Taloyhtiöiden lainansaanti vaikeutunut

Anonyymi

Pankit ovat nyt nihkeitä myöntämään korjauslainaa edes pk-seudulla ja muissa "kasvukeskuksissa" huonosti hoidetuille taloyhtiöille.

https://www.hs.fi/talous/art-2000006409982.html


Mitenköhän mahtaa käydä nykyisen uudistuotannon lainansaannin aikanaan, kun rakentamisen laatu huomioiden ne alkavat olla peruskorjausiässä jo 20-25-vuoden kuluttua ja merkittävän osan asunnoista omistavat kiinteistösijoittajat?

Vanhemmissa kiinteistöissä taas yhtiön aiempi korjaushistoria on merkittävässä roolissa lainansaannissa. Ongelmissa ovat yhtiöt, joita ei ole hoidettu pitkäjänteisesti, vaan remontteja on siirretty aina vaan tulevaan. Näissä korjausvelkaa on ehtinyt kertyä merkittävästi jopa kasvukeskusten hinnat huomioiden.

Ajatellaanpa vaikka helsinkiläistä vuokratontilla sijaitsevaa 60-luvun kiinteistöä jossa on paljon pieniä asuntoja.
Kiinteistössä on remontoimatta julkisivut, putket, hissit, salaojitukset ja kiinteistötekniikka sähkötöineen.
Korjausvelkaa on kertynyt esimerkiksi kaksioon jo ~100 000 euroa.

Kiinteistön asunnoista merkittävän osan omistaa asuntosijoittajat ja loput asunnon omistajat ovat pienehkötuloisia eläkeläisiä sekä asuntolainan kautta tappiin velkaantuneita nuoria.
Melko ymmärrettävää että pankit näkevät tällaisessa lainoittamisessa merkittäviä riskejä.

5

79

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Anonyymi

      Pitäisikö tästä olla pahoillaan? Kunnossapitoa on ensin laiminlyöty vuosikymmenet ja nyt kaatuu kaikki kertalaakista maksettavaksi! Tulikin kallista säästöä.

      Se on voi voi.

      • Anonyymi

        Onkohan tässä avauksessa käännetty tosiasiat ihan päin vastoin , mitä en todellakaan ihmettelisi, elämmehän kusetus-suomessa.
        Näet asiahan on niin, että juuri sijoittajat ovat eniten yhtiökokouksissa vastustamassa remontteja, koska ne syövät sjoittajan tuottoja.

        Eli, näinköhän asian ympärillä valehdellaan jälleen kerran sopulille päin näköä kuten tehtiin silloin, kun porrrvarit lanseerasivat sen "huutavan työvoimapulan" ! Sehän oli täyttä kusetusta, eikö totta.

        t. svt


    • Anonyymi

      Jollekkin jää aina musta pekka käteen.

      Yllätyksiä tulee enemmän kuin siedetään. Vuokratontin vuokran korotus onkin todella iso, korjataankin sitten kerralla kaikki......

      Taloyhtiöiden asioita hoidettu huonosti vuosikymmeniä, onko se pankkien vika? Ovatko isännöitsijät varoittaneet huonosta pidosta? Kuka ne korjaukset yhtiökokouksessa torppasi?

      Luottokelvottomat eivät saa lainaa eivätkä myöskään huonossa jamassa olevat talot.

      Purkuun vaan jotta saadaan uutta tonttimaata

      • Anonyymi

        > Yllätyksiä tulee enemmän kuin siedetään. Vuokratontin vuokran korotus onkin todella iso, korjataankin sitten kerralla kaikki......

        Vuokran korotus on yllätys vain **tun tyhmille ideooteille. Joista ei ole pulaa. Ensin on vuosikymmenet nautittu markkinahintaa halvemmasta tonttuvuokrasta ja sitten kun vuokra nousee normaalille tasolle, on paskat housussa. Koska on tuudittauduttu siihen uskoon, että halpa vastike. Ja kun on totuttauduttu tähän, niin on ehkä remontitkin jätetty rästiin.

        Sitten pitäisi maksaa sekä kalliimpaa tonttivuokraa että niitä remontteja. Varmaan kuvioon kuuluu, että papat ja mammat asuvat isoissa asunnoissa... "koska tää on meidän koti". Vaikka varaa eikä oikeasti edes tarvetta moisen ei ole enää. Mutku tähän on jumiuduttu ja "koska tää on meidän koti", niin sitten ollaankin käsi ojossa vaatimassa yhteiskunnalta rahaa.

        Ei meidän kuulu omaa asumistamme maksaa... Jokin aika sitten yksi kääkkä avasi promlematiikkaa loistavasti "minulla on asuintaloni suurin asunto"... ja seuraavaksi pitkä itkuvirsi remonttikuluista, jotka kuuluvat yhteiskunnan maksettaviksi, koska impetentti pappa on totuttautunut rehentelemään asuntonsa neliömäärällä. Kyseessä on sellainen saavutettu etu, jota ei saa pois ottaa!


    • Anonyymi

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Katso: Ohhoh! Miina Äkkijyrkkä sai käskyn lähteä pois Farmi-kuvauksista -Kommentoi asiaa: "En ole.."

      Tämä oli shokkiyllätys. Oliko tässä kyse tosiaan siitä, että Äkkijyrkkä sanoi asioita suoraan vai mistä.... Tsemppiä, Mi
      Tv-sarjat
      140
      6083
    2. Voi kun mies rapsuttaisit mua sieltä

      Saisit myös sormiisi ihanan tuoksukasta rakkauden mahlaa.👄
      Ikävä
      33
      3685
    3. Poliisiauto Omasp:n edessä parkissa

      Poliisiauto oli parkissa monta tuntia Seinäjoen konttorin edessä tänään. Haettiinko joku tai jotain pankista tutkittavak
      Seinäjoki
      25
      1955
    4. Haluan jutella kanssasi Nainen

      Olisiko jo aika tavata ja avata tunteemme...On niin paljon asioita joihin molemmat ehkä haluaisimme saada vastaukset...O
      Ikävä
      18
      1939
    5. Onko mies niin,

      että sinulle ei riitä yksi nainen? Minulle suhde tarkoittaa sitoutumista, tosin eihän se vankila saa olla kummallekaan.
      Tunteet
      25
      1758
    6. Voitasko leikkiä jotain tunnisteleikkiä?

      Tietäisi ketä täällä käy kaipaamassa.. kerro jotain mikä liittyy sinuun ja häneen eikä muut tiedä. Vastaan itsekin kohta
      Ikävä
      76
      1619
    7. Tietysti jokainen ansaitsee

      Hän varmasti ansaitsee vain parasta ja sopivinta tietenkin, suon sen onnen hänelle enemmän kuin mielelläni. Aika on nyt
      Ikävä
      16
      1532
    8. Armi Aavikko Malmin hautausmaa

      Haudattiinko Armi arkussa Malmin hautausmaalle vai tuhkattiinko hänet? Kuka tietää asiasta oikein?
      Kotimaiset julkkisjuorut
      14
      1435
    9. Haluisin suudella ja huokailla

      ja purra kaulaasi ja rakastella sinua. Haluisin puristella rintojasi ja pakaroitasi. Ei sinulla taida olla kuitenkaan ni
      Ikävä
      18
      1428
    10. Miksi näin?

      Miksi vihervassut haluaa maahan porukkaa jonka pyhä kirja kieltää sopeutumisen vääräuskoisten keskuuteen? Näin kotoutumi
      Maailman menoa
      27
      1345
    Aihe