Lapsuusiän epilepsia.

HuolestunutN

Auttakaa, jos osaatte, neuvoja kaipaisin kipeästi.
Sairastin lapsena (n. 9-12v.) epilepsiaa. Epilepsia kuitenkin parani (näin minulle ainakin kerrottiin), lääkitys lopetettiin, kaikki ok. Nyt olen 18-vuotias ja rupesipa pelottamaan, kun monet sanovat, että elinikäistä epilepsia. Miten niin? Mutta enkö ole jo parantunut? Olin niin pieni silloin kun tämä sairaus oli, ettei tarkkoja muistikuvia alkamisesta, loppumisesta..

Varmaan ihan vainoharhaisia pelkoja, mutta..

1.Voiko yhdistelmäehkäisy (tässä tapauksessa laastari, mutta sama kuin e-pillerit) aiheuttaa uudestaan kohtauksia, vaikka olenkin kaiken järjen mukaan parantunut epilepsiasta? Onko yhdistelmäehkäisyllä muuta haittaa nykyisessä tilanteessani?

2. Voidaanko oikeus ajokorttiin evätä tämän lapsuusajan sairauden perusteella?


3. Uskaltaako ottaa alkoholia?

Rupesipa pelottamaan, ihan tosissaan..
Kaikki aiheesta tietävät, nyt jelppiänne tarvitsevat..

Terveisin
Huolestunut N

11

3305

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • ei parantunut

      eihän sitä mistään tiedä, tuleeko kohtaukset takaisin sinulle. itselläni ne loppuivat noin 17v aana, tulivat sit takaisin noin 5v päästä nyt 39v, eikä näytä kokonaan loppuvan ,et lääkeet voitas lopettaa "ehkä näin on minulla."ehkäisystä ei ole kokemusta kortsusta kummempaa "mies". ajokorttiahan ei kannata itkee jos ei kohtauksia saa täysin pois ilman muutaman vuoden taukoa.viinasta ei ole kokemusta koska olen nähnyt sen riittävästi sen haitta vaikutuksia.

      • olet

        Minulla oli myös lapsuusajan epilepsia. 4-12 vuotiaana. Sanottiin että pahin riski on murrosiässä että se puhkeaa takaisin. (nyt 24) Ei ole tarvinut käydä missään kontrolleissa. Ajokorttiin lapsuusajan epilepsia ei vaikuta mitenkään. Koskaan ei tietenkään tiedä mutta minä olen ymmärtänyt että lapsuusajan epilepsia on eri asia kuin itse epilepsia, eli lapsuusajan epilepsiasta voi parantua mutta itse epilepsiasta ei voi.


    • Tiltu

      Mulla oli yksi kohtaus kun olin kymmenen, oli ns.lapsuusajan epilepsia, lääkitys päälle ja ilman kohtauksia, 15-vuotiaana sitten lääkitys pois. Sen jälkeen 4 hyvää vuotta kunnes 19-vuotiaana kolme kohtausta puolen vuoden aikana. Uusi lääkitys ja ajokortti pois vuodeksi. Nyt kolme vuotta ilman kohtauksia lääkityksen voimalla, ennen join ja poltin tupakkaa, nyt en ota tippaakaan ja en polta, koska mulla ainakin alkoholi pahentaa ja uskon että juuri alkoholi oli se syy miksi sairaus palasi, join liikaa... Nyt kuitenkin elän "normaalisti", on ajokortti ja elämä kunnossa. Ei kuitenkaan kannata alkaa pelkää, eihän sitä tiedä, ehkä sinä olet juuri yksi niistä onnekkaista, jotka ei sairastu uudestaan. :)

    • Artsi

      Heips'

      Valitettavasti tuo alttius näyttää säilyvän:
      Itselläni oli n. 36 vuotta sitten aivokasvain joka
      aiheutti epilepsiaa ja lääkitys jatkuin n. 1 1/2
      vuotta. Senjälkeen koko asiaa en enää muistanutkaan. Mutta sitten tapahtui elämässä pieni kriisi: pitkä unettomuus ja vääränlainen lääkitys (=altisti kohtauksille) --> kohtaukset alkoivat uudelleen ja syön taas epilepsia lääkkettä (trileptal. Lääkärit puhuivat, että EEG:ssä oli paljastunut residiiviä (=altiutta) kohtauksille. Mitään jälikiä kasvaimesta ei enää löytynyt. Näin minulle kävi toivottavasti tätä ei voi yleistää.

