Karate onkin ihan oikea taistelulaji?

Anonyymi

Vanhana judokana alkoi vaihtelu kiinnostaa ja katselin tässä aikani kuluksi karaten katojen sovelluksia. Judossa kata tehdään aina pareittain, koska judo perustuu vanhoihin jujutsu-tyyleihin, joten niiden sovelluksia ei tarvitse selittää eikä arpoa. Ehkä siitä syystä olen aina olettanut että karate olisi tarkoitettu aseettomaksi itsepuolustuslajiksi kuten judo, mutta nyt huomasin että katoissa on paljon tekniikoita jotka näyttäisi olevan tarkoitettu toteutettavaksi teräaseella kaulaan ja sydämeen.

Osa torjunnoista on todennäköisesti tarkoitettu tehtäväksi haarniskan kanssa
https://japonalia.com/wp-content/uploads/2018/06/Tokugawa-Samurai-Armor.jpg
esimerkiksi age-uke olisi torjunta tyypillisintä miekaniskua vastaan
https://kendojidai.com/wp-content/uploads/2018/05/image_01.png
ja toinen käsi on vyötäröllä koska puukkoa tai tantoa kannettiin vyötäröllä.
Katoissa on myös paljon potkuja joiden tarkoitus on ilmeisesti estää vastustajaa hyökkäämästä samalla kun itse kurotaan etäisyys kiinni, turvaan miekan tehokkaalta etäisyydeltä. Katassa on paljon sellaista tekniikkaa joka näyttää erittäin tehokkaalta menetelmältä mikäli aikomus on taistella lyhyellä teräaseella miekkaa vastaan.

Luin että kanji-merkit tarkoittivat aluksi kiinalaista kättä, vasta myöhemmin japanissa kanjit muutettiin tarkoittamaan tyhjää kättä, poliittisista syistä. Ehkäpä karatea ei olekaan tarkoitettu käytettäväksi ilman aseita?
Entä jos sitä vain harjoitellaan tyhjin käsin turvallisuus syistä?
Katan tarkoitus on ilmeisesti kuitenkin voiman kehittäminen ja oikeanlaisten liikeratojen hiominen lihasmuistiin. Aseen liittäminen tekniikoihin ei ole välttämätöntä.

Karaten katassa alkaa olla paljonkin järkeä jos ajatellaan että sen toteutus on tarkoitus tehdä edes osittainen haarniska päällä ja käytetään jotain aseita kuten puukkoa. Karaten asennot ovat hyvin tyypillisiä japanilaisessa mutta myös länsimaisessa miekkailussa. En jaksa uskoa että kiinalaiset ja okinawalaiset olisivat harjoitelleet satoja vuosia tekniikoita jotka eivät toimi tehokkaasti tai ole loogisia edes tavallista painijaa vastaan. Judokaa vastaan kyyti on kylmää.
Mutta jos karate onkin aseellista kamppailua varten niin sehän näyttää heti tappavalta.

Olenko oikeilla jäljillä?

3

97

  Vastaukset

  • Et ja joo. Aito uhkatilanne kun sattuu kohdalle (perheväkivalta, kouluväkivalta, työtapaturma (lue voimankäyttötilanne) niin siinä se on vähän eri kuin mikään lajitreenaaminen vaikka jotkin lajiseurat lajista riippumatta pyrkiikin mahdollisimman realistisiin treeneihin (mm. 1vs10 sparri rappukäytävässä ja teräase ja ampuma-asetilanteet yms)
   Lajilla ei ole väliä, vaan sillä että treenaa kokonaisvaltaisesti ja muistaa että kovastakin treenistä huolimatta saattaa joutua pahoinpitelyn uhriksi joka vie liikuntakyvyn tai pahimmillaan hengen. Sotatilanteita ei siviilin kannata kokoajan leikkiä, kannattaa treenata niitä kehonhallintaharjoituksia sekä itsepuolustustilanteita. Mutta muista ettei mikään treeni eikä laji tee sinua voittamattomaksi. Leffassa lentää seinän läpi ja jatkaa tappelua, oikeassa elämässä olisit vähintäänkin jo halvaantunut monilta osin.
   Hyvä kuitenkin että olet oppinut kriittisyydest huolimatta olemaan pikkuisen avarakatseisempi ja kokeilemaan uusia tyylisuuntia ja lajeja. Mikään niistä ei ole oikea eikä väärä.

