Kerrostalojen suunnittelun puutteet suomessa, huoneilman lämpötila

Anonyymi

Jopa 1980 rakennetun 3 kerroksisen kerrostalon huoneistot on täysin ilman ilmanvaihtoa, osassa ei ole ollenkaan ikkunoissa normaaleita tuuletusikkunoita joiden kautta saisi huoneilman vaihdettua ja siten viileämmäksi illalla. Tuossa on tosi paha suunnittelu ja maalaisjärjen puuttuminen.

Jos huoneistoissa olisi kanava katolle niin hyvällä liesituulettimella saisi kuuman ilman pois jotenkin ja sitten tuuletusikkunoista viileää sisälle

Kerrostaloissa on varaavaa massaa eli betonia paljon sekä aurinko pääsee paistamaan joka puolelta ikkunoita asfalttia maassa.

Lämpötila suorassa auringonvalossa on 20c "varjolämpötilalla" on yli 30C . Eli asunnot lämpenevät sisältä liian kuumaksi jos on 20c aurinkoinen ilma. Puhumattakaan 23-25C tai näistä 30C keleistä.

Jokaisen asunnon ikkunoiden edessä pitäisi olla iso laskettava markiisi josta ei auringonvalo pääse läpi kuten ulkomailla jossakin.

6

<50

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Anonyymi

      Niin ja jos joku ajattelee asunnon viilentämistä niin nämä yksiosaiset "ilmastointilaitteet" on tehty kaikki samalla kaavalla eikä niitä saa toimivaan kunnolla.

      Joka vuosi tuntuu porukkaa niihin haksahtuvan.

      Valmistajlle sekä myyjille nämä on erittäin kannattavia koska kymppien valmistuskustannuksilla saadaan kunnolla katetta 200-400€ koneista ja se on paljon laitteesta jolla ei tee ASUNNON ilmanlämpötilan laskemisessa mitään.

      - Aiheuttavat alipainetta joka on haitallinen ihmiselle,
      - Tarvitsevat korvaavaa ilmaa

      - Todella kova meteli eli korvatulvat joutuu olemaan korvissa jos meinaat elää normaalisti asunnossa tai nukkua.

      - jäähdytysteho heikko korkea virrankulutus.

      2 osainen kunnollinen jossa parvekkaalla on ulkoyksikko, kompuran, lauhduttimen, tuulettimen kanssa on täysin eri asia. Tai ilmalämpöpumppu

      Ulkomailla tehdää järkevästi että jokainen asunto voi laittaa ilmalämpöpumpun halutessaan, kerrostaloissa on isot elementit eli resenointia ei kuulu ollenkaan, kun vaan teline on jämerä ja kunnon kumilla vaimennettu,

    • Anonyymi

      Eilen klo 23.30 kerrostalon auringonpuoleisen päädyn seinän lämpötila 33C noin asteen tarkkudella. Ulkona oli pudonnut jo paljon enemmän

      Kerrostalot hohkaa lämmintä koska varaavaa massaa on satoja tuhansia kiloja isoissa seinäelementeissä jotka on paksua betonia.

      • Anonyymi

        20C aurinkoisella kelillä kerrostalojen sisälämpötila on aina yli 25c pysyvästi koska mikään ei estä säteiden pääsyä seinään. Hullua kuvitella että kerrostaloissa olisi sisällä lähelle ulkolämpötila.

        Harjakattoisen 2 kerroksisen rintamamiestalon ( peltikatto vaalea ja lautavuoraus, kellari talon alla maapinnan alapuolella, normaali järkevä puustoinen piha. Sisälämpötila on tänään 6 astetta matalampi kuin 2 kilometrin päässä olevassa kerrostalossa. Omakotitalossa ei mitään ilmalämpöpumppua

        Se on muuten aivan mahdottoman iso ero kun kyseessä on asunto jossa ihminen elää.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        20C aurinkoisella kelillä kerrostalojen sisälämpötila on aina yli 25c pysyvästi koska mikään ei estä säteiden pääsyä seinään. Hullua kuvitella että kerrostaloissa olisi sisällä lähelle ulkolämpötila.

        Harjakattoisen 2 kerroksisen rintamamiestalon ( peltikatto vaalea ja lautavuoraus, kellari talon alla maapinnan alapuolella, normaali järkevä puustoinen piha. Sisälämpötila on tänään 6 astetta matalampi kuin 2 kilometrin päässä olevassa kerrostalossa. Omakotitalossa ei mitään ilmalämpöpumppua

        Se on muuten aivan mahdottoman iso ero kun kyseessä on asunto jossa ihminen elää.

        Kaikki ongelmat näyttävät nauloilta, kun on vain vasara.

        Vanhat pientalot ovat yleensä maassa kiinni ja ympärillä tuppaa olemaa rakennusta korkeampia puita. Myös asukkaita on vähemmän suhteessa rakennuksen kokoon/tilavuuteen. Ikkunat ovat onnettoman pieniä nykymittapuulla.

