Löytyykö yksimielisyyttä?

Anonyymi

Mistä alla olevista väitteistä voimme olla yhtä mieltä tai eri mieltä eli miten yhdistää SOPIVA paino maksimaaliseen terveyteen?

(A) Suomessa sepelvaltimotautikuolleisuus on laskenut merkittävästi viimeisten 50 vuoden aikana?

(B) Kovalla rasvalla ei ole korvaamattomia tehtäviä elimistössä, sillä sitä käytetään vain energiaksi?

(C) Monityydyttymättömät rasvahapot ovat välttämättömiä rasvahappoja, mutta ne myös lisäävät kuolleisuutta, mutta eivät lisää sairastumista?

(D) Yksittäistyydyttymättömät rasvahapot eivät lisää tai vähennä sairastumista?

(E) Pitkäketjuiset monityydyttymättömät omega-3-rasvahapot ja kalan kulutus vähentävät kuolleisuutta?

(F) Kotimaiset ruokaöljyt sekä vastaavat pähkinät ja siemenet ovat hyvä omega-3-rasvahappojen esiasteen lähde?

(G) Trans-rasvahapot lisäävät sekä kuolleisuutta että sairastumista - transrasvan suurimpia lähteitä ovat voitaikina, rasvaiset maitovalmisteet, juusto, voi, voita sisältävät levitteet, leivonnaiset ja lihavalmisteet?

(H) Runsas kovien rasvojen nauttiminen suurentaa veren kolesterolipitoisuutta, erityisesti sydäntautiriskiä suurentavan LDL-kolesterolin pitoisuutta - kovan rasvan korvaaminen osittain pehmeällä pienentää sepelvaltimotaudin riskiä?

(I) Ranskassa kuolleisuus vs. kolesteroliluvut ovat olleet Euroopan alhaisimmat korkeilla kolesteroliarvoilla, ja Suomessa vastaavilla kolesteroliarvoilla kuolleisuus on ollut viisinkertainen?

(J) Kolesteroliplakin kertyminen alkaa hiljaisen tulehduksen vaurioittamasta valtimon kohdasta, johon kehon immuunipuolustus reagoi keräämällä plakkia vaurion suojaksi, ja plakinmuodostus tapahtuu yhtä lailla, olivatpa kolesteroliarvot korkeat tai matalat?

(K) Kuitu ja resistentti tärkkelys ovat hyvää materiaalia suolistolle ja siten niiden nauttiminen edistää terveyttä kaikilla ihmisillä?

(L) Runsasproteiininen ruoka pitää hyvin nälkää, ja sen vuoksi kananmuna onkin erittäin hyvä laihduttajan ja painonhallinnoijan ruoka?

(M) Kananmunan proteiini on paremmin imeytyvää kuin lihan ja lihan parempaa kuin kasvisten - kasvisproteiinin käyttöä tulee kuitenkin lisätä sen kuituhyötyjen vuoksi?

(N) Nopeiden ja paljon prosessoitujen sokereiden ja hiilihydraattien määrä ruokavaliossa tulee minimoida?

(O) Päivittäisen hiilihydraatin määrän tulisi muodostaa alle 50 % vuorokautisesta energiansaannista ja hiilihydraattien tulee olla kompleksisia eli tärkkelysmuotoisia ja kuitupitoisia?

(P) Ravinnon ei tarvitse sisältää kovaa (eläin)rasvaa lainkaan eikä myöskään omega-6:sta ole tarpeellista nauttia välttämätöntä annosta enempää, joten parhaat rasvalähteet ovat kala, avokado, oliivit sekä runsaasti omega-3-rasvahappoja sisältävät elintarvikkeet?

26

<50

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Anonyymi

      Kolesteroli. Geneettisyys vastaan mittaustekniikka.

      Olisiko niin, että seeruminäytteestä mitattujen keramidien pitoisuudet vastaisivat biomarkkerina paremmin kysymyksiin kuin pelkkä LDL-kolesteroli tai triglyseridit? Vertailukohtaa ei kuitenkaan ole, sillä keramidit ovat verrattain uusi tuttavuus eli luotettavaa dataa on vasta vuodesta 2014 alkaen.

      >>>> (A) Suomessa sepelvaltimotautikuolleisuus on laskenut merkittävästi viimeisten 50 vuoden aikana?