  • Jäljillä ja jäljillä. Olet lähinnä kirjanoppinut, jolla ei ole mitään tekemistä karaten kanssa. Tiedoksesi yksinkertaistaen, mikään itsepuolustuslaji ei ole nimensä mukainen, vaan jokaisessa lajissa opetetaan alusta asti hyökkäystekniikoita. Se joka ns. "vetäisee" ensin, on yleensä voittaja. Näin käy myös sinun judosi "kylmän kyydin" kanssa, vaikka kuvittelet sieltä kirjasi takaa vuosia sitten treenanneena päinvastaista.

   Kyllähän nyrkkeilystäkin on puhuttu itsepuolustustarkoituksessa, mutta kyllähän sinäkin tiedät, että siinä on tarkoitus vain ja ainoastaan vahingoittaa toista, ts, tehdä aloitteet hyökkäykseen, ei valmistautua puolustautumiseen.

   Näitä eri lajien vertailuja on tehty aina ja aina niitä tullaan tekemään, eikä koskaan tulla saamaan selvyyttä, mikä laji olisi toimivin, minä kyllä tiedän sen. Toimivin on henkilö itse ja minkälainen hänen korvien välinsä on, joku on "taistelija" jo syntyessään, toinen ei ole sitä koskaan, vaikka olisi vetänyt kolme lajia daneille asti.

   Viimeinen yritys/villitys on vapaaottelut, mma, ufc.... you name it, niissä hosutaan joka lajin tekniikoita, eikä mitään osata kunnolla, kauheaa räpellystä. Mutta siellä näkee juuri sen, mitä aikaisemmin sanoin, korvien väli ratkaisee paljon, mitä "hullumpi", sen parempi.

  • Karatea tuskin on tarkoitettu haarniiskaa vastaan. Karate oli Okinawalla ennemminkin yläluokan jäsenien harjoittelema voimankäyttö ja itsepuolustuslaji. Tarinat Okinawan maajusseista taistelemassa haarniskoituja samuroita vastaan karatella ovat vain tarinaa. Todennäköisesti länsimaissa syntynyttä sellaista, aikana jolloin tietoa ei ollut paljoa tarjolla.

  suomi24-logo

  Osallistu keskusteluun

  Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

  Luetuimmat keskustelut

  1. Mielipiteitä amk pääsykokeesta?

   Itselle englanti ja eettiset taidot oli vaikeimpia... Jäikö teillä paljon vastaamatta kysymyksiin? Minulla joka osiossa jäi johonkin vastaamatta.
   Pääsykokeet
   147
   5444
  2. No niin....Tiemaksut sitten tulee.

   Jopa 1000€ lisää kuluja autoilijalle. Näin se Suomi varmaan yrittää ylöspäin mutta muistaa pitäisi että se raha on taas pois muusta kulutuksesta.Jälle
   Maailman menoa
   179
   4647
  3. Senaatintorilla 10.000 mielenosoittajaa. Koronasta viis

   Senaatintorilla hirmuinen Black livers matter miekkari menossa. https://www.hs.fi/kaupunki/art-2000006528841.html
   Maailman menoa
   246
   2779
  4. Stefan maksoi velkansa

   Stefan maksoi eläkeyhtiölle velkansa. Siitä saitte kaikki kateelliset ja katkerat luuserit.
   Kotimaiset julkkisjuorut
   79
   2758
  5. Henkirikos

   Tietoa kenelläkään viime yön puukotuksesta..?
   Jämsä
   19
   2728