riimut?

AurinkoNoita

Mistä löytyisi tietoa riimuista ja niiden merkityksistä? Olen onnistunut löytämään yhden pienen vihkosen, jossa oli kaikkien riimujen "selitykset" ja muutakin tietoa niistä, mutta teksti oli englanniksi eikä tyhmä pääni ymmärrä kyseistä kieltä kovinkaan hyvin. Ei ainakaan niin hyvin, että uskaltaisin alkaa suomentamaan tekstiä. Ties miten lopulta tulkitsisin riimuja pelkkien käännösvirheiden vuoksi! :)

10

6461

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • elisant

      Kirjastoista kannattaa kysellä vaikkapa seuraavia kirjoja :

      Harri Paasio: Riimut, Viikinkien Oraakkeli
      Kai Aaltonen: Sanat ovat lohikäärmeitä

      Ainakin Paasion kirjan pitäisi olla helposti löydettävissä.

      Internetkin on tietoa täynnä Riimuista. Vieraile vaikkapa näillä sivuilla:

      http://www.sunpoint.net/~taotupa/riimut.htm
      http://personal.inet.fi/koti/brody/riimut.html
      http://www.energiakeskus.com/archives/vikingRunes.php?PHPSESSID=1156d5276d9f0fcfcebda71c6c7e2fbd

      Nuo yllä olevat esimerkit antavat hiukan kuvaa siitä millaista (laajan kirjavaa) tarjontaa Netti on täynnä. Kokeile googlettaa lisää eri hakusanoilla.

      Suosittelisin myös näkemään hiukan vaivaa englanninkielen kanssa (ja luottamaan omaan intuitioon Riimujen käytössä) sekä vierailemaan muutamalla vieraskielisellä sivustolla:

      http://www.tarahill.com/runes/index.html
      http://www.sunnyway.com/runes/index.html

      Usein se ensimmäinen askel on hankalin. Toivottavasti tämä auttaa antoisan matkan alkuun.

    • Riimuja käytettiin sekä kirjoitusmerkkeinä, että maagisina merkkeinä.
      Oletettavasti käytössä on aikojen saatossa ollut useampia kirjoitusriimumerkistöjä: germaaniset, anglosaksiset ja skandinaaviset eli ns. Futhark -riimustot. Germaaninen on näistä todennäköisesti vanhin.

      Germaaniseen merkistöön kuuluu 24 riimua (sana futhark tulee kuuden ensimmäisen kirjaimen äänneasusta). Merkit on jaettu Freyan, Heimdallin ja Tyrin riimuperheisiin. Tätä merkistöä käytettiin yleisesti 400-700 jAa. Pohjois-Euroopassa.

      Anglosaksinen merkistö käsittää 28 riimua (900 -luvulle asti) ja sitten 33. Tämä merkistö oli käytössä Britanniassa 400-1100 jAa.

      Skandinaavinen riimusto sisältää 16 merkkiä ja sillä tehtyjä kirjoituksia on säilynyt kaikkein eniten. Se oli käytössä koko Skandinaviassa ja Islannissa 400-1100 jAa.

      Helpoimmin tietoa löytää germaanisesta Futhark -riimustosta.

      Esimerkiksi:
      http://www.futhark.com/

      Hieman (minun mielestäni) "epätarkempaa" tietoa löytyy Suomeksi:
      http://www.varjojenkirja.com/riimut.html

      Kirjallisessa muodossa esimerkiksi:
      Harri Paasio: Riimut -viikinkien oraakkeli-
      Anders Andersson: Riimut (Muinainen viisaus -sarja)
      Tony Allan: Vikings -The battle at the end of time

      ps. Sama teksti löytyy myös
      http://keskustelu.suomi24.fi/show.fcgi?category=1000000000000003&conference=4500000000000258&posting=22000000007021537
      ("samaan kysymykseen sama vastaus")

    • hmm
    • tietoa

      Itse olen tutkinut kohta kaksi vuotta riimuja.

      Kipinän niihin sain Ralph Blum:n Riimujen kirjasta. Lisäksi netistä löytyi ihan ok sivusto, jonka Harri Paasiokin mainitsee kirjansa lähdetiedoissa.

