Verkkojännite moottorissa ja perävetolaitteessa ?

Meidän veneen jääkaappi toimii laiturissa maasähköllä . Siis mustasta laatikosta (joka on "switching power supply") menee syöttö jääkaapille kun pistoke työnnetään maasähköön, Ja kun pistke otetaan pois astuu jääkaappiakku toimintaan. Näitä hakkureita on hajonnut jo kaksi kappaletta joten asia pitää ratkaista omin neuvoin. Tähän saakka siinä on ollut 100 W Waecon tekemä hakkuri . No kokelin keittiössä 100 W kiinalaista muutaman €:n hakkuria joka toimi noin viikon keittiön pöydällä, ei lämmenyt juuri ollenkaan ja antoi sen 2 A (24 VDC) mitä kaappi tarvitsee ja kaikki näytti olevan O.K. .
Sitten tuli mieleen että minkälainen vuotovirta näissä hakkureissa on joten kytkin hakkurin miinispuolen ( tämä yhdistyy veneessä moottorin ja perävetolaitteeseen) yleismiittarin ja toinen piuha verkon suojamaahan. Ja yllätys, yllätys, mittari näytti 120 VAC. Huh huh.
No kokeilin samaa Bilteman akkulaturiin ja sama juttu mutta mittarinäyttämä 110 VAC. Tämän jälkeen kaivoin jömma nimisestä paikasta kaksi lasiputkisulaketta 20 mA ja 30 mA ja kytkin ne hakkurin - navasta suojamaahan. Mitään ei tapahtunut, sulakkeet eivät palaneet. Hakkurivirtalähteet näköjään vuotavat jonkun verran. Pitääkö olla huolissaan ?

10

60

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Anonyymi

      Tuota..Veneesi sähköt ilmeisesti 24V? Jääkaapissa on sisäänrakennettu hakkuri joka muuttaa 24VDc:n kompressorin moottorille sopivaksi vaihtojännitteeksi! Ja kun käytät verkkosähköä on sinulla 2 hakkurivirtalähdettä peräkkäin (=eli ei mitään akkua välissä?) 2 Hakkuria präkkäain ei aina ole hyvä ratkaisu, jompikumpi saattaa rikkoutua (Tuurikysymys!!)
      Mikset ota jääkaapille aina akusta 24V ja kun vene maasähkössä niin silloin tätä akkua ladataan / ylläpidetään kunnollisella maasähkölaturilla? Tämä systeemi on pomminvarma!
      Mitä tulee tähän 120V jännitteeseen niin se jotuu siitä että mittaat yleismittarilla jossa iso sisäinen vastus (kymmeniä megaohmeja). Tällöin mittari näyttää indusoituneita jännitteitä , KeVi kun kulkee samassa " nipussa" muiden johtimien kanssa eli virtalähde ei varsinaisesti vuoda! Jos mittaat "vanhanaikaisella" viisarimittarilla, joka kuormittaa ihan eri tavalla, pitäisi lukeman olla nolla!
      Nämä "tikutakumittarit" antavat helposti yllättäviä lukemia vaikka systeemissä ei vikaa olisikaan! Varsinkin näissä tapauksissa!

      • Kiitos kommenteista, pelkäsin jo että ei tule kommentteja lainkaan. Meillä on kyllä ihan 12 VDC järjestelmä mutta hakkurivalmistaja (Waeco) on nostanut jännitteen 24 VDC (virrat tippuu puoleen ? ). Niin tämä on jo toinen hakkuri, molemmissa palanut kolme pintaliitosvastusta, toimineet "sulakkeina", piirilevy ihan mustana. Voin kyllä kytkeä järjestelmän toimimaan 12 VDC:lläkin mutta silloin se sitoo yhden akkulaturin ja tämä on pirun kätevä järjestelmä. Se Waecon hakkuri muuten maksaa lähes 100 € ja Kiinasta niitä saa muutamalla €:lla.
        Hyvä juttu että ei ole kyse vuotovirroista. Kiitos tiedoista.
        Taidan jatkaa tällä hakkurilinjalla ja luotan "tuurikysymykseen", ongelma ei ole iso vaikka toistuu kolmen vuoden välein, tämä hakkuri ei ole enää tuotannossa !


