Lääkärini oli sähköpostitse yhteydessä. Hän oli kirjoittanut arkaluontoisen sähköpostini terveysasiastani kokonaisuudessaan kanta.fi järjestelmään??
Mitä tietoja kanta.fi saa tallentaa? Käsittääkseni VAIN diagnoosit ym.latinalaiset termit, mutta ei yksityistä sähköposti-viestiä?
Kuka on oikea taho ottaa yhteyttä asiattomasti kohdelleesta lääkäristä?
Oma kannassa saneltuna kaikki kirjoittamani
15
1093
Vastaukset
- Anonyymi
Tietenkin kirjoitti jos viesti sisälsi terveystietoja. Kanta-palveluun kirjataan KAIKKI terveystiedot jotka tulevat esiin vastaanotolla, tutkimuksissa tai muulla tavalla. Eihän palvelusta ole mitään hyötyä, jos sinne kirjoitettavia tietoja karsittaisiin. Kanta-palvelu on nykyisin sama kuin aiemmin käytetty paikalliset hoitokirjaukset. Kyseessä ei siis ollut asiatonta käytöstä, vaan lääkärin pitääkin toimia näin.
Tuo vaan ihmetyttää missä lääkäri hyväksyy sähköpostin potilaan ja lääkärin väliseen informaatioon. Omassa terveyskeskuksessani ei edes saa yhteyttä terveyskeskukseen sähköpostilla koska tietoja voi lukea myös sivulliset. Täällä käytetään vain suojattua yhteyttä, tai lääkäri lähettää puhelimeen tekstiviestejä.Sähköpostin tietoturva tosiaan on postikortin tasoa, mutta tuo toiminta voi selittyä sillä, että potilas on oma-aloitteisesti ottanut yhteyttä sähköpostilla ja kirjoittanut siihen huolensa ja vaivansa. Lääkäri on sitten oikeaoppisesti siirtänyt viestissä ilmenneet asiat Kantaan. Vahinkohan oli jo tapahtunut, eikä tietoturvan vaarantumiselle enää mitään voinut.
Periaatteessa tosiaan olen ironisesti huvittunut siitä, että aloittaja on huolissaan viestinsä siirtymisestä suojattuun Kantaan, kun itse on toiminut kaikkia suojausohjeistuksia vastaan lähettämällä luottamuksellista tietoa sähköpostissa. ; )
- Anonyymi
https://www.hus.fi/potilaalle/potilasasiakirjat_tietojen_salassapito/virheen-oikaisu/Sivut/default.aspx
Mikäli potilasasiakirjoissa on potilaan mielestä virheellinen tieto tai käyttötarkoitussidonnaisuuden kannalta turha tieto, voidaan käyttää lomaketta tai vapaamuotoista kirjettä, jossa ilmenee lomakkeessa esitetyt asiat. Olennaista on yksilöidä mahdollisimman tarkasti se tieto tai ne tiedot, jotka tulee joko korjata tai poistaa. - Anonyymi
Kävin äskettäin uusimassa silmälasini. Yllätyin että optikkoliikkeessä optikon tekemä silmien tutkimus oli myös omakannassa. Tässä siis nähdään että nykyisin kaikki terveystiedot siirretään kanta-palveluun. Toisaalta on hyödyksi että nyt silmälasieni arvot löytyy sieltä vaikka menisin johonkin toiseen liikkeeseen.
- Anonyymi
Enpä ole kuullutkaan, että yksityisille firmoille olisi jo annettu pääsy kansalaisten sairaustietoihin! Kohtahan varmaan kuka tahansa saa lukea sinusta kaiken, ja mikä ettei kuunnella sinua kännykkäsi kautta, tarkistaa pankkitilisi jne jne, kunhan maksaa siitä 'palvelun' tuottajalle. Kansalaisella ei itsellään ole mitään valtaa edes päättää, haluaako käyttää tuota 'palvelua', vai säilyttäisikö mieluummin yksityisyytensä.
