Reaalisosialismin heikkoudet saattoivat synnyttää mielikuvan kapitalismin ikuisuudesta. Tilanne on päinvastainen. Kapitalismi rypee ehkä historian suurimmassa kriisissä aikoihin. Maailmaa hallitsee 2153 biljonääriä. Piskuinen ryhmä triplaoligarkkeja hallitsee ja sanelee tahdin. Näin ei voi jatkua. Kapitalismin säätämät lait monopoleja vastaan ovat synnyttäneet ultramonopolismin.
Friedrich Engels kirjoitti Ranskan Kommunistien liiton toimesta ohjelman "Kommunismin periaatteet" vuonna 1947 Ranskan vallankumouksen 1848 - 1851 aattona.
Ohjelma on kirjattu kysymysten ja vastausten muodossa. Sanana kommunisti tarkoitti silloin eroa utopistisosialisteista ja eroa porvarillisista puolueista.
Marx ja Engels olivat jo aikaisemmin sanoutuneet irti idealistisesta filosofiasta Hegeliin kohdistamalla arvostelulla mutta asettivat Hegelin dialektiikan oikeat käsitteet materialismin asentoon. Historialinen materialismin filosofia edistyi.
Marx ja Engels ennakoivat historiananalyysissä kapitalismin synnyttämän työväenluokan olevan historian uusi tekijämahti, joka lopulta hävittää luokkayhteiskunnan.
Esittelyssä on siis Engelsin "kommunismin periaatteet".
Lyhyt ohjelma peilaa harvinaisen osuvasti historian kulkua. Yleisessä ei ole korjattavaa. Se mikä on ajalle ominaista, löytyy teksistä. Yhtäältä ohjelma peilaa historiallisen materialismin käsityksiä. Yksityiskohdissakin monet seikat ovat osuneet oikein ja joiden puolesta maailman työväenluokka on ponnistellut. Lisukkeena pohjalla on ajatus sosialismista ja sitä seuraavasta kommunismista kansalaisyhteiskuntana. Eikö tästä juuri laajat kansanjoukot keskustele?
Sosialismi edistyksen airut
43
66
Vastaukset
Kommunistien liitto antoi Marxille ja Engelsille seuraavaksi tehtäväksi laatia liitolle ohjelma. Sen nimeksi tuli "Kommunistisen puolueen manifesti" ja joka alkaa järisyttävällä alkulauseella: "Aave kummittelee Euroopassa, kommunismin aave. Kaikki vanhan Euroopan mahdit ovat liittoutneet pyhään ajojahtiin tätä aavetta vastaan, paavi ja tsaari, Metternic ja Guizot, Ranskan radikaalit ja Saksan poliisit."
Tätä aavetta jahdataan NL:n hajoamisen jälkeen entistä rajummin. Syynä on kapitalismia vaivaava vanhuuden kihti. Maailman porvaristo ynnä 2153 biljonääriä rahoillaan laittavat salapoliiseja etsimään aavetta. Aave tulee ja voittaa. Sosiaalinen kansalaisyhteiskunta marssii julkisesti näkösällä historian tekijäksi sairaan papan tilalle.
1. kysymys: Mitä on kommunismi?
Vastaus: Kommunismi on oppi proletariaatin (työväenluokan tai palkkatyöläisten/P) vapautumisen ehdoista.
- Myöhemmin asiaa valaistaan syvästi, mistä on kysymys.
2. kysymys: Mitä on proletariaatti?
Proletariaatiksi nimitetään sitä yhteiskuntaluokkaa, joka hankkii toimeentulonsa yksinomaan myymällä työtään (työvoimaansa/P) eikä elä mistään pääomasta saamansa voiton kustannuksella, luokkaa, jonka onni ja onnettomuus, elämä ja kuolema ja koko olemassaolo riippuu työn kysynnästä, ts. hyvän ja huonon asiaintilan vaihtumisesta, hillittömän kilpataistelun heilahteluista. Lyhyesti; proletariaatti eli proletaariluokka on 1800 luvun työtätekevä luokka.
- 1800 lvulla koneellinen suurteollisuus nousi ripeään tahtiin. Palkkatyöläisten lukumäärä kasvoi nopeasti. Toisaalta uudet keksinnöt syrjäyttivät työvoimaa. Työttömyysturvaa eikä muutakaan sosiaaliturvaa ollut. Säännönmukaiset liikatuotantopulat ilmaantuivat ja aiheuttivat työväelle suurta vahinkoa, joskin kapitalistejakin meni konkurssiin.
Ammatillinen järjestäytyminen teki tuloaan vaikeissa olosuhteissa ja useinkin vainojen alla.4. kysymys: Miten proletariaatti syntyi?
Vastaus: Proletariaatti syntyi sen teollisen vallankumouksen seurauksena, joka tapahtui Englannissa viime vuosisadan jälkipuoliskolla (tarkoitetaan 1700 lukua/P) ja toistui sen jälkeen kaikissa sivistysmaissa.
- Sivistysmailla tarkoitetaan lähinnä Länsi-Eurooppaa ja Pohjois-Amerikkaa, joissa koneellinen suurteollisuus ensin kehittyi. Nykyisin se kattaa koko maailman.
Vastaus on pitkä ja otan siitä oleellisimman.
Koneellininen suurtuotanto työväenluokka kapitalistiluokka luotto ja pankkilaitos ovat kehittyneet täysin. Porvarillinen valtio on syrjäyttänyt täysin feodaalisen valtiotyypin säätyineen. Vapaa kilpailu on tuotannon sielu.
Koneellinen suurtuotanto syrjäytti käsityöhön perustuvaa työtä mm. räätälit, suutarit, sepät yms., joiden tuotto hävisi koneelliselle tuotannolle. Nämä joutuivat tehtaisiin palkkatyöläisiksi. Tehdastyö tuotti enemmän ja halvemmalla kuin yksinyrittäjän työ. Työnjako laajentui, uusia ammatteja syntyi. Työnjaon kehittyminen kulki suurteollisuuden kehityksen mukana. Kukaan ei valmistanut tuotetta yksin alusta loppuun saakka vaan vain osan siitä. Koneet olivat kalliita ja niiden omistajista syntyi kapitalistiluokka. Työnarvoteoria vahvistaa voiton syntyvän työntekijöiden työstä. Kapitalisti siirsi osan voitosta uusiin investointeihin ja rikastui entisestään. Työntekijöiden palkat pysyivät nälkärajalla ilman mitään sotua.
Vastauksen lopusta:
I. Niiden suurkapitalistien luokka, jotka jo nykyään ovat kaikissa sivistysmaissa kaikkien elämäntarvikkeiden sekä niiden tuotantoon tarvittavien raaka-aineiden ja työkalujen (koneiden, tehtaiden yms.) miltei yksinomaisia omistajia. Se on porvareiden luokka eli porvaristo.
II. Niiden omistamattomien luokka, joiden on pakko myydä porvareille työtään saadakseen korvaukseksi elämäntarvikkeita olemassaolonsa ylläpitämiseksi. Tätä luokkaa sanotaan proletaarien luokaksi eli proletariaatiksi.
-Koneellista tuotantoa edelsi jo työnjaon muutos. Se tapahtui manufaktuureissa, joissa käsityö eriteltiin osiin. Sekin lisäsi tuottavuutta mutta vasta höyryvoiman ja Kehruu-Jennyn keksiminen edisti tietä koneelliselle suurtuotannolle. Sen jälkeen teknologian kehitys on jatkunut näihin päiviin saakka ja jatkunee edelleen.
-Historiallinen materialismi on metodina Engelsillä kapitalismin kehityksen kuvaamisessa. Aineellisen tuotannon muutokset toivat ja tuovat suuria tai pieniä muutoksia ihmisten sitä ensin huomaamatta. Tiede alkoi rapisuttaa uskonnollisia oppeja, joista ei ollut mitään apua teollisuudelle. Tiede ja tieteellinen koulutus sekä tutkimus astuu kuvioon. Silloin alkaa myös todellisen tiedon hankkiminen mutu-tuntuman sijasta. Kapitalismin oli pakko aloittaa myös jossain määrin työväestön kouluttaminen. Lukija ymmärtää, että vähintään luku- ja laskutaito täytyy olla. Nykyään sekään ei riitä.Engels lähtee liikkeelle vallitsevan tuotantotavan analyysistä. Se on luonnollista. Täytyy tuntea millaisissa yhteyksissä tavaratuotantoa tuotetaan ja mitkä ovat sen tuotantovoimia. Jo alusta voidaan huomata, ettei kapitalistinen tuotantotapa ole oleellisesti muuttunut. Siltä osin kuin se on muuttunut, se on ollut järjestäytyneen työväenluokan toiminnan tulosta. Myöhemmin huomaamme että feodaalinen sääty "porvarit" on jotain muuta kuin kapitalistinen omistajaluokka porvaristo.
Analyysi jatkuu.
5. kysymys: Millä ehdoilla proletaarit myyvät työtään porvareille?
Vastaus: Työ (oikeammin työvoima) on samanlaista tavaraa kuin kaikki muukin ja sen hinta määräytyy samojen lakien mukaan kuin kikkien muidenkin tavaroiden hinta. Suurteollisuudeneli vapaan kilpataistelun vallitessa - jotka ovat samaa, kuten alempana toteamme - tavaran hinta on keskimäärin aina yhtä suuri kuin tuon tavaran tuotantokustannukset. Työnkin hinta on siis yhtä suuri kuin työn tuotantokustannukset ja työn tuotantokustannukset koostuvat juuri siitä elämäntarvikkeiden määrästä, joka on välttämätön työläisen työkyvyn säilyttämiseksi ja työväenluokan sukupuutton kuolemisen estämiseksi.
Työläinen ei saa työstään enempää kuin tarvitsee tähän tarkoitukseen; työn hinta eli työpalkka on siis mahdollisimman alhainen ja muodostaa elämän ylläpitämiseen minimin. Koska liikeasioissa on väliin parempia, väliin taas huonompia aikoja, niin työläinen saa väliin enemmän, väliin taas vähemmän aivan samoin kuin tehtailijakin saa saa tavarastaan toisinaan enemmän, toisinaan taas vähemmän. Kun otetaan huomioon nhyvät ja huonot ajat, niin tehtailija saa kuitenkin tavaroistaan keskimmäärin tuotantokustannuksia vastaavan hinnan ja samoin myös työläinen saa keskimäärin tuon minimin. Tämä taloudellinen työpalkkalaki toteutuu sitä täsmällisemmin, mitä suuremmassa määrin suurteollisuus saa valloitetuksi kaikki työalat.
- Tässä esitellään työvoiman arvo miniminä, joka tuolloin vallitsi eikä se kovin paljon korkeammalla ole nytkään ja allekin matalapalkkaisimmilla aloilla.
Vasta 20 vuotta myöhemmin ilmestyi Marxin Pääoma I aiheena kansantaloustiede ja kakkonen ja kolmonen olivat julkaisua vailla valmiit.
Tavaran arvo on hahmottumassa, samoin työvoimatavaran arvo. Luokkavastakohta tuotantovälineiden omistajat kontra pelkän työvoiman omistajat tulee näkösälle.
Järjestäytymättöminä työläiset myivät kukin yksitellen työvoimaansa ja olivat työmarkkinoilla auttamatta alakynnessä. Tuotanto ja tuottavuus kohosi, työvoiman arvo laahasi minimissä, kapitalistien voitot olivat taattu paitsi liikatuotantopulien aikana.
Jo näin alussa on esillä sosiaalinen yhteiskunta sen puuttumattomuuden muodossa.
