Mikä MS-oire tämä on nimeltään?

Anonyymi

Minulla on diagnosoitu MS-tauti useita vuosia sitten. Jo vuosia ennen diagnoosin saamista minulla oli muutaman kerran seuraavanlaista oiretta: illalla nukkumaan käydessäni, kun olin paikallani sängyssä, käsi tai jalka saattoi "kadota" siis yhtäkkiä tuntui kuin sitä ei olisikaan enää.

Oireeseen ei liittynyt puutumisen tunnetta, eli siis pistelyä, kihelmöintiä tms., vaan tunne ja kokemus kädestä tai jalasta vain katosi, ihan kuin sitä ei olisi ollutkaan. Tosi omituinen ja pelottava oire. Kun vähänkin liikautin sitä "kadonnutta" kättä tai jalkaa, tunne siitä tuli välittömästi takaisin.

Muistan kuulleeni niinä vuosina yhden MS-potilaan tv-haastattelun, ja hän kuvaili tuota samaa oiretta, mutta en muista että haastattelussa olisi käynyt ilmi mistä on kyse.

Tietääkö kukaan täällä?

8

742

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Anonyymi

      Tiedän, mulla samaa. Tulee juuri paikalla ollessa, kun liikutan raajaa niin liikkuu ihan ongelmitta ja tunnen sen olemassa olon. Minulla nämä liittyy lähinnä jalkoihin. Joskus jopa pelottanut lähtä käveleen, kun jos jalka ei kantaisikaan. Myös autolla ajossa pelottaa, mitä jos jalka jääkin "kadoksiin" enkä kykene jarruttaan. Onneksi mitään pahaa ei oo tapahtunut. Joskus tuntunut kävellessä, että jalat on ilmaa, kuin kävelisi pehmeällä alustalla eikä siksi tunne askellusta kunnolla. Tosi outoja tuntemuksia. Eikä tosiaan ole puutumista/iho-oiretta.

      En tiedä miksi tätä vaivaa nimitetään.

      • Anonyymi

        Joo tämä on minullakin ihan uusi oire. Kesken työpäivän toinen käsi katosi. Liikuttelin sitä vaivihkaa ja toimi ihan moitteettomasti, vaikkei ”kättä ollutkaan”. Ei pistelyä tms puutumisen oiretta. Raajaa ei vain yhtäkkiä ollut. Päivän mittaan käden tunto pikkuhiljaa palasi.
        Mulla on viikon päästä taas neurokäynti. Ajattelin kysyä voiko tämä enteillä mahdollisesti käden tulevia ongelmia.


    • Anonyymi

      Kiitos vastauksista!

      Tämä oire on tosiaan mielenkiintoinen, kun kyse ei ole pistelystä, kihelmöinnistä, polttelusta tai muusta tavanomaisesta parestesiasta, vaan yhtäkkiä tunne kädestä tai jalasta vain katoaa. Minulla se tapahtui myös ihan sekuntien kuluessa ja kuten kerroin, pienikin "kadonneen" raajan liikauttaminen toi tunteen siitä välittömästi takaisin.

      Hyvä asia kohdallani on, että oiretta ei ole ollut sittemmin, vaan vain ne muutamat kerrat kauan sitten. On siis mahdollista, että kyseinen oire lähtee pois vuosikausiksi tai ei enää koskaan tule takaisin. Olisi vain mielenkiintoista tietää miksikä oiretta virallisesti kutsutaan, niin voisi siitä etsiä tietoa.

    • Anonyymi

      Olin aikoinaan neurologin tutkimuksissa, lähinnä pää kuvattiin magneetilla MS:n poissulkemiseksi.
      Sanottiin siis ettei ole MS kun ei ole sitä plakkia.

      Monihermosairaus kuitenkin todettiin ja tuo kiinnitti näissä jutuissa huomioni kun kirjoitatte että jalat tai kädet katoavat olemasta.

      Itselläni on ollut jo pitkään samanlaista oireilua, olen lukenut että asentotunnoksi sitä sanotaan.
      Eli mulla on juuri sellaista kun olen rentona, makaan tai istun niin en tunne käsiäni tai jalkojani, missä asennossa ne ovat.
      Pääni kuitenkin tiedostaa mihin asentoon olen ne jättänyt ja kun liikutan niitä niin heti on tunto mukana.

      Laitan esimerkin, kun makaan esim. selälläni kädet kylkien vieressä niin en asentoa tunne. Samalla voin ajatella vaikka että kädet ovat pään yläpuolella, enkä tietäisi ovatko ne siellä vai eivät mutta pääni tietää että eivät ole koska muistiin jäi että laitoin kädet kylkien viereen.

      Nuo ovat aika jännän tuntuisia oireita. Joskus mietin että mitä jos pääkin menisi joskus sekaisin niin miten voisi enää hallita raajojen asentoja ja liikkeitä.

      Lisään vielä että mulla on joskus motorisia ja koordinaatio-ongelmia etenkin jaloissa, ja jalkojen lihaksissa on outoa lihasten nykimistä joka erottuu jopa silmin nähtävästi.
      Ja tavarat putoilevat jatkuvasti käsistä, etenkin kevyimmät, joka viittaa siihen ettei ongelma ole voimissa vaan hermostossa.

      Silloin kun kävin niissä kuvissa niin mietin kyllä että riittääkö pelkkä pään magneetti sulkemaan MS:n mahdollisuuden pois.

      • Anonyymi

        Kiitos vastauksesta sinullekin!

