Masentuneen ruosumuorin mietteitä

Anonyymi

Olen tällainen tavallinen ruotsinsuomalainen eläkeläismuori. Vaikka töitä tein vuosikymmeniä ei tämä Ruotsi minua rikastuttanut. Nyt on seurana lähinnä kolotukset ja matala mieliala sekä pieni eläke "vaivanpalkkana". Tein Suomen nettisivuilta testin ja sen mukaan kärsin masennuksesta.

Pitkään olen salaa haaveillut Suomeen muutosta, mutta se tuntuu ylitsepääsemättömän raskaalta urakalta. Onko kohtaloni näivettyä tänne ruotsalaiseen vuokra-asuntoon?

En minä niin paljon toivoisi. Pidän luonnosta, puistoista, järvistä ja lukemisesta. Nykyään kun menen ulos näen vieraita ihmisiä, jotka puhuvat vieraita kieliä. Minun kotikaupungista on muuttanut paljon ruotsalaisia pois ja tilalle on tullut maahanmuuttajia ympäri maailmaa. Enää ei meinaa ruotsin kielelläkään pärjätä, kun monet puhuvat sitä niin heikosti ja vaikeasti murtaen. Suomen kielestä voi vain unelmoida. Oman kirjaston suomenkieliset kirjat on jo luettu, eikä niitä enää sinne kuulemma lisää tilata. Onneksi sentään on tämä internetti.

Mikä neuvoksi?

225

5496

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Anonyymi

      Heippa!
      Kuule, monet vanhukset ovat muuttaneet Suomeen takaisin eläkeläisenä. Niin olen minäkin. Olen asunut täällä muutama vuosi nyt ja viihdyn erittäin hyvin! Asuin Ruostsissa melkein koko elämäni ja se oli raistusta sielulle joka päivä. Tulin itte maseentuneeksi asuessa siellä, ja alotin miettiä kuinka voisin muuttaa Suomeen kun tulen eläkkeelle. Aloin katsella asuntoja eri paikkakunnista etuovi.com kautta netistä.
      Jos haluaa ostaa asunnon tänään niin voi saada aika halvalla koska asuntojen hinnat on laskenut rajusti koronaviruksen aikana. Mutta jos haluaa vuokrata asunnon niin voi myös katsoa vuokrattavia asuntoja etuovi.com sivuilla.

      Jos sulla on eläke niin voit anoa skatteverketiltä niin sanottua SINK-skatt , mikä ruotsisksi tarkoittaa Särskild Inkomstskatt mikä tarkoittaa että jos muutat Suomeen vakituseksi sinä saat maksaa 25 prosenttia veroa sun eläkkeestä Ruotsiin, ja ennen kun Ruotsi ottaa veron sun eläkkeestä sinä saat vähentää sun bruttoeläkkeestä noin 3000 kruunua. Se summa mikä jää, siittä maksetaan veron Ruotsiin. Tämä on hyvin edullista meille eläkeläisille.

      Suomi ei verota sinua jos sinun verotus Ruotsissa on suurempi mitä se olisi Suomen verotuksessa. Sun täytyy maksaa pari prosenttia sociaali- ja sairasvakuutusmaksun Suomessa ja myös Yle-veron jos sinun tulot ylittää jonkun tietty rajan.

      On melko helppo saada vuokraasunnon kaikista paikoista jos vuokraa yksityisen antaman asunnon. Mun tuttava kuka etsi asuntoa Tampereelta sai asunnon samana päivänä kun haki sitä. Suomessa satoja tuhansia vuokrattavia asuntoja näin päin.

      Älä koskaan luota ihmisiin ketkä haukku ja varoittaa muuttamasta Suomeen, he ovat ruotsalaistuneita ja ovat Ruotsin antisuomalaisen vaikutushallinnassa. Kun asuin Ruotsissa sain kuulla niin paljon antipropagandaa mediassa ja ihmisiltä Suomen asioista, ja kun muutin Suomeen kaikki enakkoluulot Ruotsissa totesi olla vain kateutta ja vihamielisyyttä että Suomi on onnistunut kaikista parahaiten Pohjoismaista monissa kysymyksissä.

      Muista myös että jos muutat Suomeen, sinä et kait maksa Suomen veronmaksajille mitään, päin vastoin sinä tuots Suomeen varoja sinun eläkkeen myötä. Me paluumuuttajat osteetaan suomalaisia tuotteita meidän rahoilla ja sillä suomalaiset yritykset kasvaakin. Kun maksetaan soiaali- ja sairasvakuutusta Suomessa me emme kustanna veronmaksajia, me ollaan vaan rikkautta Suomelle.

      80 prosenttia suomalaisista ovat mukavia ja ystävällisiä, mutta niinkun kaikissa maissa, ja etukäteen Ruotsissa, Suomessa on pieni sakki mikä on epämukava, mutta sitä oppii tosi ketkä ovat reiluja ja rehellisiä nopeesti.

      Suomen kaupat ja liikkeet ovat maailman parhaat minun mielestä. Ne on niin hyvin hoidettuja ja siistiä kaiken tavoin. Täällä on erityisesti ne isommat suurmarkkinat kuten Prisma, CityMarket, S-Market ja muita, mitkä ovat aivan eri luokkaa mitä Ruotsin suurmarkkinat ovat. Mutta vaan se että Suomen elintarvikkeet ovat suuresti ruotsalaisia brändejä, mutta mä ostan melkein aina suomalaisia tuotteita, se tuntuu turvallisemmaksi.

      Suomen luonto on valtavan kaunis. Täällä kun on kaikissa kaupunginlähestyvillä suuria järviä, ja pieniä myös, niin kesällä nauttii kaikenlaisista piknik-matkoista järvenrannalle. Mun kaupungissa hoidetaan kaikki puistot ja kaikki ulkopaikat aivan mainiosti. Täällä kun joku tuhraa seinäiä jossain niin sen poisettaan 24 tunnin sisällä. Tuhraajat on oppinut sen että se ei kannata tuhrata koska otetaan heti pois sen, niin he kyllästyy. Muuten kaikki on puhtaata ja nättiä kaupungilla ja useammassa kaupungissa on kaupungin teatterit missä näkee kaikenlaisia mukavia näytelmiä. Kävin katselemassa stand-up komiikkaa viime talvena ja oli se mahtava fiilis kun omassa maassa ja omalla kielellä saa kuunnella ja naurata komiikkaa.
      Suomessa on aivan mahtavan mukava karaokekulttuuri monessa kahvibaarissa. Sinne voi mennä kuuntelemaan kaikenlaista musiikkia ja voi mennä laulamaan itse jos niin huvittaa. Kahvibaareissa voi nauttia kahvia tai vaikka kaljan tai lasillisen viiniä, ja rupatella kaikenlaisten mukavien ihmisten kanssa. Suomalaiset on hyviä alkamaan rupatella tuntemattomien ihmisten kanssa ja eivät ujostele sitä jos olet suomalainen. Rutsissa ihmiset eivät koskaan ota yhteyttä jos he näkee ulkomaalaisen ulkonäöstä, sen sain itte kokeilla koko elämäni siellä.

      Käy vaan katselemassa asuntoja etuovi.com sivuilla ja eti mistä haluat käydä katselemassa. Sivustolla on paljon kuvia asunnoista, ja sieltä voit ottaa yhteyttä mäklareihin tai vuokraajaan soittamalla tai lähettää viestin.

      Kun muutin tänne, kaikki oli hyvin helppoa järjestää. Menin rekisteröimään itseni maistraattiin, hankin suomalaisen henkilökortin, avasin uuden pankkitilin, kävin verotoimistossa jne ja kaikki toimi niin helposti että ei ollut mitään hankaluuksia viranomaisien kanssa. Että Suomi on aivan hyvä maa meille suomalaisille, niin älä pelkää, ala vaan toimimaan sinun haaveita päästä kotiin taas! Terve tullut!

      • Anonyymi

        Lämmin Kiitos Sinulle! 🙂❤️


      • Anonyymi

        Hyvä että kerroit meille salaisen haaveesi. Enää se ei ole salainen, eikä sen tarvitse ollakaan. Minäkin kannustan sinua miettimään, haluatko jäädä muuttaa Suomeen, jäädä Ruotsiin vai tehdä jotain muuta. Alla ei kannata jäädä ikuisiksi ajoiksi pelkästään haaveilemaan. Ei Suomeen muutto ole ollenkaan niin hankalaa kuin joskus kuulee väitettävän.

        PS. Muistathan pitää huolta itsestäsi. Jos masennus on tarpeeksi hankala, saatat tarvita ammattilaisen apua. Vertaistukea voit löytää suomen kielelläkin ainakin Internetistä. Sinun suomen kieli on erittäin hyvää. Ehkä se johtuu lukemisesta!


      • Anonyymi

        Minä asuin Ruotsissa vain kaksi kesää kesätöiden vuoksi ja sitten yhden vuoden vaihto-opiskelijana vuosituhannen vaihteen tienoilla. Olihan se mielenkiintoista ja kielitaito kehittyi tosi paljon, mutta yhtään ei tehnyt mieli jäädä siihen maahan pysyvästi asumaan. Minulla oli ihan erilainen tilanne palata Suomeen, koska se oli ollut koko ajan suunnitelmana eikä minulla ollut edes huonekaluja mukana Ruotsissa, koska sain asua valmiiksi kalustetussa asunnossa.

        Kommentoin kuitenkin sitä, että en minä ainakaan osta ruotsalaisia elintarvikkeita suomalaisista kaupoista juuri koskaan. On niitä siellä jonkin verran, mutta ostan tarkoituksella muita - lähinnä suomalaisia tuotteita tähän malliin:

        - Kahvi: Paulig
        - Tee: Nordqvist
        - Leivät & leipomotuotteet: Oululainen, Fazer, Maalahden limppu, Leivon leipomo, Rosten, Perheleipuri Salonen, Sinuhe, KakkuGalleria, Jyväshyvä, Linkosuo yms.
        - Maitotuotteet: Valio, Juustoportti, Kaslink, Riitan Herkku, Maitokolmio, Maitomaa, pienjuustolat yms.
        - Vihannekset: pääosin kotimaisia, jos ostan ulkomaisia suosin esim. itäeurooppalaisia maita kuten Viroa ja Unkaria. Esimerkiksi kevään ensimmäiset varhaisperunat ostan mieluummin virolaisina kuin ruotsalaisina.
        - Hedelmät: eri maista, mutta esim. omenat pääosin kotimaisia
        - Pakasteet: Apetit (hyvin harvoin jos koskaan täytyy turvautua Findukseen)
        - Lihatuotteet: Atria, HkScan, Snellman, Helsingin makkaratehdas, Wursti, kotimaiset lihat palvelutiskistä (esim. luomulammas)
        - Kalatuotteet: Jalostajan silli, Hätälä, Kalaneuvos, Heimon Kala, kotimaisten kalastajien kalat suoraan palvelutiskiltä/torilta, kalapuikot Apetitilta
        - Kasvirasvat: Raisio, Apetit, Virgino, Alavuden öljynpuristamo
        - Juomat: Pienpanimot, Laitilan Wirvoitusjuomatehtaan limut, Finn Spring, Olvi, kotimaiset siiderin tuottajat yms.
        - Kananmunat: vain kotimaisia munia ja mieluiten luomua!
        - Jauhot ja hiutaleet: Myllyn Paras, Helsingin Mylly, Vääksyn Mylly, Raisio, Finnamyl, Pohjolan peruna, Korpelan mylly, SunSpelt
        - Karkit: Fazer, Halva, Brunberg, Kouvolan laku, Makulaku, Dammenberg, Goodio, monet artesaanisuklaatehtaat
        - Muuta: mausteet (mm. Meira), etikat (Rajamäen), nyhtökaura (Gold& Green), Sallinen (pähkinöitä) jne.

        Ei ole yhtään vaikeaa täyttää ostoskärryt kotimaisilla tuotteilla. Myös kauppaketjut ovat viime aikoina helpottaneet asiaa lisäämällä kotimaisia tuotteita myyntiin. Esimerkiksi S-ryhmä perusti Kotimaista-tuotemerkin, joka helpottaa kotimaisten tuotteiden löytämistä kaupoista ja on myös laskenut useiden tuotteiden hintoja. S-ryhmän asiakkailla on myös mahdollisuus ottaa käyttöön mobiiliaplikaatio (S-mobiili), jonka avulla on helppo seurata omia ostoksia (mm. kotimaisuusaste ja ympäristöystävällisyys). Myös Keskon Pirkka-sarjaan on viime vuosina tullut paljon uusia kotimaisia tuotteita.

        Lidlissäkin on hyviä suomalaisia ruokia nykyään. Suomessa aloittaessahan Lidl myös lähinnä ulkomaisia ja pääosin saksalaisia ruokia. Nykyään Lidl myös vie suomalaisia ruokia ulkomaille (esim. Saksaan). Käyn Lidlissä vain harvoin.

        Eurostatin hintavertailun mukaan Ruotsin ja Suomen ruokien hintaso on lähes samalla tasolla. Suomen sisäisissä hintavertailuissa S-ryhmän Prisma on usein halvin. Jos muuttaa Suomeen kannattaa hankkia S-bonuskortti tai Keskon Plussa-kortti tai molemmat. Korttien omistajille on omia tarjouksia ja ostoksia keskittämällä saa taloudellista hyötyä. S-ryhmän kanta-asiakkaana ovat itse asiassa omistajia (esim. minä 🙂) ja omistajat pääsevät vaikuttamaan myös äänestämällä sekä muutenkin. Bonuksia voi kartuttaa myös mm. vakuutusten, rautakauppaostosten, urheilukaupoojen, ravintoloiden, hotellien ynnä monien muiden ostoksista. Sekä Keskolla että S-ryhmällä on myös hyvät asiakaslehdet (Pirkka ja Yhteishyvä), joita voi muuten lukea ilmaisina nettilehtinä myös Ruotsissa. Niissä on mm. tosi hyviä reseptejä ja muutenkin kivoja juttuja Suomesta.

        https://www.patarumpu.fi/2014/03/12/s-ryhma-tuo-markkinoille-uuden-kotimaista-merkin/

        https://www.k-ruoka.fi/artikkelit/pirkka/pirkka-sarjasta-loydat-helposti-kotimaista

        PS. Jotkut tuotemerkit, joita moni pitää ruotsalaisena ovat itse asiassa aina olleet suomalaisia tai ovat viime vuosina siirtyneet suomalaiseen omistukseen. En viitsi niitä tässä kuitenkaan mainita. Saavat ruotsinmieliset olla ostavinaan ruotsalaisia tuotteita 😉


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Lämmin Kiitos Sinulle! 🙂❤️

        (Lämmin Kiitos Sinulle! 🙂❤️?)

        Oletko se sinä kuka kirjoitit alkuviestin?

        On tosi mukava että joku tykkäsi hyvää! Kiitos tuhannet!


      • Anonyymi

        Ihan kiva oli lukea kirjoituksesi , itsekkin haaveillut Suomeen muuttoa, muta pelännyt kaikkia rahallisia muutoksia joita pienen eläkkeen kanssa pitäisi hoitaa, eikä kenelläkään täällä missä asun ole mitään tietoa asiasta. Ja jokainen sanoo että hulluko olet kun haaveilet Suomeen muuttamista
        Joten kunhan uskaltaisi ottaa askeleen kotimaahan , pelko kyllä että onko sitä yhtä yksinäinen sielläkin kun täällä vieraassa maassa .
        Ja että miten sitä pärjää pienen eläkkeen kanssa , vaikka on koko elämän tehnyt tärkeää työtä täällä..joten paljon ajatuksia näistä asioista on joka päivä.
        Ja kun en itsekkään ole mikään älypää näiden kaikkien asioittensa kanssa niin sitä vaan kököttää samoissa rutiineissa täälllä ja pelkää mitä tulevaisuus tuontullessaan.


      • Anonyymi

        Kiitos sinulle, niin mukava!!


      • Anonyymi

        Kyllä Suomi pätee vielä hyvin no matter what....


    • Anonyymi

      Kuule muori, tekstisi olisi voinut olla minun kirjoittama. Oli ihan tutut ajatukset. Meitä on varmaan muutakin. En vielä tiedä, miten selätän oman masennuksen ja kotimaan kaipuun. Toivotan sinulle voimia & viisautta. Minua auttaa ulkokävelyt ja luonnon tarkkailu nyt kun on taas kukkia ja lehdet puissa. Ihmisiä olen alkanut täällä Ruotsissa ihan välttämään, ettei aina vaan tule paha mieli.
      Parhain terveisin, toinen masentunut ruosumuori.

      • Anonyymi

        Pienissä kaupungeissa, kuten esimerkiksi Sastamalassa kaupungillakin on tosi paljon ihan edullisia vuokra-asuntoja tarjolla. Jos ei halua vuokrataloon, myös yksityisiltä on saatavissa edullisia vuokra-asuntoja. Täällä Suomessa Kansalaisopistot ovat hyviä paikkoja tutustua paikallisiin tai joku eläkeläiskerho. Nyt koronan takia kaikki harrastukset ovat vähän katkolla, mutta kävellähän aina voi ainakin. Tori.fi on Suomen yleisin kauppapaikka, myös vuokra-asunnoille tai Vuokra-ovi.com.


    • Anonyymi

      Voihan eläkemuori muuttaa pois vuokra-asunnostaan vaikka Haaparantaan. Siellä pärjäisit ruotsalaisella eläkkeelläsi, koska Suomessa vuokra-asunnossa et tule senkään vertaa pärjäämään ruotsalaisella eläkkeelläsi.
      Haaparannalla pystyt seurustelemaan kanssaihmisten kera ja esimerkiksi terveyskeskuksessa myös suomenkielellä.

      • Anonyymi

        Mitä tarkoitat tällä? Mitkä konkreettiset asiat aiheuttavat eron Ruotsin puolella ja Suomen puolella pärjäämisen välille? Tarkoitatko pelkästään taloudellisia asioita vai jotain muitakin asioita?


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Mitä tarkoitat tällä? Mitkä konkreettiset asiat aiheuttavat eron Ruotsin puolella ja Suomen puolella pärjäämisen välille? Tarkoitatko pelkästään taloudellisia asioita vai jotain muitakin asioita?

        Niin, siinäpä sinulla onkin miettimistä tälle päivälle.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Niin, siinäpä sinulla onkin miettimistä tälle päivälle.

        Harmi ettet vastannut. Tiedän nimittäin monia Ruotsista Suomeen muuttaneita ikäihmisiä ja ihan hyvin he Suomessa pärjäävät.

        Mutta minustakin Haaparantaan muuttaminenkin on oikein hyvä vaihtoehto. Tarkoitan että jos kokee, ettei viihdy nykyisellä kotipaikkakunnalla, niin paikan vaihto voi olla hyvä ratkaisu. Toinen muori totesi monien entisten asukkaiden muuttaneen pois kotipaikkakunnaltaan ja vieraiden kielten puhujia tulleen tilalle. Haaparannalla selvä enemmistö asukkaista taitaa olla ruotsin tai suomen kielen puhujia. Moni osaa molemmat kielet.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Harmi ettet vastannut. Tiedän nimittäin monia Ruotsista Suomeen muuttaneita ikäihmisiä ja ihan hyvin he Suomessa pärjäävät.

        Mutta minustakin Haaparantaan muuttaminenkin on oikein hyvä vaihtoehto. Tarkoitan että jos kokee, ettei viihdy nykyisellä kotipaikkakunnalla, niin paikan vaihto voi olla hyvä ratkaisu. Toinen muori totesi monien entisten asukkaiden muuttaneen pois kotipaikkakunnaltaan ja vieraiden kielten puhujia tulleen tilalle. Haaparannalla selvä enemmistö asukkaista taitaa olla ruotsin tai suomen kielen puhujia. Moni osaa molemmat kielet.

        Samoissa mietteissä täällä toinen mummo.

        Olisi mahdollisuus ottaa äidin perintönä kesämökki Keski-Savosta, olisi pikkusen maata, lammenranta, sauna ja mökki piharakennukset. On kyllä kaukana asutuksesta. Tässä mietin että ottaisiko. Olisihan siinä kesällä lapsille ja lapsenlapsille paikkaa.
        Tekisi minunkin mieli muuttaa takaisin Suomeen, ainakin osittain. Kun on lapset ja lapsenlapset täällä, niin en halua kokoaikaiseksi kuitenkaan.

        Ikää on 70, vielä ehtisi, kun olen kunnossa.
        Onko jollain kokemusta että miten toimii jos olisi kesäisin Suomessa ja talvisin ruotsissa.
        Toinen mahdollisuus olisi vuokrata huoneisto Länsi-Suomesta niin että pääsisi käymään lasten ja lastenlasten luona.

        Oli minulla suuret haaveet kun muutin tänne, pettynyt olen että on ollut niin paljon suoraan sanoen syrjintää, ei ole ruotsalaisia oikeita ystäviä saanut. Kyllä ruotsalaiset eivät hyväksy suomalaista ihmisenä, pelkkänä työntekijänä vaan. Omissa oloissani olen pyörinyt enimmäkseen.

        Olipa mukava lukea miten hyvin Suomeen muutto on onnistunut. Kiitos!
        Vielä ehtisin minäkin ennenkuin olen liian vanha.

        Mitähän tekisin tuon perintökesämökin kanssa?


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Samoissa mietteissä täällä toinen mummo.

        Olisi mahdollisuus ottaa äidin perintönä kesämökki Keski-Savosta, olisi pikkusen maata, lammenranta, sauna ja mökki piharakennukset. On kyllä kaukana asutuksesta. Tässä mietin että ottaisiko. Olisihan siinä kesällä lapsille ja lapsenlapsille paikkaa.
        Tekisi minunkin mieli muuttaa takaisin Suomeen, ainakin osittain. Kun on lapset ja lapsenlapset täällä, niin en halua kokoaikaiseksi kuitenkaan.

        Ikää on 70, vielä ehtisi, kun olen kunnossa.
        Onko jollain kokemusta että miten toimii jos olisi kesäisin Suomessa ja talvisin ruotsissa.
        Toinen mahdollisuus olisi vuokrata huoneisto Länsi-Suomesta niin että pääsisi käymään lasten ja lastenlasten luona.

        Oli minulla suuret haaveet kun muutin tänne, pettynyt olen että on ollut niin paljon suoraan sanoen syrjintää, ei ole ruotsalaisia oikeita ystäviä saanut. Kyllä ruotsalaiset eivät hyväksy suomalaista ihmisenä, pelkkänä työntekijänä vaan. Omissa oloissani olen pyörinyt enimmäkseen.

        Olipa mukava lukea miten hyvin Suomeen muutto on onnistunut. Kiitos!
        Vielä ehtisin minäkin ennenkuin olen liian vanha.

        Mitähän tekisin tuon perintökesämökin kanssa?

        Todella hyvin kirjoitit tämän: "Kyllä ruotsalaiset eivät hyväksy suomalaista ihmisenä, pelkkänä työntekijänä vaan." Minulla on nimittäin ihan samanlainen olo.

        Ruotsalaiset aikoinaan olivat kiinnostuneita vain ammatistani ja työpaikastani, mutta eivät minusta ihmisenä saati kotimaastani Suomesta. Huvitti usein kun monet ruotsalaiset kehuivat monikulttuurisuutta ja mainitsivat, että maahanmuuttajien avulla oppii uusia asioita eri kulttuureista. Ei Ruotsissa kukaan koskaan osoittanut kiinnostusta Suomea tai suomalaista kulttuuria kohtaan. Jos jotain kysyivät, niin nekin asiat koskivat lähinnä Ruotsia tyyliin "myydäänkö Suomessa Maraboun tuotteita". No, minä muutinkin sitten takaisin Suomeen, enkä ole katunut. Ruotsin puolella vietetyt vuodet ovat ihan kiva muisto ja kyllä siellä maailmankuva avartui.

        Perintömökkiä kannustaisin miettimään todella tarkasti. Minusta kuulostaa erinomaiselta, että sinulla on vaihtoehtona huoneisto Länsi-Suomesta. Kannustaisin kehittämään jopa useamman vaihtoehdon. Minulla on tapana laittaa vaihtoehtoja oikein paperille, selvittää yksityiskohtia (kulut, tuotot, ylläpitovaivat yms.) ja kerätä vaihtoehtojen alle plussia & miinuksia. Sillä tavalla ajatukset usein kirkastuvat.

        Mökit ovat ihania. Keski-Suomen mökkipaikka kuulostaa todella rauhalliselta paikalta. Siellä on varmasti ihana viettää aikaa. Toisaalta näen siinä myös uhkia. Jaksaisivatko lapset & lapsenlapset reissata sinne? Kuinka usein he siellä kävisivät? Viihtyisiväykö he siellä pidempään? Entä mökin ylläpito? Kuka tai ketkä huolehtivat rakennuksista? Onko puutöitä? Täytyykö rakennuksia korjata lähiaikoina? Entä 10 vuoden sisällä? Onko sinulla ajokortti? Jaksatko tehdä mökillä fyysisiä töitä? Onko mökki ja pihapiiri sopiva ympäristö iän myötä, kun voimat todennäköisesti vähenevät ja saattaa tulla jopa liikunta rajoitteita? Entä jos menettää ajokortin syystä tai toisesta?

        En tiedä, mitä aluetta Länsi-Suomesta mietit, mutta mietin myös huoneiston ostamista yhtenä vaihtoehtona. Joillain paikkakunnilla huoneistot ovat hyvin edullisia, tosin sitten mukana tulee omistajan velvollisuudet. Toisaalta huoneistoa voisi helpommin vuokrata eteenpäin esimerkiksi talviaikana jollekin opiskelijalle tms. Huoneiston osalta kun kannattaa tietysti miettiä monia asioita, kuten jäisikö asuminen pelkkiin kesiin vai viettäisitkö siellä myöhemmin aikaa syys-talvi-kevät -kaudellakin. Olisiko huoneistossa tilaa lapsille ja/tai lapsenlapsille tai löytyisikö heille läheltä jokin muu majoitus? Olisiko välimatka sellainen, että lapsenlapset voisivat kouluiässä tehdä koko matkan tai osan matkasta ilman vanhempiaan (esim. päivälaivalla tai lentokoneella)? Löytyisikö huoneiston läheltä mukavaa ajanvietettä sinulle? Entä lapsille/lapsenlapsille?

        En tiedä, missä päin Ruotsia lapsenlapsiasi asuu. Ruotsista tulee kuitenkin laivoja Suomen puolelle mm. Maarianhaminaan, Turkuun, Naantaliin ja Vaasaan. Helsinki ei enää ole Länsi-Suomea 🙂 Tornioon tietenkin pääsee maitse. Saattaisi olla järkevä katsella asuntojen osto- ja vuokrahintoja Länsi-Suomesta eri paikkakunnilta. Jotkut ruotsinsuomalaiset ovat ensin kokeilleet jotain paikkakuntaa (esim. Kristiinankaupungissa tiedän eräät) ennenkuin päättivät hankkia kakkosasunnon sieltä. Nykyään on mm. Airbnb-asuntoja helposti saatavilla. Katselisin rohkeasti Suomen paikkakuntia satamakaupunkien ulkopuoleltakin. Esimerkiksi Saloon on Turusta helppo matka junalla, kuten myös Karjaalle. Toisaalta Turun lähellä on myös kivoja paikkoja kuten Parainen, Masku, Piikkiö, Paimio, Säkylä, Köyliö, Yläne & Porin ja Rauman seudut. Tietääkseni useimmille paikkakunnille on Turusta hyvät julkisen liikenteen yhteydet. Julkisia yhteyksiä kannattaa miettiä, vaikka auto olisikin käytössä. Vaasan läheisyydessä on myös todella kauniita paikkoja, joista monet myös hyvin edullisia.

        Jos joku suunnitelma alkaa tuntua hyvältä, kannattaa lueskella suomalaisia nettikeskusteluita ja nettisivuja asunnon/mökin ostamisesta ja myymisestä, kuntien nettisivuja, oman asunnon vuokraamiseen liittyviä sivuja jne. Suomessa on tietenkin myös ammattilaisia, jotka voivat hoitaa asioita: asuntojen välittäjät myyvät ja ostavat, remonttifirmat remontoivat, vuokravälittäjät voivat huolehtia asunnon vuokraamisesta jne.

        Jos olet kiinnostunut viettämään aikaa Suomessa vain kesäisin ja vain rajatusti, sinulle voisi löytyä paikka esimerkiksi kalustetusta Airbnb-asunnosta. Se on hyvä keino tutustua vaikka useampaan paikkakuntaan. Onko päätöksenteossa kiire? Onko mahdollista säilyttää mökki suvun yhteisenä mökkinä? Paljon kysymyksiä, mutta miettimällä löydät varmasti vastauksia.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Todella hyvin kirjoitit tämän: "Kyllä ruotsalaiset eivät hyväksy suomalaista ihmisenä, pelkkänä työntekijänä vaan." Minulla on nimittäin ihan samanlainen olo.

        Ruotsalaiset aikoinaan olivat kiinnostuneita vain ammatistani ja työpaikastani, mutta eivät minusta ihmisenä saati kotimaastani Suomesta. Huvitti usein kun monet ruotsalaiset kehuivat monikulttuurisuutta ja mainitsivat, että maahanmuuttajien avulla oppii uusia asioita eri kulttuureista. Ei Ruotsissa kukaan koskaan osoittanut kiinnostusta Suomea tai suomalaista kulttuuria kohtaan. Jos jotain kysyivät, niin nekin asiat koskivat lähinnä Ruotsia tyyliin "myydäänkö Suomessa Maraboun tuotteita". No, minä muutinkin sitten takaisin Suomeen, enkä ole katunut. Ruotsin puolella vietetyt vuodet ovat ihan kiva muisto ja kyllä siellä maailmankuva avartui.

        Perintömökkiä kannustaisin miettimään todella tarkasti. Minusta kuulostaa erinomaiselta, että sinulla on vaihtoehtona huoneisto Länsi-Suomesta. Kannustaisin kehittämään jopa useamman vaihtoehdon. Minulla on tapana laittaa vaihtoehtoja oikein paperille, selvittää yksityiskohtia (kulut, tuotot, ylläpitovaivat yms.) ja kerätä vaihtoehtojen alle plussia & miinuksia. Sillä tavalla ajatukset usein kirkastuvat.

        Mökit ovat ihania. Keski-Suomen mökkipaikka kuulostaa todella rauhalliselta paikalta. Siellä on varmasti ihana viettää aikaa. Toisaalta näen siinä myös uhkia. Jaksaisivatko lapset & lapsenlapset reissata sinne? Kuinka usein he siellä kävisivät? Viihtyisiväykö he siellä pidempään? Entä mökin ylläpito? Kuka tai ketkä huolehtivat rakennuksista? Onko puutöitä? Täytyykö rakennuksia korjata lähiaikoina? Entä 10 vuoden sisällä? Onko sinulla ajokortti? Jaksatko tehdä mökillä fyysisiä töitä? Onko mökki ja pihapiiri sopiva ympäristö iän myötä, kun voimat todennäköisesti vähenevät ja saattaa tulla jopa liikunta rajoitteita? Entä jos menettää ajokortin syystä tai toisesta?

        En tiedä, mitä aluetta Länsi-Suomesta mietit, mutta mietin myös huoneiston ostamista yhtenä vaihtoehtona. Joillain paikkakunnilla huoneistot ovat hyvin edullisia, tosin sitten mukana tulee omistajan velvollisuudet. Toisaalta huoneistoa voisi helpommin vuokrata eteenpäin esimerkiksi talviaikana jollekin opiskelijalle tms. Huoneiston osalta kun kannattaa tietysti miettiä monia asioita, kuten jäisikö asuminen pelkkiin kesiin vai viettäisitkö siellä myöhemmin aikaa syys-talvi-kevät -kaudellakin. Olisiko huoneistossa tilaa lapsille ja/tai lapsenlapsille tai löytyisikö heille läheltä jokin muu majoitus? Olisiko välimatka sellainen, että lapsenlapset voisivat kouluiässä tehdä koko matkan tai osan matkasta ilman vanhempiaan (esim. päivälaivalla tai lentokoneella)? Löytyisikö huoneiston läheltä mukavaa ajanvietettä sinulle? Entä lapsille/lapsenlapsille?

        En tiedä, missä päin Ruotsia lapsenlapsiasi asuu. Ruotsista tulee kuitenkin laivoja Suomen puolelle mm. Maarianhaminaan, Turkuun, Naantaliin ja Vaasaan. Helsinki ei enää ole Länsi-Suomea 🙂 Tornioon tietenkin pääsee maitse. Saattaisi olla järkevä katsella asuntojen osto- ja vuokrahintoja Länsi-Suomesta eri paikkakunnilta. Jotkut ruotsinsuomalaiset ovat ensin kokeilleet jotain paikkakuntaa (esim. Kristiinankaupungissa tiedän eräät) ennenkuin päättivät hankkia kakkosasunnon sieltä. Nykyään on mm. Airbnb-asuntoja helposti saatavilla. Katselisin rohkeasti Suomen paikkakuntia satamakaupunkien ulkopuoleltakin. Esimerkiksi Saloon on Turusta helppo matka junalla, kuten myös Karjaalle. Toisaalta Turun lähellä on myös kivoja paikkoja kuten Parainen, Masku, Piikkiö, Paimio, Säkylä, Köyliö, Yläne & Porin ja Rauman seudut. Tietääkseni useimmille paikkakunnille on Turusta hyvät julkisen liikenteen yhteydet. Julkisia yhteyksiä kannattaa miettiä, vaikka auto olisikin käytössä. Vaasan läheisyydessä on myös todella kauniita paikkoja, joista monet myös hyvin edullisia.

        Jos joku suunnitelma alkaa tuntua hyvältä, kannattaa lueskella suomalaisia nettikeskusteluita ja nettisivuja asunnon/mökin ostamisesta ja myymisestä, kuntien nettisivuja, oman asunnon vuokraamiseen liittyviä sivuja jne. Suomessa on tietenkin myös ammattilaisia, jotka voivat hoitaa asioita: asuntojen välittäjät myyvät ja ostavat, remonttifirmat remontoivat, vuokravälittäjät voivat huolehtia asunnon vuokraamisesta jne.

        Jos olet kiinnostunut viettämään aikaa Suomessa vain kesäisin ja vain rajatusti, sinulle voisi löytyä paikka esimerkiksi kalustetusta Airbnb-asunnosta. Se on hyvä keino tutustua vaikka useampaan paikkakuntaan. Onko päätöksenteossa kiire? Onko mahdollista säilyttää mökki suvun yhteisenä mökkinä? Paljon kysymyksiä, mutta miettimällä löydät varmasti vastauksia.

        Kiitos paljon näkökohdista!

        Vaikka kiehtoo lammenranta, niin käytännössä taitaa tosiaan tulla liian hankalaksi pitää kunnossa mökkiä, varsinkin kun olen yksineläjä. Voisihan sitä mökkiä silti säilyttää jos lapset haluaisivat ruveta sitä hoitamaan yhdessä.

        Parempi minulle silloin hankkia talviasuttava osake Länsi-Suomesta tai Airbnb-asunto, niin että laivalla pääsee kätevästi. Tuota Airbnb-asunto-mahdollisuutta en ollut tullut ajatelleeksikaan, olipa hyvä kun otit esille! Turku olisi parempi satama, on lyhyempi matka laivallakin.

        Totta, että maailmankatsomus on avartunut täällä Ruotsissa ollessa.
        Mutta nyt kun lapset ovat jo omillaan, on aika miettiä omaa hyvääoloaan ja että miten viihtyy. Ruotsinkielestä en ole ikinä tykännyt.

        Ei täällä Ruotsissa minusta tule milloinkaan suosittu omana itsenäni, Suomessa käydessäni olen aina pidetty ihan oikeasti. Täällä olen arvokas sen verran kuin minusta saavat hyötyä ruotsalaiset ja heidän juttujen kuuntelijana. Kun muutin tänne, niin ei kukaan ollut kiinnostunut minun historiasta, vaan koko ajan pälpättivät omia juttujaan.

        Rupean heti toimeen, vielä jaksan ja ehdin.
        Laivat kulkee ja osan aikaa voin Ruotsissa olla ja toisen osan Suomessa. Lapsenlapset saavat käydä mummolassa Suomessa, puhuvat kaikki suomea. Ja itse reissaan Ruotsiin, on tuota Itämerta tullut kynnettyä.

        Hyvää koronaa kaikille!
        Kyllä se kesä tulee niin sinne kuin tännekin!


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Kiitos paljon näkökohdista!

        Vaikka kiehtoo lammenranta, niin käytännössä taitaa tosiaan tulla liian hankalaksi pitää kunnossa mökkiä, varsinkin kun olen yksineläjä. Voisihan sitä mökkiä silti säilyttää jos lapset haluaisivat ruveta sitä hoitamaan yhdessä.

        Parempi minulle silloin hankkia talviasuttava osake Länsi-Suomesta tai Airbnb-asunto, niin että laivalla pääsee kätevästi. Tuota Airbnb-asunto-mahdollisuutta en ollut tullut ajatelleeksikaan, olipa hyvä kun otit esille! Turku olisi parempi satama, on lyhyempi matka laivallakin.

        Totta, että maailmankatsomus on avartunut täällä Ruotsissa ollessa.
        Mutta nyt kun lapset ovat jo omillaan, on aika miettiä omaa hyvääoloaan ja että miten viihtyy. Ruotsinkielestä en ole ikinä tykännyt.

        Ei täällä Ruotsissa minusta tule milloinkaan suosittu omana itsenäni, Suomessa käydessäni olen aina pidetty ihan oikeasti. Täällä olen arvokas sen verran kuin minusta saavat hyötyä ruotsalaiset ja heidän juttujen kuuntelijana. Kun muutin tänne, niin ei kukaan ollut kiinnostunut minun historiasta, vaan koko ajan pälpättivät omia juttujaan.

        Rupean heti toimeen, vielä jaksan ja ehdin.
        Laivat kulkee ja osan aikaa voin Ruotsissa olla ja toisen osan Suomessa. Lapsenlapset saavat käydä mummolassa Suomessa, puhuvat kaikki suomea. Ja itse reissaan Ruotsiin, on tuota Itämerta tullut kynnettyä.

        Hyvää koronaa kaikille!
        Kyllä se kesä tulee niin sinne kuin tännekin!

        Jos mökkiä ei tule itse käytettyä kovin paljon tai joinain vuosina ollenkaan, sitäkin voi vuokrata muille. Siis jos siitä ei halua kokonaan luopua myymällä.

        Kannattaa selvittää, löytyykö sieltä Keski-Suomesta joku yritys, joka ottaa mökkejä vuokrattavakseen. Sellaisia yrityksiä kuulemma on, jotka huolehtivat mökkien vuokralaisten hankkimisesta ja tarvittaessa myös mökkien siivouksesta ja pienistä huoltotehtävistä. Se palvelu tietenkin maksaa, mutta siitä pitäisi kuitenkin mökin omistajankin tienata jotain. Tietenkin silloin täytyisi sietää, että omalla mökillä majoittuu vaihtuvia vuokralaisia. Asia pitäisi siis huomioida mökin sisustuksessa ja vastaavissa asioissa. Toinen vaihtoehto voi olla vuokrata mökkiä pitkäaikaisesti esim. vuodeksi, kahdeksi tai vaikka viideksi vuodeksi, jos itsellä ja lähipiirillä on sellainen tilanne ettei mökkiä käytetä, mutta siitä ei haluta luopuakaan.

        Kannattaa keskustella lasten kanssa, mutta muistaa että nuorten mielipiteet voivat muuttua nopeastikin. Kun lapsenlapsille tulee lisää ikää, he kiinnostuvat eri asioista. Myös yhteiskunnalliset asiat kuten ilmastonmuutos tai lentohintojen nousu voivat nopeastikin vaikuttaa asioihin niin, että lähimatkailun suosio nousee tai laskee. Ensisijaisesti tekisin päätökset omaa elämää ja hyvinvointia ajatellen.

        Onpa muuten mukava kuulla, että lapsenlapset kun puhuvat suomea!


      • Anonyymi

        Haaparannassa asuu monia ruotsinsuomalaisia, jotka ovat ruotsinmielisiä ja kannattavat pan-scandinaviaa.

        Suosittelen masentuneille ruosu-mummoille ja -vaareille muuttamista Suomeen, jos kerran on Suomea ikävä. Suomesta löytyy hyvinkin edullisia asuntoja ja asuminen on yleensä suurin kuluerä elinkustannuksissa. Kalliimpaa se asuminen Ruotsissa on ainakin niissä paikoissa, joiden hintoja minä olen tutkinut.

        Ruotsinmielisten kannattaa toki pysyä Ruotsissa, sillä sehän on heidän paratiisinsa.


      • Anonyymi

        Ei se välttämättä mene niin, etteikö Suomessa voisi pärjätä pienellä eläkkeellä. Kannattaa ottaa yhteyttä Suomi-Seuran seniorineuvoja Helena Balashiin.

        Jos on riittävän pieni eläke, ei tarvitse maksaa mitään veroa Suomeen.

        Varsinkin pienemmillä paikkakunnilla on edullisia vuokra-asuntoja. Silti niillä paikkakunnilla on ihan riittävät palvelut. Suomen kieltä saa puhua ja nättiä luontoa on varmasti ympärillä. Kerronpa tässä muutaman esimerkin.

        --- Esimerkki Nro 1. ---

        Kouvolaan nykyisin kuuluvassa Inkeroisissa on vuokra-asuntoja (yksiöitä) jo alle 200 eurolla. Siis vuokra per kuukausi on alle 200€ Jokipellontie 8:n yksiköissä. Vuokranantaja on Kouvolan Asunnot Oy, joka on kunnallinen vuokrayhtiö Kouvolassa. tuo Jokipellontie sijaitsee Kymijoen sivujoen rannassa, mutta ei Kymijoen varteen ole kuin ehkä puoli kilometriä. Vuokrataloilta on 100-200 metriä kahteen ruokakauppaan (K- market ja S-market). Juna-asemalle on noin 500 metrin matka. Taajamajunalla pääsee Kotkaan ja Kouvolaan. Ainakin Kouvolan suuntaan pääsee kuitenkin myös linja-autolla, jonka vuorovälit ovat tiheät. Kuitenkin esimerkiksi pyörätuolia tai rollaattoria käyttäville junat saattavat olla mieluisampi kulkuneuvo. Inkeroisissa pääsee linja-autolla myös Porvooseen ja Helsinkiin. Inkeroisen palveluiden lisäksi kannattaa huomioida myös joen toisella puolella sijaitseva Anjala. Kumpikin paikkakunta kuuluu nykyään Kouvolaan, mutta aikoinaan ne olivat itsenäisiä paikkakuntia. Palveluihin kuuluu myös mm. tori, kirjasto, apteekki, optikko, parturi-kampaamoita, uimahalli, jäähalli, Alko, rautakauppa, Tokmanni, pari pizzeriaa, lounaskahvila, hotelli sekä kansalaisopisto. Jalkapallojoukkue Myllykosken Pallo harjoittelee ja pelaa alueella. Myös muita palveluita on kuten kukkakauppa, kirkot, seurakunnat, terveydenhuoltoa jne.

        Alueella on muitakin edullisia vuokra-asuntoja. Myös vuokranantaja on useampia. Kouvolan seudulla edullisia vuokra-asuntoja on myös mm. Kuusankosken ja Valkealan alueella.

        https://fi.m.wikipedia.org/wiki/Inkeroinen_(Kouvola)

        https://fi.m.wikipedia.org/wiki/Anjala_(Kouvola)

        https://visitkouvola.fi/fi/anjala-inkeroinen-myllykoski

        https://yle.fi/uutiset/3-10366311

        https://kymeopisto.com/kansalaisopisto/kurssit-ja-ilmoittautuminen/

        https://inkeroistenlatu.suomenlatu.org/

        https://www.ankkapurha.fi/kartanon-historiaa/

        https://yle.fi/uutiset/3-11201886

        https://www.kouvola.fi/asuminen-ja-ymparisto/luonto-ja-ymparisto/kymijoen-ulkoilureitti/

        http://kouvolanluonto.fi/luontopolut/

        https://kouvolansanomat.fi/uutiset/lahella/fcc2656a-e865-43dc-a420-a54d26a623f2

        http://kouvolanluonto.fi/luontopolut/kankkaran-luontopolku/

        https://www.kulttuuritielle.fi/luontokohteet/

        https://yle.fi/uutiset/3-10434434

        https://www.kouvolanasunnot.fi/

        https://www.lounaskahvilainkeroinen.com/

        ----- ------- -------


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Ei se välttämättä mene niin, etteikö Suomessa voisi pärjätä pienellä eläkkeellä. Kannattaa ottaa yhteyttä Suomi-Seuran seniorineuvoja Helena Balashiin.

        Jos on riittävän pieni eläke, ei tarvitse maksaa mitään veroa Suomeen.

        Varsinkin pienemmillä paikkakunnilla on edullisia vuokra-asuntoja. Silti niillä paikkakunnilla on ihan riittävät palvelut. Suomen kieltä saa puhua ja nättiä luontoa on varmasti ympärillä. Kerronpa tässä muutaman esimerkin.

        --- Esimerkki Nro 1. ---

        Kouvolaan nykyisin kuuluvassa Inkeroisissa on vuokra-asuntoja (yksiöitä) jo alle 200 eurolla. Siis vuokra per kuukausi on alle 200€ Jokipellontie 8:n yksiköissä. Vuokranantaja on Kouvolan Asunnot Oy, joka on kunnallinen vuokrayhtiö Kouvolassa. tuo Jokipellontie sijaitsee Kymijoen sivujoen rannassa, mutta ei Kymijoen varteen ole kuin ehkä puoli kilometriä. Vuokrataloilta on 100-200 metriä kahteen ruokakauppaan (K- market ja S-market). Juna-asemalle on noin 500 metrin matka. Taajamajunalla pääsee Kotkaan ja Kouvolaan. Ainakin Kouvolan suuntaan pääsee kuitenkin myös linja-autolla, jonka vuorovälit ovat tiheät. Kuitenkin esimerkiksi pyörätuolia tai rollaattoria käyttäville junat saattavat olla mieluisampi kulkuneuvo. Inkeroisissa pääsee linja-autolla myös Porvooseen ja Helsinkiin. Inkeroisen palveluiden lisäksi kannattaa huomioida myös joen toisella puolella sijaitseva Anjala. Kumpikin paikkakunta kuuluu nykyään Kouvolaan, mutta aikoinaan ne olivat itsenäisiä paikkakuntia. Palveluihin kuuluu myös mm. tori, kirjasto, apteekki, optikko, parturi-kampaamoita, uimahalli, jäähalli, Alko, rautakauppa, Tokmanni, pari pizzeriaa, lounaskahvila, hotelli sekä kansalaisopisto. Jalkapallojoukkue Myllykosken Pallo harjoittelee ja pelaa alueella. Myös muita palveluita on kuten kukkakauppa, kirkot, seurakunnat, terveydenhuoltoa jne.

