Dysmorfia?

Anonyymi

Kokemuksia dysmorfiasta? Itselläni epäilen tätä. Olen jo keski-ikäinen, mutta ajoittain masennun ulkonäöstäni todella rankasti. Uskon, että en voi saada osakseni oikeaa rakkautta omituisen ulkonäköni tähden. Nyt taas sellainen vaihe menossa. Toisinaan ajattelen, että kyse on häiriöstä. Mutta viime aikoina ollut taas olo, että olen oikeasti epämuodostunut pään ja kasvojen osalta. Näytän jollain tavalla vastenmieliseltä, oudolta ja kummalliselta. Minulla on omituiset kasvonpiirteet. En tiedä olenko oikeasti niin kuvottavan ja oudon näköinen mitä ajattelen, vai onko kyseessä häiriö.
Asiaa ei auta se, että toisinaan jotkut ihmiset tuijottavat. Tuijottavatko he, koska näytän niin kummalliselta?
Kyse ei ole sinänsä rumuudesta, vaan siitä, että kasvojeni mittasuhteet ja eri osien piirteet ovat vääristyneen näköiset.

9

93

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Anonyymi

      Onko bipoilla dysmorfiaa?
      Itselläni on lääkäriltä bipoepäily ja tämä dysmorfia tulee esiin erityisesti huonoina kausina. Toisinaan koen itseni niin seksikkääksi, kauniiksi ja ihanaksi naiseksi kaikin tavoin (hypomania?) mutta sitten on aikoja, jolloin vajoan maan rakoon itsevihasta- ja inhosta ja häpeän itseäni ja sitä että olen niin epämuodostunut ja kummallisen näköinen. Onko dysmorfia aina oma itsenäinen häiriönsä, jonka vaikeusaste vaihtelee samallakin ihmisellä vai voiko se olla esim. bipon liitännäisongelma?

      • Anonyymi

        Dissosiaatio on yleensä se mikä on mukana monessa häiriössä, vaikka on myös oma häiriönsä. Se voi esiintyä dysmorfian tyyppisesti, mutta ei silti ole sitä.
        Bipo oireet ovat kanssa jokaisella ihmisellä omanlaisensa ja ilmenee erilaisin persoonallisin tavoin. Voi olla, että sinulla on vain bipossa tämä osia vahvana. Juttele aiheesta tietävälle ammattilaiselle (oma terapeutti yms.), joka osaisi paremmin selvittää, että kuuluuko bipoon vai mihin.


    • Anonyymi

      En ole lääketiedettä lukenut mutta aika selkeäähän tuo olisi että mielikuva omasta itsestä ja ulkonäöstä liittyy jollain tavalla myös mielialan vaihteluun.

      Jos tai kun itseään ei yhtään arvosta eikä hyväksy niin helposti ajatukset kääntyvät siihen että " en ole hyvännäköinen ", " en kelpaa tällaisena kuin olen", eli tulee omaa itseään kohtaan ehkä negatiivisia ajatuksia.

      Etenkin jos huomaa että ajatukset liittyvät/ajoittuvat mielialan vaihteluun kuten edellinen on kirjoittanut miten vaihtelee manian ja masennuksen aikaan.

      Jos olisi ihan dysmorfia niin eikös se olisi loogista että mielipide omasta itsestä ja omasta kehosta ei vaihtelisi vaan olisi pysyvä.

      Jokaisessa ihmisessä on myös jotain kaunista jos ei muuten ihan " täydellinen " olekaan.

    • Anonyymi

      Itse olen lähinnä masennuksella eläkkeellä. On muutama muukin diagnoosi. Mutta olen huomannut, että mieliala ja vireystila vaikuttaa kokemukseen omasta olemuksesta ja viehättävyydestä. Itsekin olen keski-iässä, eli vanheneminen alkaa näkyä ja vaihdevuodet lähestyvät. Se lienee pahentaa tietyllä tapaa oireilua. Katson suunnilleen suurennuslasilla kaikki kauneusvirheeni. Välillä taas en jaksa niistä piitata.