      Työikäisten suomalaisten sepelvaltimotautikuolleisuus on vähentynyt 80 prosenttia 70-luvun jälkeen, Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen tutkimus osoittaa. Kaksi kolmasosaa tästä johtuu tupakoinnin vähentymisestä sekä verenpaineen ja kolesterolin laskusta.

      Tutkijat toteavat, että miehillä tärkeää oli etenkin kolesterolin lasku ja naisilla myös verenpaineen lasku. Loput kehityksestä johtuu todennäköisesti ruokavalion monipuolistumisesta ja elintapojen parantumisesta sekä sydäntautien hoidon tehostumisesta. Kun vielä vuonna 2012 sepelvaltimotautiin kuolleita oli lähes 12 000, vuonna 2018 sepelvaltimotautiin kuoli Suomessa enää noin 9 500 henkilöä.

      Väestön ikääntyminen lisää tapausmääriä tulevaisuudessa joka tapauksessa, sillä sydän ja verisuonet eivät ole ikuisia. Lihavuuden lisääntyminen on suuri kansanterveyden haaste.

      >>>> (H) Runsas kovien rasvojen nauttiminen suurentaa veren kolesterolipitoisuutta, erityisesti sydäntautiriskiä suurentavan LDL-kolesterolin pitoisuutta - kovan rasvan korvaaminen osittain pehmeällä pienentää sepelvaltimotaudin riskiä?

      Finriski-tutkimuksen perusteella kyllä.

      >>>> (I) Ranskassa kuolleisuus vs. kolesteroliluvut ovat olleet Euroopan alhaisimmat korkeilla kolesteroliarvoilla, ja Suomessa vastaavilla kolesteroliarvoilla kuolleisuus on ollut viisinkertainen?

      Kummallista.

      Ranskalaiset syövät paljon, tai ainakin ovat tunnettuja patongista ja rasvaisesta juustosta sekä runsaasti punaviinin lipittämisestään. Voisiko punaviinien terveyttä edistävät aineet (resveratroli, tanniinit ja siis yleisesti polyfenolit) toimia tässä jonkilaisena vastavoimana? Mitä enemmän tanniineja ja polyfenoleja, sitä terveellisempi viini on.

      >>>> (J) Kolesteroliplakin kertyminen alkaa hiljaisen tulehduksen vaurioittamasta valtimon kohdasta, johon kehon immuunipuolustus reagoi keräämällä plakkia vaurion suojaksi, ja plakinmuodostus tapahtuu yhtä lailla, olivatpa kolesteroliarvot korkeat tai matalat?

      Tämä on vanha tutkimus, ja oleellista olisikin tietää, millainen tulehdus vaurioittaa valtimoa. Riittääkö tulehdukseen matala-asteinen tulehdus ja hiussuonen katkeaminen, korkea verenpaine vai tarvitaanko paha tulehdustila (bakteeri, virus), verisuonten kalkkeutuminen, epämuodostuma, sairaus, onnettomuus tai muu vamma.

      Niin tai näin, veressä on lähes poikkeuksetta riittävä määrä plakkia tukkimaan vauriota. Plakki koostuu kolesterolista, rasvasta, vaahtosoluista, solumatreiaalista, kalkista ja muusta verisuonen pintaan kerääntyvästä kuonasta

      • Ranskalaisilla on edullisemmat geenit kuin suomalaisilla ja iso osa heidän tyydyttyneestä rasvasta tulee juustosta eikä voista kuten Suomessa tuli ennen.

        Maltillinen oluen tai viinin juonti vähentää sv-sairauksia paljon. Syitä voidaan vain arvella.


      • Anonyymi
        hvp27 kirjoitti:

        Ranskalaisilla on edullisemmat geenit kuin suomalaisilla ja iso osa heidän tyydyttyneestä rasvasta tulee juustosta eikä voista kuten Suomessa tuli ennen.

        Maltillinen oluen tai viinin juonti vähentää sv-sairauksia paljon. Syitä voidaan vain arvella.

        Nämä geenit ovat todellinen ja mahdollinen syy.

        Tälläkin hetkellä Suomessa "heimorajat" ja "Pähkinäsaaren rauhanraja" näkyvät tietyissä asioissa ts. sairastuvuus ja geenivirheet ja -perimä "itäisessä ja koillisessa Suomessa" vastaan "eteläisessä ja läntisessä Suomessa". Huomioon tutkimuksissa on otettu myös se, että idästä läntiseen Suomeen muuttanut kantaa tietenkin perimää mukanaan.

