En muista milloin maitopurkkikulttuuri

kotiutui Lieksaan, kai joskus 1960-luvun alkupuolella. Sitä ennen maito mitattiin asiakkaitten omiin astioihin kaupan isosta kylmäastiasta litran mitalla. Täytyy sanoa, että en minäkään maitopurkkeihin vielä ihan pikkupoikana törmännyt.

Ensimmäisten purkkien rakennetta ja mallia en muista sitäkään, olivatkohan tetroja jo silloin. Hupaisa keksintö olivat myöhemmin ne vuotavat maitopussit ja nykyisin tyhmyyttä edustaa se onneton korkkimaito. Pelkkää muovin tuhlausta hankaloittaen ihmisten elämää.

16

177

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Anonyymi

      50-luvulla myytiin maito vielä irtomaitona, 60-luvulla lasipuolloissa ja muutaman vuoden muovipusseissa, jonka jälkeen 70-luvun alussa siirryttiin pahvisiin "harjakattoisiin" litran tölkkeihin. Kermaa myytiin lasipullokauden jälkeen pienissä tetroissa, kunnes nekin muuttuivat harjakattoisiksi pahvipurkeiksi.

      • Anonyymi

        Lasipulloissa maitoa myytiin 50-luvulla. Puutteelisten kylmäsäilytystilojen puutten vuoksi maitoa myytiin joka päivä. Siis ihan omana liikkeenään. Pullot olivat ruskeita kaiketi litran vetoisia ja siissä oli ohut metallikorkki joka avattiin painamalla ensin hieman sisään päin.
        Irtomaitoa sai sitten omaan astiaa (peilariin) ja se mitatiin litran sekä puolen mitoilla. 60-luvulla tuli sitten puolenlitran annoksia mittaavat automaatit.

        60-luvulla oli siis aika jolloin maidossa oli valinnan varaa irto omaan astiaan tai pyöreäpohjainen 1-litran tölkki tai samanvetoinen kierrätettävä lasipullo. Laatu oli niissä sama maito. Tämä siis meijerijärjestelmän maidosta. Maitoa sai silloin ostaa myös suoraan tuottajalta omiin astioihin.


    • Anonyymi

      Korkillisissa maitotölkeissä on se ongelma, että jotkut naishenkilöt avaavat korkin kaupassa ja haistelevat sisällön tuoreutta. Haistelijat ovat ulkomaalaisia, jotka ilmeisesti kuvittelevat sen olevan normaalia käytäntöä Suomessakin.

    • Anonyymi

      Kannattaa aina tarkastaa, onko korkki avaamaton, ennen kuin siirtää tölkin ostoskoriin.

      • Anonyymi

        Muistan lun enimmäinen maitotölkki tuli meidän kylälle kauppaan ja sitä kaikki ihmettelivät kun se oli niin uutta! Jotkut olivat jopa suu auki pitkän aikaa siinä ringissä ja tuijottivat sitä maitopurkkia! Lopulta kaupias hermostui ja ajoi kaikki hevonvittuun kaupasta kun ne vain tuijotti kuin hypnoosissa.
        Silloin ei jaettu kaupassa muoviämpäreita kun oli vain emali ja sinkkisankkoja, muovi tuli myöhemmin.


    • Anonyymi

      Muistan kun kaupassa jauhetuista kahvipaketeista siirryttiin koviin ilmatiiviisiin vakuumipakkauksiin. Eräs mökin mummo hypisteli pakettia, ja tuumi sen olevan ikivanha ja jo kovettunut eikä hän ikimaailmassa osta tuollaista kivikovaa möykkyä.

    • Anonyymi

      Juu,ne korkkimaidot on ihan kamalan hankalia, älkää huoliko niitä Lileksaan. Tetra on paras.

    • 1960 luvulla maitotölkissä oli kaarisillan kuva ja kyljessä taisi lukea Pielisjärven Osuusmeijeri. Tölkki oli suljettu yläsaumasta sellaisella metallisella kiskolla.

      • Anonyymi

        Millä sen kiskon sai pois, tarvittiinko hohtimet ja rautasaha ?


      • Anonyymi

        Tölkki oli saumattu, ettei se vuoda jos kaatuu. metallikisko oli uudellen suljentaa varten. Varmensi myös sauman pitävyyttä. Jäi kumminkin pois aikanaan. Kaiketi hintakysymys. Ongelmallista tölkeissä oli niiden pyöreä pohja. Televisiossa neuvottiin lastenohjelmissa askartelemaan niistä autoja ja busseja. Pyöreäpohja oli hiukan hankala askarrellessa.

