Sverigesradion Ikäheimo & Peltonen -ohjelmassa oli 15.1.2020 jakso otsikolla "Millaista on paluumuutto Suomeen?". Kuunteliko kukaan Suomi24:n ruosuista kyseistä ohjelmaa? Sen pääsee kuuntelemaan alla olevasta linkistä.
https://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=185&artikel=7383726
Minua kiinnostaisi tietää, mitä te ajattelette kyseisestä ohjelmasta. Itselleni nousi monenlaisia ajatuksia.
Ensinnäkin minusta oli tosi hyvä, että tätä aihetta käsiteltiin ja että haastatteluun oli valittu niin lapsiperheellinen työikäinen kuin eläkeläinenkin. Minusta toimittajien kysymykset olivat myös aika kattavia ja monipuolisia. Olisin itsekin kysynyt samoja kysymyksiä, jos olisin päässyt näiltä henkilöiltä asioita kysymään. Sekin oli mukavaa, että asialle oli varattu kokonaiset 50 minuuttia eikä vain joku kiireinen kymmenen minuuttia. Hyvää oli sekin, että toinen haastateltavista oli vielä Ruotsissa ihan muuton kynnyksellä, kun taas toinen haastateltavista oli jo ehtinyt asua useamman vuoden Suomessa.
En tiedä, olenko yliherkkä, mutta monet asiat myös ärsyttivät minua. Jos haastateltavana olleet henkilöt nyt lukevat tätä, niin toivottavasti ette ota itseenne. Vaikka juuri teidän sananne saivat minut ärsyyntymään, oikeasti on kyse laajemmasta ilmiöstä. Minua nimittäin ärsyttää, ettei Ruotsista saisi sanoa mitään negatiivista. Ja jos Ruotsia yhtään kritisoi, niin samaan hengenvetoon täytyy todeta jotain vielä negatiivisempaa Suomesta ja suomalaisuudesta.
Juttelin erään tutun ruotsinsuomalaisen kanssa. Hän on nyt asunut pari kuukautta Suomessa ja sanoi, että itku pääsi kun sai muuttokuormansa Suomeen, vaikka on aikuinen mies. Liekö joku koti-ikäväkin siinä purkautunut, mutta hän itse sanoi, että Ruotsin meininki on muuttunut niin hulluksi, että siitä se itku tuli. Siis että pääsi turvaan. Kysyin sitten tietysti enemmän hänen mielipiteitään Ruotsin nykytilasta. Hän mainitsi ympäripyöreästi hallitsemattoman maahanmuuton ja jatkuvat pelot koskien lasten arkipäivän turvallisuutta. Lisäksi hän ihmetteli poliisien voimattomuutta ja ruotsalaisten poliitikkojen saamattomuutta. Kun yritin kysyä asioista tarkemmin, hän sanoi ettei uskalla puhua enempää. Kun kysyin miksi, hän kertoi että juridisesti hän on vielä joidenkin vuosien ajan vastuussa tietyistä asioista Ruotsin puolella eikä halua joutua vaikeuksiin. Hän ei varmasti ole ollut missään rikollisuudessa mukana, mutta voihan ihmisille tulla vastuita esimerkiksi entisen yritystoiminnan tai vaikka myymänsä kiinteistön kunnon osalta jälkikäteenkin.
Minusta tuo miehen (tarpeeton?) pelko vaikeuksiin joutumisesta vielä maasta pois muuton jälkeen kuvaa hyvin Ruotsiin liittyvää pelon ilmapiiriä. Varmasti kaikki tietävät, että vääriä mielipiteitä ilmaisemalla Ruotsissa menettää helposti mm. työpaikkansa. Miksi Ruotsissa asuvat ihmiset sitten pitävät kyseistä käytäntöä aivan normaalina? Ihmiset pelkäävät ja vaikenevat, mutta eivät aktiivisesti vastusta tilannetta. Olen kuullut vain joidenkin rohkeiden ihmisten vastustuksesta. Esimerkiksi Etelä-Ruotsissa se yksi korkeakoulun opettaja menetti työpaikkansa, koska ei suostunut muokkaamaan opetustaan tiettyjen tahojen vaatimusten mukaiseksi. Sillä kertaa vaatijana oli muistaakseni muslimihuiviin pukeutunut naisopiskelija, mutta yhtä hyvin vaatimuksia esittänyt taho olisi voinut olla toisenlainenkin (esim. seksuaalivähemmistöjen edustaja).
Jos muunlainen protesti ei ole mahdollista, mielestäni yksi ihan järkevä protestoimisen muoto on kotimaan vaihtaminen. Muutin itse Ruotsista Suomen jo vuosikymmen sitten ja voin suositella tätä maata. Pallo on kuitenkin pyöreä ja uusia hyviä kotimaista löytyy muistakin ilmansuunnista. Joillekin oman turvallisuuden ja elämänlaadun turvaaminen on tärkeämpää kuin protestoiminen. Olipa syy mikä tahansa, kannattaa edes pohtia asiaa. Moni kotimaata vaihtanut on kertonut prosessin vieneen jopa pari vuotta harkinnan aloittamisesta varsinaiseen muuttopäivään. Toki muutto on mahdollista tehdä pikaisella aikataululla, mutta useimmat vaikuttavat tarvitsevan harkinta-aikaa.
Jatkuu alla...