Myöhemmin nimensä saanut marxilainen sosiologia alkaa hahmottua ja edistyy artikkelin edetessä. Se löytyy kouriintuntuvasti itsevieraantumisen käsitteessä.- Anonyymi
Kommunismin musta kirja on hyytävä dokumentti siitä, miten kommunismin ideologia johti yksipuoluediktatuuriin, toisin- ja samoinajattelevien vainoon, vankileirien saaristoon, kidutuksiin, talouden ajautumiseen kuoliotilaan ja sen seurauksena kansalaisten nälähätään, jota ruokittiin lisää terrorilla sekä massamittaisiin teloitusaaltoihin, jotka kaikki yhdessä loivat pelon kulttuurin, jolle ei löydy modernissa ajassa vertaista muualta kuin Hitlerin Saksasta, jonka kanssa Stalinin Neuvostoliiton diktatuuri liittoutui aloittaaksen myöhemmin toisena maailmansotana tunnetun sodan Euroopassa.
Kommunismin musta kirja : rikokset, terrori, sorto
https://www.finna.fi/Record/selma.331222
Neuvostoliiton kommunismidiktatuuri teki toimimattomuutensa lopulta ymmärrettyään itsemurhan, Neuvostoliiton rautanyrkin alla olleet itäblokin maat ajautuivat erilleen Venäjästä, Pohjois-Korea, joka jo alkuunsa oli yhden suvun kommunismidiktatuuri jatkaa puutteessa ja kurjuudessa samalla tiellä, Kiina muutti taloutensa kansainvälisillä markkinoilla toimivaksi kapitalismiksi, jota kommunistipuolueen pääsihteeri Xi Jinping johtaa diktaattorin ottein, vallanpitäjien vainotessa ankarasti maan toisinjattelijoita, vähemmistöjä ja uskonnollisia ryhmiä.
Suomalaiset kommunismidiktatuurin puuhastelijapuolueet ovat menettäneet kannatuksensa, eikä maassa ole enää rekisteröityä kommunistista puoluetta, ja sehän on demokratian kannalta hyvä, ettei yksipuoluediktatuurin kannattajat aja asiaansa monipuolueparlamentarismin sisällä. - Anonyymi
1900 luvulla kirjoitetut kirjat eivät voineet vaikuttaa 1800 luvun ihmisiin ja heidän elämäänsä.
Nykyaikaisen yrittäjän katekismus ja jota kuullaan joka päivä:
Yrittäjä haluaa palkat mahdollisimman alhaisiksi. Työntekijä taas haluaa työnsä vastineeksi hyvän elämän.
Valtion rahoituksella yrittäjät pyytävät itsensä tukemista, että yritysten palkkakustannukset pysyisivät alhaisina.
Kuitenkaan tuottamattomia yrityksiä ei pitäisi olla olemassakaan. Yritysten tulee maksaa työntekijöilleen palkkana riittävän hyvää elämää.Ymmärrän hyvin, ettet uskalla moista hölynpölyä kirjoittaa julkisesti jälkeenpäin tunnistettavalla nikillä.
Toimittuani yrittäjänä yli 30 vuotta voin kertoa:
Yrittäjä pyrkii palkkaamaan väkeä joka ansaitsee palkkansa, sen isonkin jos se on edellytys työntekijän saamiseen palvelukseen.
Jos haluat hyvän elämän niin se on jokaisen itse ansaittava, se ei sada taivaasta eikä sossun luukulta. Ei ainakaan jos käsityksemme hyvästä omasta ja itsenäisestä elämästä ovat samalla linjalla.
30 tai vähän yli yrittäjävuosieni aikana en nostanut eurokaan (alkuun markkaakaan) yritystukia vaan hoisimme rahoituksemme itse, lähinnä tulorahoituksella.
Koska yritykset ovat ihmisten ideoimia niin niistä löytyy koko kirjo erilaisia myös talouden näkökulmasta. Jollain menee loistavasti ja joku toinen tuskailee kassavirtansa niukkuuden kanssa. Pääasiahan on, yrityksiä tarvitaan jos haluamme hyvinvointia, sillä muualta ei edes yhteiskunnalle tule tuloja.
Hyvä elämä ei ole mikään vakio käsite, yksi saa sen aikaan alle 1000€/kk kuin toiselle 5000€ ei tahdo riittää. Meidän jokaisen onkin opeteltava sen hyvän elämän aikaansaaminen niillä tuloilla jotka kykenemme itse hankkimaan. Muiden kustannuksella eläminen ei ole suotavaa vaan syntistä touhua!
Olet Partacusi oikeassa, reaalimaailma ei sosialismia hyväksy mutta pravda saa sen jo näyttämään paremmalta kun siitä voi kertoa vain ne unelmakohdat ja unohtaa todellisuuden!
Engelsin teos "Kommunismin periaatteet" löytyy tästä.
https://www.marxists.org/suomi/marx-engels/1847/kommunismin-periaatteet.htm
Teoksessa on yllättävän selkeästi hahmoteltu (nuori poika kirjoittajana) tuotantosuhteiden muutos kapitalismista sosialismiin. Jäljempänä työväen vaatimusten esityksessä on yllätys. Siinä heijastetaan sitä mitä työväenluokka luokkataistelullaan kehittyneissä kapitalistimaissa on saanut aikaan ja mitä reaalisosialismissa otettiin huomioon.
Extyökkäri:
"Jos haluat hyvän elämän niin se on jokaisen itse ansaittava, se ei sada taivaasta eikä sossun luukulta."
Näkemys on lähes täsmälleen sama kuin Engelsillä ja nykyajan kommunisteilla. Tarina kulkee siten, että yksilötyöläinen on avuton kapitalistin tai pienyrittäjänkin edessä.
Työläisten yhteenliittymä kohottaa työvoiman arvoa yli elämäntarvikkeiden minimin. Pohjoismaissa yleissitovat tessit varmistavat perustulon ja paikallisesti sopimalla voi mennä sen yli mutta ei alle. On kylläkin aloja joilla palkka on alle 2000 euroa kuussa ja sellainen perhe joutuu tukeutumaan erillisiin yhteiskunnan avustuksiin. Eikä todellakin olisi oikein palkan olla riittävä niin ettei tarvitsisi kerjätä! Perustulona kansalaispalkka on yleisen keskustelun aiheena, samoin työajan lyhennys ansiotasoa alentamatta.
Marx ja Engels ensimmäisinä ajoivat 1840-50 lähtien työväen poliittista ja ammatillista järjestäytymistä. Siellä missä se on toteutunut, siellä toimeentulo on paremmassa kuosissa.
Ranskalaiset 1800 luvun alun "sosialistit" olivat utopisteja siksi, että ne eivät perustaneet työväen aseman parantamista joukkovoimaan vaan erilaisiin kuvitteellisiin hyväntekeväisyyskerhoihin. Se tulee Engelsin kirjoittuksessa esiin.
Teoria, "marxilainen sosiologia" esiintyy kirjoitelmassa kutakuinkin selvästi. Perusteesi: Yksien rikkaus ja miljoonien köyhyys on tilanne, jossa kumpikaan ryhmä ei voi hyvin - yhteiskunnallisesti.
Nykytilanne: 2153 biljonääriä maailmassa. Niistä alle 100 omistaa yhtä paljon kuin puolet maailman köyhimmistä eli 3.5 mrd ihmisestä. 2153 biljonääriä heiluttavat tahtipuikkoa, muu maailma tanssii heidän pillinsä mukaan.
Engelsin kirjoitus haluaa kaikille ihmisille hyvän elämän aineelliset perustat.Sinä Partacusi tomppeli sijoitit minuilta lainaamasi väärään yhteyteen. Siinä parempi yhteys olisi ollut yrittäjämyönteinen ilmapiiri jos ei palkkatyöhön ole mahdollisuutta.
Seurtaava lainaus sinun tekstistäsi osoittaa sinun olevan todella harhainen: "Tarina kulkee siten, että yksilötyöläinen on avuton kapitalistin tai pienyrittäjänkin edessä."
Yksilötyöläinen ei ole avuton jos ei heittäydy ay orjksi. Yksilötyöläisen on kyettävä hankkimaan ammattitaito jota nuo kapitalistit ja pienyrittäjät himoitsevat. Silloin hänestä kilpaillaan, koska jokainen haluaa hänet. Se ei edes ole mahdotonta mutta vaatii paneutumista työhön ja omaehtoista opiskelua koko työuran ajan. Samaa tapaa siis jolla itse pärjäsin hyvin työelämäni aikana. Jatkuva uuden oppiminen on tänään hyvinvoinnin perusta, siinä eivät auta Marxin ja Engelsin ajatukset himpun vertaa!
Vastaväittäjille: Vastatkaa Engelsin näkemyksiin. Oikein arvioitu tai ei. Missä ja miksi analyysi olisi väärä. Heijastaako näkemykset silloista kapitalismia tai onko niillä arvoa nykyajalle. Muuttuuko yhteiskunnallinen päällysrakenne tuotantovoimien kehityksen mukana vai ei eli onko sama kapitalismi vallinnut valtiorakenteineen ihmiskunnan olemassaolon ajan n. 200 000 vuotta. Olisko niin että kapitalismi hupsahti taivaasta luola-asujille teollisine koneineen jonkun sormien näpsäytyksestä. Ellei niin ole niin miten ihmiskunnan aineellisen tuotannon historia on kehittynyt.
Historiallinen materialismi kertoo kutakuinkin oikein tuotantovoimien ja yhteiskuntarakenteen yhteennivoutumisen kehityksestä alhaalta ylöspäin, tietämättömyydestä ylöspäin.
6. kysymys: Mitä työtätekeviä luokkia oli olemassa ennen teollista vallankumousta?
Vastaus: Yhteiskuntakehityksen eri asteista riippuen työtätekevät luokat ovat eläneet erilaisissa oloissa ja ne ovat olleet erilaisessa asemassa omistaviin ja hallitseviin luokkiin nähden. Muinaisuudessa työtätekevät olivat isäntiensä orjia (henkiorjia/P) samoin kuin ovat vielä nykyäänkin orjina monissa takapajuisissa maissa ja jopa Yhdysvaltojen eteläosassakin.
Keskiaikana ne olivat maanomistaja-aatelien maaorjia, joiksi ne ovat jääneet vielä nykypäiviin asti Unkarissa, Puolassa ja Venäjällä. Sitä paitsi kaupungeissa oli keskiaikana aina teolliseen vallankumoukseen asti käsityöläiskisällejä, jotka tekivät työtä pikkuporvarillisille mestareille. Manufaktuuriteollisuuden kehittyessä alkoi vähitellen ilmestyä manufaktuurityöläisiä, jotka olivat palkkalaisina suuremmilla kapitalisteilla.
- Huom. Kapitalisti = pääoman omistaja. Varsinainen kapitalisti saa tuloja vähintään niin paljon, että elää työtä tekemättä koroillaan
Lyhyesti sanottuna vastaus on oikein. Tarkempi analyysi yksityisomaisuuden ilmaantumisesta löytyy Engelsin teoksesta "Perheen, yksityisomaisuuden ja valtion alkuperä" (1884). Eräänä Engelsin lähteenä on mm. Lewis Morgan, joka tutki Amerikan intiaanien suku- ja heimoyhteisöjä asuen niiden joukossa vuosikymmeniä.
Valtio ja yksityisomaisuus on sangen nuorta laatua n. 6 000 - 9 000 vuotta olleena.7,8, ja 10 kysymyksessä käsitellään työläisen olemusta ja miten hän eroaa aikaisemmista työtätekevistä.
Lähinnä asia on niin että kun manufaktuurityöntekijä omisti vielä omia tuotantovälineitä niin proletaari myy vain pelkkää työvoimaansa. Kapitalisti omistaa tuotantovälineet. Kysymyksessä on pelkkä rahasuhde. Kapitalisti ostaa työvoiman ja antaa vastikkeeksi palkkana rahaa. Työvoima ja omistaminen on erotettu toisistaan täydellisesti.
11. kysymys:Mitä lähimpiä seurauksia aiheutti teollinen kumous ja yhteiskunnan jakautuminen porvareihin ja proletaareihin?