      Tsemppiä

      t. Artsi

    • maggie4

      Minäkin sairastin epilepsiaa lapsena. Tarkkaa aikaa en muista milloin se alkoi, mutta lääketykseni purettiin ylä-asteella.

      Ja vastaus kiperään kysymykseesi epilepsiasta VOI PARANTUA! Ja jos parantuu se tapahtuu yleensä murrosikään tullessa. Joten kaikki jotka sairastuvat tähän lapsena heillä on mahdollisuus parantua. Näin minulle kerrottiin.

      Ja ajattelinpa vastailla vielä nuihin muihinkin kysymyksiisi.

      1. Mielestäni yhdistelmäehkäisyllä ei ole enään minkäänlaista vaikutusta jos olet jo parantunut ja lääketyksesi purettu. En sitten tiedä onko siitä epilepsian aikanakaan hirvittävää haittaa.

      2. Ajokorttia ei voida evätä jos sinulla ei kerta ole enään epilepsia. Kiitoksia sille että minäkin paranin. Mutta sitä saa pelätä, että jos se tulee takaisin ajokortti otetaan pois.

      3. Alkoholilla ei pitäisi olla suurta merkitystä jos kerta olet parantunut. Mutta itse elän vieläkin pelossa, että saisin sairauteni takaisin, jota en halua. Joten yritän käyttää vähän alkoholia. Siinä mielessä, ettei ihan järkyttäviä kaato kännejä tule minulla ainakaan otettua. Vaikka joskus aika kovastikkin juovuksisa on tullut oltua niin pakko vetää raja johonkin.

      Noh siinäpäs olikin vastauksia niihin. Kysy ihmeessä lisää niin yritän vastailla. Nimittäin itseänikin on vaivannut tämän kaltaiset kysymykset ja tullut sitten etsittyä vastaukset kysymyksiini. Toivottavasti niistä on jotain hyötyä.

    • arska 50

      olen sairastanut epilepsiaa lapsuudesta asti kouluikäisenä niitä tuli sarjassa 3 päivässä 10 kertaa . olin käynyt kaikki lääkkeet läpi .mutta sitten huomaattin että voidaan leikata se tehtiin , sen jälkeen ne melkein jäi pois eikä ole mitään vaikeuksia ollut sen jälkeen minulla on kahta eri lääkettä keppra ,lamictal. toivotan kaikille hyvää kesää.

    • kippo

      "Lapsuusiän epilepsia" on käsittääkseni lapsuusiällä alkanut epilepsia!tosin murrosikä voi vaikuttaa jotenkin, joillakin tauti puhkeaa silloin, joillain se muuttuu piileväksi(paranee).Mutta kylläkait alttius säilyy silti, ja luulisin että riski saada kohtaus on suurempi kuin täysin terveellä. Jos on vuosi kohtauksetonta aikaa niin ajokorttia ei evätä. Ammattikortteja, linja-auto,taksi,rekkakortista yms, en tiedä. Mutta esim. armeijan joukko-osastoihin sijoittumiseen se vaikuttaa, ei joudu/pääse ihan rankimpiin paikkoihin! Alkoholi on varmaan yksilöllinen juttu. Todennäköisesti voi ottaa ihan normaalisti.