        Suuntaus on ollut Suomessa hyvä, mutta edelleen sydän- ja verisuonisairautemme on silti helposti kohtalomme. Ranska huomioiden tämä viittaisi siihen, että verisuonemme jäykistyvät, vaurioituvat ja keräävät plakkia pysyvästi ja eri tavoin.

        Voita ja trans-rasvahappoja tulee välttää, se lienee yksi varma asia. Punaviiniä voi kitata kohtuudella, jos siltä tuntuu. Tulokset valitettavasti näkyvät yleensä vasta kymmenen tai kymmenien vuosia kuluessa.


      • Anonyymi kirjoitti:

        Nämä geenit ovat todellinen ja mahdollinen syy.

        Tälläkin hetkellä Suomessa "heimorajat" ja "Pähkinäsaaren rauhanraja" näkyvät tietyissä asioissa ts. sairastuvuus ja geenivirheet ja -perimä "itäisessä ja koillisessa Suomessa" vastaan "eteläisessä ja läntisessä Suomessa". Huomioon tutkimuksissa on otettu myös se, että idästä läntiseen Suomeen muuttanut kantaa tietenkin perimää mukanaan.

        Suuntaus on ollut Suomessa hyvä, mutta edelleen sydän- ja verisuonisairautemme on silti helposti kohtalomme. Ranska huomioiden tämä viittaisi siihen, että verisuonemme jäykistyvät, vaurioituvat ja keräävät plakkia pysyvästi ja eri tavoin.

        Voita ja trans-rasvahappoja tulee välttää, se lienee yksi varma asia. Punaviiniä voi kitata kohtuudella, jos siltä tuntuu. Tulokset valitettavasti näkyvät yleensä vasta kymmenen tai kymmenien vuosia kuluessa.

        Juu. Meille suuntatui massiivinen muuttoliike idästä jokunen vuosituhat sitten ja Suomen sisällä on maailman jyrkin geneettinen raja. Meillä on paljon APOE-geenin nelosmuunnosta ja se altistaa huonoille kolesteroli arvoille.

        Suomalaiset eivät oikein osaa käyttää alkoholia niin sitä ei voi suositella. Itse taidan tänään testata naapurin pitserian ja vaihdan päivittäisen olueni punaviiniin.


      • Anonyymi
        hvp27 kirjoitti:

        Juu. Meille suuntatui massiivinen muuttoliike idästä jokunen vuosituhat sitten ja Suomen sisällä on maailman jyrkin geneettinen raja. Meillä on paljon APOE-geenin nelosmuunnosta ja se altistaa huonoille kolesteroli arvoille.

        Suomalaiset eivät oikein osaa käyttää alkoholia niin sitä ei voi suositella. Itse taidan tänään testata naapurin pitserian ja vaihdan päivittäisen olueni punaviiniin.

        JOs on, niin valitse Sagrantino. On tosin italialaine, ei ranskalainen, punaviini, mutta sisältää runsaasti polyfenoleja, ja on väitetysti maailman terveellisin viini (737 mg polyfenoleja, resveratroli, per lasi).

        Ottaisin ja ostaisin mielelläni, mutta on hieman hinnakas. Päivittäiseen käyttöön minulle kelpaisi parhaiten alkoholiton ´Sagrantino tai vastaava.


      • Anonyymi
        hvp27 kirjoitti:

        Juu. Meille suuntatui massiivinen muuttoliike idästä jokunen vuosituhat sitten ja Suomen sisällä on maailman jyrkin geneettinen raja. Meillä on paljon APOE-geenin nelosmuunnosta ja se altistaa huonoille kolesteroli arvoille.

        Suomalaiset eivät oikein osaa käyttää alkoholia niin sitä ei voi suositella. Itse taidan tänään testata naapurin pitserian ja vaihdan päivittäisen olueni punaviiniin.

        Ah kun sinä olet viisas. Tunnut tietävän kaikesta ja hyvin paljon, kun taas veku ja ketonoviisi ovat säälittäviä pönttöjä.


      • Anonyymi kirjoitti:

        JOs on, niin valitse Sagrantino. On tosin italialaine, ei ranskalainen, punaviini, mutta sisältää runsaasti polyfenoleja, ja on väitetysti maailman terveellisin viini (737 mg polyfenoleja, resveratroli, per lasi).

