Punapiraija

Kala

Suunnitelmissa on ollut nykyistä isomman akvaarion hankkiminen ja asukkaiksi siihen on kaavailtu punapiraijoita. Muutamia kysymyksiä:

Piraijahan on parvikala, kuinka monta kalaa on suositeltavaa hankkia?

Kuinka ison akvaarion punapiraija tarvitsee?

Vaativatko tavallisiin akvaariokaloihin verrattuna enemmän hoitoa?

Kuinka pitkä on piraijan elinikä?

Jos joku haluaisi jakaa kokemuksiaan kyseisestä lajista, olisin kiitollinen kaikesta lisäinfosta.

22

4705

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Appmit

      Pirajoita on syytä hankkia "poikasina pieni parvi" mutta ei pieneen akvaarioon 6-8 kpl. Pienissä tiloissa ne syövät vähintäin sisarrusparven heikkoimmilta yksilöiltä silmät ja sitätehden koko heikentyvän kalan. Suurempina on hyvä ylimääräisistä luopua jos luonto ei ole tehnyt luonnollista poistumaa sisarrusparvesta. Lähtökohtana akvaariolle on että hommaa niinsuuri allas kuin perse kestää.

      Eivät ne vaadi senenempää hoitoa kuin muutkaan akvaariokalat, aina kun elävistä lemmikeistä on kyse ne vaativat parhaan mahdollisen hoidon ja tilat. Ruokinta pirajoilla on hieman poikeksellista muihin kaloihin verratuna ja pirajat vaativat hapekkaan puhtaan elinveden, eli hyvä suodatus ja kerranviikossa tapahtuvat säännölliset vedenvaihdot, tai tarpeenmukaan. Ota myös selville mahdollisissa sairatapauksissa, pirajat ovat erittäin arkoja joillekkin lääkeaineille.

      Kun pirajat saa kasvatettua kutukokoon 15 cm ne kutevat suhteellisen helposti hyvissä olosuhteissa, mutta kutuaikana pirajat pistävät kasviakvaarion täysremonttiin kasvien suhteen, eli repivät ne silpuksi.

      Onhan pirajajien harrastus hieman "extreme" akvaarioharrastus, mutta on otettava huomioon että piraja on loppujenlopuksi akvaariossa arka piiloihin vetäytyvä kala, paitsi ruoka-aikoina. ( piraja ei kylläkään mielestäni ole akvaariokala. ) Tunnen kaverin jolta kädestä on puraissut punapiraja noin 1 x 1 cm 1 cm syvän palan, kun vieraita tuli niin pirajat menivät akvaariossa piiloon, vieraat naljailivat että sinulla on petoja mutta eihän niitä edes näe. Ylpeä akvaristi tietenkin käsi akvaarioon ja ajamaan kaloja nurkasta kannontakaa näkyville ja naps, kämmenestä pala pois. Piraja turvautuu hyökkäykseen koettuaan itsensä uhatuksi. Toiselta tuttavalta (nainen joka työskentelee kaupassa lihatiskillä) etusormesta samanlainen pala pois 2kk sairaslomaa. P.S. Olen itse kasvattanut aikoinaan kaverini pirajojen mädistä noin 300 päisen punapiraja parven poikasia jotka menivät akvaariotukkuun suurimmaksi osaksi.

      Jos lontoo taituu niin hakusanalla "serrasalmus nattereri" lisätietoa hakukoneista. P.S. Yhdelle pariskunnalle on jossakin lähteissä annettu minimivaatimus akvaarion "minimi kooksi" 300 litraa, joka on mielestäni ehdottomasti liian pieni tila niille. Varo kuitenkin saamasta Pacuja pirajanpoikasten tilalle jos niihin päädyt, ovat poikasena niinlähellä toisiaan ettei tukut ja akvaariokauppiatkaan kaikki erota niitä toisistaan. Pacu on puhtaasti kasvis-syöjä sekä siitä kasvaa aikuisna hirveän suuri. Ka tässä alkua ja muutama linkki, sulattele ja hanki tietoa ennenkuin hommaat pirajoita itsellesi.




      http://freshaquarium.about.com/library/profiles/blfw0033.htm

      http://freshaquarium.about.com/library/profiles/blfw0033.htm

      • Appmit

        Se sitten meni copy/paste hiukan "käteen" eli tuli sama linkki pariinkertaan mutta kumminkin tuosta on hyvä jatkaa hakukoneella.


