Karate onkin ihan oikea taistelulaji?

Anonyymi

Vanhana judokana alkoi vaihtelu kiinnostaa ja katselin tässä aikani kuluksi karaten katojen sovelluksia. Judossa kata tehdään aina pareittain, koska judo perustuu vanhoihin jujutsu-tyyleihin, joten niiden sovelluksia ei tarvitse selittää eikä arpoa. Ehkä siitä syystä olen aina olettanut että karate olisi tarkoitettu aseettomaksi itsepuolustuslajiksi kuten judo, mutta nyt huomasin että katoissa on paljon tekniikoita jotka näyttäisi olevan tarkoitettu toteutettavaksi teräaseella kaulaan ja sydämeen.

Osa torjunnoista on todennäköisesti tarkoitettu tehtäväksi haarniskan kanssa
https://japonalia.com/wp-content/uploads/2018/06/Tokugawa-Samurai-Armor.jpg
esimerkiksi age-uke olisi torjunta tyypillisintä miekaniskua vastaan
https://kendojidai.com/wp-content/uploads/2018/05/image_01.png
ja toinen käsi on vyötäröllä koska puukkoa tai tantoa kannettiin vyötäröllä.
Katoissa on myös paljon potkuja joiden tarkoitus on ilmeisesti estää vastustajaa hyökkäämästä samalla kun itse kurotaan etäisyys kiinni, turvaan miekan tehokkaalta etäisyydeltä. Katassa on paljon sellaista tekniikkaa joka näyttää erittäin tehokkaalta menetelmältä mikäli aikomus on taistella lyhyellä teräaseella miekkaa vastaan.

Luin että kanji-merkit tarkoittivat aluksi kiinalaista kättä, vasta myöhemmin japanissa kanjit muutettiin tarkoittamaan tyhjää kättä, poliittisista syistä. Ehkäpä karatea ei olekaan tarkoitettu käytettäväksi ilman aseita?
Entä jos sitä vain harjoitellaan tyhjin käsin turvallisuus syistä?
Katan tarkoitus on ilmeisesti kuitenkin voiman kehittäminen ja oikeanlaisten liikeratojen hiominen lihasmuistiin. Aseen liittäminen tekniikoihin ei ole välttämätöntä.

Karaten katassa alkaa olla paljonkin järkeä jos ajatellaan että sen toteutus on tarkoitus tehdä edes osittainen haarniska päällä ja käytetään jotain aseita kuten puukkoa. Karaten asennot ovat hyvin tyypillisiä japanilaisessa mutta myös länsimaisessa miekkailussa. En jaksa uskoa että kiinalaiset ja okinawalaiset olisivat harjoitelleet satoja vuosia tekniikoita jotka eivät toimi tehokkaasti tai ole loogisia edes tavallista painijaa vastaan. Judokaa vastaan kyyti on kylmää.
Mutta jos karate onkin aseellista kamppailua varten niin sehän näyttää heti tappavalta.

Olenko oikeilla jäljillä?

3

668

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Anonyymi

      Et ja joo. Aito uhkatilanne kun sattuu kohdalle (perheväkivalta, kouluväkivalta, työtapaturma (lue voimankäyttötilanne) niin siinä se on vähän eri kuin mikään lajitreenaaminen vaikka jotkin lajiseurat lajista riippumatta pyrkiikin mahdollisimman realistisiin treeneihin (mm. 1vs10 sparri rappukäytävässä ja teräase ja ampuma-asetilanteet yms)
      Lajilla ei ole väliä, vaan sillä että treenaa kokonaisvaltaisesti ja muistaa että kovastakin treenistä huolimatta saattaa joutua pahoinpitelyn uhriksi joka vie liikuntakyvyn tai pahimmillaan hengen. Sotatilanteita ei siviilin kannata kokoajan leikkiä, kannattaa treenata niitä kehonhallintaharjoituksia sekä itsepuolustustilanteita. Mutta muista ettei mikään treeni eikä laji tee sinua voittamattomaksi. Leffassa lentää seinän läpi ja jatkaa tappelua, oikeassa elämässä olisit vähintäänkin jo halvaantunut monilta osin.
      Hyvä kuitenkin että olet oppinut kriittisyydest huolimatta olemaan pikkuisen avarakatseisempi ja kokeilemaan uusia tyylisuuntia ja lajeja. Mikään niistä ei ole oikea eikä väärä.

