Vanhoille takoille romutuspalkkio, Tulikiveä salkkuun

Anonyymi

Juuri äsken tuli mielenkiintoinen tieto (Kauppalehti 4.2.2020 13:38):

Savuaville uuneille enimmäispäästörajat – Vanhoille takoille tahdotaan tuhansien eurojen romutuspalkkio. 1.1.2022 kaikki uudet tulisijat tulevat EU:n ekosuunnitteluasetuksen vaatimusten piiriin. ”Pieniä tulisijavalmistajia menee konkurssiin, keskisuuret joutuvat ottamaan pankkilainaa ja suuret valmistajat ovat jo varautuneet siihen”, sanoo Tulisija- ja Savupiippuyhdistyksen (TSY) hallituksen puheenjohtaja Petri Autio. Suomessa on parikymmentä tulisijavalmistajaa, joista suurimmat ovat Tulikivi, Nunnauuni, Uunisepät ja Tiileri. Pienet valmistajat ovat Suomessa jääneet odottamaan määräysten tiukentumista, koska tuotekehitys on kallista. Ympäristöministeriö kaavaili uusien kansallisten määräysten voimaantuloa jo vuodelle 2008, mutta hanke siirrettiin odottamaan tulevaa EU-asetusta.

Itä-Suomen yliopiston dosentti Jarkko Tissarin mielestä Suomessa pitäisi maksaa porkkanarahaa vanhojen tulisijojen uusimiseen. ”Sopiva tulisijan romutuspalkkio voisi olla noin 2000 euroa" Autio sanoo. Suomessa on käytössä noin 2,2 miljoonaa tulisijaa. Pientalojen lämmitysenergiasta noin 40 prosenttia tulee polttopuusta.

21

70

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Anonyymi

      Niin, ja eikös sillä tulikivellä ole se talkkikaivoskin olemassa joka on 468 miljoonan arvoinen ja osakkeen hinta on vain 0,17 euroa.

    • Anonyymi

      Mondo Mineralsillahan oli kaksi talkkikaivosta, joista Elementis maksoi 23.10.2018 yhteensä 553 m$ (486 me). Mondon kaivosten talkkimalmin määrä on yhteensäkin pienempi kuin Tulikiven Suomussalmen talkkiesiintymän talkkimalmin määrä yksin. Tulikiven talkkivarantojen arvioidaan olevan Euroopan laajimmat ja alueelle on suunnitteilla 50 miljoonan euron investoinnit. Nopealla laskutoimituksella Tulikiven talkkiesiintymän arvo on noin 400 miljoonaa euroa. Tulikiven markkina-arvo on nyt vain 9,7 miljoonaa euroa (0,1625 euroa/osake), joten elämme mielenkiintoisia aikoja.
      https://www.suomussalmi.fi/fi/2019/08/06/20421/

    • Anonyymi

      Positiivinen lause Tulikiven kannalta: ”Pieniä tulisijavalmistajia menee konkurssiin, keskisuuret joutuvat ottamaan pankkilainaa ja suuret valmistajat ovat jo varautuneet siihen”,

      Suomalaisten tulisijavalmistajien liikevaihdot 2018:

      Suuret
      Tulikivi 28,6 me

      Keskisuuret
      Turun Uunisepät 8,05 me
      Seppälän Tiili (Tiileri) 5,50 me
      Nunnauuni 5,12 me

      Pienet
      Linnatuli 1,83 me
      Warma-Uunit 0,93 me
      Pohjanmaan Tiilirakenne 0,70 me

      • Anonyymi

        Entä tulos verojen jälkeen? löydätkö nekin?


      • Anonyymi

        ”Pieniä tulisijavalmistajia menee konkurssiin, keskisuuret joutuvat ottamaan pankkilainaa ja suuret valmistajat ovat jo varautuneet siihen”

        Tuota... Tuo lausehan tarkoittaisi, että kaikki menettäisivät rahaa mukaan lukien Tulikivi. Ei lause siis kuulosta kovin hyvältä edes Tulikiven kannalta. Tulikivellä vain olisi vähemmän vaikeuksia (teoriassa), mutta ei mitään muuta.

        Lisäksi, liikevaihto on typerä mittari tässä kohtaa. Periaatteessa kaikkein parhaimmassa asemassa on ne valmistajat, joilla on paras tulos ja etenkin kassassa on riittävästi rahaa. Tämä muutos nimenomaan vaatii rahaa kassassa, liikevaihto ei auta yhtään, jos se menee jo nyt kuluihin.