      • Kala

        Kiitoksia oikein paljon neuvoistasi. Tuolla hakusanalla löytyi paljon hyödyllistä tietoa. Muutama asia jäi vielä epäselväksi.

        Akvaarion koko. Jollain ulkomaisella keskustelupalstalla näin jonkun mainitsevan, että hänellä on 3 punapiraijaa 55 gallonan (reilu 200 litraa) akvaariossa. Käsittääkseni tuon kokoinen on liian pieni..? Itselläni olisi mahdollisuus hommata n. 350 litran allas. Olisiko 2-3 kalaa sen kokoiseen akvaarioon sopiva?

        Ruokinta. Sain sellaisen käsityksen, että piraija ei syö joka päivä. Onko lontoon murre päässyt unohtumaan, vai onko näin?

        Ympäristö. Akvaario olisi tarkoitus sijoittaa olohuoneeseen, jossa luonnollisesti on meteliä (tv, stereot, yms). Onko piraija arka taustamelulle? Kirkasta valoa sen tuolla kerrottiin aristelevan, mutta metelistä ei puhuttu mitään.


      • Appmit
        Kala kirjoitti:

        Kiitoksia oikein paljon neuvoistasi. Tuolla hakusanalla löytyi paljon hyödyllistä tietoa. Muutama asia jäi vielä epäselväksi.

        Akvaarion koko. Jollain ulkomaisella keskustelupalstalla näin jonkun mainitsevan, että hänellä on 3 punapiraijaa 55 gallonan (reilu 200 litraa) akvaariossa. Käsittääkseni tuon kokoinen on liian pieni..? Itselläni olisi mahdollisuus hommata n. 350 litran allas. Olisiko 2-3 kalaa sen kokoiseen akvaarioon sopiva?

        Ruokinta. Sain sellaisen käsityksen, että piraija ei syö joka päivä. Onko lontoon murre päässyt unohtumaan, vai onko näin?

        Ympäristö. Akvaario olisi tarkoitus sijoittaa olohuoneeseen, jossa luonnollisesti on meteliä (tv, stereot, yms). Onko piraija arka taustamelulle? Kirkasta valoa sen tuolla kerrottiin aristelevan, mutta metelistä ei puhuttu mitään.

        Kuten aikaisemmin kerroin tiedot vaihtelevat lähteestä riippuen, voihan pirjaoita tunkea vaikka 100 litran akvaarioon, ei sitä kukaan valvo. Kuten maisitsin "minunmielestäni" jopa 300 litrainen allas on täysikasvuiselle punapirajaparille liian pieni. Voihan 350 litran akvaariossa kasvattaa parven punapirajan poikasia, siinävaiheessa kun tila käy pieneksi viimeistään (parinmuodostus) luonto hoitaa heikoimmat yksilöt pois.

        Aikuinen ja nuoriaikuinen piraja ei tarvitse päivittäistä ruokintaa, poikaset sitävastoin tarvitsevat kasvaakseen ja voidakseen hyvin. Poikasen ja aikuisen pirajan aineenvaihdunta on erillainen, aikuinen lepää ja säästää energiaa kuluttamata sitä turhaan, poikaset uivat ja etsivät ruokaa jatkuvasti sekä kisailevat keskenään ja syöty ravintomäärä kuluu nopeammin, eikä poikaseen kerralla mahdu ruokaa niinpaljon kuin isompaan kalaan. Lisäksi luonnossa on ns kuivakausi jonka aikana ruokaa on luonnonvesissä niukasti, aikuinen piraja luonnossa varautuu tähän syömällä sadekaudella varastoon = muodostaa ylimääräisestä syödystä ruuasta kudosrasvaa jonka turvin voi pärjätä pitkiäkin aikoja täysin syömättä.(kala siis käyttä tätä "vararavintoa" kudosrasvaa kuivallakaudella eläkseen.) Kuivankauden jälkeen tulee sadekausi ja luonossa joenuomat tulvivat, tulee uutta vettä, ruokaa on riittämiin kalat syövät hyvin ja on aika lisääntymisen. Eli luonnossa piraja lisääntyy kerran vuoodessa, akvaariossa pirajalla on potentiaalia lisääntyä hyväkuntoisilla kaloilla monestikkin vuodessa hyvissä olosuhteissa.