        Alueella on muitakin edullisia vuokra-asuntoja. Myös vuokranantaja on useampia. Kouvolan seudulla edullisia vuokra-asuntoja on myös mm. Kuusankosken ja Valkealan alueella.

        https://fi.m.wikipedia.org/wiki/Inkeroinen_(Kouvola)

        https://fi.m.wikipedia.org/wiki/Anjala_(Kouvola)

        https://visitkouvola.fi/fi/anjala-inkeroinen-myllykoski

        https://yle.fi/uutiset/3-10366311

        https://kymeopisto.com/kansalaisopisto/kurssit-ja-ilmoittautuminen/

        https://inkeroistenlatu.suomenlatu.org/

        https://www.ankkapurha.fi/kartanon-historiaa/

        https://yle.fi/uutiset/3-11201886

        https://www.kouvola.fi/asuminen-ja-ymparisto/luonto-ja-ymparisto/kymijoen-ulkoilureitti/

        http://kouvolanluonto.fi/luontopolut/

        https://kouvolansanomat.fi/uutiset/lahella/fcc2656a-e865-43dc-a420-a54d26a623f2

        http://kouvolanluonto.fi/luontopolut/kankkaran-luontopolku/

        https://www.kulttuuritielle.fi/luontokohteet/

        https://yle.fi/uutiset/3-10434434

        https://www.kouvolanasunnot.fi/

        https://www.lounaskahvilainkeroinen.com/

        ----- ------- -------

        --- Esimerkki Nro. 2 ---

        Pohjois-Karjalan Kitee on pieni kaupunki Lappeenrannan ja Joensuun välisen junaradan varressa. Kaukojunat pysähtyvät Kiteellä, josta junamatka Joensuuhun kestää noin puoli tuntia. Lappeenrantaan matka junalla kestää pikkuisen alle kaksi tuntia. Savonlinnaan junamatka Kiteellä kestää tunnin ja 40 minuuttia sisältäen junan vaihdon Parikkalassa. Mutta Kiteellä on kaikkea mitä ihminen tarvitsee, joten eipä sitä paljon tarvitse matkailla.

        Kiteellä on tälläkin hetkellä vapaana kaupungin vuokra-asuntoja keskustan palveluiden tuntumassa. Esimerkiksi osoitteesta Rantalantie 11 saisi vaikka heti vuokrayksiön hintaan noin 340€/kk. Hinta sisältää sähkön. Talot ovat kolmikerroksisia kerrostaloja, joissa ei ole hissiä. Taloissa on yhteiset saunat ja pesutuvat. Kunnan vuokrataloyhtiöllä on tälläkin hetkellä vapaana myös suurempia asuntoja ja esimerkiksi rivitaloasuntoja. Tällä hetkellä Peltolan kaupunginosassa osoitteessa Kalattomantie 4 on vapaana saunallinen vuokrakaksio rivitalossa. Kuukausi vuokra kyseisessä asunnossa on 472€/kk. Vuokranantaja on Kiteen Kotitalot Oy, joka on kunnan omistama vuokrataloyhtiö.

        Kitee on itärajalla sijaitseva pesäpallopitäjä, jossa on reilu 10 000 asukasta. Väkiluku on pienentynyt, mikä selittää miksi vuokra-asunnon löytää halutessaan nopeasti ja helposti. Monet nuoret lähtevät Kiteellä muualle opiskelemaan ja työikäisiä muuttaa töiden perässä muualle. Varsinkin maakuntakeskus Joensuu houkuttelee kiteeläisiä. Siitä huolimatta Kitee on edelleen vireä paikkakunta, jossa on hyvät palvelut sekä aktiivista yhdistys- ja harrastustoimintaa. Huolimatta Kiteen korkeahkosta työttömyydestä, kaupungin talous on hyvässä kunnossa.

        Kiteen alueella on monta järveä, kuten Suomessa usein. Maamme neljänneksi suurin eläinpuisto sijaitsee Kiteellä! Kunnan omistaman uimahallin lisäksi Kiteellä löytyy vuonna 2010 valmistunut kylpylä Pajarinhovi. Kiteen seudulla on tietysti aivan mahtavia luontokohteita. Opastettuja luontopolkuja löytyy useita. Talvella on latuja mistä valita. Kiteen seutu kuuluu Suomen mittakaavassa tärkeimpiin lintujen vaellusreitteihin, joten lintubongareille Kitee on unelmapaikka. Myös kalavesiä Kiteellä ja lähiseudulla riittää.

        Ystäviä ja tuttavia voi löytää mm. yhdistysten ja harrastusten parista. Linkkilistan alaosassa on mm. Keski-Karjalan kansalaisopisto, Kiteen eläkeläisten yhdistys, Kiteen Marttayhdistys ja lisäksi linkki sivulle, jossa on lueteltu pitkä lista kiteeläisiä yhdistyksiä.

        HUOM! Kiteellä on suosittu ja edullinen "Seniorikortti", joka on tarkoitettu yli 65-vuotuaille kiteeläisille. Kortin lunastamalla pääsee uimahalliin, kuntosalille ja liikuntatoimen ohjattuihin liikuntaryhmiin. On olemassa myös toinen kortti, joka oikeuttaa pelkästään kuntosalin käyttöön.


        https://www.kiteenkotitalot.fi/

        https://www.kitee.fi/asuminen-ja-ymparisto

        https://www.kitee.fi/kulttuuri

        https://www.kitee.fi/liikunta-ja-ulkoilu

        https://yle.fi/uutiset/3-11251746

        https://kiteezoo.fi/

        https://pajarinhovi.fi/kylpyla/

        https://yle.fi/urheilu/3-11528603

        https://www.kitee.fi/luontopolut

        https://www.kitee.fi/ravintolat-ja-kahvilat

        https://www.visitkarelia.fi/fi/Pohjois-Karjala/Keski-Karjala/Keski-Karjalan-parhaat-lintubongauspaikat#

        https://yle.fi/uutiset/3-11347502

        https://www.kitee.fi/metsastys-ja-kalastus

        https://www.kitee.fi/uimahalli

        https://www.kitee.fi/kansalaisopisto

        https://elakeliitto.fi/yhdistykset/kitee

        https://www.martat.fi/marttayhdistykset/kiteen-marttayhdistys-ry/

        https://www.jelli.fi/kitee/yhdistyksia-kiteella/

        --- --- --- ---


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        --- Esimerkki Nro. 2 ---

        Pohjois-Karjalan Kitee on pieni kaupunki Lappeenrannan ja Joensuun välisen junaradan varressa. Kaukojunat pysähtyvät Kiteellä, josta junamatka Joensuuhun kestää noin puoli tuntia. Lappeenrantaan matka junalla kestää pikkuisen alle kaksi tuntia. Savonlinnaan junamatka Kiteellä kestää tunnin ja 40 minuuttia sisältäen junan vaihdon Parikkalassa. Mutta Kiteellä on kaikkea mitä ihminen tarvitsee, joten eipä sitä paljon tarvitse matkailla.

        Kiteellä on tälläkin hetkellä vapaana kaupungin vuokra-asuntoja keskustan palveluiden tuntumassa. Esimerkiksi osoitteesta Rantalantie 11 saisi vaikka heti vuokrayksiön hintaan noin 340€/kk. Hinta sisältää sähkön. Talot ovat kolmikerroksisia kerrostaloja, joissa ei ole hissiä. Taloissa on yhteiset saunat ja pesutuvat. Kunnan vuokrataloyhtiöllä on tälläkin hetkellä vapaana myös suurempia asuntoja ja esimerkiksi rivitaloasuntoja. Tällä hetkellä Peltolan kaupunginosassa osoitteessa Kalattomantie 4 on vapaana saunallinen vuokrakaksio rivitalossa. Kuukausi vuokra kyseisessä asunnossa on 472€/kk. Vuokranantaja on Kiteen Kotitalot Oy, joka on kunnan omistama vuokrataloyhtiö.

        Kitee on itärajalla sijaitseva pesäpallopitäjä, jossa on reilu 10 000 asukasta. Väkiluku on pienentynyt, mikä selittää miksi vuokra-asunnon löytää halutessaan nopeasti ja helposti. Monet nuoret lähtevät Kiteellä muualle opiskelemaan ja työikäisiä muuttaa töiden perässä muualle. Varsinkin maakuntakeskus Joensuu houkuttelee kiteeläisiä. Siitä huolimatta Kitee on edelleen vireä paikkakunta, jossa on hyvät palvelut sekä aktiivista yhdistys- ja harrastustoimintaa. Huolimatta Kiteen korkeahkosta työttömyydestä, kaupungin talous on hyvässä kunnossa.

        Kiteen alueella on monta järveä, kuten Suomessa usein. Maamme neljänneksi suurin eläinpuisto sijaitsee Kiteellä! Kunnan omistaman uimahallin lisäksi Kiteellä löytyy vuonna 2010 valmistunut kylpylä Pajarinhovi. Kiteen seudulla on tietysti aivan mahtavia luontokohteita. Opastettuja luontopolkuja löytyy useita. Talvella on latuja mistä valita. Kiteen seutu kuuluu Suomen mittakaavassa tärkeimpiin lintujen vaellusreitteihin, joten lintubongareille Kitee on unelmapaikka. Myös kalavesiä Kiteellä ja lähiseudulla riittää.

        Ystäviä ja tuttavia voi löytää mm. yhdistysten ja harrastusten parista. Linkkilistan alaosassa on mm. Keski-Karjalan kansalaisopisto, Kiteen eläkeläisten yhdistys, Kiteen Marttayhdistys ja lisäksi linkki sivulle, jossa on lueteltu pitkä lista kiteeläisiä yhdistyksiä.

        HUOM! Kiteellä on suosittu ja edullinen "Seniorikortti", joka on tarkoitettu yli 65-vuotuaille kiteeläisille. Kortin lunastamalla pääsee uimahalliin, kuntosalille ja liikuntatoimen ohjattuihin liikuntaryhmiin. On olemassa myös toinen kortti, joka oikeuttaa pelkästään kuntosalin käyttöön.


        https://www.kiteenkotitalot.fi/

        https://www.kitee.fi/asuminen-ja-ymparisto

        https://www.kitee.fi/kulttuuri

        https://www.kitee.fi/liikunta-ja-ulkoilu

        https://yle.fi/uutiset/3-11251746

        https://kiteezoo.fi/

        https://pajarinhovi.fi/kylpyla/

        https://yle.fi/urheilu/3-11528603

        https://www.kitee.fi/luontopolut

        https://www.kitee.fi/ravintolat-ja-kahvilat

        https://www.visitkarelia.fi/fi/Pohjois-Karjala/Keski-Karjala/Keski-Karjalan-parhaat-lintubongauspaikat#

        https://yle.fi/uutiset/3-11347502

        https://www.kitee.fi/metsastys-ja-kalastus

        https://www.kitee.fi/uimahalli

        https://www.kitee.fi/kansalaisopisto

        https://elakeliitto.fi/yhdistykset/kitee

        https://www.martat.fi/marttayhdistykset/kiteen-marttayhdistys-ry/

        https://www.jelli.fi/kitee/yhdistyksia-kiteella/

        --- --- --- ---

        --- Esimerkki Nro. 3 ---

        Kiinnostaisiko aakeet laakeet Pohjanmaan lakeudet? Esimerkiksi Kauhajoelle pääsisi muuttamaan vaikka heti.

        Kauhajoella on tälläkin hetkellä vapaana muutamia kunnan vuokrataloyhtiön vuokrayksiöitä osoitteessa Yrjöntie 5. Paikka sijaitsee Kauhajoen keskustan alueella hyvien palveluiden äärellä. Yrjöntie 5:n talo on vuonna 1998 peruskorjattu pienkerrostalo. Yksiöiden kuukausi vuokra on 353€/kk asunnon koon ollessa 35 neliömetriä. Taloyhtiössä on yhteinen sauna ja pesutupa. Hieman etäämmältä, noin neljän kilometrin päästä ydinkeskustaa, löytyisi heti vapaa saunallinen rivitalokaksio, joka on juuri remontoitu. Osoitteessa Keskustie 10 sijaitseva rivitaloasunto on pinta-alaltaan 52 neliömetriä ja vuokra on 465€/kk.

        Keskustieltä on noin 200-300 metrin matka joen rantaan. Alue on rauhalliselta vaikuttavaa pientaloaluetta. Yrjöntien asunnon läheisyydessä on matalia kerrostaloja ja keskustan palveluita. Esimerkiksi joen ranta, kirjasto ja terveyskeskus ovat puolen kilometrin päässä. Lähin puisto on aivan talon nurkalla. Puolen kilometrin säteeltä löytyy myös muun muassa ruokakauppoja, erikoiskauppoja, useampi kiva kahvila ja ravintola.

        Kauhajoella asuu reilu 13 000 asukasta. Kunta kuuluu niin sanottuun Suupohjan alueeseen yhdessä Kurikan, Isojoen, Teuvan ja Karijoen kanssa. Kurikkaan on matkaa noin 24km. Seinäjoelle hieman yli 50km. Tampereelle on noin 130km. Kristiinankaupunkiin reilu 40km ja sama matka on musiikkijuhlapitäjään Ilmajoelle. Kuitenkin jo oma kotikunta tarjoaa kauhajokilaisille vaikka mitä: Uimahalli, keilahalli, kuntosaleja, syksyisin kulttuuriviikko Kriuhnaasu, Nummirock-musiikkifestivaali, Blues & Jazz -tapahtumia järjestävä klubi, tanssipaikka Aronkeidas, museoita, opastettuja ulkoilureittejä ja paljon muuta.

        Alpon savanni ja Kammi-kylä ovat esimerkkejä alueen idearikkaiden puuhamiesten päähänpistoista. Kammi-kylän saunat kannattaa ehdottomasti testata.

        http://www.seikkailesuupohjassa.fi/kohde?id=alpon-savanni

        http://www.nummijarvi.fi/site?node_id=110

        Kauhajokeen voi tutustua vaikkapa lukemalla internetissä olevaa Kauhajoki-lehtejä. Kyseinen paikallislehti on kaikille ilmaiseksi luettavissa. Ei tarvitse rekisteröityä.
        https://kauhajoki-lehti.fi/

        Lisää linkkejä:

        https://fi.m.wikipedia.org/wiki/Kauhajoki

        http://www.kauhajoki.fi/site?node_id=48

        http://www.kauhajoki.fi/site?node_id=46&node_tpl=print.tpl

        https://valkoinenpuu.fi

        http://www.seikkailesuupohjassa.fi/paikkakunnat?f=Kauhajoki

        https://m.facebook.com/kriuhnaasu

        https://www.musiikkijuhlat.fi/

        https://www.nummirock.fi/

        https://www.bluesrupiama.fi/m/

        http://www.aronkeidas.fi/fi/etusivu.html

        https://www.kauhajoki.fi/site?node_id=194

        http://www.seikkailesuupohjassa.fi/kohde?id=kauhanevan--pohjankankaan-kansallispuisto

        http://www.seikkailesuupohjassa.fi/kohde?id=hyypan-ladut

        https://www.ojalanpakari.fi/

        http://www.seikkailesuupohjassa.fi/kohde?id=hanneksen-laavu

        --- --- --- ---


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        --- Esimerkki Nro. 2 ---

        Pohjois-Karjalan Kitee on pieni kaupunki Lappeenrannan ja Joensuun välisen junaradan varressa. Kaukojunat pysähtyvät Kiteellä, josta junamatka Joensuuhun kestää noin puoli tuntia. Lappeenrantaan matka junalla kestää pikkuisen alle kaksi tuntia. Savonlinnaan junamatka Kiteellä kestää tunnin ja 40 minuuttia sisältäen junan vaihdon Parikkalassa. Mutta Kiteellä on kaikkea mitä ihminen tarvitsee, joten eipä sitä paljon tarvitse matkailla.

        Kiteellä on tälläkin hetkellä vapaana kaupungin vuokra-asuntoja keskustan palveluiden tuntumassa. Esimerkiksi osoitteesta Rantalantie 11 saisi vaikka heti vuokrayksiön hintaan noin 340€/kk. Hinta sisältää sähkön. Talot ovat kolmikerroksisia kerrostaloja, joissa ei ole hissiä. Taloissa on yhteiset saunat ja pesutuvat. Kunnan vuokrataloyhtiöllä on tälläkin hetkellä vapaana myös suurempia asuntoja ja esimerkiksi rivitaloasuntoja. Tällä hetkellä Peltolan kaupunginosassa osoitteessa Kalattomantie 4 on vapaana saunallinen vuokrakaksio rivitalossa. Kuukausi vuokra kyseisessä asunnossa on 472€/kk. Vuokranantaja on Kiteen Kotitalot Oy, joka on kunnan omistama vuokrataloyhtiö.

        Kitee on itärajalla sijaitseva pesäpallopitäjä, jossa on reilu 10 000 asukasta. Väkiluku on pienentynyt, mikä selittää miksi vuokra-asunnon löytää halutessaan nopeasti ja helposti. Monet nuoret lähtevät Kiteellä muualle opiskelemaan ja työikäisiä muuttaa töiden perässä muualle. Varsinkin maakuntakeskus Joensuu houkuttelee kiteeläisiä. Siitä huolimatta Kitee on edelleen vireä paikkakunta, jossa on hyvät palvelut sekä aktiivista yhdistys- ja harrastustoimintaa. Huolimatta Kiteen korkeahkosta työttömyydestä, kaupungin talous on hyvässä kunnossa.

        Kiteen alueella on monta järveä, kuten Suomessa usein. Maamme neljänneksi suurin eläinpuisto sijaitsee Kiteellä! Kunnan omistaman uimahallin lisäksi Kiteellä löytyy vuonna 2010 valmistunut kylpylä Pajarinhovi. Kiteen seudulla on tietysti aivan mahtavia luontokohteita. Opastettuja luontopolkuja löytyy useita. Talvella on latuja mistä valita. Kiteen seutu kuuluu Suomen mittakaavassa tärkeimpiin lintujen vaellusreitteihin, joten lintubongareille Kitee on unelmapaikka. Myös kalavesiä Kiteellä ja lähiseudulla riittää.

        Ystäviä ja tuttavia voi löytää mm. yhdistysten ja harrastusten parista. Linkkilistan alaosassa on mm. Keski-Karjalan kansalaisopisto, Kiteen eläkeläisten yhdistys, Kiteen Marttayhdistys ja lisäksi linkki sivulle, jossa on lueteltu pitkä lista kiteeläisiä yhdistyksiä.

        HUOM! Kiteellä on suosittu ja edullinen "Seniorikortti", joka on tarkoitettu yli 65-vuotuaille kiteeläisille. Kortin lunastamalla pääsee uimahalliin, kuntosalille ja liikuntatoimen ohjattuihin liikuntaryhmiin. On olemassa myös toinen kortti, joka oikeuttaa pelkästään kuntosalin käyttöön.


        https://www.kiteenkotitalot.fi/

        https://www.kitee.fi/asuminen-ja-ymparisto

        https://www.kitee.fi/kulttuuri

        https://www.kitee.fi/liikunta-ja-ulkoilu

        https://yle.fi/uutiset/3-11251746

        https://kiteezoo.fi/

        https://pajarinhovi.fi/kylpyla/

        https://yle.fi/urheilu/3-11528603

        https://www.kitee.fi/luontopolut

        https://www.kitee.fi/ravintolat-ja-kahvilat

        https://www.visitkarelia.fi/fi/Pohjois-Karjala/Keski-Karjala/Keski-Karjalan-parhaat-lintubongauspaikat#

        https://yle.fi/uutiset/3-11347502

        https://www.kitee.fi/metsastys-ja-kalastus

        https://www.kitee.fi/uimahalli

        https://www.kitee.fi/kansalaisopisto

        https://elakeliitto.fi/yhdistykset/kitee

        https://www.martat.fi/marttayhdistykset/kiteen-marttayhdistys-ry/

        https://www.jelli.fi/kitee/yhdistyksia-kiteella/

        --- --- --- ---

        Kiteellä se rivitaloasunto (Kalattomantie) ei ole enää saatavilla. Sinne taisi jostain löytyä vuokralainen tai vuokralaiset. Mutta hyvä niin. Kattelinkin vähän sitä asuntoa, että vaikutti mukavalta. Hyvin rauhallista seutua sen perusteella, mitä olen kuullut.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Kiteellä se rivitaloasunto (Kalattomantie) ei ole enää saatavilla. Sinne taisi jostain löytyä vuokralainen tai vuokralaiset. Mutta hyvä niin. Kattelinkin vähän sitä asuntoa, että vaikutti mukavalta. Hyvin rauhallista seutua sen perusteella, mitä olen kuullut.

        Ja minä katselin Kouvolan Voikkaalta kiinnostavaa asuntoa hissitalosta, mutta se hävisi parin tunnin sisällä asuntolistalta. No ei voi mitään.

        Soitin Kouvolan asuntokonttoriin ja neuvoivat tekemään oman asuntohakemuksen. Nimittäin jos uusia sopivia asuntoja vapautuu, he ilmoittavat niistä suoraan sellaisille ihmisille, jotka ovat jättäneet henkilökohtaisen asuntohakemuksen. Hakemukseen täytyy laittaa tietoja, millaista asuntoa etsii. Jos etsii asuntoa useammalta paikkakunnalta, täytyy jokaiseen asuntokonttoriin tehdä erillinen hakemus. Joissain tapauksissa sama asuntokonttori hallinnoi useamman kunnan asuntoja. Lisäksi on olemassa yksityisiä asuntovuokrayhtiöitä.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        --- Esimerkki Nro. 2 ---

        Pohjois-Karjalan Kitee on pieni kaupunki Lappeenrannan ja Joensuun välisen junaradan varressa. Kaukojunat pysähtyvät Kiteellä, josta junamatka Joensuuhun kestää noin puoli tuntia. Lappeenrantaan matka junalla kestää pikkuisen alle kaksi tuntia. Savonlinnaan junamatka Kiteellä kestää tunnin ja 40 minuuttia sisältäen junan vaihdon Parikkalassa. Mutta Kiteellä on kaikkea mitä ihminen tarvitsee, joten eipä sitä paljon tarvitse matkailla.

        Kiteellä on tälläkin hetkellä vapaana kaupungin vuokra-asuntoja keskustan palveluiden tuntumassa. Esimerkiksi osoitteesta Rantalantie 11 saisi vaikka heti vuokrayksiön hintaan noin 340€/kk. Hinta sisältää sähkön. Talot ovat kolmikerroksisia kerrostaloja, joissa ei ole hissiä. Taloissa on yhteiset saunat ja pesutuvat. Kunnan vuokrataloyhtiöllä on tälläkin hetkellä vapaana myös suurempia asuntoja ja esimerkiksi rivitaloasuntoja. Tällä hetkellä Peltolan kaupunginosassa osoitteessa Kalattomantie 4 on vapaana saunallinen vuokrakaksio rivitalossa. Kuukausi vuokra kyseisessä asunnossa on 472€/kk. Vuokranantaja on Kiteen Kotitalot Oy, joka on kunnan omistama vuokrataloyhtiö.

        Kitee on itärajalla sijaitseva pesäpallopitäjä, jossa on reilu 10 000 asukasta. Väkiluku on pienentynyt, mikä selittää miksi vuokra-asunnon löytää halutessaan nopeasti ja helposti. Monet nuoret lähtevät Kiteellä muualle opiskelemaan ja työikäisiä muuttaa töiden perässä muualle. Varsinkin maakuntakeskus Joensuu houkuttelee kiteeläisiä. Siitä huolimatta Kitee on edelleen vireä paikkakunta, jossa on hyvät palvelut sekä aktiivista yhdistys- ja harrastustoimintaa. Huolimatta Kiteen korkeahkosta työttömyydestä, kaupungin talous on hyvässä kunnossa.

        Kiteen alueella on monta järveä, kuten Suomessa usein. Maamme neljänneksi suurin eläinpuisto sijaitsee Kiteellä! Kunnan omistaman uimahallin lisäksi Kiteellä löytyy vuonna 2010 valmistunut kylpylä Pajarinhovi. Kiteen seudulla on tietysti aivan mahtavia luontokohteita. Opastettuja luontopolkuja löytyy useita. Talvella on latuja mistä valita. Kiteen seutu kuuluu Suomen mittakaavassa tärkeimpiin lintujen vaellusreitteihin, joten lintubongareille Kitee on unelmapaikka. Myös kalavesiä Kiteellä ja lähiseudulla riittää.

        Ystäviä ja tuttavia voi löytää mm. yhdistysten ja harrastusten parista. Linkkilistan alaosassa on mm. Keski-Karjalan kansalaisopisto, Kiteen eläkeläisten yhdistys, Kiteen Marttayhdistys ja lisäksi linkki sivulle, jossa on lueteltu pitkä lista kiteeläisiä yhdistyksiä.

        HUOM! Kiteellä on suosittu ja edullinen "Seniorikortti", joka on tarkoitettu yli 65-vuotuaille kiteeläisille. Kortin lunastamalla pääsee uimahalliin, kuntosalille ja liikuntatoimen ohjattuihin liikuntaryhmiin. On olemassa myös toinen kortti, joka oikeuttaa pelkästään kuntosalin käyttöön.


        https://www.kiteenkotitalot.fi/

        https://www.kitee.fi/asuminen-ja-ymparisto

        https://www.kitee.fi/kulttuuri

        https://www.kitee.fi/liikunta-ja-ulkoilu

        https://yle.fi/uutiset/3-11251746

        https://kiteezoo.fi/

        https://pajarinhovi.fi/kylpyla/

        https://yle.fi/urheilu/3-11528603

        https://www.kitee.fi/luontopolut

        https://www.kitee.fi/ravintolat-ja-kahvilat

        https://www.visitkarelia.fi/fi/Pohjois-Karjala/Keski-Karjala/Keski-Karjalan-parhaat-lintubongauspaikat#

        https://yle.fi/uutiset/3-11347502

        https://www.kitee.fi/metsastys-ja-kalastus

        https://www.kitee.fi/uimahalli

        https://www.kitee.fi/kansalaisopisto

        https://elakeliitto.fi/yhdistykset/kitee

        https://www.martat.fi/marttayhdistykset/kiteen-marttayhdistys-ry/

        https://www.jelli.fi/kitee/yhdistyksia-kiteella/

        --- --- --- ---

        Kiteellä on tarjolla Hutsin alueella kaksioita vastaremontoiduissa kerrostaloissa. Talojen putkiremontti on valmistunut äskettäin. Osoite on Harjuntie 5, mutta siinä on kolme kerrostaloa samassa osoitteessa. Talot ovat kolmekerroksisia. Ei hissiä valitettavasti.

        Tarjolla on kaksioita (57m2), joiden vuokra on 440-450€/kk. Kaksiossa on olohuone, makuuhuone, keittiö ja parveke. Parvekkeet on kunnostettu vuonna 2011 ja keittiöt on vasta remontoitu. Myös kylpyhuoneiden pitäisi olla hyvässä kunnossa. Kannattaa kysyä lisätietoja Kiteen Kotitalot Oy:ltä, joka on kunnan omistama vuokra-asuntoyhtiö.

        Ylempänä kerrottiin tietoja Kiteen kaupungista ja oli paljon hyviä linkkejä.

        https://www.kiteenkotitalot.fi/


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Kiteellä on tarjolla Hutsin alueella kaksioita vastaremontoiduissa kerrostaloissa. Talojen putkiremontti on valmistunut äskettäin. Osoite on Harjuntie 5, mutta siinä on kolme kerrostaloa samassa osoitteessa. Talot ovat kolmekerroksisia. Ei hissiä valitettavasti.

        Tarjolla on kaksioita (57m2), joiden vuokra on 440-450€/kk. Kaksiossa on olohuone, makuuhuone, keittiö ja parveke. Parvekkeet on kunnostettu vuonna 2011 ja keittiöt on vasta remontoitu. Myös kylpyhuoneiden pitäisi olla hyvässä kunnossa. Kannattaa kysyä lisätietoja Kiteen Kotitalot Oy:ltä, joka on kunnan omistama vuokra-asuntoyhtiö.

        Ylempänä kerrottiin tietoja Kiteen kaupungista ja oli paljon hyviä linkkejä.

        https://www.kiteenkotitalot.fi/

        Kiteen Uimahalli on ihan lähellä noita Harjuntie taloja. Järvenrantakin on lähellä eikä keskustaan ole kuin noin kilometrin on pituinen matka.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Samoissa mietteissä täällä toinen mummo.

        Olisi mahdollisuus ottaa äidin perintönä kesämökki Keski-Savosta, olisi pikkusen maata, lammenranta, sauna ja mökki piharakennukset. On kyllä kaukana asutuksesta. Tässä mietin että ottaisiko. Olisihan siinä kesällä lapsille ja lapsenlapsille paikkaa.
        Tekisi minunkin mieli muuttaa takaisin Suomeen, ainakin osittain. Kun on lapset ja lapsenlapset täällä, niin en halua kokoaikaiseksi kuitenkaan.

        Ikää on 70, vielä ehtisi, kun olen kunnossa.
        Onko jollain kokemusta että miten toimii jos olisi kesäisin Suomessa ja talvisin ruotsissa.
        Toinen mahdollisuus olisi vuokrata huoneisto Länsi-Suomesta niin että pääsisi käymään lasten ja lastenlasten luona.

        Oli minulla suuret haaveet kun muutin tänne, pettynyt olen että on ollut niin paljon suoraan sanoen syrjintää, ei ole ruotsalaisia oikeita ystäviä saanut. Kyllä ruotsalaiset eivät hyväksy suomalaista ihmisenä, pelkkänä työntekijänä vaan. Omissa oloissani olen pyörinyt enimmäkseen.

        Olipa mukava lukea miten hyvin Suomeen muutto on onnistunut. Kiitos!
        Vielä ehtisin minäkin ennenkuin olen liian vanha.

        Mitähän tekisin tuon perintökesämökin kanssa?

        Eikö ratkaisu ole helppo, muutat sinne kesäksi ja kokeilet asumista. Samalla saat vähän tuntumaa, kannattako myydä, menisikö kaupaksi ja millä hinnalla, vai pidätkö kesämökkinä niin kauan kuin jaksat. Kyllä Suomesta jokapaikasta kesällä varsinkin Ruotsiin pääsee käymään aina välillä, varsinkin, jos korona ei estä.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Kiteellä se rivitaloasunto (Kalattomantie) ei ole enää saatavilla. Sinne taisi jostain löytyä vuokralainen tai vuokralaiset. Mutta hyvä niin. Kattelinkin vähän sitä asuntoa, että vaikutti mukavalta. Hyvin rauhallista seutua sen perusteella, mitä olen kuullut.

        Jos olet kiinnostunut Kiteestä paikkakuntana ja haluaisit asua rivitalossa, niin kysy Kesälahden alueen vuokra-asunnoista. Kesälahti oli aiemmin oma kuntansa, mutta nykyään se kuuluu Kiteeseen. Kesälahdellakin on Kiteen kaupungin vuokra-asuntoja, joista suuri osa on rivitaloasuntoja. Kesälahti on oikein sydämellinen paikka. Tervetuloa!

        Katsokaa lisätiedot ja yhteystiedot täältä: https://www.kitee.fi/koy-kesalahden-vuokratalot

        http://kesalahti.fi/

        https://fi.wikipedia.org/wiki/Kesälahti

        https://fi.wikipedia.org/wiki/Kesälahden_rautatieasema


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Jos olet kiinnostunut Kiteestä paikkakuntana ja haluaisit asua rivitalossa, niin kysy Kesälahden alueen vuokra-asunnoista. Kesälahti oli aiemmin oma kuntansa, mutta nykyään se kuuluu Kiteeseen. Kesälahdellakin on Kiteen kaupungin vuokra-asuntoja, joista suuri osa on rivitaloasuntoja. Kesälahti on oikein sydämellinen paikka. Tervetuloa!

        Katsokaa lisätiedot ja yhteystiedot täältä: https://www.kitee.fi/koy-kesalahden-vuokratalot

        http://kesalahti.fi/

        https://fi.wikipedia.org/wiki/Kesälahti

        https://fi.wikipedia.org/wiki/Kesälahden_rautatieasema

        Kiteen Kesälahdesta sanon verran, että jos on vesillä liikkumisesta kiinnostuneita ihmisiä, niin harkitkaa ihmeessä tätä Kesälahtea. Samoin kalastajat sekä kalaruokien ystävät. Kitee sijaitsee Keski-Karjalassa, eikä sieltä ole pitkäkään matka esimerkiksi Savonlinnaan. Punkaharju, joka kuuluu nykyään Savonlinnaan, sijaitsee vain 27 kilometrin päässä Kesälahdelta. Savonlinnan keskustaan on Kesälahdelta 50 kilometriä. Kyseisiin paikkoihin pääsee oman auton lisäksi mm. junalla ja veneellä tai vaikka kanootilla. Kesälahti nimittäin sijaitsee Puruveden rannalla, kuten Punkaharju ja Kerimäkikin. Savonlinnaan tai vaikka Lappeenrantaan ja Kuopioon pääsee samaa vesistöä pitkin.

        Kesälahdella toimii Puruveden Pursiseura, jolla on venesatamat sekä Punkaharjulla että Kiteen Kesälahdella. Lisäksi pursiseuralla on retkitukikohdat saunoineen Hevossalon saaressa Puruvedellä ja Matarissa Pihlajavedellä. Pursiseuran toiminta on suunnattu ensisijaisesti Punkaharjun, Kerimäen, Kesälahden, Parikkalan ja Rautjärven veneilijöille. Sekä purjehtijat että moottoriveneilijät ovat tervetulleita seuraan, myös veneilyharrastusta vasta aloittavat ihmiset.

        Vesistö tarjoaa myös hyvät puitteet melontaan, retkisoutuun ja kalastukseen. Jos ei itse halua tai pysty kaloja narraamaan, voi ostaa kalansa esimerkiksi Puruveden Savukala -yritykseltä, joka toimii Kesälahdella. He toimittavat tuoretta kalaa myös alueen ruokakauppoihin ja ravintoloihin.


      • Anonyymi

        Mikäli eläke on pieni, voi hakea asumistukea Kelasta, sekä mahdollisesti voi saada myös toimeentulotukea. Katso kela.fi


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Samoissa mietteissä täällä toinen mummo.

        Olisi mahdollisuus ottaa äidin perintönä kesämökki Keski-Savosta, olisi pikkusen maata, lammenranta, sauna ja mökki piharakennukset. On kyllä kaukana asutuksesta. Tässä mietin että ottaisiko. Olisihan siinä kesällä lapsille ja lapsenlapsille paikkaa.
        Tekisi minunkin mieli muuttaa takaisin Suomeen, ainakin osittain. Kun on lapset ja lapsenlapset täällä, niin en halua kokoaikaiseksi kuitenkaan.

        Ikää on 70, vielä ehtisi, kun olen kunnossa.
        Onko jollain kokemusta että miten toimii jos olisi kesäisin Suomessa ja talvisin ruotsissa.
        Toinen mahdollisuus olisi vuokrata huoneisto Länsi-Suomesta niin että pääsisi käymään lasten ja lastenlasten luona.

        Oli minulla suuret haaveet kun muutin tänne, pettynyt olen että on ollut niin paljon suoraan sanoen syrjintää, ei ole ruotsalaisia oikeita ystäviä saanut. Kyllä ruotsalaiset eivät hyväksy suomalaista ihmisenä, pelkkänä työntekijänä vaan. Omissa oloissani olen pyörinyt enimmäkseen.

        Olipa mukava lukea miten hyvin Suomeen muutto on onnistunut. Kiitos!
        Vielä ehtisin minäkin ennenkuin olen liian vanha.

        Mitähän tekisin tuon perintökesämökin kanssa?

        Niin kauan kuin olet hyväkuntoinen, että jaksat ja pystyt tekemään mökin juttuja se on ok. Toivottavasti sinulla on auto käytettävissä kulkemiseen.

        Jos rahallisesti asiat kunnossa, niin mikä jottei asut talvet ruotsissa ja kesät Suomessa ja pidät myös kirjasi ruotsissa.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Samoissa mietteissä täällä toinen mummo.

        Olisi mahdollisuus ottaa äidin perintönä kesämökki Keski-Savosta, olisi pikkusen maata, lammenranta, sauna ja mökki piharakennukset. On kyllä kaukana asutuksesta. Tässä mietin että ottaisiko. Olisihan siinä kesällä lapsille ja lapsenlapsille paikkaa.
        Tekisi minunkin mieli muuttaa takaisin Suomeen, ainakin osittain. Kun on lapset ja lapsenlapset täällä, niin en halua kokoaikaiseksi kuitenkaan.

        Ikää on 70, vielä ehtisi, kun olen kunnossa.
        Onko jollain kokemusta että miten toimii jos olisi kesäisin Suomessa ja talvisin ruotsissa.
        Toinen mahdollisuus olisi vuokrata huoneisto Länsi-Suomesta niin että pääsisi käymään lasten ja lastenlasten luona.

        Oli minulla suuret haaveet kun muutin tänne, pettynyt olen että on ollut niin paljon suoraan sanoen syrjintää, ei ole ruotsalaisia oikeita ystäviä saanut. Kyllä ruotsalaiset eivät hyväksy suomalaista ihmisenä, pelkkänä työntekijänä vaan. Omissa oloissani olen pyörinyt enimmäkseen.

        Olipa mukava lukea miten hyvin Suomeen muutto on onnistunut. Kiitos!
        Vielä ehtisin minäkin ennenkuin olen liian vanha.

        Mitähän tekisin tuon perintökesämökin kanssa?

        Yritä löytää sellainen ostaja, joka toivottaa sinutkin tervetulleeksi mökille kesäisin! Ties miten mukavaa olisi näin?


    • Anonyymi

      Tuu pois sieltä murjottamasta. Minä asuin ja työskentelin Ruotsissa kymmenkunta vuotta, eikä ole pahaa sanottavaa. Se oli mukavaa aikaa nuorelle ihmiselle.
      Sitten p.s. Yhtään kertaa ei haukuttu finnjääveliksi, vaikka seikkailimme ruotsalaisten kans samoissa porukoissakin. Mulla oli ruotsalainen naiskaverikin, ennenku osasin vähänkää kieltä sössöttää..Hienoja aikoja.

    • Anonyymi

      Terveisiä mukaville ruotsinsuomalaisille iästä riippumatta. Jos tekee mieli muuttaa Suomeen, niin pääseehän tänne. Jos tekee mieli jäädä Ruotsiin, niin onnistuuhan sekin. Ei kannata haaveilla ikuisesti, vaan tehdä päätös, olipa se sitten lähteminen tai jääminen.

      • Anonyymi

        Mun mielestä tässä yllä on todella tärkeä asia!

        Monilla ihmisillä on taipumus jäädä niin sanotusti jumiin omien ajatustensa kanssa. Haaveillaan ja haaveillaan, mutta jostain syystä ei toteuteta haaveita. Joskus taas haaveillaan sellaisista asioista, joita ei todellisuudessa oltaisi valmiita toteuttamaan.

        Kannustan jokaista miettimään kunnolla, mitä haluatte. Joskus omat halut ovat ristiriitaisia. Tai sitten esimerkiksi oma puoliso haluaa jotain muuta kuin itse haluaa. Kannattaisi kuitenkin tehdä joku ratkaisu, ettei elämä kulu turhanpäiväiseen haaveiluun.

        Omasta elämästä ja arjesta voi yrittää tehdä parempaa riippumatta siitä, missä elää.


    • Anonyymi

      Jos olet onnellinen niin muuta tarvitse en , on sinun onnesi minun :-*

    • Anonyymi

      Masentuneelle ruosumummolle sanoisin, että ei se muutto Suomeen mitään ihmetekoja vaadi. Eikä paksua lompakkoakaan. Ihan tavallisia eläkeläisiä sieltä on Suomeen muuttanut kuten myös persaukisia opiskelijoita. Jossain näin sellaisen ketjun, missä kahden kouluikäisenä lapsen yksinhuoltajaäiti muutti lastensa kanssa Suomeen tämä vuonna. Ei heilläkään ollut rikkauksia mukanaan. Yritän myöhemmin etsiä sen yksinhuojataäidin ketjun, niin voisin laittaa tänne linkin.

      Kannattaa ottaa selvää, miten se muutto voisi järjestyä ja minne päin Suomeen haluaisit muuttaa. Tiedätkö Suomi-Seuran seniorineuvonnan? Sieltä voit kysyä neuvoja. Heillä on myös senioreille suunnattu opas, mihin on kerätty ohjeita. Katsopas tuota linkkiä:

      https://senioritmaailmalla.fi/

      Minua myös mietitytti, kun sanoit ettei sinulla ole siellä Ruotsissa suomenkielistä luettavaa? Onko Ruotsissa kaukolainapalvelua? Siinä palvelussa oma lähikirjasto tilaa jonkun halutun kirjan jotain toisesta kirjastosta - vaikka toiselta puolelta maata - asiakkaan luettavaksi. Jos sellaista palvelua ei ole, niin ehkä voisit tilata Suomesta jonkun lehden tai käyttää digitaalisia kirjoja (esim. ElisaKirja-palvelu).

      Minusta esimerkiksi suomenkieliset Pirkka- ja Yhteishyvä-lehdet ovat mukavaa luettavaa. Ne kumpikin löytyvät Internetistä ilmaiseksi eikä tarvitse edes rekisteröityä mihinkään. Lehtiä on netissä luettavissa usean vuoden ajalta.

      Yhteishyvä-lehti:
      http://view.24mags.com/library/yhteishyva

      Pirkka-lehti:
      https://issuu.com/ruokakesko/stacks/ffc3cf7b26c14b3889561b6724ff4d3e

      Toivottavasti suomenkieliset lehdet toisivat hieman iloa sinulle. Kannattaa myös ulkoilla syksyllä varsinkin kauniilla ilmalla.

    • Anonyymi

      Lievä masennus ei ole maailmanloppu. Tunnen tosi monia ihmisiä, jotka ovat toipuneet lievästä masennuksesta aika nopeasti. Ehkä muutaman kuukauden se on vienyt, mutta voi se kestää kauemminkin. Mun mielestä lievää masennusta kannattaa ehdottomasti hoitaa, koska se vie ilon elämästä ja voi muuttua vakavammaksi.

      Saattaa olla järkevää hakea terveydenhuollosta apua. Omat konstit on silti tosi tärkeitä. Liitän tuohon alle linkin muutamaan kirjoitukseen, jotka ovat minusta hyviä.

      https://www.mielenterveystalo.fi/aikuiset/itsehoito-ja-oppaat/itsehoito/masennuksen_omahoito/Pages/default.aspx

      https://lifeclass.fi/blogi/masennuksen-itsehoito-kuusi-tapaa-joilla-voit-edistaa-toipumistasi/

      https://www.hyvaterveys.fi/artikkeli/mieli/masennus_pois_9_tapaa


      PS. Jos miettii suuria elämänmuutoksia (esimerkiksi maastamuuttoa), kannattaa varmaan hoitaa ensin masennus kuntoon, että pystyy tekemään kunnolla harkitun päätöksen. Tutkimusten mukaan masentuneilla ihmisillä on kohonnut riski tehdä itselleen epäedullisia valintoja ja päätöksiä.

    • Anonyymi

      Tässä on myös yksi esimerkki siitä, miten Suomesta voisi löytää kodin ja paikan helpostikin.

      Tällä hetkellä on heti vapaana vuokrayksiö (33,5m2) Kouvolan Myllykoskella. Asunto sijaitsee viidennessä kerroksessa ja ikkunoista on näkymät metsään sekä puistoon. Talon hissi on vasta uusittu. Kuukausittainen vuokra on 321,19€, joka sisältää vesimaksun sekä internet- ja tv-yhteydet Elisan kautta. Nopeamman nettiyhteys en tai maksullisia kanavia saa helposti lisämaksusta. Talossa on pesutupa ja yhteiset saunat. Lenkkisaunavuoro (miehille ja naisille erilliset vuorot) kerran viikossa sisältyy vuokraan. Oman saunavuoron tai autopaikan voi lunastaa käyttöön lisämaksusta.

      Myllykoski oli aikanaan Anjalankosken kaupunginosa kuten myös noin 5-6 kilometrin päässä kahta puolta Kymijokea sijaitsevat Inkeroinen ja Anjala. Myllykoskella on nykyään hieman alle 6000 asukasta ja Inkeroisissa ja Anjalassa yhteensä vajaa 5000 asukasta. Alueella on ollut paljon paperi- ja puuteollisuutta. Edelleen alueella valmistetaan mm. kartonkia.

      Myllykoskella on kaikki tavanomaiset julkiset ja yksityiset palvelut. Ruokakaupat, apteekki, optikko, Alko, kahviloita, ravintoloita, kouluja, päiväkoteja, vanhusten hoivakoteja, seurakunnat, kirkot jne. Lähin uimahalli löytyy noin 5 kilometrin päästä Inkeroisista. Toisena vaihtoehto on mennä Kouvolan uimahalliin. Sen sijaan uimaranta ja talviuintipaikat löytyvät Myllykoskeltakin. Kouvolasta löytyy Tykkimäen huvipuisto ja vesipuisto sekä mm. Mielakan laskettelukeskus, jossa harrastetaan kesäisin maasto- ja alamäkipyöräilyä. Kannattaa tutustua myös Repoveden kansallispuistoon, Mustilan Arboretumiin ja Verlan museotehdasalueeseen. Etelän suunnasta löytyy puolestaan Valkmusan kansallispuisto, Strömforsin ruukkikylä ja Kotkan nähtävyydet sekä palvelut.

      Myllykosken alueen erikoisuus on tietenkin sijainti Suomen suurimpiin jokiin lukeutuvan Kymijoen rannalla. Joissain paikoissa joen rantaa kulkee tie, josta käsin on helppo seurata jokea eri vuodenaikoina. Myllykosken keskustan alueella on Koivusaaren suosittu ulkoilualue sekä erikoisen muotoinen pitkä ja kapea Lemmensaari. Kouvolaan matkustettaessa useimmat ajavat rantatietä, joka kulkee monen kilometrin ajan ihan joen rannassa.

      Myllykosken juna-asemalta matka Kouvolaan kestää noin 10 min, Inkeroisiin 6 min ja Kotkaan niin 30 min. Kouvolaan on myös hyvät yhteydet linja-autolla (nro 3). Matka-aika linja-autolla Myllykoskella Kouvolan keskustaan kestää noin 25 min.