        Ottaisin ja ostaisin mielelläni, mutta on hieman hinnakas. Päivittäiseen käyttöön minulle kelpaisi parhaiten alkoholiton ´Sagrantino tai vastaava.

        En suhtaudu terveyteen noin pedanttisesti. Omat viinirypäleet jäävät korjaamatta tänä vuonna.

        Pitseria on kyllä italialainen ja ilmeisen hyvä. En ole ennen syönyt siellä pitsaa. Jos saan jaettua viinirypäleitäni niin pistän niitä kasvamaan puolisen tusinaa lisää. Pitäisi vaan keksiä tapoja käyttää niitä.

        Muitakin kasveja voisi harkita, noin terveys linjalta siis.


      • Anonyymi kirjoitti:

        Ah kun sinä olet viisas. Tunnut tietävän kaikesta ja hyvin paljon, kun taas veku ja ketonoviisi ovat säälittäviä pönttöjä.

        Satunnaista tietoa. Äitini kuoli Alzheimerin ja Teetin itsestäni geenitestin. Valitettavasti APOE-geenistä toiseksi huonoin kombinaatio eli 3/4. Hyvä syy välttää tyydyttynyttä rasvaa koska huono kolesteroli jota tuo aiheuttaa altistaa Alzheimerille.


      • Anonyymi
        hvp27 kirjoitti:

        Satunnaista tietoa. Äitini kuoli Alzheimerin ja Teetin itsestäni geenitestin. Valitettavasti APOE-geenistä toiseksi huonoin kombinaatio eli 3/4. Hyvä syy välttää tyydyttynyttä rasvaa koska huono kolesteroli jota tuo aiheuttaa altistaa Alzheimerille.

        Mitä hintaluokkaa tuollainen geenitesti olisi? Testataanko siinä kaikki riskigeenit?


      • Anonyymi kirjoitti:

        Mitä hintaluokkaa tuollainen geenitesti olisi? Testataanko siinä kaikki riskigeenit?

        200€. Arvokas muutaman riski geenin takia ja tulevaisuudessa tärkeä lääkkeiden ja elämäntapojen valinnassa. Nuo eivät ole täydellisiä sekvenssejä vaan geenit pilkotaan entsymaattisesti ja monistetaan ja niistä tehdään kartta. Yhdessä palassa voi siis olla monta geeniä kun DNA lohkeaa samasta paikasta mutta emäsjärjestys ei siis ole selvillä. Sekventointi taitaa maksaa jotain 500€ ja se sitten paljastaa yksittäiset emäsmuutokset.


      • Anonyymi
        hvp27 kirjoitti:

        Satunnaista tietoa. Äitini kuoli Alzheimerin ja Teetin itsestäni geenitestin. Valitettavasti APOE-geenistä toiseksi huonoin kombinaatio eli 3/4. Hyvä syy välttää tyydyttynyttä rasvaa koska huono kolesteroli jota tuo aiheuttaa altistaa Alzheimerille.

        Muistisairauksien puhkeamista on mahdollista lykätä, selvisi väitöstutkimuksessa

        Helsingin Sanomat 18.8.2020:

        https://www.hs.fi/hyvinvointi/art-2000006605312.html



    • Anonyymi

      "Löytyykö yksimielisyyttä?"

      Varmasti kaikki muut öljyjä (== rasvoja) trokaavat helppoheikit löytävät kanssasi yksimielisyyttä tai ainakin markkinaraon.

      Palstan aihe-alueesta, 'Painonhallinta', sen verran kommentoisin että se on täydellisesti kelvoton käsite. Se mitä hallitaan on ahmiminen, ylensyönti, liikasyönti, herkuttelu. Paino on siinä vain yksi mittari tai parametri tai säätöarvo.

      Oikea/järjellinen käsite on: energiansaanninhallinta.

      • Anonyymi

        Olipa lapsellinen vuodatus.


      • Anonyymi

        Oikea/järjellinen, mutta sinä et päätä mistään asioista paitsi ehkä kotonasi.


    • Anonyymi

      Omega-3-rasvat kalat ovat parhaat rasvojen lähteet.

      Transrasvat ovat pahempia kuin tyydyttyneet rasvat. Vältä maitorasvaa, voita ja naudan rasvaa, joissa transrasvahappoja on luontaisesti 3–5 prosenttia. Vältä myös tuotteita joissa lukee "osittain kovetettu". Trans-rasvahappojen saanti on suoraan yhteydessä kuolleisuuteen ja sairastavuuteen.