      • Anonyymi

        Minulla myös vanheneminen on jollain tavalla pahentanut oireita. Ei saa enää piilotettua asioita meikilläkään. Hiuksiin tullut harmaata ja naama ja kaula alkanut roikkua. Tuntuu, että vanheva nainen on jotain negatiivista ainoastaan. MInulla on bipoepäilyn lisäksi yleistynyttä ahdistuneisuushäiriötä ja sosiaalisten tilanteiden pelkoa. Toki nämä kaikki pahentaa käsitystä omasta ulkonäöstä ja siitä että ajattelee näyttävänsä oudolta.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Minulla myös vanheneminen on jollain tavalla pahentanut oireita. Ei saa enää piilotettua asioita meikilläkään. Hiuksiin tullut harmaata ja naama ja kaula alkanut roikkua. Tuntuu, että vanheva nainen on jotain negatiivista ainoastaan. MInulla on bipoepäilyn lisäksi yleistynyttä ahdistuneisuushäiriötä ja sosiaalisten tilanteiden pelkoa. Toki nämä kaikki pahentaa käsitystä omasta ulkonäöstä ja siitä että ajattelee näyttävänsä oudolta.

        No normaaliahan tuo lienee. Itsekin olen kait keski-ikäinen sinkku. Sinkkuus varmaan pahentaa tilannetta koska haluaisin vielä löytää itselleni kumppanin joka olisi virkeä ja energinen sekä aikaansaava, en mitään reppanaa tai vanhusta. Anteeksi vaan mutta haluaisin vielä lapsenkin. Se on iso toive ja sekin nakertaa naiseuttani. En katsele peiliin kovinkaan usein. Meikillä saan itseni vähän nuoremmaksi mutta eipä näin korona aikana ole mitään menojakaan niin ei tarvitse meikkailla kun on työttömänäkin. Kaikkihan täällä vanhenee. Täytyy vaan mennä tällä naamalla eteenpäin. Minua enemmänkin haittaa nämä vatsamakkarani. Jos saisin ne pois niin olisin jo huomattavasti tyytyväisempi itseeni. Sainkin laihdutettua jo 10 kg mutta nyt on 5 kg tullut takaisin. Uutta projektia pitäisi aloittaa mutta tää syksy on ollu jotenki hankalampaa aikaa niin ei ole jaksanut kuntoilla.


    • Anonyymi

      Eihän tuollaisissa omaan ulkomuotoon kohdistuvissa kielteisissä tunteissa ole kysymys mistään "psyykkisestä sairaudesta", vaan aivan luonnollisista ihmiselämään kuuluvista asioista. Joskus elämän aikana on läheisissä ihmissuhteissa tapahtunut jotain sellaista, että suhde omaan kehoon on muuttunut kielteiseksi.

      Hyvin luonnollisia asioita nämä ovat, joskin ikäviä ja tuskallisia.

      Psykiatria on pseudotiede, ei siis oikeaa lääketiedettä eikä muutakaan tiedettä. Ihmisten ongelmia medikalisoidaan, ja siitä on useimmille pelkkää harmia. Lääketehtaat hyötyvät, ja mielenterveystyöntekijät, jotka saavat palkkaa melkein tyhjästä.

      "Dysmorfia" on yksi sellainen höpö-tieteellinen psykiatrinen leima, jolla ei ole todellisuudessa mitään sisältöä. Kysymys kuuluu, siis jos halutaan kärsivää ihmistä oikeasti auttaa: mitä on tapahtunut elämässäsi, mikä on saanut nuo tunteet aikaan? Miten vanhempasi ovat suhtautuneet sinuun, millaista palautetta antaneet ulkonäöstäsi? Mikä on koulun ja muun lähiyhteisön osuus? Jne. jne. Monesti suhde omaan ulkonäköön voi vääristyä esimerkiksi koulukiusaamisen seurauksena. Nuorena, ja mahdollisesti jo varhaislapsuudessa, on voinut joutua kokemaan traumoja, joiden seurauksena ei pysty muodostamaan hyväksyvää suhdetta kehoonsa. Näihin vaikeuksiin voi auttaa psykoterapia. Myös vertaisryhmät ja muu psykososiaalinen tuki voi olla hyödyksi. Minä lähtisin aloittajan asemassa hakemaan itselleni kunnollista terapiaa, esim. voi ottaa selvää, olisiko Kelan kuntoutuspsykoterapia mahdollinen. Jos kokee masennusta ja ahdistusta tai muuta sellaista mielen ongelmaa, joka haittaa työntekoa, voi saada kuntoutuspsykoterapiaa.