      Jos haluaa tehdä tutustumiskäynnin Myllykoskelle, kannattaa mielestäni yöpyä Museomajatalo Rauhalassa. Se sijaitsee aivan Myllykosken juna-aseman vieressä ja on persoonallinen yöpymispaikka. Toinen majoituspaikka Myllykoskella on Hotelli Leo ja kyllä alueelta muitakin majoitusvaihtoehtoja (mm. B&B-paikkoja) löytyy.

      https://fi.m.wikipedia.org/wiki/Museomajatalo_Rauhala_Inn

      https://yle.fi/uutiset/3-7428139

      https://www.leohotelli.fi/

      Jos matkustaisin Ruotsista Myllykoskelle, matkustaisin ensin laivalla tai lentäen Helsinkiin. Helsingistä matkustaisin omalla/vuokratulla autolla Myllykoskelle. Ilman autoa Suomeen tulleiden kannattaisi matkustaa Helsingistä junalla Kouvolaan ja Kouvolan Matkakeskuksesta (yhdistetty juna-bussi-taksiasema) Myllykoskelle. Viimeisen välimatkan voi matkustaa helpoimmin taksilla, mutta paikallisbussilla tai taajamajunalla matkustaessa tietenkin näkee parhaiten paikallista arkiaelämää. Samalla reissulla voi tutustua helposti myös Inkeroisiin ja Anjalaan, jotka sijaitsevat vain 5-6 kilometrin päässä Myllykoskelta.

      Kouvolassa on muuten aktiivista penkkiurheilua. Kouvolan pesäpallojoukkue on aivan Suomen kärkikastia. Myös miesten ja naisten koripallojoukkueet ovat suosittuja. Myllykosken Pallo eli MyPa yrittää tehdä uutta nousua Suomen jalkapallon kärkikaartiin. Juniorit onnistuivat jo nousemaan kolmosdivarista ykköseen ja heidän pelejä voi seurata Myllykosken stadionilla.

      https://elisa.fi/kouvolanasunnot/

      https://fi.m.wikipedia.org/wiki/Myllykoski_(Kouvola)

      https://www.kouvola.fi/asuminen-ja-ymparisto/puistot-ja-viheralueet/puistot/koivusaari/

      https://www.myllykoskenlatu.fi/

      https://fi.m.wikipedia.org/wiki/Keskikosken_silta

      https://www.mypa.fi/

      http://www.mustila.fi/node/1

      https://www.kouvola.fi/vapaa-aika/kansalaisopisto/


      HUOM! Ylempänä esiteltiin jo Inkeroisia ja Anjalaan. Siellä on paljon hyviä linkkejä, jotka koskettavat myös Myllykoskella asuvia. Näillä seuduilla on myös edullisia omistusasuntoja myytävänä.

      • Anonyymi

        Nyt on vaikea tehdä tutustumiskäyntejä Suomeen, koska matkustamista alettiin taas rajoittaa ja Suomi vaatii pakollisen kahden viikon karanteenin riskimaista saapuville.

        Ystäväni etsii omistusasuntoa Suomesta, mutta on nyt päättänyt muuttaa vuokra-asuntoon aluksi. Hän ei halua ostaa asuntoa pelkkien valo- ja videokuvien perusteella. Tällä hetkellä on melkein mahdotonta matkustaa Ruotsista Suomeen asuntonäyttöihin, koska on karanteerimääräykset ja muut ongelmat.

        Aluksi hän vieroksui vuokra-asumista. Se tarkoittaa, ettei voi heti asettua ns. lopullisesti asumaan, vaan vuokra-asuminen on ikävä välivaihe. Lisäksi tavarat täytyy pakata ja purkaa kahdesta kuten myös osoitteen muutokset tehdä ja muut. Nyt hän kuitenkin jo ajattelee, että hänellä on kunnolla aikaa etsiä ostettava asuntoa ja upea tilaisuus teettää asunnossa remonttia ja sisustussuunnittelua ennen kuin muuttaa sinne asumaan.

        Asioilla on aina hyviä ja huonoja puolia.


      • Anonyymi

        Kouvolassa on jääkiekon liigajoukkue KooKoo. Lupaava joukkue, joka pelaa SM-liigassa. Kouvolassa pääsee siis seuraamaan Suomen parhaiden lätkäjoukkueiden pelejä. Tulevalla kaudella halliin päästetään vain 50% normaalista katsojamäärästä, jotta voidaan säilyttää turvavälit. KooKoo nousuun!

        https://yle.fi/urheilu/3-11576031


      • Anonyymi

        Kouvolan alueella eli entisten Kouvolan, Kuusankosken, Valkealan, Jaalan, Korian, Anjalankosken ja Elimäen alueella on edelleen vapaita kaupungin omistamia vuokra-asuntoja.

        Katsokaa täältä, jos kiinnostuitte:
        https://www.kouvolanasunnot.fi/


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Kouvolan alueella eli entisten Kouvolan, Kuusankosken, Valkealan, Jaalan, Korian, Anjalankosken ja Elimäen alueella on edelleen vapaita kaupungin omistamia vuokra-asuntoja.

        Katsokaa täältä, jos kiinnostuitte:
        https://www.kouvolanasunnot.fi/

        Kouvolan naapurikunnassa Iitissä on myös vapaana kunnan omistamia ja minun mielestä ihan fiksuja vuokra-asuntoja. Kannattaa lueskella nettisivua ja vaikka ihan soittaa reippaasti Iitin asuntotoimistoon. Kyllä ne sieltä kertoo lisää. https://www.iitinvuokratalot.fi/


    • Anonyymi

      Tässä on muutama vinkki kohtuuhintaista asunnoista eri puolilta Suomea. Nämä vinkit on suunnattu eläkeläisille.

      Vinkki Nro 1:

      Keuruun Haapamäellä osoitteessa Asematie 1 on vapaana pieni kaksio suloisessa lautaverhoillussa rivitalossa. Tässä 48 neliömetrin asunnossa on keittiö ja oma sauna. Asunto on yhdessä tasossa, mutta esimerkiksi ulko-oven edessä on muutama rappunen. Asunnon vuokra on 440,21€/kk. Kiinnostuneet voivat tiedustella lisätietoa Keuruun vuokra-asuntojen toimistosta (puh: 0207 738 731).

      https://www.investkeuruu.fi/asunto/asematie-31-as-1/

      Asunnon läheisyydessä on mm. ruokakauppa, apteekki ja päiväkoti. Lampi löytyy myös läheltä eikä järvellekään ole pitkä matka. Kävelymatkan päässä on Haapamäen rautatieasema, joka yhteydet mm. Keuruulle, Jyväskylään, Seinäjoelle, Tampereelle sekä lukuisille pienemmille paikkakunnille kyseisillä rataosuuksilla. Matka-aika Keuruulle noin 15min ja Jyväskylään noin tunti.

      Keuruun keskustassa järven läheisyydessä on vapaana myös vuokrakaksio uudehkossa kerrostalossa, jossa on hissi. Asunnossa on oma sauna ja tilava lasitettu parveke. Kyseisen 58 neliömetrin kokoisen asunnon vuokra on 659,34€/kk.

      https://www.investkeuruu.fi/asunto/punaportintie-11-a-5-2hks/

      Keuruu on noin 9500 asukkaan kaupunki Keski-Suomen maakunnassa. Keuruu sijaitsee 60km Jyväskylästä Länteen. Haapamäen alueella asuu hieman alle 1000 asukasta. Järvet ympäröivät Keuruun keskustaajamaa joka suunnasta. Keuruulla löytyvät kaikki tavanomaiset palvelut terveysasema, uimahalli, ruoka- ja erikoiskaupat, ravintolat yms.

      https://www.keuruu.fi/asuminen-ymparisto

      https://www.keuruu.fi/vapaa-aika-ja-kulttuuri

      https://visitkeuruu.fi/fi/palvelut/nae-ja-koe/tekemista-keuruulla/

      • Anonyymi

        Vinkki Nro 2.

        Mikkelin Ristiinassa osoitteessa Kaaritie 2-6 on vapaana 65 neliön kaksio rivitalossa. Asunnossa on makuu- ja olohuoneen lisäksi erillinen keittiö, oma sauna ja pieni piha. Ristiina oli aiemmin oma kunta, mutta nykyään se kuuluu Mikkeliin. Ristiinassa kuitenkin löytyy edelleen hyvät peruspalvelut, minkä lisäksi liikenneyhteydet noin 20 kilometrin päässä sijaitsevaan Mikkeliin ovat hyvät. Asunnon vuokrahinta on 651€/kk.

        Järviluonto ympäröi Ristiinaa useista suunnista. Ristiinassa on viihdytty vuosituhansien ajan, mistä löytyy todisteena mm. Astuvansalmen kalliomaalaukset. Tällä hetkellä Ristiinan alueella asuu hieman vajaa 5000 asukasta. Mikkelissä on yhteensä reilu 53 000 asukasta.

        TANSSIN harrastajia saattaa kiinnostaa, että Ristiinassa sijaitsee Metsälinnan tanssilava, jossa tanssitaan ahkerasti aina kesäkaudella. Itse asiassa Metsälinna sijaitsee aivan lähellä yllä mainittua rivitaloasuntoa.

        Huom! Mikkelin alueella on paljon muitakin heti vapaita kuten myös pian vapautuvia asuntoja. Lisätietoja voi kysyä täältä: http://www.mikalo.fi/


        Lisää linkkejä:

        https://fi.m.wikipedia.org/wiki/Ristiina

        https://www.mikkeli.fi/sisalto/tietoja-mikkelista

        https://www.mikkeli.fi/

        http://metsalinna.com/

        https://yle.fi/uutiset/3-11549244

        https://yle.fi/uutiset/3-11540018

        https://kerranelamassa.fi/kotimaan-matkailu/savo-nahtavyydet/

        https://savonseutu.fi/linkit/


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Vinkki Nro 2.

        Mikkelin Ristiinassa osoitteessa Kaaritie 2-6 on vapaana 65 neliön kaksio rivitalossa. Asunnossa on makuu- ja olohuoneen lisäksi erillinen keittiö, oma sauna ja pieni piha. Ristiina oli aiemmin oma kunta, mutta nykyään se kuuluu Mikkeliin. Ristiinassa kuitenkin löytyy edelleen hyvät peruspalvelut, minkä lisäksi liikenneyhteydet noin 20 kilometrin päässä sijaitsevaan Mikkeliin ovat hyvät. Asunnon vuokrahinta on 651€/kk.

        Järviluonto ympäröi Ristiinaa useista suunnista. Ristiinassa on viihdytty vuosituhansien ajan, mistä löytyy todisteena mm. Astuvansalmen kalliomaalaukset. Tällä hetkellä Ristiinan alueella asuu hieman vajaa 5000 asukasta. Mikkelissä on yhteensä reilu 53 000 asukasta.

        TANSSIN harrastajia saattaa kiinnostaa, että Ristiinassa sijaitsee Metsälinnan tanssilava, jossa tanssitaan ahkerasti aina kesäkaudella. Itse asiassa Metsälinna sijaitsee aivan lähellä yllä mainittua rivitaloasuntoa.

        Huom! Mikkelin alueella on paljon muitakin heti vapaita kuten myös pian vapautuvia asuntoja. Lisätietoja voi kysyä täältä: http://www.mikalo.fi/


        Lisää linkkejä:

        https://fi.m.wikipedia.org/wiki/Ristiina

        https://www.mikkeli.fi/sisalto/tietoja-mikkelista

        https://www.mikkeli.fi/

        http://metsalinna.com/

        https://yle.fi/uutiset/3-11549244

        https://yle.fi/uutiset/3-11540018

        https://kerranelamassa.fi/kotimaan-matkailu/savo-nahtavyydet/

        https://savonseutu.fi/linkit/

        Kiitti tiedosta!

        Niin ihanaa, että laitatte tietoa, - eihän sitä täällä oleva tiedä mitään!


      • Anonyymi

      • Anonyymi

        Ylempänä on mainittu kerrostalokaksio Keuruulta (58m2 kokoinen, 659,34€/kk, Punaportintie 11).

        Kyseisessä asunnossa pitäisi olla järvinäköalat olohuoneesta, parvekkeelta ja keittiöstä. Talossa on ilmeisesti lähinnä omistusasuntoja, eikä se ole normaali kunnan vuokratalo. Järvi sijaitsee aivan talon tuntumassa, ehkä 100 metrin päässä.

        Jos asunto kiinnostaa, kannattaa kysyä lisätietoja (esim. järvinäköala) asuntotoimiston työntekijöiltä. Keuruulla on paljon kohtuuhintaista ja myös suorastaan halpoja vuokra-asuntoja tarjolla.


    • Anonyymi

      Vinkki Nro 3.

      Pirkanmaalla sijaitsee paikkakunta nimeltään Sastamala. Sastamala on kunta, joka syntyi monen kunnan yhteenliitosten myötä. Sastamalan kunta käsittää entiset Vammalan, Mouhijärven, Äetsän, Tyrvään, Karkun, Kiikan, Keikyän, Suodenniemen ja Kiikoisten kunnat. Sastamalassa on noin 25 000 asukasta.

      Sastamalan keskustasta mitattuna etäisyys Tampereelle on 52km, Pirkkalan lentokentälle 50km, Poriin 73km, Turkuun 117km, Helsinkiin 208km ja Seinäjoelle 180km. Vammalassa on rautatieasema, josta kulkee junat sekä Tampereen että Porin suuntiin. Junamatka Vammalassa Tampereelle kestää noin 45min.

      Järvien ympäröimässä Sastamalan keskustaajamassa (ent. Vammala) olisi saunallinen rivitaloyksiö (43m2) odottamassa uutta asukasta. Kyseessä on Sastamalan kunnan vuokra-asunto osoitteessa Ikalankatu 20. Vuokrahinta on 497,51€/kk. Vesimaksu laskutetaan käytön mukaan. Asukas voi halutessaan ottaa vuokrayhtiön kautta internet- ja kaapeli-TV palvelun 10€/kk lisähinnalla. Alla on linkki asunnon esittelysivulle.

      https://www.vuokraovi.com/vuokra-asunto/sastamala/varila/rivitalo/788031?entryPoint=fromSearch&rentalIndex=20&searchIdentifier=-291278566

      Täällä tietoa Sastamalasta:

      https://www.sastamala.fi/

      https://fi.m.wikipedia.org/wiki/Sastamala

      https://www.visitsastamala.fi/

      https://yle.fi/uutiset/3-7602909

      https://retkipaikka.fi/otamuksen-retkeilyreitit-ja-luontokahvila-sastamala/

      https://yle.fi/uutiset/3-11447081

      https://yle.fi/uutiset/3-6401918

      https://www.visitsastamala.fi/category/nae-ja-koe/luontokohteet/

      https://www.visitsastamala.fi/laiturikahvila/

      https://www.visitsastamala.fi/sastamala-gregoriana-wanhan-musiikin-paivat/

      https://www.aamulehti.fi/a/200671165

      https://sastamalanopisto.fi/

      https://www.tyrvaanpappila.fi/fi/

      https://www.visitsastamala.fi/kahvila-pukstaavi/

      https://www.visitsastamala.fi/jaatsin-kahvila/

      https://ellivuori.fi/

      https://www.google.com/amp/s/alueviesti.fi/2020/08/04/liikenneyhteys-sastamalasta-tampereelle-paranee-rautaveden-liikenne-kaynnistaa-mouhijarven-kautta-kulkevan-vakiovuoron/amp/

      • Anonyymi

        Tässä on minun mielestä nätti ja pohjakaavaltaan toimiva pikkukaksio rivitalossa Vammalan alueella. Asunto on yhdessä tasossa (ei rappuja) ja siihen kuuluu makuuhuoneen lisäksi, kylpyhuone, sauna, ikkunallinen keittiösyvennys sekä olo- & ruokailuhuone. Asuntoon kuuluu myös pieni takapiha ja ulkopuolella sijaitse varastokoppi. Asunnossa on vain 47,5 neliötä, mutta ne vaikuttavat olevan tehokkaasti käytetty. Kuukausivuokra on 559,27€. Vesimaksu laskutetaan käytön mukaan. Asunto vapautuu ilmeisesti vasta marraskuun alussa. Osoite on Kallialankatu 9.

        HUOM! Tässä asunnossa tupakointi ei ole sallittua. Tupakointikielto taitaa nykyisin olla Suomen vuokra-asunnoista pikemminkin sääntö kuin poikkeus. Moni taloyhtiö on kieltänyt myös parkeketupakoinnin jolloin tupakoinnille on osoitettu jokin paikka piha-alueelta. Sen sijaan lemmikit ovat lähes aina sallittuja kaupunkien vuokra-asunnoista, niin tässä Kallialankadun asunnossakin.

        https://www.vuokraovi.com/rental-apartment/sastamala/kalliala/row house/872110?entryPoint=fromSearch&rentalIndex=6&searchIdentifier=1515591244


    • Anonyymi

      Hei teille kaikille ! Anteeksi, kun "sekaannun", mutta haluan kiittää kaikkia näistä hyvistä vastauksista, jotka hyödyttivät minuakin, Suomessa asuvaa, joka etsiskelen edullisempaa vuokra-asuntoa kuin missä nyt asun. En tänä vuonna ole vielä muuttamassa. Etsin näistä kaikista vastauksista paikkaa, jossa kauppa-, apteekki- ja lääkäripalvelut olisivat kohtuullisen lähellä, koska olen lievästi liikuntarajoitteinen.
      Tulin ihan iloiseksi aloittajan puolesta, että näin paljon ystävällisiä ihmisiä
      auttaa häntä. Kyllä olette mukavia ! Ystävällisin terveisin nm. Tekla

      • Anonyymi

        Jos haluat sinulle paremmin sopivia vinkkejä, kerro millaisia asioita toivot uudelta asunnoltasi. Voin ehdottaa toiveiden perusteella asuntoja, jos osaan.

        Jos tiedätte, mille paikkakunnalle haluaisitte muuttaa, etsikää sen paikkakunnan kunnallinen vuokra-asuntoyhtiö. Googlaatte esimerkiksi: "Kiuruvesi vuokra-asunnot". Kiuruveden tilalle tulee tietenkin se paikkakunta, minne haluaisitte muuttaa.

        Huom! Niin sanotuista kasvukeskuksista, jonne muutetaan paljon töiden ja opintojen perässä, ei ole helppo saada kunnallisia vuokra-asuntoja. Pienemmiltä paikkakunnilta ja erityisesti muuttotappiota kärsineiltä alueilta löytyy melkein aina kunnallisia vuokra-asuntoja. Kunnan vuokra-asunnot ovat lähes aina edullisempia kuin yksityisten vuokranantajien asunnot.

        Kuntien vuokra-asunnoissa saattaa olla isoja vaihteluita kunnon, sijainnin, vuokran suuruuden ja monen muun asian suhteen. Kannattaa silmällä vuokramarkkinoita vähän pidempään.

        Todella monet ihmiset ympäri Suomea ovat tyytyväisiä kuntien vuokra-asuntoihin, joten ei ole mitään syytä suhtautua niihin epäluuloisesti. Asuntotoimistojen tehtävänä on auttaa asunnon hakijoita ja vastata erilaisiin kysymyksiin. Voitte rohkeasti kysellä heiltä erilaisia asioita - esimerkiksi alueen ja talon rauhallisuudesta, asukkaiden vaihtuvuudesta, rappukäytävien ja piha-alueen siisteydestä jne. Kuntien vuokra-asunnoista on myös helppo muuttaa pois, jos haluaa esimerkiksi ostaa oman asunnon, muuttaa eri kokoiseen asuntoon tai vaihtaa paikkakuntaa.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Jos haluat sinulle paremmin sopivia vinkkejä, kerro millaisia asioita toivot uudelta asunnoltasi. Voin ehdottaa toiveiden perusteella asuntoja, jos osaan.

        Jos tiedätte, mille paikkakunnalle haluaisitte muuttaa, etsikää sen paikkakunnan kunnallinen vuokra-asuntoyhtiö. Googlaatte esimerkiksi: "Kiuruvesi vuokra-asunnot". Kiuruveden tilalle tulee tietenkin se paikkakunta, minne haluaisitte muuttaa.

        Huom! Niin sanotuista kasvukeskuksista, jonne muutetaan paljon töiden ja opintojen perässä, ei ole helppo saada kunnallisia vuokra-asuntoja. Pienemmiltä paikkakunnilta ja erityisesti muuttotappiota kärsineiltä alueilta löytyy melkein aina kunnallisia vuokra-asuntoja. Kunnan vuokra-asunnot ovat lähes aina edullisempia kuin yksityisten vuokranantajien asunnot.

        Kuntien vuokra-asunnoissa saattaa olla isoja vaihteluita kunnon, sijainnin, vuokran suuruuden ja monen muun asian suhteen. Kannattaa silmällä vuokramarkkinoita vähän pidempään.

        Todella monet ihmiset ympäri Suomea ovat tyytyväisiä kuntien vuokra-asuntoihin, joten ei ole mitään syytä suhtautua niihin epäluuloisesti. Asuntotoimistojen tehtävänä on auttaa asunnon hakijoita ja vastata erilaisiin kysymyksiin. Voitte rohkeasti kysellä heiltä erilaisia asioita - esimerkiksi alueen ja talon rauhallisuudesta, asukkaiden vaihtuvuudesta, rappukäytävien ja piha-alueen siisteydestä jne. Kuntien vuokra-asunnoista on myös helppo muuttaa pois, jos haluaa esimerkiksi ostaa oman asunnon, muuttaa eri kokoiseen asuntoon tai vaihtaa paikkakuntaa.

        Kuntien vuokra-asuntoihin muuttavien täytyy olla todellisia muuttajia. Ei niitä asuntoja voi miksikään "kesämökeiksi" tai Suomen tukikohdiksi hankkia eikä niitä voi myöskään voi vuokrailla eteenpäin.

        Meillä päin kunnan vuokra-asunnon vuokralainen ei saa antaa asuntoaan edes väliaikaisesti sukulaistensa haltuun. Tämä ongelma on tullut esiin, kun erityisesti maahanmuuttajaväestö tykkäisi lähteä välillä pitkiksi ajoiksi ulkomaille ja sillä aikaa jotkut sukulaisensa tulisivat Suomeen kyseiseen asuntoon. Tiedän monta tapausta, joissa näin on tehty, mutta naapurit ovat käräyttäneet.

        Yksi kantasuomalainen naapuri selvitti, kun lähti pariksi viikoksi etelän lomalle, että hän sai luvan pyytää nuoren aikuisen sukulaisen matkansa ajaksi asunnolleen hoitamaan kissaa ja viherkasveja. Häntä erikseen opastettiin sopimaan asia isännöitsijän kanssa, ettei tule jälkikäteen ongelmia. Eihän tällaisia ongelmia aiemmin ollut, vaan silloin mentiin maalaisjärjellä ja ihmisiin saattoi luottaa. Ihmisillä oli oma arvostelukyky ja maalaisjärki vielä tallella. Nykyaikana on paljon ongelmia, joista ainakin osa on tullut uusien ihmisten ja heidän tapojensa myötä. Osa ehkä yleisen ahneuden ja rötöstelyn kautta.

        Välillä tuntuu - anteeksi nyt vaan - että moni ruotsinsuomalainen on ryhtynyt noudattamaan afrikkalaisille ja arabeille tyypillisiä käytöstapoja. Sellaiset touhut eivät sovi Suomeen, vaikka ne olisivat jo Ruotsissa yleistyneet.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Kuntien vuokra-asuntoihin muuttavien täytyy olla todellisia muuttajia. Ei niitä asuntoja voi miksikään "kesämökeiksi" tai Suomen tukikohdiksi hankkia eikä niitä voi myöskään voi vuokrailla eteenpäin.

        Meillä päin kunnan vuokra-asunnon vuokralainen ei saa antaa asuntoaan edes väliaikaisesti sukulaistensa haltuun. Tämä ongelma on tullut esiin, kun erityisesti maahanmuuttajaväestö tykkäisi lähteä välillä pitkiksi ajoiksi ulkomaille ja sillä aikaa jotkut sukulaisensa tulisivat Suomeen kyseiseen asuntoon. Tiedän monta tapausta, joissa näin on tehty, mutta naapurit ovat käräyttäneet.

        Yksi kantasuomalainen naapuri selvitti, kun lähti pariksi viikoksi etelän lomalle, että hän sai luvan pyytää nuoren aikuisen sukulaisen matkansa ajaksi asunnolleen hoitamaan kissaa ja viherkasveja. Häntä erikseen opastettiin sopimaan asia isännöitsijän kanssa, ettei tule jälkikäteen ongelmia. Eihän tällaisia ongelmia aiemmin ollut, vaan silloin mentiin maalaisjärjellä ja ihmisiin saattoi luottaa. Ihmisillä oli oma arvostelukyky ja maalaisjärki vielä tallella. Nykyaikana on paljon ongelmia, joista ainakin osa on tullut uusien ihmisten ja heidän tapojensa myötä. Osa ehkä yleisen ahneuden ja rötöstelyn kautta.

        Välillä tuntuu - anteeksi nyt vaan - että moni ruotsinsuomalainen on ryhtynyt noudattamaan afrikkalaisille ja arabeille tyypillisiä käytöstapoja. Sellaiset touhut eivät sovi Suomeen, vaikka ne olisivat jo Ruotsissa yleistyneet.

        Moni ruotsinsuomalainen onkin muuttunut Ruotsin vuosinaan röyhkeäksi tietyissä asioissa. Siellä kun on tavallaan pakko pitää puolensa ja kun muutkin huijaa, niin "miksen minäkin".

        Säälien olen katsonut monien ruotsinsuomalaisten lasten ja nuorten kasvavan monikulttuurisen nuorison apinatavoille: syljeskellään pitkin poikin, heitellään roskat pitkin maita ja mantuja, kiroillaan, huudetaan, riehutaan, lintsataan koulusta, jätetään koulut kesken jne.

        Suomeen muutto voi olla kulttuurishokki monille. Suomalainen yhteiskunta toimii hieman eri tavoin kuin ruotsalainen yhteiskunta. Suurin ero on kuitenkin tavallisten ihmisten käyttäytymisessä ja ihmissuhteissa. Minä olen kokenut Suomen upeana ja viihdyn täällä hyvin. Tunnen niitäkin, jotka ovat muuttaneet paluumuuton jälkeen takaisin Ruotsiin.

        Kun ruotsalaiset menevät discoon, baariin ja shoppailemaan, suomalaiset menevät metsään, saunaan, mökille, uimaan, kirjastoon, teatteriin tai opiskelemaan vaikka kansalaisopiston käsityökursseille.

        Moni ulkomainen on sanonut, että suomalaiset ovat nynnyjä ja nörttejä. Se voi pitää paikkaansa. Jotkut ulkomaiset disco-ihmiset ovat sanoneet Suomea tylsäksi paikaksi. Sekin voi pitää paikkaansa.

        Tervetuloa Suomeen, jos nynnyjen ja nörttien tylsä-Suomi kiinnostaa. Antaa pommien paukkua ja autopalojen loimottaa muissa maissa.


    • Anonyymi

      Kuntien vuokra-asuntoihin on muutenkin kriteerit. Ei niitä kaikki saa.

      • Anonyymi

        Juuri näin. Kuntien vuokra-asuntoihin on olemassa monenlaisia valintakriteereitä. Jos oikeasti asuntoa tarvitsee ja täyttää ne kriteerit, voi asunnon saada ja joskus todella nopeastikin.

        Jos on kertynyt varallisuutta, oman asunnon ostaminen on yleensä se tavallisin ratkaisu.


    • Anonyymi

      Pyydettiin lähettämään tällaisia terveisiä:

      Tässä ketjussa julkaistut asuntovinkit eivät ole huijausta. Tuttavamme sai muutama päivä sitten asuntotarjouksen eräästä yllä mainitusta kunnasta. Hän on vanhuuseläkeläinen ja hänelle tarjottiin vuokrattavaksi kunnan omistamaa vuokra-asuntoa. Nyt tuttumme valmistelee muuttoa Ruotsista Suomeen. Sepä onkin tavallista mutkikkaampaa pandemian aikana, koska Suomessa häntä odottaa kahden viikon pakollinen karanteeni.

      Ruotsinsuomalainen voi saada Suomesta kunnan vuokra-asunnon, jos ei ole liikaa varallisuutta eikä liian korkea tulot. Vakituiset tulot (esim. eläke) pitää varmaan olla. Työikäisiltä vaaditaan usein joko työ- tai opiskelupaikkaa, jotta voi saada vuokra-asunnon joltain paikkakunnalta.

      • Anonyymi

        Ruotsinsuomalainen sukulainen anoi kunnan vuokra-asuntoa pari viikkoa sitten suomalaisesta kunnasta, jota ei ole mainittu tässä ketjussa. En viitsi mainita kunnan nimeä, koska se on pienempi kunta. Täti sai heti seuraavana päivänä puhelinsoiton, jossa kyseltiin tarkempia toiveita asunnon suhteen. Toiveidensa mukaisen asuntotarjouksen täti sai pari päivää myöhemmin. Kuitenkin asuntotarjouksen jälkeen hänen piti kerätä asiakirjoja, joilla hän todisti täyttävänsä kriteerit (verotustodistus, kopio passista jne.), muuten asuntotarjous olisi rauennut. Riitti kun toimitti kopiot kirjepostissa. Asiakirjoja ei tarvinnut käännättää eikä kopioita todistaa oikeiksi, mutta muuton jälkeen tädin täytyy käydä näyttämässä alkuperäiset asiakirjat asuntotoimistossa. Vuokrasopimus tehtiin alkamaan kuukauden päästä, jotta muutto ehditään hoitaa rauhassa. Vuokra-aika alkaa joustavasti keskeltä kuukautta. Kunta olisi auttanut karanteeniajan järjestelyissä kuten kaupassa käynneistä karanteenin aikana, mutta me hoidetaan ne hommat sukulaisten kesken.


    • Anonyymi

      Nyt on kuulemma tullut paljon ruotsinsuomalaisten asuntohakemuksia useisiin Suomen kuntiin. En osaa sanoa kuinka paljon, mutta tiedän niitä tulleen pelkästään syyskuun 2020 aikana useita kymmeniä eri puolilla Suomea sijaitseviin kuntiin ja kaupunkeihin. Monille on asuntoa jo tarjottu. Todennäköisesti moni muutto Ruotsista Suomeen toteutuu lähiviikkoina sekä -kuukausina.

      Haluan sanoa muutaman asian:

      1. Kunnollisille ihmisille, jotka noudattavat lakia ja kunnioittavat suomalaista kulttuuria: Tervetuloa!

      2. Jotkut paluumuuttoa Suomeen suunnitelleet saattavat pelätä, että nyt käynnistyy ennen näkemättömän suuri muuttoaalto Ruotsista Suomeen. Osa on jo kuulemma pelännyt, ettei Suomesta riitä asuntoja kaikille tai jokin muu asia menee mönkään. Sanoisin, että olkaa rauhassa. Osa ei voi vielä muuttaa, koska haluaa ensin tehdä töitä eläkkeelle jäämiseen asti. Minä tekisin niin. Kyllä Suomeen pääsee myöhemminkin, jos muutto vielä houkuttelee. Osalla ei ole muuttosuunnitelmat ja -järjestelyt valmiina. Sanon teillekin, että tehkää ensin suunnitelmanne ja järjestelynne valmiiksi. Apua voi pyytää ja omista vaatimuksista voi tinkiä. Mutta älkää panikoiko muiden ihmisten tekemisten vuoksi.

      Suomessa vapautuu joka kuukausi kauhean paljon vuokra-asuntoja. Tälläkin hetkellä tuhannet vuokra-asunnot ympäri Suomea ovat tyhjillään, joten asuntoja kyllä löytyy. Moni nyt Suomeen muuttava aikoo asua vuokralla vain väliaikaisesti, koska haluaa ostaa oman asunnon. Asunnon ostaminen ulkomailta käsin on erityisen hankalaa korona-aikana, kun maiden välillä ei voi matkustaa vapaasti ilman karanteenia. Vuokra-asunnon avulla he voivat muuttaa Suomeen ja jatkaa omistusasunnon etsimistä Suomesta käsin. Kun he löytävät unelmiensa asunnon ja pääsevät muuttamaan siihen, heidän vuokra-asunto vapautuu seuraaville asukkaille.

      Myös Expressen-lehti huomioi, että Suomesta on helpompi saada vuokra-asunto kuin Ruotsista. Joku saattaa ajatella, että "nyt kaikki Ruotsista muuttaa Suomeen helposti saatavien asuntojen perässä, eikä minulle jää mitään paikkaa". Kannattaa muistaa, että kaikki eivät suinkaan halua muuttaa Suomeen. Eikä Suomesta löytyisi kaikille työikäisille töitä tai opiskelupaikkojakaan.

      • Anonyymi

        Tervetuloa Suomeen, mutta muistakaa noudattaa karanteenia ja muita määräyksiä.

        Älkää tuoko tai ainakaan levittäkö korona-virusta Suomeen.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Tervetuloa Suomeen, mutta muistakaa noudattaa karanteenia ja muita määräyksiä.

        Älkää tuoko tai ainakaan levittäkö korona-virusta Suomeen.

        Karanteenia lyhennettiin tietääkseni kahdesta viikosta 10 päivään. Se on hyvä aika pysytellä omissa oloissaan, purkaa muuttokuormaa, laittaa kotia ja levätä muuttoväsymystä. Sitten kun karanteeni päättyy, voi juosta pakolliset virastot ja pankkikonttorit sun muut läpi.

        Niiden jälkeen pääsee naattimaan uuresta kotipaikasta 😊


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Tervetuloa Suomeen, mutta muistakaa noudattaa karanteenia ja muita määräyksiä.

        Älkää tuoko tai ainakaan levittäkö korona-virusta Suomeen.

        Ollos huoleton , ei sinne kyllä tämän vuoden puolella.- Ja tautiahan siellä jo piisaa :(


    • Anonyymi

      Asuntovinkit Nro. 5!!!

      Kaipaako joku Pohjois-Savoon? Kiuruvedellä olisi edullisia kunnan omistamia vuokra-asuntoja vapaana. Osa asunnoista on kerrostaloissa, osa rivitaloissa. Hissitaloistakin löytyy asuntoja. Osa on keskustassa, osa sivummalla. Hovin alueen asunnot sijaitsevat pururadan/hiihtoladun välittömässä läheisyydessä.

      https://kiurunkulma.fi/

      Kiuruvesi on 8000 asukkaan vireä pikkukaupunki Pohjois-Savossa. Välimatkaa Iisalmeen kertyy 35km, Kajaaniin 125km, Kuopioon 120km, Ouluun 190km ja Ylivieskaan 125km. Iisalmen ja Ylivieskan välinen ratayhteys kulkee Kiuruveden kautta. Kiuruvedellä on paljon maanviljelystä ja paikkakunta kuuluu Suomen suurimpiin maidon sekä naudanlihan tuotantoalueisiin. Kiuruvedellä on myös teollisuutta. Naapuripaikkakunnalla Vieremällä toimiva metsäkoneyritys Ponsse on suuri työnantaja kiuruveteläisillekin. Kiuruveden suurin vuotuinen tapahtuma on iskelmämusiikin juhla Iskelmäviikko, joka houkuttelee iskelmämusiikin ystäviä koko Suomesta.

      https://fi.m.wikipedia.org/wiki/Kiuruvesi

      Runnin kylpylähotelli sijaitsee 25 kilometrin päässä. Siellä on hyvä käydä virkistäytymässä altaissa, savusaunassa, hieronnassa tai vaikka tanssiravintolassa. Kiuruveden keskustasta löytyy puolestaan kunnallinen uimahalli, missä voi nauttia vesiliikunnasta ja saunoista arkisemmin. Myös kuntosali ja muut sisäliikuntatilat löytyvät.

      Ohjattua liikuntaa on tarjolla useissa eri muodoissa sekä ilmaiseksi että edullisesti. Esimerkiksi aamuvirkut voivat käydä uimahallin ilmaisessa vesijumpassa uimahallin pääsymaksua vastaan. Tarjolla on kevyttä ja helppoa tuolijumppaa kuin myös lentopalloa sekä mielenkiintoista sisäcurlingia. Salibandyn, kuntojumpan, harrastejääkiekon, kuntosaliharjoittelun ja boccian harrastaminen on niinikään mahdollista.

      Omatoimista liikuntaa varten on tietenkin lenkkipolkuja, latuja, luontopolkuja, frisbeegolf-rata, mahdollisuudet melontaan ja soutuun sekä paljon muuta. Kiuruveden Latu ry ylläpitää talviuintipaikkaa eli avantouintikin on mahdollista.

      Ikääntyneille asukkailleen Kiuruveden kaupunki tarjoaa ilmaista liikuntaneuvontaa ja ohjattua ryhmäliikuntaa, joiden avulla on helppo löytää itselleen sopiva ja mielekäs tapa liikkua.

      Kiuruvedellä on hyvä kirjasto ja kansalaisopistossa on useita erilaisia harrastuksia ja kursseja tarjolla. Kiuruvedellä on myös useita eri yhdistyksiä, jotka tarjoavat kaupungin asukkaille monenlaista tekemistä ja toimintaa. Esimerkiksi eläkeläisten yhdistyksellä on aktiivinen lukupiiri, karaokekerho, lauluryhmä, äijä-toimintaa miehille, retkiä, lomaviikkoja ja paljon muuta.


      https://www.kiuruvesi.fi/Suomeksi/Palvelut/Matkailu

      https://www.iisalmi.fi/Suomeksi/Palvelut/Matkailu-ja-tapahtumat

      https://www.kiuruvesi.fi/Suomeksi/Palvelut/Kansalaisopisto

      https://www.kiuruvesi.fi/Suomeksi/Palvelut/Liikunta-ja-ulkoilu

      https://www.kiuruvesi.fi/Suomeksi/Palvelut/Liikunta-ja-ulkoilu/Ohjatut-ryhmat-2020-2021

      https://www.kiuruvesi.fi/Suomeksi/Palvelut/Liikunta-ja-ulkoilu/Liikuntapaikat-ja-luontopolut/Luontopolut

      http://iltalypsy.fi/fi/kahvila-ravintola-iltalypsy.html

      http://www.joenvarrenseurahuone.fi/

      https://www.elakeliitto.fi/yhdistykset/kiuruvesi

      https://www.suomenlatu.fi/yhdistys-ja-toimintapistehaku/yhdistys/kiuruveden-latu-ry.html

      https://www.martat.fi/marttayhdistykset/kiuruveden-martat-ry/

    • Anonyymi

      Mitä mahtaa kuulua keskustelun aloittaneelle ruosumuorille? Onko masentuneisuus yhtään helpottanut?

      Muutkin ruosumuorit voivat kertoa ajatuksiaan. Onko tämä ketju antanut teille uusia ideoita tai oivalluksia? Millaista apua tai tukea toivoisitte saavanne?

      Minä olen saanut hieman uusia voimia kirjoituksista. Olen alkanut syödä terveellisemmin. Listalla on lisää asioita, joita yritän toteuttaa: Syyssiivousta, liikunnan lisäämistä, kirkasvalolampun asentamista, muutakin...

      • Anonyymi

        Toivo on herännyt!
        Olen katsonut linkkitekstejä. Hyviltähän ne näyttää. Että tämmöinen muorikin voisi vielä kelvata Suomelle.
        Rupesin jo laittamaan pois tarpeettomia tavaroita, jos tässä vielä muutto tulee. Asuntolottoa en ole vielä laittanut menemään eli asuntohakemus on tekemättä. Kyllähän tässä mieli on jo virkistynyt pelkästä ajatuksesta. Välttelen koronaa ihan kotosalla ollen ja haaveilen Suomen saunoista, kirjastoista ja patikkareiteistä. Vieläkö minäkin joskus pääsisin. Suomen passi täytyy uusia. Kansalaisuuden hankin jo silloin kun se tuli laissa mahdolliseksi. Voimia muille masentuneille ruosumuoreille ja vaareille.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Toivo on herännyt!
        Olen katsonut linkkitekstejä. Hyviltähän ne näyttää. Että tämmöinen muorikin voisi vielä kelvata Suomelle.
        Rupesin jo laittamaan pois tarpeettomia tavaroita, jos tässä vielä muutto tulee. Asuntolottoa en ole vielä laittanut menemään eli asuntohakemus on tekemättä. Kyllähän tässä mieli on jo virkistynyt pelkästä ajatuksesta. Välttelen koronaa ihan kotosalla ollen ja haaveilen Suomen saunoista, kirjastoista ja patikkareiteistä. Vieläkö minäkin joskus pääsisin. Suomen passi täytyy uusia. Kansalaisuuden hankin jo silloin kun se tuli laissa mahdolliseksi. Voimia muille masentuneille ruosumuoreille ja vaareille.

        Voi muori minkä kansanliikkeen sait aikaan! Nyt ollaan kaveriporukalla jo kaikki etsimässä kotia Suomesta. Saatiin vinkki eräältä tutulta, joka oli muuttokuormaa pakkaamassa, koska hän oli jo löytänyt asunnon Suomesta. Monet suomenruotsalaiset eivät silti aio Suomeen palata. Joillain on vielä työt kesken Ruotsissa, monilla lapsia. Moni suunnittelee kuitenkin paluuta Suomeen. Ei tämä Ruotsi ole enää ennallaan ja Suomikin on kehittynyt hyvään suuntaan. Lisäksi kun ei ole täällä tullut koskaan hyväksytyksi omana itsenään, niin miksi tänne jäisi pidemmäksi ajaksi, kun voi Suomenkin valita. Tämä keskusteluryhmä on antanut paljon tietoa ja kannustusta, että vielä jaksaa muuttaa ja sopeutua uuteen. Kiitoksia kaikille vaan.


    • Anonyymi

      Koska tänne on tullut muuttovinkkejä, niin kerrottakoon pari vinkkiä Keski-Suomesta.

      Pienestä Luhangan kunnasta löytyisi kunnan omistamia rivitaloasuntoja, jotka olisivat vapaana uusille vuokralaisille. Ainakin saunallinen kaksio (478,20€/kk) ja saunallinen yksiö (213,30€/kk) olisivat heti vapaana.

      https://www.luhanka.fi/vuokra-asunnot/

      Päijänteen rannalla sijaitseva Luhanka on Manner-Suomen pienin kunta hieman alle 700 asukkaallaan. Kesäaikaan Luhangassa on kuitenkin enemmän väkeä mökkiläisten, veneilijöiden ja kunnassa vierailevien retkipyöräilijöiden, motoristien & karavaanareiden ansiosta. Luhangasta on 60km matkaa Jyväskylään, joka on lähin suurempi kaupunki. Joutsa on 22 kilometrin päässä. Sieltä löytyy enemmän palveluita ja rientoja kuin Luhangasta.


      https://fi.m.wikipedia.org/wiki/Luhanka

      https://www.luhanka.fi/

      https://yle.fi/uutiset/3-11383367

      https://yle.fi/uutiset/3-10940720

      https://www.iltalehti.fi/kotimaa/a/c69595a1-4769-4ed8-a054-f1679c54460c

      https://www.is.fi/kotimaa/art-2000005143021.html

      https://yle.fi/uutiset/3-11436552

      https://www.joutsa.fi/vapaa-aika/liikuntapaikat/

      https://www.joutsanseutu.fi/

      https://www.joutsa.fi/vapaa-aika/matkailu/

    • Anonyymi

      Jossain väitettiin, että "Itä-Suomesta saa asuntoja pilkkahintaan". Onhan siinä paljon perää, mutta kyllä niitä edullisia asuntoja on Länsi-Suomessakin. Myytäviä asuntoja löytyy netistä ja kiinteistönvälittäjiltä. Vapaarahoitteisia vuokra-asuntoja löytyy yksityisiltä vuokranantajilta ja vuokra-asuntoyhtiöiltä.

      Esittelen tässä ketjussa muutamia kuntia, joista on mahdollista saada kohtuuhintaisia ja jopa edullisia vuokra-asuntoja. Huomioikaa, että näihin asuntoihin on tulo- ja varallisuusrajat sekä muut valintakriteerit! Asunnot on tarkoitettu etupäässä vähävaraisille ja muille asunnon tarpeessa oleville.

      HARJAVALLASSA on tällä hetkellä vapaana muutama alle 300€/kk hintaista vuokrayksiötä. Myös alle 400 euron pikkuasuntoja on useampi tarjolla kuten myös suurempia asuntoja. Harjavallan kunnallisia vuokra-asuntoja isännöi ja vuokraa Isännöintikeskus Sydän-Satakunta Oy, josta voi tiedustella lisätietoja: https://www.isannointikeskus.net/

      Tästä pitäisi näkyä vapaat asunnot:
      https://www.isannointikeskus.net/vuokrakohteet

      Harjavalta on noin 7000 asukkaan pikkukaupunki Satakunnassa. Kaupungin läpi virtaa voimakas Kokemäenjoki, joka on padon vuoksi pullistunut Harjavallan kohdalla järvimäiseksi.

      Harjavallan lähistöllä on useita muita kaupunkeja. Lähin suurempi kaupunki on Pori vain 28 kilometrin päässä. Raumalle on 51km. Välimatka Turkuun on 120km, Tampereelle 110km ja Helsinkiin 210km. Lähellä olevia pikkukaupunkeja ovat mm. Kokemäki (14km), Ulvila (21km) ja Huittinen (35km). Harjavallassa käsin onkin helppo harrastaa lähimatkailua, joka ei vaadi edes yöpymistä. Lähin kylpylä taitaa olla Porissa sijaitseva Yyterin virkistyskylpylä. Kylpylä sijaitsee upeiden hiekkadyynien tuntumassa, missä kannattaa tehdä myös patikkaretki.

      Suomen Latu -järjestön paikallisyhdistys Harjavallassa ylläpitää mm. rantasaunaa, missä on kuuleman mukaan myös mahdollisuus talviuintiin. Heillä on myös muuta ohjelmaa, kuten säännöllistä lentopallotoimintaa, keilavuoro ja retkiä. Harjavallassa on myös muuta yhdistystoimintaa mm. useammalla eläkeläisyhdistyksellä. Tekemistä ja uusia tuttavia voi löytyä myös vaikkapa kansalaisopiston tai urheiluseurojen kautta. Myös Wanha Rauma on upea päiväretkikohde vaikka useamman kerran vuodessa. Museoiden ystävän kannattaa harkita Museokortin hankkimista, sillä kortin hankkineet voivat vierailla 69 euron pääsymaksua vastaan vuoden ajan kaikkiaan 300 museossa ympäri Suomea. Jos Satakunnan museot loppuvat kesken, Harjavallasta on helppo lähteä museomatkalle mm. Tampereelle, Turkuun, Raumalle, Helsinkiin, Saloon ja Hämeenlinnaan.


      https://fi.m.wikipedia.org/wiki/Harjavalta

      http://www.suomiopas.fi/lansi-suomi/harjavalta

      https://www.harjavalta.fi/kulttuuri-ja-vapaa-aika/matkailu/

      https://www.visitsatakunta.fi/

      https://virkistyshotelli.fi/en/experience-see-explore/spa/

      https://www.visityyteri.fi/palvelut/yyterin-retkeilyreitit/

      https://www.visitrauma.fi/nae-koe/vanha-rauma/vierailu-vanhassa-raumassa/

      https://www.museot.fi/museokortti/

      http://www.satakunta.fi/museot-tee-aikamatka

      https://museot.fi/museohaku/?museo_id=21071

      http://www.mailena.fi/

      https://www.harjavalta.fi/kulttuuri-ja-vapaa-aika/liikunta-ja-uimahalli/

      https://www.harjavalta.fi/kulttuuri-ja-vapaa-aika/kirjasto-ja-kulttuuripalvelut/

      https://www.harjavalta.fi/koulutus-ja-varhaiskasvatus/kansalaisopisto/

      http://reroy.mbnet.fi/latujapolku/index.htm

      http://www.outdoorssatakunta.fi/kohde/vaelluskohde-5/

      http://www.harjavallanjymy.fi/hiittenharjun-hiihtokeskus/

      https://www.harjavalta.fi/kulttuuri-ja-vapaa-aika/liikunta/kuntopolut/

      https://retkipaikka.fi/paratiisilehdon-luontopolku-harjavallassa-lumoaa-linnunlaulullaan-ja-valkovuokkomatollaan/

    • Anonyymi

      Onkohan Salon seudulla mahiksia ? Tai Salo-Turku-välillä ?
      kysyy ihan toinen hlö

      • Anonyymi

        Lounais-Suomessa on ollut jo pidempään sellainen tilanne, että siellä on paljon töitä tarjolla. Aloittain on jopa työvoimapulaa. Se tarkoittaa, että sinne muutetaan muualta Suomesta ja ulkomailtakin työn perässä. Uudet asukkaat tarvitsevat tietysti koteja ja joillain alueilla (etenkin Uudenkaupungin alue) on ollut selvää asuntopulaa.

