Norjaan kalalle...

Armas Paska

Moi

Olen lähdössä ensi kesänä pidemmälle turneelle pohjoiseen. Pari viikkoa on tarkoitus palloilla suomen puolella alueella Inari-Enontekiö. Kuitenkin viikon haluaisin kalastaa jäämeren puolella, viime kesän mukavien muistojen takia. Viime kesän saaliimme rajoittuivat kuitenkin suht´ pieniin kaloihin; suurin turska oli noin 1.5 kg.

Tarkoitus olisi painella Utsjoelta ylös. Mitä asiallisia paikkoja noilla seuduilla on? Telttamajoitushan taitaa olla sallittua melkolailla kaikkialla, jos pihapiirit jätetään rauhaan? Tarkoitus on kalastaa ensisijaisesti rannalta. Välineistö täytyy kasata - budjetin takia - olemassa olevasta. Löytyy 6000-dööriä ja pari parempaa kasijalkaista heittokeppiä. Riittääkö ja jos ei niin mitä lisää? Kuinka paljon ja millaista siimaa tarvitaan?

Edellisellä reissulla käytettiin jigilitkaa (kolme matoa ja perässä lyijymöntti), joka toimi aika kivasti. Parempia ideoita?

Armas

10

4600

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • ZiPA

      Jos Norjaan mielii mennä, on suuri synti ja häpeä kalastaa vain rannalta, vaikka niinkin toki voi ihan ok ruokakalat saada. Ja onhan muistaakseni maailmanennätys-sei saatu rannalta vispaamalla..

      Silti suosittelisin lämpimästi veneen vuokraamista, mikäli omaa venettä ei voi mukaan raahata. Veneellä pääse huomattavasti paremille apajille kuin mitä rannalta heitellessä.

      Välinesuosituksetkin tietysti riippu aika pitkälti siitä, että kalastetaanko veneestä vai rannalta. Rantakalastukseen niin pitkä ja jäykkä vapa kuin vaan suinkin mahdollista. Mikäli välineet antaa myöden, voi rannalta harrastaa melkoisen hyvin esim. syöttiongintaa. 100-200 gramman puntti koukutettu seifile nakataan jonnekkin sata metriä ulos ja 50 metriä alas, odotellaan kunnes räikkä parahtaa ja kiskaistaan komea turskamamma rannalle. Mikäli on keveimmillä välineillä liikenteessä, on hyviä syöttejä esim nuo mainitsemasi jigilitkat (turskalle), sekä 40-60 gramman stringsildat (seille). Näitä heittelee jo ihan hyvin normaaleilla haukivehkeilläkin.

      Veneestä kalastaessa on vaihtoehtoina käytännössä pilkkivapa tai sitten ihan vaan puukalikalle kelattu siima jota käsipelillä sitten nyitään. Mukavuudessa vapa pesee viimeksimainitun 100-0, tuloksessa päädytään aikalailla tasoihin. Siiman toiseen päähän sitten joko syötti, pilkki tai jigi/kumimatolitka, tai edellämainittujen yhdistelmiä.

      Kummassakaan tapauksessa en voi siimaksi suositella mitään muuta kuin punottua. Monofiilisiimat venyvät niin paljon, että tuntuma kalaan ja kalastukseen on onneton. Itse ostin juuri 0.21 mm Whiplash Pro:ta kyseiseen (veneestä pilkkimiseen) tarkoitukseen. Kuitusiimoja käyttäessä kannattaa siltikin laittaa loppuun 1-2 metrinen tapsi esim. 0.70 mm monofiilistä "iskunvaimentimeksi" sekä kuitusiiman kulumisen estämiseksi. Siimaa saa määrällisesti olla mielellään vähintään 200 metriä. Ainakin Berkleyn kuitusiimoja myydään 270 metrin rullissa, joka on määrältään aika sopiva useimpaan kalastukseen. Tietysti mikäli haaveissa siintää syvänmerenpilkintä 700 metrin syvyydessä, niin sitten vähän enemmän.. :)

      Mitään tarkkoja kalapaikkoja en tuolle suunnalle osaa kertoa, mutta yleissääntönä voi pitää seuraavia:

      Rannalta kalastettaessa ovat parhaimpia nopeasti syvenevät kalliorannat. Vettä saa mielellään olla 50-100 metriä heittoetäisyydellä. Mikäli ei viidellä heitolla ole mitään merkkejä kaloista ollut, kannattaa siirtyä sovinnolla jonnekkin muualle. Periaattessa pitäisi kalaa tulla joka heitolla jos paikka on hyvä. Tietysti jos haetaan jotain vähän "harvinaisempaa" kalaa, kuten puna-ahventa tai kissakalaa, pitää kärsivällisyyttä löytyä vähän enemmän. Nämä ovat kuitenkin rannalta käsin aika harvinaisia saaliita, joten ehkä kannattaa keskittyä turskaan ja seihin.