Sverigesradion paluumuutto-ohjelma
19
149
Vastaukset
- Anonyymi
Niin siitä ärsyyntymisestä. Minua ärsytti, että kumpikin Sverigesradion haastattelema paluumuuttaja hehkutti Ruotsia ilman että olisi arvioinut Suomea yhtä positiivisesti. Jälleen kerran vaikutti toteutuvan se, että Ruotsia täytyy kehua ylisanoin ja myös perusteettomasti. Samanaikaisesti Suomea täytyy painaa alas turhan kriittisesti arvioiden ja hyvistä puolista vaieten. Se tuntuu järkyttävän kieroutuneelta, koska näistä puheenvuoroista puuttuu kokonaan tai lähes kokonaan kriittisyys Ruotsia kohtaan. Toki ymmärrän, että ihmiset ovat varovaisia mm. pelon vuoksi, kuten tuo pari kuukautta sitten Suomeen paluumuuttanut mies. Minusta on kuitenkin aiheellista kysyä, ovatko ihmiset todella onnellisia eläessään edellä kuvatun kaltaisessa vaikenemisen ja valheellisuuden tilassa. Kukin saa tietenkin tehdä päätöksen omalta osaltaan.
Ohjelmaan haastateltu eläkeläinen kritisoi Suomea ihmeellisellä tavalla. Hän esimerkiksi totesi, että Suomessa ihmisten käytös on parantunut vuosikymmenten takaisesta, mutta edelleen siinä olisi parantamisen varaa. Aika usein puolestaan saa tältäkin palstalta lukea, että Ruotsissa asiakaspalvelu on joko töykeää tai sitten epäaidon imelää. En sano, etteikö Suomessa asuvien ihmisten käytöksessä olisi edelleen parantamisen varaa, mutta omankin kokemuksen mukaan Ruotsissa ihmisten käytös on monesti huonompaa - ainakin nykyään. Ja kyllä meille ruotsinsuomalaisille (minäkin olin ennen) on jo vuosikymmeniä sitten osoitettu myös huonoa kohtelua, vaikka kaikki ruotsalaiset eivät siihen ole tietenkään syyllistyneet.
Sama nainen kehui Tukholmaa vihreäksi ja vehreäksi, mutta haukkui Helsinkiä liian tiiviisti rakennetuksi ja betoniseksi. Varmasti Helsingin arkkitehtuurissa ja viheralueissa on parantamisen varaa, mutta mahtaako kyseinen nainen tuntea nämä paikat Helsingistä: Keskuspuisto, Suomenlinna (myös ne vähemmän tunnetut reuna-alueet), Seurasaari, Meilahdenpuisto ja Arboretum, Munkkiniemen ranta ( Espoon puolelta Gallen-Kallelan paikka ja Maarin alue), Lehtisaari-Kaskisaari-Katajaharju -reitti sekä siihen vielä jatko Koivusaaren metroaseman ohi Lauttasaaren länsireunaa saaren eteläosan viheralueille, Tähtitorninmäki, Kaisaniemen kasvitieteellinen puisto, Töölönranta, Stadionin alue, Talvipuutarha, Alppipuisto, Ruoholahden kanavan puisto, Haagan Rhodopuisto, Roihuvuoren japanilainen puutarha, Uutelan alue, Vanha kaupunki, Vantaanjoen varsi, Huopalahden puistoalueet, Lammassaaren alue, Mustikkamaa, Tervasaari, Haltialan tilan alue, Kivinokka, Herttoniemen ulkoilualue, Ystävyyden puisto, Ramsinniemi, Kumpulan puistot, Arabianrannan puisto, Herttoniemen rannasta lähtevä rantareitti kartanonpuiston ja Tammisalon kanavan ohi Strömsin kartanolle jne. Pikkupuistoja en nyt edes maininnut. Uusiakin puistoja rakennetaan mm. Jätkäsaaressa on jo puoliksi valmis Hyvän toivon puisto sekä Saukonpaaden länsirannan pikkupuisto grillauspaikkoineen.
Kyseinen nainen totesi myös, että Tukholmassa ja Tukholman alueella voi vaikka pulahtaa järveen. Helsingissä on lukuisia ja lukuisia virallisia uimarantoja sekä vielä enemmän epävirallisia uimapaikkoja: Hietaniemi, Lauttasaaren Casinonranta, Eiranranta, Suomenlinnan uimaranta, Munkkiniemen ranta, Aurinkolahden hiekkaranta, Tuorinniemen ranta, Rastilan uimaranta, Pikkukosken ranta, Kallahden ranta, Kallahdenniemen ranta, Porvariskuninkaan ranta, Mustikkamaan ranta, Saurasaaren nudistiranta jne. Ruoholahden kanavaltakin löytyy uimapaikka ja vastaavia pikkupaikkoja on muuallakin. Eikä pidä unohtaa kesäkaudella käytössä olevia saarissa sijaitsevia viheralueita kuten Vallisaarta, Lonnaa, Vartiosaarta, Pihlajasaarta, Harakkaa, Kivisaarta, Satamasaarta, Leikosaarta ja Iiluota, joissa monissa on myös uimaranta tai -paikka. Helsinkiläiset käyvät Vuosaaresta lähtevällä yhteysveneellä myös Kaunissaaressa, joka virallisesti kuuluu Sipooseen. Siinäpä niitä viheralueita löytyykin melkoisen hirveästi lisää, jos ottaa Helsingin lähikunnat mukaan!
Itse asiassa Helsinki on valittu maailman luontopääkaupungiksi, joten siinä mielessä Sverigesradion haastattelema paluumuuttaja tunsi uutta kotikaupunkiaan ilmeisesti aika huonosti 😳 Onneksi tietoja voi täydentää ja syventää. Kannustan tutkimaan Helsingin ja lähialueen luontokohteita esimerkiksi Retkipaikka-sivuston avulla.