      Kuitu ja resistentti tärkkelys ovat hyvää materiaalia suolistolle.

      Kananmunan, lihan, kalan ja muiden merenelävien, värärasvaisten meijerituotteiden sekä kasvisten, varsinkin palkokasvien ja kauran, proteiini on kaikki hyvää. Vaihtelevasti kaikkea.

      Sokerit pois.

      Kyllä, päivittäisen hiilihydraatin määrän tulee olla korkeintaan 50 % vuorokautisesta energiansaannista ja hiilihydraattien tulee olla kompleksisia eli tärkkelysmuotoisia ja kuitupitoisia.

      • Anonyymi

        Taitaa olla niin että geenien rooli on viime aikoina ollut laskussa ja ympäristön sekä elintapojen merkitys nousussa. Tähän on ollut vaikuttamassa suoliston mikrobiomin roolin avautuminen ja siihen taas nuo jälkimmäiset vaikuttavat paljon. Siksi kannattaa ainakin pitää kuidunsaanti (määrä, laatu, monipuolisuus) kunnossa. Halpa keino rakentaa hyvä pohja ravitsemukselle.


    • Anonyymi

      Kuka sitä jaksaa mitään maksimaalista terveyttä tavoitella. Terveyshän siinä menee jos kaikessa pyrkii täydellisyyteen, ehe ehe. Kun elää pääosin terveellisesti niin pitäshän sen riittää.

      • Anonyymi

        Totta. Jos pystyisi todellakin suurimman osan ajastaan elämään terveellisesti, pitäisi olla tyytyväinen. Ristiriitaista tietoa on kuitenkin todella paljon saatavilla. Maksimaalisen vain harva tavoittaa, olemmehan vain ihmisiä.


      • Anonyymi kirjoitti:

        Totta. Jos pystyisi todellakin suurimman osan ajastaan elämään terveellisesti, pitäisi olla tyytyväinen. Ristiriitaista tietoa on kuitenkin todella paljon saatavilla. Maksimaalisen vain harva tavoittaa, olemmehan vain ihmisiä.

        Jeps. Itse sallin itselleni 20% huonoja valintoja. Jäätelö silloin tällöin, päivittäinen olut tai kaksi, joskus meetwurstia tai juustoa. Helpompi on kyllä lisätä hyviä asioita kuin vähentää huonoja.

        Onneksi pidän monista terveellisistä asioista enkä pidä kovinkaan monista epäterveellistä asioista. Elintarviketeollisuuskin tekee asioista jatkuvasti helpompia kun esimerkiksi hyvää makkaraa ei enää saa. Onneksi parmesaania saa vielä.


    • Anonyymi

      Kiitos muistisairaus-linkistä.

      Lainaus: "Tulee syödä terveellisesti ja monipuolisesti sekä liikkua riittävästi. Sydän- ja verisuonitautien riskitekijöitä, kuten verenpainetta ja kolesteroliarvoja, kannattaa seurata ja tarvittaessa hoitaa lääkkeillä. Ylipainoa ja tupakointia tulisi välttää."

      Mitä tarkoittaa syödä terveellisesti?

      Väitöskirjan viitteistä: "Sydänterveellisen ruokavalion hyödyntäminen - eli esim. vihannesten, täysjyvätuotteiden, pähkinöiden, palkokasvien, kalan ja kanan kulutus ja samalla tyydyttyneiden rasvojen, natriumin, punaisen lihan, pitkälle käsitellyn ruoan ja sokerin määrää vähentäen - on liitetty dementian riskin pienenemiseen......
      Äskettäisissä WHO: n ohjeissa on annettu suosituksia Välimeren ruokavaliosta ja terveellisestä tasapainoisesta ruokavaliosta, joilla voi olla hyötyä kognitiiviselle toiminnalle."

      Ja mitä WHO sanoo: "Alle 10 % energiasta on saatava vapaasta sokerista, jonka lisäksi olisi nautittava vähintään 400 grammaa vuorokaudessa vihanneksia, palkokasveja ja hedelmiä. WHO ehdottaa, että rasvojen saanti on 30 % vuorokauden energian saannista ja tyydyttyneiden rasvojen saanti vähenee alle 10%: iin kokonaisenergian saannista sekä transrasvojen osuus alle 1%: iin kokonaisenergian saannista. Tyydyttyneet rasvahapot tulisi korvata monityydyttymättömillä rasvoilla."