    • Anonyymi

      Laitat siihen maasähköön galvaanisen erottimen tai suojaerotusmuuntajan, sillä se ongelma poistuu.

      • Anonyymi

        Mutta kun ei ole ongelmaa.


    • Anonyymi

      "Sitten tuli mieleen että minkälainen vuotovirta näissä hakkureissa on joten kytkin hakkurin miinispuolen ( tämä yhdistyy veneessä moottorin ja perävetolaitteeseen) yleismiittarin ja toinen piuha verkon suojamaahan. Ja yllätys, yllätys, mittari näytti 120 VAC. Huh huh."

      Mittasit sitten hakkurin pakolliset X ja Y-kondensaattorit (häiriänsuoto).

      https://fi.wikipedia.org/wiki/Häiriönpoistokondensaattori

      Eli toimii aivan kuten piti.

    • Olen ollut aika vahvasti siinä uskossa että noi invertterit eivät ole tehty jatkuvaan käyttöön ja tämä että niitä kärähtelee tuon tuosta niin vahvistaa käsitystä.
      Mutta maalikon korviin tuntuu oudolta et jääkääppi saa sähkön sitä kautta.
      Jos 230v kaappi, niin maasähköstä sitten suoraan. Jos vain 230 niin ajaessa tarvitsee invertterin (hyötysuhde niissä tosi huono), mutta puhe kuitenkin maasähköstä joten ei.
      Edellisessä veneessä kaappi söi 230v, 12v ja kaasu. Käytin vain 230 ja kaasu. Maissa ruoraan töpselistä ja ajaessa kaasu.
      Nykyisessä käy vain 12v jonka ottaa hupiakuista joita maasähkö lataa, tai ajaessa kone.
      12/230v invertterikin kyllä löytyy, en ole siihen koskaan mitään kytkenyt. Vois varmaan ajaessa keittää kahvit 230v keittimellä jos ei olis liikkuva vene.

      Voi toki olla että mulla ei luetun ymmärtäminen kysymyksessä toiminut 😁

      • jesj
        Minulla PC:tä syöttää verkkovirralla hakkuri (ollut kytkettynä vuosia), tätä kai voi sanoa jatkuvaksi käytöksi ?
        Tällainen häkkyrä tämä on. Kytkee siis akun pois kun pistoke työnnetään seinään ja akun (12 VDC) päälle kun pistoke irroitetaan.
        Sinulla on ilmeisesti absortiojääkaappi, virrankulutus ei kannusta käyttämään 12 VDC. Meillä oli samanlainen ennen nykyistä kompurakaappia.
        Vielä, en ymmärrä miksi  Waeco on nostanut jääkaapin jännitteeseen 24 VDC. Luulen että syy on että virta puolittuu. Ei muuta kuin kevättä rinnassa, kohta se (skrapaaminen) alkaa taas .

        https://www.dometic.com/fi-fi/fi/tuotteet/ruoka-ja-juoma/kylmalaukut/kylmalaukkujen-lisavarusteet/dometic-coolpower-eps-100-_-64047


      • lihamylly1 kirjoitti:

        jesj
        Minulla PC:tä syöttää verkkovirralla hakkuri (ollut kytkettynä vuosia), tätä kai voi sanoa jatkuvaksi käytöksi ?
        Tällainen häkkyrä tämä on. Kytkee siis akun pois kun pistoke työnnetään seinään ja akun (12 VDC) päälle kun pistoke irroitetaan.
        Sinulla on ilmeisesti absortiojääkaappi, virrankulutus ei kannusta käyttämään 12 VDC. Meillä oli samanlainen ennen nykyistä kompurakaappia.
        Vielä, en ymmärrä miksi  Waeco on nostanut jääkaapin jännitteeseen 24 VDC. Luulen että syy on että virta puolittuu. Ei muuta kuin kevättä rinnassa, kohta se (skrapaaminen) alkaa taas .