        Salon seudulla tilanne ei ole kuitenkaan yhtä hankala asuntojen suhteen. Mitä lähemmäs Turkua menee, sitä hankalampaa asunnon löytäminen on, mutta kyllä Turustakin koteja löytyy. Vuokra-asuntoa etsivien eläkeläisten kannattaa huomioida, että työ- tai opiskelupaikan jo saaneet asunnonhakijat menevät käytännössä aina eläkeläisten ohi vuokra-asuntojonoissa, jos hakijoita on paljon.

        Jos Salon seutu kiinnostaa ja täyttää kunnallisten vuokra-asuntojen myöntämiskriteerit (ei liikaa varallisuutta, eikä liian suuret tulot), kannattaa soittaa Salon Vuokratalot Oy:lle. Kyseessä on kaupungin omistama vuokra-asuntoyhtiö. He eivät ilmoita vapaista tai vapautuvista asunnoista internetissä, mutta soittamalla saa varmasti tarpeellisia tietoja. Hakemus löytyy netistä ja sen voi palauttaa postitse ja varmaan myös sähköisesti. http://www.salonvuokratalot.fi/

        Kohtuuhintaisia asuntoja Salon seudulla vuokraa myös KAS-Asunnot. Heidän sivuillaan näytti tälläkin hetkellä olevan muutamia vapaita ja vapautuvia vuokra-asuntoja Salon Halikossa, Paimiossa ja Turussa. KAS-asuntoja voi hakea kätevästi netin kautta. https://kas.fi/


      • Anonyymi

        Salo on Suomessa muuttotappiota poteva paikkakunta. Nokian lähdettyä kymmenkunta vuotta sitten oli se kova isku kaupungille ja siitä lähtien Salon väkiluku on vähentynyt eli asuntoja on runsaasti tarjolla. Ei tarvitse anoa kunnan asuntoa, koska yksityiset vuokra-asunnot on todella edullisia. Jos olet työiässä, niin käytännössä voit käydä Salosta käsin Turussa töissä, tai jopa Helsingissä jos et Salosta löydä töitä. Eläkeläisen ei tarvitse työjuttuja miettiä. Laita googleen "salo vuokra-asunnot" niin tulee sivustoja mistä katsella asuntoja.

        Te joita Suomi kiinnostaa, niin googlatkaa niitä paikkoja mitkä kiinnostaa ja lukeaa edes wikipediasta faktoja ja mieluiten kaupungin/kunnan omat sivut. Tässä luettelo Suomen kaupungeista. Ne on aakkosjärjestyksessä, mutta ne saa klikattua suuruusjärjestykseen väkiluvultaan pienimmästä suurimpaan tai toisinpäin fi.wikipedia.org/wiki/Luettelo_Suomen_kaupungeista


    • Anonyymi

      Kiitos tuhannesti vaivannäöstä, olet tosi ystävällinen !
      Kaikkea hyvää sinulle !

      • Anonyymi

        Ole hyvä! Mukavaa, jos vinkistä oli hyötyä. Hyvää jatkoa sinullekin.


    • Anonyymi

      Heippa kaikki diaspora Ruotsissa! Ei Suomei ole paha maa, Suomi on kaunis ja ystävällinen maa missä ihmisarvo on korkealla!

      Suomi Calling pistää tässä mukavan Ailphaville biisin soimaan minkä nimi on Lassie Come Home......

      https://www.youtube.com/watch?v=pmu_RQAVk_4

    • Anonyymi

      Ystävä sai tänään vuokra-asunnon sovittua Suomesta. Aikoo ostaa oman asunnon, jos saa Ruotsin kämppänsä kaupaksi ja elämä Suomessa sujuu. Nyt pääsee joka tapauksessa varailemaan tavaroilleen muuttokyytiä.

      Aikoinaan tultiin peräjälkeen Ruottiin ja nyt ollaan toivottavasti peräjälkeen paluumuuttamassa kotikonnuille.

      Olen hakenut vuokrakämppää samalta paikkakunnalta, mutta vielä ei ole tarjousta kuulunut. Monta kertaa päivässä katson sähköpostit ja lisäksi kyttäilen puhelinta. Keväällä jännitettiin koronatartuntaa, meneekö koko syksy asunnon saamisen jännittämiseen? 🥴😩😉

      • Anonyymi

        Onko sun asunto jo löytynyt?


    • Anonyymi

      Koska ketjun aloittanut ruosumuori kertoi, että hän haaveilee Suomeen muutosta, neuvoisin häntä ottamaan härkää sarvista. Eli tekemään jotain kyseisen haaveen hyväksi. Ensin voisi vaikka täältä suomi24-palstalta lukea paluumuuttajien kokemuksia. Myös Suomi-Seuran senioreiden paluumuutto-opas kannattaa lukea. Niistä saisi varmasti jo paljon lisää tietoa oman päätöksen tueksi. Sitten jossain vaiheessa onkin se hetki, että täytyy tehdä päätös sen suhteen, lähteäkö Suomeen vai jäädäkö Ruotsiin. Alla on linkki seniorioppaaseen.

      https://senioritmaailmalla.fi/

      Tietenkin kannattaa myös pohdiskella, minne päin Suomea haluaisi muuttaa ja mistä löytyisi uusi mieleinen kotipaikka. Ruosumuorin toiveet olivat niin maltillisia (luonto, kirjasto, järvet, puistot ja suomenkielinen ympäristö), että ne kaikki toteutuvat monissa Suomen paikoissa.

      Yksinäisyyteen voisi helpottaa pelkästään se, jos suomenkielisiä kirjoja kaipaava pääsisi asioimaan suomenkielisessä kirjastossa, missä on valinnanvaraa suomenkielisissä kirjoissa. Kirjastoissa tulee usein juteltua ihmisten kanssa ja Suomessa kirjastoissa on usein ohjelmaa, kuten käsityön tekijöiden kokoontumisia, pelien pelaamista, runon lausuntaa, esitelmiä jne. Myös luonnossa liikkuminen auttaa monia yksinäisiä.

      Kannustan kaikkia yksinäisiä ruosumuoreja ja -vaareja kuitenkin miettimään, josko jostain löytyisi ihan oma porukka tai harrastus, joka toisi elämään sisältöä. Suomessa monet löytävät juttuseuraa liikunnan parista (esim. uimahalli, saunat, avantouinti, jumpat, kuntosali, ohjatut liikuntaryhmät), kansalaisopiston kursseilta, kuoroista, yhdistyksistä, kahviloista tai ihan vaikka naapurustosta.

      Alla on linkki Sveriges Radio Finskan uutisjuttuun, missä kerrotaan yksinäisyyden olevan ruotsinsuomalaisten keskuudessa yleistä. Ei siis ainakaan kannata ajatella, että olisi jotenkin epäonnistunut tai muita huonompi. Erityisesti suuren muuttoaallon (60-70-luvut) aikana Ruotsiin muuttaneista ihmisistä monet kärsivät kuulemma yksinäisyydestä. Monillahan jäi koko suku ja kaikki ihmissuhteet Suomeen. Uusien ystävien löytäminen Ruotsista on ollut monien ruotsinsuomalaisten mielestä hankalaa ellei ole löytänyt seuraa muiden ruotsinsuomalaisten joukosta.

      Radiojutussa kerrotaan Uplands Väsbyn Suomi-seuran aktiivisesta toiminnasta. Jos päättää jäädä Ruotsiin asumaan, seuraa ja ystäviä voi löytää jostain vastaavanlaisesta paikasta.

      https://sverigesradio.se/artikel/7347561

    • Anonyymi

      Olen viime aikona kuullut useammassa mediassa että Suomessa on noin joka kymmenes asunto tyhjänä. Tämä kait meinaa että koko Suomessa on valtava määrä tyhjiä asuntoja! Voi sitä saada asunnon mistä vain jos on hyväksytty, on sitä valtava määrä niille keille kelpaa mistä vain:))

      Suomi on paras maa meille suomalaisille....

    • Anonyymi

      Tässä on vinkkinä eri maakunnista poimittuina kymmenen paikkakuntaa, joissa on vapaana kuntien omistamia vuokra-asuntoja. Näihin asuntoihin on yleensä asetettu jonkinlaiset tulo- ja varallisuusrajat eli asuntoja ei vuokrata "liian varakkaille eikä liian hyvätuloisille". Kannattaa tutkia tarkemmin, millaisista paikkakunnista on kyse, jos ne eivät ole aiemmin tuttuja paikkoja.

      1. Hyrynsalmella Kainuussa on tarjolla useita eri kokoisia vuokra-asuntoja.
      http://ahmahaka.fi/vuokrattavat-kohteet/

      2. Loimaan alueella Varsinais-Suomessa on heti vapaana useita vuokra-asuntoja kerros- ja rivitaloissa. Myös Mellilä ja Alastaro kuuluvat nykyisin Loimaaseen.
      https://www.hulminhuolto.fi/vuokrakohteet/?epaged=1&orderby=num_rooms_asc

      3. Viitasaarella Keski-Suomessa on vapaita vuokra-asuntoja sekä rivi- että kerrostaloissa. Enemmän on vapaana rivitaloasuntoja.
      http://www.viitasaarenvuokra-asunnot.fi/asukkaaksi/asunnot-ja-kiinteistot/vapaat-asunnot

      4. Pohjois-Karjalan Nurmeksessa on runsaasti heti vapaita vuokra-asuntoja:
      https://www.nurmeksenvuokratalot.fi/haettavat-asunnot

      5. Pirkanmaan Ikaalisissa on tarjolla eri kokoisia vapaita asuntoja:
      http://www.ikkoy.com/vuokra-asunnot/haettavatvuokra-asunnot

      6. Uudenmaan Karkkilassa on vapaana eri kokoisia vuokra-asuntoja:
      https://www.karkkila.fi/sivut/FI/Vuokra-asunnot

      7. Pohjois-Pohjanmaan Muhoksella on useita vapaita vuokra-asuntoja:
      https://www.muhos.fi/tekniset-palvelut/asuminen/vuokra-asunnot/

      8. Jos Lappiin tekee mieli, löytyy vapaita vuokra-asuntoja mm. Sallan kunnasta.
      https://www.salla.fi/palvelut/asuminen-rakentaminen-ja-ymparisto/sallan-vuokratalot-oy/vapaat-asunnot/

      9. Keski-Pohjanmaan Sievi on listannut vuokra-asuntonsa Internetiin. Katso listaa tarkasti, jotta erotat vapaat asunnot varatuista. Ne on nimittäin lueteltu samaan listaan.
      https://www.sievi.fi/sievinvuokrakodit/asunnot

      10. Satakunnan Kankaanpäässä olisi myös vapaana vuokra-asuntoja.
      https://asunnonhankinta.kankaanpaa.fi/vapaat-vuokra-asunnot/

    • Anonyymi

      Tsemppiä kaikille masentuneille!
      Toivottavasti jaksatte ponnistella itsenne ulos masennuksesta. Minua auttoi aikoinaan aiheesta kirjoitetut kirjat. Myös internetissä on hyviä kirjoituksia, jos ette saa kirjoja käsiinne.

      • Anonyymi

        On olemassa suomenkielinen nettisivusto, jossa voi keskustella muiden kanssa suomen kielellä. Se sivusto on suunnattu erityisesti heille, kenellä on masennusta tai muita suruja elämässä. Googlaa Tukinet!


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        On olemassa suomenkielinen nettisivusto, jossa voi keskustella muiden kanssa suomen kielellä. Se sivusto on suunnattu erityisesti heille, kenellä on masennusta tai muita suruja elämässä. Googlaa Tukinet!

        Tässä on vielä linkki. Tukinet sopii niin nuorille, senioreille kuin keski-ikäisillekin. Kannattaa tutustua ajan kanssa.

        https://tukinet.net/


    • Anonyymi

      Nyt se tuli, se kaikista parhain joululahja! Ruosumuori lähtee Suomeen. Muuttokuljetuksen sain jo sovittua, mutta heillä on kuulemma vuodenvaihteessa oikein ruuhkaa. Minut vielä ottivat, koska tilasin muuton jo välipäiville. Uudenvuoden paukut kuuntelen jo Suomessa, jos kaikki menee hyvin. En olisi vuosi sitten voinut kuvitellakaan, että tällainen elämänmuutos on edessä. Kyllä nyt jännittää, mutta positiivisella tavalla. Hämeeseen aion palata melko lähelle lapsuuden kotikontuja.

      • Anonyymi

        Onneksi olkoon asuntotiedosta ja muuttopäätöksestä! Tervetuloa takaisin kotimaahan.

        Muuttofirmoilla on ollut kiireitä tänä vuonna ihan Suomen sisäisilläkin reiteillä. Korona aiheuttaa lisähaasteita ulkomaiden kuljetuksissa. Muutaman porukan tiedän, ketkä ovat käyneet tänä vuonna Ruotsissa sukulaistensa muuttokuormia talkoomielellä hakemassa. He eivät tee muuttohommia työkseen, vaan ovat jo eläkeläisiä. Se on todella hyvä, jos löytyy muuttoporukoita omasta takaa, sillä ainakin minun kuuleman mukaan muuttofirmoilla on ollut paljon töitä. Jos pystyy ajoittamaan muuttonsa johonkin muuhun ajankohtaan kuin aivan siihen kuunvaihteeseen, moni asia saattaa helpottua jonkin verran sillä keinolla.


      • Anonyymi

        Onneksi olkoon ja tervetuloa! Varo nyt sitä koronaa oikein kovasti, ettei oma muuttosuunnitelmasi mene pipariksi tai muutu hirveän hankalaksi. Muista niiden lisäksi pysyä Suomeen muuton jälkeen vaadittu aika karanteenissa.

        Onko sulla Suomen päässä ketään, jotka voisivat sinua auttaa karanteenin järjestämisessä? Monet ovat saaneet apua (mm. ruokaostosten tekemiseen karanteenin aikana) omilta sukulaisiltaan ja ystäviltään. Jos se ei ole mahdollista, niin sinun kannattaa kysyä apua oman tulevan suomalaisen kotikuntasi taholta. Esimerkiksi terveyskeskuksen puhelinvaihteesta tai sosiaalipäivystyksestä saatettaisiin osata neuvoa. Monissa kunnissa on jonkinlainen puhelinnumero, josta annetaan puhelinneuvontaa. Vastauksia saattaa löytyä kunnan nettisivuiltakin.

        Olen kuullut, että monissa kunnissa järjestöt ovat auttaneet karanteenissa olevia mm. ruoka- ja apteekkiostoksissa sekä muissa tarpeellisissa asioissa. Sellaisia järjestöjä ovat olleet mm. SPR, Martta-yhdistykset, partiolaiset ja 4H-kerholaiset. Ehkä sinun kannattaa tehdä lääkeostokset jo etukäteen Ruotsista, niin ettei tarvitse käydä apteekissa heti Suomeen tulon jälkeen. Monista ruokakaupoista saa tilattua ruokaa kotiinkuljetuksella internetin tai puhelimen kautta. Kannattaa selvittää nämä asiat etukäteen. Ruokatilauksissa on ollut ruuhkia ja niiden toimituksissa on ollut usein 1-3 viikon viiveitä. Voit yrittää tehdä netin kautta ruokatilauksen Suomen kotiin jo etukäteen, niin että ruokien toimitus olisi vasta sitten, kun olet jo Suomessa niitä vastaanottamassa. Oletko tehnyt Suomen asuntoon sähkösopimukset? Tuleeko asuntoon vesi ilman vesisopimusta? Entä internet-yhteys ja/tai puhelinliittymä?

        Onnenpotkut täältä. Kyllä kaikki asiat järjestyvät.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Onneksi olkoon asuntotiedosta ja muuttopäätöksestä! Tervetuloa takaisin kotimaahan.

        Muuttofirmoilla on ollut kiireitä tänä vuonna ihan Suomen sisäisilläkin reiteillä. Korona aiheuttaa lisähaasteita ulkomaiden kuljetuksissa. Muutaman porukan tiedän, ketkä ovat käyneet tänä vuonna Ruotsissa sukulaistensa muuttokuormia talkoomielellä hakemassa. He eivät tee muuttohommia työkseen, vaan ovat jo eläkeläisiä. Se on todella hyvä, jos löytyy muuttoporukoita omasta takaa, sillä ainakin minun kuuleman mukaan muuttofirmoilla on ollut paljon töitä. Jos pystyy ajoittamaan muuttonsa johonkin muuhun ajankohtaan kuin aivan siihen kuunvaihteeseen, moni asia saattaa helpottua jonkin verran sillä keinolla.

        Minä muutin myös yksinäisenä ruosumummona Suomeen kesällä. Onneksi mulla on sellainen reipas nelikymppinen kummipoika, joka heti sanoi, et hyö tullee minut hakemaan kotiin Suomeen. Näillä täällä Suomessa oli kova hinku saada mut pois sieltä Ruotsista, kun minunkin paikkakunnalla oli jatkuvasti niitä autopaloja ja muita. Yhtään pommin räjähdystä ei kuitenkaan ollut. Minä löysin Suomesta uuden kodin helposti ja pääsin jo Suomeen. Suomesta käsin ollaan sitten autettu jo toinenkin yksinäinen ruosumummo Suomeen ja minun ihana kummipoika ystävänsä kanssa hänetkin haki, vaikkei muuttanut Suomeen samalle paikkakunnalle kuin minä. Hänellä ei ollut omasta takaa apua ja taisi vähän masennuksesta hänkin kärsiä. Olin jo vähän huolissani, kun oltiin vanhoja työkavereita ja minä osasin häntä lukea. Nyt autan kahta virkeää ruosuvaaria miettimään Suomeen muuttoa. He ei varmaan kummipoikani apua tarvitse, mutta kattellaan nyt. Niillä miehillä on vielä paikkakunnan valinnat kesken. Pitäisi olla hyviä kala-apajia kuulemma. Kumpikin poikamiehiä, mutta kalojen narraamista ne vaan miettii, vaikka sanoin että tanssipaikkojahan teidän pitäis miettiä. Kaipaavat jonnekin Itä-Suomeen kuulemma, vaikka ovat kumpikin melko etelässä Suomea kasvaneet. Yritän vaan neuvoa minkä osaan ja kannustaa, että saisivat muutot toteutettua. Sen kuitenkin sanon, että kyselkääpä Ruotsin tuttaviltanne, että tarvitseeko he muuttoapua tai neuvoja. Aika moni Ruotsissa asuva suomalainen eläkeläinen vaikuttaa olevan masentunut ja voimaton. Nyt tämä koronakin vielä kurittaa ja pelottaa. Jos teillä on vinkata muuttofirmoja, niin moni tuntuu niitä vinkkejä kaipaavan.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Minä muutin myös yksinäisenä ruosumummona Suomeen kesällä. Onneksi mulla on sellainen reipas nelikymppinen kummipoika, joka heti sanoi, et hyö tullee minut hakemaan kotiin Suomeen. Näillä täällä Suomessa oli kova hinku saada mut pois sieltä Ruotsista, kun minunkin paikkakunnalla oli jatkuvasti niitä autopaloja ja muita. Yhtään pommin räjähdystä ei kuitenkaan ollut. Minä löysin Suomesta uuden kodin helposti ja pääsin jo Suomeen. Suomesta käsin ollaan sitten autettu jo toinenkin yksinäinen ruosumummo Suomeen ja minun ihana kummipoika ystävänsä kanssa hänetkin haki, vaikkei muuttanut Suomeen samalle paikkakunnalle kuin minä. Hänellä ei ollut omasta takaa apua ja taisi vähän masennuksesta hänkin kärsiä. Olin jo vähän huolissani, kun oltiin vanhoja työkavereita ja minä osasin häntä lukea. Nyt autan kahta virkeää ruosuvaaria miettimään Suomeen muuttoa. He ei varmaan kummipoikani apua tarvitse, mutta kattellaan nyt. Niillä miehillä on vielä paikkakunnan valinnat kesken. Pitäisi olla hyviä kala-apajia kuulemma. Kumpikin poikamiehiä, mutta kalojen narraamista ne vaan miettii, vaikka sanoin että tanssipaikkojahan teidän pitäis miettiä. Kaipaavat jonnekin Itä-Suomeen kuulemma, vaikka ovat kumpikin melko etelässä Suomea kasvaneet. Yritän vaan neuvoa minkä osaan ja kannustaa, että saisivat muutot toteutettua. Sen kuitenkin sanon, että kyselkääpä Ruotsin tuttaviltanne, että tarvitseeko he muuttoapua tai neuvoja. Aika moni Ruotsissa asuva suomalainen eläkeläinen vaikuttaa olevan masentunut ja voimaton. Nyt tämä koronakin vielä kurittaa ja pelottaa. Jos teillä on vinkata muuttofirmoja, niin moni tuntuu niitä vinkkejä kaipaavan.

        Monet ruotsinsuomalaiset nuoret ihmisetkin ovat masentuneita ja voimattomia. Varsinkin yksinhuoltajat huolettaa minua. Juuri oli Expressenissä kirjoitus kuinka monilla yksinhuoltajilla ei ole rahaa edes ostaa lapsilleen ruokaa. Vaikka ei olisi niin hankala tilanne, Ruotsissa kasvaneiden suomalaistaustaisten nuorten ja työikäisten on vielä vanhempaa sukupolvea vaikeampi järjestellä muuttoa Suomeen, koska he eivät tunne Suomea maana sitäkään vähää eikä heistä kaikki osaa Suomen kieltä kovin hyvin. Sukulaissuhteetkin ovat joskus etääntyneet. Monilla on kiireiset ruuhkavuodet, osalla on työttömyyden vuoksi rankkaa ihan tavallinen arjen pyöritys ja miten saa rahat riittämään. Voisihan sitä vaikka kysyä Ruotsin sukulaisilta, tarvitseeko he apua.


      • Anonyymi

        Heippa Ruosimuori:)

        Luulen että teit oikean päätöksen, sillä Suomi on tänään niin paljon edistynyt mitä oli silloin kun meitä lähti täältä Ruotsiin työnperään 60-70 luvullia. Suomi on monissa kysymmyksissä edellä toisia pohjoismaita, ja etukäteen se että Suomessa on niin paljon yhteistä meidän paluumuuttajien kanssa. Terve tullut kotiin:))


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Heippa Ruosimuori:)

        Luulen että teit oikean päätöksen, sillä Suomi on tänään niin paljon edistynyt mitä oli silloin kun meitä lähti täältä Ruotsiin työnperään 60-70 luvullia. Suomi on monissa kysymmyksissä edellä toisia pohjoismaita, ja etukäteen se että Suomessa on niin paljon yhteistä meidän paluumuuttajien kanssa. Terve tullut kotiin:))

        Kiitos kaikille terveisistä! Ihan tippa nousee silmään. Olen täällä Suomessa jo, mutta kökötän karanteenissa viimeistä päivää. Joku nuhahan minuun iski. Terveysväki kävi kotiovella ottamassa koronatestin, kun soitin kertoakseni nuhasta ja kysyäkseni karanteenipäivistä. En uskonut taudin olevan koronaa, eikä se sitten ollutkaan. Tänään sain negatiivisen testituloksen ja saisin kuulemma jo mennä ulos, mutta nuhan vuoksi olen vielä kotosalla. Varmaan muuttostressistä johtuva nuha. Minun keho aina reagoi stressiin. Hyvin hienosti toimii terveysasiat. Sain reseptit siirrettyä suomalaiseen digitaaliseen järjestelmään ystävällisen terveydenhoitajan avulla. Voin mennä apteekkiin ostoksille sitten kun tarvitsee. Paitsi että minulta puuttuu vielä Kela-kortti. Onneksi minulla on monen kuukauden varasto pitkäaikaissairauden lääkettä. Ostin Ruotsista ison määrän ennen muuttoa, kuten neuvottiin. Siinä ajassa saan varmasti Kela-kortin.

        Sukulaiset ovat tuoneet minulle kaupasta ruokakasseja sekä lukemista. Aika kiva lehti on sellainen kuin ET-lehti. Se on eläkeläisten lehti. Tykkään myös sellaisista lehdistä kuin Kotiliesi ja Kodin Kuvalehti. Taidan tilata jonkun lehden kotiin. Aika on kulunut asuntoa siivoten ja tavaroita paikoilleen laittaen. Melko valmista täällä on jo. Sukulaiset olivat laittaneet minulle lainatelevision karanteenin ajaksi jo ennen kuin saavuin. Samoin lainalamput kattoon, etten joudu olemaan pimeässä. Minulla oli niin vanha televisio Ruotsissa, että jätin sen sinne. Täällä ostan uuden, kunhan ehdin. Tämä on sukulaisen mökiltä lainassa oleva televisio. Aika tavalla jännittää uusi elämänvaihe täällä Suomessa. Samalla helpottaa, että pääsin Ruotsista pois. Ainakin täällä pitäisi olla turvallisempaa ja mahdollisuus puhua suomea. Vielä en oikein tajuakaan, että olen muuttanut. Tuntuu kuin olisi hyvin lomalla. Suomenkieliset lehdet, televisio ja elintarvikkeet ovat auttaneet ymmärtämään, että nyt olen todellakin Suomessa. Puhelimessa on vielä Ruotsin liittymä ja ruotsinkieliset valikot. Nyt tuntuu jo oudolta, että puhelimessa on ruotsin kieltä.

        Erityisen paljon terveisiä ja tsemppiä kaikille muille Ruotsista Suomeen muuttaneille tai muuttaville. Kuulemma nyt on ollut paljon paluumuuttoa.


      • Anonyymi

        Hyvät voinnit Sulle sinne Fennolaan :-*

        Gubbe 72


    • Anonyymi

      Hei ruosumuori, älä anna pyyntöni häiritä muuttovalmisteluitasi. Haluaisin jossain vaiheessa kuulla tarkemmin sinun mainitsemasta masennuksesta. Kirjoitit huhtikuun lopussa tehneesi testin, jonka mukaan sinulla on masennus. Masennusta on lievää, keskivaikeaa ja vaikeaa, eikä tekstistäsi selvinnyt minkä tasoista masennuksesi oli ja haitko siihen apua. Viimeisin viestisi vaikutti iloiselta ja optimistiselta. Haluaisin kuulla vähän tarkemmin, mitä elämässäsi tapahtui huhti- ja joulukuun välisenä aikana ja kuinka uskaltauduit tekemään päätöksen kotimaan vaihtamisesta. Olen itsekin kärsinyt vähän masennuksesta ja sen vuoksi kyselen.

    • Anonyymi

      Tässä on muutama vinkki mahdollisista uusista kotipaikkakunnista Suomeen muuttoa harkitseville. Ensimmäisenä on vuorossa SAARIJÄRVI, joka on vajaan kymmenen tuhannen ihmisen kotikaupunki Keski-Suomessa. Saarijärvi sijaitsee 70 km Jyväskylästä pohjoiseen. Naapuripaikkakuntia ovat Kannonkoski, Karstula, Multia, Soini, Uurainen, Ähtäri ja Äänekoski. Aiemmin itsenäinen Pylkönmäen kunta liitettiin Saarijärveen vuonna 2009.

      Saarijärvellä on tällä hetkellä tarjolla sekä yksityisten vuokra-asuntoja että kaupungin vuokra-asuntoja. Jälkimmäisiäkin on tarjolla kymmeniä, joista merkittävä osa on rivitaloasuntoja. Myös kerrostaloasuntoja on tarjolla. Omistusasuntoja ja erilaisia taloja on tarjolla välillä hyvinkin edullisesti. Asuntopuolella kaupungissa on siis pikemminkin ylitarjontaa kuin pulaa :-)

      Kunnan esittelysivulla Wikipediassa on melko hyvin kerrottu Saarijärven yrityksistä ja koulutusmahdollisuuksista. Kaupungin omilta nettisivuilta selviää vielä paremmin, miten monipuoliset palvelut tällä pikkukaupungilla on tarjottavanaan. Alla on muutamia linkkejä, jotka nopeuttavat tiedon äärelle pääsemistä.

      Myös luonto suosii saarijärveläisiä, sillä kaupungin alueella on yhteensä 241 järveä, Pyhä-Häkin kansallispuisto, seitsemän järven kautta kulkeva melontareitti, koskenlaskuun soveltuvaa koskea, hyvät mahdollisuudet kalastukseen, yksi Keski-Suomen korkeimmista kohdista eli Kulhanvuori, kilometrin mittainen rotkolaakso Syväojanrotko, 12 km:n mittainen Runebergin luontopolku, uimarantoja, nuotiopaikkoja, jylhiä kallioita, Haikankärjen upea maisemapolku, hiihtolatuja, islanninhevosratsastusta, eräopastuspalveluita, ohjattua kalastusta (myös koskikalastus), Paavonrinteet -laskettelukeskus jne. Varsinkin Saarijärven monipuolisesti kauniiden maisemien osalta on helppo ymmärtää, miksi ihmiset asettuivat alueelle asumaan jo kivikaudella. Muistona tästä ajasta on mm. Kivikauden museokylä, missä voi tutustua ohjatusti kivikautiseen elämänmenoon. Etenkin lapsiperheiden ja koululaisryhmien suosima Kivikauden kylä on osa Saarijärven museota. Suosittelen sitä kyllä varttuneemmallekin väelle käyntikohteeksi.

      Vapaa-ajan harrasteiden osalta täytyy mainita uimahalli-kuntokeskus Aarresaari, lapsiperheiden suosikkikohde Puuhapuisto Veijari, legendaarinen Kukonhiekan tanssipaikka, Liikelataamon keilahalli, frisbeegolf-radat (discgolf) ja kylpylähotelli Summassaari, jonka tulevaisuus tosin on tällä hetkellä avoin.

      Lähiseudulta muiden kuntien alueelta löytyy mm. Ähtärin eläinpuisto pandakarhuineen (noin 60km), Peurungan kylpylä (noin 50km), Suomen suurin tavaratalo eli Keskisen Kyläkauppa (noin 80km), Huvipuisto Powerpark (noin 80km), hiihto- ja ulkoilukeskus Himos (noin 90km) ja hiihto- ja ulkoilukeskus Laajavuori "Laajis" (noin 70km). Lähiseudulla on myös lisää kansallispuistoja (esim. Etelä-Konnevesi & Leivonmäki) sekä muita upeita luontokohteita. Jyväskylästä puolestaan pääsee maksullisille risteilyille Päijänteelle, jota pitkin voi kesäisin risteillä aina Lahteen asti. Yhdensuuntainen matka Lahteen tosin kestää noin 10,5 tuntia.


      Linkkejä Saarijärvestä:

      https://fi.wikipedia.org/wiki/Saarijärvi

      https://www.saarijarvi.fi/

      http://www.visitsaarijarvi.fi/nae-ja-koe/

      https://kerranelamassa.fi/kotimaan-matkailu/keski-suomen-nahtavyydet/

      https://www.saarijarvi.fi/kivikauden-kyla

      https://puuhapuistoveijari.fi/

      https://www.visitsaarijarvi.fi/nae-ja-koe/uimahalli-kuntokeskus-aarresaari/

      https://www.visitsaarijarvi.fi/nae-ja-koe/pyha-hakin-kansallispuisto/

      https://www.luontoon.fi/pyha-hakki

      https://www.saarijarvi.fi/hiihda

      https://www.saarijarvi.fi/vaella

      https://www.saarijarvi.fi/skeittiparkki

      https://www.saarijarvi.fi/kirjasto

      https://www.saarijarvi.fi/kansalaisopisto

      https://www.saarijarvi.fi/kansalaisopisto/ikis-luennot

      https://www.saarijarvi.fi/musiikkiopisto/musiikkiopisto

      https://tanssi.net/fi/p/139.html

      http://www.linnanliisa.fi/

      https://www.liikelataamo.fi/

      https://www.ahtarizoo.fi/index.php/fi/

      https://peurunka.fi/

      https://tuuri.fi/

      https://www.powerpark.fi/

      https://himos.fi/

      https://www.laajis.fi/

      http://www.keskisuomenmaaseutu.fi/files/8491/Matkailukartta_Keski-Suomi1.pdf

      https://kohteenamaailma.fi/kotimaa/mita-tehda-keski-suomessa/

      Saarijärven vapaita ja vapautuvia asuntoja löydät täältä:
      https://www.saarijarvi.fi/vuokra-asuminen/vapaat-asunnot-ja-vuokrakohteiden-esittely

      • Anonyymi

        NURMES kannattaa huomioida, jos kompaktin keskustan omaava noin 10 000 asukkaan kokoinen kaupunki kiinnostaa. Nurmes sijaitsee Pohjois-Karjalan maakunnassa, mutta naapurikuntiin kuuluu mm. Kainuun maakuntaan kuuluvat Sotkamo ja Kuhmo sekä Pohjois-Savon maakuntaan kuuluva Rautavaara. Nurmeksen keskusta on rakennettu kompaktisti ruutukaavaan, koska keskusta sijaitsee saarenomaisella niemenkärjellä. Nurmeksessa kaikki keskeiset palvelut ja oppilaitokset löytyvätkin pieneltä järvien ympäröimältä alueelta. Keskustan ympäri kulkee Rantaraitin ulkoilualue puistoalueineen, joten samalla alueella on erinomaiset järvenrannassa kulkevat reitit päivittäistä ulkoilua varten.

        Ehkä pohjoiskarjalaisen perinteen vuoksi Nurmeksesta löytyy monipuolisesti ruokapaikkoja. Bomban talon tarjontaan kuuluvat sekä italialais-karjalaisen trattoria Pielisen että karjalaisia herkkuja tarjoilevan Ravintola Bomban tarjonta. Keskustassa idyllisessä puutalossa toimii lounasravintola-kahvila Kaneli. Toinen ihana puutalokohde on Porokylän puolella - eli kivenheiton päässä ydinkeskustasta sijaitsevalla alueella - sijaitseva kahvila-konditoria Supikas. Alueen vanhimpaan puutaloon perustetusta kahvilasta saa herkkujen lisäksi kotiruokalounasta salaattibuffetin kera. Istumapaikkansa voi nauttia valoisalta lasiverannalta ja katsella maisemia pitsikoristeisten ikkunoiden läpi. Porokylässä sijaitsee myös ABC-liikenneasema, joka tarjoaa päivittäin sekä aamiaista että noutopöytää. ABC:lla on lisäksi hampurilaislista sekä A la carte -lista. Ravintola Lempi tarjoilee herkullisia ruokia ja samoissa tiloissa toimiva Pub Saha huolehtii myös janoisten tarpeista. Työttömien yhdistys ylläpitää keskustassa Närekartanon lounasruokalaa, jossa voivat ulkopuolisetkin käydä syömässä. Yhdistyksen kannatusjäsenille arkilounaan hinta on tällä hetkellä 5€/ruokailija. Oluen ystäviä saattaa kiinnostaa Oluttupa Obotta, joka tarjoilee ilta-aikaan juomien kyytipojaksi pikkusyötävää kuten hot wingsejä, makkarakoria ja lämpimiä leipiä. Kahvila Marjatassi toimii Nurmes-talon yhteydessä. Eikä pidä unohtaa myöskään Pielispakarin eikä Porokylän leipomoita. Kyseiset yritykset huolehtivat, ettei alueen asukkailta lopu tuore leipä, makeat herkut eivätkä suussa sulavat piirakatkaan.

        Toinen tärkeä asia Nurmeksessa on tietenkin luonto. Kaupunki sijaitsee kolmen kansallispuiston eli Kolin, Tiilikkajärven ja Hiidenportin kansallispuistojen välissä, eikä Patvinsuon kansallispuistoonkaan ole pitkä matka. Lähiluontokin on Nurmeksessa hyvin kaunista ja esimerkiksi veneilyn, melonnan tai kalastuksen harrastajille 409 järven Nurmes antaa parastaan. Luontovalokuvaajat, patikointia, marjastusta, sienestystä ja lintubongausta harrastavat saavat Nurmeksessa nauttia luksustason harrastusmahdollisuuksista.

        Muiden suomalaiskaupunkien tavoin Nurmeksesta löytyy normaalit kirjastopalvelut, kansalaisopisto ja liikuntapalvelut. Yksi puute Nurmeksessa kuitenkin on, sillä kaupungissa ei ole kunnallista uimahallia. Puutetta paikkaa kuitenkin yksityinen Bomban kylpylä keskustan läheisyydessä. Lähikunnista kunnallisia uimahalleja löytyy mm. Lieksasta (50km), Kuhmosta (60km) ja Sotkamosta (75km), mistä löytyy myös Vuokatin laskettelukeskus ja Katinkullan kylpylä. Tahkollekaan ei ole pitkä matka (120km) ja sieltä löytyy niin laskettelurinteet, kylpylä kuin paljon muutakin.

        Kenelle Nurmes sopisi kotikaupungiksi?

        Luonnonystäville. Hyvästä ruoasta nauttiville. Mutkattomasta ja iloisesta elämänasenteesta pitäville. Lumisia talvia kaipaaville. Karjalaisesta kulttuurista kiinnostuneille. Pirteään pikkukaupunkiin tahtoville. Lupsakoille ihmisille!

        Nurmeksessa on myös työpaikkoja tarjolla ja joillain aloilla työvoimasta pulaa. Pohjois-Karjalan työllisyystilanteesta löytyy yleistietoa mm. täältä: https://www.maailmankarjalaiset.fi/


        https://fi.wikipedia.org/wiki/Nurmes

        https://www.nurmes.fi/

        https://yle.fi/uutiset/3-11132907

        https://www.hs.fi/kotimaa/art-2000006178977.html

        https://bomba.fi/fi/

        https://bomba.fi/fi/majoitus/puu-nurmes/

        https://www.luontoon.fi/koli

        https://kohteenamaailma.fi/kotimaa/tiilikkajarven-kansallispuisto/

        https://www.luontoon.fi/hiidenportti

        https://retkipaikka.fi/patvinsuon-kansallispuisto/

        https://www.sokoshotels.fi/fi/nurmes/sokos-hotel-bomba/kylpyla

        https://www.sokoshotels.fi/fi/nurmes/sokos-hotel-bomba/ravintolat

        https://bomba.fi/fi/majoitus/ravintola-kaneli/

        https://bomba.fi/fi/majoitus/kahvila-konditoria-supikas/

        https://www.abcasemat.fi/fi/asemat/abc-nurmes-542866546/noutopoyta

        https://www.raflaamo.fi/fi/nurmes/ravintola-lempi

        https://www.nare.fi/

        http://obotta.fi.nettihotelli.fi/

        https://www.nurmes.fi/kahvio-marjatassi

        https://porokylanleipomo.fi/fi/etusivu/

        https://www.pielispakari.fi/

        http://www.kinohannikainen.net/

        https://www.visitkarelia.fi/


        Kaupungin vuokra-asunnoista löytyy tietoa täältä:
        https://www.nurmeksenvuokratalot.fi/


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        NURMES kannattaa huomioida, jos kompaktin keskustan omaava noin 10 000 asukkaan kokoinen kaupunki kiinnostaa. Nurmes sijaitsee Pohjois-Karjalan maakunnassa, mutta naapurikuntiin kuuluu mm. Kainuun maakuntaan kuuluvat Sotkamo ja Kuhmo sekä Pohjois-Savon maakuntaan kuuluva Rautavaara. Nurmeksen keskusta on rakennettu kompaktisti ruutukaavaan, koska keskusta sijaitsee saarenomaisella niemenkärjellä. Nurmeksessa kaikki keskeiset palvelut ja oppilaitokset löytyvätkin pieneltä järvien ympäröimältä alueelta. Keskustan ympäri kulkee Rantaraitin ulkoilualue puistoalueineen, joten samalla alueella on erinomaiset järvenrannassa kulkevat reitit päivittäistä ulkoilua varten.

        Ehkä pohjoiskarjalaisen perinteen vuoksi Nurmeksesta löytyy monipuolisesti ruokapaikkoja. Bomban talon tarjontaan kuuluvat sekä italialais-karjalaisen trattoria Pielisen että karjalaisia herkkuja tarjoilevan Ravintola Bomban tarjonta. Keskustassa idyllisessä puutalossa toimii lounasravintola-kahvila Kaneli. Toinen ihana puutalokohde on Porokylän puolella - eli kivenheiton päässä ydinkeskustasta sijaitsevalla alueella - sijaitseva kahvila-konditoria Supikas. Alueen vanhimpaan puutaloon perustetusta kahvilasta saa herkkujen lisäksi kotiruokalounasta salaattibuffetin kera. Istumapaikkansa voi nauttia valoisalta lasiverannalta ja katsella maisemia pitsikoristeisten ikkunoiden läpi. Porokylässä sijaitsee myös ABC-liikenneasema, joka tarjoaa päivittäin sekä aamiaista että noutopöytää. ABC:lla on lisäksi hampurilaislista sekä A la carte -lista. Ravintola Lempi tarjoilee herkullisia ruokia ja samoissa tiloissa toimiva Pub Saha huolehtii myös janoisten tarpeista. Työttömien yhdistys ylläpitää keskustassa Närekartanon lounasruokalaa, jossa voivat ulkopuolisetkin käydä syömässä. Yhdistyksen kannatusjäsenille arkilounaan hinta on tällä hetkellä 5€/ruokailija. Oluen ystäviä saattaa kiinnostaa Oluttupa Obotta, joka tarjoilee ilta-aikaan juomien kyytipojaksi pikkusyötävää kuten hot wingsejä, makkarakoria ja lämpimiä leipiä. Kahvila Marjatassi toimii Nurmes-talon yhteydessä. Eikä pidä unohtaa myöskään Pielispakarin eikä Porokylän leipomoita. Kyseiset yritykset huolehtivat, ettei alueen asukkailta lopu tuore leipä, makeat herkut eivätkä suussa sulavat piirakatkaan.

        Toinen tärkeä asia Nurmeksessa on tietenkin luonto. Kaupunki sijaitsee kolmen kansallispuiston eli Kolin, Tiilikkajärven ja Hiidenportin kansallispuistojen välissä, eikä Patvinsuon kansallispuistoonkaan ole pitkä matka. Lähiluontokin on Nurmeksessa hyvin kaunista ja esimerkiksi veneilyn, melonnan tai kalastuksen harrastajille 409 järven Nurmes antaa parastaan. Luontovalokuvaajat, patikointia, marjastusta, sienestystä ja lintubongausta harrastavat saavat Nurmeksessa nauttia luksustason harrastusmahdollisuuksista.

        Muiden suomalaiskaupunkien tavoin Nurmeksesta löytyy normaalit kirjastopalvelut, kansalaisopisto ja liikuntapalvelut. Yksi puute Nurmeksessa kuitenkin on, sillä kaupungissa ei ole kunnallista uimahallia. Puutetta paikkaa kuitenkin yksityinen Bomban kylpylä keskustan läheisyydessä. Lähikunnista kunnallisia uimahalleja löytyy mm. Lieksasta (50km), Kuhmosta (60km) ja Sotkamosta (75km), mistä löytyy myös Vuokatin laskettelukeskus ja Katinkullan kylpylä. Tahkollekaan ei ole pitkä matka (120km) ja sieltä löytyy niin laskettelurinteet, kylpylä kuin paljon muutakin.

        Kenelle Nurmes sopisi kotikaupungiksi?

        Luonnonystäville. Hyvästä ruoasta nauttiville. Mutkattomasta ja iloisesta elämänasenteesta pitäville. Lumisia talvia kaipaaville. Karjalaisesta kulttuurista kiinnostuneille. Pirteään pikkukaupunkiin tahtoville. Lupsakoille ihmisille!

        Nurmeksessa on myös työpaikkoja tarjolla ja joillain aloilla työvoimasta pulaa. Pohjois-Karjalan työllisyystilanteesta löytyy yleistietoa mm. täältä: https://www.maailmankarjalaiset.fi/


        https://fi.wikipedia.org/wiki/Nurmes

        https://www.nurmes.fi/

        https://yle.fi/uutiset/3-11132907

        https://www.hs.fi/kotimaa/art-2000006178977.html

        https://bomba.fi/fi/

        https://bomba.fi/fi/majoitus/puu-nurmes/

        https://www.luontoon.fi/koli

        https://kohteenamaailma.fi/kotimaa/tiilikkajarven-kansallispuisto/

        https://www.luontoon.fi/hiidenportti

        https://retkipaikka.fi/patvinsuon-kansallispuisto/

        https://www.sokoshotels.fi/fi/nurmes/sokos-hotel-bomba/kylpyla

        https://www.sokoshotels.fi/fi/nurmes/sokos-hotel-bomba/ravintolat

        https://bomba.fi/fi/majoitus/ravintola-kaneli/

        https://bomba.fi/fi/majoitus/kahvila-konditoria-supikas/

        https://www.abcasemat.fi/fi/asemat/abc-nurmes-542866546/noutopoyta

        https://www.raflaamo.fi/fi/nurmes/ravintola-lempi

        https://www.nare.fi/

        http://obotta.fi.nettihotelli.fi/

        https://www.nurmes.fi/kahvio-marjatassi

        https://porokylanleipomo.fi/fi/etusivu/

        https://www.pielispakari.fi/

        http://www.kinohannikainen.net/

        https://www.visitkarelia.fi/


        Kaupungin vuokra-asunnoista löytyy tietoa täältä:
        https://www.nurmeksenvuokratalot.fi/

        Jos haluaa muuttaa Nurmekseen, kannattaa tiedustella onko vuonna 2020 valmistuneessa Yhteisöpihassa vapaana olevia asuntoja tai myöhemmin vapautuvia asuntoja. Lukekaa lisää: https://www.nurmeksenvuokratalot.fi/yhteisopiha


    • Anonyymi

      Täytynee laittaa tänne ETELÄ-POHJANMAAN vinkit, koska siellä olisi tilaa uusille asukkaille ja monen alan ihmisille töitäkin tarjolla. Muutenkin Etelä-Pohjanmaa tarjoaa hyvät puitteet omannäköisellä tavalla onnelliselle elämälle oli sitten nuori taikka vanha, sporttinen taikka lukutoukka, kotihiiri taikka erilaisia elämyksiä kaipaava.