        Pienenä otetut pirajanpoikaset kyllä tottuvat olemaan olohuoneessa akvaariossa, eikä niitä taustamelu häiritse kun tottuvat. Piraja niinkuin monet muutkin kalat tuntevat ajankanssa tuntemaan hoitajansa sekä perheensä elintavat eivätkä häiriinny siitä. Mutta auta armias kun jotakin tavallisuudesta poikkeavaa tapahtuu, esimerkiksi vieraita paukahtaa parvi akvaarion suojaisimpaan paikkaan eikä tule pois ennen tilanteen ns normalisointumista. En tiedä kaloilla mistä tämä johtuu, mutta epäilen niiden aistivan kylkiviivallaan jossa siaitsee kalojen yksi tärkein tuntoelin (kylkiviiva-aissti ns hyytelökupit jolla kala aistii pienimmätkin vedenvärähtelyt jne) Mutta kala oppii tosiaankin tuntemaan normaalin elämänrytmin paikassa jossa ovat. Voi olla että kala esim aistii ja oppii tuntemaan eri perheenjäsenten askeleet joita ei tarvitse pelätä. Tämä kalojen kylkiviiva-aisti on erittäin herkkä aisti jolla kala aistii pienetkin vedenvärähtelyn muutokset esim yöllä ja kun näin on jos vedessä tapahtuu jotakin tavallisuudesta poikkeavaa kala ymmärtää paeta (luonnossa pedot, pirajallakin on luonnossa vihollisia.) Aikuiselle pirajalle riittää kertaruokinta tai korkeintaan kaksi viikossa. Tähänkin muodostuu aikanaan oma rytmi kantapäänkautta, aikuinen piraja ei syö kuin silloin kun sillä on nälkä, eli käytäntö aikanaan opettaa miten omat kalat syövät aikuisena. Poikasia syöttäisin jokapäivä, ainakin tuonne 10 cm kokoon saakka.

        Sinuna ottaisin jos pirajoihin päätyisin 6 kpl nuoria punapirajan poikasia kasvamaan tuohon altaaseen joskus suurempana luopuisin ylimääräisistä kaloista ja valitseisin siihen parin pirajoita. Piraja altaassahan ei oikein viihdy muut kalat (mistähän johtunee) jotkut ovat kokeilleet suurikasvuisia plekoja mutta nekin ovat menestyneet huonosti aikuisten pirajoiden seurassa. Jos joskus pirajan joutuu ottamaan "ulkopuolelta parven" on akvaarioontuotavan pirajan minimikoko oltava vähintäin 70 % entisten kalojen koosta, muuten käy huonosti.

        Pikkuvinkkinä voin sanoa että osta haaveja yli tarpeen jos joudut pirajoita sillointällöin siirtänään, se on siirto/haavi kun piraja puree sen pillunpäreiksi. Äläkä koskaan kevennä haavinpussia toisella kämmenelläsi kun piraja on haavissa (ainakaan paljainkäsin) on varmaa että jos paljaalla kädellä tämän teet on kädessä ainakin hampaiden haavat, parhaassatapauksessa pala pois. Ainakin jenkkilässä olen joissakin kaupoissa nähnyt olevan myytävinä erityisiä metalliverkosta valmistettuja pirajahaaveja joita ne eivät saa purtua palasiksi. Jenkeissä on pirajanpito sekä tuonti kielletty sellaisissa osavaltioissa joissa on ns jatkuva kesä, sentakia että ihmiset ostavat heräteostoksina erillaisia exottisia kaloja esimerkiksi pirajat. Sitten ne koetaan ongelmaksi ja lempataan johonkin keinolammikkoon, järveen tms. Eli laki on tehty tämäntakia ettei lämpimät osavaltiot halua vesistöihinsä omaa pirajakantaa joka rajoittaisi humattavasti ihmisten virkistystoimintaa kuten esim uiminen.

