Mitä Hjallis oikein kertoo pienyritysten kohtalosta

Anonyymi

Hjallis Harkimolta täyslaidallinen pienyrittäjien tilanteesta:
YRITTÄMINEN
YHTEISKUNTA
Hjallis Harkimon mukaan hallituksen on vaikea ymmärtää sitä todellisuutta, jossa pienet yritykset ja erityisesti yksinyrittäjät elävät.

Harry Harkimo.KUVA: PETTERI PAALASMAA
Liike Nytin kansanedustaja, liikemies Harry ”Hjallis” Harkimo ryöpyttää kovin sanoin Sanna Marinin (sd) hallituksen yrityksille suuntaamia tukitoimia.

LUE MYÖS
”Ihan älytöntä tämä touhu” – Kansanedustaja Hjallis Harkimo puuttuisi ay-liikkeen lakkokoneeseen, ”joka toimii vuodesta toiseen”
Ylöjärveläinen yrittäjä kävi jo syvällä, mutta sitten tuli kyyneleet silmiin nostattanut 10 000 euron rahoitus: ”Tässä on menty jonkun aikaa aika syvällä henkisesti”
Koronatuet ovat vuosisadan vedätys – Mika Lintilän on syytä katsoa peiliin
Miksi myös Suomen lupaavimmat startupit ja ”koronasta hyötyneet” yritykset saavat Business Finlandin kriisitukea? – Näin vastaavat tukea saaneet menestysyhtiöt
”Viimeisten viikkojen aikana on käynyt selväksi, että hallituksen on vaikea ymmärtää sitä todellisuutta, jossa pienet yritykset ja erityisesti yksinyrittäjät elävät. Ennen kaikkea hallitus ei tajua, millainen on pienten yritysten bisneslogiikka tulo- ja menovirtoineen – ja kuinka vaikeaa yritystoimintaa sopimuksineen ja toimitiloineen on noin vain hetkeksi lopettaa ja sitten taas aloittaa uudelleen. Jos hallitus ymmärtäisi sen, se suuntaisi yksinyrittäjille ja esimerkiksi ravintoloille tukea paljon suunniteltua enemmän ja paljon nopeammin”, hän kirjoittaa Puheenvuoron blogissaan.

Harkimo huomauttaa, että vaikka yrittäjä työllistäisi pelkästään itsensä, se ei silti tarkoita, että hänellä ei olisi pysyviä kuluja.

”Kampaamoilla, kauneushoitoloilla ja erikoisliikkeillä on vuokrakulunsa. Tai mietitään vaikka yhtä tukien väliin pudonnutta ryhmää, taksiyrittäjiä. He ajavat koulukuljetuksia, vanhuspalvelukuljetuksia, firmojen väkeä, vievät ihmisiä ravintoloihin ja pois. Nyt mitään noista ei ole, mutta silti pitäisi maksaa autojen leasing-maksut, tallipaikat ja peruspalkat. Niitä kuluja ei makseta yhdellä 2000 euron kertatuella saati 700 euron työttömyyskorvauksella, johon yrittäjät koronan vuoksi ovat oikeutettuja. Seurauksena on konkursseja ja pian pula taksiyrittäjistä – ja yrittäjistä ylipäänsä.”

Yritysten tukemisen haaste juuri nyt on Harkimon mukaan siinä, että jos tuetaan liian vähän, toiminta loppuu joka tapauksessa.

”Silloin olemme menettäneet sekä yrityksen että sille annetut julkiset tukirahat. Tätä ei hallitus ymmärrä. Meidän pitää rahoittaa yrityksiä mieluummin vähän yli kuin alle yrityksen tarpeen. Sellaisten päätöksien tekeminen vaatii erityistä selkärankaa ja johtajuutta nyt, kun hallitus on jo suututtanut kansan ensimmäisillä tukipäätöksillään.”

Harkimo katsoo, että esimerkiksi Business Finlandin kautta jaetut kovaa keskustelua nostattaneet tuet eivät aidosti tukeneet ”pienyritysten armadaa”.

”Konkurssiaalto on tulossa. Pelastusoperaation pitää alkaa. Niin yksin kuin yhdessä yrittävät suomalaiset ovat sen ansainneet. Kysymys on, onko hallituksella siihen selkärankaa”, Harkimo katsoo.