      Etelä-Pohjanmaan maakunnan keskus on epäilemättä 64 000 asukkaan Seinäjoki. Kaikkiaan maakunnassa asuu noin 190 000 ihmistä. Seinäjoen jälkeen suurimpia paikkakuntia ovat Kurikka, Kauhava, Kauhajoki sekä Lapua. Etelä-Pohjanmaan väestö on pysynyt lähes ennallaan 1980-luvulta lähtien. Alle 15-vuotiaiden määrä on maakunnassa jonkin verran suurempi kuin Suomessa keskimäärin. Etelä-Pohjanmaa tunnetaan yrittäjyydestään, maataloussektorista ja monipuolisesta kulttuuritarjonnasta. Alueella on mm. kone- ja metalliteollisuutta, elintarviketuotantoa, puu- ja huonekalutuotantoa ja hirsitalotuotantoa.

      Tällä hetkellä alueella on pulaa erityisesti hoitoalan ammattilaisista, mutta myös metalli- ja rakennusalan ammattilaisista sekä jonkin verran sosiaali- ja kasvatusalan ammattilaisista. Muitakin työpaikkoja on luonnollisesti tarjolla (mm. suurtalous- ja ravintola-ala, siivous, logistiikka, teknologia, teollisuus, maatalous).

      Etelä-Pohjanmaa jaetaan neljään pienempään alueeseen, jotka ovat 1) Seinäjoen seutukunta, 2) Suupohjan seutukunta, 3) Kuusiokuntien seutukunta ja 4) Järviseudun seutukunta. Kiinnostuneet löytävät näistä lisätietoa esimerkiksi Wikipediasta. Muun muassa TE-keskukset tilastoivat työmarkkinoiden muutoksia seutukuntien osalta esimerkiksi Ammattibarometri -sivustolla.

      Suosittelen Etelä-Pohjanmaasta kiinnostuneita tutkimaan ennakkoluulottomasti myös pienempiä paikkakuntia. Pienemmistä asuinpaikoista mm. Töysän seutu, Ähtäri, Peräseinäjoki, Ylistaro, Alajärvi, Vimpeli ja Lappajärvi ovat kaikki mukavia asuinpaikkoja, joissa on tarjolla vapaita asuntoja, palveluita ja työpaikkoja. Etelä-Pohjanmaalla välimatkat ovat kohtuullisia. Esimerkiksi Ylistarosta on Seinäjoen keskustaan noin 23 km, mutta Vaasaankin vain 50km. Tämän vuoksi eteläpohjalaiset pääsevät varsin mutkattomasti hyödyntämään eri paikkakuntien kulttuuripalveluita ja vapaa-ajan rientoja, eikä mikään estä liikkumasta maakunnan rajan yli vaikkapa Keski-Suomen tai Pirkanmaan puolelle. Alla on muutamia linkkejä Etelä-Pohjanmaan omiin vapaa-ajan kohteisiin ja rientoihin. Alle laitan vielä vinkkejä muista lähiseudun kohteista, mikä varmasti selventää Etelä-Pohjanmaan hyvää sijaintia monipuolisen tarjonnan keskellä.

      https://fi.wikipedia.org/wiki/Etelä-Pohjanmaan_maakunta

      https://www.visitlakeus.fi/

      https://kerranelamassa.fi/kotimaan-matkailu/pohjanmaan-nahtavyydet/

      https://www.lakeudelle.fi/

      https://visitseinajoki.fi/etela-pohjanmaan-top-12-vierailukohteet/


      Vaasan kaupunki (etäisyys Seinäjoelta 70km)
      https://www.vaasa.fi/
      https://www.wasaline.com/fi/

      Kristiinankaupunki (etäisyys Seinäjoelta 95km)
      https://www.visitkristinestad.fi/aloitus

      Pietarsaari (etäisyys Seinäjoelta 98km)
      https://www.jakobstad.fi/matkailu

      Kokkola (etäisyys Seinäjoelta 117km)
      https://www.kokkola.fi/visitkokkola/fi_FI/

      Tampere (etäisyys Seinäjoelta 150km)
      https://visittampere.fi/

      Serlachius museot Mäntässä (etäisyys Seinäjoelta 125km)
      https://serlachius.fi/

      Helvetinjärven kansallispuisto (etäisyys Seinäjoelta noin 95km)
      https://www.luontoon.fi/helvetinjarvi

      Seitsemisen kansallispuisto (etäisyys Seinäjoelta noin 100km)
      https://julkaisut.metsa.fi/assets/pdf/lp/Esitteet/seitseminenfin.pdf

      Hiihto- ja ulkoilukeskus Himos sijaitsee Jämsässä (etäisyys Seinäjoelta 163km)
      https://himos.fi/

      • Anonyymi

      • Anonyymi

        Kiitos kun laitatte tänne näitä vinkkejä. Minäkin jo yritän siivoten vähentää tavaroitani ja laittaa asioita siihen kuntoon, että pääsisin muuttamaan Suomeen ensi vuoden aikana. Olen saanut tästä keskustelusta potkua. En tiennyt, että Suomessa on näinkin edullisia vuokra-asuntoja tarjolla. Muutenkin hintataso on yllättänyt myönteisesti. Ruotsissa monet maksut ovat nousseet ainakin täällä meidän paikkakunnalla, kun kunnan talous on huonossa kunnossa. Suomessa monilla paikkakunnilla ikääntyneiden uimahallimaksut ovat hyvin matalia, vaikka uimahallit ovat moderneja ja siistejä. Eilen luin tiedon, että uimahallissa järjestettyyn vesijumppaan osallistuminen maksoi 1€ jumppakertaa kohden. Ei se kallista ole! Olen päättänyt, että valmistelen muuttoani huolellisesti. Haluaisin muuttaa vasta pandemian rauhoituttua, jotta ei tarvitsisi huolehtia siitä karanteenista. Minulla on koirakin muuttoa mutkistamassa. Onkohan jo ensi kesänä karanteenit historiaa, kun nyt on jotkut maat jo alkaneet rokottaa väestöään? Tämän ajan ehdin lueskella tietoja eri paikkakunnista ja selvitellä asioiden järjestämistä. Minua kiinnostaisi Etelä-Pohjanmaa. Rivitaloasunnon löytäminen olisi hieno juttu. Kaikkiin asuntoihin ei näköjään saa viedä eläimiä. Monissa on myös tupakointikielto, joka sopii minulle hyvin. Mutta täytyisi koiran vuoksi löytää asunto, johon sekin pääsee asumaan.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Kiitos kun laitatte tänne näitä vinkkejä. Minäkin jo yritän siivoten vähentää tavaroitani ja laittaa asioita siihen kuntoon, että pääsisin muuttamaan Suomeen ensi vuoden aikana. Olen saanut tästä keskustelusta potkua. En tiennyt, että Suomessa on näinkin edullisia vuokra-asuntoja tarjolla. Muutenkin hintataso on yllättänyt myönteisesti. Ruotsissa monet maksut ovat nousseet ainakin täällä meidän paikkakunnalla, kun kunnan talous on huonossa kunnossa. Suomessa monilla paikkakunnilla ikääntyneiden uimahallimaksut ovat hyvin matalia, vaikka uimahallit ovat moderneja ja siistejä. Eilen luin tiedon, että uimahallissa järjestettyyn vesijumppaan osallistuminen maksoi 1€ jumppakertaa kohden. Ei se kallista ole! Olen päättänyt, että valmistelen muuttoani huolellisesti. Haluaisin muuttaa vasta pandemian rauhoituttua, jotta ei tarvitsisi huolehtia siitä karanteenista. Minulla on koirakin muuttoa mutkistamassa. Onkohan jo ensi kesänä karanteenit historiaa, kun nyt on jotkut maat jo alkaneet rokottaa väestöään? Tämän ajan ehdin lueskella tietoja eri paikkakunnista ja selvitellä asioiden järjestämistä. Minua kiinnostaisi Etelä-Pohjanmaa. Rivitaloasunnon löytäminen olisi hieno juttu. Kaikkiin asuntoihin ei näköjään saa viedä eläimiä. Monissa on myös tupakointikielto, joka sopii minulle hyvin. Mutta täytyisi koiran vuoksi löytää asunto, johon sekin pääsee asumaan.

        Hei ! Suomessa on "liian" yleistä se, ettei saa olla lemmikkiä.
        Tupakkaa saa joissakin taloissa polttaa, mutta vain parvekkeella.
        Ei asunnossa sisällä ja ymmärrän sen.
        Saako kohta enää ottaa yömyssyä vai kieltääkö vuokranantaja senkin ?

        Lämmityskulutkin pitää huomioida asunnon kustannuksissa.
        Asun vuokralla pääkaupunklseudulla, en osaa muista asumismuodoista sanoa mitään.
        Sähkölasku neljännesvuosittain on sadan eurona paikkeilla
        ja vesimaksu kahdelta hengeltä kuukaudessa 50 euroa, 25 euroa per nuppi.

        Toivottavasti löydät "eläinystävällisen " asunnon ja paikkakunnalta, jossa
        on ruokakauppa ja apteekki, uimahallit ja muut harrastusmahdollisuudet lähellä.
        Hyvä on ajatella sitäkin, että terveyskeskus olisi lähellä tai hyvin kulkuyhteyksien päässä
        ja mahdollisesti joku (alue)sairaalakin.
        Jos kerran on mahdollisuus valita, kannattaa ottaa huomioon eri paikkojen etuja..

        Suomessa ensimmäiset rokotukset aloitetaan vuoden alussa, tammikuussa,
        mutta sitä rokotesatsia ei riitä kuin terveydenhoitohenkilöstölle
        ja osalle riskiryhmäläisiä, sellaisen käsityksen sain viimeksi eilen uutisissa.
        Lisää rokotetta on tilattu.

        Eiköhän kevätkesään mennessä pahin ole voitettu !
        Toivotaan niin !
        Kaikkea hyvää sinulle kaikkeen ja muuttovalmisteluihin.

        terveisin Maija


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Hei ! Suomessa on "liian" yleistä se, ettei saa olla lemmikkiä.
        Tupakkaa saa joissakin taloissa polttaa, mutta vain parvekkeella.
        Ei asunnossa sisällä ja ymmärrän sen.
        Saako kohta enää ottaa yömyssyä vai kieltääkö vuokranantaja senkin ?

        Lämmityskulutkin pitää huomioida asunnon kustannuksissa.
        Asun vuokralla pääkaupunklseudulla, en osaa muista asumismuodoista sanoa mitään.
        Sähkölasku neljännesvuosittain on sadan eurona paikkeilla
        ja vesimaksu kahdelta hengeltä kuukaudessa 50 euroa, 25 euroa per nuppi.

        Toivottavasti löydät "eläinystävällisen " asunnon ja paikkakunnalta, jossa
        on ruokakauppa ja apteekki, uimahallit ja muut harrastusmahdollisuudet lähellä.
        Hyvä on ajatella sitäkin, että terveyskeskus olisi lähellä tai hyvin kulkuyhteyksien päässä
        ja mahdollisesti joku (alue)sairaalakin.
        Jos kerran on mahdollisuus valita, kannattaa ottaa huomioon eri paikkojen etuja..

        Suomessa ensimmäiset rokotukset aloitetaan vuoden alussa, tammikuussa,
        mutta sitä rokotesatsia ei riitä kuin terveydenhoitohenkilöstölle
        ja osalle riskiryhmäläisiä, sellaisen käsityksen sain viimeksi eilen uutisissa.
        Lisää rokotetta on tilattu.

        Eiköhän kevätkesään mennessä pahin ole voitettu !
        Toivotaan niin !
        Kaikkea hyvää sinulle kaikkeen ja muuttovalmisteluihin.

        terveisin Maija

        Suomessa eläinten pitäminen vuokra-asunnoissa on melko yleistä silloin, kun on kyseessä yksityishenkilö vuokranantajana. He eivät halua ottaa sitä riskiä, että asuntoon tulee isompia vaurioita esim. kissan kynsimisistä tai koiran puremisista. Sen sijaan kunnallisissa vuokra-asunnoissa ja isoilla vuokranantajilla (Lumo, M2-kodit, Sato yms.) on puolestaan harvinaista, ettei vuokra-asuntoihin saisi ottaa tavallisia lemmikkieläimiä. Jos eläimet on kielletty, saattaa olla kyse esimerkiksi allergiavapaina pidettävistä asunnoista, joita ei ole paljon.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Hei ! Suomessa on "liian" yleistä se, ettei saa olla lemmikkiä.
        Tupakkaa saa joissakin taloissa polttaa, mutta vain parvekkeella.
        Ei asunnossa sisällä ja ymmärrän sen.
        Saako kohta enää ottaa yömyssyä vai kieltääkö vuokranantaja senkin ?

        Lämmityskulutkin pitää huomioida asunnon kustannuksissa.
        Asun vuokralla pääkaupunklseudulla, en osaa muista asumismuodoista sanoa mitään.
        Sähkölasku neljännesvuosittain on sadan eurona paikkeilla
        ja vesimaksu kahdelta hengeltä kuukaudessa 50 euroa, 25 euroa per nuppi.

        Toivottavasti löydät "eläinystävällisen " asunnon ja paikkakunnalta, jossa
        on ruokakauppa ja apteekki, uimahallit ja muut harrastusmahdollisuudet lähellä.
        Hyvä on ajatella sitäkin, että terveyskeskus olisi lähellä tai hyvin kulkuyhteyksien päässä
        ja mahdollisesti joku (alue)sairaalakin.
        Jos kerran on mahdollisuus valita, kannattaa ottaa huomioon eri paikkojen etuja..

        Suomessa ensimmäiset rokotukset aloitetaan vuoden alussa, tammikuussa,
        mutta sitä rokotesatsia ei riitä kuin terveydenhoitohenkilöstölle
        ja osalle riskiryhmäläisiä, sellaisen käsityksen sain viimeksi eilen uutisissa.
        Lisää rokotetta on tilattu.

        Eiköhän kevätkesään mennessä pahin ole voitettu !
        Toivotaan niin !
        Kaikkea hyvää sinulle kaikkeen ja muuttovalmisteluihin.

        terveisin Maija

        Vuokra-asunnon LÄMMITYSKULUISTA!!!

        Maija tuossa yllä kirjoitti mielestäni hieman harhaanjohtavasti. Useimmissa Suomen vuokra-asunnoissa nimittäin lämmityskulut sisältyvät vuokramaksuun, eikä asukkaalle tule lämmityksestä lisämaksua.

        Käytännössä kaikissa KERROSTALOISSA sijaitsevissa vuokra-asunnoissa lämmitys sisältyy vuokramaksuun. Aika usein, mutta ei kuitenkaan yleensä, vuokran hintaan sisältyy myös vesimaksu. Joissain poikkeuksellisissa tapauksissa vuokrahintaan sisältyy myös sähkömaksu eli lamppujen, kahvinkeitinten, imureiden, jääkaapin, pakastimen, lieden & uunin, hiustenkuivaajan, television, tietokoneen ja vastaavien laitteiden tarvitsema sähkö. Yleensä vuokralainen joutuu kuitenkin maksamaan kuukausivuokran lisäksi vesimaksun ja sähkömaksun. Vesimaksu voi olla kiinteä esim. 20 euroa kuukaudessa asukasta kohden tai se voi perustua veden kulutukseen, jolloin kiinteistössä on käytössä vesimittarit. Sähkö perustuu käsittääkseni aina sähkömittarilla mitattavaan kulutukseen eli sähkölasku on sitä suurempi, mitä enemmän käyttää sähköä. Jos suunnittelee vuokra-asunnon ottamista kerrostalokohteesta, kannattaa tietysti aina selvittää, että lämmityskulut varmasti sisältyvät vuokraan. Saattaahan Suomen maassa olla jotain harvinaisia poikkeuksiakin.

        Myös RIVITALOISSA lämmityskustannukset sisältyvät usein kuukausivuokraan, eikä erillistä lämmitysmaksua tule asukkaalle. Varsinkin jos rivitalokohteessa on lämmitysmuotona kaukolämpö, vesikiertolämmitys tai maalämpö, lämmityskulut sisältyy yleensä vuokraan. Sähkölämmitteisten rivitalojen kohdalla asukkaalle saattaa tulla kuukausivuokran lisäksi erilliset lämmityskulut. Vuokralle tarjottavien rivitaloasuntojen kohdalla näkyy välillä myös asuntoja, joissa on useampi eri lämmitysmuoto käytössä. Näkyy esimerkiksi sähkölämmitteisiä tai maalämpöllä lämmitettäviä kohteita, joissa saattaa olla lisäksi ilmalämpöpumppu ja/tai varaava takka. Ennen vuokrasopimuksen solmimista onkin tärkeä selvittää rivitaloasuntojen osalta, tuleeko lämmityksestä lisämaksua ja jos tulee, minkä suuruisia lämmityskulut suurin piirtein ovat. Vuokranantaja kyllä tietää lämmityskulujen suuruuden melko tarkasti ja osaa neuvoa, mistä saa ostettua polttopuita takkaan kyseisellä paikkakunnalla :) Monesti polttopuut kuljetetaan kotiovelle asti. Rohkeasti siis kysymään vain. Rivitalokohteissa on kerrostalojen tavoin vaihtelevaa, sisältyykö vesimaksu kuukausittaiseen vuokrahintaan vai tuleeko erillinen vesimaksu. Sähkölaskussa maksetaan valaistuksen ja kodinkoneiden tarvitsema sähkö (ja MAHDOLLISESTI myös sähkölämmitys asuinkohteesta riippuen).

        Rivitaloissa sijaitsevissa vuokra-asunnoissa ei siis välttämättä joudu maksamaan erillistä lämmitysmaksua. Maija tuossa ylempänä kuitenkin ihan fiksusti toi esiin, että sekin on mahdollinen. Lämmitys huomioidaan joka tapauksessa vuokran hinnassa. Jos lämmitys sisältyy vuokraan, on kuukausivuokra lämmityksen verran kalliimpi. Tämän vuoksi varsinkin kaikkein edullisimpien rivitaloasuntojen osalta kannattaa muistaa selvittää, tuleeko lämmityksestä erillinen lasku, ettei se tule ikävänä yllätyksenä. Uskoakseni asunnon vuokraajat ja kiinteistöfirmojen työntekijät kyllä huolehtivat tästä asiasta. Muistakaa selvittää lämmityskustannukset ennen kuin solmitte vuokrasopimuksen!!!


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Suomessa eläinten pitäminen vuokra-asunnoissa on melko yleistä silloin, kun on kyseessä yksityishenkilö vuokranantajana. He eivät halua ottaa sitä riskiä, että asuntoon tulee isompia vaurioita esim. kissan kynsimisistä tai koiran puremisista. Sen sijaan kunnallisissa vuokra-asunnoissa ja isoilla vuokranantajilla (Lumo, M2-kodit, Sato yms.) on puolestaan harvinaista, ettei vuokra-asuntoihin saisi ottaa tavallisia lemmikkieläimiä. Jos eläimet on kielletty, saattaa olla kyse esimerkiksi allergiavapaina pidettävistä asunnoista, joita ei ole paljon.

        Siis tarkoitin, että Suomessa on melko yleistä, että lemmikkieläimiä EI SAA pitää vuokra-asunnoissa silloin kun vuokranantaja on yksityishenkilö.

        Yksityishenkilöt vuokranantajina eivät halua ottaa riski, että kissat tai koirat aiheuttavat asuntoon suurempia vaurioita. Jos asukas kiellosta huolimatta ottaa tällaiseen asuntoon lemmikin, joka tuhoaa lattiaa, seiniä, kaapistoja, väliovea tai muuta paikkaa, niin asukas joutuu ne tuhot maksamaan. Silloin vuokranantajan on helppo todeta, että eläinten pito oli vuokrasopimuksessa kielletty, eikä kyseiset vauriot kuulu niin sanotusti normaalin kulumisen piiriin.

        Kunnallisissa vuokra-asunnoissa ja isojen vuokra-asuntoyhtiöiden asunnoissa saa lähes aina asua myös tavallisia lemmikkieläimiä kuten kissoja, koiria jne. Jos eläinten pitäminen asunnossa on kielletty, siitä yleensä ilmoitetaan hyvin selvästi vuokra-asunnon ilmoituksessa ja vuokrasopimuksessa. Kannattaa kuitenkin kysyä asiaa asuntoa vuokraavalta taholta, jos omaan perheeseen kuuluu lemmikkieläin tai sellaisen hankkiminen on suunnitelmissa.


    • Anonyymi

      Lähtekää Suomeen heti kun mahdollista ! Tervetuloa takaisin !

      • Anonyymi

        Miksi kannattaisi lähteä Suomeen heti kun mahdollista? Onko sinulla tiedossa jotain sellaista, mitä ei Ruotsin mediaa seuraamalla saa tietoon?


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Miksi kannattaisi lähteä Suomeen heti kun mahdollista? Onko sinulla tiedossa jotain sellaista, mitä ei Ruotsin mediaa seuraamalla saa tietoon?

        No jos Suomeen kovasti haluaa muuttaa, niin eikö voi toivottaa, että "muuttaisi vaan,
        heti kun on mahdollista" ?


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        No jos Suomeen kovasti haluaa muuttaa, niin eikö voi toivottaa, että "muuttaisi vaan,
        heti kun on mahdollista" ?

        Saa toivottaa tietysti, jos haluaa. Monet kuitenkin haluavat valmistella muuttoaan rauhassa. Yleisten ohjeiden mukaankin olisi tärkeää kerätä lähtömaasta erilaisia asiakirjoja, joten terveyttä koskevia sairauskertomuksia ja epikriisejä, verotukseen liittyviä asiakirjoja, koulu- ja työtodistuksia sekä muutakin tarpeellista. Kuulin tuttavaltani, että hänelle oli sanottu, etteivät häntä hoitaneet terveystahot tällä hetkellä toimita mitään kiireettömiä sairauskertomuksia, koska heillä on jokin kriisivalmiustilanne päällä pandemian vuoksi.

        Tuttavalla on Suomen kansalaisuus ja voimassa oleva passi, mutta hän kertoi ettei kaikilla ystävillään ole. Näiden ystävien pitäisi mennä Tukholman suurlähetystöön. On kuulemma liikkunut huhua, että suurlähetystö olisi ihan ruuhkautunut Suomeen muuttavien asioista. Kun asiaa selvittelin, huhu ei vaikuttanut pitävän paikkaansa. Suurlähetystöön täytyy varata käyntiaika. Eilen katsoin nettivarauksista ja seuraavat vapaat ajat taisivat olla tammikuun 7. päivälle. Tammikuussa oli runsaasti vapaita aikoja. Kyllä suurlähetystöön pääsee, jos tarvitsee. Mutta tuttavani ruotsinsuomalaiaset tuttavat ovat iältään 60-70 -vuotiaita, eikä heillä kaikilla ole omia autoja. He eivät nyt pandemian aikana halua lähteä junilla tai pitkän matkan busseilla Tukholmaan, missä tautia on paljon liikkeellä. Ymmärrän todella hyvin. He voivat valmistella muita asioita tällä hetkellä, kuten hankkiutua eroon tarpeettomista tavaroistaan, etsiä tietoa muuttoon liittyvistä asioista, miettiä sopivaa asuinpaikkaa Suomesta sekä lukea paluumuuton jo tehneiden kokemuksia. Minusta on ihan järkevää, että he varovat sairastumista ja yrittävät edistää muuttoaan muilla keinoilla.

        Minunkin Ruotsissa asuva tuttava sanoi odottavansa pandemian rauhoittumista ennen muuttoa. Ei se välttämättä tarkoita, että pandemia olisi silloin ohi, mutta toivottavasti edes rauhoittunut. Hän kuitenkin sanoi, että jos sitä ennen löytyy keinot suorittaa muutto pandemiasta huolimatta, hän on valmis lähtemään 3-4 viikon varoitusajalla. Hän sanoi, että muuttofirmat eivät tällä hetkellä hoida ulkomaan muuttoja, koska henkilökunta joutuisi olemaan karanteenissa aina ulkomaan työkeikan jälkeen. Hän ei myöskään tiedä, miten pärjäisi Suomessa uudessa kodissa sen karanteeniajan, jos ei voisi tilata sähkömiestä lamppua kiinnittämään, tietokoneen asentajaa laittamaan tietokonetta sekä internettiä kuntoon eikä voisi käydä kaupassa ostamassa ruokaa.

        HUOMIO!
        Jos tiedätte muuttofirmoja, jotka tekee Ruotsi-Suomi -muuttoja tällä hetkellä, niin kertokaa. Kertokaa myös, miten olette selvinneet karanteeniajasta, jos ei uudella paikkakunnalla ole sukulaisia tai ystäviä auttamassa ruokaostosten ja vastaavien kanssa.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Miksi kannattaisi lähteä Suomeen heti kun mahdollista? Onko sinulla tiedossa jotain sellaista, mitä ei Ruotsin mediaa seuraamalla saa tietoon?

        Toivotus lähteä heti kun mahdollista, on ehkä vähän hassu, kun kirjoittaja ei perustele sitä mitenkään. Minäkin ajattelen kuitenkin, että mitä sitä muuttoa turhaan lykkäämään, jos on jo päätöksensä tehnyt. Tervetuloa minunkin puolesta!

        On kuitenkin ymmärrettävää, että tällä hetkellä käytännönasioita saattaa olla hankala järjestää. Kaikki eivät ole löytäneet kuulemma edes muuttofirmaa avukseen. Muitakin ongelmia koronan vuoksi voi olla, eivätkä kaikki edes uskalla lähteä asioimaan virastoihin tai tuppautua juniin, busseihin, laivoihin tai lentokoneisiin.

        Kuulin eräältä Suomeen kesällä paluumuuttaneelta, että he löysivät helposti ruotsalaisen firman, joka suostui kuljettamaan heidän matkatavaransa Haaparantaan rajavyöhykkeelle. Samaan paikkaan tuli muuttajan omia ystäviä vai sukulaisiako ne olivat, jotka tyhjensivät ruotsalaisfirman vuokrapakettiautosta koko sisällön suomalaiseen pakettiautoon. Se oli sellainen iso pakettiauto, vissiin transporteri. Ruotsalaiset muuttomiehet olivat seisseet noin 10 metrin päässä maskit naamalla seuraamassa, kun suomalaiset ottivat kuorman haltuunsa. Sitten vain ruotsalaisille kiitokset ja hyvästit, heidän lähtiessä tyhjän auton kanssa takaisin Tukholman lääniin. Suomalainen muuttoporukka ajoi puolestaan muuttokuorman Suomeen paluumuuttavan pariskunnan uuteen kotiin. Kyseinen pariskunta saapui Suomeen kahden kesken omalla autollaan. Tässä järjestelyssä oli hyvänä puolena, ettei sen enempää suomalaisten kuin ruotsalaisten muuttomiesten tarvinnut jäädä karanteeniin. Suomeen muuttanut pariskunta, joista toinen kuuluu koronan riskiryhmään, ei myöskään joutunut tartuntavaaraan muuttomatkan aikana. Suomeen uuteen kotiin päästyään he pysyivät vaaditun ajan karanteenissa ja ehtivät siinä ajassa laittaa uuden kotinsa kuntoon. Ruokaostokset heille toimitettiin kotiovelle. Nyt ovat niin tyytyväisiä muuttoonsa että.

        Luoviakin ratkaisuja varmasti löytyy. Jos Suomen puolella ei ole sukulaisia tai ystäviä, jotka voisivat auttaa, löytyy varmaan Suomestakin joku muuttofirma, joka on valmis hakemaan kuorman Haaparanta-Tornio rajalta. Kannattaa soittaa etukäteen rajavartiostoon ja tiedustella, sopiiko tällainen järjestely ja missä paikassa kuorman siirtäminen autosta toiseen sujuisi parhaiten.


    • Anonyymi

      Mä olen asunut Suomessa muutama vuosi ja mä olen niin hämmästynyt kuinka korkeatasoinen kulttuuri Suomessa on. Musiikki, kirjallisuus ja myös taide on erittäin korkeaa verrattuna muita maita. Mä nautin kaikista tästä, vaikka olen asunut ulkomailla koko elämäni. Suomi on todella erikoinen, kiitos että ei ole kun kaikki tylsät, vaan uutta ja jännittävää! Musiikki on aivan mahtavaa minu mielestä! Kiitos!

    • Anonyymi

      Tervetuloa SOMEROLLE!

      Somero sijaitsee Saarentaanjärven rannalla Varsinais-Suomen itäosassa, Hämeen rajalla. Kunnassa on vähän alle 9000 asukasta, mikä takaa mukavat palvelut ja kodikkaan tunnelman. Sijainti on erinomainen, sillä melkeinpä kaikki on lähellä Someroa. Turkuun on välimatkaa 88km, Helsinkiin 104km, Tampereelle 113km, Saloon 36km ja Forssaan 26km.

      Someron keskustasta löytyy mm. uimahalli, terveyskeskus, apteekki, ruokakaupat, pankit, koulut, päiväkodit, leikkipuistot, keilahalli, jäähalli, urheilukauppa, lemmikkieläinkauppa, optikko, Tokmanni (sekatavaratalo), rautakauppa jne. Jaatilanjoki luikertelee keskustan halki ja järven rannassa keskusta-alueella on suloinen Akustinpuisto.

      Kaupunkilaisten ilona on uusi valoisa uimahalli Loiske. Uimahallissa järjestetään vesijumppaa moneen lähtöön eri tasoisille jumppareille. Myös vesi-circuitia on tarjolla. Se tarkoittaa kuntopiiriä uima-altaassa. Uimahallissa on myös vesiliukumäki, jonka laskemiseen EI ole yläikärajaa. Ennen uintia tai uinnin sijasta voi halutessaan hikoilla kuntosalilla.

      Jos tarvitset neuvoja liikunnan aloittamiseen tai liikuntaneuvoja paikkakunnalle vasta muuttaneena, kannattaa osallistua Someron kunnan tarjoamaan ilmaiseen liikuntaneuvontaan. Liikunnan ammattilainen auttaa sinua löytämään sopivat liikuntamuodot ja paikat tai sinulle sopivan liikuntaryhmän.

      Somerolla on myös mainiot lenkkipolut, patikka- ja pyöräilyreitit sekä lukuisia uimarantoja. Melontaan on mahdollisuuksia mm. Paimionjoella. Aivan lähellä on myös kaksi kansallispuistoa eli Torronsuon ja Liesjärven kansallispuistoa. Torronsuolle on matkaa hieman noin 15 kilometriä, Liesjärvelle noin 25km. Ainakin Torronsuolle pääsee Somerolta bussillakin. Eikä Somerolta ole pitkä matka rannikolla sijaitsevaan Teijon kansallispuistoonkaan, jonka vieressä sijaitsee suloinen Mathildedalin ruukkikylä.

      Someron kirjastossa kokoontuu mm. Nallejengin satukerho ja Muistikammarin seniorit. Käsityön ja/tai novellien ystäville suosittelen Neule & Novelli -iltoja. Kirjastopalveluita saa myös pitkin poikin Someroa kulkevasta kirjastoautosta (kirjastobussi). Somero-opiston on kansalaisopisto, joka järjestää kauhean paljon erilaisia luentoja, kursseja ja muitakin tapahtumia maan ja taivaan väliltä.

      Somero on todellinen tanssipitäjä, jossa on kolme(!) tanssilavaa eli Esakallion, Ämyrin ja Teeriharjun tanssilavat. Somerolta oli kotoisin myös Rauli "Badding" Somerjoki. Erityisesti tanssikansaa, mutta myös muita kauneuden ystäviä, palvelee Muotiputiikki Helmi, jonne matkustetaan pitkänkin matkan takaa. Helmen omistajamyyjä Anita Hallapelto on aivan omaa luokkaansa ja osaa pukea kenet tahansa kauniiksi. Keskustassa järven rannassa sijaitsee myös Rantatupa, joka toimii kesäisin ravintolana ja motellina. Rantatuvassa soitetaan viikoittain elävää musiikkia (kotimaiset iskelmät, 50′ – 90′ luvun musiikki, country, rockabilly, reilu Rock’n Roll, ja tanssimusiikki, eli siis reilu ja iloinen ravintolamusiikki). Perjantaisin Rantatuvassa on karaoke.

      Seikkailunhaluisia kiinnostanee Hiidenlinnassa sijaitseva Sisumetsän seikkailupuisto, joka on varsinkin lasten suosikki, mutta senioritkin ovat tervetulleita seikkailemaan. Rauhallisempaa huvia kaipaaville Hiidenlinnasta löytyy mm. kesäteatteri.

      https://www.somero.fi/vapaa-aika-ja-matkailu/matkailu/

      http://www.someronuimahalli.fi/

      https://www.somero.fi/vapaa-aika-ja-matkailu/liikunta/

      https://www.somero.fi/vapaa-aika-ja-matkailu/kirjasto/

      https://www.somero-opisto.fi/

      https://www.somero.fi/terveys-ja-hyvinvointi/

      https://www.somero.fi/vapaa-aika-ja-matkailu/matkailu/erikoisuudet/tanssin-taikaa/

      https://www.muotiputiikkihelmi.com/

      https://www.rantatupa.fi/ravintola/

      https://www.somero.fi/vapaa-aika-ja-matkailu/matkailu/nae-ja-koe/tekemista/illanviettopaikat/

      https://www.somero.fi/vapaa-aika-ja-matkailu/liikunta/liikuntapaikat/sisaliikunta/

      https://www.somero.fi/vapaa-aika-ja-matkailu/liikunta/liikuntapaikat/ulko-ja-luontoliikunta/

      https://www.hiidenlinna.com/

      https://www.somero.fi/client/somero/userfiles/paimionjoki.pdf

      https://www.luontoon.fi/torronsuo

      https://www.luontoon.fi/hameenluontokeskus

      https://retkipaikka.fi/torronsuon-kansallispuisto/

      https://kohteenamaailma.fi/kotimaa/suomen-kansallispuistot-torronsuo/

      https://www.luontoon.fi/liesjarvi

      https://retkipaikka.fi/liesjarvi/

      https://www.luontoon.fi/teijo

      https://www.mathildedal.fi/nature/

      https://visitmathildedal.fi/

      https://www.somero.fi/vapaa-aika-ja-matkailu/matkailu/nae-ja-koe/luontokohteet/metsakoivula/

      Someron kunnan vuokra-asunnoista löytyy tietoa ja hakuohjeet täältä:
      https://www.somero.fi/asuminen-ja-ymparisto/asuminen-ja-tontit/vuokra-asunnot/

    • Anonyymi

      Täällä on kans yks ruosumuori. Ei mua niin masenna, mut huomaan et oon alkanu pelkäämään tätä maata. Taitaa välil vähä liikaakii ahdistaa kaikki ampumiset, jengisota, koulujen tuhopoltot, pommiräjäytykset ja muut. Mut nyt ku oon alkanu miettimään Suomee muuttoa ni nythä mä vasta oonki alkanu jännittää. Ei ees uni tuu illal silmää. Kaveri sano, et se aikoo anoo Suomen kansalaisuutta takas, mut sano et siel on hirveet jonot. Mul on onneks se kansalaisuus. Mähä en meinannu aluks haluta hankkii tät Ruotsin kansalaisuutta. Sit ku mä vihdoin sen kansalaisuuden hankin, niin sillo sai jo säästää Suomen kansalaisuudenkin. Mut Suomen passihan mul menee aika pian vanhaks. No mä tääl nyt jännitän et mitä ihmettä mun kannattais tehä.

      • Anonyymi

        Siuntioon Uudellemaalle rakennetaan parhaillaan vuokra-asuntoja keskustan palveluiden äärelle ja ihan lähelle juna-asemaa osoitteeseen Ratapihantie 2. Rakennuttajana on Asuntosäätiö ja asuntoihin valitaan asukkaat varallisuus- sekä tarveperusteisesti. Eli asukasvalinnassa noudatetaan tulo- ja varallisuusrajoja (ei siis saa olla liian rikas eikä suurituloinen). Neljäkerroksisten talojen pitäisi valmistua syksyllä 2021. Taloissa on hissi. Talot ovat savuttomia eli niissä ei saa polttaa asunnoissa, yhteistiloissa eikä edes parvekkeilla. Savuttomien talojen pihoilla on usein joku pieni nurkka, missä tupakointi on sallittua. Näihin taloihin lemmikit ovat tervetulleita. Asuntoja on yhteensä 50 kappaletta ja koot vaihtelevat 37-75 neliön välillä. Lisätietoja saa Asuntosäätiöstä: https://www.asuntosaatio.fi/etsi-asuntoja/yleistietoa/uudiskohteet

        Kaksikielinen Siuntio (ruots. Sjundeå) sijaitsee läntisellä Uudellamaalla. Naapurikuntia ovat Inkoo, Lohja, Kirkkonummi ja Vihti. Siuntiossa on noin 6200 asukasta ja asukasluku on kasvanut maltillisesti useamman vuosikymmenen ajan. Asukkaista noin 30% on ruotsinkielisiä ja 70% suomenkielisiä. Moni tietenkin osaa molempia kieliä enemmän taikka vähemmän. Siuntiossa sijaitsee mm. Siuntion kylpylähotelli. Matkaa Siuntiosta Helsinkiin kertyy 40km, Lohjalle 15km, Espooseen 25km, Turkuun 114km ja Tampereelle 153km. Siuntiosta pääsee junalla Helsinkiin, mutta vuoroväli ei ole kovin tiivis.

        https://www.siuntio.fi/

        https://fi.wikipedia.org/wiki/Siuntio

        https://kerranelamassa.fi/kotimaan-matkailu/uusimaa/

        https://retkipaikka.fi/uusimaa/

        https://visitsouthcoastfinland.fi/


    • Anonyymi

      Kiinnostaisiko oma koti Saimaan maisemissa? Laitan tähän muutaman idean ihanasta ETELÄ-KARJALASTA, joka on maakunta Kaakkois-Suomessa. Etelä-Karjalan maakunnassa on noin 127 500 asukasta. Maakunnan keskuskaupunki on Lappeenranta (reilu 72 000 asukasta) ja toiseksi suurin kaupunki on Imatra (reilu 26 000 asukasta). Muita paikkakuntia ovat Luumäki, Parikkala, Rautjärvi, Ruokolahti, Savitaipale ja Taipalsaari.

      https://fi.wikipedia.org/wiki/Etelä-Karjalan_maakunta

      Vaikka moni voisi muuta kuvitella, Etelä-Karjala on varsin suosittu matkailukohde. Suomen suurin ja Euroopan neljänneksi suurin järvi, Saimaa, hallitsee monin eri tavoin Etelä-Karjalan maisemia. Parhaiten asia selviää karttaa katsomalla. Kauniit järvimaisemat ja luonnonrauha houkuttelee alueelle paljon kotimaisia matkailijoita. Toisaalta Etelä-Karjala on myös venäläisten matkailijoiden suosikkikohteita Suomessa. Myös eurooppalaiset turistit ovat jo vuosikymmenten ajan tienneet kauniista Saimaan alueesta, jonne heitä saapuu etenkin kesäisin. Monet matkailijat vuokraavat mökin, mutta osa majoittuu hotelleissa, matkailukeskuksissa tai asuntoautoissa. Myös majoittumiseen soveltuvan veneen vuokraaminen on mahdollista. Lappeenrannan lentokentälle lennetään jonkin verran lentoja suoraan Euroopasta, minkä lisäksi moni tulee Helsingin lentokentän kautta. Venäjältä voi saapua Etelä-Karjalaan maantietä pitkin, junalla tai veneellä Saimaan kanavan kautta. Matkailun osalta Etelä-Karjala luetaan kuuluvaksi Järvi-Suomeen (ruots. Insjöfinland).

      https://www.gosaimaa.com/fi

      https://www.visitlappeenranta.fi/fi

      https://www.visitfinland.com/sv/sjodistriktet/

      Etelä-Karjalan tärkeimpiin elinkeinoihin kuuluvat puuteollisuus, metalliteollisuus, matkailu, kuljetus, elintarviketeollisuus, koneteollisuus ja kaivosala. Maakunnassa on myös puolustusvoimien ja rajavartiolaitoksen toimintaa, yliopisto sekä ammattikorkeakoulu. Lappeenrannan kautta kulkee raideyhteys Viipurin ja Pietarin kautta Moskovaan jatkuen aina Kazakstaniin sekä Kiinaan asti. Jos haluaa matkustaa Lappeenrannasta Viipuriin, Pietariin tai Moskovaan, tulee junaan nousta Vainikkalan asemalta, joka sijaitsee 22 kilometrin päässä Lappeenrannan keskustasta. Venäjän junat eivät siis pysähdy Lappeenrannan keskustan rautatieasemalla, koska rajatarkastus suoritetaan Vainikkalassa. Myös Kouvolassa voi nousta junan kyytiin tai kyydistä. Junamatka Vainikkalasta Viipuriin kestää vain 1h 20min ja Pietariin 2h 20min. Viipuriin voi kuitenkin matkustaa myös bussilla ja kesäkaudella kanavaristeilyllä. Nykyään Venäjälle pääsee sekä viisumivapailla turistimatkoilla (esim. kanavaristeilyt) että internetistä saatavilla ns. kevytviisumeilla. Valitettavasti pandemian aikana Suomen ja Venäjän välisiä matkoja voi vain suunnitella, koska turisteja ei päästetä rajan yli kumpaankaan suuntaan.

      https://www.ekarjala.fi/liitto/tietopankki/tilastoja/elinkeinot-ja-innovaatiot/

      https://www.lut.fi/

      https://lab.fi/fi

      https://www.kouvola.fi/ajankohtaiset/konttijunayhteys-kiinaan-vakiintunut/

      https://www.saimaatravel.fi/fi/matkat/viisumivapaat-risteilyt-venajalle/

      https://www.vr.fi/junalla-venajalle/allegro

      https://kerranelamassa.fi/venaja-matkailu/pietari/

      Etelä-Karjalassa on kuitenkin paljon muutakin kuin Saimaa, kanavayhteys Viipuriin ja rajanylityspaikka. Tiesitkö esimerkiksi, että Lappeenrannassa ja Imatralla on yhteensä neljä kylpylää? Alueelta löytyy myös golfkenttiä, kuntosaleja, teattereita, kirjastoja, konsertteja, kulttuuritapahtumia, ravintoloita, kahviloita, museoita, patikkareittejä, laskettelurinteitä ja paljon muuta. Sisävesilaivan kyydissä voit myös lähteä lounas- tai illallisristeilylle tai matkustaa vaikka Savonlinnaan. Niin ikään viime vuosina suosittu retkipyöräily on suosittua myös Etelä-Karjalan alueella. Kannattaa myös maistaa paikallisia herkkuja kuten Lappeenrannan Vetyä ja Atomia sekä Lemin kuuluisaa Särää.

      https://www.gosaimaa.com/fi/Kylpylat

      https://www.gosaimaa.com/fi/Tekemiset/Kulttuuri,-museot-ja-viihde

      https://www.visitlappeenranta.fi/fi/Nae-ja-koe/Satama

      https://ekarjala-retkeily.fi/

      https://www.gosaimaa.com/fi/Tekemiset/Kesaaktiviteetit/Pyoraily

      https://www.lumipallo.fi/hiihtokeskukset/suomi/etela-suomi/myllymaki/

      https://yle.fi/uutiset/3-9606305

      http://www.sarapirtti.fi/?lang=fi&page=etusivu

      • Anonyymi

        Vapaita kunnan omistamia vuokra-asuntoja löytyy muun muassa Taipalsaarelta. Tarjolla olisi niin yksiöitä, kaksioita kuin kolmioitakin. Muutamia asuntoja on hissittömässä kerrostalossa Saimaanharjulla. Useimmat vapaat vuokra-asunnot ovat rivitaloasuntoja. Muutamissa rivitaloasunnoissa on sähkölämmityksen lisänä takka. Useimmat ovat joko kaukolämmön piirissä tai niissä on öljylämmitys.

        Lisätietoja Taipalsaaren kunnan vuokra-asunnoista löydät täältä:
        https://www.taipalsaari.fi/fi/Palvelut/Asuminen-ja-rakentaminen/Vuokra-asunnot

        Taipalsaaren kunta on vajaan 5000 asukkaan kunta, joka tunnettu todella kauniista järvimaisemistaan ja korkeista kesän lämpötiloistaan. Matkaa Lappeenrantaan on vain 15 kilometriä.

        https://www.taipalsaari.fi/fi

        https://fi.wikipedia.org/wiki/Taipalsaari


      • Anonyymi

        Etelä-Karjalan suurimmissa kaupungeissa Lappeenrannassa ja Imatralla on kummassakin tyhjiä kunnallisia vuokra-asuntoja tälläkin hetkellä tarjolla. Joutseno liittyi vuoden 2009 alussa Lappeenrannan kaupunkiin. Sen vuoksi myös entisen Joutsenon kunnan alueella sijaitsevia kunnallisia vuokra-asuntoja vuokrataan Lappeenrannan Asuntopalvelu Oy:n kautta. Alla on linkit kunnallisia vuokra-asuntoja välittäviin yhtiöihin. Tähtirivin alla on lisäksi linkkejä yksityisten vuokranantajien nettisivuille.

        Lapppeenranta:
        https://www.aspakoti.fi/

        Imatra:
        https://www.mitra.fi/asuntokohteet

        * * * * * * * * *

        Lumo:
        https://lumo.fi/vuokra-asunnot/Lappeenranta

        Olo Asunnot Oy:
        https://www.oloasunnot.fi/

        Realia Asuntovuokraus:
        https://www.realiaasuntovuokraus.fi/toimisto/lappeenranta-asuntovuokraus


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Etelä-Karjalan suurimmissa kaupungeissa Lappeenrannassa ja Imatralla on kummassakin tyhjiä kunnallisia vuokra-asuntoja tälläkin hetkellä tarjolla. Joutseno liittyi vuoden 2009 alussa Lappeenrannan kaupunkiin. Sen vuoksi myös entisen Joutsenon kunnan alueella sijaitsevia kunnallisia vuokra-asuntoja vuokrataan Lappeenrannan Asuntopalvelu Oy:n kautta. Alla on linkit kunnallisia vuokra-asuntoja välittäviin yhtiöihin. Tähtirivin alla on lisäksi linkkejä yksityisten vuokranantajien nettisivuille.

