Kysymyksiä wiccalaisuudesta

Moikkas! Haluan kysyä asiaan enemmän perehtyneitä selittämään minulle ja muille joita kiinnostaa seuraavia asioita
1. Mihin käytetään varjojenkirjaa
2. Mitä vaatimuksia alttarilta on
3. Kuinka suositeltavaa on uuswiccalaisuus, neowiccalaisuus tai elektinenwiccalaisuus.
4. Mistä saa pentagrammi kaulakoruja ja sellaista
Kertokaa myös jotain muuta pliiiis....

12

1544

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Anonyymi

      Varjojen kirja ( Book of Shadows ) on kirja, vihko, opus, tai vastaava, johon wicca kerää uskonnollis- maagisesti tärkeäksi katsomiaan kirjoituksia; rituaalitekstejä, reseptejä, ohjeita, runoja, taulukoita, jne. Nykyään muutkin, kuin wiccat keräävät omia BoS: aan.

      Traditionaalisen wiccan BoS on yleensä toisenlainen, kuin eklektisen/ synkretistisen wiccan/ muun uuspakanan, koska se(n runko) saadaan yleensä vihkimyksen yhteydessä covenin aiemmin vihityiltä jäseniltä. Muiden suuntauksien, kuin (trad.)wiccan edustajalla BoS voi poiketa huomattavasti siitä, millaiseksi (trad.) wiccat sen käsittävät.

      Aiheesta löytyy paljon informaatiota netistä varsinkin englanniksi.

    • Anonyymi

      Hei vaan Silverglass,

      Alttarilla ei ole vaatimuksia eli siitä voi ja kannattaakin rakentaa sellaisen kun itse kokee tarpeelliseksi. Myös se, ettei koe alttaria tarpeelliseksi on ok, jotkut harjoittavat ihan vain luonnossa.

      Uuswiccalaisuus, neowiccalaisuus ja eklektinenwiccalaisuus... Itse en osaa laittaa itseäni juuri noihin kategorioihin, niin en noista juuri tiedä. Wiccalaisuus itsessään pitää sisällään monenmoista harjoittajaa. Kaikki Wiccat eivät myöskään harjoita noituutta, eivätkä kaikki noituuden harjoittajat ole Wiccoja.

      Pentagrammeja löytyy monestakin korukaupasta. Itse taisin ostaa Aurinko Shopista. Nettikauppoja ovat mm. Valkoisen noidan puoti sekä monet ulkomaalaiset Wiccalaisuuteen ja noituuteen erikoistuneet nettikaupat. Myös kaupat kuten Aliexpress ja Wish.

      Wiccalaisuuden erityispiirre muihin uskontoihin nähden on se, että sillä ei ole yhtä ja samaa ohjenuoraa, mitä kaikki noudattavat vaan siihen kuuluu opiskelu ja asioiden ymmärtäminen itse. Asioiden ei siis tarvitse olla tietyllä tapaa tai juuri siten, kun jossakin kirjassa lukee, pohtikaa mikä on jutun ydin. Yhtä asiaa voi soveltaa monella tapaa, Wicca on luova uskonto ja toimii suurilta osin siten, kuten ihmiset ovat ammoisista ajoista asti eläneet ennen valtauskontojen tuomaa järjestystä ja hierarkiaa.

    • Anonyymi

      Edellisen viestin kirjoittaja kertoo lähinnä aiheesta neo-/ uus- / eklektinen wicca.

      Wiccaa on kahta päätyyppiä, traditionaalista, sekä eklektistä. Englanninkielisessä tekstissä traditionaalinen wicca kirjoitetaan usein isolla alkukirjaimella, eklektistä ei. Suomessa käytetään yleensä molemmissa pientä alkukirjainta, kuten muistakin uskonnollisista suuntauksista kirjoitettaessa.

      Traditionaalisessa ja eklektisessä wiccassa on useita eroja. Trad. wicca perustuu Gerald Gardnerin 1900- luvun alkupuolella aloittamaan traditioon, eikä gardnerilaiseksi wiccaksi voi julistautua itse. Traditionaalinen wicca on huomattavasti hierarkisempaa, kuin eklektinen, ja päästäkseen mukaan gardnerilaiseen ryhmään, eli coveniin, on saatava vihkimys, jonka voi antaa vain vihitty gardnerilainen. Toinen trad. wiccan pääsuuntaus on alexandrialainen wicca, joka kuitenkin pohjautuu gardnerilaiseen traditioon.