Vastaus on pitkä. Poimin oleellisen,
- Konetyö ja sen kehitys alensivat jatkuvasti teollisuustuotteiden hintoja. Koneellinen suurtuotanto etenee kaikkialle maailmaan ja murtaa samalla vallitsevaa yhteisöä monin tavoin. Patriarkaalinen elämänmuoto katoaa koneistumisen mukana ja se heijastuu lainsäädäntöön.
- Teollinen kumous synnyttää kaikkialla työväenluokkaa ja josta tulee vallankumouksellinen luokka, joka astuu kapitalismin jälkeen valtaan.
- Koneistuminen paitsi nostaa tuottavuutta syrjäyttää uusimmalla teknologialla palkkatyötä. Teollistuminen lisää palkkatyöläisten määrää ja toisaalla heittää heitä joukoittain mieron tielle.
- Koneellinen tuotanto leviää ympäri maailmaa. Paikalliset ja valtiolliset markkinat kehittyvät maailmanmarkkinoiksi. Koneellisen tuotannon valtiot hyötyvät ensi alkuun markkinoilla.
Suurteollisuus sitoo maailman kansat toisiinsa.
- Kapitalismin ristiriidat leviävät teollisuuden kehityksen mukana. Omistajat elävät alituisessa työväen vallankumouksen pelossa.
- Toisaalta teollistuminen lisää kapitalistiluokan mahtia (huom. nykyään 2153 biljonääriä!)
Teollistumisen myötä alikehittyneet maat saavat porvarillisen valtiotyypin muodot. Porvaristo saa käsiinsä poliittisen vallan. Viimeisetkin feodaaliajan valtiot katoavat.
- Vapaa kilpailu astuu markkinoiden voimatekijäksi ja samalla se laillistaa eriarvoisuuden hyveeksi. Pääomasta tulee ratkaiseva voima ja kapitalisteista tärkein luokka yhteiskunnassa.
- Kapitalistiluokka hävittää aateliston ( papiston/P) vallan ja etuoikeudet. Pääomaa saa kerätä kuka tahansa mutta pääoma tarvitsee lisääntyäkseen työvoimaa.
Porvaristo julistautuu tärkeimmäksi luokaksi politiikankin alalla. Pääoman omistus laillistetaan. Vapaa kilpailu sisältää kapitalistin oikeuden lyödä toinen kapitalisti markkinoilla.
- Porvaristo julistaa omat edellä luetellut arvot koko kansan arvoiksi.
Laillistus tapahtuu porvarillisen parlamentin tai perustuslaillisen monarkian muodossa.
- Teollinen kumous edistää proletariaatin kasvua ja porvaristonkin kasvua. Mitä enemmän porvaristo rikastui, kasvoi myös työväenluokka lukumääräisesti.
- Teollinen kumous kerää työläisiä ja kapitalisteja kaupunkeihin.
- Mitä pidemmälle teollinen kumous etene, sitä mukaa keksitään jatkuvasti uudistuksia tuottavuuden kohottamiseksi.
- Teollisuus kerää suuria työläisjoukkoja yhteen ja edistää näin työläisten yhteenkuuluvuutta keskenään.
- Teollinen vallankumous edistää yhteiskunnallisen vallankumouksen välttämättömyyttä ja jonka proletariaatti toteuttaa.
Porvaristo eli kapitalistiluokka elää ainaisessa vallankumouksen pelossa rahasäkkiensä keralla. Pelko on sinänsä turha. Voihan sopia yhdessä yhteiskunnallisesta yhdenvertaisuudesta. Vallankumous tapahtuu rauhanomaisesti ja pidemmän ajan kuluessa.
Kapitalismin teoreetikot ennustavat vallankumousten aikakautta siksi, ette pääoma ei voi hallita entiseen tapaan eivät suuret kansanjoukot halua enää polvistujaksi omistajien edessä.Ei ole Partacusi luokkia vaan ainoastaan työläisiä joilla vain tehtävät vaihtelevat.
Tuo luokka-ajattelu on vain komuhumpuukia jolla halutaan perustella saamattomuutta.
On kaiketi helpompaa maata kännissä ojassa kuin väittää olevansa känniluokassa!
Tänmään kuitenkin kun maahamme syntyy lapsi niin siollä on mahdollisuus, jos se sitä haluaa käyttää päästä tuonne känniluokkaan tai pääjohtaja luokkaan ja kaikki riippuu siitä mitä HÄN ITSE HALUAA JA MIHIN HÄN PANOSTAA!
"Tänmään kuitenkin kun maahamme syntyy lapsi niin siollä on mahdollisuus, jos se sitä haluaa käyttää päästä tuonne känniluokkaan tai pääjohtaja luokkaan ja kaikki riippuu siitä mitä HÄN ITSE HALUAA JA MIHIN HÄN PANOSTAA!"
Totta.
Työväenluokka on muovannut suomalaista kapitalismia parempaan suuntaan, sosialismin suuntaan. Yleinen yhteiskunnallinen perus- ja ammattikoulutus mahdollistaa kaikille ammatin hankkimisen. Myös suunnilleen yhtäläiset mahdollisuudet on saada yliopisto- ja muuta korkeakoulutusta. Nämä ovat marxilaisen sosiologian yksi osa-alue.
1800 luvulla näitä mahdollisuuksia ei ollut. Raha ratkaisi korkeamman koulutustason.
Toisaalta nykyaikainen teknologia ei tule toimeen luku- ja laskutaidottomien tiedoilla. Kapitalismin on ollut pakko laajentaa sivistystointa myös työläisperheisiin. Teollisuuden etenevä kehitys edyllyttää tietoisia työläisiä ja joita myös korkeasti koulutetut ovat. Aineellisen elämän kehitys vaatii yhä älykkäämpiä työntekijöitä.
2153 biljonääriä. Jotta tuohon tilaan pääsee se merkitsee miljardien ihmisten lisätyön anastamista. Joku noista voi menettää kaiken, toinen nousee tilalle, porvarillinen eriarvoisuus säilyy. Rikastua voi vain toisten kustannuksella.
Rikastuivatko biljonääreiksi tuleet omalla työllään? Eivät. Joko saivat osan perintönä mutta yhtä kaikki "saavutus" on miljardien työläisten työn tulos.
Suuromistajien määrä on sangen pieni mutta sen merkitys valtavan suuri. Ne päättävät maailman kohtalosta. Porvarillisen oikeuden mukaan ne saisivat vaikka särkeä tuotantolaitoksensa ja polttaa tilinsä - jokainen saa hallita omaa omaisuuttaan miten tahtoo. Tuhosta seuraisi kaaos.
Olemme elävinämme demokraattisessa porvarillisessa maailmassa mutta ehkä todellisuudessa elämme ahtaimmassa harvainvallassa kuin koskaan. saamme huudella mitä tahansa kunhan emme vain astu oligarkkien varpaille.Nykyaikaisen ja aikaisemmaankin teknologian luomisessa ja pyörittämisessä ei ratkaissut vanhempien varallisuus lainkaan. Siihen täytyi olla koulutettu ammattityöläisten joukko ja niin täytyy olla nytkin. Tosin omistajan lapsikin kouluttautua ammattimieheksi.
12. kysymys: Millaisia olivat teollisen kumouksen myöhemmät seuraukset?
- Tuotannon laajentamisen alkuvaiheessa vapaalle kilpailulle ei ollut vaihtoehtoa eikä myöskään vastavoimaa. Vapaa kilpailu on suurteollisuuden luomiselle välttämätön seuraus.
- Vapaa kilpailu johti nopeasti ja 1800 luvun alkupuoliskolla liikatuotantoon ja liikatuotantopuliin. Tuotettiin enemmän kuin pystyttiin kuluttamaan. Tehtaiden pysähdys merkitsi työläisille siirtymistä leivättömän pöydän ääreen. Ilman toimeentuloa kurjuus loisti. Keskimääräinen elinikäkin oli lyhyt 12 - 16 tuntisten työpäivien johdosta, terveydenhoidon ja työturvallisuuden ollessa mitätön.
- Kapitalismin vapaa kilpailu ja suunnittelemattomuus toivat toistuvasti esiintyvät liikatuotantopulat. Silloin ne olivat tuotantopulia. Viime aikoina niihin on yhä enemmän tullut finanssipulien luonnetta ts, rahakeinottelupulia. Talouspulien varjolla porvaristo huutaa suureen ääneen malttia palkkoihin ja vaaditaanpa palkkojen alennuksiakin sekä sotuleikkauksia.
Viimeisin vaarallinen sotuleikkaus tapahtui Sipilän hallituksen toimesta koulutusleikkauksina. Seurauksena on tietyillä aloilla ammattityövoiman puute samaan aikaan kun on suurtyöttömyys. Väestötilastoista on taatusti nähtävillä eläköityminen ennakkoon ja koulutustarve.Tarkkaavainen lukija huomaa myöhemmin Marxin Pääomassa esitettävän paljon perusteellisemmin kapitalistisen talouden lainalaisuuksia. Engels esittää lyhyesti vallitsevan tilanteen kautta selvästi näkyviä ilmiöitä ja jotka esiintyvät edelleenkin.
13. kysymys: Mitä noista säännöllisesti toistuvista liikepulista seuraa?
- Vapaa kilpataistelu ylitti kasvussaan vapaan kilpailun puitteet suurteollisuudessa, liikepulat tulivat niiden kahleiksi. Kahleet on murskattava.
Liikepulista ei kärsi ainoastaan työläiset vaan myös pikkuporvaristo ja koko yhteiskunta.
- On välttämättä luotava uusi yhteiskuntajärjestys, jossa kokonaistuotantoa eivät johda erilliset keskenään kilpailevat tehtailijat. vaan koko yhteiskunta suunnitelman mukaan ja yhteiskunnan kaikkien jäsenten tarpeita vastaavasti.
- On todistettu että kaikki onnettomuudet johtuvat sellaisesta yhteiskuntajärjestelmästä, joka ei vastaa enää aikamme olosuhteita.
On olemassa keinot pystyttää sellainen yhteiskuntajärjestys, joka poistaa kurjuutta aiheuttavat liikatuotantopulat.
Seuraavksi tuleekin hahmotelmaa tasapainoisemman kehityksen edellytyksistä.14. kysynys: Millainen tuon uuden yhteiskuntajärjestelmän tulee olla?
Vastaus: Ennen muuta teollisuuden ja kaikkien tuotannonalojen johto yleensä otetaan pois erillisten, keskenään kilpailevien yksilöiden käsistä. Sen sijaan kaikki tuotannonalat tulevat olemaan koko yhteiskunnan huostassa, ts. niitä tullaan hoitamaan koko yhteiskunnan etuja silmällä pitäen, yhteiskunnallisen suunnitelman mukaan ja niiden hoitoon tulevat osallistumaan kaikki yhteiskunnan jäsenet.
Tuo uusi yhteiskuntajärjestelmä hävittää siis kilpataistelun ja korvaa sen yhteenliittymällä. Koska erillisten henkilöiden harjoittama teollisuustoiminta johtaa väistämättä yksityisomistukseen ja koska kilpataistelu on vain sellainen teollisuuden harjoittamiskeino, jolloin teollisuutta johtavat erilliset yksityisomistajat, niin yksityisomistusta ei voida erottaa yksilöllisestä teollisuustoiminnasta eikä kilpataistelusta.
Yksityisomistus on siis niin ikään hävitettävä ja sen tilalle tulee kaikkien tuotantovälineiden yhteinen käyttö ja yhteisen sopimuksen mukainen tuotteiden jako eli niin sanottu yhteisomaisuus. Yksityisomistuksen hävittäminen on lyhin ja yleispätevin ilmaus koko yhteiskuntajärjestelmän uudistamisesta, jonka teollinen kehitys aiheuttaa. Siksi kommunistit asettavat aivan oikein tärkeimmäksi vaatimuksekseen yksityisomistuksen hävittämisen.
- Ensinnäkin. Yksityisomistuksella tässä tarkoitetaan tuotantovälineiden yksityisomistusta.