        Tässä muuten linkki siihen mistä aikaisemmin varoitin eli Pacu. Pienenä erityisesti niin punapirajan näköinen ettei niitä kokematon erota, katso Pacun aikuiskokoa.

        http://freshaquarium.about.com/library/profiles/blfw0037.htm


      • Kala
        Appmit kirjoitti:

        Kuten aikaisemmin kerroin tiedot vaihtelevat lähteestä riippuen, voihan pirjaoita tunkea vaikka 100 litran akvaarioon, ei sitä kukaan valvo. Kuten maisitsin "minunmielestäni" jopa 300 litrainen allas on täysikasvuiselle punapirajaparille liian pieni. Voihan 350 litran akvaariossa kasvattaa parven punapirajan poikasia, siinävaiheessa kun tila käy pieneksi viimeistään (parinmuodostus) luonto hoitaa heikoimmat yksilöt pois.

        Aikuinen ja nuoriaikuinen piraja ei tarvitse päivittäistä ruokintaa, poikaset sitävastoin tarvitsevat kasvaakseen ja voidakseen hyvin. Poikasen ja aikuisen pirajan aineenvaihdunta on erillainen, aikuinen lepää ja säästää energiaa kuluttamata sitä turhaan, poikaset uivat ja etsivät ruokaa jatkuvasti sekä kisailevat keskenään ja syöty ravintomäärä kuluu nopeammin, eikä poikaseen kerralla mahdu ruokaa niinpaljon kuin isompaan kalaan. Lisäksi luonnossa on ns kuivakausi jonka aikana ruokaa on luonnonvesissä niukasti, aikuinen piraja luonnossa varautuu tähän syömällä sadekaudella varastoon = muodostaa ylimääräisestä syödystä ruuasta kudosrasvaa jonka turvin voi pärjätä pitkiäkin aikoja täysin syömättä.(kala siis käyttä tätä "vararavintoa" kudosrasvaa kuivallakaudella eläkseen.) Kuivankauden jälkeen tulee sadekausi ja luonossa joenuomat tulvivat, tulee uutta vettä, ruokaa on riittämiin kalat syövät hyvin ja on aika lisääntymisen. Eli luonnossa piraja lisääntyy kerran vuoodessa, akvaariossa pirajalla on potentiaalia lisääntyä hyväkuntoisilla kaloilla monestikkin vuodessa hyvissä olosuhteissa.

        Pienenä otetut pirajanpoikaset kyllä tottuvat olemaan olohuoneessa akvaariossa, eikä niitä taustamelu häiritse kun tottuvat. Piraja niinkuin monet muutkin kalat tuntevat ajankanssa tuntemaan hoitajansa sekä perheensä elintavat eivätkä häiriinny siitä. Mutta auta armias kun jotakin tavallisuudesta poikkeavaa tapahtuu, esimerkiksi vieraita paukahtaa parvi akvaarion suojaisimpaan paikkaan eikä tule pois ennen tilanteen ns normalisointumista. En tiedä kaloilla mistä tämä johtuu, mutta epäilen niiden aistivan kylkiviivallaan jossa siaitsee kalojen yksi tärkein tuntoelin (kylkiviiva-aissti ns hyytelökupit jolla kala aistii pienimmätkin vedenvärähtelyt jne) Mutta kala oppii tosiaankin tuntemaan normaalin elämänrytmin paikassa jossa ovat. Voi olla että kala esim aistii ja oppii tuntemaan eri perheenjäsenten askeleet joita ei tarvitse pelätä. Tämä kalojen kylkiviiva-aisti on erittäin herkkä aisti jolla kala aistii pienetkin vedenvärähtelyn muutokset esim yöllä ja kun näin on jos vedessä tapahtuu jotakin tavallisuudesta poikkeavaa kala ymmärtää paeta (luonnossa pedot, pirajallakin on luonnossa vihollisia.) Aikuiselle pirajalle riittää kertaruokinta tai korkeintaan kaksi viikossa. Tähänkin muodostuu aikanaan oma rytmi kantapäänkautta, aikuinen piraja ei syö kuin silloin kun sillä on nälkä, eli käytäntö aikanaan opettaa miten omat kalat syövät aikuisena. Poikasia syöttäisin jokapäivä, ainakin tuonne 10 cm kokoon saakka.