      1900- luvun loppua kohti on alettu harjoittaa traditionaalisen wiccan ohella enenevässä määrin myös uus- tai eklektiseksi kutsuttua wiccaa, jonka suuntauksien luonne on usein jopa synkretistinen. Näitä suuntauksia yhdistää innoituksen saaminen Gardnerin aloittamasta perinteestä, sekä uskonnollisten elementtien vapaa yhdistely. Eklektistä wiccaa voi harjoittaa kuka hyvänsä, ja sen tarkka määrittely ja rajaaminen ovat tästä syystä hankalia. Eklektisen wiccan sisälle on syntynyt myös traditioita, joihin pätevät osin samat asiat, kuin Gardnerin wiccaan, kuitenkin sillä erotuksella, että ne eivät ole alkuperäistä wiccaa.

      Wiccatraditiot määrittelevät useimmiten, millaisia alttarin, vaatetuksen sekä rituaalirakenteen tulee olla, kun harjoitetaan yhdessä covenin kanssa. Yksin harjoittaessaan ihminen voi toimia parhaaksi katsomallaan tavalla.

      Wiccan suuntauksia ei voi kutsua yhtenäiseksi uskonnoksi. Lähimmäksi yhtenäistä uskontoa pääsevät garnderilaisia ja alexandrialaisia traditioita noudattavat. Muiden kohdalla olisi loogisempaa puhua esim . "wiccalaisista uskonnoista".

      Edellisen kirjoittajan mainitsema käsite "noituus" on hyvin laaja ja hankalasti määriteltävä kattotermi joukolle ympäri maailmaa eri aikakausina harjoitettua toimintaa. Alkuperäinen wicca sisältää ajatuksen noituuden harjoituksesta, mutta eklektisissä suuntauksissa näin ei välttämättä ole, usein kuitenkin on.

    • Anonyymi

      Mutta loppupeleissä sitä, mitä joku kokee olevansa ei voi määrittää initiaatiolla. On initioituja, jotka eivät kuitenkaan koe olevansa wiccoja ja ihmisiä, jotka initiaation puutteesta huolimatta kokevat olevansa wiccoja.

      Rohkaisen aloittajaa lukemaan alan kirjallisuutta. Jos asia tuntuu omalta, niin sitä se on. Noituuden harjoittamisen suhteen tosin ei tarvitse olla wicca.

    • Anonyymi

      Traditionaaliseksi wiccaksi päätymisen voi kyllä määrittää initiaatiolla, ja ilman sitä ei voi olla trad. wicca. On tietenkin toinen kysymys, miksi joku haluaa, tai ei halua, harjoittaa wiccaa. Tässä ketjussa kysyttiin kuitenkin asioita ko. uskontoon liittyen, ja siksi niihin on vastattu wiccan näkökulmasta.
      Sitä, millaiseksi itse itsensä tuntee, millaista uskontoa tai mystistä suuntausta haluaa harjoittaa, millaisia kykyjä omaa, tai kuinka kehittyneeksi olennoksi itsensä tuntee, ei tietenkään kukaan voi ulkoa määrittää.
      Noituus on edelleenkin termi, jonka määrittely on hankala tehtävä, eikä sen jonkin muodon harjoittaminen vaadi, että on koskaan edes kuullut wiccasta.

    • Anonyymi

      No nyt on traditionaalista puolta tuotu paljon esiin tässä. Perinteet on toki tärkeitä, mutta yhtä luonnollista on että asiat myös muuttuu, Wiccaakin on eri "haaroja", minkä tiedämmekin. Asian ydin minusta kuitenkin säilyy aina samana. Onko paikalla ketään eklektistä harjoittajaa? Miten olette päätyneet määrittelemään itsenne Wiccaksi?

    • Anonyymi

      Lukiko edellinen kommentoija aiempia vastauksia lainkaan? Ei niissä puhuttu pelkästään traditionaalisesta wiccasta.

      Wiccaa on edelleen eklektiivistä ja traditionaalista, ja näistä huomattavasti vähemmän muuttuu traditionaalinen, sillä sen ydin on nimenomaan säilyttää vanhat perinteet. Ketjun aloittaja kysyi asioita "wiccaan" liittyen, määrittelemättä, tarkoittiko ekl. vai trad. puolta, ja nyt hänelle on aihetta avattu,, koska on väliä, kumpaan liittyen vastauksen haluaa

      Jos kiinnostaa keskustella yleisesti eklektiivisistä wiccasuuntauksista ja niiden harjoittamisesta, voi niistä varmaan tehdä vaikka uuden aloituksen.