Myös opetusministeri Li Andersson (vas) on viestittänyt, että että ”julkisten tietojen perusteella näyttää siltä, että yritystuet eivät kohdennu riittävästi niille toimialoille ja yrittäjille, jotka ovat suurimmissa vaikeuksissa koronan takia. Tukiin tarvitaan korjausliike, jotta ne kohdentuvat tarvitseville eikä taitavimmille konsulttihakijoille”.

VTT:n johtava tutkija ja Tampereen yliopiston teollisuusprofessori Arho Suominen puolestaan totesi Uuden Suomen haastattelussa, että Business Finlandin TKI-tuki ei voi kohdentuakaan sinne, minne hallitus antoi ymmärtää.

”Tämä instrumentti ei ole sitä varten. Ei ole Business Finlandin tehtävän mukaista, että he rupeaisivat tukemaan laajalla rintamalla yrityksiä ilman mitään kehittämistavoitetta, ja alkaisivat tukemaan akuuttia kassakriisiä. Se ei ole sellainen työkalu innovaatiojärjestelmässämme”, hän kuvaili.

Hallitus päätti lisäksi perjantaina arvonlisäveron palautuksista yrityksille. Verot on kuitenkin maksettava myöhemmin takaisin korkojen kera.

Lue lisää:

3

<50

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Anonyymi

      No eikö ole sitten ketään, joka SANOISI hallituksen nuorille naisille ja miehille, ettei Suomi kestä enää pienyritysten konkurssiaaltoa ja itsemurhia, niinkuin 1989 - 94 laman aikana ja jälkeen tapahtui.

      • Anonyymi

        Valtion tuki miljoonilla puuhastelevat,,,muka..yrittäjät...joutaakin..veke...


      • Anonyymi

        Ja miten paljon silloin lisää TYÖTTÖMYYTTÄ lisää tulee....?


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Baaritappelu

      Hurjaksi käynyt meno Laffassa. Jotain jätkää kuristettu ja joutunu teholle...
      Kokkola
      49
      4985
    2. Tappo Kokkolassa

      Päivitetty tänään Iltalehti 17.04.2024 Klo: 15:23..Mikähän tämä tapaus nyt sitten taas on.? Henkirikos Kokkolassa on tap
      Kokkola
      23
      3277
    3. Poliisit vaikenee ja paikallinen lehti

      Poliisit vaikenee ja paikallinen lehti ei kerro taposta taaskaan mitään. Mitä hyötyä on koko paikallislehdestä kun ei
      Kokkola
      28
      1412
    4. Miksi tytöt feikkavat saaneensa orgasmin, vaikka eivät ole saaneet?

      Eräs ideologia itsepintaisesti väittää, että miehet haluavat työntää kikkelinsä vaikka oksanreikään, mutta tämä väite ei
      Sinkut
      181
      1245
    5. Mitä ihmettä

      Kaipaat hänessä
      Ikävä
      75
      957
    6. MAKEN REMPAT

      Tietääkö kukaan missä tämmöisen firman pyörittäjä majailee? Jäi pojalla hommat pahasti kesken ja rahat muisti ottaa enna
      Suomussalmi
      24
      878
    7. Kuntoutus osasto Ähtärin tk vuode osasto suljetaan

      5 viikkoa ja mihin työntekijät, mihin potilaat. Mikon sairaalan lopetukset saivat nyt jatkoa. Alavudelle Liisalle tulee
      Ähtäri
      49
      857
    8. Itämaisesta filosofiasta kiinnostuneille

      Itämaisesta filosofiasta kiinnostuneille. Nämä linkit voivat auttaa pääsemään niin sanotusti alkuun. https://keskustel
      Hindulaisuus
      215
      731
    9. Mulla on kyllä

      Järkyttävä ikävä sua. Enkä yhtään tykkää tästä olotilastani. Levoton olo. Ja vähän pelottaa..
      Ikävä
      35
      728
    10. Uskoontulo julistetun evankeliumin kautta

      Ja kun oli paljon väitelty, nousi Pietari ja sanoi heille: "Miehet, veljet, te tiedätte, että Jumala jo kauan aikaa sitt
      Raamattu
      482
      697
    Aihe