissakin poltetaan autoja.

        - Vuokra-asuntoa on lähes mahdotonta saada esim. nuorelle opiskelijalle.

        - Läheskään kaikissa paikoissa ei ole hyvä kävellä yksin pimeän aikaan - varsinkaan yksin.

        - Päiväkodit on monissa paikoissa katastrofissa, koska henkilökunnasta on pulaa, lapsia on kamalasti, kielitaidottomia lapsia on paljon, henkilökunta on epäpätevää jne. Lisäksi päiväkodeistakin pitäisi säästää ainakin taloudellisissa kriisikunnissa, joita on Ruotsissa jo yli 100kpl.

        - Kirjastoista säästetään. Uusia kirjoja ei hankita tai jos hankitaan, niin vain 1-2 isoa joukkoa varten. Ruotsin kirjastot ovat ihan eri maailmasta kuin Suomen kirjastot nykypäivänä. Suomessa kirjastoja on kehitetty ja kirjastot ovat suosittuja.

        - Ruotsin kirjastoissa on myös outoja piirteitä. Esimerkiksi norjalaisen toimittajan Hege Storhaugin menestysteosta ”Islam – Yhdestoista vitsaus" ei löydy kuin muutamasta kirjastosta koko Ruotsissa 🤔

        - Junat kulkee, miten haluavat ainakin Suur-Tukholman pendeltåg-liikenteessä.

        - Yleinen epäsiisteys kaduilla, todella, ostareilla ja muilla julkisilla paikoilla on lisääntynyt takavuosiin verrattuna.

        - Ennen ruotsalaiset olivat terveen näköisiä ja hyvinpukeutuneita. Nykyään ylipainoisia on aina vaan enemmän, ihmiset pukeutuvat huonommin, (rumia) tatuointeja paljon ja muutenkin taso on silmämääräisesti laskenut.

        - Tukholman päärautatieasemalla meininki on kuin Marokon rupulähiön torilla. Pohjois-Afrikkalaisia taskuvarkaita pyörii ympärillä ja naisia ahdistellaan, minkä kerkeävät. Vartijat on paikalla vissiin vaan koristeina.

        - Ruotsin uusimmat PISA-testitulokset perustuivat huijaukseen. Ruotsalaiset jättivät 11% ysiluokkalaisista pois testistä vedoten siihen, että nämä olisivat vasta maahantulleita. Maahanmuuttotilastoja vertailemalla, räknäämällä ja pohtimalla, tyhmempi kun tajuaa, ettei Ruotsin meriselitys pidä paikkaansa. Todennäköisesti siis Ruotsin koulujen oppimistulokset ovat selvästi huonompia kuin kansalle kerrotaan, kun kerran täytyy turvautua huijaamiseen.

        - Opettajan ammattiin ei enää haluta.

        - Turvattomilla alueilla ambulanssimiehistö joutuu pitämään luotiliivejä 😥

        - Rosengårdin poliisiaseman rakennutuskilpailuun ei tullut yhtään tarjousta raksafirmoilta.

        - Vartiointifirmat eivät suostu toimimaan kaikilla alueilla.

        - Palokunta ei voi suorittaa työtehtäviään kaikissa hälytyskohteissa ilman poliisia eikä edes poliisin läsnäolo aina riitä.

        - Poliisi on suositellut mm. Uppsalassa naisia välttämään ulkona liikkumista pimeän aikaan tai olemaan tällöin erityisen varovainen.

        - Poliisia kohtaan on suoritettu hyökkäys- ja piiritystilanteita Etelä-Ruotsissa, jolloin poliisi on joutunut mm. perääntymään tilanteesta tai pakenemaan esimerkiksi läheisiin liiketiloihin.

        - Poliisiautoja tuhotaan paljon.

        -Rinkebyn uusi koulu oli pakko kuorruttaa teräsverkko-materiaalilla mm. polttopulloiskujen uhkan vuoksi.

        - Rinkebyn koulun oppilaista vain 20-50% saa peruskoulun hyväksytysti suoritettua.

        - Lukioiden oppilaista pelottavan suuri osa keskeyttää opintonsa.