Helsingin kohteet Retkipaikka-sivustolla:
https://retkipaikka.fi/helsinki/
Tässä vielä Uudenmaan luontoretkikohteita Retkipaikka-sivustolla:
https://retkipaikka.fi/uusimaa/
Minua myös suorastaan nauratti siinä kohdassa, kun nainen kertoi huomanneensa ilmoituksen helsinkiläisestä elokuvateatterista, jossa voi elokuvan ohella nauttia pientä purtavaa tai vaikka viinilasillisen. Hän totesi, ettei Tukholmassa hänen tietääkseen ole vastaavaa. Heti siihen perään hän kuitenkin ikäänkuin puheensa mitätöiden sanoi, että "ei minua kylläkään sellainen kiinnosta". Huhhuh!!! Voiko enää selkeämmin ilmentyä tämä joidenkin ruotsinsuomalaisten harrastama itseruoskinta, mitä tulee Suomeen ja suomalaisuuteen...!!!
Jatkuu alla...- Anonyymi
Nuoremman haastateltavan puheissa oli realistisempi ja rohkeampi sävy. Tämä on toki vain minun tulkinta. Hän esimerkiksi mainitsi sanat "koulukriisi" ja "lähiökriisi", vaikkei niistä tarkemmin puhunutkaan eikä hän muita Ruotsin nykyisiä ongelmia maininnut.
Haluan tässä välissä todeta, että totta kai jokainen saa sanoa tai jättää sanomatta mitä haluaa. Meillä on Suomessa sananvapaus, kuten tuppaan lähes joka Ruotsin-vierailulla sanomaan, jos minua yritetään vaientaa esimerkiksi maahanmuuttoa koskevissa keskusteluissa. Ja kuten jo tämän yhden Suomeen jo muuttaneen paluumuuttajan pelosta aiemmin kirjoitin, en vähättele ihmisten pelkoja koskien Ruotsin ilmapiiriä ja itselle mahdollisesti koituvia ongelmia. Varovaisuus ei ole välttämättä haitaksi.
Se mikä minua vähän otti päähän oli iänikuinen puhe Ruotsin ja Suomen palkkatasoista. On totta, että Ruotsin ja Suomen palkkatasoissa on ollut ja on edelleen eroa. On kuitenkin hyvä huomata, että kaikilla aloilla eroa ei enää tänä päivänä ole ja joku voi tienata Suomessa jopa enemmän kuin Ruotsissa. Palkat ja elintaso sekä ostovoima ovat niin kovin monimutkaisia ja henkilökohtaisia asioita. Niihin vaikuttavat myös hintataso, oman elämän kulurakenne, erilaiset tuet, verotus, yhteiskunnan palveluiden määrä ja laatu, elämän mielekkyys jne.
Esimerkiksi minua on aina Ruotsissa ihmetyttänyt paikallisten pakonomainen tarve ostaa kaikkea krääsää. Ostokset tehdään tietenkin ruotsalaisten ketjujen liikkeistä eli Ikeasta, Biltemasta, ClasOhlsonilta, KappAhlista, DinSkosta, Indiskasta, H&M:sta jne. Kyllähän noista liikkeistä jotain laadukastakin tuotetta löytää, jos kovasti etsii, mutta valtaosa tuotteista on kehnolaatuisia ja tarpeettomia. Pitkän pennin säästää, kun ei osta turhaa ja kun ostaa, niin ostaa laadukasta. Ruotsille yksityinen kulutus on kuitenkin valtavan tärkeää valtion talouden kannalta. Siksi ehkä Konmari-ideologiakaan ei ole Ruotsissa saanut kannatusta. Kovasti ollaan ihmetelty ruotsalaisten ilmastohysteriaa, kun kuitenkin ruotsalaisten kauppaketjujen tuotteet ovat suurelta osin todellisia ympäristöpahiksia kuten esimerkiksi parilla eurolla myytävät fleecehuovat, parin euron polyesterivaatteet, kaikenlaiset muovitilpehöörit jne.
Nuorempi ohjelmaan haastateltu toi onneksi esiin Suomen asuntojen selvästi huokeammat hinnat. Hän sanoi, että asuntojen hinnat olivat yksi syy heidän päätökseen muuttaa Ruotsista Suomeen. Yhtään enempää sitä asiaa ei kuitenkaan käsitelty. Asuminen on kuitenkin niin suuri kuluerä jokaisen ihmisen budjetissa, että kun huomioi erot Ruotsin ja Suomen asumisen hinnoissa, kannattaa tarkastella sitä palkkatasojen eroa uudelleen. Toki myös lainapolitiikka on erilaista ja varsinkin aiemmin asuntolainojen takaisin maksu oli Ruotsissa niin vaatimatonta, että muuhun kulutukseen jäi mukavasti rahaa. Toisaalta jos asuntolainaa maksaa takaisin, omaisuus karttuu asunnon omistusosuuden kasvaessa. Asioilla on aina monta puolta.
On jännittävää seurata, miten Ruotsissa reagoidaan, kun asuntolainojen maksuvaatimuksia on tiukennettu, asuntolainojen myöntämistä kiristetty ja kuitenkin asuntojen hinnat ovat edelleen tosi korkeita. Kiristyksethän saattavat jatkua ellei Ruotsin talouteen tule positiivista käännettä. Miten tämä mahtaa vaikuttaa ihmisten käsitykseen Ruotsin palkkatasosta? Onhan nimittäin Norjassakin valtavan hyvä palkkataso, mutta toisaalta esimerkiksi elintarvikkeiden hinnat ovat Norjassa Euroopan kalleimpia ja muutenkin hinnat ovat tosi kovia. Eikä rikkaassa Norjassa silti ole edes ilmaista kouluruokailua peruskouluissa 😲
Lisäksi Ruotsista kuuluu huolestuttavia uutisia kuntien taloustilanteesta. Moni kunta on ajautunut tai ajautumassa talousongelmiin, joka pakottaa ne anomaan valtiolta kriisirahaa eikä sekään arvioiden mukaan riitä. On mahdollista, että kuntien on pakko karsia kuluistaan (eli palveluistaan) sekä ehkä myös hankkia lisätuloja esimerkiksi maksuja ja veroja nostamalla. Mutta mitä mahtaa tapahtua esimerkiksi Ruotsin kouluissa ja päiväkodeissa, jos niiden rahoituksesta joudutaan leikkaamaan..? Entä terveydenhuolto, kirjastot, joukkoliikenne, teiden kunnossapito, siisteys, vartiointi jne.