        Sinuna ottaisin jos pirajoihin päätyisin 6 kpl nuoria punapirajan poikasia kasvamaan tuohon altaaseen joskus suurempana luopuisin ylimääräisistä kaloista ja valitseisin siihen parin pirajoita. Piraja altaassahan ei oikein viihdy muut kalat (mistähän johtunee) jotkut ovat kokeilleet suurikasvuisia plekoja mutta nekin ovat menestyneet huonosti aikuisten pirajoiden seurassa. Jos joskus pirajan joutuu ottamaan "ulkopuolelta parven" on akvaarioontuotavan pirajan minimikoko oltava vähintäin 70 % entisten kalojen koosta, muuten käy huonosti.

        Pikkuvinkkinä voin sanoa että osta haaveja yli tarpeen jos joudut pirajoita sillointällöin siirtänään, se on siirto/haavi kun piraja puree sen pillunpäreiksi. Äläkä koskaan kevennä haavinpussia toisella kämmenelläsi kun piraja on haavissa (ainakaan paljainkäsin) on varmaa että jos paljaalla kädellä tämän teet on kädessä ainakin hampaiden haavat, parhaassatapauksessa pala pois. Ainakin jenkkilässä olen joissakin kaupoissa nähnyt olevan myytävinä erityisiä metalliverkosta valmistettuja pirajahaaveja joita ne eivät saa purtua palasiksi. Jenkeissä on pirajanpito sekä tuonti kielletty sellaisissa osavaltioissa joissa on ns jatkuva kesä, sentakia että ihmiset ostavat heräteostoksina erillaisia exottisia kaloja esimerkiksi pirajat. Sitten ne koetaan ongelmaksi ja lempataan johonkin keinolammikkoon, järveen tms. Eli laki on tehty tämäntakia ettei lämpimät osavaltiot halua vesistöihinsä omaa pirajakantaa joka rajoittaisi humattavasti ihmisten virkistystoimintaa kuten esim uiminen.

        Tässä muuten linkki siihen mistä aikaisemmin varoitin eli Pacu. Pienenä erityisesti niin punapirajan näköinen ettei niitä kokematon erota, katso Pacun aikuiskokoa.

        http://freshaquarium.about.com/library/profiles/blfw0037.htm

        Tämä selventää asiaa jo paljon. Kiitoksia tiedoista!


      • Appmit
        Kala kirjoitti:

        Tämä selventää asiaa jo paljon. Kiitoksia tiedoista!

        Hyvä että kelpasi.


    • petteri

      Minkälainen sisustus näillä kaloilla olisi hyvä akvaariossa? ja toinen kysymys ruuasta mitä ruokaa kannattaisi antaa(monipuolinen ruokavalio), jos niille antaa esim: silakkaa eikös se ole vähän turhan rasvasta ja pilaa veen nopeesti?

      • Appmit

        Sisustukseen kannattaa "minunmielestäni" käyttää hienoa hiekkaa esim hiekkapuhallushiekkaa raekoko 0.5-1.2 mm. Kantoja yms suojapaikkoja kaloille turvallisuuden tunnetta ja piilopaikkoja luomaan. Kasvejakin voi olla mutta niistä kasveista tulee "pärettä" viimeistään kalojen hormoonitoiminnan alettua.

        Ruoka taas, hmmm tätähän ei saa tehda suomen lain mukaan, mutta pirajan ruoka on luonnossa, toiset kalat, liha, osittain myös vesikasvit jne. Itse syöttäisin, muikkua, silakkaa. Sekä tekisin näistä kaloista jonkin näköisen pakastemixin johon lisäisin, esim hernettä, pinattia (pinatti pitää ryöpätä ennen ruojaan laittoa) tjms vihreää jotakin ihmisille tarkoitettua monivitamiinivalmistetta vaikka Sanasol (normaalia ei sorbitolilla maustettu) lisäksi lisäisin vielä hiukan tavallista kalanmaksaöljyä. Kalanmaksaöljyn ainut haittapuoli on että se tekee joksikinaikaa vedenpinnalle rasvaisen kalvon joka kyllä häviää aika nopeasti ruokinnanjälkeen pois jos pintavesi rikotaan hapettimella, sekä suodatin kierrättää pintävettä. Jos pinta jää tukkoon kalanmaksaöljystä se estää hapen sitoutumisen akvaarioveteen. Akvaariossahan saadaan paras happitilanne aikaiseksi pintaveden voimakkaalla kierolla joka hapettaa akvaariovettä sekä samalla haihduttaa akvaariovedessö syntyviä kaasuja samalla vedestä pois.