Aloittaja teki virheen kirjoittaessaan sähköpostiin yksityisasioitaan, mutta ei sairaala saa jatkaa tuota virhettä kirjaamalla luottamukselliseksi tarkoitetun tekstin kohta kaikille avoimeen kantaan, pakkopalveluun, josta ei voi valita vapautua. Pyydä poistamaan sinua vahingoittava teksti. Ei potilaan sanomisia saisi muutenkaan kirjata kantaan. Sehän johtaa siihen, että potilaat eivät voi ollenkaan puhua, kuunnella vain. Ja se johtaa vielä useampiin hoitovirheisiin. - Anonyymi
Anonyymi kirjoitti:
Enpä ole kuullutkaan, että yksityisille firmoille olisi jo annettu pääsy kansalaisten sairaustietoihin! Kohtahan varmaan kuka tahansa saa lukea sinusta kaiken, ja mikä ettei kuunnella sinua kännykkäsi kautta, tarkistaa pankkitilisi jne jne, kunhan maksaa siitä 'palvelun' tuottajalle. Kansalaisella ei itsellään ole mitään valtaa edes päättää, haluaako käyttää tuota 'palvelua', vai säilyttäisikö mieluummin yksityisyytensä.
Aloittaja teki virheen kirjoittaessaan sähköpostiin yksityisasioitaan, mutta ei sairaala saa jatkaa tuota virhettä kirjaamalla luottamukselliseksi tarkoitetun tekstin kohta kaikille avoimeen kantaan, pakkopalveluun, josta ei voi valita vapautua. Pyydä poistamaan sinua vahingoittava teksti. Ei potilaan sanomisia saisi muutenkaan kirjata kantaan. Sehän johtaa siihen, että potilaat eivät voi ollenkaan puhua, kuunnella vain. Ja se johtaa vielä useampiin hoitovirheisiin.Nykyään kaikki yksityispuolenkin laatimat terveystietojen kirjaukset kirjataan kanta-palveluun. Potilaan mielestä vahingoittavaa tekstiä ei poisteta jos lääkäri katsoo sen tarpeelliseksi potilaan hoitamisessa.
Kanta-palvelu ei ole avoin tietokanta. Siellä olevia tietoja ei saa katsella kuin potilas itse ja häntä hoitava henkilökunta. Kaikki selaamiset kirjataan lokitietoihin ja jos siellä todetaan asiattomia katseluita, siitä tulee sanktioita. Myös "luottamukselliset" tiedot kirjataan, koska niitä ei saa lukea kukaan sivullinen. Jos haluaa ettei jotain tietoja pysty lukemaan, sen voi kieltää mutta jos pitää jotain tietoa todella arkaluontoisena, ei kannata puhu niistä lääkärille (eikä tietenkään saa myöskään hoitoa).
- Anonyymi
Minäkin ihmettelin kun yksityisen lääkäriaseman lääkäri lueskeli toisen yksityisen silmälääkäriaseman ja julkisen terveydenhuollon puolivirheellisiä (eli lähes oikeellisia-täysin virheellisiä) tietoja vaikka tietääkseni en ole antanut lupaa mihinkään sellaiseen. Tietenkään siitä ei seuraa kuin pelkkää haittaa - potilaan oireita ei kuunnella ja kaikki tulkitaan niiden helvetin virheellisten lausuntojen valossa. Edes parhaat ja aidosti motivoituneet lääkärit eivät yleensä kykene kirjaamaan potilaan tietoja täysin oikein puhumattakaan muista - huolimattomuutta, muistamattomuutta, värittyneitä näkemyksiä ja pahimmillaan tahallista pahan mielen purkamista potilaaseen. Siksi niitä kaikkia tietoja ei voi eikä jaksa korjata ja hyödytöntähän se tuntuu olevan, kun kaikki vain kumuloituu uusiin kirjauksiin.
Eikö tätä tosiaan voi kieltää missään? Haluaisin itse päättää mitä aiempia tietojani uudet lääkärit saavat nähdä. Joskus kyse ei ole vain tietojen oikeellisuudesta, vaan siitäkin, että lääkärit joutuvat harhateille, jos he saavat kerralla liikaa epärelevanttia informaatiota. Ja tämä on täysin inhimillistä ja ymmärrettävää: 20-30 min aikana ihminen ei vain pysty omaksumaan paljoa uutta informaatiota ja oleellinen hukkuu epäoleellisen sekaan.- Anonyymi
Jos jokin palvelu on ihmisen mielestä hyvä hänelle, sen ei tarvitse olla pakollinen.