Toivotan kummankin Sverigesradion haastatteleman paluumuuttajan tervetulleeksi Suomeen. Lisäksi kiitän heitä haastattelusta, koska on aina mielenkiintoista kuulla ihmisten omakohtaisia kokemuksia ja mietteitä. Samoin toivotan tervetulleeksi muut ruotsinsuomalaiset, jotka haluavat muuttaa Suomeen. Senkin ymmärrän hyvin, jos ihmiset haluavat pysyä Ruotsissa tai muuttaa jonnekin muualle: Espanjaan, Portugaliin, Norjaan, Tanskaan, Viroon, Yhdysvaltoihin tms.
Ihmisen elämä on lyhyt aika. Ei kannata hukata vuosia turhan päiväiseen. Ei myöskään kannata kadottaa itseään tai aitoja mielipiteitään painostuksen alla. - Anonyymi
Anonyymi kirjoitti:
Nuoremman haastateltavan puheissa oli realistisempi ja rohkeampi sävy. Tämä on toki vain minun tulkinta. Hän esimerkiksi mainitsi sanat "koulukriisi" ja "lähiökriisi", vaikkei niistä tarkemmin puhunutkaan eikä hän muita Ruotsin nykyisiä ongelmia maininnut.
Haluan tässä välissä todeta, että totta kai jokainen saa sanoa tai jättää sanomatta mitä haluaa. Meillä on Suomessa sananvapaus, kuten tuppaan lähes joka Ruotsin-vierailulla sanomaan, jos minua yritetään vaientaa esimerkiksi maahanmuuttoa koskevissa keskusteluissa. Ja kuten jo tämän yhden Suomeen jo muuttaneen paluumuuttajan pelosta aiemmin kirjoitin, en vähättele ihmisten pelkoja koskien Ruotsin ilmapiiriä ja itselle mahdollisesti koituvia ongelmia. Varovaisuus ei ole välttämättä haitaksi.
Se mikä minua vähän otti päähän oli iänikuinen puhe Ruotsin ja Suomen palkkatasoista. On totta, että Ruotsin ja Suomen palkkatasoissa on ollut ja on edelleen eroa. On kuitenkin hyvä huomata, että kaikilla aloilla eroa ei enää tänä päivänä ole ja joku voi tienata Suomessa jopa enemmän kuin Ruotsissa. Palkat ja elintaso sekä ostovoima ovat niin kovin monimutkaisia ja henkilökohtaisia asioita. Niihin vaikuttavat myös hintataso, oman elämän kulurakenne, erilaiset tuet, verotus, yhteiskunnan palveluiden määrä ja laatu, elämän mielekkyys jne.
Esimerkiksi minua on aina Ruotsissa ihmetyttänyt paikallisten pakonomainen tarve ostaa kaikkea krääsää. Ostokset tehdään tietenkin ruotsalaisten ketjujen liikkeistä eli Ikeasta, Biltemasta, ClasOhlsonilta, KappAhlista, DinSkosta, Indiskasta, H&M:sta jne. Kyllähän noista liikkeistä jotain laadukastakin tuotetta löytää, jos kovasti etsii, mutta valtaosa tuotteista on kehnolaatuisia ja tarpeettomia. Pitkän pennin säästää, kun ei osta turhaa ja kun ostaa, niin ostaa laadukasta. Ruotsille yksityinen kulutus on kuitenkin valtavan tärkeää valtion talouden kannalta. Siksi ehkä Konmari-ideologiakaan ei ole Ruotsissa saanut kannatusta. Kovasti ollaan ihmetelty ruotsalaisten ilmastohysteriaa, kun kuitenkin ruotsalaisten kauppaketjujen tuotteet ovat suurelta osin todellisia ympäristöpahiksia kuten esimerkiksi parilla eurolla myytävät fleecehuovat, parin euron polyesterivaatteet, kaikenlaiset muovitilpehöörit jne.
Nuorempi ohjelmaan haastateltu toi onneksi esiin Suomen asuntojen selvästi huokeammat hinnat. Hän sanoi, että asuntojen hinnat olivat yksi syy heidän päätökseen muuttaa Ruotsista Suomeen. Yhtään enempää sitä asiaa ei kuitenkaan käsitelty. Asuminen on kuitenkin niin suuri kuluerä jokaisen ihmisen budjetissa, että kun huomioi erot Ruotsin ja Suomen asumisen hinnoissa, kannattaa tarkastella sitä palkkatasojen eroa uudelleen. Toki myös lainapolitiikka on erilaista ja varsinkin aiemmin asuntolainojen takaisin maksu oli Ruotsissa niin vaatimatonta, että muuhun kulutukseen jäi mukavasti rahaa. Toisaalta jos asuntolainaa maksaa takaisin, omaisuus karttuu asunnon omistusosuuden kasvaessa. Asioilla on aina monta puolta.
