Kristillisestä fysikalismista

Osa luterilaisista on kristittyjä fysikalisteja.

Aku Visalan Areiopagi-kirjoituksen mukaan fysikalismin perusajatus on seuraava. "Persoona ei koostu aineettomasta sielusta eikä sillä ole muitakaan aineettomia osia. Sen sijaan itse kukin meistä koostuu samoista osista kuin kaikki muukin luonnossa: atomeista, molekyyleistä, yhdisteistä, luista, lihaksista ja muista aineellisista osista."

- Aku Visala, Areiopagi.fi "Onko ihminen sielu vai ruumis? Persoonat ja kristillinen fysikalismi 2014."

Tuosta Visalan tekstistä herää ajatus, että eikö aineelliseen maailmaan kuulu myös energia ja sen eri ilmenemismuodot yllä esitettyjen osien lisäksi? Osat kuulostavat liian kappalemaisilta.

Ajatellaan, että todellisuus koostuu aineesta ja energiasta. Kun ihminen kokee jonkin tunnetilan, niin koska todellisuus koostuu aineesta ja energiasta, myös tunnetilalla on oma energiansa. Kun aivot generoivat tunnetilan, osa aivojen energiasta siirtyy tunnetilaan. Kun tunnetilalla on energiaa se pystyy vaikuttamaan takaisin aivoihin. Siten ihmisen tunnetila voi vaikuttaa asioihin ilman, että energian säilymisen lakia rikotaan. Ihminen saa enegiaa syömällä ja osa energiasta ohjautuu tunnetiloihin, jotka näin saavat vaikuttamiseen tarvitsemansa energian. Tunnetilan vastaanottama energia palautuu takaisin muihin prosesseihin tunnetilan vaikuttaessa niihin.

Olkoonpa mieli aineellinen tai ei-aineellinen, niin sillä on saatavilla energiaa kunhan vain ihminen syö riittävästi.

8

<50

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Anonyymi

      Sanotaan että räiskijän ilmestyessä tyhmänä möllöttää paikoillaan niin eloonjäämismahdollisuudet ovat melko vähäiset, se on evoluutiota se.
      Tietynlaisesti toimivat karsiutuvat ympäristön paineessa.

    • Aine = energiaa.

      Väitetty sielu ei ole ainetta eikä energiaa, vaan jotain muuta, aineetonta.

      • Anonyymi

        Aivotoiminta perustuu kemiallisiin prosesseihin. Mutta sen tuotteita, persoonallisuutta, tunteita, asenteita, ajatuksia ei voi "fysikalisoida".

        Psykologisesti sielu viittaa ihmisen tietoisuuteen, joka jakaantuu kahteen osaan: ylempi Itse ja alempi Itse. Filosofisesti sielun alempi osa viittaa aineelliseen järkeen ja sielun ylempi osa viittaa henkiseen järkeen, eli moraaliin ja etiikkaan.

        Teologiassa sielu muodostaa ihmisen ydinolemuksen. Sielun ylempi, henkinen osa heijastaa ihmisen tietoisuudessa jumalallisuutta ja sielun alempi osa heijastaa ihmisyyttä.


    • Anonyymi

      On sanottu että ruumis sielu ja henki ovat tavallaan eri ulottuvuudessa olevia asioita, tai että niillä on ainakin erilainen tehtävä. Ruumis on materiaa eli ainetta, se tuntee, sitä voidaan koskettaa ja se voidaan nähdä. Sielu(psyyke) on ruumiin ja hengen "välissä" oleva tila, joka sisältää mm. tunteet, ja joka on yhteydessä molempiin; fyysisiin aistimuksiin ja henkisiin aistimuksiin. Henki on lähtöisin tuonpuoleisesta, sisältäen esim.ihmisen moraalitajun(omantunnon//universaali moraali/hyvä ja paha)) ja persoonallisuuden.
      Ihmisestä käytetään myös sanaa "elävä sielu" tai arkisemmin "henkilö".
      Hebrealaisessa ajattelussa ihminen ei kuitenkaan ole kolme eri osaa, vaan yksi kokonaisuus. Lääketiede on osin harhautunut esim. hoitamaan ruumiin vaivoissa pelkästään ruumista, ottamatta huomioon juuri psyykeen ja hengen vaikutusta. Tässä lienee edystytty ja ihminen nähdään nykyään enemmän kokonaisuutena. Ihminen on tehty, fyysiseksi, sielulliseksi ja henkiseksi olennoksi tuonpuoleisen prototyypin mukaan.

    • ”Osat kuulostavat liian kappalemaisilta.”

      Vai onko niin, että sinä ymmärrät sen noin? Ainakin yksinkertaistat asioita siinä määrin.

      ”…koska todellisuus koostuu aineesta ja energiasta, myös tunnetilalla on oma energiansa. Kun aivot generoivat tunnetilan, osa aivojen energiasta siirtyy tunnetilaan.”

      Mietitään nyt vähän noita tunnetiloja.
      Tunteet ovat osa ihmisen neurobiologiaa. Aivoissa meillä on mm. limbinen järjestelmä”…joka koostuu isojen aivojen vanhimmista osista, talamuksesta, hypotalamuksesta, hippokampuksesta ja amygdalasta. Limbinen järjestelmä säätelee tunneaktivaatiota…”

      Näistä jokaisella on oma tehtävänsä.
      ”Hypotalamus toimii välittäjänä kognitiivisten toimintojen (hahmotuksen, tarkkaavaisuuden, ongelmanratkaisun, muistin, ajattelun) ja autonomisen (ei-tahdonalaisen) hermoston välillä.”
      ”Amygdalassa (mantelitumake) tulkitaan aistien kautta tulevia vaikutteita tunteiden näkökulmasta. Amygdala analysoi tunteita ja säilyttää tunnemuistoja. Sinne varastoituvat myös eri tilanteiden käyttäytymismallit. Amygdala vastaa mm. pelkoreagoinnista ja taistele–pakene-reaktioista.”

