tietopyyntö

Anonyymi

Jos teen kyselyn jossa epäilen potilastietojeni asiatonta muokkausta, voiko olla vaarana että sen perusteella joku katsoo että olisin psykoottinen ja määrää M1 lähetteellä jonnekin tjsp? Voiko tuollaisesta tietopyynnöstä olla haittaa? Eräässä organisaatiossa tietoturvavastaavan työtä tekee psykiatri.

Tää psykiatria voi olla melko rajua ja epäoikeudenmukaista ja ja, se on sairasta et mun tällaista pitää pelätä. :(

11

<50

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Anonyymi

      Oon muutaman kerran psykiatrian asiakkuuden aikana korjauttanu lausuntojen asiavirheitä. Lausunnon kirjoittanut lääkäri on ainut joka sen voi muokata luontevasti, ulkopuolisen lääkärin on vaikea sitä tehdä. Rohkeasti vaan. Lääkärin omia näkemyksiä tuskin helposti muuttaa jo ihan senkin takia ettei välttämättä muista tapaamista tarkkaan. Ei ole psykoottista pyytää/vaatia korjauksia.

    • Anonyymi

      Kannattaa vaatia korjauksia virheisiin. Mutta on ihan totta, että psykiatria on niin hullu ja todellisuudesta irrallaan oleva järjestelmä, että ei ole täysin turha tuo aloittajan esittämä pelko. Aika pieni todennäköisyys varmasti, mutta kuitenkin.

      Juuri se, että aloittaja joutuu pelkäämään tuollaista, ja että itsekin tässä kirjoitan, että pelkoon voi olla aihetta, kertoo todella paljon siitä minkälainen mielenterveysjärjestelmä tässä yhteiskunnassa on.

      Mutta tee ihmeessa korjausvaatimus. Lueta se jollain, miel. useammallakin henkilöllä ennen lähettämistä, niin karsiutuu mahdolliset "riskaabelit" kohdat. Ulkopuolisen näkökulmahan on muutenkin hyödyllinen, kirjoitti sitten mitä tahansa tekstiä. Asiasisältö selkiytyy, ja kaksi silmäparia näkee paremmin kuin yksi.

      • Anonyymi

        Lisään, että potilasasiamies on yksi taho joka voisi auttaa oikaisuvaatimuksen tekemisessä. Se nimenomaan kuuluu heidän tehtäviinsä. Itsehän he eivät voi potilaan puolesta ottaa kantaa, mutta auttavat ja neuvovat. Paljon riippuu tietenkin potilasasiamiehen ammattitaidosta, kokemuksesta ja näkemyksestäkin. Heitä on moneen junaan. Hyvä potilasasiamies voi tukea sinua ja terävöittää kirjoitustasi, huono voi vesittää sen kokonaan.


    • Anonyymi

      Siitä on jo pidemmän aikaa mutta itse pyysin kerran tulosteet psykiatrian polilta että pystyin näkemään itsestäni kirjoitetut tekstit.
      Antoivat ne ihan heti kun vain suullisesti pyysin.
      Tietojen antamista ei voi kieltää muuten kuin mielenterveyslaissa sanotaan että jos niistä katsotaan olevan haittaa potilaalle tai pahentaisi jollain lailla hänen sairauttaan, niin silloin voivat kieltäytyä antamasta.
      Aloittaja myös kyseli saako siitä syystä jonkin lähetteen hoitoon niin sanoisin että ei sellainen anna aihetta minkäänlaiseen hoitoon.

      • Anonyymi

        Tietääkö joku, jos tietoja ei anneta tuohon mielenterveyslakiin vedoten niin pitääkö se jotenkin todistaa tai kertoa syy, jos sitä kysyy. Siis potilaalle, jos hänelle tietoja ei anneta.

        Mun lääkärin kirjoitukset ei tule ollenkaan omakantaan eikä näy myöskään ko. lääkäriaseman (on siis yksityinen lääkäri) omissa tiedoissani, muuta kuin käynnillä mahdollisesti tehdyt reseptiuusinnat. Kai nyt jommassa kummassa tai molemmissa pitäisi näkyä käyntitiedot?!

        Sorry, meni vähän off topic alkuper aiheesta.


    • Anonyymi

      Tietojahan voi pyytää mutta eikö epäilys siitä että tietoja olisi muokattu laittomasti ole jo astetta vakavampi asia?

    • Anonyymi

      Potilastietojen muuttamisesta huolimatta alkuperäinen teksti jää näkyviin ns. taustatiedostoon. Siihen ei ole lukuoikeutta muilla kuin joillakin hallintoylilääkäreillä. He ovat niitä, jotka käsittelevät valituksia ja kanteluita. Tavalliset hoitotyössä olevat lääkärit eivät siis näe taustatiedostoa. Taustatiedosto on olemassa muun muassa siksi, etteivät lääkärit voisi tehdä laittomia muokkauksia, esimerkiksi peitelläkseen virheitään.

      Jos siis epäilee tietojaan muokatun laittomasti, voi pyytää nähtäväkseen taustatiedoston. Olen itse tehnyt niin kerran, kun kyseessä oli eräs somaattinen vaiva, ja lääkäri oli jälkikäteen sävellellyt omiaan. Sain asian korjattua.

      Mitä tulee kysymykseen, voiko oikaisuvaatimuksen tekstistä joutua viedyksi M1-lähetteellä, niin on tosiaan aika epätodennäköistä että sen tekstin perusteella lähtisi piipaa-auto... Mutta sikäli olisi ehkä syytä olla varovainen, että jos myöhemmin tulee jotakin asiointia mielenterveysjärjestelmässä, niin kaikki tieto mitä heillä on "arviointitilanteessa" käytettävissä on tietysti käytettävissä. Eli voidaan käyttää sinua vastaan.