        Ja pitää muistaa, että joskus koko ala voi kärsiä samaan aikaan. Se, että yhdellä valmistajalla alalla on vaikeuksia ei takaa muiden menestymistä.


    • Anonyymi

      Mielestäni luet väärin uutista. Tämän artikkelin perusteella kaikki tulisijavalmistajat MENETTÄVÄT rahaa tässä uudistuksessa, myös isot valmistajat. Isot valmistajat menettävät vähemmän, mutta ovat silti vaikeuksissa.

      Lisäksi, mistään takkojen romutuspalkkiosta ei ole päätetty mitään eikä sitä ole edes käsittelyssä. Tuo on vain satunnaisen dosentin mielipide. Jos romutuspalkkio tulee, se tulee korkeintaan monen vuoden päästä.

    • Anonyymi

      > talkkikiinteistöstä viisi (5) miljoonaa euroa niin
      > kurssi tuplaa

      Q3/2019 -raportti oli Tulikiveltä jo kelpo suoritus:
      liikevaihto kasvoi 3,4 %
      käyttökate edellisenä 12 kuukautena 1,9 miljoonaa euroa
      hinnankorotukset menneet läpi, mikä näkyy myös jatkossa
      ostovelat pienentyneet vuodessa 1,2 miljoonaa euroa (Q3/2018 -> Q3/2019)
      Tulikiven suurimman vientimaan (Venäjä) rupla on vahvistunut erittäin voimakkaasti. Ruplan vahvistuminen sataa suoraan Tulikiven laariin, mikä tulee näkymään Q4/2019
      konsernin rahavarat ja muut likvidit varat olivat 1,0 (0,7) miljoonaa euroa
      Vanhoille takoille suunnitteilla romutuspalkkio
      1.1.2022 voimaan tiukemmat päästörajat
      Suomussalmen talkkivarantojen myynti lähestyy.

      • Anonyymi

        Kiitos tiedosta. 3 viikon ja 2 päivän kuluttua tulee Tulikiven tulinpäätöstiedote 2019.


    • Anonyymi

      Oi niitä aikoja kun Tulikivikin oli hyvä sijoitus, nykyään meininki aivan toisenlainen -
      bisnes kuihtuu alta, rahat on loppu ja velkaa aivan hel**tisti. Lisäksi tuolloin Tulikiven johtokin oli hyvä ja asiantunteva, nykyisen toimarin aikana tultu noista huippulukemista vain alaspäin ja nousua ei ole näköpiirissä.

      Helsingin pörssin yksi huonoimpia sijoituskohteita, ellei jopa huonoin... Vahva vältä tälle osakkeelle, konkurssi on enää ajan kysymys.

      • Anonyymi

        Tutkin hieman tuota Tulikiveä.
        8.2.2000 osake maksoi 0,66 euroa
        8.1.2002 osake maksoi 1,18 euroa
        8.3.2004 osake maksoi 2,00 euroa
        6.2.2006 osake maksoi 3,13 euroa
        21.4.2006 osake maksoi 4,05 euroa

        Odotan, milloin Talouselämä -lehti kirjoittaa taas näin:
        29.3.2004 talouselama.fi:
        Tulikivi loistaa sijoittajien suosiossa. Tulikiven ainoa vika on, että osake ehti jo kallistua. Tulikiven osakekurssi matoi rauhassa jopa vuosituhannen vaihteen pörssikuplan ajan. Viime kesänä se kuitenkin alkoi nousta. Nyt pohjoiskarjalaisen vuolukivijalostajan arvostusta kuvaava p/e-luku on 22. Mitä tapahtui? Eipä muuta kuin se, että sijoittajat alkoivat etsiä pörssistä uusia arvonnousua lupaavia kohteita.


    • Anonyymi

      Putoaa pienet ja keskisuuret takkavalmistajat pois ja alkaa Tulikiven kermankuorinta.

    • Anonyymi

      Kahden viikon kuluttua perjantaina julkaistaan Tulikiven tilinpäätöstiedote 2019. Hyvältä vaikuttaa.

    • Anonyymi

      Romutuspalkkio tulee tuomaan melkoisen buustin takkamyyntiin. Hyvältä vaikuttaa.