    • Anonyymi

      Jäljillä ja jäljillä. Olet lähinnä kirjanoppinut, jolla ei ole mitään tekemistä karaten kanssa. Tiedoksesi yksinkertaistaen, mikään itsepuolustuslaji ei ole nimensä mukainen, vaan jokaisessa lajissa opetetaan alusta asti hyökkäystekniikoita. Se joka ns. "vetäisee" ensin, on yleensä voittaja. Näin käy myös sinun judosi "kylmän kyydin" kanssa, vaikka kuvittelet sieltä kirjasi takaa vuosia sitten treenanneena päinvastaista.

      Kyllähän nyrkkeilystäkin on puhuttu itsepuolustustarkoituksessa, mutta kyllähän sinäkin tiedät, että siinä on tarkoitus vain ja ainoastaan vahingoittaa toista, ts, tehdä aloitteet hyökkäykseen, ei valmistautua puolustautumiseen.

      Näitä eri lajien vertailuja on tehty aina ja aina niitä tullaan tekemään, eikä koskaan tulla saamaan selvyyttä, mikä laji olisi toimivin, minä kyllä tiedän sen. Toimivin on henkilö itse ja minkälainen hänen korvien välinsä on, joku on "taistelija" jo syntyessään, toinen ei ole sitä koskaan, vaikka olisi vetänyt kolme lajia daneille asti.

      Viimeinen yritys/villitys on vapaaottelut, mma, ufc.... you name it, niissä hosutaan joka lajin tekniikoita, eikä mitään osata kunnolla, kauheaa räpellystä. Mutta siellä näkee juuri sen, mitä aikaisemmin sanoin, korvien väli ratkaisee paljon, mitä "hullumpi", sen parempi.

    • Anonyymi

      Karatea tuskin on tarkoitettu haarniiskaa vastaan. Karate oli Okinawalla ennemminkin yläluokan jäsenien harjoittelema voimankäyttö ja itsepuolustuslaji. Tarinat Okinawan maajusseista taistelemassa haarniskoituja samuroita vastaan karatella ovat vain tarinaa. Todennäköisesti länsimaissa syntynyttä sellaista, aikana jolloin tietoa ei ollut paljoa tarjolla.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Kuvat! Dannyyn liitetty Helmi Loukasmäki, 22, on puhjennut naisena kukkaan - Some sekoaa: "Sä..."

      Ooo, kaunis aikuinen nainen Helmistä on kasvanut siinä yli 80-vuotiaan Dannyn rinnalla! Katso uudet kuvat: https://ww
      Suomalaiset julkkikset
      47
      3045
    2. Henkirikos Alakylässä

      Nainen löydetty elottomana, mies otettu kiinni. Mitä on tapahtunut?
      Seinäjoki
      47
      2291
    3. Suodatinpussin kastelemalla saa parempaa kahvia

      Kokeilin niksiä ja kyllä tämä kahvi on parempaa nyt. Ei lainkaan maistu paperiselta. Huljuttelee hanan alla suppiloa pap
      Maailman menoa
      122
      1680
    4. Tidätkö nainen

      että suoraan sanottuna v.tut.aa että pääsit näin lähelle minua. Ei olisi oikeasti aikaa tähän mutta silti aina välillä o
      Ikävä
      100
      1533
    5. Onkohan sinulla kaikki hyvin?

      Nyt vähän sellainen outo tunne tuli. Sinun asiasi niin ei minulle toki tarvitse kertoa. Kunhan mietin...
      Ikävä
      38
      1067
    6. Viimeinen reissu tälle kesälle

      Pian se syksy on. Hyvää huomenta ja aurinkoista päivää. ☕🌞🍁🌻🐺❤️
      Ikävä
      169
      934
    7. Mikä on kaivattusi etunimi?

      Otsikossa siis on kysymys eriteltynä. Vain oikeat vastaukset hyväksytään.
      Ikävä
      44
      891
    8. Huikeeta, mahtavaa, ihan mielettömän upeeta

      Me ostettiin talo Espanjasta. Tosin saadaan käyttää sitä vain muutama viikko vuodessa kun on monta muutakin ostajaa! M
      Kotimaiset julkkisjuorut
      175
      846
    9. En kestä katsoa

      Sitä miten sinusta on muut kiinnostuneita. Olen kateellinen. Siksi pitäisi lähteä pois
      Ikävä
      71
      791
    10. Oho! Arja Koriseva paljastaa TTK:n ekasta suorasta lähetyksestä: "On vähän ärsyttävä yhtälö!"

      Upea Arja Koriseva! Tsemppiä haasteelliseen tilanteeseen! Lue lisää: https://www.suomi24.fi/viihde/oho-arja-koriseva-
      Suomalaiset julkkikset
      14
      754
    Aihe