        Lapppeenranta:
        https://www.aspakoti.fi/

        Imatra:
        https://www.mitra.fi/asuntokohteet

        * * * * * * * * *

        Lumo:
        https://lumo.fi/vuokra-asunnot/Lappeenranta

        Olo Asunnot Oy:
        https://www.oloasunnot.fi/

        Realia Asuntovuokraus:
        https://www.realiaasuntovuokraus.fi/toimisto/lappeenranta-asuntovuokraus

        Tervetuloa Etelä-Karjalaan. Tässä on minun vinkkejä tutustumispaikoista:

        1. Lappeenrannan kirsikkapuisto Pappilanpellossa! Puut ovat vielä nuoria, mutta vuosien kuluessa tästä tulee ihana vaaleanpunaisten kukkien kevätkeidas Etelä-Karjalaan.

        https://yle.fi/uutiset/3-11391868

        2. Kahvila nimeltään Satamatie 6 Lappeenrannan linnoituksella. Se on valittu vuonna 2018 Suomen parhaaksi kahvilaksi. Kahvila sopii minusta kaikille, mutta se on suunnattu ehkä vähän urbaanimmalle ja nuorekkaammalle väelle. Satamatie kutosessa on ajoittain tapahtumia kuten esimerkiksi elävää musiikkia. Iki-ihana kahvila Majurska sopinee paremmin perinteisempää kahvilakokemusta kaipaaville.

        https://satamatie6.com/

        http://kahvilamajurska.fi/

        No, on aivan pakko lisätä myös kahvilat Aleksanteri ja Aleksandra myös tälle listalle. Niissä voi kahvittelun lisäksi syödä herkullisia lounaita tai vaikka ostaa upeita kakkuja omiin juhliin.

        https://kahvila-konditoria.fi/aleksandra/

        https://kahvila-konditoria.fi/aleksanteri/

        3. Jos tykkää Jazz-musiikista, kannattaa tutustua Lappeenrannan Jazz ry:n toimintaan. Heidän nettisivuillaan on hyvin näkyvillä tulevia jazz-keikkoja.

        https://lappeenrantajazz.fi/

        4. Lappeenrannan pääkirjasto on ulkopäin minun ja monen muunkin mielestä tylsä. Tyypillinen 1970-luvulla rakennettu hirvitys. Kannattaa kuitenkin uskaltautua sisään asti, nimittäin kirjasto on ihan erilainen kuin ulkokuori antaisi ymmärtää: Avara, iloinen. viihtyisä, suosittu, hyvin varusteltu, ystävällinen palvelu, tarjoaa tapahtumia jne.

        https://www.lappeenranta.fi/fi/Palvelut/Kulttuuri-ja-liikunta/Kirjasto/Aukioloajat-ja-yhteystiedot/Paakirjasto

        https://yle.fi/uutiset/3-11158192

        https://www.lappeenrannanuutiset.fi/paikalliset/1754832

        5. Uimahallit, uimarannat, kylpylät... Imatralle suunnitellaan uutta uimahallia, koska vanhaa hallia ei kannata enää korjata.

        https://www.visitlappeenranta.fi/fi/Nae-ja-koe/Liikkujan-loma/Uimarannat-ja--hallit

        https://yle.fi/uutiset/3-11085931

        https://www.holidayclubresorts.com/en/resorts/saimaa/spa/

        6. Pyöräily on Etelä-Karjalassa suosittu liikuntamuoto ja pyöräilijöiden harrastusmahdollisuuksiin on panostettu viime vuosina. Myös pyöräilyyn perustuva matkailu on kasvanut viime vuosina kovasti.

        https://yle.fi/uutiset/3-11154471

        https://retkipaikka.fi/pala-kauneinta-suomea-puumalan-saaristoreitti-on-60-kilometrin-matka-norpan-ja-nestorin-maisemissa/

        https://www.outdooractive.com/fi/route/pyoeraeily/etelae-karjala/laensi-saimaan-linnoituskierros/28315373/#gref

        https://ekarjala-retkeily.fi/reitit-ja-retkikohteet/

        http://lappeenrannanpyorailijat.fi/willimiesajot-2018/

        https://esaimaa.fi/uutiset/lahella/6741c363-8004-4151-aa5e-347375585fea

        7. Lappeenrannassa toimii Taito-käsityötalo, jonka kautta voit joko ostaa valmiita käsitöitä, käsityötarvikkeita ja -ohjeita tai osallistua käsityökursseille. Myös lapsille on kursseja.

        https://www.taitoetelasuomi.fi/index.php?k=315850

        8. Lapsille ja lastenmielisille löytyy Etelä-Karjalasta vaikka mitä. Tässä on muutama ote:

        https://www.visitlappeenranta.fi/fi/Nae-ja-koe/Seikkailu--ja-perhepuistot/Myllysaari

        https://www.bouldersaimaa.fi/

        https://saimaarium.fi/

        https://www.lappeenranta.fi/fi/Palvelut/Kulttuuri-ja-liikunta/Ohjattu-liikunta/Lasten-ja-perheiden-liikunta

        https://www.lappeenranta.fi/fi/Palvelut/Kulttuuri-ja-liikunta/Kirjasto/Lapsille-ja-nuorille/Tapahtumat

        https://www.facebook.com/groups/269323626823623/

        Ja paljon muuta kuten teatteria, konsertteja, luontopolkuja, torikojuja, ravintoloita, mukavia ihmisiä, jäätelökioskeja, leffateattereita, kaupunkipyöriä, vuokraveneitä jne.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Etelä-Karjalan suurimmissa kaupungeissa Lappeenrannassa ja Imatralla on kummassakin tyhjiä kunnallisia vuokra-asuntoja tälläkin hetkellä tarjolla. Joutseno liittyi vuoden 2009 alussa Lappeenrannan kaupunkiin. Sen vuoksi myös entisen Joutsenon kunnan alueella sijaitsevia kunnallisia vuokra-asuntoja vuokrataan Lappeenrannan Asuntopalvelu Oy:n kautta. Alla on linkit kunnallisia vuokra-asuntoja välittäviin yhtiöihin. Tähtirivin alla on lisäksi linkkejä yksityisten vuokranantajien nettisivuille.

        Lapppeenranta:
        https://www.aspakoti.fi/

        Imatra:
        https://www.mitra.fi/asuntokohteet

        * * * * * * * * *

        Lumo:
        https://lumo.fi/vuokra-asunnot/Lappeenranta

        Olo Asunnot Oy:
        https://www.oloasunnot.fi/

        Realia Asuntovuokraus:
        https://www.realiaasuntovuokraus.fi/toimisto/lappeenranta-asuntovuokraus

        Ruokolahti on Saimaan rannalla sijaitseva noin 5000 asukkaan kunta. Vaikka kunta itsessään on melko pieni, on etäisyyttä reilun 26 000 asukkaan Imatralle vain 17 kilometriä. Lappeenrantaankaan ei ole kuin 53 kilometriä. Ruokolahden naapurikuntiin kuuluu myös Savonlinnan kaupunki, jonne on noin 60 kilometrin matka. Noin 50 kilometrin päässä on myös kaunis Punkaharju, joka nykyisin kuuluu Savonlinnaan.

        Ruokolahdella on erittäin hyvä mahdollisuudet mm. veneilyyn ja kalastamiseen, mutta myös muuhun luontoliikuntaan kuten melontaan, uintiin, pyöräilyyn, patikointiin, luontokuvaukseen, sienestykseen ja marjastukseen. Myös ohjattuja liikuntaryhmiä löytyy sekä kuntosali ja hoidettuja latuja. Ruokolahdella on myös laskettelukeskus Freeski. Kulttuuria kaipaaville on kirjasto, kansalaisopisto ja jonkin verran myös kultuuritapahtumia sekä näyttelyitä omalla kylällä. Imatralta löytyy kaksi kylpylää ja kattavammat kulttuuripalvelut, Lappeenrannasta ja Savonlinnasta löytyy sitäkin enemmän. Kesäisin voi käydä Savonlinnassa Oopperajuhlilla ja tutustumassa keskiaikaiseen linnaan. Myös Saimaan risteilyille pääsee hyppäämään niin Lappeenrannasta, Savonlinnasta, Punkaharjulta kuin Imatraltakin. Viipurissa voi pistäytyä päiväseltään tai viipyä yön yli. Viiden miljoonan asukkaan Pietari upeine museoineen, baletteineen, konsertteineen, kahviloineen ja jokiristeilyineen on vain parin tunnin matkan päässä.

        https://www.ruokolahti.fi/suomeksi/Vapaa-aika/Aktiviteetit-ja-luonto

        https://www.ruokolahti.fi/suomeksi/Vapaa-aika/Liikunta-ja-ulkoilu

        https://www.ruokolahti.fi/suomeksi/Vapaa-aika/Kansalaisopisto

        https://www.freeski.fi/

        Lisätietoja Ruokolahden kunnan vuokra-asunnoista löytyy täältä. Kannattaa ottaa rohkeasti yhteyttä asuntotoimistoon, jos Ruokolahti kiinnostaa mahdollisena asuinkuntana.

        https://www.ruokolahti.fi/suomeksi/Palvelut/Kunnan-vuokra-asunnot


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Ruokolahti on Saimaan rannalla sijaitseva noin 5000 asukkaan kunta. Vaikka kunta itsessään on melko pieni, on etäisyyttä reilun 26 000 asukkaan Imatralle vain 17 kilometriä. Lappeenrantaankaan ei ole kuin 53 kilometriä. Ruokolahden naapurikuntiin kuuluu myös Savonlinnan kaupunki, jonne on noin 60 kilometrin matka. Noin 50 kilometrin päässä on myös kaunis Punkaharju, joka nykyisin kuuluu Savonlinnaan.

        Ruokolahdella on erittäin hyvä mahdollisuudet mm. veneilyyn ja kalastamiseen, mutta myös muuhun luontoliikuntaan kuten melontaan, uintiin, pyöräilyyn, patikointiin, luontokuvaukseen, sienestykseen ja marjastukseen. Myös ohjattuja liikuntaryhmiä löytyy sekä kuntosali ja hoidettuja latuja. Ruokolahdella on myös laskettelukeskus Freeski. Kulttuuria kaipaaville on kirjasto, kansalaisopisto ja jonkin verran myös kultuuritapahtumia sekä näyttelyitä omalla kylällä. Imatralta löytyy kaksi kylpylää ja kattavammat kulttuuripalvelut, Lappeenrannasta ja Savonlinnasta löytyy sitäkin enemmän. Kesäisin voi käydä Savonlinnassa Oopperajuhlilla ja tutustumassa keskiaikaiseen linnaan. Myös Saimaan risteilyille pääsee hyppäämään niin Lappeenrannasta, Savonlinnasta, Punkaharjulta kuin Imatraltakin. Viipurissa voi pistäytyä päiväseltään tai viipyä yön yli. Viiden miljoonan asukkaan Pietari upeine museoineen, baletteineen, konsertteineen, kahviloineen ja jokiristeilyineen on vain parin tunnin matkan päässä.

        https://www.ruokolahti.fi/suomeksi/Vapaa-aika/Aktiviteetit-ja-luonto

        https://www.ruokolahti.fi/suomeksi/Vapaa-aika/Liikunta-ja-ulkoilu

        https://www.ruokolahti.fi/suomeksi/Vapaa-aika/Kansalaisopisto

        https://www.freeski.fi/

        Lisätietoja Ruokolahden kunnan vuokra-asunnoista löytyy täältä. Kannattaa ottaa rohkeasti yhteyttä asuntotoimistoon, jos Ruokolahti kiinnostaa mahdollisena asuinkuntana.

        https://www.ruokolahti.fi/suomeksi/Palvelut/Kunnan-vuokra-asunnot

        On kiva lukea että Itä-Suomessa on paljon vuokra-asuntoja tyhjänä meille ruotsinsuomalaisille! Ja sitten vielä sinne rakennetaan junaradan että eteläsuomesta voi nopeesti matkusta Etelä-Karjalaan ja Pohjois-Karjalaan .

        Onko se niin että jotkut puolueet haluaa sinne ruotsinkielenosaajia koska siellä taitaa olla suuri puute ruotsinkielisistä, siellä taitaa monet puhua venäjänkieltä mieluummin kun ruotsinkieltä mitä olen havainnut.

        Ketä te asunnonvälittäjät ruosuille olette? Kenelle taholle te pyritte houkuttelemaan ruosuja Suomeen ja minkä takia? Teettekö samaa työtä ja mainosta norjansuomalaisille, espanjansuomalaisille, amerikansuomalaisille jne.?

        Meita on monta ruotsinsuomalaisia jotka ihmettelee mitä on menneillä nyt Ruotsinsuomalaisella palstalla! Olisi mukava saada rehellisen vastauksen!


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        On kiva lukea että Itä-Suomessa on paljon vuokra-asuntoja tyhjänä meille ruotsinsuomalaisille! Ja sitten vielä sinne rakennetaan junaradan että eteläsuomesta voi nopeesti matkusta Etelä-Karjalaan ja Pohjois-Karjalaan .

        Onko se niin että jotkut puolueet haluaa sinne ruotsinkielenosaajia koska siellä taitaa olla suuri puute ruotsinkielisistä, siellä taitaa monet puhua venäjänkieltä mieluummin kun ruotsinkieltä mitä olen havainnut.

        Ketä te asunnonvälittäjät ruosuille olette? Kenelle taholle te pyritte houkuttelemaan ruosuja Suomeen ja minkä takia? Teettekö samaa työtä ja mainosta norjansuomalaisille, espanjansuomalaisille, amerikansuomalaisille jne.?

        Meita on monta ruotsinsuomalaisia jotka ihmettelee mitä on menneillä nyt Ruotsinsuomalaisella palstalla! Olisi mukava saada rehellisen vastauksen!

        En osaa kaikkiin kysymyksiin vastata, mutta joihinkin varmaan osaan. Tällä hetkellä on käynnissä jonkinlainen paluumuuton buumi. Suomalaisia ihmisiä muuttaa ulkomailta takaisin Suomeen enemmän kuin aiempina vuosina. Suurimmat paluumuuton lähtömaat ovat Ruotsi, Espanja ja Yhdysvallat. Tällä palstalla ei anneta vinkkejä Espanjasta tai Yhdysvalloista paluumuuttaville, koska heillä on omat palstansa. Kyllä heillekin vinkkejä annetaan.

        Tässä ketjussa taitaa olla lähes tulkoon yhtä paljon suositeltu Länsi-, Itä-, Pohjois- ja Etelä-Suomea. Katselin ylemmäs ketjua, niin siellä on länsisuomalaisista paikkakunnista mainittu mm. Kokemäki, Harjavalta, Säkylä, Kankaanpää, Ikaalinen, Sastamala, Loimaa, Salo, Somero, Turku, Paimio, Parainen, Sievi, Alavus, Laihia, Kauhajoki, Vimpeli ja ehkä vielä muitakin. Minusta Länsi-Suomea on suositeltu enemmän kuin Itä-Suomea. Kuitenkin moni aikoinaan lähti Ruotsiin Lapista, Kainuusta, Pohjois-Savosta, Etelä-Savosta, Kymenlaaksosta, Itä-Uudeltamaalta ja muualtakin Itä-Suomesta. Minusta on luonnollista, että heistä monet haluavat palata entisille paikkakunnilleen tai ainakin kotimaakuntaan. Osa toki valitsee jonkun muun paikan.

        Junaradasta vielä sen verran, että kyllähän Itä-Suomessa on jo nyt junaratoja. Esimerkiksi Helsingistä voi matkustaa junalla niin Kouvolaan, Mikkeliin, Kuopioon, Savonlinnaan, Pieksämäelle, Joensuuhun, Nurmekseen, Iisalmeen, Kajaaniin jne. Sen sijaan eteläinen osa eli Itä-Uusimaa on ollut junarataverkoston ulkopuolella. Siellä menee joitain vanhoja ratoja, jotka ovat lähinnä tavaraliikenteen tai museojunaliikenteen käytössä. Minäkin olen matkustanut museojunalla Keravalta Porvooseen. Vakituista henkilöliikennettä siellä ei kuitenkaan ole, paitsi Kotkasta Kouvolaan kulkevalla rataosuudella, missä kuljetetaan sekä tavaraa että henkilöliikennettä.

        Uusi itärata paikkaisi yllä kerrottua ongelmaa siinä mielessä, että jatkossa Porvoosta pääsisi junalla sekä Helsingin että Kouvolan suuntiin. Jos Kouvolan ja Porvoon kautta kulkeva rataosuus rakennettaisiin, se lyhentäisi muun Itä-Suomen (Kouvola, Lappeenranta, Imatra, Mikkeli, Kuopio, Joensuu, Iisalmi, Kajaani yms.) matka-aikaa Helsinkiin. Sieltä siis pääsee jo nyt sujuvasti Helsinkiin, mutta Lahden kautta kiertäessä junamatka kestää nykyään hieman pidempään.

        Täältä voi lukea lisää: https://www.xn--itrata-cua.fi/

        Täytyy vielä todeta, että tuo yllä olevan linkin takana esitelty rataosuus jättäisi edelleen Sipoon ja Kotkan itään päin menevän rataliikenteen ulkopuolelle. Toki Kotkasta pääsee jo nykyään Kouvolaan, kuten yllä kerroin. Yhtenä suunnitelmana oli uuden ratayhteyden rakentaminen Helsingistä Porvoon, Sipoon, Kotkan, Haminan ja Vaalimaan kautta Venäjän puolelle Viipuriin. Silloin Helsingin ja Pietarin välinen junamatka olisi lyhentynyt kestoltaan. Tällä hetkellä Venäjälle suuntautuva junaliikenne kulkee Kouvolan ja Lappeenrannan Vainikkalan kautta.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        En osaa kaikkiin kysymyksiin vastata, mutta joihinkin varmaan osaan. Tällä hetkellä on käynnissä jonkinlainen paluumuuton buumi. Suomalaisia ihmisiä muuttaa ulkomailta takaisin Suomeen enemmän kuin aiempina vuosina. Suurimmat paluumuuton lähtömaat ovat Ruotsi, Espanja ja Yhdysvallat. Tällä palstalla ei anneta vinkkejä Espanjasta tai Yhdysvalloista paluumuuttaville, koska heillä on omat palstansa. Kyllä heillekin vinkkejä annetaan.

        Tässä ketjussa taitaa olla lähes tulkoon yhtä paljon suositeltu Länsi-, Itä-, Pohjois- ja Etelä-Suomea. Katselin ylemmäs ketjua, niin siellä on länsisuomalaisista paikkakunnista mainittu mm. Kokemäki, Harjavalta, Säkylä, Kankaanpää, Ikaalinen, Sastamala, Loimaa, Salo, Somero, Turku, Paimio, Parainen, Sievi, Alavus, Laihia, Kauhajoki, Vimpeli ja ehkä vielä muitakin. Minusta Länsi-Suomea on suositeltu enemmän kuin Itä-Suomea. Kuitenkin moni aikoinaan lähti Ruotsiin Lapista, Kainuusta, Pohjois-Savosta, Etelä-Savosta, Kymenlaaksosta, Itä-Uudeltamaalta ja muualtakin Itä-Suomesta. Minusta on luonnollista, että heistä monet haluavat palata entisille paikkakunnilleen tai ainakin kotimaakuntaan. Osa toki valitsee jonkun muun paikan.

        Junaradasta vielä sen verran, että kyllähän Itä-Suomessa on jo nyt junaratoja. Esimerkiksi Helsingistä voi matkustaa junalla niin Kouvolaan, Mikkeliin, Kuopioon, Savonlinnaan, Pieksämäelle, Joensuuhun, Nurmekseen, Iisalmeen, Kajaaniin jne. Sen sijaan eteläinen osa eli Itä-Uusimaa on ollut junarataverkoston ulkopuolella. Siellä menee joitain vanhoja ratoja, jotka ovat lähinnä tavaraliikenteen tai museojunaliikenteen käytössä. Minäkin olen matkustanut museojunalla Keravalta Porvooseen. Vakituista henkilöliikennettä siellä ei kuitenkaan ole, paitsi Kotkasta Kouvolaan kulkevalla rataosuudella, missä kuljetetaan sekä tavaraa että henkilöliikennettä.

        Uusi itärata paikkaisi yllä kerrottua ongelmaa siinä mielessä, että jatkossa Porvoosta pääsisi junalla sekä Helsingin että Kouvolan suuntiin. Jos Kouvolan ja Porvoon kautta kulkeva rataosuus rakennettaisiin, se lyhentäisi muun Itä-Suomen (Kouvola, Lappeenranta, Imatra, Mikkeli, Kuopio, Joensuu, Iisalmi, Kajaani yms.) matka-aikaa Helsinkiin. Sieltä siis pääsee jo nyt sujuvasti Helsinkiin, mutta Lahden kautta kiertäessä junamatka kestää nykyään hieman pidempään.

        Täältä voi lukea lisää: https://www.xn--itrata-cua.fi/

        Täytyy vielä todeta, että tuo yllä olevan linkin takana esitelty rataosuus jättäisi edelleen Sipoon ja Kotkan itään päin menevän rataliikenteen ulkopuolelle. Toki Kotkasta pääsee jo nykyään Kouvolaan, kuten yllä kerroin. Yhtenä suunnitelmana oli uuden ratayhteyden rakentaminen Helsingistä Porvoon, Sipoon, Kotkan, Haminan ja Vaalimaan kautta Venäjän puolelle Viipuriin. Silloin Helsingin ja Pietarin välinen junamatka olisi lyhentynyt kestoltaan. Tällä hetkellä Venäjälle suuntautuva junaliikenne kulkee Kouvolan ja Lappeenrannan Vainikkalan kautta.

        Enemmän on esitelty Länsi-Suomen paikkoja: Ähtäri, Keuruu, Saarijärvi, Kristiinankaupunki, Seinäjoki, Kurikka, Lappajärvi, Kannus, Nivala, Karkkila, Siuntio jne. Kiva että lännen asuinpaikkoja ja asuntoja esitellään, mutta en minä ainakaan muuttaisi paikkakunnalle, missä ei ole järvestä tietoakaan. On sielläkin hyvät puolensa, mutta osa meistä nyt vaan tykkää katsella järvimaisemia. Minä ainakin haluan istua pilkillä talvisin kaloja narraamassa. Eräänlaista hulluutta sekin, mutta ei sen hullumpaa kuin jooga tai se joku mindfulness.

        Ketjussa on moneen kertaan mainittu vuokrafirma KAS, joka välittää vuokra-asuntoja, mutta VAIN Länsi-Suomeen. Sen vuokrafirman kautta näkee vuokra-asuntojen tarjontaa monissa sellaisissakin paikoissa, joita ei ole tässä ketjussa mainittu, mutta yhtään Itä-Suomen vuokra-asuntoa heidän listoillaan ei jostain syystä ole. Siksi minusta Itä-Suomea voi ihan rauhassa esitellä enemmänkin kuin länttä, koska Itä-Suomessa ei vissiin ole vastaavaa vuokrafirmaa, joka välittää asuntoja useilta eri paikkakunnilta.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        On kiva lukea että Itä-Suomessa on paljon vuokra-asuntoja tyhjänä meille ruotsinsuomalaisille! Ja sitten vielä sinne rakennetaan junaradan että eteläsuomesta voi nopeesti matkusta Etelä-Karjalaan ja Pohjois-Karjalaan .

        Onko se niin että jotkut puolueet haluaa sinne ruotsinkielenosaajia koska siellä taitaa olla suuri puute ruotsinkielisistä, siellä taitaa monet puhua venäjänkieltä mieluummin kun ruotsinkieltä mitä olen havainnut.

        Ketä te asunnonvälittäjät ruosuille olette? Kenelle taholle te pyritte houkuttelemaan ruosuja Suomeen ja minkä takia? Teettekö samaa työtä ja mainosta norjansuomalaisille, espanjansuomalaisille, amerikansuomalaisille jne.?

        Meita on monta ruotsinsuomalaisia jotka ihmettelee mitä on menneillä nyt Ruotsinsuomalaisella palstalla! Olisi mukava saada rehellisen vastauksen!

        Venäjänkielisiä ihmisiä asuu ympäri Suomea. Ei pelkästään Itä-Suomessa. Esimerkiksi Lahden seudulla ja Vantaalla asuu aika paljon venäjänkielisiä, eikä kumpaakaan paikkakuntaa oikein voi Itä-Suomeksi kutsua. Vantaalle venäjänkielisiä on varmasti houkutellut mm. Helsingin Kannelmäessä sijaitseva Venäläis-Suomalainen koulu, jossa monen venäläisen perheen lapset opiskelevat. Sinne on hyvät kulkuyhteydet Vantaalta. Mutta kyllä venäjänkielisiä asuu aika paljon myös Lounais-Suomessa, missä on paljon töitä tarjolla. Muun muassa rakennustyömailla ja telakoilla työskentelee venäjänkielisiä, kuten myös sosiaali- ja terveydenhoitoalalla, liikennealalla, kaupan alalla, majoitus- ja ravintola-alalla yms. Myös venäläisiä opiskelijoita on pitkin Suomea eri ammattikorkeakouluissa ja yliopistoissa.

        Venäläiset ja virolaiset ovat Suomen suurimmat maahanmuuttajaryhmät. Kummastakin maasta on muutettu Suomeen jo useamman vuosisadan ajan ja Suomesta on muutettu samaan tapaan sekä Venäjälle että Viroon. Varsinkin Venäjältä tuli maahanmuuttajia Suomeen enemmän jo 1800-luvun aikana, kun Suomi oli osa Venäjää. Niin kauan sitten Suomeen muuttaneiden jälkeläiset eivät välttämättä enää koe olevansa venäläisiä, mutta heilläkin saattaa olla myönteinen suhtautuminen Venäjään ja halu tehdä yhteistyötä Venäjän suuntaan. Maailman suurimpiin valtioihin kuuluva Venäjä kiinnostaa luonnollisesti myös monia muita suomalaisia ammatin, ystävien, harrastuksen tai vaikka matkailun vuoksi.

        Omien kokemusteni perusteella Suomessa ja Ruotsissa on valtavan suuret erot sen suhteen, miten paljon ihmiset tietävät Venäjästä tai miten Venäjään suhtaudutaan. Suomen ja Venäjän välillä on melko paljon matkailua. Matkailu maiden välillä oli taas vilkastunut kumpaankin suuntaan, mutta valitettavasti korona tuli ja pysäytti sen toistaiseksi kokonaan. Myös Venäjän kielen opiskelu on lisääntynyt Suomessa viime vuosina, vaikka sitä ei edelleenkään mitenkään kovin paljon opiskella. Varsinkin Pietarissa ja Moskovassa turisti pärjää englannillakin.

        Olen aina ihmetellyt, miten olematon suhde Ruotsin ja Venäjän päättäjillä vaikuttaa olevan. Suomen ja Venäjän presidentit ovat tavanneet toisiaan ahkerasti kautta vuosikymmenten. Onhan se sinänsä ymmärrettävää, koska mailla on pitkä yhteinen raja. Kuningas Carl Gustaf XVI on kuitenkin käynyt Venäjällä vissiin vain kahdesti (!!!) vallassa olonsa aikana. Lisäksi kruununprinsessa Victoria on tehnyt yhden vierailun Venäjällä valtuuskunnan kanssa. Venäjän presidentti on vieraillut Ruotsissa aina silloin tällöin, mutta todella harvoin minun mielestä, jos vertaa Venäjän ja Suomen välistä yhteydenpitoa. Tämä on sikälikin kiinnostavaa, että Ruotsihan pitää itseään jonkinlaisena Pohjoismaiden päävaltiona, joten kuvittelisi Ruotsin olevan kiinnostuneempi rakentamaan suhteita Venäjään. Olipa Venäjästä mitä mieltä tahansa, se on kuitenkin pinta-alaltaan maailman suurin valtio, jossa on noin 140 miljoonaa asukasta. Venäjä ja Ruotsi ovat kumpikin Itämeren maita, mutta jotain eripuraa maiden välillä selvästikin on.

        Tietenkin venäläisiä asuu myös Itä-Suomessa ja miksei asuisi. Itä-suomalaisillakin on yleensä tiiviimmät suhteet Venäjälle kuin länsi-suomalaisilla. Varmaan yhteydenpidon vuoksi on myös muodostunut venäläis-suomalaisia pariskuntia, perheitä, yrityksiä, yhteistyötä (esim. liike-elämä) jne. Onhan ahvenanmaalaisilla ja torniolaisillakin keskimäärin enemmän suhteita Ruotsiin kuin jyväskyläläisillä tai tamperelaisilla.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Enemmän on esitelty Länsi-Suomen paikkoja: Ähtäri, Keuruu, Saarijärvi, Kristiinankaupunki, Seinäjoki, Kurikka, Lappajärvi, Kannus, Nivala, Karkkila, Siuntio jne. Kiva että lännen asuinpaikkoja ja asuntoja esitellään, mutta en minä ainakaan muuttaisi paikkakunnalle, missä ei ole järvestä tietoakaan. On sielläkin hyvät puolensa, mutta osa meistä nyt vaan tykkää katsella järvimaisemia. Minä ainakin haluan istua pilkillä talvisin kaloja narraamassa. Eräänlaista hulluutta sekin, mutta ei sen hullumpaa kuin jooga tai se joku mindfulness.

        Ketjussa on moneen kertaan mainittu vuokrafirma KAS, joka välittää vuokra-asuntoja, mutta VAIN Länsi-Suomeen. Sen vuokrafirman kautta näkee vuokra-asuntojen tarjontaa monissa sellaisissakin paikoissa, joita ei ole tässä ketjussa mainittu, mutta yhtään Itä-Suomen vuokra-asuntoa heidän listoillaan ei jostain syystä ole. Siksi minusta Itä-Suomea voi ihan rauhassa esitellä enemmänkin kuin länttä, koska Itä-Suomessa ei vissiin ole vastaavaa vuokrafirmaa, joka välittää asuntoja useilta eri paikkakunnilta.

        Totta on! Katselin KAS-firman tarjolla olevia asuntoja, kun tekisi mieli muuttaa Suomeen. Olen Kaakkois-Suomesta alunperin kotoisin, mutta sieltä ei ole mitään tarjolla KAS:illa.

        KAS tarjoaa asuntoja 35 paikkakunnalta, mutta itäisimmät paikat ovat Sipoo, Orimattila, Jyväskylä, Muhos ja Rovaniemi. Jyväskylä-Rovaniemi linjan itäpuolelta heillä ei ole tarjota yhtään mitään. Jos haluaa Itä-Suomeen muuttaa, niin täytyy tutkia kaupunkien ja kuntien asuntopalveluita sekä yksityisiä vuokranantajayrityksiä kuten Lumo, VVO, M2, Sato, Avara jne.

        Laittakaa vaan lisää tietoa itäisen, kaakkoisen ja koillisen Suomen asunnoista!


    • Anonyymi

      Tässä ketjussa on ihan pakko mainita myös itäsuomalainen kaupunki nimeltään LIEKSA. Siellä on tälläkin hetkellä paljon tyhjiä asuntoa yksiöistä isoihin perheasuntoihin. Kuitenkin kaupungissa on vajaa 11 000 asukasta ja tavanomaiset palvelut kirjastosta kuntosalin kautta uimahalliin. Kauppoja löytyy ruokakaupoista apteekkiin, rautakauppaan, Tokmanniin, retkivälineliikkeeseen, Alkoon, optikkoon jne.

      Harrastuksia löytyy kansalaisopistosta, marttakerhoista, äijäjumppaan, vesijumppaan, kalastukseen, musiikkiopistoon, taitoluisteluun, lasketteluun, lukupiiriin, patikointiin, lavatanssiin, karaokeen, lintubongaukseen, koskimelontaan ja moneen muuhun. Lieksassa on laskettelukeskus Kolilla ja lähin kylpylä taitaa löytyä naapurikaupungista Nurmeksesta. Julkinen liikenne maakuntakeskukseen Joensuuhun toimii hyvin ja pääseehän sinne omallakin autolla. Joensuusta löytyy yliopisto, ammattikorkeakoulu, rock-festivaali, teatteria, elokuvateatteria, enemmän ravintoloita, sisävesiristeilyitä, koripallon SM-pelejä ynnä muuta. Lieksassa voi talvisin luistella tai potkukelkkailla peräti seitsemän kilometriä pitkällä retkiluisteluradalla, joka kulkee aivan upeissa pohjoiskarjalaisissa vaaramaisemissa.

      Paljon muutakin mukavaa kerrottavaa olisi Lieksasta, mutta katsokaapa itse noita alla olevia linkkejä, jos Lieksa kiinnostaa.

      Lieksan kaupungin vapaita asuntoja voi katsella täältä: https://www.lieksankiinteistot.fi/documents/2170989/0/Tiedoston Tiedoston Haettavat asunnot 13.6.2019 kopio kopio.pdf

      Asuntojen vuokrauksen hoitaa Lieksan Kiinteistöt Oy:
      https://www.lieksankiinteistot.fi/

      * * * * * * * *

      https://www.lieksa.fi/

      https://fi.wikipedia.org/wiki/Lieksa

      Ilmakuvaa Lieksasta: https://www.youtube.com/watch?v=7fuTspE_xZE

      https://www.lieksa.fi/tyo-ja-yrittajyys

      https://www.lieksa.fi/uimahalli

      https://vaara.finna.fi/Content/kirjastot

      https://www.facebook.com/lieksankaupunginkirjasto

      https://vaara.finna.fi/Content/kirjastot

      https://www.lieksa.fi/musiikkiopisto1

      https://www.jelli.fi/lieksa/yhdistyksia-lieksassa/

      http://www.vuonis.net/kestik/kesatapahtumat19.html

      https://yle.fi/uutiset/3-11232195

      Lieksan seudun vapaa-ajan ja matkailun kohteita on esitelty tarkemmin alla olevissa linkeissä:

      https://www.visitkarelia.fi/

      https://www.youtube.com/watch?v=x2OWwtorQyU

      https://ruunaa.fi/

      https://www.pohjoiskarjala.com/

      http://www.lieksabrass.com/

      https://www.youtube.com/watch?v=SjnN_B8svao

      https://www.lieksanleipomo.fi/

      https://www.sokoshotels.fi/fi/nurmes/sokos-hotel-bomba/kylpyla

      https://www.ilosaarirock.fi/2021/

      http://ilovaarirock.com/

      https://koliski.fi/laskettele

      https://retkipaikka.fi/pohjois-karjala/

      https://www.luontoon.fi/koli/reitit

      https://retkipaikka.fi/ukko-koli-ja-ukko-kolin-luola/

      https://www.lieksa.fi/museo

      https://www.lieksa.fi/ulkomuseoalueen-kunnostus

      https://www.pohjoiskarjala.com/kunnat/lieksa/matkailu/paateri-eva-ryynänen


      Alla on lisää uutisjuttuja Lieksasta ja muutama muukin kiinnostava linkki:

      https://yle.fi/uutiset/3-11571362

      https://yle.fi/uutiset/3-11726822

      https://yle.fi/uutiset/3-11709191

      https://yle.fi/uutiset/3-11745428

      https://yle.fi/uutiset/3-11724850

      https://yle.fi/uutiset/3-11568033

      https://kuntalehti.fi/uutiset/sote/yle-asiakkaat-ja-ministerio-kiittavat-lieksan-vanhusten-paivakotia/

      https://www.lieksa.fi/documents/89419/0/Lieksan liikuntakalenteri 2019-2020.pdf/b1699dca-0202-2070-9f57-b102998e6492

      https://www.lieksa.fi/documents/89419/0/OPETUSOHJELMA 2020-2021.pdf/84ba03a7-1066-5a19-95ac-47db2622b134

    • Anonyymi
      • Anonyymi

        Haapakujalta on vähän pidempi matka Pieksämäen keskustaan kuin vain 1,5 kilometriä. Yleensä toria pidetään kaupungin keskustana. Sinne on Haapakujalta siis melkein 3 kilometriä. Toki lähin ruokakauppa on noin kilometrin päässä. Asuntojen esitteessäkin sanotaan näin:

        Etäisyydet:
        Lähikauppa (Sale) 1,26km
        Ravintola Felliini 1,26km
        K-Citymarket 1,96km (iso automarket, jossa myydään mm. vaatteita, kenkiä, astioita yms.)
        Tahiniemen päiväkoti 1,33km
        Juna-asema 2,29 km
        Tori 2,72km


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Haapakujalta on vähän pidempi matka Pieksämäen keskustaan kuin vain 1,5 kilometriä. Yleensä toria pidetään kaupungin keskustana. Sinne on Haapakujalta siis melkein 3 kilometriä. Toki lähin ruokakauppa on noin kilometrin päässä. Asuntojen esitteessäkin sanotaan näin:

        Etäisyydet:
        Lähikauppa (Sale) 1,26km
        Ravintola Felliini 1,26km
        K-Citymarket 1,96km (iso automarket, jossa myydään mm. vaatteita, kenkiä, astioita yms.)
        Tahiniemen päiväkoti 1,33km
        Juna-asema 2,29 km
        Tori 2,72km

        Ne Haapakujan rivitaloasunnot on nyt kaikki varattuja. Olisko muita asuntovinkkejä Savosta?


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Ne Haapakujan rivitaloasunnot on nyt kaikki varattuja. Olisko muita asuntovinkkejä Savosta?

        Mikkelissä on vapaita asuntoja. Mikkeli on nykyään iso paikkakunta kuntaliitosten vuoksi. Esimerkiksi Pieksämäen suunnalla sijaitseva Haukivuori kuuluu nykyään Mikkeliin. Haukivuoressa on tälläkin hetkellä tyhjiä asuntoja, kuten myös Mikkelin kaupungin alueella, Ristiinassa, Anttolassa jne. Etsikää tuolta hakusivuilta Mikkelin asuntoja.

        https://mikalo-markkinointihaku.etampuuri.fi/


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Ne Haapakujan rivitaloasunnot on nyt kaikki varattuja. Olisko muita asuntovinkkejä Savosta?

        Pieksämäen lähellä on mansikkapitäjä Suonenjoki. Siellä on tarjolla vapaita fiksuja vuokra-asuntoja. On keskustan kerrostaloasuntoja ja rivitaloja. Osa kerrostaloasunnoista on maantasossa, jolloin portaita ei tarvitse nousta.

        Kesällä 2021 aivan keskustaan ja kuitenkin melkein järven rantaan, valmistuu upouusi hissillinen kerrostalo. Talossa on ylimmässä kerroksessa yhteinen saunaosasto ja asuntojen parvekkeet ovat lasitettuja. Puolet talon asunnoista on senioriasuntoja, mutta asukkaaksi taloon voi hakea ihan kuka vain. Kaikissa asunnoissa on huomioitu esteettömyys. Tämän talon asuntoja voi hakea JO NYT.

        https://www.suonenjoki.fi/asukkaille/asuminen/vuokra-asuminen/kiinteisto_oy_suonenjoen_vuokratalot/vuokrataloyhtion_kohteet

        Tässä on linkki Suonenjoen Vuokratalot Oy:n nettisivulle:
        https://www.suonenjoki.fi/asukkaille/asuminen/vuokra-asuminen/kiinteisto_oy_suonenjoen_vuokratalot

        Muutama linkki Suonenjoesta:

        https://www.suonenjoki.fi/muuttajille

        https://www.suonenjoki.fi/

        https://www.mansikkakarnevaalit.fi/

        https://www.visitsavo.fi/

        https://savonseutu.fi/linkit/

        https://fi.wikipedia.org/wiki/Suonenjoki


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Ne Haapakujan rivitaloasunnot on nyt kaikki varattuja. Olisko muita asuntovinkkejä Savosta?

        Pieksämäellä on paljon muitakin kivoja asuinpaikkoja kuin vain se Haapakujan seutu. Vapaita asuntoja kyllä on, mutta niitä täytyy sieltä Pieksämäen Hakasta kysellä. Vaihtoehtoisesti voi tehdä sinne hakemuksen ja jäädä odottelemaan, kuuluuko sieltä mitään. Haka on kaupungin omistama vuokra-asuntoyhtiö eli käytännössä vuokranantajana on Pieksämäen kaupunki.

        https://www.pieksamaenhaka.fi/

        Muita vinkkejä Pieksämäkeä koskien:

        https://www.pieksamaki.fi/

        https://www.visitpieksamaki.fi/

        https://www.youtube.com/watch?v=oYXu9_UjUYc

        Tässä on hieman tunnelmaa Pieksämäeltä, jonne avattiin loppuvuodesta 2018 uusi Prisma. Video on kuvattu avajaisista ja ehkä siitä saa jotain kuvaa paikkakunnan tunnelmasta. Pieksämäen Prismassa myydään paikallisherkkuja kalakukosta lähtien, mutta Maraboun suklaatakin löytyy ;-)

        https://www.youtube.com/watch?v=6q02w98dxAA

        Tässä puolestaan on droonilla kuvattua ilmakuvaa Pieksämäeltä. Video on kuvattu marraskuussa 2020.

        https://www.youtube.com/watch?v=SvSuo8OymEo

        Tämän linkin kautta pääset katselemaan Pieksämäen katukuvaa auton kyydistä. Video on tosin kuvattu jo vuonna 2010.

        https://www.youtube.com/watch?v=RM_0Qd5uqzg


        Pieksämäen seudulla on myös paljon muuta mukavaa:

        https://www.visitsavo.fi/

        Kylpylä Vesileppis:
        https://www.vesileppis.fi/

        Kuopion satama:
        https://www.kuopio.fi/matkustajasatama

        Laajavuoden Laskettelu- ja ulkoilukeskus:
        https://www.laajis.fi/

        Kesätapahtuma Suonenjoella:
        https://www.mansikkakarnevaalit.fi/

        Tanssin ja musiikin kesäfestivaali Kuopiossa:
        https://www.kuopiodancefestival.fi/

        https://www.visitmikkeli.fi/

        Ja paljon muutakin mukavaa löytyy Pieksämäen seudulta!!!


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Ne Haapakujan rivitaloasunnot on nyt kaikki varattuja. Olisko muita asuntovinkkejä Savosta?

        Pieksämäen ja Jyväskylän välissä on Hankasalmen kunta, joka kuuluu Keski-Suomen maakuntaan, mutta sijaitsee siinä Savon rajalla. Siksi uskallan suositella paikkaa Savoon haikaileville, vaikka se onkin Keski-Suomen puolella.

        Ainakin Hankasalmen aseman alueella on vapaana kunnan omistamia vuokra-asuntoja rivitalokohteissa. Asemanseutu sijaitsee Hankasalmen kirkonkylän ulkopuolella. Matkaa kirkonkylältä asemakylälle kertyy kymmenisen kilometriä. Asemakylällä on oma ruokakauppa ja samoin hieman muita palveluita kuten päiväkoti, koulu, pieni kirjasto, asiamiesposti, kirppari, pieni kahvila, pizzeria ja grillikioski. Maaseudun keskellä sijaitsevassa kylässä on kuitenkin muitakin iloja kuten esimerkiksi elokuvailtoja, kuntorata, hiihtolatuja ja venepaikkoja. Tietenkin asemakylällä on myös asema, jossa pysähtyy niin junat kuin bussitkin. Junamatka Hankasalmen asemalta Pieksämäelle kestää noin 20min ja Jyväskylään noin 25 minuuttia. Junia pysähtyy Hankasalmella harvemmin kuin kerran tunnissa. Aikuisten yhdensuuntainen matkalippu Jyväskylään tai Pieksämäelle maksaa 6 euroa. Lapset, opiskelijat, eläkeläiset ynnä muut alennusryhmät saavat alennusta ja lisäksi sarjalipuilla voi matkustaa hieman edullisemmin, jos matkustaa usein. Linja-autolla voi matkustaa myös mm. Hankasalmen kirkonkylälle ja Jyväskylään.

        Hankasalmen kirkonkylässä on enemmän palveluita (mm. pääkirjasto, kunto- ja liikuntasalit, kansalaisopisto, terveyskeskus, kauppoja ja muutama ravintola. ) Hankasalmen pappilan sauna on juuri valittu vuoden 2021 talviuintipaikaksi. Hankasalmen Latu ry:n talviuintipaikassa saat avantouinnin lisäksi nauttia saunan löylyistä sekä uinnin jälkeen kahvi- tai teekupposesta. Talviuimareiden täytyy liittyä seuran jäseniksi. Uimahallia Hankasalmelta ei valitettavasti löydy, joten uimahalliin täytyy lähteä kauemmas, esimerkiksi Vaajakoskelle. Toisaalta lähiseudulta löytyy myös kylpylöitä kuten Peurungan kylpylä Laukaassa, Vesileppis Leppävirralla, Rauhalahti Kuopiossa ja Kunnonpaikka Siilinjärvellä.

        Hankasalmen aseman seutua voi suositella ihmisille, jotka viihtyvät maaseudulla eivätkä kaipaa paljon palveluita kotinsa lähelle. Myös omalla autolla liikkuville alue tietenkin sopii hyvin.

        https://fi.wikipedia.org/wiki/Hankasalmi

        https://www.hankasalmi.fi/

        https://hankasalmenlatujapolku.suomenlatu.org/avantouinti/


        Täällä on kerrottu enemmän Hankasalmen aseman seudun vuokra-asunnoista ja vapaat asunnotkin saa näkyviin, jos katsoo kohteet vasemmasta reunasta: https://www.hankasalmi.fi/hankasalmen-asema/koy-hankasalmen-haka/hankasalmen-asema


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Ne Haapakujan rivitaloasunnot on nyt kaikki varattuja. Olisko muita asuntovinkkejä Savosta?

        Tervetuloa Leppävirralle!

        Oheisen linkin takaa löytyy tietoa kuntaan muuttamista harkitseville. Esimerkiksi voi katsoa kunnan esittelyvideon. Myös vuokra-asunnoista on tietoa. Leppävirran kunta vuokraa myös muutamia kalustettuja asuntoja lyhytaikaiseen käyttöön vähintään kuukauden ajaksi. Kuntaan voi tulla siis vaikka kesän tai syksyn aikana tutustumisjaksolle tai vaikka omistusasuntoa etsimään.

        https://www.leppavirrankiinteisto.fi/

        Tässä on linkki kunnan esittelyvideoon:
        https://www.youtube.com/watch?v=Ns0SxHMSCNc

        Tässä on toinen esittelyvideo:
        https://www.youtube.com/watch?v=cojjRNSv-Hw

        Leppävirta on noin 10 000 asukkaan virkeä kunta Pohjois-Savossa. Välimatkaa Kuopioon kertyy 44 kilometriä ja Varkauteen 20 kilometriä. Kunnassa on hyvä harrastusmahdollisuudet kuten aktiivinen kansalaisopisto, urheiluseuroja, musiikkiopetusta, Kylpylä Vesileppis, upeat patikointimahdollisuudet, mahtavia latuja sekä sisähiihtopaikka Vesileppiksen yhteydessä, hyvät vesistöt vesillä liikkumiseen sekä kalastukseen yms.

        https://leppavirta.fi/

        https://fi.wikipedia.org/wiki/Leppävirta


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Ne Haapakujan rivitaloasunnot on nyt kaikki varattuja. Olisko muita asuntovinkkejä Savosta?