      Veneestä kalastettaessa kannattaa lainata/ostaa jostain myös merikortti, josta on helppo katsoa luupaavia kalapaikkoja. Matalikot, syvänteet, kapeikot jne. ovat kokeilemisen arvoisia paikkoja. Paikallisilta voi ja kannattaa kysyä tarkempia saantipaikkoja. Auttavat ja neuvovat kyllä mielellään. Esim. juuri venettä vuokratessa kannattaa tiedustella ottipaikoilla höystettyä merikorttia lainaksi.

      Näin lopuksi toivottaisin vielä kalaonnea, mutta kun se on aivan turhaa. Pohjois-norjassa ei saaliilta voi välttyä. :)

      • paikkaa

        Tenovuono tietysti ja Talvik Altassa, mutta niissä pitää olla vene,Tenovuonon ja joen yhtymäkohdassa voi saada meritaimenia, eikä tarvita lupia koska se on vielä merialuetta.Rannalta kalastukseen soveltuu hyvin Mortensnes, joka on Nessebyssä,Vesisaaressa päin, sieltä voi saada isoja kissakaloja.


    • kaupasta

      stingsild, ei maksa paljon.

    • Käynyt

      Utsjoella voit Tenojoesta rannalta kalastaa lohta heittovehkeillä Alakönkäällä (ennen Nuorgamia) tai Yläkönkäällä (n. 20 km kirkonkylästä yläjuoksulle päin). Perhovälineillä käytössä koko Tenojokivarsi. Saalis yleensä tinttejä 1-3 kg, mutta koukkuun voi tarttua todella iso lohikin.

    • ruohonieriä

      missä on meren raja tenovuonossa

    • pegi

      missähän se teno nykyään muuttuu mereksi, onko merkitty

      • 15v kalamies

        nimenomaan tenovuonossa, norjalaiselta nimeltään Tanabru jos oikein muistan :D
        viimekesänä saatiin yhteen yöhön toista sataa meritaimenta ja seitä ihan kaameesti, leirintäalueelta ylitettävänä 1 pieni tunturi ja perillä ollaan! :D


    • cvbgnfjkhgrfsgyjk

      mortenesin jyrkänne on hyvä rannaltaheittely paikka mutta ehkä vähän liian ruuhkainen ja kulunut kalapaikka.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. 193
      2599
    2. Euroviisut fiasko, Suomen kautta aikain typerin esitys, jumbosija odottaa. Olisi pitänyt boikotoida!

      Tämän vuoden euroviisut on monella tapaa täydellinen fiasko. Ensinnäkin kaikkien itseään kunnioittavien eurooppalaisten
      Maailman menoa
      207
      2353
    3. Hei A, osaatko

      sanoa, miksi olet ihan yhtäkkiä ilmestynyt kaveriehdotuksiini Facebookissa? Mitähän kaikkea Facebook tietää mitä minä en
      Ikävä
      63
      2272
    4. Synnittömänä syntyminen

      Helluntailaisperäisillä lahkoilla on Raamatunvastainen harhausko että ihminen syntyy synnittömänä.
      Helluntailaisuus
      179
      1771
    5. Mitä tämä tarkoittaa,

      että näkyy vain viimevuotisia? Kirjoitin muutama tunti sitten viestin, onko se häipynyt avaruuteen?
      Ikävä
      41
      1354
    6. Tuollainen kommentti sitten purjehduspalstalla

      "Naisen pillu se vasta Bermudan kolmio on. Sinne kun lähdet soutelemaan niin kohta katoaa sekä elämänilo että rahat"
      Suhteet
      12
      1288
    7. Nukkumisiin sitten

      Käsittelen asiaa tavallani ja toiveissa on vielä että tästä pääsee hyppäämään ylitse. Kaikenlaisia tunteita on läpikäyny
      Ikävä
      4
      1287
    8. Syö kohtuudella niin et liho.

      Syömällä aina kohtuudella voi jopa laihtua.On paljon laihoja jotka ei harrasta yhtään liikuntaa. Laihuuden salaisuus on
      Laihdutus
      20
      1233
    9. Muistatko komeroinnin?

      Taannoin joskus kirjoitin aloituksen tänne komeroinnista eli hikikomoreista; syrjäytyneistä nuorista ihmisistä. Ehkä asu
      Suhteet
      48
      1215
    10. Venäjän sissit lakkojohtajat

      Odottavat 'lisätä lakkoja' Toverit käskyttää. Eikä ensimmäinen kerta.
      Suomen Keskusta
      3
      1118
    Aihe