        Pienenä otetut pirajanpoikaset oppivat myös syömään raemaisia akvaariokaloille tarkoitettuja kuivaruokia, sekä esimerkiksi pakasteena surviaisentoukkaa. Akvaariokaloille tarkoitettuja pakasteruokia tosin on paljon muitakin olemassa.

        Pirajaharrastajan yksi tärkeimmistä tavoitteista onkin tasapainon loytyminen ruokinnan, suodatuksen sekä vedenvaihtojen kannalta kalojen hyvinvoinnin lisäksi, kun ruokinta sotkee vettä.


    • petteri

      jos sais tietoa., jos annat esim muikkua niin montako per kala ja annetaanko kokonaisena vai otetaanko pää pois tai vastaavaa jne...? ja vielä semmosta kysyisin että kuinka kalliita nämä ovat kpl?

      • Appmit

        Ruokinta on kalojen koon mukaan, ne syövät vaihtelevia määriä erikokoisina eikä kenellekkään voi sanoa "anna kolme muikku/piraja" minä en ainakaan voi sano koska vain omien kalojen ruokamäärän tunteminen syntyy niinsanotulla "näppituntumalla" kokeilemalla kantapäänkautta. Kaloja kannattaa syöttää alussa varovasti, ei liikaa ja sitämukaa kun ruoka maistuu suurentaa annosta ja katsoa milloin kalat eivät enää syö, pilantuneen syömättömän ruuan joutuu akvaariosta poistamaan.

        Hintataso eripuolilla suomea vaihtelee paljonkin, tämä johtuu ns "helsinkikeskeisyydestä" = kysynnän ja tarjonnan laki, sekä asiakasmäärät. Kun helsingissä joku kala maksaa 10 euroa voi samanlaisen kalan saada peräposion erä & kalashopista 5-6 euroon.


    • haluasin tietää

      Haluaisin ostaa piraijoita ja mistä niitä saisi ?

    • dsfjöäde

      Akvaarioliikkeestä kannattaisi kysyä.
      Yleensä voi laittaa tilauksen.
      Netistä on vaikeampi löytää.

    • haluasin tietää

      osaisitko kertoa minkä nimisestä kaupasta voisi tilata tai kysyä
      ja minkä kokoiseen akvaarioon 4 punapiraijaa sopisi tai enemmän.

    • dsfjöäde

      Asiasta voidaan olla montaa mieltä.
      Esimerkiksi ensimmäisessä linkissä kelpaa 900l ja toisessa taas 400l.
      Suosittelisin ainakin 600 litraa.
      http://www.aqua-web.fi/forum/viewtopic.php?f=15&t=8973
      http://www.teroarvola.com/omatsivut/piraija.htm#AKVAARIO
      Täytyy vielä muistaa, että kun piraija on parvikala ja neljän parvi on vielä aika pieni.
      Mutta moni saa kyllä piraija parinkin viihtymään akvaariossaan, kun muut seikat on hyvin täytetty.
      Eli paljon piilopaikkoja ja rauhallinen sijoitus paikka.
      Punapiraija (Pygocentrus nattereri) kasvaa 30 senttiseksi.
      Iso kala ja mitä isompi akvaario sitä parempi. Pituus on tärkein, toiseksi leveys ja syvyys on toisarvoinen. tehokas suodatus.
      muista, että punapiraija voi tulla araksi jos se ei saa olla rauhassa, kasvillisuutta ja piilopaikkoja on vähän tai ei saa olla riittävän suuressa parvessa. Eli ei mielellään suurta hälinää tai kirkasta valoa lähellä tankkia.
      Voidaan piää ainakin erään monnilajin kanssa (en muista tarkemmin) ja Serrasalmus marginatus piraijan kanssa. Hyvin ruokittuna muutkin kalat jäävät yleensä rauhaan, mutta vaatii ison altaan kun laji tulee aggressiivisemmaksi.
      Suosittelen kuitenkin lajiakvaariota kun kaloista ei koskaan tiedä.

      Jos muut piraijat kiinnostaa niin olisi vielä mustapiraija ( Serrasalmus rhombeus) Valitettavasti laji täytyy jättää yksin, sillä se on niin aggressiivinen, että tappaa jopa lajitoverinsa. Vain neon ja kardinaalitetrat säilyvät.
      Kasvaa 40cm ja minimi alataan koko on 400 litraa. Huom 1kpl/akvaario.

