Valokuvaaminen omaan

Anonyymi

käyttöön sallittua. Omaan yksityiseen käyttöön.

Näin sanotaan vaikkapa jonkin taidemuseon nettisivuilla.
Omaan yksityiseen käyttöön saa valokuvat.

Eräässä koulutuksessa lakitiedettä opiskellut henkilö väitti että oma yksityinen käyttö tarkoittaa esim. sitä että näyttää valokuvia omalle kaveriporukalle vaikka kotona. Kaiketi samaan kategoriaan menisi sekin, että näyttää kuvia jossakin suljettun kaveriporukan somesivullaan.
Mutta jos näyttää koko maailmalle internetissä, niin se ei olisi enää yksityistä.

Mutta... nyt sitten tulee taas etenkin tämä taidemuseon ja muun vastaavan suhteen sellainen seikka eteen, että jokin museoiden yhteinen toimija jopa kannustaa jakamaan kuvia nettiin häshtäägämällä jne. Omaan yksityiseen käyttöön!

Ja edelleen on olemassa sellaisia ryhmä ihmisiä, jotka kirjoittavat osittain kaupallisia tekstejä ja osittain ei-kaupallisia, siis sellaisia joista he eivät mitään hyötyä itselleen saa, näitä sekaisin omalle nettisivulleen. Nämä henkilöt pitävät itseään pressiin kuuluvina, he saavat esim. bloggaajapasseja jne. erilaisiin tapahtumiin. Yritykset, näissä kaupallisissa tarkoituksissa kutsuvat heitä esim. tuotteidensa lanseerauksiin jne. Mutta entäs sitten nämä taiteet jne.? Taiteellakin on tekijänoikeudet... maksavatko nämä bloggaajat näistä kirjoituksistaan jotain tekijänoikeusmaksuja silloin kun he lataavat - ja jopa merkitsevät omilla tekijänoikeuksillaan - kuvia taidenäyttelyistä teksteihinsä? Taideteoksesta otettu kuva on osa taideteosta, näin tuo kouluttaja myös sanoi. Miten se kuva silloin olisi tuon valokuvaaja-bloggarin tekijänoikeuksiin kuuluva. Eikä edellinen virke tarkoita sitä, että mentäisiin ottamaan tuosta vaan hänen taideteoksesta ottamansa kuva johonkin muuhun käyttöön jonkun toisen tarkoituksissa.
Siis, miten tämä yksityinen käyttö oikein menee, ja jotkut bloggarit ovat sitten parempia olevinaan siinä mielessä, että latailevat kuviaan niin paljon kuin haluttaa siinä kun jollekulle toiselle motkotetaan, että nää on kuule tekijänoikeusjuttuja...

Mitä välii, tuollahan se jo tuli, että sitten toisaalta, jokin yhteinen kattojärjestö jopa kannustaa latailemaan kuvia nettiin...

Urpun urpun urputtaa!

3

1256

  Vastaukset

  Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
  5000
  • Anonyymi

   Sivuhuomautuksena näistä 'ammattilaisbloggareista' - siis heistä jotka tekevät kaupallisissa tarkoituksissa yhteistyötä yritysten kanssa.

   Tällaisen ammattilaisbloggarin sivusto on tietenkin julkinen. Eihän olisi mitään järkeä pitää sivua yksityisenä, kun tarkoitus on kerätä lukijoita, etenkin kun markkinoinnista saa itse jotain hyötyä tavaroina, alennuksina, matkoina jne.
   Mutta sitten tulee kummallinen pointti kuitenkin eteen, kun ja jos tämä bloggari toteaa, että hänen blogiaan seurataan salaa! Tarkoittaa, siis että joku lukee hänen tekstejään ilman että on kirjautunut virallisesti hänen bloginsa lukijaksi sillä tavalla miten se kirjautuminen milläkin blogialustalla tehdään - tilataan tai ilmoittaudutaan blogin lukijalistalle jolloin pärstäkuva tai muu tunnus näkyy lukijalistalla blogin omalla sivulla.