      ”Ihminen saa enegiaa syömällä ja osa energiasta ohjautuu tunnetiloihin, jotka näin saavat vaikuttamiseen tarvitsemansa energian.”

      Oikeastaan ravinto pitää aivoja toiminnassa. Mutta toki sillä, mitä syömme, saattaa olla vaikutusta myös tunteisiin. Ainakin silloin, kun ne muuttavat meidän aivojen kemiaa. Proteiinit, vitamiinit sekä eri hivenaineet ja etenkin niiden puute voivat vaikuttaa tunteisiin.

      Ei siinä kaikki, myös meidän hormonitoimintamme vaikuttaa. Eli serotoniini, kortisoli, testosteroni, adrenaali, dopamiini, oksitosiini, estrogeenit jne. ovat melkoisessa osassa. Näiden eritykseen voimme hyvin vähän vaikuttaa tietoisella tasolla.

      Samoin tulee huomioida eri lääkeaineiden vaikutus aivokemiaan ja sitä kautta tunteisiin.

      ”Tunteet tulevat ja menevät kuten ajatuksetkin. Tunteet sekä kuluttavat energiaa että antavat sitä – tukahdutettuina ne vievät energiaa merkittävästi.”
      oph.fi/fi/oppimateriaali 1. Tunteet - mitä ne ovat?

      Niin, myös ajattelun kautta vaikutamme tunnetiloihin. Vaikka tunteiden tunnistaminen on vaikeaa, eikä mitenkään helppoa tai yksiselitteistä, niin tunteet ovat olemassa meidän tietoisesta ajattelustamme huolimatta olemassa.

      • Pitää ottaa huomioon myös se elämyksellinen puoli. Fysikalismin mukaan myös sillä on oma energiansa ja siten tarvittavat välineet vaikuttaa aivokemiaan.


      • inti kirjoitti:

        Pitää ottaa huomioon myös se elämyksellinen puoli. Fysikalismin mukaan myös sillä on oma energiansa ja siten tarvittavat välineet vaikuttaa aivokemiaan.

        Elämyksellisyys on siis ihmisen ajattelusta ja tunteiden kokemisesta tulevaa. Totta kai ne vaikuttavat, mutta suurimmaksi osaksi juuri mm. hormonitoiminnan kautta.


      • mummomuori kirjoitti:

        Elämyksellisyys on siis ihmisen ajattelusta ja tunteiden kokemisesta tulevaa. Totta kai ne vaikuttavat, mutta suurimmaksi osaksi juuri mm. hormonitoiminnan kautta.

        Kunhan muistetaan, että fysikalismin mukaan itse elämyksessäkin on energiaa, koska kaikessa on energiaa.


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Naiset miltä kiihottuminen teissä tuntuu

      Kun miehellä tulee seisokki ja ja sellainen kihmelöinti sinne niin mitä naisessa köy? :)
      Sinkut
      100
      7179
    2. Haistoin ensin tuoksusi

      Käännyin katsomaan oletko se todellakin sinä , otin askeleen taakse ja jähmetyin. Moikattiin naamat peruslukemilla. Tu
      Ikävä
      32
      2772
    3. Olet sä kyllä

      ihme nainen. Mikä on tuo sun viehätysvoiman salaisuus?
      Ikävä
      34
      2346
    4. Teuvo Hakkaraisesta tulee eurovaalien ääniharava

      Persuissa harmitellaan omaa tyhmyyttä
      Maailman menoa
      96
      2042
    5. Hiljaiset hyvästit?

      Vai mikä on :( oonko sanonut jotain vai mitä?
      Ikävä
      15
      1746
    6. Miksi kohtelit minua kuin tyhmää koiraa?

      Rakastin sinua mutta kohtelit huonosti. Tuntuu ala-arvoiselta. Miksi kuvittelin että joku kohtelisi minua reilusti. Hais
      Särkynyt sydän
      9
      1535
    7. Turha mun on yrittää saada yhteyttä

      Oot mikä oot ja se siitä
      Suhteet
      9
      1397
    8. Kyllä poisto toimii

      Esitin illan suussa kysymyksen, joka koska palstalla riehuvaa häirikköä ja tiedustelin, eikö sitä saa julistettua pannaa
      80 plus
      14
      1371
    9. Musiikkineuvos Ilkka Lipsanen eli Danny TV:ssä - Blondeja, hittibiisejä, räjäyttävä Danny Show...

      Ilkka Lipsanen eli Danny on viihdyttänyt meitä jo kuusi vuosikymmentä. Musiikkineuvos on myös liikemies, jonka voidaan
      Suomalaiset julkkikset
      33
      1319
    10. "Joka miekkaan tarttuu, se siihen hukkuu"..

      "Joka miekkaan tarttuu, se siihen hukkuu".. Näin puhui jo aikoinaan Jeesus, kun yksi hänen opetuslapsistaan löi miekalla
      Yhteiskunta
      8
      1314
    Aihe