- Toiseksi. Tämä näkemys on kaukaisen kommunismin näkemys, jossa koko maapallo kehittyy sosialismista eteenpäin.
- Kolmanneksi. Kapitalismista sosialismiin siirtyminen on pitkäaikainen prosessi vaikka työväenluokka eli kansan enemmistö saisi valtiovallan käsiinsä.
- Neljänneksi. Pääoman valta tulee kukistettavaksi ja tilalle ihmisten valta sekä kansalaisyhteiskunta.
- Viidenneksi. Pykälässä 18 Engels esitteleekin sosialismiin siirtymisen tavoitteita. Sattumalta ne ovat hyvin mielenkiintoisia ajatellen nykyaikaa.
Pykälään 18 siirrytään kohta pikaa.
Huom. Mikään Engelsin tai Marxin esittämä yhteiskuntakehityksen kulun tuleva kuvaus ei ole dogmi. Miten, kukin, missä, milloin, millaisista olossuhteista lähdetään liikkeelle. On vain tiettyjä yleisiä näkemyksiä, mm. sosiaalisuus kansalaisyhteiskunta sota-aseeton maailma, luokkavastakohtien häviäminen, ym ym.- Anonyymi
Kehitysyhteistyöjärjestö Oxfamin raportin mukaan 22 maailman rikkainta miestä omistaa enemmän kuin kaikki Afrikan naiset yhteensä.
2 153 miljardööriä omistaa enemmän kuin 60 prosenttia maailman väestöstä.
Miljardöörit antavat rahaa kehitysyhteistyöhön. Almut ovat aina alentavaa saajalle. Miksi he eivät teollista Afrikkaa, järjestä ammattikoulutusta, rakenna infraa ja koulutusjärjestelmää? - Anonyymi
15. kysymys: Oliko siis yksityisomistuksen (tuotantovälineiden/P) hävittäminen aikaisemmin mahdotonta?
Vastaus: Kyllä, se oli mahdotonta. Jokainen yhteiskuntajärjestelmän muutos, jokainen omistussuhteissa tapahtunut mullistus on ollut välttämätön seuraus sellaisten uusien tuotantovoimien luomisesta, jotka ovat lakanneet vastaamasta vanhoja omistussuhteita. Yksityisomistus itsekin on syntynyt siten.
- Yksityismomistus syntyi suku- ja heimoyhteisön hajotessa ja valtion ilmaantuessa ja josta on tarkempi selostus Engelsin "Perheen, yksityisomaisuuden ja valtion alkuperä" (1884) tutkimuksessa. Yksityisomistus on välttämätön vaihe historiallisessa kehityksessä luolaihmisestä teollisuustuotannon taitajaksi.
Niin kauan kuin ei voida tuottaa kyllin paljon, että ei ainoastaan riittäisi kaikille, vaan myös jäisi ylimääräisiä tuotteita yhteiskunnallisen pääoman laajentamiseen ja tuotantovoimien jatkuvaan kehittämiseen, niin kauan tulee aina olemaan hallitseva luokka, joka määrää yhteiskunnan tuotantovoimista, sekä toinen, köyhä ja sorrettu luokka.
Tuotannon kehitysasteesta riippuu, mitä nuo luokat ovat. Keskiaikana, jolloin maanviljelys oli määräävänä, niitä edustivat tilanherra ja maaorja; myöhemmän keskiajan kaupungeissa ammattikuntamestari, kisälli ja päiväläinen; 1600-luvulla manufaktuurilaitoksen omistaja ja manufaktuurityöläinen; 1800-luvulla suurtehtailija ja proletaari.
Tuotantovoimat eivät ilmeisestikään ole tähän mennessä vielä kehittyneet siinä määrin, että voitaisiin tuottaa riittävästi tuotteita kaikille ja että yksityisomistus olisi jo muuttunut noiden tuotantovoimien kehityksen kahleiksi, esteeksi. Mutta nykyään on suurteollisuuden kehityksen ansiosta ensinnäkin luotu pääomia ja tuotantovoimia ennen kuulumattomat määrät ja on olemassa varoja noiden tuotantovoimien laajentamiseksi suunnattomasti lyhyen ajan kuluessa. Toiseksi nuo tuotantovoimat ovat keskittyneet harvalukuisten porvareiden (kapitalistien/P) käsiin, kun taas laajat kansanjoukot muuttuvat yhä enemmän proletaareiksi ja niiden asema käy sitä kurjemmaksi ja sietämättömämmäksi, mitä enemmän porvariston rikkaudet kasvavat. (absoluuttinen ja suhteellinen kurjuus/P).
Kolmanneksi nuo mahtavat, joutuisasti lisääntyvät tuotantovoimat ovat siinä määrin ohittaneet kasvussaan yksityisomaisuuden ja porvariston, että ne aiheuttavat jatkuvasti yhteiskuntajärjestelmän voimakkaita järkytyksiä.
Siksi yksityisomistuksen hävittäminen on vasta nyt käynyt paitsi mahdolliseksi myös kerrassaan välttämättömäksi.
- Toteamus aivan lopussa tuotantovoimien ja tuontantosuhteiden välisen ristiriidan sovittamattomuudesta on totta.
Seuraavana vuonna 1848 Ranskassa alkoi vuosisadan vaihteesta lähtien kolmas vallankumous ja jossa työväestö esiintyi jo osittain itsenäisenä liikkeenä omien vaatumisten kera. Seuraava 1871 Pariisin kommuunin nimellä kulkenut vallankumous oli työväestön johdolla pikkuporvarien tukiessa protesti suurkapitalistien herruutta vastaan.
Työväenluokan painostuksesta kapitalismi on joutunut aika paljon luopumaan herruudestaan hyväksymällä kapitalismiin kuulumattomia sosiaalisia rakenteita.
Toisin sanoen vapaata kilpailua on melkoisesti rajoitettu. Kapitalismi olisi kaatunut aikoja sitten ellei se olisi suostunut demokratisoimaan diktatuuriaan. Tässäkin pätee historiallisen materialismin teesi tuotantovoimien ja -suhteiden keskinäisestä suhteesta. Edellisen kehitys muuttaa väistämättä jälkimmäistä. 16. kysymys: Voidaanko yksityisomistus hävittää rauhanomaista tietä?
Vastaus: Olisi toivottavaa, että voitaisiin, ja kommunistit tietenkin vastustaisivat sitä viimeisinä.
Kommunistit tietävät erittäin hyvin, että kaikenlaiset salaliitot ovat hyödyttömiä ja jopa vahingollisia. He tietävät erittäin hyvin, että vallankumousta ei voida tehdä tahallisesti tai mielivaltaisesti ja että vallankumoukset ovat aina ja kaikkialla olleet sellaisten olosuhteiden välttämätön seuraus, jotka eivät ole laisinkaan riippuneet erillisten puolueiden tai kokonaisten luokkienkaan tahdosta tai ohjauksesta.
Samalla he näkevät kuitenkin, että miltei kaikissa sivistysmaissa tukahdutetaan pakkokeinoin proletariaatin kehitystä ja juuri siten kommunistien vastustajat tekevät kaikin voimin työtä vallankumouksen hyväksi.
Jos tämä kaikki saa proletariaatin lopulta nousemaan vallankumoukseen, niin me, kommunistit, tulemme silloin puolustamaan proletariaatin asiaa teoin yhtä hyvin kuin nyt puolustamme sanoin.
- Porvarit valehtelevat kaiken aikaa väkivaltaisen vallankumouksen teolla.
Myöhemmin Engelsin näkemystä tarkennettu, että työläisille olisi helpompaa pidempikin siirtymäkausi kuin kansalaissota.
Kaikki riippuu porvaristosta. Mikäli he väkivalloin pyrkivät estämään todellisia uudistuksia, vallankumouksia syntyy. Suomessa on erittäin vahvoja voimia rajoittaakseen tai jopa estääkseen työväenliikkeen julkinen toiminta.
- Maailmanhistoria suorastaan huutaa sääntelyä monilla alueilla; luonnonsuojelussa, ilmastonmuutoksen estämisessä, sosiaalisissa oikeuksissa, sodan uhkien poistamisessa, kurjuuden poistamisessa. Omistuksen eriarvoisuus lähenee pilviä.
- Työväen edut ovat tätä nykyä koko kansan etuja. Työväen etu on maailman aseistariisuminen. Vähälukuinen oligarkiakapitalistien luokka haluaa säilyttää aseet. Vastakohta on sovittamaton. Maailman aseistariisuminen on välttämättömyys.- Anonyymi
Tapoihini ei kuulu kieltää ihmisiltä haaveilemista ja elää jopa haavemaailmassaan. Ovat niitä erittäin vaikeasti muutettavia / korjattavia alueita ihmisen olemuksessa. Tässä asiassa erityisesti pitää sanonta paikansa; "Ennen kurki kuolee kuin suo sulaa".
Ihmisen elämä käy yllättävän lyhyeksi mielenmaailman korjaamisessa.
Mutta, jos tutkimme aloitusta ja erikoisesti haluan painottaa todellisuutta - ei fiktiivistä kuvittelemista, niin tilanne Kommunismissa on järkyttävä. Vain syvässä haavemaassa elävävä ihminen voi omata mielikuvan Kommunismin ihanuudesta ja sen noususta joskus tulevaisuudessa.
Niin, tutkippa ja toteta, missä Kommunismi sivuaa ihmisen elin/kehitysympäristöä siellä ei kansalta tuskaa ja ahdistusta puutu. Joskus olen liian kevyesti todennut miten kaunis teoria - Kommunismi - on muuttunut vankilaksi kansalaisille. Ajattele, miten pieni ongelma on ihmisten pakolaisuus tähän verraten. Pakolaisuus - sen kurjuus - monasti jää vain vuosikymmenien pituiseksi, mutta taas Kommunismin vaikutus on ihmisen koko eliniän pituinen - vankola - josta ei ole pakenemisen mahdollisuutta. Rajalla ammutaan oma kansalainen armotta.
Kapitalismi taas on toteutunut ja toteutuu tuleaisuudessa aivan luontaisesti, koska kapitalismista ajattelua tukee juuri ihmisen sisäinen olemus. Vapaus ideolointiin ja kehittämiseen. Voimakas häikeilemätön itsekeskeisyys ja ahneus ja oman edun tavoittelu jne..... USA on tästä kehityksestä hyvä esimerkki. Ihmisen eriarvoisuus on ääripäitä. Samassa kaupungissa on käsittättömän rikkaita ihmisiä ja aivan lähellä voi elää lähes aliravittuna ja kurjuuden kyllästämä ihminen / perhe ja molemmat pitävät tilaansa sopeutuneena.
m.l Kommentoin aikaisempia kriittisiä näkemyksiä.
Kapitalismin ilmaantuminen tuotantotapana on veristen porvarillisten vallankumousten synnyttämä. Väkivalta oli kätilönä nostaa kapitalistiluokka valtaan. Sen ehdot oli kumota aateliston ja papiston valta ja saattaa tilalle vapaan kilpailun kapitalismi. Ranskassa ensimmäinen porv. vallankumous 1700 luvun lopulla ja kolme seuraavaa 1800 luvulla, vereen sidottuja. Englannissa kolme nousevan porvariston veristä vallankumousta alkaen 1600 luvulta.
Kapitalismin maastavienti siirtomaasotina alisti lännen kapitalismille yli puolet maailman väestöstä synnyttäen monisatamiljoonaisen uusorjuuden.
Saksassa verisiä porvarillisia vallankumouksia 1800 luvulla. Samaan aikaan kuolevan aatelisvallan vastavallankumouksia.
Pohjoismaat perässätulevina kapitalismiin siirtyvät maat alistivat etupäässä lakiteitse aateliston vallan kumoon. Kuitenkin siinä nouseva kapitalistiluokka syrjäytti kylmän viileästi aateliston pois poliittisesta vallasta. Suomessa aateliston valta nujertui vasta 1900 luvun alussa tsaarin hyväksymässä eduskuntauudistuksessa.