On jännittävää seurata, miten Ruotsissa reagoidaan, kun asuntolainojen maksuvaatimuksia on tiukennettu, asuntolainojen myöntämistä kiristetty ja kuitenkin asuntojen hinnat ovat edelleen tosi korkeita. Kiristyksethän saattavat jatkua ellei Ruotsin talouteen tule positiivista käännettä. Miten tämä mahtaa vaikuttaa ihmisten käsitykseen Ruotsin palkkatasosta? Onhan nimittäin Norjassakin valtavan hyvä palkkataso, mutta toisaalta esimerkiksi elintarvikkeiden hinnat ovat Norjassa Euroopan kalleimpia ja muutenkin hinnat ovat tosi kovia. Eikä rikkaassa Norjassa silti ole edes ilmaista kouluruokailua peruskouluissa 😲
Lisäksi Ruotsista kuuluu huolestuttavia uutisia kuntien taloustilanteesta. Moni kunta on ajautunut tai ajautumassa talousongelmiin, joka pakottaa ne anomaan valtiolta kriisirahaa eikä sekään arvioiden mukaan riitä. On mahdollista, että kuntien on pakko karsia kuluistaan (eli palveluistaan) sekä ehkä myös hankkia lisätuloja esimerkiksi maksuja ja veroja nostamalla. Mutta mitä mahtaa tapahtua esimerkiksi Ruotsin kouluissa ja päiväkodeissa, jos niiden rahoituksesta joudutaan leikkaamaan..? Entä terveydenhuolto, kirjastot, joukkoliikenne, teiden kunnossapito, siisteys, vartiointi jne.
Toivotan kummankin Sverigesradion haastatteleman paluumuuttajan tervetulleeksi Suomeen. Lisäksi kiitän heitä haastattelusta, koska on aina mielenkiintoista kuulla ihmisten omakohtaisia kokemuksia ja mietteitä. Samoin toivotan tervetulleeksi muut ruotsinsuomalaiset, jotka haluavat muuttaa Suomeen. Senkin ymmärrän hyvin, jos ihmiset haluavat pysyä Ruotsissa tai muuttaa jonnekin muualle: Espanjaan, Portugaliin, Norjaan, Tanskaan, Viroon, Yhdysvaltoihin tms.
Ihmisen elämä on lyhyt aika. Ei kannata hukata vuosia turhan päiväiseen. Ei myöskään kannata kadottaa itseään tai aitoja mielipiteitään painostuksen alla.Kiitos tästä. Oli aika pitkä juttu luettavaksi, mutta asiaa! Harvoin kuulee näin osuvaa analyysiä ruotsalaisesta valheellisuudesta.
- Anonyymi
Anonyymi kirjoitti:
Kiitos tästä. Oli aika pitkä juttu luettavaksi, mutta asiaa! Harvoin kuulee näin osuvaa analyysiä ruotsalaisesta valheellisuudesta.
Se valheellisuus on valitettavasti tarttunut moniin ruotsinsuomalaisiinkin :-(
- Anonyymi
Ohjelmassa puhuttiin maiden välisestä palkkatasojen erosta. En tiedä, onko sekään enää niin suuri tai onko koko ilmiötä enää olemassakaan ainakaan kaikilla aloilla. Työskentelin Ruotsissa asuessa yrittäjänä ja on pakko sanoa, että Suomessa tienaan yrittäjänä enemmän. Ruotsissa oli niin paljon kaikenmoisia puliveivaajia ja roistoja, että siihen kyllästyin ensimmäisenä. Ei joka paikassa ehkä ole samanlaista. Minä toimin silloin Skånessa ja olin yrityksessä osaomistajana. Suomessa firma on kokonaan oma ja homma toimii tosi hyvin. Täällä asiakkaat ovat vieläpä ystävällisiä. Ruotsissa oli paljon sellaista, että asiakkaat tilasivat jonkun homman mutta kunnon toiveita ei saanut kysymälläkään selville. Työn valmistuttua saattoivat sitten haukkua miten sattuu, vaikka eivät olleet itse etukäteen kertoneet mitä halusivat. Eivätkä ymmärtäneet realiteetteja. Vaikka selitettiin, ettei joku asia onnistu niin väkisin vaativat sellaisen tekemään. Jälkikäteen sitten haukkuivat, kun haluamansa asia ei kestänyt tai toiminut käytössä. Ei ole ikävä. Suomessa on aika paljon myytäviä yrityksiä. Kannattaa seurata tarjontaa, jos on kiinnostunut ryhtymään esimerkiksi eläkkeelle jäävän yrittäjän firmaan jatkajaksi.
- Anonyymi
Yleensäkin johdetaan harhaan puhumalla palkkatasojen eroista. totuus tulee vain, jos puhutaan nettopalkkojen paikallisesta ostovoimasta.
Esim. täällä Norjassa vain rajakuntien (suomen ja ruotsin rajoilla) asukkaat ovat voineet yhdistää korkean palkkatason ja halvan hintatason antamat edut. Enää sitä etua ei juurikaan ole, koska nyt euro on n. 10,7 NOK ja ruotsin kruunukin jopa norjalaista vahvempi. v. 2000 syksyllä euro oli n. 7 NOK. Silloin esim. kilpisjärven päivittäistavaramyynti ja alko elivät kulta-aikansa.
Ja vielä: Ruotsin rajakylässä Charlottenbergissä hyllyhinnat olivat tietysti 2 - 5 % kovemmat, kuin syvemmällä ruotsissa olevassa Arvikassa vastaavat. - Anonyymi
Anonyymi kirjoitti:
Yleensäkin johdetaan harhaan puhumalla palkkatasojen eroista. totuus tulee vain, jos puhutaan nettopalkkojen paikallisesta ostovoimasta.