    • Ex-epileptikko

      "Lapsuusiän epilepsia.
      Kirjoittanut: HuolestunutN 31.3.2005 klo 21.17
      Auttakaa, jos osaatte, neuvoja kaipaisin kipeästi.
      Sairastin lapsena (n. 9-12v.) epilepsiaa. Epilepsia kuitenkin parani (näin minulle ainakin kerrottiin), lääkitys lopetettiin, kaikki ok. Nyt olen 18-vuotias ja rupesipa pelottamaan, kun monet sanovat, että elinikäistä epilepsia. Miten niin? Mutta enkö ole jo parantunut? Olin niin pieni silloin kun tämä sairaus oli, ettei tarkkoja muistikuvia alkamisesta, loppumisesta..

      Varmaan ihan vainoharhaisia pelkoja, mutta.."


      Ole huoleti, ei kaikki epilepsia ole elinikäistä. Jos olet parantunut, niin olet parantunut sitten.
      Itse sairastuin temporaaliepilepsiaan 4-v. ja sain lopettaa lääkkeet 10v. Terve olen ollut, nyt 27v. mitä nyt välillä migreenistä kärsin.



      "1.Voiko yhdistelmäehkäisy (tässä tapauksessa laastari, mutta sama kuin e-pillerit) aiheuttaa uudestaan kohtauksia, vaikka olenkin kaiken järjen mukaan parantunut epilepsiasta? Onko yhdistelmäehkäisyllä muuta haittaa nykyisessä tilanteessani?"

      Ei pitäisi olla minkäännäköistä vaaraa epilepsiaan liittyen.

      "2. Voidaanko oikeus ajokorttiin evätä tämän lapsuusajan sairauden perusteella?"

      Ei, nyt kun olet terve. Sain itse ajokorttini 18-v.

      "3. Uskaltaako ottaa alkoholia?"

      Tähän sopii samat rajat kuin kenelle tahansa, naisille max 4-5 ravintola-annosta illassa ja miehille 6-7. KUKA TAHANSA voi saada epileptisen kohtauksen, jos ryyppää liikaa.

      "Rupesipa pelottamaan, ihan tosissaan..
      Kaikki aiheesta tietävät, nyt jelppiänne tarvitsevat.."

      Ei tarvi pelätä. Pyri vaan nukkumaan tarpeeksi, syömään säännöllisesti ja elä ihan normaalisti, niin ei mitään vaaraa.
      Tosiaan kuka tahansa meistä voi saada epilepstisen kohtauksen, jos elää miten sattuu ryyppää, valvoo jne. Pyöräilykypärän käyttö pyöräillessä estää pään alueen vammoja ja vaikkapa epilepsian puhkeamisen,jos sattuisi kaatumaan ja lyömään päänsä.

      Ole iloinen, olet parantunut!!


      Ex-epileptikko

      • epileptikko

        Hei!
        Näytit tietävän asiasta paljonkin ja siksi kysyn että haittaako ryyppääminen jos ottaa n. joka toinen tai kolmas viikko about 2-5 alkoholi tölkkiä, ihan tavallisia 4.7% ?


    • Sairastanut

      En tiennytkään, että täällä on muitakin ihmisiä, joilla on OLLUT epilepsia pienenä ja sitten parantuneet.
      Mutta aika myöhään moni on parantunut. :o

      Itselläni alkoi epilepsia 2-vuoden iässä ja paranin siitä 7-vuoden iässä.
      (7-vuoden jälkeen on tullut vain 2x huimaus kohtaus ja 1x pyörtymiskohtaus ja viimeisemmästäki kohtauksesta on jo aikaa n. 3-5 - vuotta. Viimeksi pyörryin joskus 8-10 - vuotta sitten. Olen kohta 22-vuotias)
      Menin erityisluokalle sairauteni takia ja huomaan nyt aikuisena, että sairaus on tehnyt jälkiä.
      En ole terävä, vaikka koko sukuni on. En opi yhtä nopeasti kuten muut ja tajuan asiat muutenkin vähän hitaammin. Se on todella turhauttavaa, varsinkin kun omat vanhemmat (ja muutki sukulaiset) ovat "normeja" teräviä ihmisiä ja sitten tytär on kirjaimellisesti blondi. Mutta siihen asiaan en voi mitenkään vaikuttaa. Haluaisin tietää minkä tyypin epilepsia minulla on ollut, mutta en oikein tiedä, pystyykö sitä mistään selvittämään 15-vuoden jälkeen? Jenkeissä ne pitää kaikki ylhäällä toisia lääkäreitä varten yms., mutta pitävätköhän täällä? Haluaisin tarkalleen tietää, mitkä kaikki viat minussa johtuvat siitä 5-vuoden sairastelusta. Olin tosiaan vasta 2-vuotias, kun sain ensimmäisen kohtauksen ja sitä jatkui vielä 5-vuotta niin on enemmän tai vähemmän vaikuttanut minuun pysyvästi. Mutta kuka näistä tietäisi?