Kapitalismi alkoi kehittyä 1500/1600 seudulla. Vasta 1900 luvulla työtätekevien vaalioikeus saatettiin pääpiirteissään voimaan. Vasta 1800 luvun lopulla työväenpuolueet ja ammattiliitot murtautuivat vastoin kapitalistien tahtoa julkisiksi läntisessä Euroopassa.
Työväenluokan asema kansantaloudessa on vasta viimeisen sadan vuoden aikana sen itsensä toimesta saanut sosiaalisia etuuksia. Työväenluokka on siis tuonut luokkataistelun avulla sellaisia uudistuksia pakolla, joista kapitalismi jyrkästi kieltäytyi vielä 1800 luvulla. Työväenluokka on tuonut kapitalismin sisälle sellaisia uudistuksia, jotka toteutuvat lopullisesti sosialismin sisällä kautta maailman.
Kapitalismi syntyi veren ja väkivallan tuloksen. Sen kädet ovat miljoonien työläisten veren tahraamia. Kapitalismiin kuuluvat sodat tuhovat joka kerta työtätekevien saavutuksia pommien alle.
Kapitalismi oli kaatumassa 1918 jälkeen Euroopassa mutta valitettavasti mustin porvaristo nosti fasismin valtaan. Se tuhosi miljoonittain kansalaisia ja esti uuden maailman syntymisen.
Marx ja Engels jatkoivat unelmaa maailmasta, jossa ei ole riistoa ja sortoa. He tyrmäsivät ajatuksen kapitalistien vapaaehtoisesta luopumisesta rikkauksistaan kaiken kansan hyväksi. Sitäkin kyllä jo pienmitassa tapahtuu. Miljardöörit lahjoittavat omaisuuksistaan osia sosiaalisiin tarkoituksiin.
Porvaristo kukisti aateliston perinnölliset etuoikeudet, se porvaristo joka kehittyi feodalismin sisällä. Porvaristo synnytti puolestaan omat "haudankaivajat" eli työväenluokan, joka tulee kumoamaan tuotantovälineiden ykistyisomistuksen. Työväenluokan jälkeen ei ole syntymässä enää uutta luokkaa, joka kumoaisi luokattoman yhteiskunnan. Työväenluokka kumoaa toisilleen eduiltaan vastakkaiset yhteiskuntaluokat, myös itsensä ja tilalle syntyy vapaiden kansalaisten kansalaisyhteiskunta.
Yksityisomaisuus, sen syntyminen ja olemassaolo on jakanut ihmiset tosilleen vastakkaisiin luokkiin, omistajiin ja työtätekeviin. Se on veren virratessa kehittänyt tuotantovoimia ylöspäin, muutoin se ei olisi voinut toteutua. Kapitalismin jälkeen on mahdollista rakentaa rauhan maailma, siviilituotannon maailma, yhdenvertaisten ihmisten maailma.
Vapaa kansalaisyhteiskunta syntyy. Ellei kapitalistiluokka suostu siihen rauhanomaisesti, se syntyy joka tapauksessa ja vaikeimman kautta, vallankumouksellisesti, ja väkivalta kätilönä. Aineelliset edellytykset sosialismiin siirtymiselle ovat valmiit.
Mikäli väkivaltaa syntyy, se on rahanhimoisen porvariston rahanomistuksen ahneuden syy.- Anonyymi
Lie aivan turhaa ruudin polttamista? Historia ilmentää puhdasta ihmisen käyttäytymistä kuin myös tulevaisuus. Asioille ei tarvitse keksiä edes nimiä. Kapitalistinen ajattelu on aivan luontaista ajattelua ihmisen olemukselle eli ei ole mikään uusi asia ja saareke kuten on Kommunismi. Siis kommunismi ei ilmennä ihmisen luontaisuutta ja siksi sen onn mahdottomuus toteutua.
Kapitalismin jatkuvuutta kuvaa aivan arjessa olevat ilmiöt. Jos tutkitte Suomessa olevia yrityksiä, niin ne ovat syntyneet työväestön ideintien pohjelta. Siis putkimies onn ollut jonkun yrityksen työntekijä ja siirtynyt yksityisyrittäjäksi ja laajetunut suuuuureksi yritykseksi. Samoin on käynyt sorvarilla, kirvesmiehellä, metsäkoneen kuljettajalla ( Ponsse) jne...... eli yksittäinen työntekijä on siirtynyt yrittäjäksi ja laajentunut vuosien myötä suureksi yritykseksi.
Juuri tuohon liittyen ihmisen hyvään elinympäristöön kuuluu olla vapaus ideoiille ja toteuttaa niitä kuin myös hyvä sananvapaus - keskusteleva yhteisö. Erikoisesti jos ihminen on tyytymätön maan / elinympäristönsä oloihin, niin vapaus muuttaa pois.
Siis kriteerit jotka puuttuvat täysin Kommunismista.
Vaehtelenko?
m.l
Engels hahmottelee vasta seikkoja, joiden puolesta työväenluokan on toimittava. Ne ovat ohjeita ja perusteluita nouseville työväenpuolueille. Toistaiseksi tähän mennessä yleisessä ei ole periaatteellista väärää näkemystä.
Esitystapa on hiomaton. Jos Engels kirjoittaisi saman tänään, hän saisi sanoman huomaatvasti selkeämmin esiin.
17. kysymys: Voidaanko yksityisomistus hävittää kerralla?
Vastaus: Ei, ei voida, samoinkuin ei voida kerralla laajentaa olemassaolevia tuotantovoimia yhteiskunnallisen talouden luomiseen tarvittavissa puitteissa. Siksi kaikista merkeistä päätellen lähenemässä oleva proletaarinen vallankumous pystyy vain vähitellen uudistamaan nykyistä yhteiskuntaa ja se hävittää yksityisomistuksen vasta sitten, kun luodaan siihen tarvittavien tuotantovälineiden paljous.
- Tänään tuotantovoimat ovat niin korkealla, ettei perustarpeista tarvitsisi olla kurjuutta. Ravinnon tuotannon paikalliset kadot olisi paikattavissa. Kansalaisille voitaisiin turvata kohtuullinen perustoimeentulo. Kaikille voitaisiin järjestää perus- ja korkeakoulutus, terveydenhuolto ja monta muuta. Kapitalistien piilottamat biljoonat eurot riittäisivät valtioiden perusinfran rakentamiseksi. Maailma on yksi markkina-alue, joten sota siellä toinen täällä tuhoaa koko maailman markkinoita.
Yhden alikehittyneen valtion teollistaminen edistää kaikkea maailmantaloutta eikä ole poissa toisilta valtioilta.
Perussuomalaisten porvarillinen kansantalousoppi on täysin väärä. Oma suu ensin talouspolitiikka on nimenomaan kaikkien sotien perusjuuri. Ulkopuolisten etnisten ryhmien ja kansallisuuksien parjaaminen osuu aina ensin omaan nilkkaan.
Sosialismin tulee yhdistää ihmisiä tuotannossa ja sivistyksessä. Maailmankulttuuri tekee tuloaan. Se ei ole poissa kansallisista ja kyläkulttuureista. Sosialismi sallii ihmisten uskoa olemattomiin (uskonnot)mutta sivistyksen mukana olemattomat häviävät ja tilalle tulee reaalisesta todellisuudesta kaikkea kaunista taiteellisesti ilmaistuna.
Nyt kun esim. Suomessa vaivalla rakennuttua julkista tuotantoa ja infraa hävitetään yksityisomistajille, valtio velkaantuu. Sama trendi esiintyy kaikkialla missä puretaan julkista infraa. Se lisää ristiriitoja. Se voi synnyttää väkivaltaisia protesteja ja jotka puolestaan jaarruttavat vastaista edistystä.
Miksi sote pilkkoaa teesillä vahvemmista hartioista kuluissa? Eikä valtio ole vahvinhartiaisin, jonka alaisuudessa toiminnot tulee halvemmiksi ja parhaiten hoidetuksi. Vanhainhoito tulee välttämättä poistaa yksityisen pääoman hallinnasta ensinnä. Tulokset ovat karmeat tähän mennessä ja kalliit kunnille.- Anonyymi
"Mikäli väkivaltaa syntyy, se on rahanhimoisen porvariston rahanomistuksen ahneuden syy."
Kyllähän Partacus tosiasia on se, että Neuvostoliiton kommunismidiktatuuri teki reilut 80 vuotta sitten sopimuksen kansallisosialistisen Saksan kanssa, jonka perusteella nuo kaksi diktatuuria aloittivat toisen maailmansodan Euroopassa, ja Suomi vedettiin siihen mukaan itselleen Suur-etuliitettä maamme valtauksella tavoitelleen Neuvostoliiton kommunismidiktatuurin hyökätessä vain muutama kuukausi Hitler-Stalin-paktin allekirjoituksen jälkeen.
Se oli väkivaltaa jos mikä, eikä sitä tosiasiaa muuta kommunismidiktatuurin puuhastelijoiden valehtelu. Perussuomalainen: Ole hyvä ja tee erillinen aloitus toisesta maailmansodasta. Tässä käsitellään muita asioita. Älä ole niin typerä, että sotket asiaan kuulumattomilla kommenteilla keskustelua vaikka puolue niin käskisikin.
Kommentoi, ole hyvä, Engelsin näkemyksiä. Nyt näyttää siltä ettet muuta osaa kuin toistaa valmiiksi annnetua A4 prosyyria.
17 kysymykseen vielä.
Kun työväenvalta astuu porvarismin tilalle niin tänäänkään ei yksityisomistusta voi poistaa kertaheitolla. Työväenvalta alistaa pääomat kansallisvaltion hallintaan, estää niiden piilottamisen verokeitaisiin, kansallistaa tarpeelliseksi katsomansa, antaa yksityisomistuksen (pienyritysten) toimia vallitsevien lakien puitteissa, laittaa pääomat kiertokulkuun piilottamisen sijasta. Velkarahan luontioikeus vain valtionpankille kun se nyt on sallittu liikepankeille. Velkojen ketjutus on yksi perussyy finanssitalouden sekasorrolle.
Siirtymäkausi voi olla pitkäkin aikajakso, jolloin vallankumouksellinen muutos toteutuu.- Anonyymi
Yhdysvalloissa on tapahtumassa murros vanhakantaiseen politiikkaan, joka ei tunne yleistä sosiaaliturvaa.
Bernie Sanders on voittamassa Demokraattien esivaalit presidenttiehdokkuudesta. USA:n oikeisto Trumpia myöten on haukkunut Sandersia kommunistiksi. Se on todellakin hieno tunnustus. Sander ihailee Suomen sosiaaliturvaa ja oikeistoporvarit USA:ssa haukkuvat Suomea sen takia sosialistiseksi valtioksi.
Suomen sosiaaliturva merkitsee USA:ssa sosialismin esiinmarssia ja sitä se onkin. Yhteiskunnallinen vakuutus perustarpeissa on sosialistinen uudistuslinja.
Yhdysvalloissa tulee kuohumaan vaikka Sandersia ei valittaisikaan pressaksi. Jos valitaan niin uudistusten läpivieminen tarvitsee laajaa työväen tukea.
Sosialismi tulee USA:ssa väistämättä keskustelun aiheeksi. Varokaa porvarit.- Anonyymi
Todettakoon, ettei maan sosiaaliturva ole kommunismia tms, vaan puhdasta elinympäristön kehittämistä. Sivistyneisyydessä ja vastuullisuudessa kasvamista ja pitää heikompi osaisista huolta.
m.l - Anonyymi
Anonyymi kirjoitti:
Todettakoon, ettei maan sosiaaliturva ole kommunismia tms, vaan puhdasta elinympäristön kehittämistä. Sivistyneisyydessä ja vastuullisuudessa kasvamista ja pitää heikompi osaisista huolta.
m.lSosiaaliturva on yhteisöllisyyttä ja nimenomaan sosialismia sekä kommunismia.