      Yhteiskunnan osuus on tässä myös melkoinen. Ulkonäköpaineet varsinkin naisille ovat nykyään ihan sairaat.

    • Anonyymi

      Kunpa tuollaiset besserwisserit tajuaisivat pysyä pois palstalta missä on oikeasti kärsiviä ja ongelmien kanssa kamppailevia ihmisiä!
      Vastuutonta, rumaa ja vastenmielistä tulla laukomaan omia oletuksiaan totuuksina ihmisille joilla on vaikeaa ja jotka kaipaavat oikeaa ja ymmärtävää tukea.
      Kirjoittelusi on epäeettistä. Saisit mennä itseesi ja hävetä jos edes osaat!!

      • Anonyymi

        Epäeettisiä juttuja kirjoittaa yleensä ihmiset jotka eivät ymmärrä että jollain toisella voi olla vaikeaa.
        Kun itsellä menee paremmin niin on " helppoa " alkaa " neuvoa " mitä tehdä ongemien kanssa.
        Ihmisiltä puuttuu siinä kohtaa empaattisuus ja ymmärrys sekä taito katsoa asioita myös toisen ihmisen näkökulmasta.

        Kenenkään huolia ja murheita ei tulisi vähätellä, kenellä niitä on niin hänelle itselleen ne ovat täyttä totta.


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Mielessäni vieläkin T

      Harmi että siinä kävi niinkuin kävi, rakastin sinua. Toivotan sulle kaikkea hyvää. Toivottavasti löydät sopivan ja hyvän
      Ikävä
      37
      1555
    2. Nellietä Emmaa ja Amandaa stressaa

      Ukkii minnuu Emmaa ja Amandaa stressaa ihan sikana joten voidaanko me koko kolmikko hypätä ukin kainaloon ja syleilyyn k
      Isovanhempien jutut
      6
      1331
    3. Ei luottoa lakko maahan

      Patria menetti sovitun ksupan.
      Suomen Keskusta
      8
      1267
    4. Nähtäiskö ylihuomenna taas siellä missä viimeksikin?

      Otetaan ruokaöljyä, banaaneita ja tuorekurkkuja sinne messiin. Tehdään taas sitä meidän salakivaa.
      Ikävä
      1
      1265
    5. Persut petti kannattajansa, totaalisesti !

      Peraujen fundamentalisteille, vaihtkaa saittia. Muille, näin sen näimme. On helppo luvata kehareille, eikä ne ymmärrä,
      Maailman menoa
      4
      1243
    6. Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita

      Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita – neljä Jyväskylän Outlaws MC:n jäsentä vangittu: "Määrät p
      Jyväskylä
      41
      1238
    7. Sinäkö se olit...

      Vai olitko? Jostain kumman syystä katse venyi.. Ajelin sitten miten sattuu ja sanoin ääneen siinä se nyt meni😅😅... Lis
      Ikävä
      0
      1224
    8. Housuvaippojen käyttö Suomi vs Ulkomaat

      Suomessa housuvaippoja aletaan käyttämään vauvoilla heti, kun ne alkavat ryömiä. Tuntuu, että ulkomailla housuvaippoihin
      Vaipat
      1
      1200
    9. Hyvää yötä ja kauniita unia!

      Täytyy alkaa taas nukkumaan, että jaksaa taas tämän päivän haasteet. Aikainen tipu madon löytää, vai miten se ärsyttävä
      Tunteet
      2
      1160
    10. Lepakot ja lepakkopönttö

      Ajattelin tehdä lepakkopöntön. Tietääkö joku ovatko lepakot talvella lepakkopöntössä ´vai jossain muualla nukkumassa ta
      1
      1146
    Aihe