        SULKAVA!!! Kaunis pitäjä lähellä Savonlinnaa ja mm. Imatran suuntaankin on hyvät yhteydet. Ahvenpohjassa olisi heti vapaana saunallisia rivitalokaksioita melkein järven rannassa. Naapurissa kyläkauppa ja ravintola. Muut palvelut on kyllä kauempana. Sulkavan keskustassakin on vapaita asuntoja.

        https://fi.wikipedia.org/wiki/Sulkava

        https://sulkava.fi/

        https://visitsavonlinna.fi/sulkava/

        Täällä on tietoa asunnoista:
        https://sulkava.fi/asuminen-ja-ymparisto/vuokra-asunnot/


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Ne Haapakujan rivitaloasunnot on nyt kaikki varattuja. Olisko muita asuntovinkkejä Savosta?

        Etelä-Savon eteläisellä reunalla sijaitsee myös MÄNTYHARJU, missä on vapaita vuokra-asuntoja niin kerrostaloissa kuin rivitaloissakin. Kouvolan ja Heinolan naapurikuntiin kuuluvan Mäntyharjun asukasluku on vähän alle 6000 henkeä, mutta kesäisin väkiluku on kaksinkertainen tai suurempikin mökkiläisten ansiosta. Repoveden kansallispuisto sijaitsee osin Mäntyharjun alueella ja Mäntyharjulla riittää lisäksi kala- ja uimavesiä, metsiä retkeilyn, marjastuksen, sienestyksen tai vaikka luontovalokuvauksen harrastajille. Kannattaa tutustua tarkemmin Mäntyharjuun, jonka sijainti ja liikenneyhteydet ovat mainiot myös niille ihmisille, joiden täytyy töidensä vuoksi tai muista syistä päästä käymään usein kaupungeissa. Mäntyharjulta ei ole pitkä matka myöskään Mikkeliin, Lahteen eikä pääkaupunkiseudullekaan hyvien tieyhteyksien ansiosta.

        https://fi.wikipedia.org/wiki/Mäntyharju

        https://www.mantyharju.fi/sivut/asuminen-ymparisto/tietoa-mantyharjusta/

        https://www.visitmantyharju.fi/

        https://www.repovedenkansallispuisto.fi/

        https://taidekeskussalmela.fi/

        Täältä löytyy lisää tietoa Mäntyharjun asunnoista:
        https://www.mantyharju.fi/sivut/asuminen-ymparisto/asuminen/vuokrattavat-asunnot/


    • Anonyymi

      Lieksan kaupungissa on tarjolla kalustettu kaksio, jota saa vuokrata hintaan 250€/viikko tai 650€/kuukausi.
      https://www.lieksankiinteistot.fi/kalustettu-kaksio-rantalantie-5

      Siinä olisi jollekulle hyvä mahdollisuus vuokrata itselleen tukikohta, josta käsin voisi tutustua paitsi Lieksan kaupunkiin, miksei myös laajemmin Pohjois-Karjalaan sekä nykypäivän elämään Suomessa. Osa ruotsinsuomalaisistahan on kertonut, että yhteydet Suomeen ovat kuihtuneet eivätkä he enää oikein tiedä, millaista arkea Suomessa eletään. Osa on kertonut, että asunnon ostaminen Suomesta kiinnostaisi, mutta asuntonäytöissä käyminen on hankalaa Ruotsista käsin.

      Nyt pandemian aikana matkailu on hankalaa, kun on karanteenipakko, mutta rokotuksethan ovat jo käynnissä. Ne keillä on jo rokotukset, voivat suunnitella Suomen lomaa vaikka jo ensi kesäksi tai syksyksi. Sinne ei ole pitkä aika!

      Vastaavia asuntoja olen nähnyt joidenkin muidenkin kuntien asuntotarjonnassa. Yritän muistella, missä niitä on ollut, ja lisätä tänne vinkkejä.

    • Anonyymi

      Mites tilanne ruosumuori.? Oletkos masentunut vielä enemmän kun et osaa enää päättää mihin muuttaa Suomessa kun linkityksiä Suomen paikkakunnista aloituksesi on kukkuroillaan. ?

      • Anonyymi

        Ruosumuorihan muutti Suomeen jo joulukuussa 2020. Muistaakseni Hämeeseen. Siitä löytyy viesti jostain päin tätä ketjua. Muistaakseni oli sellainenkin viesti, missä kertoi muuton sujuneen hyvin.

        HUOMIO RUOSUMUORI!
        Olisi mukava kuulla, mitä sinulle kuuluu ja miten elämä on lähtenyt sujumaan Suomen puolella. Oletko tyytyväinen, että päätit palata Suomeen? Miltä Suomen hintataso vaikuttaa ensimmäisten kuukausien perusteella Ruotsiin verrattuna?


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Ruosumuorihan muutti Suomeen jo joulukuussa 2020. Muistaakseni Hämeeseen. Siitä löytyy viesti jostain päin tätä ketjua. Muistaakseni oli sellainenkin viesti, missä kertoi muuton sujuneen hyvin.

        HUOMIO RUOSUMUORI!
        Olisi mukava kuulla, mitä sinulle kuuluu ja miten elämä on lähtenyt sujumaan Suomen puolella. Oletko tyytyväinen, että päätit palata Suomeen? Miltä Suomen hintataso vaikuttaa ensimmäisten kuukausien perusteella Ruotsiin verrattuna?

        No niinpähän ruosumuori näyttää kirjoittavan 7/12. Mukava että löysit ilman linkkejäkin mieluisen ja tutun paikan jossa vielä sukulaisiakin asuu ;)
        Kaikkea hyvää ruosumuorille sinne Suomeen. Hyvä että se masennus ei vienyt sinulta toimintakykyä.
        Suomen viikottaiset elintarvikekauppojen hinnat kyllä saadaan täältä Ruotsista käsinkin selville netin kautta, että niitä ei kannata linkittää.


    • Anonyymi

      Kainuussa, Itä-Lapissa ja Keski-Pohjanmaalla on masentuneille ruosumuoreille tarkoitettuja asuntoja.

      • Anonyymi

        ...ja myös masentuneille ruosuvaareille, iloisille ihmisille, lapsiperheille, pilkettä silmäkulmassa omaaville, toivonsa menettäneille, elämännälkäisille, luonnonystäville, Lapinhulluille, talvea rakastaville, kalahulluille, kylähulluille, opiskelijoille, onnea etsiville, ujoille, parkettien partaveitsille, puheliaille ja monille muille...


      • Anonyymi

        Pohjanmaasta kiinnostuneiden kannattaa tutkia ILMAJOKEA mahdollisena uutena asuinpaikkana. Ilmajoki on maltillisesti kasvava kunta Etelä-Pohjanmaan alueella lähellä maakuntakeskus Seinäjokea (noin 15km). Ilmajoki on erityisesti lapsiperheiden suosiossa ja kunnassa asuukin paljon lapsia. Ilmajoen asukasluku on reilu 12 000, minkä vuoksi palvelutarjontaakin on mukavasti, mutta kunnan ilmapiiri on kuitenkin kodikkaan pieni ja ihmisiin tutustuminen sujuu helposti. Maisemat ovat upeita pohjalaismaisemia eli tasaista maisemaa: Viljapeltoja, pohjalaistaloja ja kaiken keskellä upeasti virtaava Kyrönjoki, joka on valittu yhdeksi Suomen kansallismaisemaksi kuten esimerkiksi Pohjois-Karjalan Koli. Kyrönjoessa pääsee mm. uimaan, melomaan, SUP-lautailemaan ja risteilemään jokiristeilijällä.

        Tervetuloa Ilmajoelle joko käymään tai asumaan!

        https://fi.wikipedia.org/wiki/Ilmajoki

        https://visitilmajoki.fi/

        https://ilmajoki.fi/asuminen-ja-ymparisto/

        https://ilmajoki.fi/harrasta-ja-viihdy/

        https://www.musiikkijuhlat.fi/

        Kiinnostaako pesäpallo vaikka penkkiurheilun muodossa?
        https://www.koskenkorvanurheilijat.fi/
        https://www.ilmajoenkisailijat.fi/2016-07-08-12-54-51/naiset-suomensarja-ottelut

        Tästä vähän kuvatunnelmia Ilmajoelta:
        https://www.instagram.com/ilmajoenkunta/

        Lisää kuvia Ilmajoelta, erityisesti luontokuvia:
        https://www.instagram.com/explore/tags/ilmajoki/?hl=en

        Tässä on kuvia lasten ja nuorten kuvataiteen ja käsityön opetuksesta:
        https://www.instagram.com/ilmajoenkasityokoulu/?hl=en

        Täältä näkee vapaita kunnan omistamia vuokra-asuntoja:
        https://ilmajoenvuokratalot.fi/vapaat-asunnot/


    • Anonyymi

      Täällä Pohjanmaalla on paljon hyviä asioita missä useammat puhuu ruotsia ja kunnioittaa kaikkia Ruotsista, niin kyllä ruotsinsuomalaisilla olisi kaiken paras paikka Pohjanmaalla (Österbotten). Täällä on matalat verot ja kaikenlaisia ruotsinkielisiä kouluja sekä Ruotsalaista kulttuuria ja samanlaisia "traditioner" kun Ruotsissa. Luonto on valtavan kaunis ja virkistävä kun asuu lähellä kvarkenia. Naiset on valtavan kauniita ja he kunnioittaa ihmisiä Ruotsista. Pohjanmaa (Österbotten) on Suomen rikkain maakunta missä on hyviä mahdollisuuksia saada työpikkoja jos puhuu ruotsia, ja myös Suomen paremmat koulut lapsille. Österbotten on Suomen suosituin maakunta kaikille ruotsia puhuville ihmisille.

      Välkommen till underbara vackra Österbotten:)

    • Anonyymi

      Terve terve kaikille, täällä kirjoittaa keskustelun aloittanut ruosumuori.

      Koska täällä on kuulumisia kyselty, niin kerrotaan nyt sitten jotain, vaikka pää lyö vähän tyhjää. Todella hyvin minä täällä Suomessa viihdyn. Kyllä kannatti muuttaa. En sitä kyllä kauheasti epäillytkään, vaan epäilin selviydynkö muuttourakasta. Täytyy myöntää, että onhan se muuttaminen raskas juttu. Ei sitä voi kieltää. Mutta näin jälkeen päin sitä ei enää tarvitse voivotella, koska vaivanpalkka on aivan mainio. Minulla kävi pieniä virpojalapsiakin sunnuntaina ovella. Enhän kaikesta tällaisesta osannut edes uneksia. Ikkunalaudalla on paljon purkkeja, joista seuraan lähteekö siemenet itämään. Pääsin mukavaan rivitaloon asumaan ja pienellä takapihalla on kukkapenkki. Lisäksi meinaan hankkia kukkalaatikoita ja ulkoruukkuja pihalle. Hyvin rauhallinen ympäristö tämä on. Niin hiljaistakin on. Aluksi oli hieman vaikeakin tottua tähän hiljaisuuteen ja rauhaan. Vaan onhan paikkakuntakin paljon pienempi kuin mitä oli Ruotsin kotipaikka. Palveluita on ihan riittävästi ja julkisilla liikennevälineillä pääsen mukavasti kaupunkiin jos on tarvis. Sukulaisilta olen saanut oikein mukavasti apua ja seuraa. Se on kyllä suuri etu. Niille joilla ei Suomen sukulaisiin ole yhteyksiä sanon lohdutukseksi, että oikein helppoa on ollut tutustua suomalaisiin. Hyvin ystävällisesti minut on tänne vastaanotettu. Valitettavasti monet kerhot ja muut huvit ovat nyt suljettu, mutta minulla on aika kulunut rattoisasti television ja radion ääressä, kirjoja lukiessa, vähän käsitöitä tehdessä ja kotitöiden parissa. Hieman olen sukulaisia tavannut ja naapureiden kanssa vaihdetaan kuulumiset turvavälejä pitäen. Kirjastosta olen saanut lukemista mielin määrin ja tietenkin suomenkielistä lukemista. Postilaatikkoon kopsahtaa silloin tällöin Yhteishyvä-lehti, Kodin Kuvalehti ja paikallislehti. Pirkka-lehden otan mukaani K-kaupassa asioidessa. Sukulaisilta olen saanut ison pinon vanhoja lehtiä: Anna, Eeva, ET-lehti, Suomen kuvalehti ja muita. Asunto on valoisa ja hyvässä kunnossa. Television ostin jo Suomesta ja uudet verhot ompelin, koska täällä on ihan eri kokoiset ikkunat kuin Ruotsin asunnossa. Seuraavaksi täytyy piha laittaa. Puutarhakeinu olisi mukava, mutta sitten ei ehkä mahtuisi pöytäryhmää siihen. Täytyy harkita asiaa. Suomen hintataso ei ole tuottanut ikävää yllätystä. En minä Suomeen muuttamalla rikastunut, mutta en köyhtynytkään. Täällä on jäänyt vähän enemmän rahaa säästöön kuukausittain, mutta on minulla niiden varalle suunnitelmia. Esimerkiksi pihan tarvikkeisiin menee rahaa. Ruotsissa kului enemmän rahaa julkisiin kulkuneuvoihin ja taisin vähän humpuukiin tuhlata. Täällä maalla ei ole sellaisia kauppojakaan tyrkyllä. Harrastuksia vähän jo kaipailen. Täällä on senioreiden yhdistyksellä toimintaa ja ohjattua liikuntaa, mutta kaikki on nyt koronan vuoksi suljettuna. Kesälle suunnittelen pyörä- ja patikkaretkiä sekä uimarannalle käyntejä. Sukulaiset ovat luvanneet viedä patikkapaikkoihin. Ei ole sen suurempia suunnitelmia. Lähiseudulla on monta museota ja kahvilaa, jotka kiinnostavat minua. Toivottavasti korona rauhoittuisi sen verran, että pääsisi niihin paikkoihin. Onneksi voi ainakin omasta pikkupihasta nauttia sekä kirjoista, pyöräilystä ja patikoinnista. Joskus sitten tulevaisuudessa olisi mukava käydä Virossa. Olen kyllä jo yhden korona-piikin saanut, mutta ensi kesäksi riittää koti-Suomen ihmettely. Kyllä olen tyytyväinen, että tänne muutin. Kiitoksia kaikille, jotka minua rohkaisivat muuttamaan.

      • Anonyymi

        Hei Ruosumuori!
        Ihanaa lukea sinun postauksen, se todella anto mukava tunne, että viihdyt, ja että elämä alko kulkemaan parempaan suuntaan verrattuna Ruotsissa asuminen. Mulla oli sama seikka, mä olin hyvin epäonnellinen Ruotsissa ja kun muutin Suomeen mun elämästä tuli tosi toisenlainen, mä pystyin tuntemaan iloa ja onnellisuutta ensimmäisen kerran moneen, moneen vuoteen.
        Kiitos sun tarinasta, se oli mukava lukea:)


      • Anonyymi

        Voi miten kiva kirjoitus. Ei sitä tosiaan osaa ajatellakaan, että oven taakse saattaa Suomessa tulla virpojia. Toivottavasti siemenistä kasvaa kauniita kukkia pihallesi! Mukavaa kevään jatkoa sinulle ruosumuori.


      • Anonyymi

        Kiitos kuulumisten raapustamisesta meidän vielä Ruotsissa olevien iloksi ja kannustukseksi. Miten sinun masennukselle kävi? Hävisikö se itsestään vai löysitkö jonkun keinon, millä sait sen poistumaan? Minulle tuppaa aina näin keväällä tulemaan kevätmasennus vai mikä tämä nyt onkaan.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Kiitos kuulumisten raapustamisesta meidän vielä Ruotsissa olevien iloksi ja kannustukseksi. Miten sinun masennukselle kävi? Hävisikö se itsestään vai löysitkö jonkun keinon, millä sait sen poistumaan? Minulle tuppaa aina näin keväällä tulemaan kevätmasennus vai mikä tämä nyt onkaan.

        Olkaahan nyt sitten oikein hyvät! Onhan se mukava kuulla, että tällaisen jo rypistyneen vanhan ruosumuorin ajatukset joitakuita kiinnostavaa. Minulla on hämäläistä hurttia huumoria elämässä. Ei sitä ole aina kaikki ymmärtäneet.

        Masennuksesta en osaa tarkkaan kertoa. Enhän minä Ruotsissa sen vuoksi lääkärissä käynyt, eikä minulla oikeaa diagnoosia ollut. Itse tein internetissä sellaisen masennustestin. Testin mukaan minua vaivasi oliko se nyt lievä masennus. Huomasin silloin itsekin sellaista alakuloa ja passiivisuutta olossani. Sitten kun aloin selvitellä, olisiko minulla todella mahdollisuuksia muuttaa Suomeen, elämään ikään kuin tupsahti ihan uusi projekti. Luin internetistä tietoa paljon. Soittelin sinne ja tänne asioita kysellen. Juttelin Suomen sukulaisten kanssa puhelimessa ja mietin pää sauhuten erilaisia vaihtoehtoja. Aika paljon pohdittiin sitäkin, minne minun kannattaisi muuttaa. Oli aika iso urakka miettiä, mitä tavaroita ottaa Suomeen mukaan ja miten pääsee eroon sellaisista tavaroista, joita ei tahdo Suomeen kuljettaa. Minullahan ei ollut Ruotsissa autoakaan eikä kauheasti autoilevia ystäviä. Kaikki asiat kuitenkin järjestyivät yksi kerrallaan. Sen verran runsaasti siinä oli kuitenkin tekemistä, että eihän siinä ehtinyt enää masennusta pohtia ja johonkin se alakulokin hävisi. Minulle ei ole Suomeen tulon jälkeen iskenyt mitään painajaisia eikä ahdistusta. Jotkut ovat sellaisista täällä keskusteluissa kirjoittaneet. Eihän sitä tiedä, jos myöhemmin murheita ilmaantuu. Minulle muutto Suomeen on ollut oikein positiivinen muutos. Parasta on kun saa kuulla ja puhua suomen kieltä joka paikassa. Tällä alueella puhutaan vieläpä minulle lapsuudesta tuttua murretta. Pääsin muuton myötä myös kaupunkioloista maaseudulle ja kun maalta olen alun perin kotoisin, koen tämän oikein ihanana ympäristönä. Kevään lintuja jo näkyy ja kuuluu. Muutaman perhosenkin olen nähnyt sekä leskenlehden aurinkoisessa paikassa. Päivittäin kuljen ulkona ja etsin merkkejä sini- ja valkovuokoista. Luonnon kauneus ja rauha tuntuvat kovin hyviltä. Täällä kotini ympäristössä on maanviljelystä runsaasti, joten odotan jo peltotöitä. Lehmiäkin kuulemma tulee läheiselle laitumelle kesäksi. Mukavampi niitä on katsella kuin spraymaalilla töhrittyjä alikulkutunneleita ja kaltereilla suojattuja kauppojen ikkunoita. On tämä muutenkin aivan erilainen maailma kuin mistä Ruotsista lähdin. Monille ruotsinsuomalaisille tämä paikka saattaisi olla todella tylsä, nimittäin täällä ei myydä kebabia, pizzaa, thairuokaa eikä ihan lähellä ole edes kaljabaaria. Täällä ei edes näe ihmisten polttavan tupakkaa. Kylän raitilla ei ole roskia ja jos joku roska jostain löytyy, kyläläiset poimivat ne itse heti pois. Samoin ilkivaltaan puututaan heti. Yksi bussikatos on nyt vinossa ja vähän rikki, koska talvella siihen on osunut aura-auto. Sekin kuulemma korjataan lähiviikkojen aikana. Olen utelias, toteutuuko se niin nopeasti. Meillä Ruotsissa paikat rapistuivat ja oli paljon ilkivaltaa. Ei siellä korjattu paljonkaan paikkoja, koska ne olisi heti rikottu uudestaan.

        Kerroin aiemmin, että rivitalokodissani on oma pieni piha. Suomeen muuttoa valmisteleva ystävä kyseli siitä pihasta tarkemmin. En osaa rivitalojen pihoista tarkemmin kertoa, mutta osa niistä pihoista vaikuttaa olevan aidattuja tai muuten suojaisia. Osa on hyvin avoimia kuten minullakin. Minun piha osoittaa kuitenkin viljelykäytössä olevan pellon suuntaan. Siellä ei siis ole muita tuijottajia kuin linnut ja joskus harvoin peltotöiden tekijä. Naapuri tosin kertoi, että tässä nurkilla joku kettukin pyörii. Tämä minun suomalainen kotikunta ei ole kaupunki, mutta ei mikään aivan pienikään kunta. Minun koti on hieman syrjässä kunnan keskustasta. Omalla kylällä on paljon omakotiasutusta sekä hieman rivitaloja. Kerrostaloja ei ole. Täällä on alakoulu, lähikauppa ja kyläläisten pitämä kirjasto/kylätalo. Postipaketit voi tilata lähikaupalle. Ulkoilureittejä riittää ja talvisin on hyvä latu. Julkinen liikenne toimii hyvin. Lippuhinnat ovat korkeahkoja verrattuna Ruotsin hintoihin. Mutta olen käynyt kunnan keskuksessa korkeintaan kaksi kertaa viikossa. Yleensä käyn vain kerran enkä aina sitäkään. Meillä on täällä omalla kylällä harrastuksia kuten jumppaa koulun liikuntasalissa ja kerhoja kylätalolla. Koululla käy viikoittain terveydenhoitaja, joka hoitaa kyläläisten sairauksia. Minä olen käynyt tarvittaessa keskustassa terveyskeskuksessa. Myös kirjastoauto käy täällä ja osalle asukkaista tulee kotiin kuljetettuina ruokaostoksia tai lääkkeitä. Minä en ole sellaisia palveluita tarvinnut. Jaksan ajaa pyörälläkin keskustaan ja sitä alan pian harrastamaan enemmän. Minulla on tällä seudulla useita sukulaisia, jotka ovat luvanneet auttaa kuljetuspulmissa silloin tällöin.

        Kannattaa miettiä asuinpaikkaa tarkasti omien tarpeiden näkökulmasta, sillä se on tärkeä juttu arjen sujumisen kannalta. Minä halusin maalle ja luontoon. Jos tulevaisuudessa tarvitsen enemmän apua, kunnan keskustassa on vanhusten asuntoja.


    • Anonyymi

      PUOLANKA on Pessimismipäivistään tunnettu kainuulainen pitäjä, missä hallitaan itseironian taito. Tervetuloa Puolangalle. Pessimisti ei pety!

      https://www.puolanka.fi/

      Puolangan Pessimismipäivät:
      https://www.youtube.com/watch?v=H2g1EfwL4-g

      https://www.youtube.com/watch?v=Rd4mlZrlnqc

      Kuntatietoa löytyy täältä:
      https://www.puolanka.fi/kuntainfo/perustietoa-kunnasta.html

      https://www.puolanka.fi/matkailu.html

      Täältä löytyy tietoa Puolangan kunnan omistamista vapaista vuokra-asunnoista:
      https://www.puolanka.fi/media/vapaat-asunnot-1.4.2021.pdf

      • Anonyymi

        Puolangan kunnan vapaita asuntoja kannattaa katsoa mieluummin täältä: https://www.puolanka.fi/palvelut/asuminen.html

        Tuolta sivulta löytyy linkki "vapaat asunnot". Sinne ilmestyy aina välillä päivitetty versio vapaista asunnoista. Ylemmän viestin linkki johdattaa jo vanhentuneeseen listaan vapaista asunnoista.


    • Anonyymi

      JOUTSAN Leivonmäessä on tällä hetkellä vapaana saunallinen rivitalokaksio, joka on rauhallisessa paikassa noin 100 metrin päässä Kangaslammesta. Asunnon omistaa Joutsan kunta. Asunto sijaitsee Leivonmäen keskustan alueella eli lähellä on ruokakauppa, lounaskahvila Karoliinan kahvimylly & Kestikievari, huoltoasema, koulu, apteekki, parturi-kampaamo, urheilukenttä ja kirkko. Leivonmäellä on terveysaseman sivupiste eli Neuvola, jossa tarjotaan jonkin verran terveydenhuollon palveluita kuten terveydenhoitajan palveluita, diabeteshoitajan palveluita, laboratorionäytteiden ottoa rajatusti yms. Pääosa kunnan palveluista löytyy Joutsan keskustasta, joka sijaitsee vähän yli 10km etelän suuntaan. Valtatie E75 kulkee aivan Leivonmäen vierestä, joten liikenneyhteydet ovat hyvät, mutta Leivonmäen alue jää valtatiestä sen verran metsikön taakse sivuun, ettei liikenteen melu häiritse alueen asukkaita. Leivonmäestä on alle 50 kilometrin matka Jyväskylään, josta löytyy vielä enemmän palveluita laskettelurinteistä keskussairaalan ja yliopiston kautta sisävesiristeilyihin. Lähiseudulta löytyy Laukaasta löytyy kylpylähotelli Peurunka. Leivonmäen keskustan läheisyydessä on Rutajärvi, mutta Jyväskylästä Lahteen ulottuvan Päijänteen rantakin on lähellä. Matkailijoita houkuttelee Leivonmäelle mm. kaunis kansallispuisto, lukuisat mökit ja Joutsan Joutopäivät -tapahtuma. Letkaliiteri on tanssiväen lempipaikka Leivonmäellä, mutta sopivan matkan päästä löytyy useita muitakin tanssipaikkoja, joista osa on kesälavoja ja osa tanssittaa talvikaudella. Lintujen bongaajat rakastavat alueella viihtyviä koskikaroja ja kalastajillekin on Leivonmäellä huvia tiedossa joko jokikalastuksen merkeissä tai isommilla vesillä Päijänteellä.


      https://www.joutsa.fi/

      https://www.joutsa.fi/vapaa-aika/matkailu/

      https://www.luontoon.fi/leivonmaki

      https://www.seututk.fi/fi-FI/Yhteystiedot/Neuvolat/Leivonmaen_neuvola/Leivonmaen_neuvola

      https://www.karoliinan.fi/

      Tanssipaikka Letkaliiteri:
      https://rutalahti.fi/letkaliiteri/

      Täältä voi katsoa muita lähialueen tanssipaikkoja:
      http://tanssi.net/fi/p/maakunnat.html#mk16

      Paikallistietoa Rutalahden kylästä joka on muutaman kilometrin päässä Leivonmäen keskustasta:
      https://rutalahti.fi/


      Täältä löytyy tietoa Leivonmäen ja Joutsan vapaista vuokra-asunnoista:
      https://www.joutsa.fi/asuminen-ja-ymparisto/vuokra-asunnot/

    • Anonyymi

      Ilmeisesti Ruotsista on nyt niin moni Suomeen suuntaamassa, että vuodesta 1980 muuttotappiosta kärsineen Pudasjärven kunnan kannatti rakentaa kaksi uutta hirsikerrostaloa kunnan ydinkeskustaan kunnantalon viereen. Kyseiset talot ovat valmistumassa syksyllä 2021 ja käsittääkseni niihin tulee nykyaikaisilla mukavuuksilla varustettuja asuntoja, jotka sopivat myös vanhuksille. Taloissa on tietääkseni hissi ja asunnot ovat jo lähtökohtaisesti hyvin pitkälle esteettömiä.

      Pudasjärven alueelta lähti aikoinaan Ruotsiin eniten väkeä, jos vertaillaan eri kunnista Ruotsiin lähtijöiden määrää kuntien asukaslukuun nähden. Moni Pudasjärveltä Ruotsiin lähtenyt on kuitenkin palannut jo aikaisemmin, joten paluumuuttajat Ruotsista ei ole mikään uusi ilmiö heikäläisille. Vähän sellaista juorua kuitenkin kuulin, että jonkinlainen uusi paluumuuttajien aalto on nyt meneillään. Siihen kai noiden uusien kerrostalojen rakentaminenkin liittyy. Syksyllä valmistuvia asuntoja voi anoa jo nyt. Muuttamaan pääsee kuulemma lokakuun alussa ellei rakennustöissä tule yllätyksiä.

    • Anonyymi

      Pohjois-Karjalan JUUKA ilmoitteleepi, että heillä on myös kunnan omistamia vuokra-asuntoja vappaana ihan kunnan keskustassakin palveluiden äärellä. Moni niistä asunnoista onpi rivitaloissa. Onpahan muutamissa omat saunatkin. Juukahan sijaitsee Nurmeksen ja Joensuun välisen maantien varressa Pielisen rannalla. Pielisen vastarannalla puolestaan sijaitsee Lieksa, jonne voi Juuasta matkata vaikka veneellä, jos sattuu sellaisen omistamaan. Kalaakin kuulemma Pielisestä nouseepi. Juuassa on työpaikkoja ja Juukaa kannattaa miettiä niidenkin, jotka käyvät esimerkiksi Nurmeksessa töissä. Työmatka ei ole liian pitkä eikä ruuhkia pääse kertymään. Juukaa lähellä sijaitsee Kolin kansallispuisto ja Kolin laskettelukeskus. Tanssijoita kiinnostanee tunnelmallinen Piitterin lava, joka sijaitsee lumoavasti Pielisen rannassa. Yllätyksiäkin löytyy, kuten paikallinen pienpanimo, joka valmistaa oluen lisäksi omenasiideriä sekä marjaviinejä.

      Oman kodin ostamista miettiville Juuasta saattaa löytyä kiinnostavia kohteita. Tonttejakin on tarjolla, jos joku haluaa jopa uuden talon rakentaa taikka rakennuttaa.

      https://www.juuka.fi/

      https://fi.wikipedia.org/wiki/Juuka

      https://www.juuka.fi/matkailu

      https://www.juuka.fi/luontokohteet

      https://www.kivikyla.fi/

      https://www.tanssiin.fi/tanssilavat/piitterin-lava/

      https://www.facebook.com/tanssilavapiitteri/

      Tietoa Pohjois-Karjalaan muuttoa suunnitteleville (mm. työpaikat):
      https://www.maailmankarjalaiset.fi/

      Pohjois-Karjalan matkailusivusto:
      https://www.visitkarelia.fi/

      Tunnelmakuvia Pohjois-Karjalasta:
      https://www.instagram.com/visitkarelia_finland/

      Täältä näkkeepi Juuan vapaiden vuokra-asuntojen tilannetta:

      https://www.kiinteistopekat.fi/vuokra-asunnot/

    • Anonyymi

      Kiuruvedelle on kuulemma viime aikoina muuttanut ruotsinsuomalaisia. Ehkä joku heistä sai vihjeen tästä keskusteluketjusta. Kuulemma jokunen on ajanut muuttokuormansa myös Lapinlahdelle.

      Samalla seudulla sijaitsee Sonkajärven kunta, missä on mm. kivoja rivitaloasuntoja tälläkin hetkellä vapaana. Katsokaapa tämän linkin kautta asuntotarjontaa: https://www.sonkajarvi.fi/Suomeksi/Palvelut/Asuminen/Sonkakoti-Oy/Vapaat-ja-vapautuvat-asunnot

      Sonkajärvi on pikkuista vaille 4000 asukkaan kunta Pohjois-Savon ja Kainuun rajalla. Naapuripaikkakuntiin kuuluu mm. Iisalmi (21km), Kajaani (63km), Sotkamo ja Lapinlahti. Sonkajärvi on tunnettu vuotuisista eukonkannon maailmanmestaruuskilpailuistaan. Naapurikaupunki Iisalmi tarjoaa sonkajärveläisille ne palvelut, joita omasta kunnasta ei saa, mutta omassa kunnassakin on peruspalvelut hammashoidosta, koulujen kautta ruokakauppoihin ynnä muihin vastaaviin. Kylpylöitä löytyy mm. Sotkamosta (Katinkulta), Nilsiästä (Tahko Spa) . Lisäksi Iisalmessa sijaitsee Runnin kylpylä, joka kuitenkin on tällä hetkellä myytävänä. Tahkolla ja Sotkamon Vuokatissa on myös laskettelurinteet sekä paljon muutakin matkailijoita kiinnostavaa tekemistä. Alueella on myös aktiivisia tanssipaikkoja kuten Tulenliekki (Leppävirta), Kyllikinranta (Iisalmi), Jormuan lava (Kajaani), Naapurivaara (Sotkamo), Rauhalahti (Kuopio) ja Kunnonpaikka (Siilinjärvi).

      Tässä on vähän lisää linkkejä Sonkajärvestä kiinnostuneille:

      https://fi.wikipedia.org/wiki/Sonkajärvi

      https://www.sonkajarvi.fi/Suomeksi/Palvelut

      https://www.sonkajarvi.fi/Suomeksi/Tietoa-Sonkajarvesta/Minun-kuntani

      https://eukonkanto.fi/

      https://www.holidayclubresorts.com/en/resorts/katinkulta/spa/

      https://tahkospa.fi/kylpyla-2/

      http://tanssi.net/

      http://www.tulenliekki.fi/

      http://www.napis.fi/

      https://www.ulmala.org/kyllikinranta

      https://www.rauhalahti.fi/

      https://kunnonpaikka.com/fi

    • Anonyymi

      Joku kysyi Savon alueelta asuntoa. Voin kertoa, että Rautalampi on oikein hyvä paikka. Googlatkaa vaikka.

      Tässä pari vapaata kämppää. On saunallista rivariakin.
      https://www.rautalampi.fi/vuokra-asunnot/

    • Anonyymi
      • Anonyymi

      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Tässä on puolestaan Siikalatvan vapaita vuokra-asuntoja: https://www.siikalatvanvuokratalot.fi/vapaat-asunnot

        Kyseiset asunnot sijaitsevat alueella Kestilä, Rantsila, Pulkkila & Piippola.

        https://www.siikalatva.fi/visit-siikalatva/

        https://fi.wikipedia.org/wiki/Siikalatva

        Muuttakaapa tuonne Siikalatvaan! Siellä näkyy olevan Piippola-niminen paikka. Siellä voitte elellä rauhassa Piippolan vaareina ja laulella, että "Piippolan vaarilla oli talo hiiala, hiiala hei...!"


    • Anonyymi

      Huhuu ketjun avannut Ruosumuori!

      Oletko vielä lukenut tätä viestien rimpsua? Mahdatko huomata tämän viestin? Haluaisin taas kuulla sinun kuulumisia. Olet vissiin jo puoli vuotta ehtinyt asua Suomessa.

      Miten viihdyt Suomessa? Onko jokin asia yllättänyt sinua siellä? Kadutko paluumuuttoa? Oletko tyytyväinen päätökseen muuttaa nykyiselle paikkakunnallesi? Miten aikasi on kulunut? Oletko löytänyt uusia ystäviä? Ikävöitkö Ruotsia tai jotain asioita Ruotsista?

      • Anonyymi

        Minä sain tosi nitlotin kun muutin Suomeen. Olen tumma kromosomi mutta aitosuomalainen, ja olen saanut kuulla kokoajan että mä en olisi suomalainen. Monet blondit luulee että olisin joku pakolainen jostain, heh! Mua ihan naurattaa nämä suomalaiset blondit, kun mä rusketun auringossa kesällä, blondit alkaa puhua englantia mun kanssa kauppakassassa, heh. Ja mä saan aina huonon kohtelun ihan kaikissa paikoissa.

        Kun kävin terveyskeskuksessa ensimmäisen kerran Suomessa, lääkäri oli hyvin epäkohtelias. Hän sano että mun on pakko mennä kaikenlaisiin kokeisiin, siis että kaikki mun terveysasiat saatais tietää. Kun otettiin verikokeet niin hoitaja kuka suoritti sen otti putken verta ja sitten kun hän oli valmis niin hän sano että, anteeksi, otin väärään putkeen, ja hän pisti tämän väärän putken talteen koriin hänen vieressä. Sitten hän otti uudet putket verta minusta.

        Mä vaan tiedän että tehtiin tahalla, että saadaan tietoja minun rotuasemasta vaikka. Suomi on mun mukaan yhtä rasistinen maa kun Ruotsi, mutta se kamalin asia on että täällä pidetään aitosuomalaisa mun mielestä ei haluttuja, icke önskvärda.

        Kaikki pankit Suomessa on ruotsalaisia, ja melkeen kaikki mediat on samaa. Aivan kaikki radiokanavat ovat ulkomalalisia agenttia ja kun kuulee mainoksia niin melkein kaikki mainokset ovat ruotsalaisia.

        Sanottiin äskettäin ylen uutisissa että ruotsalaiset ovat ostaneet noin 350 suomalaista yritystä joka vuosi. Suomessa ei ole monta yritystä mikä on puhtaasti aitosuomalainen koska kaikki pankit ovat ruotsalaisia, tai suomenruotsalaisia. Siis Suomi ei enää ole suomalainen, se on täysin ruotsalainen, he omistaa kaikki Suomen talous ja markkinat. Suomessa ei edes ole enää puhtaita suomalaisia, he ovat jotain kummaa suomalaisruotsalaista sekarotua. Nämä on enemmän ruotsalaishimosia mitä koskaan olen mun elämässä tavannut. Naiset Suomessa ovat täysin romanttisoinut Ruotsia, ja kaiikki mikä on ruotsalista he rakastaa enemmän kun suomalaista.

        Sorry, mutta jos muutatte Suomeen te tulette Itä-Ruotsiin, täällä ei ole paljon aitoa suomalaista, siis ugrilaista enään. Ihmiset on kun kopioita ruotsalaisista ihmisistä, he ovat täysin saman näkösiä, paitsi ne ketkä ovat köyhiä, he ovat vielä suomalaisen näkösiä.

        Tämä Itä-Ruotsi suosii vain ruotsalaiskansallisia hahmoja. Perussuomalaiset ovat ihan samaa kun ruotsidemokraatit, he kopioi heitä kaikissa ja heillä on täysin sama ideologia ja ohjelma. Useimmat persujen johtokunta kantaa ruotsalaistyyppisiä nimejä, että mä en enää halu olla suomalainen, koska mun synnyin maa ei ole enää suomalainen. Sorry, näin minä ajattelen tänään.


      • Anonyymi

        Anteeksi, unohtu sanoa että minä kuka kirjoitin "nitlotista" kun muutin suomen, minä en ole se ruosumuori! Halusin vain kertoa minun kohtaloni.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Anteeksi, unohtu sanoa että minä kuka kirjoitin "nitlotista" kun muutin suomen, minä en ole se ruosumuori! Halusin vain kertoa minun kohtaloni.

        Jopas on kummallinen kohtalo sulla. Ei muka Suomessa ole enää yhtään täysin suomalaista yritystä? Ja suomalaiset ihmiset eivät enää näytä suomalaisilta? Ei pidä paikkaansa.

        Sellainen juttu on kyllä tosi, että Suomi on muuttunut. Jos on lähtenyt Ruotsiin joskus 60- tai 70-luvuilla tai vaikka 80-luvulla, niin ei ole enää mahdollista palata sellaiseen Suomeen, mistä aikoinaan lähti. Ne jotka ovat vuosikymmenten aikana pitäneet yhteyksiä Suomeen ja käyneet täällä, ovat paremmin kärryillä sen suhteen, millainen paikka Suomi nykyään on. Myös suomalaisen television katselu voi auttaa, vaikka minusta televisio-ohjelmat on vähän joka maassa kamalaa roskaa.

        Egenland-ohjelma Suomen televisiossa on kyllä hyvä. Yle Areenassa on myös mielenkiintoinen ohjelmasarja, jossa on monta tuotantokautta. Ensimmäisenä julkaistiin Suomi on ruotsalainen -kausi, sitten tuli Suomi on venäläinen -kausi ja kolmantena näytettiin Suomio on suomalainen -kausi. Niiden jälkeen on julkaistu vielä kaudet Suomi on metsäläinen - ja Suomi on maalainen -ohjelmakaudet. Nämä luettelemani ohjelmat ovat kaikki asiallisia ohjelmia, joissa käsitellään Suomea. Ne on kuitenkin tehty sillä tavalla kevyesti, ettei ei liikaa paukuteta tietoa päähän, vaan niitä voi katsoa rennosti vähän kuten luontodokumentteja tai vastaavaa. Samassa ohjelmassa on sekä tietoa, kaunista katseltavaa että vähän vitsailuakin.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Jopas on kummallinen kohtalo sulla. Ei muka Suomessa ole enää yhtään täysin suomalaista yritystä? Ja suomalaiset ihmiset eivät enää näytä suomalaisilta? Ei pidä paikkaansa.

        Sellainen juttu on kyllä tosi, että Suomi on muuttunut. Jos on lähtenyt Ruotsiin joskus 60- tai 70-luvuilla tai vaikka 80-luvulla, niin ei ole enää mahdollista palata sellaiseen Suomeen, mistä aikoinaan lähti. Ne jotka ovat vuosikymmenten aikana pitäneet yhteyksiä Suomeen ja käyneet täällä, ovat paremmin kärryillä sen suhteen, millainen paikka Suomi nykyään on. Myös suomalaisen television katselu voi auttaa, vaikka minusta televisio-ohjelmat on vähän joka maassa kamalaa roskaa.

        Egenland-ohjelma Suomen televisiossa on kyllä hyvä. Yle Areenassa on myös mielenkiintoinen ohjelmasarja, jossa on monta tuotantokautta. Ensimmäisenä julkaistiin Suomi on ruotsalainen -kausi, sitten tuli Suomi on venäläinen -kausi ja kolmantena näytettiin Suomio on suomalainen -kausi. Niiden jälkeen on julkaistu vielä kaudet Suomi on metsäläinen - ja Suomi on maalainen -ohjelmakaudet. Nämä luettelemani ohjelmat ovat kaikki asiallisia ohjelmia, joissa käsitellään Suomea. Ne on kuitenkin tehty sillä tavalla kevyesti, ettei ei liikaa paukuteta tietoa päähän, vaan niitä voi katsoa rennosti vähän kuten luontodokumentteja tai vastaavaa. Samassa ohjelmassa on sekä tietoa, kaunista katseltavaa että vähän vitsailuakin.

        Voi sentään näitä työperään lähteneitä ruots.suomalaisia, kun joutuvat tunkemaan ikäryhmiin. Lähes väenväkisin tarjovat Ruotsin olos. ja politiikkaa, vaikka ne eivät sinänsä ole kiinnostavia.

        Oma kanava, missä pulputtaa omia kokemuksiaan pitäisi ihmisillä olla uudessakin kotimaassaan, vaan taitavat olla melko juurettomia kuten kaikki emigrantit.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Jopas on kummallinen kohtalo sulla. Ei muka Suomessa ole enää yhtään täysin suomalaista yritystä? Ja suomalaiset ihmiset eivät enää näytä suomalaisilta? Ei pidä paikkaansa.

        Sellainen juttu on kyllä tosi, että Suomi on muuttunut. Jos on lähtenyt Ruotsiin joskus 60- tai 70-luvuilla tai vaikka 80-luvulla, niin ei ole enää mahdollista palata sellaiseen Suomeen, mistä aikoinaan lähti. Ne jotka ovat vuosikymmenten aikana pitäneet yhteyksiä Suomeen ja käyneet täällä, ovat paremmin kärryillä sen suhteen, millainen paikka Suomi nykyään on. Myös suomalaisen television katselu voi auttaa, vaikka minusta televisio-ohjelmat on vähän joka maassa kamalaa roskaa.

        Egenland-ohjelma Suomen televisiossa on kyllä hyvä. Yle Areenassa on myös mielenkiintoinen ohjelmasarja, jossa on monta tuotantokautta. Ensimmäisenä julkaistiin Suomi on ruotsalainen -kausi, sitten tuli Suomi on venäläinen -kausi ja kolmantena näytettiin Suomio on suomalainen -kausi. Niiden jälkeen on julkaistu vielä kaudet Suomi on metsäläinen - ja Suomi on maalainen -ohjelmakaudet. Nämä luettelemani ohjelmat ovat kaikki asiallisia ohjelmia, joissa käsitellään Suomea. Ne on kuitenkin tehty sillä tavalla kevyesti, ettei ei liikaa paukuteta tietoa päähän, vaan niitä voi katsoa rennosti vähän kuten luontodokumentteja tai vastaavaa. Samassa ohjelmassa on sekä tietoa, kaunista katseltavaa että vähän vitsailuakin.

        Kun kävelen kaupungilla joka päivä nään sitä kurjaa elemää mitä Suomessa tarjotaan ihmisille, ja etukäteen ulkomaalaisille. Nään joka päivä risasia ihmisraunioita jotka kävelee ympäri kaupunkia keräämässä panttipulloja ja purkkeja että saa jotain syödäkseen. Mulle tulee usein ihmisiä kerjäämään rahaa, että sais jotain syömistä päivään.

        Viime talvena näin maahanmuutajia keillä oli kesävaatteita päällä niinkun heitten lapsetkin.

        Eilen näin suomalaisen vanhan naisen kuka oli niin kurjassa tilassa että hän oli pakko etsiä kaikenlaista roskakoreista mitä ihmiset oli heittänyt sinne. Tuli tosi sääli tätä vanhaa muoria.

        Kaupingilla näkee usein suuria porukoita nuoria ihmisiä ketkä ovat kurjan näkösiä, ja heillä taitaa olla päihdeongelmia jo varhaiseen ikään. Miksi Suomi tekee nuorista ihmisistä tälläisiä? Joka kaupasta voi ostaa keskiolutta ja sitä vahvempaa olutta ja myös kaikista kioskeista, vaikka kaikki tietää että se vie nuoret ihan sosiaaliseen katastrooffiin. Täällä kun kävelee puistoissa illalla niin näkee usein kodittomia pulzareita ketkä nukkuu penkeillä tai nurmikolla.

        Suomi on saannut kärkipaikan kansainvälisissä onnellisuusmittauksissa muutama kerta lähivuosina. Onko tämä humbukkia? Voiko sitä ostaa ittelle tälläisiä mittauksia että saadaan peittää todellisuuden maailmalle?

        Joku kirjotti että sotemaksut aiheuttanut 85000 ulosottoja Suomessa! Ja suuri osa heistä ovat köyhiä eläkeläisiä, miksi Suomessa on niin kamalan paljon köyhiä, vaikka Suomi on hyvinvointimaa? Suomi on saannut paljon arvostelua kansainvälisesti että Suomessa on hyvin alhainen sosiaaliturva mikä aiheutta köyhyyttä, mutta ulkomaaliset suuret kauppaketjut eivä tarvi maksaa veroa tai hyvin vähän, miksi näin? Mihkä kaikkien suomalaisten verorahat häipyy, siis ne ketkä ovat työskennellyt ittesi sairaaksi ja sitten saa siittä pikkupennin takaisin. Sotemaksut tekee heidät vaikka kodittomaksi ja heitten pitää etsiä ruokaa ja panttipulloja roskakorista kaupungilla, miksi? Kuka oikeistaan valtaa Suomea? Onko se joku toinen valtio?


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Voi sentään näitä työperään lähteneitä ruots.suomalaisia, kun joutuvat tunkemaan ikäryhmiin. Lähes väenväkisin tarjovat Ruotsin olos. ja politiikkaa, vaikka ne eivät sinänsä ole kiinnostavia.

