Tunnetteko myötätuntoa jokaista kohtaan?

Anonyymi

Siis ihan jokaista. Kuvitelkaa vaikka että lastanne tai muuta läheistänne kidutettaisiin ja sitten murhattaisiin.
Tuntisitteko syvää myötätuntoa murhaaja kohtaan?

7

101

Äänestä

  Vastaukset

  Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
  5000
  • Anonyymi

   Myötätunto ei ole jokin sumuinen fiilis, jossa ihminen rakastaa kaikkia ja tahtoo kaikille hyvää.

   Jokaiselle teolle on jokin syy. Voi olla, että ihminen ei ymmärrä täysin mitä hän tekee tai hän ei käsitä tekojensa seurauksia. He voi olla toisten vaikutuksen alla, käsittäneet jotain väärin, kärsineet elämässä tai heillä voi olla vamma tai sairaus, joka johtaa heidät tekemään jotain. Me emme tiedä, mitkä syyt ja olosuhteet ovat aiheuttaneet sen, että hän nyt vahingoittaa muita.

   Syyt itsessään eivät ole tekosyitä, ne eivät anna oikeutusta vahingoittaa muita, mutta ne auttavat ymmärtämään, miksi ihminen tekee jotain ja miten häntä voisi mahdollisesti auttaa.

   Myötätunto on ymmärrystä siitä, miten asiat ovat ja miksi näin tapahtuu.

   "He, who has harmed us today, can help us tomorrow."

   "Ideals are for inspiration and direction, not for beating ourselves up."

   • Anonyymi

    Kyllä tai ei riittää. Tuo on ihan diipadaapaa.


   • Anonyymi
    Anonyymi kirjoitti:

    Kyllä tai ei riittää. Tuo on ihan diipadaapaa.

    -Kannatatko Ilvestä vai Tapparaa?
    -Sori, en seuraa jääkiekkoa.
    -Ok. Mutta jos seuraisit, niin kumpaa kannattaisit?
    -Molemmat on varmaan ihan hyviä.
    -Miksi et vastaa suoraan kysymykseen?
    -Se ei ole minulle olennaista.
    -Ihme venkoilija. Onko sulla jotain Tapparaa vastaan?


   • Anonyymi

    Olen siis myötätuntoinen jos ymmärrän teon motiivin , vaikka en luultavasti koskaan pysty antamaan anteeksi?


   • Anonyymi
    Anonyymi kirjoitti:

    Olen siis myötätuntoinen jos ymmärrän teon motiivin , vaikka en luultavasti koskaan pysty antamaan anteeksi?

    Anteeksianto ei ole sitä toista ihmistä varten, vaan sinua itseäsi varten. Sinä annat anteeksi, että sinä pystyt jatkamaan elämääsi.


  • Anonyymi

   Tietenkään ei ole mahdollista että ei tuntisi vihaa jos itselle tai jollekin läheiselle tehdään vääryyttä. Eikä siinä olisi mitään hävettävää, vaan se on luonnollista. On myös selvää että ihminen myös toimii siinä tilanteessa, kuten toimii. Esimerkkisi onkin ääritapaus. Mutta pointti on huomata että kuinka vaarallinen viha on, koska se vääristää tilannetta entisestään ja voi saada näkemään esim. vahingossa pahaa aiheuttaneen ihmisen heti 100% täysin pahana ihmisenä. Sekin joka tekee pahaa, ei tee niin vain omasta tahdostaan, vaan hänen toimintansa on lukemattomien aiemmin tapahtuneiden asioiden seurausta, mutta se ei tietenkään oikeuta tekemään pahaa, eikä se säästä häntä hänen tekojensa seurauksilta.

   Jos on vaikka auton ratissa ja suuttuu hirveästi, niin autosta tuleekin tehokas tuhoamisväline sekunnin murto-osassa. Myötätunnon siemen on kuitenkin myös vahva ja se voi rauhoittaa nopeasti ylireagoivan mielen. Tarkkaavaisuutta harjoittanut voi tarkkailla omia ajatuksiaan ja nähdä että ajatuksia nousee. Hän voi nähdä että nyt nousee tällainen ajatus, jonka kanssa tulee tietysti siihen liittyvä tunnekin (ja nämä mielessä nousevat asiat ovat aina kietoutuneet Minä&Muut-käsitteisiin jollakin tavalla) ja jos hän ymmärtää jo viisaudella, että onko ajatus/tunne perusteltu vai ei, niin hän voi sivuuttaa sen ja olla tarttumatta siihen "koukkuun". Tätä viisautta löytyy alkuperäisistä sutrista, eikä juuri mistään muualta ja se on kaikki täysin loogista ja järkevää.