Kun jokin menetelmä on tarkoitettu kontrolloimaan, pakottamaan, alistamaan ja hyödyksikäyttämään ihmistä, sen täytyy olla pakollinen, koska kukaan ei suostuisi olemaan mukana. Tässä tapauksessa ei ihmiselle voida antaa oikeutta edes korjata virhetietoja, koska nekin on voitu kirjata tarkoituksella, ja mitä sillä nyt on väliä, mitä potilas ajattelee. Hänhän on sairausteollisuudelle vain raaka-ainetta, nautakarjaa, jolla tehdään rahaa.
Kuvitelkaapa, miten kattavan kuvan joku firma tai laitos ihmisestä saa, jos hän ostaa hänestä vaikka seuraavaa dataa: omakannan sepustelut, kännykän tiedot, nettiselailu, sähköposti, asunnon ja työpaikan turvakamera, kodinkoneiden tallenteet, sähkölaitoksen tiedot, pankkitilitiedot, kauppojen asiakaskorttien tiedot, Trafin asiat, vakuutusyhtiön jutut, maistraatin data jne. Lista on loputon: tienvarsien rahastustolpat, turvakamerat joka paikassa (yritäpä etsiä postilaatikko, jota ei valvoisi kamera), ovipuhelimet, navigaattorit, some,... "Minäkin ihmettelin kun yksityisen lääkäriaseman lääkäri lueskeli ....................."
Sinä olet antanut luvan !!!!!!!! , ei sinne ennen lupaa voi muu kuin sinun oman paikkauntasi /alueesi/terveyskeskus/sairaala kirjoitella.
Siellä voi myös kieltää , muistaakseni voi myös kieltää nimeltä mitä lääkkeitäsi apteekit ei näe jne.
Tutustukaa ja vasta sitten valitatte.- Anonyymi
Kantapalveluun kirjoitettujen tietojen lukemiseen ei anneta lupaa, vaan se on oletusarvoisesti koko terveydenhoitohenkilöstön luettavissa. Mutta voit kieltää tietojen katselun erilaisilla vaihtoehdoilla. Silloinkin saman toimipaikan kirjaamia tietoja voi katsoa sen henkilökunta.
- Anonyymi
Tämä kuulostaa vaaralliselta. Kaikki eivät tiedä, että heidän tietonsa ovat julkisia eivätkä kaikki edes käytä internetiä. Muistan kun OmaKanta avattiin - aluksi siellä ei ollut mitään, joten ei edes tiennyt, mitä ihmettä luovutuskielto koskisi. Siinä vaiheessa monella on jäänyt varmasti kiellot tekemättä.
Mitenköhän vanhat paperiset tietojenluovutuslomakkeet on tulkittu? Näyttää että niilläkin kielletyt tiedot ovat OmaKannassa julkisia ellei kiellä uudestaan sähköisesti. Ja enää ei siis voi kieltää tietojen jakoa saman toimipaikan sisällä?? Ennen ainakin yksityisten lääkäriasemien psykiatrin ja gynegologin käynnit olivat muiden saavuttamattomissa.- Anonyymi
Psykiatria on edelleen vähän tiukemman "portin" takana. Gynekologiahan on tavanomaista terveydenhoitoa.
Psykiatria EI ole enää nykyään mitenkään tiukemman portin takana. Jossakin hoitopaikoissa se on jopa samalla näkymällä kuin yleislääkärien tekstit. Lääkäri ei tällöin siis voi välttyä näkemästä psykiatrin/psykologin kirjauksia jos selaa tietoja taaksepäin.
Joissain paikoissa psykiatria on nk. erityissuojattu, eli sen avaamista edeltää kysymys "haluatko varmasti avata tämän". Mutta siihen kun vastaa kyllä, ei ole mitään ongelmaa. Psykiatrian tietoja myös auotaan ja luetaan usein muidenkin alojen piirissä siitä syystä, että "mielenterveysasioiden" katsotaan kuuluvan nk. kokonaisvaltaiseen terveydenhoitoon. Esim. ihotautilääkäri voi hyvnkin pitää tarpeellisena lukea, mitä potilas on puhunut psykologille, vaikeasta elämäntilanteestaan. Joten varokaa mitä puhutte missäkin, ellette halua kaikkien asioiden leviävän ja tulevan osaksi jonkun muun sairauden hoitoa. (Em. ihotautilääkäriesimerkki on tosi).