        - Julkisilta alueilta on löytynyt käsikranaatteja maasta. Yhden otti käsiinsä iäkäs mies Tukholmassa sillä seurauksella, että kranaatti räjähti ja mies menehtyi. Etelä-Ruotsissa roskia keräävät lapset löysivät käsikranaatin, mutta onneksi se saatiin poistettua maastosta ilman vahinkoja.

        - Vartiointifirmoihin on päässyt kovan luokan rikollisia töihin. Jopa Arlandan lentokentän turva-alueen työpaikkoihin on päässyt mm. etsintäkuulutettuja henkilöitä 🤨

        - Ruotsin Karoliinisessa instituutissa työskennellyt italialainen "huippukirurgi" murhaili useita ihmisiä asentamalla näihin muovisen implantin keuhkoputkeen. Kritiikkiä ja varoituksia esiintuoneita kollegoita ei kuunneltu, vaan heidät päinvastoin siirrettiin alempiin asemiin työpaikoilla tai erotettiin. Tätäkö on ruotsalainen huippulääketiede? Monet tavalliset kansalaiset ovat kertoneet, että terveydenhoidon taso on laskenut useiden vuosien ajan Ruotsissa.

        - Ihmiset ovat kehuneet, kuinka hyvin Ruotsissa toimii lukuisat instanssit kuten esimerkiksi försäkringskassa. Erilaisten tukien anominen on kuulemma helpompaa kuin Suomessa. Ei tarvita liitteitä eikä dokumentteja samaan tapaan kuin Suomessa. Viime aikoina tosin on tullut esiin useita tapauksia, joissa Ruotsista on maksettu isoja summia erilaisia sosiaalitukia mm. Irakissa asuville henkilöille. Aiemmin Ruotsissa asuneet irakilaiset kun eivät ole viitsineet kertoa Ruotsin viranomaisille, että he ovat muuttaneet Ruotsista aika päivää sitten.

        Sivistysvaltio????

        Ruotsissa asuva tuttava juuri kertoi, että korona-viiruksen yhteydessä on ihmetelty, että Ruotsissa on hengitysapulaitteita vain 10 kappaletta. Siis kutakuinkin yksi laite miljoonaa asukasta kohden.

        Myös hiljattain tapahtuneesta sairaalatarvikkeiden kriisistä juteltiin. Seurasin itsekin hieman lehdistössä sitä tapausta ja ymmärsin, että mm. leikkauksia jouduttiin muutamissa ruotsalaissairaaloissa perumaan, koska sairaalatarvikkeita ei saatu oikeaan aikaan. Taustalla oli kuulemma tarvikkeita toimittavan firman vaihtuminen.

        Just äsken luin Ylen uutisista, että tällä viikolla Ruotsin puolustusvoimilta on varastettu kaksi panssaroitua ajoneuvoa, joista toinen on kuitenkin jo saatu takaisin.

        Taannoin uutisoitiin, että monien rikollisjengien välisistä murhista on tekijät edelleen selvittämättä ja tietenkin myös tuomitsematta. Eivätkä ne ehkä koskaan ratkea. Silminnäkijät eivät mm. pelon vuoksi uskalla kertoa tietojaan.

        Viime vuonna Ruotsissa oli reippaasti yli 100 räjähdeiskua. Autoja poltellaan välillä kymmenittäin yhden yön aikana, eivätkä sellaiset autopolttopippalot ole edes harvinaisia. Hurjia videoita on liikkunut myös vuodenvaihteen aikaisista "rakettisodista".

        Ei tällaiset yllä mainitut jutut anna kovin hyvää kuvaa Ruotsista. Olisi hyvä kuulla, millä perusteella aiempi kommentoija kutsuu Ruotsia sivistysvaltioksi.


    • Anonyymi

      Moi aloittajalle!

      Olen muuttanut Suomeen Ruotsista pienempään kaupunkiin. Mä luulen toki että pienemmät kaupungit ovat paljon parempia ja ystävällisiä kun suuremmat. Tämä on aika selvä asia koska suurkaupunki vetää kaikenlaisia rikollisia, poliittisesti kyseenalaista porukkaa ja tietenkin kaikenlaiset narsistiset, rasistiset ja (anteeksi) psykopaattiset, ja pedofiiiset henkilöt koska siellä monet näkeevät mahdollisuuksia oman arvonsa kehitykseen ja tekemiseen. Suurkaupungissa on valtava kilpailu kaikesta kunniasta ja rikkaudesta sekä vallasta, luokasta ja kaikesta muusta mikä kapitalistisessä yhteiskunnassa halutaan menestyksen vuoksi.

