Naiset hakeutuu armeijaan. Miksi ihmeessä? Monen miehenkin kannattaisi jättää väliin ja ei jäisi mistään paitsi.
Itse ihan Ok sotilasuransa vahingossa tehneenä voisin sanoa, että armeija oli Ok paikka ja kyllä se oli ihan Ok kokemus näin jälkeen päin nauraessaan ja hyviä huvittavia muistoja sieltä jäi. Kävin intin 90 -luvulla ja PV:llä olin sotilaana sen jälkeen 2010 aikaan muutamia vuosia. Koomista pelleilyä lähinnä oli se varusmiespalvelus. Töissä PV:llä oli kyllä huono kokemus. Todella paljon perseennuoleskelua (kuten oli muuten varusmiespalveluksessakin) ja sitä kun johtajana on ne jotka haluaa johtaa, mutta eivät osaa itse sotilaan perustaitoja tai johtaa Naiset, jopa varuhenkilöissä puhumattakaan palkollisista, myöskin istui kantahenkilökunnan polvella ja sai siitä ylennyksen. Yksikin hankki aliupseeri kanssa perheen, kun yritti sitä kautta yletä. Mutta nyt ovat jo eronneet. Sellaisia kaupunkien uusavuttomia poikia oli paljon johtajissa ja ei ne osanneet edes suksia laittaa jalkaan, ei pystyttää telttaa eikä asentaa Uaziin tai Defenderiin lumiketjuja saatika ajaa niitä. Tämä siis silloin 2010, mutta oli niitä 90 -luvullakin. Alkoholisteja osa olivat monet jo nuorena. Rööki suussa kersantin natsat kaulassa käsketään tekemään, ja itse ei mitään osata. Jos alaiset olisi heitä viety, mitä sitten? Varmaan olisivat seisseet suu auki ja huutaneet tilannekeskuksesta apua. Ei mitään tasoa ketkä valitaan johtajiksi, kun oma halu on se juttu. Monenlaista rillipäästä, joilla menee toimintakyky jos rillit tippuu. Ja persejalkaisia taaperosta. Ei mitään psykologisia testejä ole varmusniesjohtajiksi elä kyllä siviilipuolellakaan?! Nämä johtamishaluiset eivät ymmärrä, että hyvä johtaja on hyvä alainen, eli hänen tulisi hallita ensin se alaisen eli armeijan tapauksessa sotamiehen työ, ja sitten voi johtaa. Sama pätee kyllä siviilimaailmassakin. Esimiehen tulisi olla itsekin osa teamiä, eikä kuvittelemastaan norsunluutornista krapuloissaan tupakki kädessä huudella, kuten PV:llä oli. Ja samantapaisia on nähty siviilissäkin.
Mutta miksi joku ihminen haluaa vain esimieskokemusta ja johtaa? Onko kyse jostakin luonneviasta? Eikö ensin pitäisi oppia ne perustaidot esimerkiksi sotilailla ja myöskin yleisesti esimiehillä.
Olipa huolestuttavaa todellakin kuulla aamu-uutisista, että nuorista naisista yhä useampi haluaa käydä armeijan ja tavoite on nimenomaan johtajakoulutus. Missähän normaalissa työelämässä tuota armeijan johtajuutta voi soveltaa? Ei missään. Jos sillä tavalla alkaa johtamaan alaisia, on kohta koko työporukka loppuun poltettu ja sairaslomalla. Ja mulkun maineen saa ja pilaa ilmapiirin.
Eli jos haluaa oppia johtamaan, niin kannattaa mennä ensin työelämään vaikka 10 vuodeksi ja opetella työnteko, ja sitten lukea johtamisesta ja sen eri strategioista. Kannattaa muistaa, että hyvä esimies tekee itsensä tarpeettomaksi. Ts. etäjohtaminen on se juttu! Motivoituneet alaiset joilla on rauha tehdä työnsä ja olosuhteet ja uskallusta olla luoviakin. Eli sillä johtamisella ei tukahduteta työntekijää, mutta ei tietenkään anneta perseennuolijoiden ja hännystelijöidenkään luikerrella. Nuoleskelu tuntuu toimivan nykyjohtajiin.
Mutta mikä ongelma on naisilla jotka menee armeijaan ellei aio sotilasuralle ? sama kysymys miehistä joilla hirveä hinku johtaa joka paikassa, vaikka ei edes perustyötä ja -asioita hallita?
Toisaalta miksi joku nainen haluaa sotilasuralle? Ei ne sinne sovi, niin kuin ei iso osa miehistäkään.