Hyväntekeväisyys on myönteistä toimintaa mutta esim. yhtiöille pakollinen työntekijäin sairaus- ja tapaturmanvakuutus on sosialismin aineksia. - Anonyymi
Anonyymi kirjoitti:
Sosiaaliturva on yhteisöllisyyttä ja nimenomaan sosialismia sekä kommunismia.
Hyväntekeväisyys on myönteistä toimintaa mutta esim. yhtiöille pakollinen työntekijäin sairaus- ja tapaturmanvakuutus on sosialismin aineksia.No, ajattele edes vähän mitä kirjoitat. Jos sosiaaliturva olisi kommunisiin liittyvä alue, niin Kommunistisissa maissa ainakin tämä alue olisi paremmassa tasossa kuin muissa maissa. Todellisuus on juuri todisteena, ettei Kommunistisissa maissa ole sosiaaliturvaa.
Ymmärrä, miten juuri Kommunismi tuhoaa kaiken hyvän elinympäristön ihmiseltä. Kerro missä Kommunistisessa maassa on parempi sosiaalliturva kuin Suomessa. Suomi on sivistys maa - mutta ei Kommunistinen ja siten omaa korkean sosiaaliturvan kansalaisilleen.
Valehtelenko?
m.l - Anonyymi
Anonyymi kirjoitti:
No, ajattele edes vähän mitä kirjoitat. Jos sosiaaliturva olisi kommunisiin liittyvä alue, niin Kommunistisissa maissa ainakin tämä alue olisi paremmassa tasossa kuin muissa maissa. Todellisuus on juuri todisteena, ettei Kommunistisissa maissa ole sosiaaliturvaa.
Ymmärrä, miten juuri Kommunismi tuhoaa kaiken hyvän elinympäristön ihmiseltä. Kerro missä Kommunistisessa maassa on parempi sosiaalliturva kuin Suomessa. Suomi on sivistys maa - mutta ei Kommunistinen ja siten omaa korkean sosiaaliturvan kansalaisilleen.
Valehtelenko?
m.l"No, ajattele edes vähän mitä kirjoitat. Jos sosiaaliturva olisi kommunisiin liittyvä alue, niin Kommunistisissa maissa ainakin tämä alue olisi paremmassa tasossa kuin muissa maissa. "
Ei pidä valehdella noin suorasukaisesti. Uskovaisena tiedätte minne jumalanne valehtelijat tyrkkää.
Jokaisessa sosialismia rakentaneessa maassa sosiaaliturvan kehittäminen oli ensimmäisenä kohteena ja on edelleen. - Anonyymi
Anonyymi kirjoitti:
"No, ajattele edes vähän mitä kirjoitat. Jos sosiaaliturva olisi kommunisiin liittyvä alue, niin Kommunistisissa maissa ainakin tämä alue olisi paremmassa tasossa kuin muissa maissa. "
Ei pidä valehdella noin suorasukaisesti. Uskovaisena tiedätte minne jumalanne valehtelijat tyrkkää.
Jokaisessa sosialismia rakentaneessa maassa sosiaaliturvan kehittäminen oli ensimmäisenä kohteena ja on edelleen.Kerro missä kommunistisessa maassa tämä on aloitettu - siis aikuisen oikeesti - jonka voi sivulliset havainnoida. Kuten Kommunismista tiedämme, niin teoria / haaveet on eri asia kuin todellisuus.
m.l - Anonyymi
Anonyymi kirjoitti:
"No, ajattele edes vähän mitä kirjoitat. Jos sosiaaliturva olisi kommunisiin liittyvä alue, niin Kommunistisissa maissa ainakin tämä alue olisi paremmassa tasossa kuin muissa maissa. "
Ei pidä valehdella noin suorasukaisesti. Uskovaisena tiedätte minne jumalanne valehtelijat tyrkkää.
Jokaisessa sosialismia rakentaneessa maassa sosiaaliturvan kehittäminen oli ensimmäisenä kohteena ja on edelleen.Ajattele - Vaikka Suomi on kapitalistinen maa, niin siti Suomessa on sosiaaliturva tasolla, jota yksikään Kommunistinen maa ei ole pystynyt toteuttamaan. Eikö tämä aktivoi sinua ajattelemaan ja tarkistamaan mielikuviasi?
m.l
Erittäin tärkeä ellei tärkein näkemys vallankumouksen periaatteista.
18. kysymys: Millainen tulee olemaan tuon vallankumouksen kulku?
Vastaus:
................
Demokratia olisi kerrassaan hyödytön proletariaatille, ellei sitä käytettäisi viipymättä niiden laajojen toimenpiteiden toteuttamiskeinona, jotka suunnataan välittömästi yksityisomistusta vastaan ja jotka turvaavat proletariaatin olemassaolon. Nuo nykyisistä olosuhteista juontuvat tärkeimmät toimenpiteet ovat seuraavat:
1) Yksityisomistuksen rajoittaminen: progressiivinen verotus, korkea perintövero, perimisoikeuden kieltäminen sivuperillisiltä (veljiltä, veljenlapsilta jne.), pakolliset lainat jne.
2) Maanomistajien, tehtailijoiden, rautateiden omistajien ja laivanomistajien vähittäinen pakkoluovutus, osittain kilpailussa valtion teollisuuden kanssa, osittain lunastamalla välittömästi maksuosoituksilla.
3) Kaikkien kansan enemmistöä vastaan nousseiden maanpakolaisten ja kapinoitsijoiden omaisuuden takavarikointi.
4) Työn tai toimialan järjestäminen proletaareille kansallisilla maatiloilla, tehtaissa ja työ verstaissa, minkä ansiosta häviää työläisten keskinäinen kilpailu, ja tehtailijoiden, mikäli heitä vielä jää, on pakko maksaa yhtä suurta palkkaa kuin valtiokin maksaa.
5) Samanlainen työpakko kaikille yhteiskunnan jäsenille siihen asti kun yksityisomistus hävitetään täydellisesti. Teollisuusarmeijoiden muodostaminen, varsinkin maataloutta varten.
6) Luottojärjestelmän ja rahakaupan keskittäminen valtion käsiin valtion pääomalla toimivan kansallisen pankin välityksellä. Kaikkien yksityispankkien ja pankkiiriliikkeiden sulkeminen.
7) Kansallisten tehtaiden, työverstaiden, rautateiden ja laivojen lukumäärän lisääminen, kaikkien viljelemättömien maiden muokkaus ja jo viljeltyjen maiden muokkauksen parantaminen sitä mukaa kuin kansakunnan käytettävissä olevat pääomat ja työläisten lukumäärä lisääntyvät.
8) Kaikkien lasten kasvatus valtion laitoksissa ja valtion kustannuksella siitä lähtien, kun lapset tulevat toimeen ilman äidin hoivaa. Tehdastyön soveltaminen kasvatukseen.
9) Suurten palatsien rakentaminen kansallisille tiluksille yhteisiksi asumuksiksi kommuuneittain asuville kansalaisille, jotka tulevat työskentelemään teollisuudessa ja maataloudessa ja nauttimaan kaupunkilais- ja maalaiselämän etuisuuksista kärsimättä niiden yksipuolisuuden ja puutteellisuuksien vuoksi.
10) Kaikkien epäterveellisten ja kehnosti rakennettujen asumusten ja kortteleiden hajottaminen kaupungeissa.
11) Yhdenvertainen perintöoikeus avioliitossa ja avioliiton ulkopuolella syntyneille lapsille.
12) Koko liikennelaitoksen keskittäminen kansakunnan käsiin.
Kaikkia näitä toimenpiteitä ei tietenkään voida toteuttaa samalla kertaa, mutta jokainen niistä johtaa aina seuraavan toteuttamiseen. Heti kun tehdään ensimmäinen ratkaiseva rynnäkkö yksityisomistusta vastaan, proletariaatin on pakko mennä yhä pitemmälle ja keskittää yhä enemmän valtion käsiin koko pääoma, koko maatalous, koko teollisuus, koko liikennelaitos ja koko liikevaihto. Kaikki luetellut toimenpiteet johtavat siihen. Näiden toimenpiteiden toteutettavuus ja niiden aiheuttama keskittyminen tulevat lisääntymään tarkalleen samassa suhteessa kuin proletariaatin työ tulee kartuttamaan maan tuotantovoimia. Kun vihdoin koko pääoma, koko tuotanto ja koko liikevaihto keskittyvät kansakunnan käsiin, niin silloin yksityisomistus häviää itsestään, rahat käyvät tarpeettomiksi, tuotanto lisääntyy ja ihmiset muuttuvat siinä määrin, että vanhojen yhteiskuntasuhteiden viimeisetkin muodot saattavat kadota.
kommenttiosio seuraavassa viestissäkommentit kysymykseen n:ro 18.
- Sosialistinen vallankumous merkitsee demokratian suurta laajentumista aineellisessa ja henkisessä elämässä. Näkemys porvarillisesta oikeudesta sanoa mitä suuhun tulee puuttumatta yhteiskunnan perusteisiin on puhdasta sananhelinädemokratiaa.
- Vallankumouksen kaksi vaihetta. Työväenvalta pystytetään ja sen puitteissa aloitetaan uudistustyö, ei kertarysäyksellä vaan tilanteen vaatimassa järjestyksessä. Finanssilaitos valtion hallintaan. Luotto ja rahakeinottelu estetään.
Työväen kurjimman osan nostaminen ihmiselämän tasolle.
- Porvarit ja kapitalistit ovat tervetulleet rakentamaan sosiaalista yhteisöä, nostamaan sivistystasoa, antamaan kaiken kykynsä yhteiskuntaluokkien hävittämisprosellille.
- Välittömästi ei kaikkea tarvitse kansallistaa.
- Kapitalistinen kilpailu voittojen saalistamiseksi katoaa. Tilalle astuu kaikkien kansalaisten tahto kohtottaa työn tuottavuutta.
Tulojen progreessiivinen verotus, perintövero yms..
- 1800 luvulla nämä olivat vallankumouksellisia vaatimuksia, osa on edelleen. Sotun kehittämisessä USA:n Sandersin vaatimukset suomalaiskaltaisesta sotusta ovat vallankumouksen tekoa USA:ssa. Suuressa osassa maailmaa esitetyt vaatimukset ovat edelleen ajankohtaisia.
- Engels kumoaa tietämättään tulevien porvareiden huudon valmiista sosialismista kertarysäyksellä tai ei ollenkaan. Samat porvarit jatkavat sosialismissa ja osa heistä lyö pitkän aikaa kapuloita rattaisiin. Sosialismia rakentavat myös ihmiset samoin kuin kapitalismiakin. Sosialismissa taatusti vastakin tehdään munauksia
- Ero kapitalismiin. Kapitalismi pyrkii rikastuttamaan yksityisomistajia toisten kustannuksella. Sosialismi pyrkii luomaan turvatun elämän heikoimmillekin.- Anonyymi
Engelsin uudistusehdotuksista puuttuu luonnon- ja ympäristönsuojelu sekä työturvallisuus. Työturvallisuutta lukuunottamatta muut seikat eivät silloin niin akuutteja olleet paitsi tehdaspaikkakunnat ja niiden lähiympäristö.
Kemialliset jätteet päästettiin luontoon sellaisenaan ja savupiiput turmelivat paikallista ilmastoa.
Parikymmentä vuotta myöhemmin mm. Marx esitteli Pääoma teossarjassa lukuisia virallisia raportteja terveydelle vaarallisista työolosuhteista ja niiden seurauksista. Lähteenä oli Englannin ammattientarkastuslaitoksen vuotuiset raportit ja jotka heijastivat silloista teollisuuden tasoa läntisessä Euroopassa. Lyhyetkin maininnat Pääomassa ovat karua luettavaa. - Anonyymi
19. kysymys: Voiko tuo vallankumous tapahtua jossakin yhdessä maassa?