      • Anonyymi

        Ihmiset saa liikkeelle kaikenlaiset alennusmyynnit, joten sama tullaan näkemään tässäkin. Pian tätäkin firmaa aletaan taas pitämään kasvufirmana ja kertoimet sen mukaan.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Ihmiset saa liikkeelle kaikenlaiset alennusmyynnit, joten sama tullaan näkemään tässäkin. Pian tätäkin firmaa aletaan taas pitämään kasvufirmana ja kertoimet sen mukaan.

        Juu niin varmasti sinun mielestä. Romutuspalkkiosta ei ole mitään vielä edes päätetty, mut sä tottakai vääristelet tämänkin asian, niinkuin sulla on tapana vääristellä kaikki asiat positiiviseksi Tulikiven kannalta.


    • Anonyymi

      Tulikivi on konkassa ennen romutuspalkkiota, varmaan tästäkin palkkiosta suurimman kakun saa paikalliset muurari niin kuin kuuluukin.

    • Anonyymi

      Kai tuossa takkojen romutuspalkkiossa tulee käymään, kuten kävi autopuolella, missä SEAT Mii electricin myynti ylitti kaikki odotukset, kun maahantuoja laittoi 2000 euron hankintatuen ja valtio 2 000 euron sähköautojen hankintatuen. sillä jo ensimmäisen viikon aikana myytiin yli 250 autoa...

      • Anonyymi

        Hallitus pienensi kotitalousvähennystä. Vastapainoksi vasemmistohallituksen pitäisi väitteen mukaan kohdistaa vähintään 100 000 000 euroa porkkanarahaa ulkomaisen ja kotimaisen pienhiukkas-teollisuuden edistämiseen =) Väitetysti ilmalämpöpumput, maalämpö, tai modernit ratkaisut eivät tule kyseeseen, vaan ainoa toteutustapa on massiivinen kivikasa.


      • Anonyymi

        JOS takkojen romutuspalkkiota ikinä tulee. Lue edes artikkeli ennen höpinöitäsi, romutuspalkkio oli pelkästään dosentin mielipide, ei mitään muuta. Mitään romutuspalkkiota ei ole tulossa pitkään aikaan, jos sellaista koskaan tuleekaan.


    Ketjusta on poistettu 2 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. 4 tuntia töitä kerran viikossa on naisen mukaan liian raskasta

      Tämä ei taija olls lieksalaine vaikka "tuntomerkkiin" perusteella nii vois eppäillä! 🤣 31-vuotias Maya ei kykene tekemä
      Lieksa
      91
      4286
    2. Baaritappelu

      Hurjaksi käynyt meno Laffassa. Jotain jätkää kuristettu ja joutunu teholle...
      Kokkola
      43
      4202
    3. Riikka Purra rosvosi eläkeläiset!

      1900 euron eläkkeestä rosvottiin 350 euroa. Kohtuullista vai? Perussuomalaisia ei enää ole olemassa meille eläkeläisille
      Maailman menoa
      612
      3966
    4. Tappo Kokkolassa

      Päivitetty tänään Iltalehti 17.04.2024 Klo: 15:23..Mikähän tämä tapaus nyt sitten taas on.? Henkirikos Kokkolassa on tap
      Kokkola
      23
      2807
    5. Näytit nainen sanoinkuvaamattoman ihanalta

      En voi unohtaa sinua. Pohdin nyt sinua.
      Ikävä
      79
      2521
    6. Ihastuksesi persoonalliset piirteet ulkonäössä?

      Onko jotain massasta poikkeavaa? Uskallatko paljastaa? Aloitan; todella kauniit kädet ja sirot sormet miehellä.
      Tunteet
      128
      2108
    7. SDP:n kannatus edelleen kovassa nousussa, ps ja kokoomus putoavat

      SDP on noussut Helsingin Sanomien tuoreessa kannatuskyselyssä kokoomuksen ohi Suomen suosituimmaksi puolueeksi. SDP:n ka
      Maailman menoa
      340
      2084
    8. Kansaneläkkeiden maksu ulkomaille loppuu

      Hyvä homma! Yli 30 miljoonan säästö siitäkin. Toxia.
      Maailman menoa
      195
      2003
    9. Ketä ammuttu ?

      Ketä sielä Juupajoela ammuttu ei kait mainemies alkanu amuskelemaan , , Kyösti H ?
      Juupajoki
      28
      1649
    10. Nainen, meistä tulisi maailman ihanin pari

      Mutta tosiasiat tosiasioina, on liian monta asiaa, jotka sotivat meidän yhteistä taivalta vastaan. Surulla tämän sanon,
      Ikävä
      66
      1442
    Aihe