      Suosittelen keskisuurta kaupunkia Suomessa missä väkiluku on alle 200 000. Kaupunki ei saisi olla liian pieni eikä liian iso. Mä olen syntynyt ja elännyt kolmessa suurkaupungissa koko elämäni ja se tuhoi mun itsetunnon ja itsekuvan ulkomailla koska en koskaan saannut olla oma itteni, vaan jotain toista että olisin ollut hyväksytty.

      Jos on lapsia mukana kuvassa, niin se on valtavan tärkeä asia että he saavat hyvän kuuluvaisuusidenttitetin kielellisesti, kulttuurisesti ja tietenkin myös etnisesti. Tämä luo heille tosi hyvän itsetunnon ja itsekuvan mikä antaa hyvän itseluottamuksen. Nämä kolme asiaa lapselle on kaikista tärkein heitten kehitykseen saada kunnon hyvän kasvamisen. Sen voi tosi saada keskisuuressa kaupungissa missä on tarjolla kaikkia hyvät palvelut ja koulut sekä ihmiset ketkä kunnioittaa meitä ruotsinsuomalaisia paluumuuttajia. Mä suosin todella kolmea kaupunkia missä olen olskellut paljon, siis Jyväskylä, Häämeenlinna ja Lahti. Nämä paikat ovat mun mielestä hyviä, mutta tietysti niitä voi olla myös muuallakin. Kaikilla meillä ruotsinsuomalaisilla on sukua jossain paikassa, niin voihan myös kysyä heiltäkin.

      Suosin tosi että te keillä on lapsia muutatte keskisuureen kaupinkiin!

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Heikki Silvennoinen petti vaimoaan vuosien ajan

      Viiden lapsen isä Heikki kehuu kirjassaan kuinka paljon on pettänyt vaimoaan vuosien varrella.
      Kotimaiset julkkisjuorut
      183
      3228
    2. Miksi ihmeessä nainen seurustelit kanssani joskus

      Olin ruma silloin ja nykyisin vielä rumempi En voi kuin miettiä että miksi Olitko vain rikki edellisestä suhteesta ja ha
      Ikävä
      24
      2141
    3. Taasko se show alkaa

      Koo osottaa taas mieltään
      Ikävä
      24
      2061
    4. Persut nimittivät kummeli-hahmon valtiosihteeriksi!

      Persujen riveistä löytyi taas uusi törkyturpa valtiosihteeriksi! Jutun perusteella järjenjuoksu on kuin sketsihahmolla.
      Perussuomalaiset
      90
      1915
    5. Onko ministeri Juuso epäkelpo ministerin tehtäviensä hoitamiseen?

      Eikö hänellä ole kompetenttia hoitaa sosiaali- ja terveysministetin toimialalle kuuluvia ministerin tehtäviä?
      Perussuomalaiset
      70
      1588
    6. Sakarjan kirjan 6. luku

      Jolla korva on, se kuulkoon. Sain profetian 22.4.2023. Sen sisältö oli seuraava: Suomeen tulee nälänhätä niin, että se
      Profetiat
      24
      1351
    7. Söpö lutunen oot

      Kaipaan aina vaan, vaikkakin sitten yksipuolisesti.
      Ikävä
      8
      1251
    8. Avaa sydämesi mulle

      ❤ ❤❤ Tahdon pelkkää hyvää sulle Sillä ilmeisesti puhumalla Avoimesti välillämme Kaikki taas selviää Kerro kaikki, tahdo
      Ikävä
      36
      1247
    9. Elia tulee vielä

      Johannes Kastaja oli Elia, mutta Jeesus sanoi, että Elia tulee vielä. Malakian kirjan profetia Eliasta toteutuu kokonaan
      Helluntailaisuus
      35
      1207
    10. Nellietä Emmaa ja Amandaa stressaa

      Ukkii minnuu Emmaa ja Amandaa stressaa ihan sikana joten voidaanko me koko kolmikko hypätä ukin kainaloon ja syleilyyn k
      Isovanhempien jutut
      6
      1198
    Aihe