Kanta-merkinnät ovat lähtökohtaisesti luettavissa kaikille, joilla on hoitosuhde potilaaseen, ja jos potilas on antanut suostumuksensa Kannan käyttöön. Melkein kaikki ovat antaneet, koska sitä kysytään niin usein asioitaessa hoitopaikoissa, ja monet ovat antaneet sen ehkä huomaamattaankin jonkun muun lomakkeen yhteydessä (rasti tähän, annatko suostumuksesi Kannan käyttöön). Jos suostumus on kerran annettu, KAIKEN mitä olet missään kertonut itsestäsi jollekin hoitotyötä tekevälle saa lukea kuka tahansa hoitoalan ihminen, jonka kanssa asioit koskaan.
Omakannan kielloilla voi kuitenkin rajoittaa lukuoikeuksia. Ei paljon, mutta jonkin verran. Yksityissektorin käynnit on suojattu parhaiten: kun ruksittaa kiellon esim. jonkun Mehiläisen käynnin kohdalle, ne tiedot eivät näy muualla kuin Mehiläisessä. (Yksityisillä lääkäriasemilla on lisäksi usein tarjolla palvelu, jossa voi ruksia käynnin piiloon myös muilta ko. lääkäriaseman lääkäreiltä.)
Julkisella sektorilla kieltomahdollisuudet ovat vähäisemmät. Vaikka ei olisi koskaan antanut suostumustaan Kannan käyttöön, potilastiedot näkyvät aina "siinä terveydenhuollon yksikössä missä ne on tehty" - kuten Omakannassa opastetaan. Yllätyksenä saattaa tulla, "terveydenhuollon yksikkö" tarkoittaa Kannassa koko sairaanhoitopiiriä. Siis esim. kaikkia TAYS:n, Tyksin, tai HUS:n eri toimipisteitä. Sairaalan tiedot näkyvät terveyskeskukseen neuvolaan, hammaslääkäriin jne. ja päinvastoin. Moni erehtyy, kun luulee, että jos klikkaan jonkun käynnin piiloon, se näkyisi vain ko. toimipisteessä. Ei, näkyvyysalue on laajempi.
Julkisella ei siis ole mahdollista rajata jotain yksittäistä käyntiä salatuksi.
Kanta on mielestäni vaarallinen ja typerä hanke. Yksityisyys on perustuslaissa turvattu oikeus, ja tämä terveydenhuollon lukuvaltuutus kaikille hoitotyötä tekeville on sen pilkkaamista suorastaan.Aloitukseen vielä, että jos lääkäri oli sähköpostitse yhteydessä, niin eikö se ollut ns. suojattu sähköposti? Yleensä on tietääkseni kielletyä käyttää tavallista. Terveysasemat käyttävät yleensä suojattua sähköpostia, joka on yhteydessä kunnan tarjoamaan suojauspalveluun.
Lääkärin olisi pitänyt kertoa, että sähköpostiviestit tallentuvat Kantaan. Varmaan ikävä olo, että näin pääsi kohdallasi tapahtumaan. Itsekin olin aikeissa kerran käyttää suojattua sähköpostia lääkärin kanssa viestittelyyn, mutta hän onneksi mainitsi että ne tallentuvat Kantaan. Hirveää olisi ollut, jos olisin sen hänelle aikovani luottamuksellisen viestin lähettänyt siitä, ja se olisi tallentunut. Yleensä mitään Kantaan kerran mennyttä ei saa pois. Ainakin hyvin vaikeaa on. Pitää osoittaa, että se on "käyttötarkoituksen kannalta tarpeeton" tai virheellinen, ja tässähän potilas on hyvin heikoilla.
Lääketiede on nykyajan uskonto, ja lääkärit sen pappeja. Terveydenhuoltojärjestelmä on ottanut paljon sitä valtaa, mikä kuului ennen muille instituutioille kuten oikeusjärjestelmälle ja uskonnolle. Ja se laajenee koko ajan. Tyhmää.anonyymi12345 kirjoitti:
Aloitukseen vielä, että jos lääkäri oli sähköpostitse yhteydessä, niin eikö se ollut ns. suojattu sähköposti? Yleensä on tietääkseni kielletyä käyttää tavallista. Terveysasemat käyttävät yleensä suojattua sähköpostia, joka on yhteydessä kunnan tarjoamaan suojauspalveluun.