        Irtomaitoa myytiin vielä pussimaidon rinnalla. Sen sai puolenlitran annoksia mittaavasta automaatista omaan astiaan.


    • Anonyymi

      Maitoa myytiin myös muovipusseissa. Voisko ajatella mitään älyttömämpää. Nykynuoriso ei edes tiedä tuosta maitopussi-muovikaudesta. Silloin muovit eivät menneet edes kiertoon, vaan kaatopaikalle.

      https://www.antikvariaatti.net/tuotteet/681101

      • Anonyymi

        Jotka yleensä aina olivat rikki ja maitoa valui. Pussi tarvitsi erikoisen kaatimen minkä sisään pussi laskettiin, eihän se muuten pystyssä pysynyt. Leikattiin nurkka auki ja siitä se maito saatiin ulos.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Jotka yleensä aina olivat rikki ja maitoa valui. Pussi tarvitsi erikoisen kaatimen minkä sisään pussi laskettiin, eihän se muuten pystyssä pysynyt. Leikattiin nurkka auki ja siitä se maito saatiin ulos.

        Montako kertaa pussimaito levahti maahan kun äiti pyysi käymään kaupassa ja kauppakassi sai aina "kyytiä" kun lapsen käsissä oli. Olin itse tuolloin n 7v kun oli vielä pussimaitoa. Äiti leikkasi muovin ja virkkasi eteiseen muovimattoja. N 20v sitten oli vielä parvekkeella äidin tekemä matto lattialla. Se jos mikä oli vihon viimeinen keksintö että pussissa maitoa.


    • Anonyymi

      Minä en muista muuta kuin pahviset purkit.
      Nuori lieksalainen.

    • Anonyymi

      Maitotölkeissä on palattu entiseen malliin. Ainakin K-kaupoista kun ostaa Pirkka maitoa, niin tölkin kyljessa on teksti, että muovikorkit on poistettu niistä syntyvän muovijätteen vuoksi,jota syntyy peräti 65 tonnia vuodessa.

    • Anonyymi

      Olisi se eri kivaa kun kaljakin alettaisiin myymään muovipusseissa. Tykkäisin seurata kun juopot nuolisi pöydiltä, lattioilta ja ostoskasseista kaljavuotoja.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Naiset miltä kiihottuminen teissä tuntuu

      Kun miehellä tulee seisokki ja ja sellainen kihmelöinti sinne niin mitä naisessa köy? :)
      Sinkut
      71
      5062
    2. Haistoin ensin tuoksusi

      Käännyin katsomaan oletko se todellakin sinä , otin askeleen taakse ja jähmetyin. Moikattiin naamat peruslukemilla. Tu
      Ikävä
      17
      2347
    3. Olet sä kyllä

      ihme nainen. Mikä on tuo sun viehätysvoiman salaisuus?
      Ikävä
      25
      1857
    4. Hiljaiset hyvästit?

      Vai mikä on :( oonko sanonut jotain vai mitä?
      Ikävä
      12
      1561
    5. Teuvo Hakkaraisesta tulee eurovaalien ääniharava

      Persuissa harmitellaan omaa tyhmyyttä
      Maailman menoa
      44
      1558
    6. Miksi kohtelit minua kuin tyhmää koiraa?

      Rakastin sinua mutta kohtelit huonosti. Tuntuu ala-arvoiselta. Miksi kuvittelin että joku kohtelisi minua reilusti. Hais
      Särkynyt sydän
      5
      1348
    7. Turha mun on yrittää saada yhteyttä

      Oot mikä oot ja se siitä
      Suhteet
      9
      1267
    8. "Joka miekkaan tarttuu, se siihen hukkuu"..

      "Joka miekkaan tarttuu, se siihen hukkuu".. Näin puhui jo aikoinaan Jeesus, kun yksi hänen opetuslapsistaan löi miekalla
      Yhteiskunta
      7
      1187
    9. Kyllä poisto toimii

      Esitin illan suussa kysymyksen, joka koska palstalla riehuvaa häirikköä ja tiedustelin, eikö sitä saa julistettua pannaa
      80 plus
      3
      1185
    10. Näkymätöntä porukkaa vai ei

      Mon asuu yksin. Mitas mieltä ootte ?
      Ikävä
      14
      1173
    Aihe