Esim. täällä Norjassa vain rajakuntien (suomen ja ruotsin rajoilla) asukkaat ovat voineet yhdistää korkean palkkatason ja halvan hintatason antamat edut. Enää sitä etua ei juurikaan ole, koska nyt euro on n. 10,7 NOK ja ruotsin kruunukin jopa norjalaista vahvempi. v. 2000 syksyllä euro oli n. 7 NOK. Silloin esim. kilpisjärven päivittäistavaramyynti ja alko elivät kulta-aikansa.
Ja vielä: Ruotsin rajakylässä Charlottenbergissä hyllyhinnat olivat tietysti 2 - 5 % kovemmat, kuin syvemmällä ruotsissa olevassa Arvikassa vastaavat.Kiitos! Just tällaisia esimerkkejä on hyvä saada mukaan keskusteluun. Liian paljon keskustelupalstoilla ja kahvipöydissä puhutaan utopioista, joilla ei ole tekemistä todellisuuden kanssa.
Tänne Suomeenkin on tullut joitain sinänsä ihan kivoja maahanmuuttajia länsimaista, jotka ovat kuulleet Suomen olevan "täynnä bisnesmahdollisuuksia" tarjoavan kaikkea hyvää (koulut, terveydenhuolto yms.) ilmaiseksi jne. Sitten he ihmettelevät Suomessa, kun maa ei olekaan englanninkielinen kuten heille oli kerrottu, bisneksissä pärjätäkseen täytyykin tehdä hitosti töitä, oma koulutustaso ei suomalaisiin verrattuna olekaan ylivoimainen vaikka kuinka olisi jonkun kalliin yliopiston paperit kainalossa jne.
Maahanmuuttoa suunnittelevan täytyisi aina tarkastaa faktoja tarkemmin ellei halua pettyä. - Anonyymi
Anonyymi kirjoitti:
Kiitos! Just tällaisia esimerkkejä on hyvä saada mukaan keskusteluun. Liian paljon keskustelupalstoilla ja kahvipöydissä puhutaan utopioista, joilla ei ole tekemistä todellisuuden kanssa.
Tänne Suomeenkin on tullut joitain sinänsä ihan kivoja maahanmuuttajia länsimaista, jotka ovat kuulleet Suomen olevan "täynnä bisnesmahdollisuuksia" tarjoavan kaikkea hyvää (koulut, terveydenhuolto yms.) ilmaiseksi jne. Sitten he ihmettelevät Suomessa, kun maa ei olekaan englanninkielinen kuten heille oli kerrottu, bisneksissä pärjätäkseen täytyykin tehdä hitosti töitä, oma koulutustaso ei suomalaisiin verrattuna olekaan ylivoimainen vaikka kuinka olisi jonkun kalliin yliopiston paperit kainalossa jne.
Maahanmuuttoa suunnittelevan täytyisi aina tarkastaa faktoja tarkemmin ellei halua pettyä.On ihan totta, että ainakin täällä pääkaupunkiseudulla törmää välillä ulkomaalaisiin, joka ovat kertomansa mukaan tulleet tekemään milloin mitäkin bisneksiä, mutta sitten ruikuttavat joka käänteessä, kun Suomi ei olekaan englanninkielinen.
Tuollaisia yllämainittuja ihmisiä on ollut monista eri maista (Britannia, Kanada, Intia, Brasilia yms). Vaikuttavat kuitenkin jotenkin "uudelta ilmiöltä" Suomessa. - Anonyymi
Anonyymi kirjoitti:
On ihan totta, että ainakin täällä pääkaupunkiseudulla törmää välillä ulkomaalaisiin, joka ovat kertomansa mukaan tulleet tekemään milloin mitäkin bisneksiä, mutta sitten ruikuttavat joka käänteessä, kun Suomi ei olekaan englanninkielinen.
Tuollaisia yllämainittuja ihmisiä on ollut monista eri maista (Britannia, Kanada, Intia, Brasilia yms). Vaikuttavat kuitenkin jotenkin "uudelta ilmiöltä" Suomessa.Sorry? I have to say that finns are very good at english all over! Mun kokemus on että suomalaiset osaa englantia paremmin kun toiset itäiset kansat. Mutta se on mukava asia että esimerkiksi Lahessa kukaan ei osaa ruotsia, tai ei halua puhua sitä. Lahessa kulemma asuu vain noin 2000 ruotsinkielisiä, mutta heillä on omat koulut ja päiväkodit ja teatterit ja kaikkia muuta mitä valtakansalla on. Sieg Hurraa Hurraa!
- Anonyymi
Anonyymi kirjoitti:
Sorry? I have to say that finns are very good at english all over! Mun kokemus on että suomalaiset osaa englantia paremmin kun toiset itäiset kansat. Mutta se on mukava asia että esimerkiksi Lahessa kukaan ei osaa ruotsia, tai ei halua puhua sitä. Lahessa kulemma asuu vain noin 2000 ruotsinkielisiä, mutta heillä on omat koulut ja päiväkodit ja teatterit ja kaikkia muuta mitä valtakansalla on. Sieg Hurraa Hurraa!
Tarkoitin sellaista, että jotkut ulkomaalaiset tulevat Suomeen henkseleitä paukuttaen niin sanotusti tekemään bisnestä. Ja sitten kun täällä ei olekaan punainen matto levitettynä eikä torvisoittokuntaa vastaanottamassa, niin Suomi onkin heidän mielestään "paska maa".