      Oikaisupyynnöt eivät siis teknisesti ole nähtävillä kuin niille, joille ne on osoitettu ja sille lääkärille jota ne koskevat. Ne tallennetaan muistutusjärjestelmään, ei tavalliseen potilastietojärjestelmään. Muut hoitohenkilöt eivät siis pääse lukemaan niitä. Mutta koska maailma on pieni, niin se lääkäri tai muu asianosainen, jota oikaisupyyntö koskee, voi tulla vastaan myöhemmin hoitotyössä, ja tällöin hän voi tietysti palauttaa mieleensä, jos potilas kirjoitteli hänen tulkintansa mukaan esimerkiksi jotenkin "sekavia" (tai muuten lääkärin kannalta epämieluisia) asioita oikaisupyynnössään. Ja käyttää tätä "taustatietoaan" esimerkiksi "psykoosiepäilyn" yhtenä perusteena. --- Perusteet, joilla ihmisistä tehdään tarkkailulähetteitä, ovat käytännössä usein aika horjuvia. Joku vanha muistikuva tai vaikka pelkkä huhu riittää pönkittämään lääkärin "kokonaisarviota" kyseisestä henkilöstä. Varsin subjektiviista ja epätieteellistä touhua siis on tarkkailulähetteen teko usein. Sikäli voi olla hyvä olla varovainen ja vaikka vähän paranoidineklnkin :) ei siitä ainakaan haittaa ole.

      Anonyymi
      Eilen 10:52

      • Anonyymi

        Miksi et voi pyytää tietojasi ihan muuten luettavaksesi ja tarkistettavaksesi ? Onko sinun välttämätöntä kyselyssäsi epäillä niiden asiotonta muokkausta ?


    • Anonyymi

      Juu ei välttämättä kannata tietopyyntöä tehdessä puhua asiattomien muokkausten epäilystä mitään. Tietopyynnön tekeminen on jokaisen rekisteröidyn oikeus, ja voit myös yksilöidä mitä sinusta tallennettua tietoa haluat nähtäväksi.

      Jos nähtäville saamiesi tietojen perusteella oikaisupyyntö on aiheellinen, niin sen voi hoitaa siinä vaiheessa. Uskoisin että asiallisesti toimimalla ja asennoitumalla että tiedoissa on virhe ja korjausta ilman tarpeetonta aggressiota kaikki sujuu hyvin.

      Tietopyyntöön ja tietojen oikaisuun löytyy netistä tietoa, tärkeää on kuitenkin huomata että nämä liittyvät terminologiassa tietosuojaan eikä tietoturvaan (vaikka tietosuoja on toki tietoturvan yksi osa-alue).

      Tietopyyntö:
      https://tietosuoja.fi/oikeus-saada-paasy-tietoihin

      Oikaisupyyntö:
      https://tietosuoja.fi/oikeus-oikaista-tietoja

      • Anonyymi

        * pyytää korjausta


    • Anonyymi

      On hyvä muistaa, että taustatietoihin pääsevä hallintoylilääkäri ei ole sinun puolella. Hänen pääasiallisin tehtävä on suojella sairaanhoitopiiriä ja sen työntekijöitä. Mikäli virheitä tms. on olemassa, niin hänen tehtävänsä on tehdä kaikkensa niiden kieltämiseksi ja piilottamiseksi. Sairaanhoitopiirihän se hänelle palkan maksaa etkä sinä.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Baaritappelu

      Hurjaksi käynyt meno Laffassa. Jotain jätkää kuristettu ja joutunu teholle...
      Kokkola
      53
      5148
    2. Tappo Kokkolassa

      Päivitetty tänään Iltalehti 17.04.2024 Klo: 15:23..Mikähän tämä tapaus nyt sitten taas on.? Henkirikos Kokkolassa on tap
      Kokkola
      23
      3367
    3. Poliisit vaikenee ja paikallinen lehti

      Poliisit vaikenee ja paikallinen lehti ei kerro taposta taaskaan mitään. Mitä hyötyä on koko paikallislehdestä kun ei
      Kokkola
      28
      1502
    4. Miksi tytöt feikkavat saaneensa orgasmin, vaikka eivät ole saaneet?

      Eräs ideologia itsepintaisesti väittää, että miehet haluavat työntää kikkelinsä vaikka oksanreikään, mutta tämä väite ei
      Sinkut
      184
      1333
    5. Mitä ihmettä

      Kaipaat hänessä
      Ikävä
      76
      1026
    6. MAKEN REMPAT

      Tietääkö kukaan missä tämmöisen firman pyörittäjä majailee? Jäi pojalla hommat pahasti kesken ja rahat muisti ottaa enna
      Suomussalmi
      24
      938
    7. Kuntoutus osasto Ähtärin tk vuode osasto suljetaan

      5 viikkoa ja mihin työntekijät, mihin potilaat. Mikon sairaalan lopetukset saivat nyt jatkoa. Alavudelle Liisalle tulee
      Ähtäri
      49
      877
    8. Itämaisesta filosofiasta kiinnostuneille

      Itämaisesta filosofiasta kiinnostuneille. Nämä linkit voivat auttaa pääsemään niin sanotusti alkuun. https://keskustel
      Hindulaisuus
      259
      816
    9. Mulla on kyllä

      Järkyttävä ikävä sua. Enkä yhtään tykkää tästä olotilastani. Levoton olo. Ja vähän pelottaa..
      Ikävä
      35
      758
    10. Uskoontulo julistetun evankeliumin kautta

      Ja kun oli paljon väitelty, nousi Pietari ja sanoi heille: "Miehet, veljet, te tiedätte, että Jumala jo kauan aikaa sitt
      Raamattu
      482
      717
    Aihe