      Suolan saannin suositus on viisi grammaa vuorokaudessa.

      Lainaus: "Lisäksi aivoja pitää käyttää, jotta ne pysyvät kunnossa. Kannattaa haastaa itseään, opetella jotain uutta ja tehdä asioita yhdessä muiden kanssa."

      Tämä tulos on saatu jo aikaisemmin muissa yhteyksissä.

      Paino alas tavalla tai toisella, riittävästi liikuntaa ja painon pitäminen normaalina WHO:n suositusten mukaan. Jos sydän ja verisuonet pitävät asiasta, siitä pitävät myös aivot.

    • Anonyymi

      Lainaus: "Minä en ole löytänyt mitään tarpeeksi vakuuttavaa tieteellistä todistetta siitäkään, että tyydytetty rasva olisi jotenkin erityisen vahingollista. Aina on vastakkaisiakin todisteita."

      Vastakkaisia todisteita?

      Tuon logiikan mukaisesti sinulla on silloin varmasti esittää jokin taho, joka kehottaa lisäämään tyydytettyjen rasvojen määrää ruokavaliossa? Eikö niin, ja sinä halunnet jakaa tuon tiedon meidän muiden kanssa, eikö niin?

      Kova, tyydyttynyt rasva suurentaa haitallista LDL-kolesterolia ja pehmeä, tyydyttymätön rasva puolestaan alentaa sitä. Tyydyttynyt rasva heikentää maksan LDL-reseptorien toimintaa, jolloin veressä kiertävän haitallisen LDL-kolesterolin määrä pääsee nousemaan.

      Tiedossa on varmuudella kaksi asiaa. Yhtäältä, ylipainon alentaminen on terveysteko, ja se pienentää veren LDL-kolesterolia ja triglyseridejä sekä suurentaa HDL-kolesterolia. Toisaalta ei ole terveyttä edistävä teko korvata kovia rasvoja huonoilla, nopeilla tai paljon prosessoiduilla sokereilla ja hiilihydraateilla, vaan tyydyttymättömillä rasvoilla. Pääpaino sanalla KORVATA.

      Lainaus: "Kolesteroliarvoja huonontavat myös huonot hiilihydraattit."

      Oikein.

      Kyseessä lienee elimistön oma endogeeninen rasvantuotanto. Keho valmistaa de novo -lipogeneesin avulla ylimääräisistä hiilihydraateista triglyseridejä ja palmitoleiinihappoa (omega-7-rasvahappo) eli nautittaessa eksogeenisiä hiilihydraatteja yli kehon normaalin hapettamiskapasiteetin keho syntetisoi ylimääräisistä hiilihydraateista rasvahappoja varastoiden ne triglyserideinä.

      Kuitu puolestaan poistaa kolesterolia elimistöstä suoliston kautta, ja erityisesti liukoinen kuitu on tehokasta LDL-kolesterolin alentamisessa. Ruuan sokerimäärää vähentämällä voi pienentää vain suurentunutta veren triglyseridipitoisuutta, mutta LDL-kolesteroliin sillä ei ole vaikutusta. Sokerin runsas käyttö heikentää ruokavalion ravintoainetiheyttä, koska sokerissa ei ole kivennäisaineita tai vitamiineja. Samoja epäedullisia terveysvaikutuksia on myös vähäkuituisilla viljavalmisteilla.

      Rasvaton tai hiilihydraatiton ruokavalio ei johda kolesterolin laskuun. Päinvastoin se lisää sydänsairauksien riskitekijöitä, koska pehmeää rasvaa tarvitaan päivittäin alentamaan kolesterolia ja hiilihydraattipitoisen ruoan kuitu auttaa sitomaan kolesterolia.

      --

      Jos siis haluaa hallita sekä painoaan että terveyttään, seuraavat asiat tiedetään:

