KurkkuaKuristaa

Anonyymi

Vajaa kuukausi sitten sain ihan yhtäkkiä nukkumaan mennessä kaiketi paniikkikohtauksen. Tuntui, että happi loppuu, joutui syvään haukkomaan henkeä. Astmalääke ei auttanut. Sain rauhoitettua hengityksen ja sen jälkeen tuli palelu ja vapina. Siitä asti on ollut päivittäin ahdistuksen tunnetta. Kurkkua kuristaa, pelottaa että tukehdun. Ahdistaa eri tavalla kuin astmakohtauksessa. Tarkkailen koko ajan itseäni. Liikkuessa tätä hapen loppumista ei tunne oikeastaan ollenkaan. Tämä on ihan uutta. Kuulostaako ahdistukselta vai mitä ihmettä tämä on? Viimeinen puoli vuotta ollut psyykkisesti kovin raskas..

8

<50

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Anonyymi

      Lisäyksenä vielä, että välillä ns. hengenahdistus on kokonaan pois ja sitten iskee päälle varoittamatta. Voiko ahdistukseen liittyä näin voimakkaita fyysisiä oireita kuin tämä tukehtumisen tunne?

      • Anonyymi

        Voi. Kun sielu (mieli) ei enää siedä kuormittavia tapahtumia, alkaa kroppa reagoida. Itse oon aikoinaan hengittänyt viikon paperipussiin 😶
        Lohdullista on (?), että niihin oireisiin ei oikeasti kuole.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Voi. Kun sielu (mieli) ei enää siedä kuormittavia tapahtumia, alkaa kroppa reagoida. Itse oon aikoinaan hengittänyt viikon paperipussiin 😶
        Lohdullista on (?), että niihin oireisiin ei oikeasti kuole.

        Siis ns. ylihengityskohtaus.
        Luulin että ne on jotain tarua, kunnes sain ensimmäiseni joka tosiaan oli on/off päällä viikon.
        Mutta ensimmäinen päivä on pahin hirressäkin.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Siis ns. ylihengityskohtaus.
        Luulin että ne on jotain tarua, kunnes sain ensimmäiseni joka tosiaan oli on/off päällä viikon.
        Mutta ensimmäinen päivä on pahin hirressäkin.

        Tämä on jotenkin niin kokonaisvaltainen olotila. Ahdistaa, itku on tosi herkässä, mutta pahinta on tämä lähes kokoaikainen kuristus kurkussa tai keuhkoissa..


    • Anonyymi

      Onko muilla tällaista pitkäkestoista hapen loppumisen tunnetta ja onko se ahdistukseen kuuluvaa, että koko ajan miettii oireita ja tarkkailee?

      • Anonyymi

        Mulla oli nuorena samanlaista hapen puutteen tuntua ja mulla alkoi just silloin ahdistuneisuus ym. vaikeudet.
        Mä kanssa hengitin paperipussiin. Alussa kohtaus tuli vain kun olin menossa nukkumaan mutta sitten mulla alkoi raju paniikkihäiriö ja kohtauksia alkoi tulla vähän joka puolella ja myös keskellä päivää.
        Sitä hapen loppumisen tunnetta sanotaan hyperventilaatioksi.
        Silloin kun nämä oireet alkavat niin kannattaa yrittää olla miettimättä ja tarkkailematta niitä koska se vain pahentaa tilannetta.
        Niin, helppohan se on sanoa, silleen sanoin aikoinaan itsekin mutta jälkeenpäin tiesin että se on ihan totta.

        Paniikin iskiessä tulee se hapen puutteen tuntu ja tuntuu että henki loppuu ja alkaa enemmän ja enemmän miettiä just sitä hengitystä, se pahentaa tilannetta. Täytyy vaan yrittää tasata hengitys rauhallisesti, vaikka ajatella että hitaasti sisään ja hitaasti ulos.

        Tiedän kokemuksesta että noi on hurjia ja ikäviä tuntemuksia, mutta ei niihin kuole.
        Joillain ne on niin pahoja kohtauksia että oikeasti saattavat pyörtyä hetkeksi.


    • Anonyymi

      Mä voin kuristaa vähän lisää.

    • Anonyymi

      Ahdistus aiheuttaa fyysisiä oireita ja fyysiset oireet aiheuttaa ahdistusta. Mukava kierre. Ja oireet voi todellakin olla voimakkaita ja vittumaisia ja joskus mitä ihmeellisimpiä. Kaikenlaisia kummallisia tuntemuksia ja kummallisten ajatusten yms. sekavaa sotkua. Pahimpia fyysisiä oireita lienee juuri se tukehtumisen tunne ja siihen päälle kuolemanpelko, joka ylläpitää kohtausta. Se hapenpuutteinen olo johtuu siitä, että kun verikaasujen tasapaino häiriintyy ylihengityksessä, niin happimolekyylit pysyy tiukemmin kiinni punasoluissa. Siksi vaistomaisestikin alkaa läähättää syvään ja se ylläpitää verikaasujen epätasapainoa ja tukehtumisen tunne jatkuu. Ja kun sen kanssa yhtäaikaa esiintyy globusoire, sekä yleensä pelon aiheuttama kurkkureaktio, puhumattakaan vatsaoireista, pahasta olosta, oksettamisesta, niin kohtauksen pahentajia on monia.