Tuollaisiin tyyppeihin törmää aina silloin tällöin ja varsinkin englanninkielisissä keskusteluryhmissä heitä ei voi olla huomaamatta. Vaikka suomalaiset osaavatkin keskimäärin hyvin englantia, ei täällä ihailla englanninkielistä kulttuuriakaan niin, että se olisi jotenkin yli kaiken muun. Vaikka olisi mitkä opettajan, tohtorin, toimittajan, näyttelijän tai hoitajan tutkintopaperit kainalossaan Suomeen saapuessaan, ei täältä ole helppo löytää töitä ilman suomen kielen taitoa. Jotain työtä on tietenkin niillekin, jotka eivät suomea osaa, mutta tarjonta on hyvin rajallista (esim. IT-alan erikoisosaajat).
Olen nähnyt pääkaupunkiseudulla monen firman lopettavan lyhyeen, kun "me tyhmät suomalaiset" emme ole ymmärtäneet heidän osaamisensa taivaallisuutta. Esimerkiksi muutama ulkolaisten leipomokauppa on ollut Helsingissä. Yksikin Euroopasta tullut leipuri yritti varmaan ihan hyvin tehdä töitään, mutta ei suomalaiset käy aamuisin mitään vehnäpatonkeja ostamassa aamupalalleen mistään suklaakroisanteista nyt puhumattakaan. Tilastoistakin näkee, että suomalaiset syövät eniten ruisleipää ja toiseksi eniten kauraleipää. Aamiaisella syödään usein puuroa, mysliä, jugurttia, muroja yms. Tällaisissa tilanteissa moni yrittäjyyttä kokeillut maahanmuuttaja sortuu haukkumaan suomalaisia ja suomalaista kulttuuria, vaikka on selvästikin itse jättänyt niin sanotusti kotiläksyt tekemättä. Olisi varmaan pitänyt tutkia etukäteen, millaiset markkinat Suomessa voisi olla niille tuotteille.
Samoin täällä on nähty ties minkälaisia englanniksi kommunikoivia länsimaalaisia maahanmuuttajayrittäjiä, jotka myyvät milloin lomaosakkeita ulkomailta, milloin kultaa, milloin sijoitusneuvoja, milloin tarpeetonta pikkukrääsää, milloin homeopatiaa yms. Moni noista voi olla ihan huijausta. Myyntiyritykset ovat aggressiivisia ja sitten kun kieltäytyy, saa haukut niskaansa.
- Anonyymi
Ohjelmassa puhuttiin paluumuutto-suunnitelmasta. Mikä se on? Mun mielestä ohjelmassa ei selitetty, mikä tämä suunnitelma on ja mitä se sisältää.
- Anonyymi
Ohjelmassa nuorempi haastateltava kertoi, että hänellä on miehensä kanssa lista muuttoon liittyvistä työtehtävistä. Jonkinlainen "to do"-lista siis. Naisen mukaan lista oli heillä puhelinsovelluksessa ja he päivittivät listaan, mitkä asiat on jo hoidettu, mitkä tehtävät on aloitettu, mitä ongelmia tehtävään liittyy jne.
Jokaisen muuttajan on varmasti tehtävä ihan oma lista, koska jokaisen elämäntilanne on erilainen. Valmiista listoista voi kuitenkin ottaa mallia ja ideoita. Alla on muutamia.
https://www.infofinland.fi/fi/muutto-suomeen/suomeen-muuttajan-muistilista
https://www.norden.org/fi/info-norden/muutto?country=1345
https://www.muuttomaailma.fi/muuttajan-muistilista/ - Anonyymi
1 Etsi työ(työikäiset) ja kämppä.
2 Täytä muuttoilmoitus ja hae verokortti.
3 Asu ja tee töitä. - Anonyymi
Anonyymi kirjoitti:
1 Etsi työ(työikäiset) ja kämppä.
2 Täytä muuttoilmoitus ja hae verokortti.
3 Asu ja tee töitä.Onhan se noinkin ja sitten ei kuitenkaan ole. Entäs jos on lähtömaassa...
- työpaikka, josta täytyy irtisanoutua
- asunto, joka täytyy saada myytyä
- muuta omaisuutta (esim. mökki, hevonen, asuntoauto, vene, sijoituksia)
- keskeneräiset opinnot
- oma yritys
- puoliso, joka ei halua muuttaa
- lapsia, joilla on siellä koulut, kaverit jne. - Anonyymi
Anonyymi kirjoitti:
Onhan se noinkin ja sitten ei kuitenkaan ole. Entäs jos on lähtömaassa...
- työpaikka, josta täytyy irtisanoutua
- asunto, joka täytyy saada myytyä
- muuta omaisuutta (esim. mökki, hevonen, asuntoauto, vene, sijoituksia)
- keskeneräiset opinnot
- oma yritys
- puoliso, joka ei halua muuttaa
- lapsia, joilla on siellä koulut, kaverit jne.Sori, yksinkertaistin hommaa siihen tapaukseen, että muuton edellytykset lähtöä ajatellen olisivat jo kasassa. Ymmärrän hyvin, että elämän "purku" lähtömaassa ei aina ole mitään "sinkun hommaa". Silloin pitää punoa yhteen monta perheen sisäistä mielipidettä ja ongelmaa. Mutta lue kommenttini rivien välistä seuraava:
Kova aivoenergian käyttö muuttomaahan (pohjoismaat) sopeutumiseen on yleensä hukkaan heitettyä aikaa. Jos on lapsia, niin ne ovat se tärkein, mutta heidän kieliongelmansa kestävät vain 10-25% siitä, mitä vanhempien.
Pohjoismaalainen perhe, jonka vanhemmat maksavat tuloveroa pohjoismaassa EI kohtaa rasismia!!!