        Oma kanava, missä pulputtaa omia kokemuksiaan pitäisi ihmisillä olla uudessakin kotimaassaan, vaan taitavat olla melko juurettomia kuten kaikki emigrantit.

        Tämän ryhmän alaluettelohan on Ruotsinsuomalaiset, johon sinä itsekin kirjoitit. Saa kait tähän kirjoittaa myös ruotsinsuomalaiset, siis Ruotsissa asuvat suomalaiset ja laittaa juttualoituksia jos he haluavat,sekä kirjoittaa mielipiteensä?!
        Eihän näitä osioita kukaan omista.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Kun kävelen kaupungilla joka päivä nään sitä kurjaa elemää mitä Suomessa tarjotaan ihmisille, ja etukäteen ulkomaalaisille. Nään joka päivä risasia ihmisraunioita jotka kävelee ympäri kaupunkia keräämässä panttipulloja ja purkkeja että saa jotain syödäkseen. Mulle tulee usein ihmisiä kerjäämään rahaa, että sais jotain syömistä päivään.

        Viime talvena näin maahanmuutajia keillä oli kesävaatteita päällä niinkun heitten lapsetkin.

        Eilen näin suomalaisen vanhan naisen kuka oli niin kurjassa tilassa että hän oli pakko etsiä kaikenlaista roskakoreista mitä ihmiset oli heittänyt sinne. Tuli tosi sääli tätä vanhaa muoria.

        Kaupingilla näkee usein suuria porukoita nuoria ihmisiä ketkä ovat kurjan näkösiä, ja heillä taitaa olla päihdeongelmia jo varhaiseen ikään. Miksi Suomi tekee nuorista ihmisistä tälläisiä? Joka kaupasta voi ostaa keskiolutta ja sitä vahvempaa olutta ja myös kaikista kioskeista, vaikka kaikki tietää että se vie nuoret ihan sosiaaliseen katastrooffiin. Täällä kun kävelee puistoissa illalla niin näkee usein kodittomia pulzareita ketkä nukkuu penkeillä tai nurmikolla.

        Suomi on saannut kärkipaikan kansainvälisissä onnellisuusmittauksissa muutama kerta lähivuosina. Onko tämä humbukkia? Voiko sitä ostaa ittelle tälläisiä mittauksia että saadaan peittää todellisuuden maailmalle?

        Joku kirjotti että sotemaksut aiheuttanut 85000 ulosottoja Suomessa! Ja suuri osa heistä ovat köyhiä eläkeläisiä, miksi Suomessa on niin kamalan paljon köyhiä, vaikka Suomi on hyvinvointimaa? Suomi on saannut paljon arvostelua kansainvälisesti että Suomessa on hyvin alhainen sosiaaliturva mikä aiheutta köyhyyttä, mutta ulkomaaliset suuret kauppaketjut eivä tarvi maksaa veroa tai hyvin vähän, miksi näin? Mihkä kaikkien suomalaisten verorahat häipyy, siis ne ketkä ovat työskennellyt ittesi sairaaksi ja sitten saa siittä pikkupennin takaisin. Sotemaksut tekee heidät vaikka kodittomaksi ja heitten pitää etsiä ruokaa ja panttipulloja roskakorista kaupungilla, miksi? Kuka oikeistaan valtaa Suomea? Onko se joku toinen valtio?

        Suomen valtiota ja suomalaisia on ryöstänyt erityisesti Ruotsi, mutta myös maailman suurin roistovaltio Iso-Britannia. Heillä on Suomessakin kätyrinsä valtakunnan korkeimmissa poliittisissa viroissa, valtionyhtiöissä ja muissakin suuryrityksissä. Maksavat bonuksia niille maanpetoksellisille suomalaisille, jotka suostuvat tekemään kyseisiä roistovaltioita sekä niiden maiden yksityisiä yrityksiä suosivia päätöksiä.

        Mutta karkeloiden aika alkaa olla ohi, eikä totuuden paljastumista kaikille kansoille voi enää estää. Roistovaltioiden romahdus on jo alkanut.


    • Anonyymi

      Jos joku miettii Suomeen muuttoa ja Keski-Suomi kiinnostaisi, niin katsokaapa Jämsän vuokra-asuntoja. Siellä on paljon vapaana kaupungin omistamia vuokra-asuntoja mukavissa & hyväkuntoisissa taloyhtiöissä. On rivi- ja kerrostaloja. Eri kokoisia asuntoja. Jämsästä on Jyväskylään 58km, Tampereelle 92km ja Lahteen 119km. Laskettelun ja vapaa-ajan keskus Himos sijaitsee Jämsässä, mutta kyllä siellä muutakin kulttuuria ja harrastuksia on tarjolla. Jämsä sijaitsee Suomen toiseksi suurimman järven eli Päijänteen länsirannalla. Jämsän kaupungin vuokra-asunnoista löytyy lisätietoa täältä: https://www.jamsanmaki.fi/


      Tässä lisää linkkejä Jämsään liittyen:

      https://www.jamsa.fi/

      https://www.himosjamsa.fi/

      https://himos.fi/

      https://www.jamsa.fi/?option=com_content&view=article&id=895&Itemid=238

      https://fi.wikipedia.org/wiki/Jämsä

      https://kerranelamassa.fi/kotimaan-matkailu/keski-suomen-nahtavyydet/

    • Anonyymi

      Kiitos kun laitatte vinkkejä paikkakunnista, joille Suomeen paluumuuttavat ruotsinsuomalaiset voisivat muuttaa. Olen kuullu, että näistä vinkeistä on jo ollut apua useammalle paluumuuttajalle.

    • Anonyymi

      Sydämelliset kiitokset tästä keskustelusta aloituspuheenvuoron tehneelle ruosumuorille ja muillekin osallistujille.

      Me olemme kaksi ruosumuoria, jotka olemme nyt melkein kaksi kuukautta asuneet Suomessa. Vihdoin alkaa tuntua siltä, että tämä unelma on ihan totta. Niin kovin epätodellinen ja väsynyt olo on ollut ensimmäisten viikkojen ajan. Saavuimme eteläisestä Ruotsista pimeään Itä-Suomeen, mutta nyt ollaan jo saatu lunta valoa antamaan. Kaunista on. Kuin oltaisiin satukirjan ihmemaassa. Muuttotavarat on purettu. Hirveän urakka se oli! Lamput on paikoillaan, pesukoneet ja muut kodin härvelit toimivat. Pankkiasiat, terveydenhuolto ja monta muuta asiaa on jo todettu toimiviksi. Lähikaupat, kahvila ja kirjasto on myös testattu.

      Me ollaan kumpikin yksinasujia. Miehet on kadotettu matkan varrella ja lapset asuvat jo omillaan. Kaikenlaista vanhuuden kremppaa on kertynyt. Suuria omaisuuksia sen sijaan ei. Itä-Suomesta löysimme vuokra-asunnot rivitalosta. Seinänaapuruksina nyt asumme, joten ystävä on lähellä. Meidän asunnoissa ei ole saunoja, mutta meillä on kaksi saunavuoroa viikossa, jolloin yleensä yhdessä saunomme. Uudella kotipaikkakunnalla on myös avantouintipaikka saunoineen, missä on yleisiä saunavuoroja. Uimahallikin kunnasta löytyy. Auto meillä on yhteisessä käytössä. Ajoluvat molemmilla. Ollaan haaveiltu yhteisen mökin ostamisesta tai vaihtoehtoisesti vuokraamisesta. Katsellaan nyt miten elämä täällä Suomessa lähtee menemään. Asuntoautolla tehty Suomen kiertue kiinnostaisi jo ensi kesänä. Voisi käydä yhdellä reissulla monille sukulaisille ja ystäville näyttäytymässä. Että Suomeen palattu on.

      Raha-asioista täytyy sen verran todeta, että enemmän meille molemmille jää täällä Suomessa käteen kuukausittain kuin mitä Ruotsissa jäi. Asuminen on nyt halvempaa ja voimme jakaa auton sekä muutamien lehtien kulut. Ruoka on täällä suurinpiirtein saman hintaista kuin Ruotsissa. Monet riennot kuten liikuntaharrasteet ja elokuvat ovat Suomessa halvempia. Paljon on ihan ilmaista liikunta- ja kulttuuriohjelmaa tarjolla. Suomessa näyttäisi olevan enemmän tarjouksia eläkeläisille esimerkiksi julkisen liikenteen ja matkailun hinnoissa. Kylpyläreissua pohditaan kevättalvelle.

      Elämä Suomessa on todella rauhallista. Vaikka Suomi on muuttunut vuosikymmenten aikana, täällä on niin siistiä ja rauhallista, että tuntuu kuin olisi siirtynyt pari-kolmekymmentä vuotta ajassa taaksepäin. Edistyksellistä täällä kyllä on. Kaikenlaisia uudenlaisia asioita on tarjolla. Kirjaston tiloissakin meillä on seniorien tuolijumppaa ja ohjatun kävelyn ryhmässä käytettiin askelmittareita. Nämä maaseudun muorit käyttävät tottuneesti tietokoneita ja monella on hyvinvointiranneke käsissään. Sauvakävelevät tuulessa ja tuiskussa heijastinliivit yllään. Sitä ei uskoisi ulkonäön perusteella, miten moderneja mummoja pipojen ja paksujen päällystakkien alta kuoriutuu. Eivät juo, eivätkä polta. Lounaskahvilassa myydään vegaaniaterioitakin. Meillä kelpaa niin vegaani kuin lihat ja kalat. Ollaan vielä hämmentyneitä monista asioista. Vähitellen opitaan tuntemaan ihmisiä ja kotiudutaan tavoille. Erittäin ystävällisesti meidät on otettu mukaan naapurustoon ja harrastuksiin.

      Kiitos kaikille kannustuksesta!
      Terveisin:
      Kaksi helpottunutta ruosumuoria

      • Anonyymi

        Tuli tippa silmään teidän kertomuksesta! Kiitos !


    • Anonyymi

      Täällä on vinkattu melkein kaikki pienet käpykylät. Ei se vuokra-asuminen ole juuri sen kalliimpaa vähän isommissakaan paikoissa. Suurimmat kasvukeskukset ja näiden lähialueet on kalliita. Mikäli eläke on tarpeeksi pieni voi siihen rinnalle saada eläkkeensaajan asumistukea kelalta.

      • Anonyymi

        Miksi kaupunkeja pitäisi erityisen paljon mainostaa? Eikö ne tiedetä jo ennestään? Ja jos joku ei kaupunkeja tiedä, ne näkyy kartoista helpommin kuin käpykylät. Isommista paikoista löytyy muutenkin helposti tietoa.

        Tässä ketjussa on mainittu myös isompia paikkakuntia. Ainakin Oulu, Salo, Rovaniemi, Savonlinna, Lappeenranta, Imatra, Tampere, Kouvola ja Mikkeli on mainittu.

        Se vaan tuppaa olemaan niin, että monet lähtivät aikoinaan Ruotsin nimenomaan maaseudulta ja pikkukaupungista. Ja jos on kymmeniä vuosia asunut betonilähiössä, ei välttämättä halua sellaiseen enää muuttaa. Moni haaveilee myös esimerkiksi rivitaloasunnosta, jolloin on yleensä pieni pläntti omaa pihaa. Etenkin pienet rivitaloasunnot ovat käytännössä aina yhdessä tasossa, jolloin ei tarvitse portaistakaan murehtia. Suomessa on valtavan paljon kerrostaloasuntoja hissittömissä taloissa.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Miksi kaupunkeja pitäisi erityisen paljon mainostaa? Eikö ne tiedetä jo ennestään? Ja jos joku ei kaupunkeja tiedä, ne näkyy kartoista helpommin kuin käpykylät. Isommista paikoista löytyy muutenkin helposti tietoa.

        Tässä ketjussa on mainittu myös isompia paikkakuntia. Ainakin Oulu, Salo, Rovaniemi, Savonlinna, Lappeenranta, Imatra, Tampere, Kouvola ja Mikkeli on mainittu.

        Se vaan tuppaa olemaan niin, että monet lähtivät aikoinaan Ruotsin nimenomaan maaseudulta ja pikkukaupungista. Ja jos on kymmeniä vuosia asunut betonilähiössä, ei välttämättä halua sellaiseen enää muuttaa. Moni haaveilee myös esimerkiksi rivitaloasunnosta, jolloin on yleensä pieni pläntti omaa pihaa. Etenkin pienet rivitaloasunnot ovat käytännössä aina yhdessä tasossa, jolloin ei tarvitse portaistakaan murehtia. Suomessa on valtavan paljon kerrostaloasuntoja hissittömissä taloissa.

        Ei kaikki tiedä mitä kaupunkeja Suomessa on. Helsinki, Turku ja Tampere lienee ne tutuimmat. Suomessa ainakin on se suuntaus, että myös eläkeläiset muuttaa pieniltä paikkakunnilta hieman isompiin kaupunkeihin palveluiden ääreen. Niitä rivitaloja on myös kaupungeissa, jos portaat on ongelma.

        Mä olen vähän jopa järkyttynyt siitä millaisia paikkoja täällä on suositeltu. Kuolevaa maaseutua, monet ns "kriisikunnan" statuksella olevia. Tulee väkisin mieleen, että täällä yritetään epätoivoisesti markkinoida näiden kuntien taholta näitä kuntia paluumuuttoa Suomeen harkitseville. Ainakin tuolla ylempänä oli sellaista tekstiä mikä muistutti markkinointitekstiä. Siis toki antaa mennä vaan, jos maaseudulle haluaa.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Ei kaikki tiedä mitä kaupunkeja Suomessa on. Helsinki, Turku ja Tampere lienee ne tutuimmat. Suomessa ainakin on se suuntaus, että myös eläkeläiset muuttaa pieniltä paikkakunnilta hieman isompiin kaupunkeihin palveluiden ääreen. Niitä rivitaloja on myös kaupungeissa, jos portaat on ongelma.

        Mä olen vähän jopa järkyttynyt siitä millaisia paikkoja täällä on suositeltu. Kuolevaa maaseutua, monet ns "kriisikunnan" statuksella olevia. Tulee väkisin mieleen, että täällä yritetään epätoivoisesti markkinoida näiden kuntien taholta näitä kuntia paluumuuttoa Suomeen harkitseville. Ainakin tuolla ylempänä oli sellaista tekstiä mikä muistutti markkinointitekstiä. Siis toki antaa mennä vaan, jos maaseudulle haluaa.

        Sun kirjoituksessa on hyviä näkökulmia. Kun ketju on venynyt pitkäksi, ei välttämättä enää muista, mitä kaikkea ketjussa on käsitelty.

        Ketjun alussa pohdittiin mm. mistä Suomesta löytäisi edullisen vuokra-asunnon, jonka lähellä olisi palveluita. Sitäkin pohdittiin, mistä saisi vuokra-asunnon niin helposti, että asunnon vuokraaminen onnistuu ulkomailta käsin. Osa vuokra-asunnoista menee kaupaksi niin nopeasti, että niihin on ulkomailla asuvien vaikea päästä käsiksi. Moni Ruotsista Suomeen muuttava sitä paitsi kaipaa vuokra-asuntoa vain väliaikaiseen tarpeeseen. He saattavat haluta testata Suomessa asumista ennen kuin tekevät lopullisen päätöksen paluumuutosta. Osa muuttaa ensin Suomeen vuokralle ja alkaa vasta Suomeen jo muutettuaan etsiä omistusasuntoa. Syitä on monia ja ratkaisumalleja niin ikään.

        Mikä sitten on kriisikunta ja mikä ei? Viime vuonna (2020) Espoosta muutti ihmisiä pois enemmän kuin miesmuistiin. Tämä vuonna (2021) on uutisoitu, että Helsingistä muutetaan pois niin suuressa mittakaavassa, että vuokra-asuntoja on tyhjillään varsin paljon. Myös esimerkiksi Jyväskylästä on muutettu pois paljon ja siellä on ollut vuokra-asuntoa tyhjillään pilvin pimein. Erityisesti yksityiset vuokranantajat ovat olleet ongelmissa, kun eivät ole löytäneet asuntoihinsa vuokralaisia. Kaikissa kaupungeissa ei ole ilmennyt samanlaisia poismuuton aaltoja. Suurista kaupungeista mm. Tampere, Vantaa, Turku ja Oulu ovat olleet vetovoimaisia. Myös osa keskikokoisista kaupungeista pärjäsi hyvin (esim. Hämeenlinna, Vaasa, Järvenpää, Kerava, Lappeenranta).

        https://www.is.fi/taloussanomat/art-2000007613835.html

        Kannattaa myös miettiä, minne ne ihmiset muuttavat. Viime vuosina on monissa Euroopan maissa eletty maalle ja pienemmille paikkakunnille muuton aikakautta. Isot kaupungit ovat toki edelleen vetovoimaisia, mutta jokin asia on saanut entistä useammat suuntaamaan muuttokuormansa pienemmille paikkakunnille. Esimerkiksi Pariisin väkiluku on pienentynyt jo useamman vuoden ajan, kun ihmiset muuttavat kaupungista pois. Monet muuttavat suuria kustannuksia pakoon, osa on saanut tarpeekseen ahtaudesta ja ruuhkista, moni kaipaa luontoa, osa näkee opiskelu- tai työmahdollisuudet parempina jossain muualla, perheelliset eivät halua lastensa kasvavan suurkaupungissa, melu ja saasteet ajavat ihmisiä pois suurkaupungeista - kuten myös muut ikävät ilmiöt (rikollisuus, laittomat maahanmuuttajat, kerjäläiset, ilkivalta, päihteet jne). Yhdysvalloissa erityisesti New York ja Kalifornian kaupungit ovat menettäneet asukkaitaan.

        Suomessa on sama ilmiö nähtävissä, vaikka ihmisvirrat ovat pienempiä. Tässä on esimerkiksi yksi uutisjuttu maalle muuttamisen yleistymisestä ja syynä pidetään pandemiaa.

        https://yle.fi/uutiset/3-11494111

        Alla olevassa jutussa, joka on julkaistu jo vuonna 2021, aihetta pohditaan taloudellisista syistä. On ihan selvää, että osa pienemmille paikkakunnille muuttavista haluaa muuton avulla saavuttaa pienemmät asuinkulut ja esimerkiksi isomman kodin, oman pihan tai muuta asuinmukavuutta.

        https://ilkkapohjalainen.fi/mielipide/paakirjoitus/edullista-asumista-etsiva-voi-paatya-paluumuuttajaksi-maakuntaan-1.1209609

        Sitten on vielä näitä kriisikunta-puheita moneen lähtöön. On aivan totta, että lähes tulkoon kaikilla kunnilla on jotain kriisejä. Esimerkiksi kaikkien vetovoimaisimmat kunnat kärsivät usein asuntopulasta, eikä lapsille aina meinaa löytyä löytyä paikkoja päiväkodeista eikä kouluista. Tilat käyvät ahtaiksi ja pätevät työntekijät loppuvat kesken. Eli väestömäärän kasvukin luo ongelmia.

        Tässä ketjussa mainittu Kitee on esimerkki paikkakunnasta, jossa väkiluku on pienentynyt merkittävästi, mutta silti kunnan talous on hyvässä kunnossa, palveluita riittää ja Kiteellä asuvat ihmiset vaikuttavat olevan tyytyväisiä asuinkuntaansa. Monissa yhteyksissä olen kuitenkin nähnyt Kiteetä nimitettävän kriisikunnaksi.

        Myös Savonlinnaa on kutsuttu kriisikunnaksi, mutta siellä on paljon avoimia työpaikkoja (ei tosin kaikilta aloilta) ja asuntoja tarjolla moneen lähtöön. En tiedä syytä, mutta pandemian aikana Savonlinnaan on muutettu hurjaa tahtia. Kaupunkiin muuttaneiden määrä on noussut prosentuaalisesti enemmän kuin missään muussa Suomen kunnassa.

        https://www.ita-savo.fi/paikalliset/3852444

        Jämsä on mainittu tässä ketjussa niin ikään. Jämsästä lakkautettiin paperitehdas hiljattain, minkä vuoksi siitä tuli ns. äkillisen rakennekriisin paikkakunta. Jotkut paperitehtaan entisistä työntekijöistä ovat muuttaneet työn perässä pois Jämsästä, mutta moni on löytänyt paikkakunnalta uutta työtä tai kouluttautuu parhaillaan uuteen ammattiin. Kaupunginjohtajan mukaan "työttömyys on jonkin verran kasvanut, mutta ei räjähdysmäisesti". Jämsässä on ihan hyvä vire.

        https://yle.fi/uutiset/3-12148695

        https://www.ksml.fi/paikalliset/3663585

        https://www.jamsa.fi/info-ja-asiointi/ajankohtaista/tiedotteet/6130-aekillisen-rakennemuutostyoeryhmaen-tilannekatsaus-11-3-2021

        https://www.iltalehti.fi/kotimaa/a/88ac949c-ca83-4a04-a333-508180ce5d21


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Ei kaikki tiedä mitä kaupunkeja Suomessa on. Helsinki, Turku ja Tampere lienee ne tutuimmat. Suomessa ainakin on se suuntaus, että myös eläkeläiset muuttaa pieniltä paikkakunnilta hieman isompiin kaupunkeihin palveluiden ääreen. Niitä rivitaloja on myös kaupungeissa, jos portaat on ongelma.

        Mä olen vähän jopa järkyttynyt siitä millaisia paikkoja täällä on suositeltu. Kuolevaa maaseutua, monet ns "kriisikunnan" statuksella olevia. Tulee väkisin mieleen, että täällä yritetään epätoivoisesti markkinoida näiden kuntien taholta näitä kuntia paluumuuttoa Suomeen harkitseville. Ainakin tuolla ylempänä oli sellaista tekstiä mikä muistutti markkinointitekstiä. Siis toki antaa mennä vaan, jos maaseudulle haluaa.

        Laittakaa vaan lisää vinkkejä paikkakunnista ja vuokranantajat, joilla on vapaita asuntoja. Pienet paikkakunnat kiinnostaa. Miksei isotkin. Usein pienten paikkakuntien lähellä on iso paikkakunta, joten siellä voi käydä säännöllisesti.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Sun kirjoituksessa on hyviä näkökulmia. Kun ketju on venynyt pitkäksi, ei välttämättä enää muista, mitä kaikkea ketjussa on käsitelty.

        Ketjun alussa pohdittiin mm. mistä Suomesta löytäisi edullisen vuokra-asunnon, jonka lähellä olisi palveluita. Sitäkin pohdittiin, mistä saisi vuokra-asunnon niin helposti, että asunnon vuokraaminen onnistuu ulkomailta käsin. Osa vuokra-asunnoista menee kaupaksi niin nopeasti, että niihin on ulkomailla asuvien vaikea päästä käsiksi. Moni Ruotsista Suomeen muuttava sitä paitsi kaipaa vuokra-asuntoa vain väliaikaiseen tarpeeseen. He saattavat haluta testata Suomessa asumista ennen kuin tekevät lopullisen päätöksen paluumuutosta. Osa muuttaa ensin Suomeen vuokralle ja alkaa vasta Suomeen jo muutettuaan etsiä omistusasuntoa. Syitä on monia ja ratkaisumalleja niin ikään.

        Mikä sitten on kriisikunta ja mikä ei? Viime vuonna (2020) Espoosta muutti ihmisiä pois enemmän kuin miesmuistiin. Tämä vuonna (2021) on uutisoitu, että Helsingistä muutetaan pois niin suuressa mittakaavassa, että vuokra-asuntoja on tyhjillään varsin paljon. Myös esimerkiksi Jyväskylästä on muutettu pois paljon ja siellä on ollut vuokra-asuntoa tyhjillään pilvin pimein. Erityisesti yksityiset vuokranantajat ovat olleet ongelmissa, kun eivät ole löytäneet asuntoihinsa vuokralaisia. Kaikissa kaupungeissa ei ole ilmennyt samanlaisia poismuuton aaltoja. Suurista kaupungeista mm. Tampere, Vantaa, Turku ja Oulu ovat olleet vetovoimaisia. Myös osa keskikokoisista kaupungeista pärjäsi hyvin (esim. Hämeenlinna, Vaasa, Järvenpää, Kerava, Lappeenranta).

        https://www.is.fi/taloussanomat/art-2000007613835.html

        Kannattaa myös miettiä, minne ne ihmiset muuttavat. Viime vuosina on monissa Euroopan maissa eletty maalle ja pienemmille paikkakunnille muuton aikakautta. Isot kaupungit ovat toki edelleen vetovoimaisia, mutta jokin asia on saanut entistä useammat suuntaamaan muuttokuormansa pienemmille paikkakunnille. Esimerkiksi Pariisin väkiluku on pienentynyt jo useamman vuoden ajan, kun ihmiset muuttavat kaupungista pois. Monet muuttavat suuria kustannuksia pakoon, osa on saanut tarpeekseen ahtaudesta ja ruuhkista, moni kaipaa luontoa, osa näkee opiskelu- tai työmahdollisuudet parempina jossain muualla, perheelliset eivät halua lastensa kasvavan suurkaupungissa, melu ja saasteet ajavat ihmisiä pois suurkaupungeista - kuten myös muut ikävät ilmiöt (rikollisuus, laittomat maahanmuuttajat, kerjäläiset, ilkivalta, päihteet jne). Yhdysvalloissa erityisesti New York ja Kalifornian kaupungit ovat menettäneet asukkaitaan.

        Suomessa on sama ilmiö nähtävissä, vaikka ihmisvirrat ovat pienempiä. Tässä on esimerkiksi yksi uutisjuttu maalle muuttamisen yleistymisestä ja syynä pidetään pandemiaa.

        https://yle.fi/uutiset/3-11494111

        Alla olevassa jutussa, joka on julkaistu jo vuonna 2021, aihetta pohditaan taloudellisista syistä. On ihan selvää, että osa pienemmille paikkakunnille muuttavista haluaa muuton avulla saavuttaa pienemmät asuinkulut ja esimerkiksi isomman kodin, oman pihan tai muuta asuinmukavuutta.

        https://ilkkapohjalainen.fi/mielipide/paakirjoitus/edullista-asumista-etsiva-voi-paatya-paluumuuttajaksi-maakuntaan-1.1209609

        Sitten on vielä näitä kriisikunta-puheita moneen lähtöön. On aivan totta, että lähes tulkoon kaikilla kunnilla on jotain kriisejä. Esimerkiksi kaikkien vetovoimaisimmat kunnat kärsivät usein asuntopulasta, eikä lapsille aina meinaa löytyä löytyä paikkoja päiväkodeista eikä kouluista. Tilat käyvät ahtaiksi ja pätevät työntekijät loppuvat kesken. Eli väestömäärän kasvukin luo ongelmia.

        Tässä ketjussa mainittu Kitee on esimerkki paikkakunnasta, jossa väkiluku on pienentynyt merkittävästi, mutta silti kunnan talous on hyvässä kunnossa, palveluita riittää ja Kiteellä asuvat ihmiset vaikuttavat olevan tyytyväisiä asuinkuntaansa. Monissa yhteyksissä olen kuitenkin nähnyt Kiteetä nimitettävän kriisikunnaksi.

        Myös Savonlinnaa on kutsuttu kriisikunnaksi, mutta siellä on paljon avoimia työpaikkoja (ei tosin kaikilta aloilta) ja asuntoja tarjolla moneen lähtöön. En tiedä syytä, mutta pandemian aikana Savonlinnaan on muutettu hurjaa tahtia. Kaupunkiin muuttaneiden määrä on noussut prosentuaalisesti enemmän kuin missään muussa Suomen kunnassa.

        https://www.ita-savo.fi/paikalliset/3852444

        Jämsä on mainittu tässä ketjussa niin ikään. Jämsästä lakkautettiin paperitehdas hiljattain, minkä vuoksi siitä tuli ns. äkillisen rakennekriisin paikkakunta. Jotkut paperitehtaan entisistä työntekijöistä ovat muuttaneet työn perässä pois Jämsästä, mutta moni on löytänyt paikkakunnalta uutta työtä tai kouluttautuu parhaillaan uuteen ammattiin. Kaupunginjohtajan mukaan "työttömyys on jonkin verran kasvanut, mutta ei räjähdysmäisesti". Jämsässä on ihan hyvä vire.

        https://yle.fi/uutiset/3-12148695

        https://www.ksml.fi/paikalliset/3663585

        https://www.jamsa.fi/info-ja-asiointi/ajankohtaista/tiedotteet/6130-aekillisen-rakennemuutostyoeryhmaen-tilannekatsaus-11-3-2021

        https://www.iltalehti.fi/kotimaa/a/88ac949c-ca83-4a04-a333-508180ce5d21

        Jämsän sijainti lähellä ruuhka-Suomea ja alle kahden tunnin matka moniin keskisuuriin kaupunkeihin (Jyväskylä, Lahti, Tampere) pari tuntia Helsinkiin ja noin kolme ja puoli tuntia Turkuun, Itä-Suomen kaupunkeihin 2-3 tuntia) sopii hyvin eläkeläisen elämänrytmiin; tosin Jämsästä nuoriso lähtee usein Tampereelle tai Jyväskylään opiskelemaan, Helsinki on vetänyt pois suuren osan koulutettua ja pitemmälle opiskelluttua väkeä, mutta Jämsänjokilaakso on aina ollut virkeä ja edistyksellinen osa suomalaista maaseutua ja pikkukaupunkikulttuuria.
        Yritystoiminta on aina ollut vilkasta Jämsässä ja siellä on ollut vilkasta liike-elämää, monta toisiensa kanssa kilpailevaa markettia, kouluja ja Etelä-Suomen suurin laskettelukeskus Himos, Keski-Päijänteen purjehdus- ja kalastusvedet.
        Itse muutin pois Jämsästä kun lähdin opiskelemaan ja en ole asunut siellä sen jälkeen, mutta käyn ainakin kerran kesässä ja joskus myös talvella.
        PM


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Jämsän sijainti lähellä ruuhka-Suomea ja alle kahden tunnin matka moniin keskisuuriin kaupunkeihin (Jyväskylä, Lahti, Tampere) pari tuntia Helsinkiin ja noin kolme ja puoli tuntia Turkuun, Itä-Suomen kaupunkeihin 2-3 tuntia) sopii hyvin eläkeläisen elämänrytmiin; tosin Jämsästä nuoriso lähtee usein Tampereelle tai Jyväskylään opiskelemaan, Helsinki on vetänyt pois suuren osan koulutettua ja pitemmälle opiskelluttua väkeä, mutta Jämsänjokilaakso on aina ollut virkeä ja edistyksellinen osa suomalaista maaseutua ja pikkukaupunkikulttuuria.
        Yritystoiminta on aina ollut vilkasta Jämsässä ja siellä on ollut vilkasta liike-elämää, monta toisiensa kanssa kilpailevaa markettia, kouluja ja Etelä-Suomen suurin laskettelukeskus Himos, Keski-Päijänteen purjehdus- ja kalastusvedet.
        Itse muutin pois Jämsästä kun lähdin opiskelemaan ja en ole asunut siellä sen jälkeen, mutta käyn ainakin kerran kesässä ja joskus myös talvella.
        PM

        Jämsä sopii myös mahtavasti lapsiperheille - etenkin, jos perhe harrastaa liikuntaa tai luonnossa liikkumista. Jämsän seudulla on kaikki peruspalvelut, mutta ei kaikkia suurempien kaupunkien ongelmia. Asuminen on suhteellisen edullista. Lyhyiden välimatkojen vuoksi moneen kaupunkiin voi tehdä päiväretken huvittelemaan, shoppailemaan tai kulttuurista nauttimaan ilman että täytyy jäädä yöksi. Esimerkiksi teatteriin, lätkämatsiin, huvipuistoon, konserttiin, museoihin, kylpylään ja moneen muuhun huvitykseen pääsee Jämsän seudulta nopeasti. Tampereen lentokentälle on pääsee nopeasti ja sieltä maailmalle.

        Mutta onhan Suomessa tietysti monia muitakin mukavia asuinpaikkoja. Jämsän seutu monien muiden tässä ketjussa mainittujen "käpykylien" lisäksi on hyvä esimerkki, että elämää on suurten kaupunkien ulkopuolellakin.

        Tällä hetkellä yliopistokaupungit vetävät hyvin puoleensa opiskelijoita ja tutkijoita. Turun, Tampereen ja pääkaupunkiseudut vetävät ihmisiä puoleensa mm. työpaikkatarjonnan vuoksi. Monet ruotsinsuomalaiset haluavat kuitenkin palata kotiseudulleen ja se on ymmärrettävää. Siksikin tässä ketjussa varmaan on mainittu sellaisia paikkakuntia kuin Siikajoki, Sonkajärvi, Suomussalmi, Kuusamo, Pudasjärvi, Salla, Nurmes, Kiuruvesi, Kouvola jne. Niiltä seudulta moni aikoinaan lähti Ruotsiin.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Jämsä sopii myös mahtavasti lapsiperheille - etenkin, jos perhe harrastaa liikuntaa tai luonnossa liikkumista. Jämsän seudulla on kaikki peruspalvelut, mutta ei kaikkia suurempien kaupunkien ongelmia. Asuminen on suhteellisen edullista. Lyhyiden välimatkojen vuoksi moneen kaupunkiin voi tehdä päiväretken huvittelemaan, shoppailemaan tai kulttuurista nauttimaan ilman että täytyy jäädä yöksi. Esimerkiksi teatteriin, lätkämatsiin, huvipuistoon, konserttiin, museoihin, kylpylään ja moneen muuhun huvitykseen pääsee Jämsän seudulta nopeasti. Tampereen lentokentälle on pääsee nopeasti ja sieltä maailmalle.

        Mutta onhan Suomessa tietysti monia muitakin mukavia asuinpaikkoja. Jämsän seutu monien muiden tässä ketjussa mainittujen "käpykylien" lisäksi on hyvä esimerkki, että elämää on suurten kaupunkien ulkopuolellakin.

        Tällä hetkellä yliopistokaupungit vetävät hyvin puoleensa opiskelijoita ja tutkijoita. Turun, Tampereen ja pääkaupunkiseudut vetävät ihmisiä puoleensa mm. työpaikkatarjonnan vuoksi. Monet ruotsinsuomalaiset haluavat kuitenkin palata kotiseudulleen ja se on ymmärrettävää. Siksikin tässä ketjussa varmaan on mainittu sellaisia paikkakuntia kuin Siikajoki, Sonkajärvi, Suomussalmi, Kuusamo, Pudasjärvi, Salla, Nurmes, Kiuruvesi, Kouvola jne. Niiltä seudulta moni aikoinaan lähti Ruotsiin.

        Moni luulee ihan virheellisesti, että Suomen pienemmät paikkakunnat ja keskisuuret kaupungit olisivat niin sanotusti kuolemassa. Samoin kuulee joskus väitetään, että Lappi ja Itä-Suomi ovat tyhjenemässä asukkaista eikä varsinkaan nuoria asu niillä seuduilla. Tässä on pari uutisjuttua, joista saa hieman toisenlaista näkökulmaa.

        "Rovaniemelle tarvitaan 14 uutta päiväkotiryhmää, eikä kaupunki ole "ongelman" kanssa yksin – korona-ajan vauvabuumi täytti päiväkodit"

        https://yle.fi/uutiset/3-12194087

        "Päivähoitopaikoista huutava pula Ylämyllyllä

        Liperin Ylämyllyllä tonttikauppa käy, taloja nousee ja lapsiperheitä muuttaa kasvavalle alueelle Etelä-Suomea myöten. Kunnan palveluvarustus ei kuitenkaan kasva kysynnän kanssa käsikkäin, lasten päivähoitopaikoista on tulossa huutava pula."

        https://yle.fi/uutiset/3-5377713

        "Kuopio oli tammi–elokuussa Suomen toiseksi muuttovetovoimaisin kunta – Pohjois-Savo sai ennätysmäärän muuttovoittoa ja kasvatti väkilukuaan

        Pohjois-Savo sai tammi–elokuussa kuntien välisessä muuttoliikkeessä voittoa 539 henkeä. Muuttovoitto on aikajakson korkein vuoteen 1990 ulottuvalla seurantakaudella."

        https://yle.fi/uutiset/3-12108590

        "Kainuu veti asukkaita koronavuonna 2020 – Muuttovoittoa puolessa Kainuun kunnista"

        https://kainuunliitto.fi/kainuu-veti-asukkaita-koronavuonna-2020-muuttovoittoa-puolessa-kainuun-kunnista/

        "'Oikeastiko aiotte muuttaa?' Tuttavatkin ihmettelivät, kun Härköset rakensivat seudulle, jolta muut muuttavat pois

        Kaikki eivät pelkää asunnon hankkimista muuttotappioalueelta. Kun Härkösten perhe muutti Uudeltamaalta Ylä-Savoon, he päättivät, että talo rakennettaisiin itselle eikä myytäväksi."

        https://yle.fi/uutiset/3-10103641

        "Etelä-Savon kuntiin virtaa edelleen muuttovoittoa – Etenkin Rantasalmi ja Savonlinna ovat kiinnostaneet muuttajia"

        https://www.ita-savo.fi/paikalliset/4268275

        "Rovaniemellä ja Kittilässä väestö lisääntyy - mutta eri syistä

        Rovaniemi ja Kittilä pärjäsivät lappilaiskunnista parhaiten tutkimuksessa, jossa kartoitettiin Suomen kuntien väestöllistä kilpailukykyä. Rovaniemen kaupungin väestön kasvu oli suurinta Lapissa, ja Kittilä sai suhteellisesti eniten uusia asukkaita maassamuuton seurauksena."

        https://yle.fi/uutiset/3-8007128


    • Anonyymi

      HALOO! Olisiko kenellään mieli Lahteen ja vuokrata hyvän asunnon? Haluaisin vanhemman naisen vuokralaisena.

      • Anonyymi

        Onko sulla tarjolla kalustettu asunto vai kalustamaton?


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Onko sulla tarjolla kalustettu asunto vai kalustamaton?

        Minkä tahansa, mutta ei ikuisesti.


    • Anonyymi

      Kyllähän Suomeen muutto minuakin kiinnostaa. Samoin muutamia tuttavia. Me ollaan kuitenkin sellaisia varman päälle ottajia. Ehkä ensi vuonna lähdetään koejaksolle Suomessa asumista testaamaan. Esimerkiksi kuukaudeksi tai pariksi jonnekin asumaan. Haluan päästä näkemään suomalaista arkea. En oikein luota kaikenlaisiin kirjoituksiin mitä internetissä on. Useimmat kirjoittavat nimettömästi joten mistäs sen tietää, onko jutut totta.

    • Anonyymi

      Kiitos Ruosumuori!

      Kerro meille mitä kuuluu, meitä on paljon ketkä halluu! Mutta jos et halu niin se on kait myös kunniotettavaa.

    • Anonyymi

      Hyvää Joulua Kaikille Suomessa Ja Ruotsissa asuville suomalaisille, tsemppiä vaan kaikissa, toivomme näissä ajoissa!

    • Anonyymi

      Unohtu sanoa HYVÄ JOULUA JA UUTTA VUOTTA kaikille suomalaisille!!!!!

      • Anonyymi

        Till alla finnjävlar :)


      • Anonyymi

        🤔 😳 😯


    • Anonyymi

      Minkälaista olisi asua pohjoissuomessa?

    • Anonyymi

      Terve anonyymi.
      Sinä kirjoitit jutun buonna 2020. En tiedä missä päin asut. Minulla on ihan samat tilanne. Asun kylläkin pohjois ruotsissa. On lähellä mennä Suomeen. On toiveet muttaa suomeen viimiset eläkepäivät. Vaikuttaa ettei onnistu. Olen tehnyt paljon töitä, kylläkin perheen hyväksi. Pilannut tetveyden, en ole saannut oiketa terveydenhuoltoa enkä ymmärrystä lähimäisiltä. En ymmärrä ovatko ruotsalaise sekä yhteiskunta kovaluontaisia. Se raha vaikuttaa olevan tärkein heillä? Kaipaan Suomeen. Olosi tosiaan kiva keskustella sinun kanssa enemmän.
      Pohjoisruotsalainen 26092023

      • Anonyymi

        Vaikeeta on asua Ruotsissa, on niin erilaiset elämänkatsomukset.

        Ja tekniikka ja nyky-yhteiskunta on vierasta ja ei osaa.

        Minullakin vaikuttaa, että ei onnistu Suomeen muutto, vaan pitää täällä keplutella loppuelämä.
        Sitten nää julkkisjutut on ihan kummia. Mikä maailmankuva!
        Törkeetä!
        Ei silti, alkaa olla Suomessakin samaa.

        Kaipailen entisaikoja, kun oli ihan normaalia elämää.


    • Anonyymi

      O ollut mukavan tuntunen palsta tälläsivulla mistä saa hyvää potkuja

    • Anonyymi

      Heippa! Olisin valmis vuokrata mun asunnon hyvälle naispuoliselle eläkeläisellä. Jos sulla on alhainen eläke, mutta olet täysin rehti ja ilman velkoja, voisit saada hyvin edullisen vuokra-asunnon Lahdesta. Kirjoita missä asut ja kuka olet niin saa tietää vähän sinusta.

    • Anonyymi

      Meillä olisi hyvin edullinen asunto vuokrata hyvälle eläkkeellä olevalle naispuoliselle. Jos olet rehti ja raitis, niin kerro! Vain rehellisiä vastauksia, kiitos!

      • Anonyymi

        Paljonko olisi vuokra?


      • Anonyymi

      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        https://qasa.fi/p2/fi/home/544132/

        Katsele linkistä niin näet asunnon esittelyä!

        Ei päässyt linkille.
        Kerro, paljon on vuokra!
        Ei tartte linkkiä.
        Vain numero.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Ei päässyt linkille.
        Kerro, paljon on vuokra!
        Ei tartte linkkiä.
        Vain numero.

        Kuvaus

        Siistikuntoinen kaksio Lahden Tonttilasta

        Tässä kodissa on avara pohjaratkaisu ja suuret ikkunat joista on viihtyisä luontonäkymä. Tilavasta olohuoneesta on käynti lasitetulle parvekkeelle josta löytyy kaihtimet suojaamaan pahimmalta kuumuudelta. Säilytystilaa tuo vaatehuone josta on makuuhuoneen lisäksi käynti keittiöstä. Asunnon kylpyhuone on päivitetty ajan saatossa ja on tilalta hyvä ja toimiva. Asuntoon kuuluu myös melko uusi pesukone, jos asukas niin tahtoo. Asunto sijaitsee kolmannella kerroksessa.
        Lattiat on parkettia kaikissa huoneissa.

        Taloyhtiö sijaitsee omalla tontilla, rapussa on hissi ja paljon isoja remonttia on ehditty tekemään. Alue on viihtyisää ja läheltä löytyy kaunis Joutjärvi. Julkinen liikenne kulkee kiven heiton päästä ja 700 metrin päästä löytyy S-marketti, kirpikset, Joutjärven kirkko, ja myös lounasravintola sekä autopesula.

        Talossa on kylmäkellari missä voi säilyttää elintarvikkeita sekä kellarilokero, väestönsuoja, urheiluvälinevarasto, mankeli, parveke, sauna ja grillikatos. Talon vierestä löytyy päiväkoti, pizzeria, ravintola, kampaamo, tenniskentä, uimaranta, ja mukavia lenkkikävelyreittiä ympäri Joutjärveä.

        Lahden keskustaan menee noin 10-15 minuuttia bussilla mikä menee muutaman metrin päästä. Möysä sijaitsee lähellä ja sieltä löytyy R-kioski mistä voi hakea postipaketit. Sieltä löytyy myös K-marketti ja useampia baareja, kampaamoja ja partureita sekä muita mukavia liikkeitä.

        Talolle kuuluu autokatos ja vieraspysäköintipaikkoja. Talolle kuuluu kierrätyskatos.

        Asunnossa on melko uusi liesi mikä on ostettu vuonna 2018. Ja asuntoon kuuluu myös DNA:n nettimahdollisuus kun sen aktivoidaan. Asuntnossa on myös kaapeli-TV.

        Talolle ei ole tulossa suuria remonttia 2023. Talolle on vuosien varrella tehty kaikki suuret remontit.

        Vuokrataan mieluiten naispuoliselle eläkeläiselle kenellä hyvät luottotiedot tallessa.

        Vuokra olisi sopimuksen mukainen.


    • Anonyymi
    • Anonyymi

      tuuppa tänne varkauteen löytyy edullisiakin asuntoja meille eläkeläisille

    • Anonyymi

      Luin että monet yritykset hakee työntekijöitä ruotsinsuomalaisista koska he osaa hyvinn Suomenkieltä Ruotsinkieltä sekä myös Englanninkieltä

    • Anonyymi

      Ei Suomi ole paha no one bit

    Ketjusta on poistettu 11 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Mielessäni vieläkin T

      Harmi että siinä kävi niinkuin kävi, rakastin sinua. Toivotan sulle kaikkea hyvää. Toivottavasti löydät sopivan ja hyvän
      Ikävä
      39
      1681
    2. Nellietä Emmaa ja Amandaa stressaa

      Ukkii minnuu Emmaa ja Amandaa stressaa ihan sikana joten voidaanko me koko kolmikko hypätä ukin kainaloon ja syleilyyn k
      Isovanhempien jutut
      6
      1351
    3. Ei luottoa lakko maahan

      Patria menetti sovitun ksupan.
      Suomen Keskusta
      9
      1309
    4. Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita

      Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita – neljä Jyväskylän Outlaws MC:n jäsentä vangittu: "Määrät p
      Jyväskylä
      42
      1307
    5. Nähtäiskö ylihuomenna taas siellä missä viimeksikin?

      Otetaan ruokaöljyä, banaaneita ja tuorekurkkuja sinne messiin. Tehdään taas sitä meidän salakivaa.
      Ikävä
      1
      1305
    6. Persut petti kannattajansa, totaalisesti !

      Peraujen fundamentalisteille, vaihtkaa saittia. Muille, näin sen näimme. On helppo luvata kehareille, eikä ne ymmärrä,
      Maailman menoa
      7
      1284
    7. Sinäkö se olit...

      Vai olitko? Jostain kumman syystä katse venyi.. Ajelin sitten miten sattuu ja sanoin ääneen siinä se nyt meni😅😅... Lis
      Ikävä
      0
      1254
    8. Housuvaippojen käyttö Suomi vs Ulkomaat

      Suomessa housuvaippoja aletaan käyttämään vauvoilla heti, kun ne alkavat ryömiä. Tuntuu, että ulkomailla housuvaippoihin
      Vaipat
      1
      1230
    9. Hyvää yötä ja kauniita unia!

      Täytyy alkaa taas nukkumaan, että jaksaa taas tämän päivän haasteet. Aikainen tipu madon löytää, vai miten se ärsyttävä
      Tunteet
      2
      1190
    10. Lepakot ja lepakkopönttö

      Ajattelin tehdä lepakkopöntön. Tietääkö joku ovatko lepakot talvella lepakkopöntössä ´vai jossain muualla nukkumassa ta
      2
      1163
    Aihe