Aika huolestuttava ilmiö
10
105
Vastaukset
- Anonyymi
Erittäin hyvä kirjoitus.
- Anonyymi
En tykännyt.
Terv. Finninaamainen rillipääalikersantti
- Anonyymi
Tässä nyt oli oikeastaan kaksi aihetta sekaisin, "miksi naiset menee armeijaan" ja "miksi ("naiset") luulee, että armeijan penkiltä valmistuu johtajaksi".
En osaa ottaa kantaa kuin jälkimmäiseen, ja olen aloittajan kanssa samaa mieltä. Sotatilan johtamista ei pitäisi missään rinnastaa yrityselämän johtamiseen! Ei kuitenkaan ole "naisten" keksintö, että armeija pitää käydä, vaan sillä on Suomessa pitkät perinteet, että armeijasta tulee Johtajia. Näin on uskoteltu vuosi kausia, vaikkei se tämän päivän tiedon valossa pidäkään paikkansa. Käsitys on jäänyt elämään.
Olisi hienoa jos naisia johtajina ja "naisten positiivisia taipumuksia johtajina" arvostettaisiin ilman, että naisen täytyy kerryttää "miespisteitä" armeijassa. Työyhteisöt eivät tarvitse kersanttikaroliinoja, eikä kyllä niitä miespuolisiakaan. T. Nainen- Anonyymi
Höpö höpö. Ei nykyään enää kysellä armeijasta mitään missään. Jokainen intin käynyt ja muutkin tietää mikä vitsi se paikka ja sen antama johtamisoppi on. Identiteettivammaiset hakee intistä jotain statusta. Sama on naisilla.
- Anonyymi
Anonyymi kirjoitti:
Höpö höpö. Ei nykyään enää kysellä armeijasta mitään missään. Jokainen intin käynyt ja muutkin tietää mikä vitsi se paikka ja sen antama johtamisoppi on. Identiteettivammaiset hakee intistä jotain statusta. Sama on naisilla.
Ei kysellä ei, mutta jättääkö joku kertomatta / mainitsematta, jos aihetta on? Työnhakija ottaa kaikki pisteet mitä irti saa, kilpailu on kovaa. Ja johtaja Patu 50v voi elää hieman eri asenneilmastossa kuin Veera-Valtteri 25v, joka ei tohdi kertoa, että koulutus oli vitsi. Vielä on niitä työpaikkoja, joissa armeija pätevöittää johtotehtäviin ja stressinsietoon "paremmin" kuin vaikka insinöörikoulu. Eikä tästä ole kauaakaan kun Ylellä oli artikkeli, kun työelämää ja johtajuutta oli taas tutkittu Maanpuolustuskorkeakoulussa. Noilla ei pitäisi mun mielestä olla mitään tekemistä keskenään.
- Anonyymi
Anonyymi kirjoitti:
Ei kysellä ei, mutta jättääkö joku kertomatta / mainitsematta, jos aihetta on? Työnhakija ottaa kaikki pisteet mitä irti saa, kilpailu on kovaa. Ja johtaja Patu 50v voi elää hieman eri asenneilmastossa kuin Veera-Valtteri 25v, joka ei tohdi kertoa, että koulutus oli vitsi. Vielä on niitä työpaikkoja, joissa armeija pätevöittää johtotehtäviin ja stressinsietoon "paremmin" kuin vaikka insinöörikoulu. Eikä tästä ole kauaakaan kun Ylellä oli artikkeli, kun työelämää ja johtajuutta oli taas tutkittu Maanpuolustuskorkeakoulussa. Noilla ei pitäisi mun mielestä olla mitään tekemistä keskenään.
Mitä aihetta olisi kertoa asiasta? Itse ainakaan en ota töihin jos mainostaa jotain armeijan saavutuksiaan. Saa olla ihan mitä vain intissä, ei kiinnosta. Ja ihan sama vaikka ei ole käynyt ollenkaan.
Itse olen armeijan joskus käynyt ja pari vuotta ollut YKn ja Kriha -tehtävissä.
- Anonyymi
Eikös jo alokasaikana ihan riiitävästi harjoitella sotilaan perusjuttujakin, Ainakin itse sen koin 70-luvulla. Riippuen omasta aselajista tietenkin. Sulkeisia, nopeita aamuherätyksiä, kilometrin juoksu ennen aamupalaa, uuvuttavia täyspakkausjuoksumarsseja, erilaisten aseiden käyttöä, käsittelyä ja huoltoa, simputusta, huutoa, jalkarätin pyöräyttämistä, tykillä ampumista ja erilaisia tykin huoltoja, radioaseman pystyttämistä., yöllisiä hälytyksiä., taisteluhaudan vyöryttämistä, Yleensäkin rivakkaa etenemistä peitteisessä metsämaastossa, lumessa ja syyspimeässä yössä. Kyllä nainenkin siihen pystyy.