      Hopeapiraija (serrasamus spilopleura) löytyy välillä suomesta.
      Pituutta about 28 cm.
      Muita lajeja en ole löytänyt suomesta. Jotkin lajit ovat kerran vain15 cm:ä.

      Piraijoja ainakin täältä:
      http://www.akvaariolinna.fi/index.php?p=tukkulista-ruotsi
      Kohdasta Tetrat.
      Kysy kuitenkin ensin omasta liikkeestä onko kaloja tulossa.
      Paitsi jos olet lähellä raumaa, niin tuossa taikatassussa on punapiraijoja.
      Kysy lisää vain jos kiinnostaa.
      Muistakin piraija lajeista saa kysyä.

    • haluaisin tietää

      joo oon löytänyt 450 litran akvaarion täytyy miettii monta ottaisi. Mutta minkälainen toi mustapiraija on kun netistä ei löydy mitään tietoa. Ja paljonko ne punapiraijat maksavat tualta akvaariolinnasta.

    • dsfjöäde

      Mustapiraija (serrasalmus rhombeus) on nuorena vaalea ja tummenee iän myötä.
      Lajin tunnistaa punaisista silmistään. Elinalue sama kuin punapiraijalla eli Amazon, Orinoco, pohjoinen ja itäinen Gyayana ja Brazilian koilisiset joet.
      Eli altaaseen Amazonin tyyliä, pH noin 6.8 ja lämpöä 26 C.
      Kasvaa 40 senttiseksi, 3 kiloiseksi, yli 15 vuotiaaksi ja minimi tankiksi ilmoitetaan 400 litraa.
      Yleensä kyllä jää 30 senttiseksi vankeudessa.
      Huomioi kuitenkin, että lahnamainen kalan kääntyminen on mitä on, joten vaikka litrat täyttyisivät, niin katso että leveys on ainakin 40 cm:ä.
      Erona myös, että jos laitat kätesi punapiraijojen sekaan ne luultavasti säihkähtävät.
      Kookkaan kokoinen mustapiraija taas saattaa purra sinua.
      Yleensä kuitenkin rauhallinen.
      Tappaa kaikki muut kalat, joten kala tulee jättää yksin ainakin aikuisena.
      Isona se jättää pienet kalat, kuten neonterat rauhaan.
      Jotkut väittävät ettei monnit maistu, mutta en ole kokeillut.
      Ei lapsien kanssa, sillä niin suuri kala voi purra lapselta jo kämmenen.
      Akvaarion "katto" tulee peittää kaikilla piraijoilla.
      Voidaan syöttää kalaa ja vähärasvaista lihaa.
      Kaikki piraijat laiskistuvat jolleivat saa virikkeitä.
      Hyvä virike on antaa kalat pihtien kanssa, niin että kala saa jahdata sitä.

      Kuvia mustapiraijasta:
      http://www.aquatic-experts.com/AQUATIC-EXPERTS IMAGES/FRESHWATER/FRESHWATER FISH/Serrasalmus rhombeus/DSC09256.jpg

      http://www.jjphoto.dk/fish_archive/warm_freshwater/serrasalmus_rhombeus_info.htm

      Nuorena piraijoilla tulee olla paljon kasveja mukana, mutta vanhemmiten uintitila on tärkeämpi.

      Akvaariolinnan hintoja en tiedä, mutta täällä hinta oli ainakin kerran
      10€/punapiraija.
      Soita ja kysy, sillä hinta erot ovat suuret eri paikoissa.
      Jos ostaa enemmän, niin voi saada alennusta.
      Tuo neljä on varmaan ehdoton maksimi tuohon akvaarioon, mutta voi onnistua jos noudattaa muita ehtoja. Mieti uskallatko laittaa neljää 30 senttistä kalaa kyseiseen akvaarioon.

      Musta piraijaa onkin vaikeampaa löytää, sillä niitä tulee vain silloin tällöin.
      Omasta maksoin joskus 25€, mutta kaloja tarvittiinkin vain yksi.

      Jos akvaario on uusi muistathan kypsyttää sen ennen kalojen laittoa.
      Onko sinulla akvaario kokemusta, sillä piraijat eivät usein sovi aloittelijoille.