      • Anonyymi

        Luin kyllä, mutta kiinnostaisi vaan kuulla puhtaasti eklektikolta oma tarinansa, sillä nuo edelliset kommentit ovat jokseenkin akateemisen kuulisia jo, että tulevat todennäköisesti traditionaalista wiccaa harjoittavalta, vaikka ei omaa suuntaustaan suoraan sanonutkaan. ;) Voi olla, että meni vähän off topiciksi, mutta ei kai se nyt ketään tapa. :D


    • Anonyymi

      En harjoita mitään wiccan muotoa, mutta olen laajasti perehtynyt eri uuspakanallisiin uskontoihin. Wicca on hieno järjestelmä, mutta ei minua varten. Koen myös vääräksi pölliä uskonnolta nimen sekä erilaisia elementtejä, ja silti puuhastella mitä huvittaa, edelleen itseään esim. wiccaksi nimittäen. t. Edellisten kirjoittaja

      • Anonyymi

        "Koen myös vääräksi pölliä uskonnolta nimen sekä erilaisia elementtejä, ja silti puuhastella mitä huvittaa, edelleen itseään esim. wiccaksi nimittäen."

        Mistä sinä tiedät mitä se joku toinen tekee, kuitenkaan? Tai ylipäätään välität. Kaikissa uskonnoissa on omat muutoksen tuomat jäljet, no ovat kuitenkin pohjimmiltaan samaa. Mä en kyllä tiedä, että missä vaiheessa wicca-nimi on pöllitty johonkin.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        "Koen myös vääräksi pölliä uskonnolta nimen sekä erilaisia elementtejä, ja silti puuhastella mitä huvittaa, edelleen itseään esim. wiccaksi nimittäen."

        Mistä sinä tiedät mitä se joku toinen tekee, kuitenkaan? Tai ylipäätään välität. Kaikissa uskonnoissa on omat muutoksen tuomat jäljet, no ovat kuitenkin pohjimmiltaan samaa. Mä en kyllä tiedä, että missä vaiheessa wicca-nimi on pöllitty johonkin.

        Onpa outo keskustelu. Sä et tiedä, missä vaiheessa wicca- nimi on pöllitty "johonkin", eli olet kadottanut punaisen langan koko keskustelusta, mutta jatkat silti, kuin se ei olisi mikään ongelma? En myöskään todellakaan näe, että kaikki uskonnot olisivat "pohjimmiltaan samaa", joten tästä on vaikea jatkaa.

        Eipä tähän varmaankaan ole enää lisättävää. Toivon mukaan ketjua mahdollisesti lukevat ymmärtävät etsiä wiccaan liittyen lisätietoa luotettavista lähteistä, joita löytyy netin lisäksi kirjastosta.


    • Anonyymi

      Sivumennen sanoen kirjoitin vahingossa "eklektiivinen", vaikki piti kirjoittaa "eklektinen", sori. Olen lukenut liikaa omituisia keskusteluketjuja.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Heikki Silvennoinen petti vaimoaan vuosien ajan

      Viiden lapsen isä Heikki kehuu kirjassaan kuinka paljon on pettänyt vaimoaan vuosien varrella.
      Kotimaiset julkkisjuorut
      141
      2052
    2. Taasko se show alkaa

      Koo osottaa taas mieltään
      Ikävä
      27
      1928
    3. Miksi ihmeessä nainen seurustelit kanssani joskus

      Olin ruma silloin ja nykyisin vielä rumempi En voi kuin miettiä että miksi Olitko vain rikki edellisestä suhteesta ja ha
      Ikävä
      23
      1868
    4. Persut nimittivät kummeli-hahmon valtiosihteeriksi!

      Persujen riveistä löytyi taas uusi törkyturpa valtiosihteeriksi! Jutun perusteella järjenjuoksu on kuin sketsihahmolla.
      Perussuomalaiset
      85
      1680
    5. Onko ministeri Juuso epäkelpo ministerin tehtäviensä hoitamiseen?

      Eikö hänellä ole kompetenttia hoitaa sosiaali- ja terveysministetin toimialalle kuuluvia ministerin tehtäviä?
      Perussuomalaiset
      62
      1478
    6. Sakarjan kirjan 6. luku

      Jolla korva on, se kuulkoon. Sain profetian 22.4.2023. Sen sisältö oli seuraava: Suomeen tulee nälänhätä niin, että se
      Profetiat
      20
      1266
    7. Avaa sydämesi mulle

      ❤ ❤❤ Tahdon pelkkää hyvää sulle Sillä ilmeisesti puhumalla Avoimesti välillämme Kaikki taas selviää Kerro kaikki, tahdo
      Ikävä
      38
      1170
    8. Söpö lutunen oot

      Kaipaan aina vaan, vaikkakin sitten yksipuolisesti.
      Ikävä
      11
      1168
    9. Elia tulee vielä

      Johannes Kastaja oli Elia, mutta Jeesus sanoi, että Elia tulee vielä. Malakian kirjan profetia Eliasta toteutuu kokonaan
      Helluntailaisuus
      37
      1163
    10. Nellietä Emmaa ja Amandaa stressaa

      Ukkii minnuu Emmaa ja Amandaa stressaa ihan sikana joten voidaanko me koko kolmikko hypätä ukin kainaloon ja syleilyyn k
      Isovanhempien jutut
      10
      1147
    Aihe