   Siis, blogia ei saisi lukea tai seurata muuten kuin virallisesti lukijaksi ilmoittautuneena. Miten tämä nyt noin on? Ai niin, yritykset saavat yhden vahvistavan nikin tai pärstän tai nimen lisää arvioidessaan ammattilaisbloggaajan hyödyllisyyttä yrityksen markkinointiapurina.

   Seuraa salaa -julkiset tekstit hakukoneilla löydettävissä olevat tekstit, niin miten voi seurata salaa?

  • Anonyymi

   "Siis, miten tämä yksityinen käyttö oikein menee, ja jotkut bloggarit ovat sitten parempia olevinaan siinä mielessä, että latailevat kuviaan niin paljon kuin haluttaa siinä kun jollekulle toiselle motkotetaan, että nää on kuule tekijänoikeusjuttuja..."

   Bloggarit ovat lähes aina kaupallisia toimijoita, joten kuvia ei heidän tileillään voida pitää YKSINOMAAN yksityisenä toimintana.

   Heti kun tekijänoikeuden alaista kuvaa julkaistaan muussa kuin yksityisessä tarkoituksessa, siihen vaaditaan tekijän lupa.

  • Anonyymi

   Ehkä tämä asia on ymmärretty niin, että someen kaikkien nähtäväksi ladattu kuva on yksityistä käyttöä niin kauan kuin siitä ladatusta kuvasta ei kukaan lataajalle maksa mitään. Sillä ei myydä mitään.

  Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

  Luetuimmat keskustelut

  1. Mua kiinnostais

   Aika paljon vietellä sut vielä J... ❤️❤️
   Ikävä
   96
   3535
  2. Martina, Jasser ja kaik neljä tytärtä Järvisydämessä

   Sinne se Jasseri kiitää pitkin baanaa. Esko oli niin kiva, että antoi autonsa hälle. Noin toimii fiksu, avarakatseinen ex.
   Kotimaiset julkkisjuorut
   325
   2943
  3. Aion ottaa yhteyttä sinuun

   ens tai seuraavalla viikolla. Tähän vaan tiedoksi että osaat varautua rakas :)
   Ikävä
   143
   2104
  4. Helteet paljastaa.

   Sumin naiset on kyllä aika läskejä, osa ihan yököttää ku vähissä vaatteissa kauppaa lyllertävät, läskit tursuu ja sit koittavat viel pitää tiukkoja va
   Suomussalmi
   75
   1662
  5. Valtamedia VALEHTELI Oodin tapahtumista, paikalla ollut pastori kertoo totuuden

   Eli ainoa joka häiriköi oli naiseksi pukeutunut mies(sairasta), joka töni ja jopa löi pastoria ja haastoi kaksintaisteluun. Youtubelta löytyy video j
   Maailman menoa
   418
   1594
  6. Jos laittaisin viestin

   Laittaisn: vaan: Moi, mitäs kuuluu 😊 Se riittäisi kertomaan tarpeeksi kaiken jälkeen. Mitä itse laittaisit?
   Ikävä
   78
   1457
  7. Miten musta tuntuu

   että sä teet niitä mulle :) Olen katsonut rivien välistä ja ymmärrän ehkä mitä tarkoitat. Olemme samalla viivalla ja täysiä idiootteja jos me ei yhdis
   Ikävä
   47
   1071
  8. En halua elää ilman sinua

   Mutta ei sinun kanssakaan voi elää. Miten tästä voisi päästä yli..
   Ikävä
   52
   931
  9. Jos en olisi rakastunut sinuun

   voisin sentään tapailla muita. Rakastumalla sinuun tuomitsin itseni yksinäisyyteen.
   Ikävä
   59
   920
  10. Miten reagoisit

   Jos heräisitkin aamulla palstalaisen vierestä?
   Sinkut
   145
   851
  Aihe