        https://www.dometic.com/fi-fi/fi/tuotteet/ruoka-ja-juoma/kylmalaukut/kylmalaukkujen-lisavarusteet/dometic-coolpower-eps-100-_-64047

        Saman merkin kompurakaappi vuodelta 2014, ja edellisessä myös kompura, oli meillä 17v.
        Toki kun on 24v ja mulla 12v niin jostain se 24 pitää sitten saada. Mun invertteri tekee vaan 12>>230v, vaikkapa pc:lle vaikka padit on ne korvannu mut se on jo eri tarina 😀

        Tuo linkki selvitti paljon


    • jep, ajattelin koko ajan invertteriä mutta kyse olikin 24v muuntajasta.
      4A muuntajat eivät kovin halpoja mutta ovat tarkoitettu jatkuvaan käyttöön mitä taas invertterit eivät ole.

    • Anonyymi

      Tuo Härveli on täysin tarpeeton laite, jos veneessäsi on oikea Maasähkölaturi, joka syöttää sähköä akkuihin ja tietenkin myös käyttöön. Et tarvitse purkkia purkin perään. Tuo on tarkoitettu lähinnä matkailuautoihin, joissa on muinaisina vupsina ollut alimittaiset maasähkölaturit. Kaiken lisäksi halvalla tehtyä kuonaa, joka palaa joka käänteessä.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Mielessäni vieläkin T

      Harmi että siinä kävi niinkuin kävi, rakastin sinua. Toivotan sulle kaikkea hyvää. Toivottavasti löydät sopivan ja hyvän
      Ikävä
      38
      1873
    2. Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita

      Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita – neljä Jyväskylän Outlaws MC:n jäsentä vangittu: "Määrät p
      Jyväskylä
      43
      1436
    3. Nellietä Emmaa ja Amandaa stressaa

      Ukkii minnuu Emmaa ja Amandaa stressaa ihan sikana joten voidaanko me koko kolmikko hypätä ukin kainaloon ja syleilyyn k
      Isovanhempien jutut
      6
      1411
    4. Ei luottoa lakko maahan

      Patria menetti sovitun ksupan.
      Suomen Keskusta
      15
      1384
    5. Nähtäiskö ylihuomenna taas siellä missä viimeksikin?

      Otetaan ruokaöljyä, banaaneita ja tuorekurkkuja sinne messiin. Tehdään taas sitä meidän salakivaa.
      Ikävä
      1
      1365
    6. Persut petti kannattajansa, totaalisesti !

      Peraujen fundamentalisteille, vaihtkaa saittia. Muille, näin sen näimme. On helppo luvata kehareille, eikä ne ymmärrä,
      Maailman menoa
      7
      1344
    7. Sinäkö se olit...

      Vai olitko? Jostain kumman syystä katse venyi.. Ajelin sitten miten sattuu ja sanoin ääneen siinä se nyt meni😅😅... Lis
      Ikävä
      2
      1327
    8. Housuvaippojen käyttö Suomi vs Ulkomaat

      Suomessa housuvaippoja aletaan käyttämään vauvoilla heti, kun ne alkavat ryömiä. Tuntuu, että ulkomailla housuvaippoihin
      Vaipat
      1
      1270
    9. Hyvää yötä ja kauniita unia!

      Täytyy alkaa taas nukkumaan, että jaksaa taas tämän päivän haasteet. Aikainen tipu madon löytää, vai miten se ärsyttävä
      Tunteet
      2
      1210
    10. Lepakot ja lepakkopönttö

      Ajattelin tehdä lepakkopöntön. Tietääkö joku ovatko lepakot talvella lepakkopöntössä ´vai jossain muualla nukkumassa ta
      5
      1197
    Aihe