   Myötätunnon ja siihen liittyvien muiden positiivisten tunteiden luominen (metta-meditaatio) on sitten oma juttunsa ja se kohdistuu myös omaa itseä kohtaan. Itseä ei siis jätetä paitsi tästä hyvästä tahdosta. Hyvää tahtovalla energialla (todellista hyvää) on vahva vaikutus, ensinnä omaan mieleen. En ala tässä selittämään tästä tarkemmin, koska sen harjoittaminen ja mahdolliset seuraukset on selitetty monessa muussa paikassa, esim. monissa alkuperäisissä Majjhima Nikayan sutrissa, jotka ovat luotettavin lähde Buddhan opetuksista kiinnostuneille. Jokainen tietää miltä tuntuu kun on huolien painama ja sisäisessä myrskyssä, tai kun on vailla huolia ja tahtoo vain hyvää kaikille.. Kummassa olotilassa on mukavampi olla?

   Dalai Lama joka on tiibetinbuddhalainen, puhuu usein mahayana-buddhalaisuuden ihanteesta, että pitäisi tuntea myötätuntoa kaikkia kohtaan, mutta hän myös sanoo sen jälkeen, että käytännössä ei ole tarkoitus tuosta vaan rakastaa kaikkia, koska se olisi mahdotonta, mutta voi olla kuitenkin vihaamatta. Kuitenkin itse Buddha sanoi ("The saw simile"), että jos on harjoittanut kuten hän on opettanut, niin vihan tunnetta ei nouse mielessä, vaikka omalle keholle tehtäisiin pahaa. Tämä on taas eri asia, että tunnetta ei nouse esiin ja tätä on vaikea käsittää jos ei ole kokenut sellaista tilaa, missä "Minä" -ajatuksia ei muodostu. Sellainen jolla "minä" -ajatuksia ei muodostu on vapaa kärsimyksestä, mutta silti "hän" spontaanisti huolehtii mitä parhaimmalla tavalla, sekä omasta että muiden hyvinvoinnista. Toivottavasti tämä vastasi jotenkin kysymykseesi.

   Olen jonkin verran tutkinut buddhalaisuutta, mutta enhän minäkään mikään mestari selittäjä ole. Kysymyksesi olisikin parempi muotoilla toisin, että siihen voisi antaa sellaisen vastauksen, mistä olisi sinulle hyötyä.

   • Anonyymi

    Ja tässä "vapaa kärsimyksestä" tarkoittaa että on vapaa siitä suurimmasta kärsimyksestä, mikä on omasta mielestä nousevaa.


  Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

  Luetuimmat keskustelut

  1. Maailman suurin sanomalehti: Sanna Marin on coolein poliitikko

   Sanna saa taas ylistystä maailmalla. Ja mikäs siinä, onhan hän ylivoimaisesti paras pääministeri Suomen historiassa. https://www.iltalehti.fi/ulkomaa
   Maailman menoa
   681
   5897
  2. Sanna Marinin UUSI sähellysvideo julki. Iljettävää ja kuvottavaa katseltavaa

   En olisi uskonut että näen maamme pääministeristä näin puistattavan videon. Jos jäljellä oli vielä ripaus arvovaltaa ja kunnioitusta pääministeriä koh
   Maailman menoa
   731
   5729
  3. Mihin aikaan tulee Marinin eroilmoitus huomenna?

   https://www.iltalehti.fi/politiikka/a/cc979c9c-c331-42f5-afe6-d30bdb869e3a Yksityiset pikku bileet, taustalla kuuluu: v*ttu tästä tulee hyvä olo. Jau
   Maailman menoa
   305
   3784
  4. Sanna Marin juhlii humalassa haarat levällään

   Kuvat tulivat vihdoin julki. Melkoinen pienen lapsen äiti.
   Kotimaiset julkkisjuorut
   347
   3388
  5. Petteri Orpo väläyttää leikkauksia: 'Me joudumme säästöihin ja sopeutukseen'

   Jätti-inflaatio sähkö, polttoaineet, ruoka ym. kallistuu hurjasti ja Petterin kokoomus haluaa leikata, ja kokoomuksen tuntien leikkauksien painotus ni
   Maailman menoa
   303
   2789
  6. "Bile-Sanna" lempinimen saanut Sanna Marin selittelee: "Tiesin kyllä, että minua kuvataan, mutta..."

   Bile-Sannan bailuvideo on saanut pääministerin myrskyn silmään. Mitä mieltä olet, pitäisikö pääministerin saada olla ihan tavallinen ihminen ja juhlij
   Maailman menoa
   357
   2527
  7. Parveketupakointi

   Tupakoija on itsekäs ja piittaamaton muista asukkaista, parvekkeella tupakoijan savu kulkeutuu useisiin lähistöllä oleviin asuntoihin. Ei ole mukavaa
   Maailman menoa
   235
   1916
  8. Kerrotko mies mikä minussa on vikana?

   Kun, et kerran lähesty?
   Ikävä
   207
   1615
  9. Mulla on ikävä sua

   Se on paisunut ihan valtavaksi ja täyttää mun koko pään. Naiselle
   Ikävä
   64
   1484
  Aihe