Vastaus: Ei voi. Luomalla maailmanmarkkinat suurteollisuus on sitonut jo niin kiinteästi toisiinsa kaikki maapallon kansat, varsinkin sivistyskansat, että jokainen niistä on riippuvainen toisen kansan tapahtumista. Sitten suurteollisuus on tasoittanut yhteiskuntakehityksen kaikissa sivistysmaissa niin, että porvaristosta ja proletariaatista on kaikkialla tullut yhteiskunnan kaksi ratkaisevaa luokkaa ja niiden välisestä taistelusta on tullut aikakautemme päätaistelu. Siksi kommunistinen vallankumous ei tule olemaan ainoastaan kansallinen vaan se tapahtuu samanaikaisesti kaikissa sivistysmaissa, ts. ainakin Englannissa, Amerikassa, Ranskassa ja Saksassa. Kussakin näistä maista se tulee kehittymään joko nopeammin tai hitaammin riippuen siitä, missä näistä maista on kehittyneempi teollisuus, missä on kartutettu enemmän rikkauksia ja huomattavampi määrä tuotantovoimia. Siksi se toteutuu hitaimmin ja vaivalloisimmin Saksassa, nopeimmin ja helpoimmin Englannissa. Se vaikuttaa myös merkittävällä tavalla maailman muihin maihin ja muuttaa täydelleen ja jouduttaa tavattomasti niiden kehityskulkua entisestään. Se on maailmanvallankumous ja siksi sen areenana on koko maailma.
- Historia teki metkut tässä asiassa. 1900 luvun alussa kapitalistinen länsi oli kylläkin kypsä vallankumoukseen. I maailmansota esti sen vaikka olisi voinut olla seurauksiltaan toisenlainen. II Internationaali meni vararikkoon tärkeimmän seikan, kansainvälisyyden, tyrmäämisellä. Internationaalin päätös oli, ettei kapitalistien puolesta mennä tappamaan toisen maan työläisiä, jos sota syttyy. Työväestöä kehotettaisiin suuntamaan kukin aseet oman maansa porvaristoa vastaan. Saksan sosialidemoratia petti ensin ja meni kiihkoisänmaallisuuden usvaan. Historian kulku sai odottamattoman linjauksen. Jälkiseurauksena lisäksi lähes koko Eurooppa muuttui enemmän tai vähemmän fasistisiksia valtioiksi. Se tilanne puolestaan synnytti suuret tuhot.
- Vain Venäjän sosiaalidemokraatit (bolsevikit) noudattivat Internationaalin ohjetta.
- Tulevaisuuden tapahtumien mutkittelua ei voi kukaan ennustaa. Yleinen kehityslinja on nähtävissä.
- Sosialismin peikko kummittelee porvarien keskuudessa enemmän kuin elämäni alkupuolella vuosikymmeniä sitten vaikka reaalisosialismi meni nurin. Miksi?
Kansantaloudelliset lait toimivat ihmisistä riippumatta. Etenevä tuotannollinen kehitys kasaa päivä päivältä vaatimuksia yhteiskunnan päällysrakenteen muuttamisesta ajan tasalle. Pääomat kasaantuvat, oligarkismi etenee, maailmanmarkkinat toimivat täydellisesti, ylijäämäpääomia syntyy enemmän kuin niitä voi tuottavasti sijoittaa, kapitalismi mädäntyy. Marxin sanojen perusteella: Kapitalismin kuolinkellot soivat. Rahaporvari haistaa Marxin lausunnon oikeellisuuden. - Anonyymi
Maailmanlaajuisen finanssikriisin tuloa odotellessa. Suomen porvariston laajalevikkisin lehti Helsingin Sanomat manaa kriisiä kaksin käsin arvostellen euron rahapolitiikkaa katteettomaksi. Löysää rahaa, korot alhaiset, ylijäämäpääomille ei löydy tuottavia sijoituskohteita.
"Eli maakohtaiset riskit tosiaankin ovat lähes poistuneet ja nollan pintaan ajautunet korot ovat kaikin puolin perusteltuja.
Kuulostaa hieman optimistiselta tulkinnalta, sillä esimerkiksi Italian epävakaa politiikka voi nostaa koska tahansa Italian taloudellisen riskin pilviin.”
Totta, niin totta kuin paras lähdevesi.
Kevyestä rahapolitiikasta on tullut uusi normaali.
Kevyestä rahapolitiikasta ei enää päästä irti millään.
Rahaa on enemmän kuin liikaa. Enemmän kuin järkeviä sijoituskohteita. Sellaisia, joissa olisi järjellisyyden rajoissa pysyttelevä riski ja ”kelvollinen tuotto”. "
Aikaisemmin esiintyi säännöllisesti liikatuotantopulat. Nykyään yhä enemmän vaikuttaa ylijäämäpääomien liikatuotanto. Rahan arvo sekoittuu, valtiot velkaantuvat yhä lisää osinkotulojen verohelpotusten takia ja niiden siirtämisessä verokeitaisiin.
Ongelma on tiedostettu. Setelikoneet painavat silti katteetonta rahaa liikepankeille. 20. kysymys: Mitä seurauksia koituu yksityisomistuksen lopullisesta hävittämisestä?
Vastaus: Siten että yhteiskunta ottaa yksityiskapitalistien käsistä kaikkien tuotantovoimien ja yhteysvälineiden hyväksikäytön sekä tuotteiden vaihdon ja jaon, siten, että se tulee hoitamaan tuota kaikkea koko yhteiskunnan käytössä olevien voimavarojen ja yhteiskunnan tarpeiden saneleman suunnitelman mukaisesti, siten poistetaan ennen muuta kaikki tuhoisat seuraamukset, jotka liittyvät
suurteollisuuden nykyiseen johtojärjestelmään.......
- Ennen kaikkea liikatuotantopulat ovat muuttuneet enemmän voittojen liikatuotannoksi ja niiden vetämiseksi pois kierokulusta ja jonka varjolla valtioita velkaannutetaan ja sosiaalisturvaa leikataan.
- Suunnitelmalla tarkoitetaan yleistä linjanvetoa poiketen NL:n kaavamaisista 5-vuotissuunnitelmista, joista tehtiin laki ja josta ei voinut poiketa. Yleiset suuntaviivat nähdään ja niihin kohdennetaan pääomia. Teknologia kehittyy akiken aikaa eikä niitä voi täysin ennakoida. Sattumillekin täytyy varautua.
Luokkien olemassaolo johtuu työnjaosta ja työnjako nykyisessä muodossaan häviää kokonaan, sillä teollisuus- ja maataloustuotannon kohottamiseksi määrätylle tasolle eivät riitä yksinomaan mekaaniset ja kemialliset apukeinot. On myös kehitettävä vastaavasti noita välineitä liikkeelle panevien ihmisten kykyjä. Samoin kuin viime vuosisadalla talonpojat ja manufaktuurityöläiset jouduttuaan suurteollisuuteen muuttivat koko elämänjärjestyksensä ja itsekin muuttuivat aivan toisiksi ihmisiksi, aivan samoin koko yhteiskunnan voimin toteutettava tuotannon yhteinen hoito ja siitä juontuva tuotannon uusi kehitys tarvitsevat kerrassaan uudenlaisia ihmisiä ja myös luovat heidät. ..........
- Vastakkaiset yhteiskuntaluokat katoavat hiljalleen. Aineellinen tuotanto on niin korkealla, että kaikkien perustarpeet voidaan tyydyttää. Kaikkien kynnelle kykenevien työpanosta tarvitaan ja samalla välttämätön työaika lyhenee. Ihmisstä tulee moniammattilaisia, jotka voivat vapaasti vaihtaa työtä ja ammattia.
Tästä johtuu, että kaupungin ja maaseudun väliset eroavuudet niin ikään katoavat. Samat ihmiset tulevat harjoittamaan sekä maanviljelystä että teollista työtä, sen sijaan että sitä tekisivät kaksi eri luokkaa. Tämä on kommunistisen yhtymän välttämätön ehto jopa hyvin aineellisistakin syistä. Kylissä maanviljelystä harjoittavan väestön hajanaisuus ja rinnan teollisuudessa työskentelevän väestön kokoontuminen suuriin kaupunkeihin vastaa vain maanviljelyksen ja teollisuuden vielä riittämättömän korkeaa kehitystasoa ja on kaiken etenevän kehityksen esteenä, mikä tuntuu jo nykyään voimakkaasti.............
- Maaseudun ja kaupungin välisten erojen poistuminen.
Yhteiskunnan kaikkien jäsenten yhtymä tuotantovoimien yhteistä ja suunnitelman mukaista käyttöä varten; tuotannon kehittäminen siinä määrin, että se tyydyttäisi kaikkien tarpeet; sellaisen asiaintilan hävittäminen, jolloin toiset ihmiset tyydyttävät tarpeensa toisten kustannuksella; luokkien ja niiden välisten vastakohtien täydellinen hävittäminen; kaikkien yhteiskunnan jäsenten kykyjen monipuolinen kehittäminen entisen työnjaon hävittämisen tietä, tuotannollisen kasvatuksen ja toiminta-alan vaihtelun tietä, siten, että kaikki osallistuvat yhteisvoimin tuotettujen hyödykkeiden käyttöön ja vihdoin kaupungin ja maaseudun yhteensulautumisen tietä — siinä yksityisomistuksen hävittämisen tärkeimmät seuraukset.
- Lyhyesti sanottuna vanha työnjako suppeisiin ammattiryhmiin katoaa. Työn vaihtaminen helpottuu ja mahdollistuu.
- Koko yhteiskunnalla on leveämmät hartiat kuin suppeilla yksittäisillä yhtiöillä.
- Tämän teesin näkemykset soveltuvin osin pitävät paikkansa edelleenkin.24. kysymys: Missä suhteessa kommunistit eroavat sosialisteista?
Vastaus: Niin sanottuja sosialisteja on kolmea lajia.
Tämä on puhtaasti ajankohtainen analyysi.
Sosialismin nimessä esiintyi jopa taantumuksellisia liikkeitä. Yksi ryhmä pyrki kumoamaan suurteollisuuden ja tuomaan takaisin manufaktuuriajan. Jotkut paluuta feodaaliaikaan. Nämä olivat ns. utopisteja, jotka perustivat näkemyksen moraaliin ja siinä hyväntahtoisiin oligarkkeihin tai kommuunien muodostamiseen kapitalismin sisälle kumoamatta kapitalistien valtaa tai hyväntekeväisyyteen.
Engels kumosi sellaiset. Hän nimitti niitäporvarillisiksi sosialisteiksi.
"Kommunistien on taisteltava herkeämättä noita porvarillisia sosialisteja vastaan, sillä heidän toimintansa on kommunistien vihollisten eduksi ja he puolustavat sitä yhteiskuntajärjestelmää, jonka kommunistit haluavat hävittää."
"Kolmanteen lajiin vihdoin kuuluvat demokraattiset sosialistit. .......
Nuo demokraattiset sosialistit ovat joko proletaareja, jotka eivät ole vielä kyllin selvillä luokkansa vapautumisen ehdoista, tai edustavat pikkuporvaristoa, ts. luokkaa, jonka edut ovat monessa suhteessa samat kuin proletariaatinkin aina demokratian valloittamiseen ja siitä juontuvien sosialististen toimenpiteiden toteuttamiseen asti. Siksi kommunistit tulevat toimintahetkinä solmimaan sopimuksia demokraattisten sosialistien kanssa ja kommunistien on yleensä noudatettava tuona aikana samaa politiikkaa heidän kanssaan, elleivät vain nuo sosialistit antaudu hallitsevan porvariston palvelijoiksi tai hyökkäile kommunisteja vastaan. Yhteiset toiminnot eivät tietenkään sulje pois niiden erimielisyyksien käsittelyä, joita on heidän ja kommunistien välillä."
- Tässä on esillä demokraattisten voimien yhteistyö vaikka aivan samalla tavalla ei ajateltaisikaan.
