Kuoleman jälkeinen elämä

Katsoin erään kuoleman jälkeisestä elämästä käydyn keskustelun ja ei voi kuin ihailla, miten joillakin sana lentää. Hitchens kuvasi siinä kuvitelmaa kuoleman jälkeisestä elämästä seuraavasti:

Elämä on kuin juhla. On inhottavaa, kun joku sanoo, että juhla on nyt päättynyt. Elämän kohdalla asia on vieläkin kehnommin. Meille sanotaan, että nyt juhla on ohi sinulta, mutta kaikki muut jatkavat vielä hauskan pitoa, vain sinä joudut lähtemään...

Ajatus ikuisesta elämästä on kuin joku tulisi luoksesi juhlassa ja sanoisi: ”Hyviä uutisia. Tämä juhla kestää ikuisesti. Sinä et saa poistua - koskaan. Pidä hauskaa! Kaikenlainen tylsistyminen on kiellettyä, koska pomo vaatii niin.”

Sam Harris revitteli seuraavasti:

Laitetaan asiat kontekstiin. Elämme maailmassa, missä 9 miljoonaa lasta kuolee joka vuosi ennen kuin he täyttävät 5 vuotta. Se on kuin 2004 vuoden tuhoisa tsunami tapahtuisi aina kymmenen päivän välein tappaen vain alle 5 vuotiaita lapsia. Ajattele näitä lapsia ja heidän vanhempia, joista suurin osa on uskovaisia. He rukoilivat usein, että heidän lapsensa olisivat turvassa, mutta heidän rukouksiinsa ei vastattu.

Ajatus kuoleman jälkeisestä elämästä tulee tähän ympäristöön. Ajatus, että kuoleman jälkeen tulisi lopullinen iskulause, joka selittäisi kaiken ja nauraisimme yhdessä Jumalan kanssa ikuisesti tapahtunutta.

Meillä ei ole mitään syytä uskoa, että näin olisi. Uskonnot toimivat korvikkeena viisaudelle ja estävät ymmärtämästä meidän tilanteemme: Sen, että me kaikki kuolemme. On tilanteita, jotka ovat katastrofaalisen epäoikeudenmukaisia. Paha ei aina saa palkkaansa. Epäoikeudenmukaisuus joskus voittaa. Meidän tehtävämme on sisäistää tämä tilanne ja ymmärtää, että maailman oikeudenmukaisuus on meistä kiinni ja meidän vastuullamme. Uskontojen ilosanomat, ilopuhe on keino lakaista tuo vastuu maton alle.

Hitchens vinoili hyvin koko Taivas-ajatuksen älyttömyydelle. Myös Harris löi oman korkensa kekoon kääntäen koko Taivas ja Helvetti uskomusten negatiivisen puolen esiin. Tässä kenties lyödään sikaa hieman turhaan, sillä kyllähän suurin osa kristityistä ymmärtää syvällä sisimmässään, että tämä elämä on se ainoa ja siitä tulee tehdä paras mahdollinen. Kuolema ei ole pelastus - vaan asia, joka pelottaa.

14

67

  Vastaukset

  • Ennen syntymää on sama, kun kuoleman jälkeen , et ole olemassa.

   • Miksi välillä elämän mittainen keskeytys?


   • Anonyymi kirjoitti:

    Miksi välillä elämän mittainen keskeytys?

    Biologia.


   • Anonyymi kirjoitti:

    Miksi välillä elämän mittainen keskeytys?

    Et muutu Männyksi vaikka kuinka yritit pienenä muuttua ja toivoa.


  • Monet ehkä epäileekin sen takia Jumalan olemassaoloa, koska kaikki ei ole pelkkää juhlaa ja kaikkea ikävääkin on.

   Jos lapsiakin kuolee, niin sekin vain johtuu siitä, että ihminen ei halua toimia sitä estääkseen, se mielummin laittaa rahaa vaikkapa aseisiin, kun torjuu lapsikuolleisuutta. Mitäs se asevarustelukin päivässä maksaa,

   https://www.uusisuomi.fi/uutiset/rauhanliitto-asevarustelu-maksaa-1620-miljardia-dollaria-vuodessa/20231a13-04e3-3e98-a09a-6b0501d657d4

   Jumalan vaiko ihmisen syytä?

   Itse tosin uskon jälleensyntymiseen ja siinä ei pahemmin ole ongelmia, eikä ristiriitaisuuksiakaan. Ei se mikään ihan yksinkertainen juttu ole ja ihmiskunnan käsitykset siitä eivät ole aina aivan täsmällisiä.

   Elämät on erilaisia, välillä mukavia, välillä rankkoja, kaikki kuitenkin menee aika tasan. Lapsikin kuolee ja syntyy hetken päästä jonnekin muualle uudelleen, jopa joskus samoille vanhemmille. Ihme juttuja tapahtuu ja niitä jos vaan tutkii, niin huomaa, että kaikki on oikeastaan juuri niin kuin pitääkin olla. Me synnytään ja kuollaan uudelleen ja uudelleen, kunnes meidän ei enää tarvitse sellaistakaan kokea. Jos olisimme tässä maailmassa ikuisesti ja vielä täysin samanlaisina, niin se vasta kauheaa olisikin. Parempi kokea se ikuisuus osissa, elämä kerrallaan välillä 0-100 vuotta.