Nämä kommenttinit perustuvat sekä omakohtaisiin, että viiden tuttava / tuttavaperheen kokemuksiin. Heistä erään kommentti: Sopeutuminen muutosta Kyröskoski - Espoo jäi sopeutuminen neljän vuoden jälkeen vielä kesken. Sopeutuminen muutosta Espoo-Akureyri (pohjois-Islanti) kesti vähän alle vuoden.
Muutto pohjoismaiden sisällä voi tietysti vaatia paljon käytännön järjestelyjä, mutta rohkeutta siihen ei käytännössä tarvita.
- Anonyymi
Monelta menee suu suppuun, kun kokee riittävän monia ja vakavia uhkauksia. Myös kiusaaminen esimerkiksi työelämässä tai kiusaamisen kohdistaminen lapsiin on tehokas keino hiljentää ns. vääriä mielipiteitä omaavat. Vakavammista asioista nyt puhumattakaan.
Vanhempi haastateltu saattoi olla jo niin läpikotaisin aivopesty & peloteltu, ettei häneltä voinut muunlaista haastattelua saadakaan, vaikka hän oli jo eläkkeellä ja asui Suomessa. Nuorempi haastateltu puolestaan oli muuttamassa Suomeen ilman tietoa työpaikasta. Uskon että hän kyllä Suomesta löytää työtä, mutta ruotsalaisten ja suomenruotsalaisten laajan yhteiskunnallisen vaikutusvallan vuoksi kannattaa ihan oikeasti miettiä omia puheitaan. Rikollisiahan heistä monet ovat. Ihan oikeasti r-i-k-o-l-l-i-s-i-a!!! Siinä mielessä varovaisuus on viisasta. Jos joskus alettaisiin saada rötösherroja sun muita kaltereiden taakse, muuttuisi ihan varmasti monen Matti ja Maija Meikäläisen puheet sekä äänensävyt. Surullista mutta totta.- Anonyymi
Siis hetkinen??? Kolmea pohjoismaata olen asunut ja nykyisin Norjassa. Ilmeisesti olen muita tyhmempi ja varomattomampi tai sitten "juopontuurinen". Mielipiteeni niistä olemattoman pienistä eroista näiden kolmen pohjoismaan välillä olen nimittäin sanonut täysin avoimesti ja "varomattomasti" päin naamaa. Niin negatiiviset, kui positiivisetkin. Viimeksi paikallisen Altapostenin lehtihaastattelijalle oikein heidän kansallisjuhlapäivänään 17. 5. 2020. Joillakin kerroilla sanomiseni on herättänyt paikallisissa vain hieman syvempää kiinnostusta ja jatkokysymyksiä, mutten kertaakaan ole joutunut mitään pelkäämään sanomisieni johdosta.
Että pelätä pohjoismaissa mielipiteitteni ja sanomisieni vuoksi??? Se olikin ihan uutta. Ja miten muka ne erot näiden kolmen maan välillä ratkaisevia voisivat ollakkaan. Siihenhän tarvittaisiin ensin jonkinlaiset RAJAT. Vaan niitä kun ei ole. Kokemusta on.
- Anonyymi
Kolmas pohjoismaa asuinpaikkanani on nyt menossa ja sen verran vuosia ja paikkoja jokaisessa, että tuntumaa on. Ne jotka niitä eroja ja "typioita" niin kovasti näkevät ja hakevat, tehkööt asuinkierroksen esim, Brasilia, Bangladesh, Japani ja Marokko. Tämän jälkeen sitten tänne pohjolaan niitä hakemaan. Näin korona-aikaan sen rajan on ajoittain huomannut. Muutoin se "riksgränsen" kyltti on hukkunut kehnosti raivatun tienpenkan pajupusikkoon.
- Anonyymi
Kiitos, you are my soulbrother and my sister, perfect writing!
Mulla on niin paljon samanlaisia kokemuksia ja olen niistä luonnut mielipiteeni. Oli se ihan hienoa että toisilla on samat! You are a genius, thanks!
Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.
Luetuimmat keskustelut
Aivosyöpää sairastava Olga Temonen TV:ssä - Viimeinen Perjantai-keskusteluohjelma ulos
Näyttelijä-yrittäjä Olga Temonen sairastaa neljännen asteen glioomaa eli aivosyöpää, jota ei ole mahdollista leikata. Hä642116Jos ottaisit yhteyttä, näyttäisin viestin kaikille
Yhdessä naurettaisiin sulle. Ymmärräthän tämän?1721722Heikki Silvennoinen ( Kummeli)
Kuollut 70-vuotiaana. Kiitos Heikille hauskoista hetkistä. Joskus olen hymyillyt kyynelten läpi. Sellaista se elämä on701418Mikä saa ihmisen tekemään tällaista?
Onko se huomatuksi tulemisen tarve tosiaan niin iso tarve, että nuoruuttaan ja tietämättömyyttään pilataan loppuelämä?2431389Pelotelkaa niin paljon kuin sielu sietää.
Mutta ei mene perille asti. Miksi Venäjä hyökkäisi Suomeen? No, tottahan se tietenkin on jos Suomi joka ei ole edes soda2371337Kauanko valitatte yöpäivystyksestä?
Miks tosta Oulaisten yöpäivystyksen lopettamisesta tuli nii kova myrsky? Kai kaikki sen ymmärtää että raha on nyt tiuk3421195- 811186
- 1281165
IL - VARUSMIEHIÄ lähetetään jatkossa NATO-tehtäviin ulkomaille!
Suomen puolustuksen uudet linjaukset: Varusmiehiä suunnitellaan Nato-tehtäviin Puolustusministeri Antti Häkkänen esittel3571126Nyt kun Pride on ohi 3.0
Edelliset kaksi ketjua tuli täyteen. Pidetään siis edelleen tämä asia esillä. Raamattu opettaa johdonmukaisesti, että3291103