      • Anonyymi

        Sairaaloiden arkistoista saa sekvitykset omista sairaskertomuksista.


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Cynthia Woods

      😋😍😋😍😋😍😋😍😋 💋 ­­­N­­y­m­­­f­o­­m­­a­­a­­­n­i -> https://x18.fun/girl04372247#CynthiaWoods 🔞💋❤️💋❤️💋🔞�
      YIT-Yhtymä
      2
      14871
    2. Aimee Dvorak

      😍😋😍😋😍😋😍😋😍 💋 ­­N­­­y­­­m­­f­o­m­a­a­n­­­i -> https://x18.fun/girl02740429#AimeeDvorak 🔞❤️❤️❤️❤️❤️🔞💋💋
      0
      3059
    3. Stephanie Love

      😋😋😋😋😋😋😋😋😋😋 ❤️ ­­N­y­­­m­f­­o­­m­­­a­a­­n­­­i -> https://x18.fun/girl01692207#StephanieLove 🔞❤️💋❤️💋❤️
      Lappi
      0
      3056
    4. Molly Graham

      😍😋😍😋😍😋😍😋😍 😍 ­­N­­­y­­m­­­f­­­o­­m­­a­a­n­i -> https://x18.fun/girl02277975#MollyGraham 🔞❤️💋❤️💋❤️🔞❤️
      Puhelimet
      0
      3055
    5. Rachelle Reynolds

      😋😍😋😍😋😍😋😍😋 🔞 ­N­­­y­­m­f­­­o­­m­­­a­­a­n­i -> https://x18.fun/girl03175674#RachelleReynolds 🔞❤️💋❤️💋❤️
      Etelä-Savo
      0
      3055
    6. Becky Steele

      🍑🍑🍑🍑🍑🍑🍑🍑🍑🍑🍑🍑 💋 ­­N­y­­­m­­f­­­o­­­m­­a­a­­­n­­i -> https://x18.fun/girl05250014#BeckySteele 🔞❤️💋❤️
      Arkkitehtuuri
      0
      3055
    7. Allison Queen

      🍒🍑🍒🍑🍒🍑🍒🍑🍒 ❤️ ­N­­­y­m­­­f­­­o­­m­a­a­­­n­­­i -> https://x18.fun/girl07854217#AllisonQueen 🔞❤️❤️❤️❤️❤️🔞
      Vedonlyönti
      0
      3054
    8. Pamela Orr

      😋😋😋😋😋😋😋😋😋😋 🍒 ­­­N­y­­m­f­­o­­­m­a­­­a­­­n­­­i -> https://x18.fun/girl06055581#PamelaOrr 🔞❤️💋❤️💋❤️🔞
      Star Wars
      0
      3054
    9. Lakeisha Coleman

      🍑🍒🍑🍒🍑🍒🍑🍒🍑 💋 ­­N­y­­­m­f­­o­­m­a­­­a­n­­i -> https://x18.fun/girl08105348#LakeishaColeman 🔞💋❤️💋❤️💋🔞
      Synnytys
      0
      3050
    10. Nancy Taylor

      😍😍😍😋😋😋😋😍😍😍 ❤️ ­­­N­­­y­m­­­f­o­m­­­a­­­a­n­­­i -> https://x18.fun/girl01560856#NancyTaylor 🔞💋❤️💋❤️💋
      Kauris
      0
      3044
    Aihe