        Kerrostalon tai siis raskasrakenteinen rakennus varaa enemmän lämpöä. Toisaalta myös sen lämpeneminen on hitaampaa eikä yksittäinen hellepäivä sisälämpötilaa paljoa heilauta. Ellei asukkaat ole idiotteja - päivällä pidetään kuuman parvekkeen ovi selällään ja yöksi kaikki luukut kiinni. Eli otetaan lämpö mahd. tehokkaasti sisälle.

        Kuumalla kelillä lämpöä varaava rakennus on parempi vaihtoehto. Eteläisemmissä maissa tykätään tästä syystä tehdä pientalotkin kivirakenteisina. Kun aurinko paistaa keskitaivaalta, ei pihapuut enää pelasta.


    • Anonyymi

      Ulkoseinät kannattaisikin muurata tiilestä. Betoni kun varaa lämpöä liikaa. Tiili on ikivanha materiaali, mutta hyvä ja terveellinen. Harmi vaan kun suomalaiset ihastui tuohon elementtirakentamiseen itä blokin mallin mukaan.

      • Anonyymi

        Seinän ulkopinnan materiaalilla ei ole paljoa merkistystä, koska sen ulkopinnan alla on lämmöneriste. Siis jos ei puhuta vaarivainaan aikaisista hökötyksistä.

        Lämpöä varaava massa rakennuksen sisällä vähentää lämpötilan nousua päivisin. Tietysti rakenteisiin "ladattu" lämpö pitäisi purkaa ulos yöllä, jolloin on viileämpää.

        BTW, se "terveellinen" tiilipinta sekä sisällä että ulkona, ns. tiili-villa-tiili on tyypillinen ongelmarakenne 30-50 vuotta sitten rakennetuissa kouluissa ja päiväkodeissa. Varmaan samoja ongelmia on pientaloissakin, mutta näiltähän on tapana ummistaa silmät - tulee halvemmaksi tällä tavoin.

        Nykytaloissa pitäisi myös käyttää ns. aurinkosuojalaseja ja mielellään myös varjostusta (lippoja, markiiseja yms.). Varjostusta tarvittaisiin erityisesti parvekkeille, jotka voivat olla käyttökelvottoman kuumia kesähelteillä. Valitettavasti osa suunnittelijakuntaa, ml. arkkitehdit, elää vielä kekkosloavakian aikaa ja näkee ikkunat ainoastaan ilmasenergian keruulaitteina eli pyrkivät maksimoimaan ikkunan kautta sisään tulevan energian määrän.

        Nykyisillä lämmöneristyksillä lämmitystarve on käytännössä nolla pakkasten alkuun asti. Eli melkein vuoden ympäri sähkölaitteet, ihmiset ja auringon säteily kattaa lämmöntarpeen. Tästä syystä pitäisi aurinkosuojaukseen panostaa enemmän ja tarpeen mukaan pitäisi myös koneellista jäähdytystä käyttää. Asuintaloissa riittäisi aika pienetkin jäähdytystehot, kun kaikkia huoneistoja jäähdytetään.


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Baaritappelu

      Hurjaksi käynyt meno Laffassa. Jotain jätkää kuristettu ja joutunu teholle...
      Kokkola
      52
      5066
    2. Tappo Kokkolassa

      Päivitetty tänään Iltalehti 17.04.2024 Klo: 15:23..Mikähän tämä tapaus nyt sitten taas on.? Henkirikos Kokkolassa on tap
      Kokkola
      23
      3327
    3. Poliisit vaikenee ja paikallinen lehti

      Poliisit vaikenee ja paikallinen lehti ei kerro taposta taaskaan mitään. Mitä hyötyä on koko paikallislehdestä kun ei
      Kokkola
      28
      1472
    4. Miksi tytöt feikkavat saaneensa orgasmin, vaikka eivät ole saaneet?

      Eräs ideologia itsepintaisesti väittää, että miehet haluavat työntää kikkelinsä vaikka oksanreikään, mutta tämä väite ei
      Sinkut
      182
      1307
    5. Mitä ihmettä

      Kaipaat hänessä
      Ikävä
      75
      1000
    6. MAKEN REMPAT

      Tietääkö kukaan missä tämmöisen firman pyörittäjä majailee? Jäi pojalla hommat pahasti kesken ja rahat muisti ottaa enna
      Suomussalmi
      24
      908
    7. Kuntoutus osasto Ähtärin tk vuode osasto suljetaan

      5 viikkoa ja mihin työntekijät, mihin potilaat. Mikon sairaalan lopetukset saivat nyt jatkoa. Alavudelle Liisalle tulee
      Ähtäri
      49
      867
    8. Itämaisesta filosofiasta kiinnostuneille

      Itämaisesta filosofiasta kiinnostuneille. Nämä linkit voivat auttaa pääsemään niin sanotusti alkuun. https://keskustel
      Hindulaisuus
      259
      806
    9. Mulla on kyllä

      Järkyttävä ikävä sua. Enkä yhtään tykkää tästä olotilastani. Levoton olo. Ja vähän pelottaa..
      Ikävä
      35
      748
    10. Uskoontulo julistetun evankeliumin kautta

      Ja kun oli paljon väitelty, nousi Pietari ja sanoi heille: "Miehet, veljet, te tiedätte, että Jumala jo kauan aikaa sitt
      Raamattu
      482
      707
    Aihe