-Demokraattisten voimien liittoutuminen on ollut kaiken aikaa marxilaisten toimintaohjelmassa. Ensisijaista on yksityisen pääoman vallan kukistaminen ja ihmisten vallan, kansalaisyhteiskunnan pystyttäminen.Viimeinen kannanmäärittely.
25. kysymys: Miten kommunistit suhtautuvat muihin nykyisiin poliittisiin puolueisiin?
- Demokraattisen rintaman rakentamista Engels on käsitellyt aikaisemmin. Tässä on esillä Läntisen Euroopan tilannearvioita, joilla on vain historiallisen tietämyksen merkitys. Siellä teollisuustuotanto kehittyi ensin mutta myös luokkaristiriidat. Työväenliike kehittyi samaten muuta maailmaa aikaisemmin.
On huomattava, että Engels ja Marx asettuivat tukemaan erilaisten puolueiden kanssa tehtävää yhteistyötä, jos ne vähänkin edistivät työväenluokan tarpeita.
Saksan tilanne on kiinostava. Se huokaili pikkuvaltioina, joissa monarkit hallitsivat vuonna 1847. Työväenliike olematon. Lähinnä pienporvaristo esitti porvarillisia uudistuksia. Teollisuustuotanto oli jäljessä.
"Saksassa vihdoin porvariston ja absoluuttisen monarkian välinen ratkaiseva taistelu ei ole vielä alkanut. Koska kommunistit eivät kuitenkaan voi olettaa, että he alkaisivat ratkaisevan taistelun porvaristoa vastaan ennen kuin porvaristo on saavuttanut valta-aseman, niin kommunistien etujen mukaista on auttaa porvaristoa saavuttamaan mahdollisimman pian valta-asema, jotta se voitaisiin sitten kukistaa vuorostaan mahdollisimman pian. Liberaalin porvariston taistelussa hallituksia vastaan kommunistien on siis kannatettava aina porvaristoa varoen kuitenkin sitä itsepetosta, johon porvaristo vajoaa, ja ollen luottamatta sen houkutteleviin lupauksiin niistä suotuisista seurauksista, joita porvariston voitto muka toisi proletariaatille.
Kommunistien kannalta porvariston voiton ainoita etuisuuksia ovat: 1) erinäiset myönnytykset, joiden ansiosta kommunistien on helpompi puolustaa, käsitellä ja levittää periaatteitaan ja siten myös helpompi yhdistää proletariaatti tiiviiksi, taisteluvalmiiksi ja järjestyneeksi luokaksi, ja 2) varmuus, että siitä päivästä, jolloin itsevaltaiset hallitukset kaatuvat, alkaa porvareiden ja proletaarien välisen taistelun vuoro. Siitä päivästä alkaen kommunistien puoluepolitiikka tulee täällä olemaan sama kuin niissäkin maissa, joissa porvaristo on jo vallassa."
- Tiedämme, että Saksakin joutui 1848 "hullun vuoden" pyöritykseen. Eurooppaa ravisteli porvarillisten vallankumousten aalto. Siitä syntyi Marxin sanat "Aave kummittelee, kommunismin aave".
Saksan kuningaskunnat alkoivat yhtyä Saksan valtioksi (sotimallakin), teollisuus alkoi nousta ja yhtynyt Saksa sai porvarisluokan vallan perustuslaillisen monarkian siipien alla.
Saksassa kehittyi 50 vuodessa Euroopan suurin työväenpuolue. Se oli toisen Internationaalin vaikutusvaltaisin voima. Valitettavasti Saksan sosiaalidemokraatit (puoluejohdossa) antautuivat vuonna 1914 porvarillisen sotaisänmaallisuuden kiihkoon ja veidät muita työväenpuolueita tappamaan toisiaan kapitalistien luokkaetujen puolesta. Historian kulku muuttui. Se hidasti sosialismin voitonmarssia, antoi siis lisäaikaa rahavallalle joka synnytti jälkeisenä jopa historian raaimman opin, fasimin opin, porvariston vallan tueksi.
Engelsin varhainen kirjoitus on paljolti unohdettu mutta erittäin paljon antia antavaa tämänkin päivän työväenliikkeelle.
Tässä on esillä ns. marxilaisen sosiologian määritelmiä, työväenluokan maailmanhistoriallisesta merkityksestä, työväen- ja demokraattisen liikkeen suhteesta pikkuporvarillisten voimien kanssa. Tarkkaavainen lukija huomaa historiallisen materialismin filosofian esityskantoja mutta myös dialektiikan käsitteitä ts kehitys ristiriitojen kautta historian kulun erittelyssä. Engels irtautuu historian esittelyssä irti tuonpuoleisista vaikuttajista ja pysyy jo aineellisen ja henkisen tuotannon puitteissa, ihmisten toiminnan puitteissa.https://www.skp.fi/artikkelit/ajankohtaisen-politiikan-kritiikki
SKP:n edustajat osallistuvat parhaillaan Euroopan vasemmiston kokoukseen.
Engelsin "teeseissä" esiinnytään eri maiden työläisten yhteenliittymisen puolesta. Se on vastakkainen tämänhetkisen äärioikeiston teeseihin "oma maa ensin". Se ei kerro vallitsevasta tilanteesta yhtään mitään. Ihmisille syötetään omistajien ja alistettujen yhteistä etua.
Paradoksaalisesti "oma maa ensin" teesi johtaa valtioiden (kansalaisten) vastakkainasetteluun ja sotaiseen kiihkoisänmaallisuuteen. Työväenliike sanoutuu äärioikeiston näkemyksestä irti. Kunkin maan työläiset pyrkivät rakentamaan maataan kansainvälistyneessä maailmassa. Impivaaralaisuus on ollutta ja mennyttä aikaa.
Niinpä myöskin työväen kansainvälisyys kiistää jyrkästi rotuopit, eri uskontojen väliset ristiriidat ja jopa peräti uskonnot huuhaaoppeina, jotka ovat turhakkeena ihmisiä jakavina. Uskonnot saavat olla. Työväenliike ei vainoa uskovia. Uskonnot kuoleutuvat kovaa vauhtia välttämättömyyden pakosta. Todellinen tieto, tiede, astuu uskontojen tilalle. Kulttuurianti on paljoudessaan hylännyt lähes täysin uskonnolliset selitykset. Esimerkiksi kaunokirjallisuus kertoo hyvin tai huonosti mutta kuitenkin ihmisten reaalisesta elämästä monimutkaisuudessaan.
Tässä Engelsin artikkelin esittelyssä on oltu itsenäisen työväenliikkeen syntymisen juurella. Seuraavana vuonna, 1848, ilmestyi maineikas "Kommunistien puolueen manifesti".
Samaan aikaan työväenpuolueiden kansainvälinen yhteys sai alkunsa.- Anonyymi
Tässä on kai esitelty työväenliikkeen syntymävaiheita.
Manufaktuuriteollisuus toi työnjakoa käsityöhön 1600 luvulta lähtien. Tieteelliset keksinnöt askel askeleelta loi koneellisen suurteollisuuden. Se taas loi loi työtä tekevän luokan. Ilman tätä kehityskulkua ei oli syntynyt omistajia ja palkkatyöläisiä.
Alistetut työläiset oppivat kantapään kautta, ettei koneiden särkeminen auttanut heitä. Täytyy liittyä yhteen ja vaatia parannuksia elinehtoihin joukolla. Se tie tepsi.
Voitaneen sanoa näin. Kapitalistiluokan nimissä kehittyi koneellinen suurteollisuus. Työväenluokka toi luokkataistelulla kapitalismiin sosiaalisuutta, sosiaalisen yhteisön leimaa ja joka vaimentaa jonkin verran kapitalistien ehdotonta valtaa parantaen samalla työväen asemaa.
Tämän päivän kapitalismi kerää voittoja ensisijaisesti rahakeinottelun avulla. Keinotekoista rahaa painetaan markkinoille. Ensimmäinen suuri finanssikriisi koettiin kymmenkunta vuotta sitten. Uusi on kehkeytymässä. Samaan aikaan sotatuotantoon sijoitetaan 1.7 triljoonan euron edestä työtä, joka on täysin hukkaan heitettyä. Malmeja työstetään turhan takia. Noilla rahoilla eli työllä voitaisiin poistaa nälänhätä, teollistaa kehitysmaita, tehdä toimia luonnonsuojelun ja ilmaston hyväksi eikä altioiden tarvitsisi velkaantua.
Sosialististen vallankumousten aalto on ennustettavissa. Kilpailukapitalismi vie yhä ihmiskuntaa yhä syvemmälle suohon. Suursotien pelko leijuu ilmassa. Työväen tehtävä on viedä kehitystä eteenpäin ja estää sodat. Kahteen kysymykseen ei ole vastauksia. Joko ne ovat kadonneet käsikirjoituksesta tai muuten jääneet pois. Toisaalla niihin on otettu kantaa myöhemmissä kirjoituksissa.
22. kysymys: Miten kommunistinen järjestelmä tulee suhtautumaan olemassaoleviin kansallisuuksiin?
"Kaikkien maiden proletaarit liittykää yhteen" on vastaus tähän. Kansallisuudet ja etniset ryhmät eivät ole toisiaan vastassa.
Työläisten oppi on internationalismi, kansainvälisyyden oppi. Jokaisen valtion sisältä löytyy monia etnisiä ryhmiä. Valtioiden sisällä ja ylikansallisesti vallitsee omistajien ja työtätekevien välinen etujen vastakkaisuus. Ihmisten ihonvärillä ta muilla ominaisuuksilla ei ole merkitystä. Jokaisella etnisellä ryhmällä on oikeus vaalia omia kulttuuriperinteitään. Ihmiskunta on yksi rotu, joka on historian saatossa erillisiksi etnisiksi ryhmiksi.
Talouden kansainvälistyminen yhdistää myös ihmisiä yhteen eri puolilla maailmaa.
23. kysymys: Miten se tulee suhtautumaan olemassaoleviin uskontoihin?
Uskonto on eräs itsevieraantumisen ilmiö, luonnollista tietä syntynyt alhaisen tietotason kaudella.
Työväenvalta hyväksyy ihmisten uskonnollisuuden. Uskonto saa olla. Työväenvalta omaksuu oikeudekseen paljastaa uskonnollisten näkemysten vastaisuuksia suhteessa tieteelliseen tietoon. Materialistinen filosofia tulee korvaamaan ennen pitkää uskonnon.
Uskonjärjestöjen tulee alistua valtion lakien alaisuuteen. Uskonnolliset näkemykset ovat henkilökohtaisia näkemyksiä.
Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.
Luetuimmat keskustelut
Anteeksi mies
En vaan osaa kohdata sinua ja olla normaali. En tiedä mikä vaivaa. Samaan aikaan tekee mieli tulla lähelle ja kuitenkin262886Ripeyttä asiointiin
Ottaa päähän yhden ja saman asiakkaan hitaus kassalla kun yhdellä kädellä nostelee ostoksia kärrystä ja välillä pitelee252058Palstan henkisesti sairaat ja lihavat
Täällä on sairaita, työttömiä ihmisiä kirjoittelemassa joilla ei ole tarkoituksena kuin satuttaa ihmisiä. Jos eksyt pals1121568- 761329
Mietin aina vain
Minä niin haluaisin nähdä sinut. Ei tuo yhden ainoan kuvan katsominen paljon helpota... Miksi sinä et voisi olla se roh71288Kysyin kaikilta yhteisiltä tutuilta mielipidettä siitä, että kannattaako sinun kanssa alkaa!
Päätös oli lähestulkoon yksimielinen. Minunkin vaisto antoi vaaranmerkkejä, mutta järkytyin mitä sinusta kuulin. Aluksi1381196- 641036
Olen vähän
Hysteerinen se on totta. Etkai ymmärrä miten syvästi tunnen sinua kohtaan. Ja olet aina lähelläni. Olet osa jo jotain. I10954Ollaan kuin yö ja päivä
Monessa asiassa… molemmat ollaan kuitenkin älykkäitä ja tiedämme, ettei kannata edetä tämän pidemmälle.70911- 102892