      Paniikkihäiriökohtauksessa ylihengittäminen taitaa olla pahimpia oireita, kun se aiheuttaa myös pyörtymisen tunnetta, puutumista ja rytmihäiriöitä, jotka taas aiheuttaa lisää pelkoa ja ahdistusta, jotka saa taas enemmän puuskuttamaan... siitä se kierre tulee. Paniikkihäiriön hallinnassa ylihengittämisen estäminen on avaintekijä, vaikkakaan ei ole helppoa yrittää hengittää normaalisti. Mutta kun kerran onnistut, niin huomaat miten rajusti se vaikuttaa kohtauksen voimakkuuteen. Sen jälkeen opit pikkuhiljaa hallitsemaan kohtauksia. Minä aloin hallita sitä juuri sillä, että kun tunsin, että nyt kauhut alkaa, niin hengitin väkisin normaaliin tahtiin ja välillä vähän pidättelin hengitystä. Huomasin kuinka se helpottaa. Sen jälkeen tavallaan lopetin sitä vastaan taistelun, eli kun tunsin, että paniikki alkaa, niin melkein kirjaimellisesti toivotin sen tervetulleeksi ja otin sen vastaan sellaisena kuin se tulee, tietäen, että kohta se menee ohi, kun en ala puuskuttamaan. Lopulta sitten kohtaukset loppui kokonaan, kun tavallaan niiden "keinotekoisuus" paljastui, niin koin, ettei kohtauksille ole perusteita, tai "tarvetta". Se on vain aivokemiaa ja sen tilapäisiä häiriöitä. Eli kun kohtaus tulee, niin anna sen tulla. Älä ala kaotisoimaan itseäsi ja pyöriskelemään ympäriinsä ja pyörittelemään mielessä kaikkia tauteja ja kuolemantapoja Aasta Ööhön. Ja hengitä nenän kautta rauhallisesti, vaikka tuntuiskin että tukehdut. Kun oikeasti et tukehdu. Etkä ole kuolemassa, etkä vaipumassa koomaan :) Takaan ja alleviivaan, että kohtuaukset vaimenee ja lopulta loppuu "tarpeettomana".

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Mielessäni vieläkin T

      Harmi että siinä kävi niinkuin kävi, rakastin sinua. Toivotan sulle kaikkea hyvää. Toivottavasti löydät sopivan ja hyvän
      Ikävä
      38
      1883
    2. Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita

      Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita – neljä Jyväskylän Outlaws MC:n jäsentä vangittu: "Määrät p
      Jyväskylä
      43
      1446
    3. Nellietä Emmaa ja Amandaa stressaa

      Ukkii minnuu Emmaa ja Amandaa stressaa ihan sikana joten voidaanko me koko kolmikko hypätä ukin kainaloon ja syleilyyn k
      Isovanhempien jutut
      6
      1411
    4. Ei luottoa lakko maahan

      Patria menetti sovitun ksupan.
      Suomen Keskusta
      15
      1394
    5. Nähtäiskö ylihuomenna taas siellä missä viimeksikin?

      Otetaan ruokaöljyä, banaaneita ja tuorekurkkuja sinne messiin. Tehdään taas sitä meidän salakivaa.
      Ikävä
      1
      1365
    6. Persut petti kannattajansa, totaalisesti !

      Peraujen fundamentalisteille, vaihtkaa saittia. Muille, näin sen näimme. On helppo luvata kehareille, eikä ne ymmärrä,
      Maailman menoa
      9
      1356
    7. Sinäkö se olit...

      Vai olitko? Jostain kumman syystä katse venyi.. Ajelin sitten miten sattuu ja sanoin ääneen siinä se nyt meni😅😅... Lis
      Ikävä
      2
      1337
    8. Housuvaippojen käyttö Suomi vs Ulkomaat

      Suomessa housuvaippoja aletaan käyttämään vauvoilla heti, kun ne alkavat ryömiä. Tuntuu, että ulkomailla housuvaippoihin
      Vaipat
      1
      1270
    9. Hyvää yötä ja kauniita unia!

      Täytyy alkaa taas nukkumaan, että jaksaa taas tämän päivän haasteet. Aikainen tipu madon löytää, vai miten se ärsyttävä
      Tunteet
      2
      1210
    10. Lepakot ja lepakkopönttö

      Ajattelin tehdä lepakkopöntön. Tietääkö joku ovatko lepakot talvella lepakkopöntössä ´vai jossain muualla nukkumassa ta
      5
      1197
    Aihe