   Me ihmiset olemme kuitenkin vastuussa siitä millaisen maailman me täällä itsellemme teemme. Kaikki on omasta tahdostamme kiinni ja jos me tahdomme sotia mielummin kuin estää lapsikuolleisuutta, niin se on meidän oma valintamme, johon ei edes Jumala puutu. Ihmiskunta opettelee asioita tekemällä kokeita itsellään oppiakseen tuntemaan itsensä. Kaikenlaista onkin jo opittu ja lisää opitaan koko ajan, pitäskö Jumalan estää se puuttumalla asioihin?

   Jossain vaiheessa kaikkialla maapallolla pitäs olla asiat jo hyvin, oppi on vihdoin mennyt perille.

   Ihan yksinkertainen juttu siis.

  • Järkisyitä,
   älä yritä järjelläsi ratkaista iankaikkisuuskysymyksiä, koska ne eivät ole järjelläsi ratkaistavissa.
   Järki on hyvä asia, minäkin tykkään ratkaista järjelläni vaikkapa matemaattisia kysymyksiä.
   Mutta sinunkin syntiinlankeemuksen seurauksena ja perintönä saatu järkesi on kovin rajoittunut.
   Edes uskonasioita ei järkeillä: usko Jeesukseen Kristukseen ei ole aivouskoa, vaan sydämen uskoa.

   Roomalaiskirje:
   10:10 #sillä sydämen uskolla tullaan vanhurskaaksi ja suun tunnustuksella pelastutaan

   Paavali (2.Korinttolaiskirje 10:5)
   10:5 #Me hajotamme maahan järjen päätelmät ja jokaisen varustuksen, joka nostetaan Jumalan tuntemista vastaan, ja vangitsemme jokaisen ajatuksen kuuliaiseksi Kristukselle

   • Järjenkäyttö on sallittua, jopa suotavaa, kaikissa asioissa. En tiedä, millainen tunne voisi kertoa sinulle jonkun Super-Olennon olemassa olosta. Tuo vaatisi enemmän selitystä. Nähdäkseni sinulla on jonkinlainen tunne, jota tulkitset ajattelemalla, mutta hyläten järjen syyllistyt järjettömyyteen - hätäiseen päätelmään.

    En koe lainkaan houkuttelevana argumenttia, että pitäisi lopettaa ajattelu ja lähteä uskomaan kaikkeen ”musta tuntuu”-periaatteella.


  • Taivas kuvataan jonkinlaisena biletyksenä ja maagisena maailmana, missä kukin voi itse kuvitella millaista siellä on. Mitähän taivaassa tehdään introverteille? Laitetaan laulamaan eturiviin virsiä.

   • Minua suorastaan kammottaa joidenkin uskovaisten kuvittelema taivas, jossa ollaan loputtomassa päivänpaisteessa ja lauletaan loputtomasti ylistystä Jumalalle.


  • Kuolemassa kuollaan. Tajuntaa ei ole. Tuntuu jotenkin lohdulliselta.

   • Onneksi kuitenkin tietoisuus vääjäämättä säilyy. Lohdullista.


   • Anonyymi kirjoitti:

    Onneksi kuitenkin tietoisuus vääjäämättä säilyy. Lohdullista.

    Jep. Tietoinen sielu tekee ontossa maapallossa erittäin tarkkoja, oikeiksi vahvistettuja havaintoja.


   • Anonyymi kirjoitti:

    Onneksi kuitenkin tietoisuus vääjäämättä säilyy. Lohdullista.

    ”Onneksi kuitenkin tietoisuus vääjäämättä säilyy. Lohdullista.”

    Tietoisuus ei säily edes, jos aivojen hermoverkkoa häiritään anestia-lääkityksellä. Se ei täten varmasti säily, jos aivojen solut kuolevat. Ihan perus logiikkaa.


  Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

  Takaisin ylös

  Luetuimmat keskustelut

  1. Sanna Marinin hallituksen hanke tyrmistyttää:

   1680 euron kuukausituloilla pitää maksaa 25000 euron remontti? https://www.kauppalehti.fi/uutiset/sanna-marinin-hallituksen-hanke-tyrmistyttaa-1680-eu
   Maailman menoa
   277
   4259
  2. Sohvi takaisin Eirassa

   Riita tullut,yöllä lähti koiran kanssa,aamupäivitys eirasta,lakanoista tunnistin,samat mitkä vaihtoi silloin toukokuussa😅
   159
   2638
  3. Sofia muuttaa?!

   Instan mukaan Sofia Berlöff muuttaa taas. Mutta minne tällä kertaa?
   Kotimaiset julkkisjuorut
   107
   2586
  4. Sofia nuolee shampanjapulloa instassaan

   Laittoi storyyn, on Stefun ja kavereidensa ja Stefun siskon kanssa bilettämässä Hangossa. Nuolee kallista shampanjapulloa... iljettävä video.
   Kotimaiset julkkisjuorut
   78
   1325
  5. Stefun sisko Charlotta laittoi Sofiasta sydänvideota omaan instaansa

   Stefun suku on ottanut avosylin Sofian sukuunsa. Chaali joka ei ikinä laittanut mitään Martinasta, laittoi julkisena videopätkää omaan instaansa, joss
   Kotimaiset julkkisjuorut
   60
   1298