      Oma näkökulma riimuihin on enemmän henkiseen kehitykseen painottuva kuin kyllä / ei vastausten hakemiseen. Voit käydä tutustumassa riimuihin myös osoitteessa www.paivansade.net. Sieltä saa tulostettua pienet "matkariimut".

      Kai Aaltosen Sanat ovat Lohikäärmeitä on kanssa hyvä opus, josta saa mukavasti irti itselleen sopivia näkemyksiä.

      Mitään kirjaa, vihkosta tai selitystä ei pidä ottaa ainoana oikeana totuutena riimuista. Etsi niistä oma "totuutesi" niin olet jo pitkällä Eheytymisen Tielläsi.

    • rem

      edellisistä vastauksista löydätkin oleellisen tiedon
      kysymyksiisi.
      kun hankit riimut ja sen selityskirjan,niin pysy niissä,ett tuolloin mene sitten sekaisin eri tulkinnoista.
      oleellista on tulla tietoiseksi ja ymmärtää se mitä haluat kysyä.suoraa vastausta riimut eivät sinulle anna, mutta ne johdattavat ymmärrykseen sinun sisäisen maailmasi kautta.tiedät periaatteessa jo vastauksen ennenkuin sen esität.
      kaiken sinä tiedät,kaiken sinä näet,kun vastausta
      sisältäsi haet:)

    • Nimimerkki

      moi
      mä olen neitsyt ja siskoni on härkä! miten voimme löytää riimusta omat merkit?

    • jaa

      Mikä on riimu?

      Jotta voisi paremmin ymmärtää riimujen maagista järjestelmää, on ensin ymmärrettävä mitä sana "riimu" (rune, rún tai rûna) tarkoittaa. Odinilainen traditio kertoo, että sana rûna, joka merkitsee salaisuutta, tai mysteeriä, sisältyy maagiseen lauseeseen, jonka riimujen mestari Odin kuiskasi Balderin, kuolleen poikansa, korvaan tämän maatessa hautalaivassaan aloittaakseen matkansa Helan synkkään hoviin: Reyn til Rûna - kulje salaisuuksien suuntaan. Tämä sana ja sen sisältävä maaginen kehoitus on kaikunut halki aikojen aina nykypäivien potentiaalisten riimumaagien korviin. Juuri se on perimmäinen syy (ja myös seuraus) siihen, miksi joku on täällä Suomessakin saattanut tuntea riimujen "kutsun" ja ryhtynyt tutkimaan niitä; selvittämään itselleen niissä piileviä salaisuuksia, jotka johtavat samalla myös entistä syvemmälle omaan Minuuteen ja sen mahdollisuuksiin.

      Sana rún ei tarkoita 'kirjainta' tai 'merkkiä', vaan 'salaisuutta' tai 'mysteeriä'. Se on synonyymi latinankielen termille arcanum (joka löytyy tarot-terminologiasta) tai kreikan kielen sanalle mysterion.

      Kaikki yksittäiset salaisuudet juontavat juurensa yhdestä perimmäisestä suuresta salaisuudesta tai alkumysteeristä - riimusta. Alunperin sana tulee 'kuiskauksesta' tai 'karjahduksesta' ja 'tiedustelusta' tai 'kysymyksestä'. Näin onkin nähtävissä, että sanalla on kaksi erilaista kärkimerkitystä - toinen on aktiivinen, joka saa aikaan muutoksia äänen voimalla; toinen merkitsee ikuista initiaatioprosessia, kutsumusta, vastausten etsimistä jopa näennäisesti mahdottomilta tuntuviin kysymyksiin.

      Sanan sisällön ymmärtämiseen johtava tapa on myös mysteerin perimmäinen tarkoitus. Se on kätketty, edustaen sellaista, mikä on juuri täydellisen älyllisen ja maagisen kiinnisaamisen ulottumattomissa. Tämä kätketyn, salatun ja salaperäisyyden tunne elämässämme on juuri se voima, joka vetää meitä eteenpäin uusien kokemusten, haasteiden ja ihmisten pariin; intuitiivisesti tähän saattaa sisältyä myös voimakas tunne siitä, että todellisuus on jotain paljon enemmän kuin mitä me pystymme viiden aistimme kautta tunnistamaan tässä kolmen ulottuvuuden maailmassa. Tämä universaali mysteeri oli muinaispohjoismaisten heimojen tiedossa; silloin se intuitiivisesti systematisoitiin ja kulttuurisesti koodattiin riimujen traditioksi.