      - Liikunta edistää terveyttä ja liikunnalla on myönteinen vaikutus lihavuuden ehkäisyssä;
      - Painon alentaminen on, olipa tapa mikä tahansa, lähes poikkeuksetta terveyttä edistävä teko;
      - Proteiinin määrän tulisi olla vakio eli noin 1 gramma henkilön jokaista painokiloa kohti (vaihtelumarginaali tyypillisesti 0,6 - 1,5 g);
      - Hiilihydraattien saantia päivittäisestä energiankulutuksesta tulisi rajoittaa välille 40 - 50 %;
      - Parhaat hiilihydraattilähteet ovat aina kompleksisia ja kuitupitoisia kuten kokojyväviljat, palkokasvit, siemenet, pähkinät, hedelmät, marjat, vihannekset sekä muut kasvikset ja juurekset;
      - Paras resistentin tärkkelyksen lähde on jäähdytetty peruna, perunajauho, palkokasvit sekä kokojyvävilja;
      - Kuidun resistentin tärkkelyksen määrän tulisi olla vuorokaudessa 25 - 35 g/vrk 20 - 60 g/vrk vastaavasti;
      - Tyydyttyneiden rasvojen määrä ei saisi ylittää 10 % päivittäisestä energiansaannista;
      - Tyydyttymättömien rasvojen saannin tulisi olla 25 - 35 % päivittäisestä energiansaannista.

    • Anonyymi

      Mielestäni yhtä mieltä voidaan olla siitä, että avaus ei miltään osaltaan liity tämän palstan aihepiriin, painonhallintaan.

      • Anonyymi

        Oletko poliisi, vartija tai ihan muuten vaan kyttääjä?


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Oletko poliisi, vartija tai ihan muuten vaan kyttääjä?

        Tämän painonhallinta -palstan lukijoiden tarvitsee ainoastaan huolehtia siitä, että saa ravinnostaan tunnetusti terveyttä ylläpitävät ainesosat, oikeamääräisenä. Siis niin proteiinit kuin suojaravintoaineet (eli vitamiinit, kivennäisaineet ja hivenaineet). Se on terveellistä painonhallitsijoille (kuin kaikille muillekin).


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Tämän painonhallinta -palstan lukijoiden tarvitsee ainoastaan huolehtia siitä, että saa ravinnostaan tunnetusti terveyttä ylläpitävät ainesosat, oikeamääräisenä. Siis niin proteiinit kuin suojaravintoaineet (eli vitamiinit, kivennäisaineet ja hivenaineet). Se on terveellistä painonhallitsijoille (kuin kaikille muillekin).

        Eräillä on puutetta lamppuöljystä: ei säteile yläkerrassa.


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Harris vai Trump - ketä kiinnostaa?

      Ärsyttää suunnattomasti, kun meillä Suomessa ovat mediat täynnä USA:n presidentin vaalikampanjaa. Meillä ei ole siellä
      Maailman menoa
      277
      2339
    2. Kansa on on puhunut.

      Ja pulinat pois. Amerikan kansa kyllästyi edelliseen 4 vuoteen. Demokratia toteutuu. Vaalivilppiä salaliittoteoriaksi ha
      Maailman menoa
      288
      1795
    3. Millainen on ainutkertainen

      Ketä et voi unohtaa
      Ikävä
      42
      1410
    4. Oletko mustis hänestä

      Miten paljon.
      Ikävä
      57
      1234
    5. Millaista on elää masentuneen rinnalla? Annen pikkuveli teki itsemurhan: "Viimeisenä päivänä..."

      Anne kertoo koulukiusatusta ja lopulta itsemurhan tehneestä pikkuveljestään Akuutti: Masentuneen rinnalla -ohjelmassa.
      Terveys
      8
      1025
    6. Se tuntuu niin väärältä

      Mutta kaipaan sinua, mies. Eli tarvitsen sua. Olisit järkyttynyt, jos tietäisit, että ajattelen sinua joka päivä.
      Ikävä
      34
      991
    7. Ohhoh! Maajussi-Pekka avautuu fyysisestä läheisyydestä Reetta-morsion kanssa: "Ja sitten..."

      Oi, onnea matkaan Pekka ja Reetta! Maajussi-Pekka teki lopullisen valintansa ja hänelle sopiva morsio on punatukkainen R
      Maajussille morsian
      7
      962
    8. Mitä tämä on

      Ikuista rakkautta?
      Ikävä
      43
      866
    9. Ensitreffit Jenni tykittää - Tämä Jyrkin lause nostaa karvat pystyyn: "Niin epämiellyttävä..."

      Jenni tykittää menemään… Jaetaankos teillä laskut tasan tai tuleeko raha-asioista kiistaa? Lue lisää: https://www.suom
      Ensitreffit alttarilla
      10
      856
    10. etkö osaa jättää rauhaan?

      Et halua mitään, silti stalkkaat ja vainoat! jätä rauhaan niin voin jatkaa elämää!
      Ikävä
      32
      765
    Aihe