      Toivottavasti tästä oli apua.
      Jos jotain jäi kertomatta, niin kysy vaan.

    • haluaisin tietää

      ok. mikä on piraijan elinikä ? kuinka monta vuotta piraija on jos pituutta on 6-7 ja
      3-4?kuinka monta kalaa olisi hyvä parvi?

    • dsfjöäde

      Mustapiraija kasvaa noin 3cm/ vuosi. Kasvu on nuorempana kuitenkin nopeampaa ja hidastuu vanhetessa. Punapiraijan kasvuvauhtia en varmaksi tiedä.
      Piraijojen keskiverto ikä on 5 vuotta, vaikka mustapiraija tekeekin poikkeuksen.
      huonolla hoidolla ei elä pitkään.
      3 senttinen kala ei ole kovinkaan vanha. Veikkaisin, että 6 senttinenkin olisi alle vuoden. Niin puna-kuin mustapiraijakin. Riippu myös kasvuympäristöstä.
      Yli kuuden yksilön parvissa punapiraija olisi aika tyytyväinen.

    • haluaisin tietää

      joo kelpaako piraijan akvaarioon muita kaloja esim.vuokkokala.

    • ;))

      Varmaan tiedät jo itsekin vastauksen...

      Vuokkokala kun on meriveden kala, piraja ei. Pirajoiden kanssa on pidetty onnistuneesti joitain lajeja, mutta lähinnä samankaltaisia kaloja ja suuria monneja. Hanki perustiedot, jos et vain trollaile.

    • dsfjöäde

      Jep. Vuokkokalaa ei makeaan veteen kannata laittaa, eikä piraijaa suolaiseen.
      Taisin asiasta kirjoittaakkin, mutta ison mustapiraijan kanssa menee neontetran kokoiset kalat.
      Punapiraijan kanssa, jotkin muut piraijat ja eräät monnit.

    • kfjdxkfhseid

      mitä elektroonikkaa tarvitaan akvaarioon jossa on punapiraijat??

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. 57-vuotiads muka liian vanha töihin?

      On tämä sairas maailma. Mihin yli 55-vuotiaat sitten muka enää kelpaavat? Hidasta itsemurhaa tekemään, kun eläkkeelle ei
      Maailman menoa
      296
      3178
    2. Haluatteko miellyttää kumppaninne silmää?

      Entä muita aisteja? Mitä olette valmiita tekemään sen eteen että kumppani näkisi teissä kunnioitettavan yksilön? Olette
      Sinkut
      234
      1723
    3. By the way, olet

      mielessäni. Olet minulle tärkeä, niin suunnattoman tärkeä. En kestäisi sitä jos sinulle tapahtuisi jotain. Surullani ei
      Ikävä
      86
      1254
    4. J-miehelle toivon

      Hyvää yötä. Voisiko nykyistä tilannetta uhmaten vielä pienintäkään toivetta olla, päästä kainaloosi joskus lepääämään.
      Ikävä
      85
      1243
    5. Onko kaivattunne suosittu?

      Onko teillä paljon kilpailijoita? Mies valitettavasti näyttää olevan paljonkin naisten suosiossa :(
      Ikävä
      78
      1149
    6. Haluatko S

      vielä yrittää?
      Ikävä
      59
      1148
    7. Täytyi haukkuu sut lyttyyn

      En haluu tuntee rakkautta sua kohtaan enää ja haluun unohtaa sut mut sit tulee kuiteki paha olo kun haluis vaan oikeesti
      Ikävä
      43
      1020
    8. Onkohan sulla enää tunteita

      kun nähdään seuraavan kerran? Niin hyvä fiilis on ollut viime aikoina, että se on nyt pahin pelkoni. Oletkohan unohtanut
      Ikävä
      36
      954
    9. Kylpyläsaaren Lomakylän kahvilaravintola

      Kävimme syömässä Kylpyläsaaressa. "Naudanliha burgeri" maksoi 18,90 euroa ja lisäksi limsa 4,50 euroa. Annoksen hinnaks
      Haapavesi
      46
      896
    10. Liikennesäännöt

      Uuden ohitustien myötä torkkolantieltä tulevia kuuluu väistää tai ainakin kuuluisi väistää, jos he tulevat ollintielle.
      Pyhäjärvi
      11
      814
    Aihe