- Anonyymi
Siis nainen pystyy, jos naisellinen mieskin pystyy. Saintissa johtajaksi hakeutuu juuri ne heikoimmat lenkit joilla on joku rajoite. Esimerkiksi silmälasit, lyhyys, ovat vähän tosikkoja jne.
- Anonyymi
Se mikä oli 70-luvulla ei monessa muussakaan työpaikassa ole samaa. Täällä provoavilla katkeroituneilla Tikkakosken miehilläkin on hommat muuttuneet ja työnantaja vaatii korkin kiinni ja tehokkuutta työntekoon. Tiedustelulaitkin saatiin aikaan että niitä voi sitten parhaansa mukaan kiertää. Ennen oli sielläkin paljon helpompaa tai sitten aika kultaa muistot.
Intti tarjoaa erinomaisen startin ponnistaa eteenpäin urallaan. Ei sitä ole tarkoitettukaan elinikäiseksi työpaikaksi. Ei kai nykyään mikään muukaan ole elinikäinen homma. Suosittelen varusmiehille parin vuoden työpestiä intissä jolloin saa sopivasti vauhtia uralle. Ei hassumpi työpaikka ollenkaan. Jonkinlaisena reservin ex-johtajana voin sanoa ettei se johtaja koskaan niin hyvin osaa asioita tehdä kuin johdettavansa. Ehkä paremminkin johtamiskokemusta tai raapaisun siitä mitä johtaminen on saa intistä. Loppu on hankittava sitten työelämässä. Vaikka ei olisikaan varusmiesjohtaja saa intistä kuitenkin kokemusta ja valmiuksia työelämään. Valitettavasti tuntuu että toisin kuin 70-luvulla ei intti enää ota kaikkia väkisin. Nyt pitää suorastaan polvillaan anoa että pääsee varusmiespalvelukseen. Siinä mielessä aika entinen oli parempaa. Hakeutukaa inttiin kaikki kynnelle kykenevät, ihan kiva paikka se kuitenkin on.- Anonyymi
Intistä ei saa työelämään yhtään mitään, jos rehellisiä ollaan. Etenkään työelämässä hyödynnettävää johtajakoulutusta siellä ei saa. Mutta on sillä intilläkin paikkansa esimerkiksi nuorten miesten syrjäytymisen estämisessä. Ja onhan elämässä muutakin kuin työ ja elämän suorittaminen ja rooliodotuksiin vastaaminen?
En voi ymmärtää miksi Suomen kaltaisessa maassa naiset hakeutuu armeijaan. Ei ihan tervettä.
Ketjusta on poistettu 1 sääntöjenvastaista viestiä.
Luetuimmat keskustelut
Riitta-Liisa ja Toni Roponen: Ero! Riitta-Liisa Roponen kertoo asiasta Instagramissa.
Riitta-Liisa ja Toni Roponen eroavat. Riitta-Liisa Roponen kertoo asiasta Instagramissa. – Talvi on ollut elämäni synk863317Sinä vain tulit elämääni
Ja joku tarkoitus sillä on ollut. Näyttämään mitä olen ja kuinka arvokas voisin olla. Se muutti ja käänsi elämäni suunna921889Tiesitkö mies
Kuinka paljon mulla oli tunteita sua kohtaan? Jos et tiennyt,olisiko tietäminen vaikuttanut tapahtumiin? Ihmettelen kyll871723- 1441581
Millaisia ajatuksia on kaivatusta ja tilanteestanne tänään?
Kerro omista mietteistäsi tai lähetä terveisiä. Ehkä hän lukee ja lähettää sinulle takaisin omia mietteitään.651458- 1621443
Mies, mitä minun pitäisi tehdä
Niin, mitä naisen siis pitäisi tehdä, että lähestyisit ja tekisit aloitteen? Mikä on riittävä kiinnostuksen osoitus juur941365Toivottavasti et mussukka elättele toiveita meikäläisen suhteen
Tiedän mitä olet touhunnut joten aivan turha haaveilla mistään enää 👍1671351Jos siis saamme
Sen keskusteluyhteyden niin olisitko jo sinäkin rehellinen ❤️🙏 ne jää meidän välisiksi kaikki. Tarvitsemme toisiamme, j1001304- 861257