      Kuten Edred Thorsson asian ilmaisee, riimun voima on sen kyvyssä kannustaa etsijöitä eteenpäin. Koska mitään loppua ei edes toivota, pohjoista polkua kulkeva etsijä mittaa menestymistä edistymisellään riimutiedossa, -taidossa sekä sillä, onko kaikella opitulla ja koetulla ollut transformatiivista merkitystä minuudelle. Menestyminen saavutetaan jo katetulla pinta-alalla. Toisin sanoen: tehty matka, hankitut kokemukset ja löydetyt uudet ominaisuudet, "eletty elämä" ja sen mukanaan tuoma viisaus, merkitsevät riimutyön tekijälle enemmän kuin jokin ennalta tarkasti määritelty, muuttumaton päämäärä.

      Tradition huomioiden on monta yhtälailla validia menetelmää, joilla lähestyä riimun periaatetta. Riimutyön kannalta on syytä huomioida kuitenkin seuraavat kohdat: Kukin riimu koostuu kolmesta eri elementistä tai aspektista: äänestä (laulu), sauvasta (muoto) ja riimusta (tieto). Jokainen näistä kolmesta osasta on yhteydessä toisiinsa. Riimun ääntämiseen liittyvä foneettinen merkitys edustaa sen vibratorista ominaisuutta tilassa. Tämä on myös maagisella tavalla luova ominaisuus, joka on ilmeinen puheessa. Juuri tätä ominaisuutta me ajattelemme, kun kuulemme puhuttavan "jumalan sanasta", logos-käsitteestä, tms. Tämä on itsessään kosminen periaate, jonka kanssa riimutyön tekijä on tekemisissä laulaessaan tai lausuessaan riimuja galdriharjoituksen muodossa. Riimusauvan muoto ilmentää riimun spatiaalista tai näkyvää ominaisuutta. Tämä aspekti voi olla hyvin harhaanjohtava, koska me asetamme niin paljon painoa sille mitä näemme. Näkyvät sauvat (riimumerkit) ovat vain heijastuksia todellisista riimuista, jotka pysyvät alati kätkeytyneinä viideltä aistiltamme. Ne ovat olemassa kolmen ulottuvuutemme ylittävällä olemisen tasolla ja ne ovat vain likimääräisesti olemassa kaksiulotteisina symboleina, jotka me kykenemme näkemään. Riimut itsessään ovat moniulotteisia. Mikään yksi riimun määritelmä ei kerro koko totuutta (ei siis tämäkään), sillä jokainen riimu on itsessään ääretön ja rajaamaton. Käytännön tasolla riimu on siitä koostuvan tiedon, muodon ja äänen kokonaissumma. Ääni on värähtelyä, sauva (ts. objekti, johon riimumerkki on kaiverrettu) edustaa kuvaa ja abstrakti riimu perimätietoa, jota tarvitaan magian aktivoimiseksi.

      Aito riimutraditio huomioi tietyt tärkeät seikat (tästä onkin helppo erottaa, onko kyseessä validi traditio ja riimutyön menetelmä vai onko kyseessä vain esim. kirjailijan itsensä keksimä, täysin subjektiivinen näkemys, jolla ei ole kovin suurta transpersoonallista arvoa). Näitä ovat sauvojen järjestys (tämä tuottaa myös niiden numeerisen arvon ja merkityksen) ja lukumäärä (kuusitoista, kaksikymmentäneljä tai kolmekymmentäkolme); kokonaislukumäärän jakaminen kolmeen eri sarjaan (ættir); kunkin sauvan muoto; niiden äänne tai foneettinen arvo, niiden erityiset riimunimet; sekä poeettinen perimätieto (islantilaiset, anglosaksiset ja muinaisnorjalaiset riimurunot), joka käsittelee jokaista riimua erikseen. Kaikilla edellämainituilla elementeillä on oma esoteerinen sekä eksoteerinen merkityksensä, minkä takia niitä käytetään. Jos riimut olisivat vain tavallinen aakkosto, ts. kirjoitusmerkkien järjestelmä, tarvittaisiin ainoastaan näkyvä riimumerkki ja yleinen hyväksyntä sen ääntämisen suhteen.