Lääkärin olisi pitänyt kertoa, että sähköpostiviestit tallentuvat Kantaan. Varmaan ikävä olo, että näin pääsi kohdallasi tapahtumaan. Itsekin olin aikeissa kerran käyttää suojattua sähköpostia lääkärin kanssa viestittelyyn, mutta hän onneksi mainitsi että ne tallentuvat Kantaan. Hirveää olisi ollut, jos olisin sen hänelle aikovani luottamuksellisen viestin lähettänyt siitä, ja se olisi tallentunut. Yleensä mitään Kantaan kerran mennyttä ei saa pois. Ainakin hyvin vaikeaa on. Pitää osoittaa, että se on "käyttötarkoituksen kannalta tarpeeton" tai virheellinen, ja tässähän potilas on hyvin heikoilla.
Lääketiede on nykyajan uskonto, ja lääkärit sen pappeja. Terveydenhuoltojärjestelmä on ottanut paljon sitä valtaa, mikä kuului ennen muille instituutioille kuten oikeusjärjestelmälle ja uskonnolle. Ja se laajenee koko ajan. Tyhmää.Voit pyytää lääkäriä tai hänen esimiestään ylilääkäriä poistamaan joitakin kohtia viestistä sillä perusteella, ettei sinulle kerrottu, että sähköpostiviestit tulevat Kantaan. Kannattaa kysyä ensin lääkäriltä itseltään, vaikka voi olla, ettei hänlellä ole valtuutusta poistaa tekstistään paljoakaan. Ylilääkärille voi soittaa, ja toivoa, että häneltä löytyisi inhimillisyyttä sen verran. - Ja sitten lopettaa kyseisen sähköpostin käyttö terveysasioissa, huolehtia, että osoitekin poistetaan heiltä ettei joku lääkäri jatkossa erehdy käyttämään sitä.
Tiedän ihmisiä, jotka ovat siirtäneet terveyspalvelunsa toiseen sairaanhoitopiiriin, jotta voisivat asioida ilman että joka kerta luetaan jotain Kannan arkaluontoisia merkintöjä. Sairaanhoitopiirin vaihto on käytännössä ainoa keino varmistaa tämä, kun kaikki mitä on kirjoitettu näkyy koko siinä sairaanhoitopiirissä missä kirjaukset on tehty.
Joissakin isommissa sh-piirreissä on mahdollisuus ruksia Omakannassa näkyvyys piiloon erikseen kunnan perusterveydenhuollossa ja erikoissairaanhoidossa. Onko tämä mahdollisuus omalla asuinalueella selviää kun katsoo Omakannasta Kiellot-kohdasta Palveluyksiköt.
Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.
Luetuimmat keskustelut
Nurmossa kuoli 2 Lasta..
Autokolarissa. Näin kertovat iltapäivälehdet juuri nyt. 22.11. Ja aina ennen Joulua näitä tulee. . .1387745Joel Harkimo seuraa Martina Aitolehden jalanjälkiä!
Oho, aikamoinen yllätys, että Joel Jolle Harkimo on lähtenyt Iholla-ohjelmaan. Tässähän hän seuraa mm. Martina Aitolehde381955Kaksi lasta kuoli kolarissa Seinäjoella. Tutkitaan rikoksena
Henkilöautossa matkustaneet kaksi lasta ovat kuolleet kolarissa Seinäjoella. Kolmas lapsi on vakasti loukkaantunut ja251920- 911633
Miksi pankkitunnuksilla kaikkialle
Miksi rahaliikenteen palveluiden tunnukset vaaditaan miltei kaikkeen yleiseen asiointiin Suomessa? Kenen etu on se, että1801565Tunnekylmä olet
En ole tyytyväinen käytökseesi et osannut kommunikoida. Se on huono piirre ihmisessä että ei osaa katua aiheuttamaansa p1061004- 49930
Taisit sä sit kuiteski
Vihjata hieman ettei se kaikki ollutkaan totta ❤️ mutta silti sanoit kyllä vielä uudelleen sen myöhemmin 😔 ei tässä oik4889Odotathan nainen jälleenkohtaamistamme
Tiedät tunteeni, ne eivät sammu johtuen ihanuudestasi. Haluan tuntea ihanan kehosi kosketuksen ja sen aikaansaamaan väri28830- 34812