Kuinka välttyä sairauksilta/vaivoilta rotilla?

Anonyymi

Hei! Minulle ja ystävälleni on tulossa tuossa vähän alle viikon päästä/reikäleipä/, muutama kesyrotta. Olen lukenut paljon rotista mutta yhdestä aiheesta en löydä pahemmin tietoa. Olen lukenut monesta mielipidekirjoituksesta että rottien huonoin puoli on juurikin lyhyt ikä. Mutta tämä ei ollut asiani, vaan se, kuinka lyhyttä ikää pystyy parhaiten ehkäisemään? Tietenkään vanhuuden tuomia vaivoja ei voi estää, mutta voiko esimerkiksi ruokavaliolla tai liikunnan määrällä vaikuttaa rottien vaivoihin? Itse tietenkin haluaisin rottani elävän mahdollisimman pitkään terveenä. Kyseessä on siis kesyrotta, tyttö. Olenko oikeassa, että ruokavalion kannattaisi olla mahd. Monipuolinen, liikuntaa tarjota rotalle niin paljon kuin pystyy, täytyy välttää pölyäviä pesämateriaaleja hengitys oireita ehkäisemästä, ruokavaliossa välttää mausteisia ja sokerisia tuotteita ja ei liikaa proteiinia tai rasvaa. Haluaisin kuulla vielä lisää asioita joita kannattaa ottaa huomioon rotan pitämisessä, jotta välttysin mahdollisilta vältettävissä olevilta sairauksilta/vaivoilta. Kiitos jo nyt vastanneille valmiiksi, toivon että vastaat vain jos sinulla on omaa kokemusta tai olet varma asiasta, ei mielellään mitään samassa tilanteessa olevien vastauksia. Toki minulta voi jotain kysyä koska on ollut ennen 3 gerbiiliä mutta siinöhän sitten puhutaan jo ihan eristä eläimestä. Kiitos!❤️🐭🐁

4

<50

  Vastaukset

  • Vielä lisäys mutta hieman eri kysymys. Voinko pestä rottiani päivittäin haalealla vedellä ilman mitään aineita jos Ne haisevat voimakkaasti pissalle? Kannattaako kesyrotilla olla vessalaatikko vai antaa pissiä huopien, pesämateriaalin keskellä?

  • Noihin muihin en oikein osaa vastata muuta että hyvä hoito + oikeanlainen laadukas ruoka saattaa auttamaan pidentämään rottien elinikää, mutta pesuun osaan vastata sen verran että päivittäinen pesu on enemmän haitaksi kuin hyödyksi, ei ole hyväksi turkille eikä iholle ja rotat altistuvat vilustumisellekin herkemmin jos ne pesee joka päivä. Yleensä rotat tulisi pestä vain ihan tarvittaessa, häntää voi pestä useammin mikälisikäli se on tosi likainen ja pissainen, muista rasvaus pesun jälkeen.

   • Kiitos paljon vastauksestasi❤️


  • Juu en lähtisi päivittäin pesemään rottia. Todennäköisesti kuivattaisi vaan ihoa, ja muutenkin aiheuttaisi turhaan stressiä. Koska ainakaan omat rottani eivät rakastaneet kylvettämistä. Rotat kyllä puhdistavat itse turkkiaan ja häntäänsäkin monta kertaa päivässä, mikä riittää aika pitkälle.

   Pesu vain oikeasti tarvittaessa, esim. jos huomaa että ihoon ja/tai häntään on kertynyt karstaa tai muuta likaa niin silloin on järkevää pestä.

   Muilta osin suunnitelmasi rottien terveyden edistämiseksi kuulostaa oikein hyvältä. Eipä oikeastaan tuon enempää ole tehtävissä.

   Yksi vinkki minkä olet varmaan jo lukenutkin, mutta esim. kertakäyttöiset häkin kattoon vaikka hakaneuloilla ripustettavat riippumatot on tosi käteviä ja suosittuja rottien nukkumapaikkoja. Rotat kun kuitenkin tuppaavat usein pissimään nukkumapaikkoihinsa, ja virtsan ammoniakki on huonoksi hengitysteiden terveydelle. Vaikkapa vanhoista lakanoista leikellyt riippumatot on näppärä vaihtaa usein puhtaisiin.

   Perusruuaksi jota on aina kipossa saatavilla jokin nimenomaan rotille tarkoitettu terveellinen ja kevyt kuivaruoka, jota syövät vain oikeaan nälkäänsä (koska rotat on tosi herkkiä lihomaan liikaa) esim. altromin rotta-hiiri pellettiä. Ja lisäksi päivittäin jotakin tuoretta, niin kuin olet suunnitellutkin.

   Ja onhan sinulle siis tulossa useampi kuin yksi rotta, äärimmäisen sosiaalisia laumaeläimiä kun ovat?

  suomi24-logo

  Osallistu keskusteluun

  Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

  Luetuimmat keskustelut

  1. Teltta-asuminen ympäri vuoden?

   Miten teltassa asuminen onnistuisi Suomen olosuhteissa ympäri vuoden? Varmaan hyvät makuupussit ja ulkovaatteet pitäisi olla. Onko joku muukin kokeill
   Maailman menoa
   201
   2926
  2. Kuka tietää Seinäjoen perhesurmasta

   sirkankujalla ja miksi?
   Seinäjoki
   25
   1318
  3. Tanelinrannassa tulipalo

   Tanelinrannassa oli la-su välisenä yönä tulipalo, jossa menehtyi vajaa viisikymppinen pariskunta. Talo päältä päin ihan ok kunnossa, mutta palokunta s
   Seinäjoki
   17
   1282