      Riimujen traditiolla on juurensa hämärässä menneisyydessä. Kukaan ei osaa varmasti sanoa, milloin tai missä riimusauvojen systeemiä ensimmäisen kerran käytettiin. Paras arvioitu aika sijoittuu kaksisataaluvulle. Vanhin mahdollinen riimujärjestelmä on niin kutsuttu vanhempi futhark, joka koostuu kahdestakymmenestäneljästä riimusta, joka on jaettu kolmeen kahdeksan riimun sarjaan. Seitsemänsataaluvulta peräisin oleva uudempi futhark koostuu kuudestatoista riimusta. Kolmas, anglosaksinen futhark puolestaan vaihtelee kahdestakymmenestäneljästä kolmeenkymmeneenkolmeen riimuun. Osa anglosaksisista riimuista myös äännetään eri tavalla kuin germaaniset riimut. (Riimukillan Midgardin yhdeksän oven ohjelmassa käytetään kaksikymmentäneljä riimua käsittävää vanhempaa futharkia).

      Jos riimuja pitäisi kuvata yhdellä sanalla, se olisi juuri rûna, mysteeri. Riimut ovat syvällä tietoisuudessamme ja niiden voima virtaa myös halki maailman. Kuitenkin vain järjestelmällinen työ niiden parissa opettaa tekijäänsä tuntemaan riimujen voiman ja sen todellisen merkityksen, joka niillä on. Mysteeri kutsuu, oletko valmis?

      • leimulintu

        Jos Riimukillan edustama syvällisempi perehtyminen riimuihin itsekehityksen välineenä kiinnostaa, kannattaa aloittaa Ensio Katajan teoksesta Riimujen viisaus. On hyvä teos, mutta lyhyydestään huolimatta melko vaativa, joten on hyvä jos on taustalla jo jonkin verran tietoa esim. skandinaavisesta mytologiasta. Kannattaa ainakin lukaista Edda läpi. Islantilaiset saagat antavat myös väläyksen siitä mentaliteetista ja maailmasta, jossa riimut syntyivät.

        Riimuihin tutustumisen voi toki aloittaa myös helpompaa kautta, esim. näillä sivuilla:

        Riimujen merkityksistä lyhyesti
        http://www.thuleia.com/riimut.html

        Ilmaisia riimutulkintoja netissä (englanniksi)
        http://www.facade.com/runes


    • b/s

      personal.inet.fi/koti/brody/riimut5.html

      www.sunpoint.net/~taotupa/riimut.htm

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Naiset miltä kiihottuminen teissä tuntuu

      Kun miehellä tulee seisokki ja ja sellainen kihmelöinti sinne niin mitä naisessa köy? :)
      Sinkut
      66
      4623
    2. Haistoin ensin tuoksusi

      Käännyin katsomaan oletko se todellakin sinä , otin askeleen taakse ja jähmetyin. Moikattiin naamat peruslukemilla. Tu
      Ikävä
      14
      2259
    3. Olet sä kyllä

      ihme nainen. Mikä on tuo sun viehätysvoiman salaisuus?
      Ikävä
      25
      1784
    4. Hiljaiset hyvästit?

      Vai mikä on :( oonko sanonut jotain vai mitä?
      Ikävä
      12
      1518
    5. Teuvo Hakkaraisesta tulee eurovaalien ääniharava

      Persuissa harmitellaan omaa tyhmyyttä
      Maailman menoa
      28
      1448
    6. Miksi kohtelit minua kuin tyhmää koiraa?

      Rakastin sinua mutta kohtelit huonosti. Tuntuu ala-arvoiselta. Miksi kuvittelin että joku kohtelisi minua reilusti. Hais
      Särkynyt sydän
      5
      1308
    7. Turha mun on yrittää saada yhteyttä

      Oot mikä oot ja se siitä
      Suhteet
      10
      1227
    8. Näkymätöntä porukkaa vai ei

      Mon asuu yksin. Mitas mieltä ootte ?
      Ikävä
      13
      1146
    9. 23
      1092
    10. Martinasta kiva haastattelu Iltalehdessä

      Hyvän mielen haastattelu ja Martina kauniina ja raikkaan keväisenä kuvissa.
      Kotimaiset julkkisjuorut
      291
      1014
    Aihe