Toisen pandemia-aallon tulo voi järkyttää

Anonyymi

Keuhkolääkäri kertoo järkyttävistä kuvista – ”uusi epidemia kuukauden sisällä”
ANTTI KIRKKALA | 07.09.2020 | 15:07
Marjukka Myllärniemen mukaan uusi korona-aalto olisi ehkä voitu estää varhaisemmalla maskisuosituksella.

Keuhkolääkäri Marjukka Myllärniemi varoittaa uskomasta arvioita, joiden mukaan koronavirus olisi muuttunut kesän aikana vähemmän vaaralliseen suuntaan.

Sairaala- ja tehohoidon tarve on alkanut viime viikkoina kasvaa muun muassa Espanjassa ja Israelissa.

– Taudin levittyä nuoremmassa väestönosassa se alkaa levitä heidän vanhempiinsa ja isovanhempiinsa. Ilmojen kylmetessä aerosoli lentää paremmin ja tulee aiheuttamaan uuden pneumoniittiepidemian noin kuukauden sisällä, Myllärniemi kirjoittaa blogissaan.

Hänen mukaansa tilanne on pitkälti kiinni siitä, kuinka hyvin terveysviranomaiset pystyvät motivoimaan kasvomaskin käyttöä suomalaisille.

– Aikaikkuna kasvomaskisuositukselle olisi ollut keväällä 2020. Emme ehkä olisi nyt toisen aallon kiihtymisvaiheessa, jos maskit olisi tuolloin otettu käyttöön, lääkäri jatkaa.

Marjukka Myllärniemi kertoo epidemian alkuvaiheesta Meilahden kolmiosairaalassa, jolloin lääkärit tarkastelivat osastolla olevien potilaiden keuhkokuvia ja kuumekäyriä.

– Ensivaikutelmana kuvista oli puhdas järkytys, emme olleet uskoa silmiämme. Oli kuin olisimme katsoneet saman potilaan kuvaa 20 kertaa. Viruspneumoniitti on yleensä harvinainen sairaus, mutta nyt niitä oli siinä rivissä kymmeniä ja koko ajan tuli lisää.

– Keuhkokuvat olivat täynnä vaaleita läiskiä, ja potilailla oli sahaava, korkea kuume. Happeutuminen oli osalla heikkoa, ja lisähapen tarve voimakas, jopa viidennes potilaista ajautui tehohoitoon, Myllärniemi sanoo.

Koronavilkku kannattaa ladata
Ensimmäisen kymmenen vuorokauden aikana kolmiosairaalan vuodeosastolle saapui 60 keuhkokuumepotilasta, joista 20 prosenttia joutui teho-osastolle. Kevään aikana hoidettiin yhteensä yli 610 Covid-19-potilasta.

– Jos epidemian olisi annettu jatkua ilman rajaustoimia, vuodeosastokapasiteetti ei olisi riittänyt ilman kenttäsairaalaa, ja senkin paikat olisivat vähitellen loppuneet, Myllärniemi sanoo.

Toimivan rokotteen valmistuminen saattaa olla vain kuukausien kysymys. Myös lääkehoidot ovat kehittyneet.

– Toivoa siis on – tarvitsemme vain vähän aikaa. Vetoan päättäjiin ja yhteisöihin – ladatkaa Koronavilkku, käyttäkää kasvomaskia ja rajoittakaa kokoontumista yksilö- ja yhteisötasolla, niin meidän ei tarvitsisi taas järkyttyä, kun katselemme osaston potilaiden keuhkokuvat läpi. Eikä sulkea elektiivistä toimintaa, joka vetää taas hyvin, Marjukka Myllärniemi kirjoittaa.

1

<50

  Vastaukset

  Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
  5000
  • Anonyymi

   Mikkelin jätti­altistus: koronan saaneet vierailivat ainakin 12 ravintolassa
   https://www.is.fi/kotimaa/art-2000006630097.html

   Koronaa kantaneiden tiedetään käyneen ainakin 12 ravintolassa. Samaan aikaan Mikkelissä vietettiin Sapas-festivaalia.

   Näin se sitten leviää ja leviää ja leviää ja ...

  Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

  Luetuimmat keskustelut

  1. Hannu taitaa olla nyt historiaa

   Martina ja Vicke reissussa, Nala Eskolla. Pikkarainen uiskentelee yksikseen. Olis kyllä kiinnostavaa tietää, mitä tapahtui. Tässä suhteessa maksajan r
   Kotimaiset julkkisjuorut
   186
   5434
  2. Tissiesi vilauttelu ei ole feministinen teko

   " jos läjä miehiä painelisi menemään ympäri Suomea erilaisissa flashmobeissa munasillaan, heitä syytettäisiin seksuaalisesta häirinnästä" https://www
   Sinkut
   210
   4997
  3. Miksei seiskalehti uutisoi erosta?

   Moni keskustelupalsta pursuaa spekulointia Martinan ja Hannun erosta, molempin ig-päivitykset sopivat kuvaan. Missä Hörkkö ja etusivun juttu??
   Kotimaiset julkkisjuorut
   88
   3011
  4. Luksusrouva taas ulosotossa

   Hukkaan meni Nikon avustusyritykset, Sofialta karhutaan taas isoja summia https://www.seiska.fi/kotimaa/vouti-sofia-belorfin-perassa-okyelamaa-viettav
   Kotimaiset julkkisjuorut
   98
   2806
  5. Koronan levittäminen kapakoissa on perusoikeus ja rokotus&rokotepassi on pian pakko, hienoa Hjallis!

   Nyt Suomeen puuhataan rokotepassipakkoa - Hjallis Harkimo: sanktiot käyttöön rokottamattomille https://www.iltalehti.fi/politiikka/a/cfdb73b1-d86e-481
   Maailman menoa
   176
   2469
  6. Martinan ilmoitukset matkasta

   Ensimmäinen kuva tuli jo kun matkalla lentokentälle. Toi muija taitaa elää känny kädessä liimattuna.
   Kotimaiset julkkisjuorut
   81
   1803
  7. Hyvinvointivalmentaja voi pahoin

   Kyllä niin kaikesta näkee että hyvin ei mene. Ktuota juoksua ja menoa on nyt jo liikaa . Miten käy kisojen. Keskeyttää tietenkin . Mitä sen jälkeen ..
   Kotimaiset julkkisjuorut
   105
   1473
  8. Sofia ja Stefan kihloissa

   Sormus on kuvissa
   Kotimaiset julkkisjuorut
   57
   1272
  9. "Marbella tuntuu niin kodilta, on aina tuntunut" sanoo Martina.

   Jep, nainen ei osaa edes vähän maan kieltä ja elää siellä turistielämää, urheilee ja syö dinnereitä. Ei mitään tekemistä oikean arjen kanssa kun pitää
   Kotimaiset julkkisjuorut
   102
   1262
  10. Rambo kolaroi "autonsa"

   Eli Martinan sähköfiuden... 😂 Näköjään rambokin osaa jo vetää mutkat suoriksi. Eli hengen omakseen ottama kaara onkin marsun nimissä vaikka omanaan s
   Kotimaiset julkkisjuorut
   32
   1147
  Aihe