        Olisihan se hyvä tehdä sekä aivojen että selkäytimen magneettikuvaus MS-taudin poissulkemiseksi. Minulle tehtiin aikoinaan molempien magneettikuvaus, ja tulosten (ja lisäksi tietty oireiden ja selkäydinpunktion tuloksen) perusteella sain MS-diagnoosin. Minulla ei näkynyt muutoksia selkäytimessä, aivoissa vain.

        Tuo asentotunnon häiriö kuulostaa kyllä juuri siltä, mitä minulla oli ja mitä aloituksessa yritin kuvailla. Ehkä sitä voi esiintyä sekä alun perin keskushermostosta johtuvana että ääreishermostolähtöisesti? Täytyy muistaa kysyä neurologilta seuraavan kerran kun menen vastaanotolle.

        Minulla on myös tuota, että kevyet tavarat putoilevat käsistä joskus. Sehän on melko yleinen oire MS-taudissa, mutta varmaan ääreishermoston sairauskin sellaista voi aiheuttaa.


      • Anonyymi

        Moi. Kauan kuvastasi on aikaa?
        Useat oireesi, kuulostaa ms-taudille tyypilliseltä. Onko sinulla tullut oireita/vaivoja tuon aiemman tutkimuksen jälkeen? Melkeen suosittelen lääkäriin menoa oireen tutkimiseksi. Voihan syy olla muukin, mutta kannattaa selvittää. Ja ms-tautihan voi olla vuosikymmeniä, koko eliniänkin, vähä oireinen. Jos oireet lieviä ja välillä poistuu voi mennä tosiaan monia vuosia ennenku herää epäilys ja lopulta diagnoosi.


    • Anonyymi

      Hei! Tiedän että mitä nyt sanon kuulostaa todella hullulta...mutta itse suosittelen sinulle todella korkeita sitruunamehu annostuksia!

      https://tinaturner18.files.wordpress.com/2020/09/image-171.png

      En usko että tuo MS-tauti sillä varsinaisesti häviää...mutta sillä pitäisi ainakin voida hoitaa MS-taudin oireita...koska korkeat C-vitamiiniannokset ovat tutkimuksissa selvästi auttaneet potilaita.

      https://www.asianscientist.com/2018/03/in-the-lab/vitamin-c-myelin-multiple-sclerosis

      Entä miksi nimenomaan sitruunat eikä appelsiinit?

      https://tinaturner18.files.wordpress.com/2020/10/image-192.png

      No...tuota...jopa tuo meidän orgaaninen appelsiinimehu on käytännössä nimenomaan JALOSTUKSEN muodossa valmistettu todella sokeripitoiseksi...itseasiassa siinä määrin että ihmiset ASSOSIVAT C-vitamiinin Sokerin kanssa...mikä ei käytännössä pidä paikkaansa!

      https://blog.livonlabs.com/vitamins-and-nutrients/sugar-vitamin-c-intake

      Eli pienikin määrä sokeria vaikkapa tämänkaltaisessa Marinin "C-vitamiinipommissa" voi olla ongelma...

      https://tinaturner18.files.wordpress.com/2020/10/image-183.png

      Ja itseasassa siellä on sitä sokeria aika paljon...kokonaista 28-grammaa joka aika kevyesti peittää kaikki kyseistä tuotteesta saadut terveyshyödyt.

      https://tinaturner18.files.wordpress.com/2020/10/image-184.png

      Eli tämän takia myös tuo orgaaninen appelsiinimehu ei ole sinulle hyödyllistä vaan oikeammin HAITALLISTA!

      https://cdn.shopify.com/s/files/1/1645/4125/products/Biona_Orange_Juice_image.png

      Syyt miksi appelsiinimehua niin voimakkaasti promotoidaan ja hyvin agressiivisesti markkinoidaan C-vitamiinin lähteenä ovat poliittisia ja sosiaalisia...eikä sillä käytännössä ole mitään tekemistä kyseisen mehun ns "korkeilla C-vitamiiniarvoilla"

      https://tinaturner18.files.wordpress.com/2020/10/image-188.png

      Itselläni ei ole MS-tautia niinkuin sinulla...mutta ajoittain kärsin neurologisista vaurioista...ns "harmaasta sumusta" ja unettomuudesta...ja nimenomaan tuolloin otan noita korkeita C-vitamiiniannoksiua...esim kolme tämmöistä pulloa kerralla...

      https://tinaturner18.files.wordpress.com/2020/10/image-186.png

      Mutta suoraan sanoen suosin noita muovisempia sitruunarasioita enemmän...koska niihin on tiivistetty huomattavasti enemmän kyseistä "Ihmeainetta"

      https://tinaturner18.files.wordpress.com/2020/10/image-187.png

      Tuolla alla olevalla videolla ei käsitellä sitruunamehuasiaa mitenkään...mutta siellä puhutaan ihan toisesta jutusta(Sodium-Bicarbonaatti seoksesta) jota käytetään usein syöpää vastaan(pitempi tarina)

      https://www.youtube.com/watch?v=gHnO02G3qww

      https://tinaturner18.files.wordpress.com/2020/10/image-193.png

      https://tinaturner18.files.wordpress.com/2020/09/image-144.png

      http://oncologynews.com.au/how-might-baking-soda-boost-cancer-therapy

      Mutta...siellä nimenomaan puhutaan siitä että kannattaa kyseisen juoman juomisen jälkeen välttää turhaa liikkumista ja mennä makuulle(mielellään hyvän selkänojan kanssa) niin kyseinen C-vitamiini imeytyy kroppaasi huomattavasti paremmin...koska muuten lihakset anastavat kyseisen juoman ravinteet jotka on tarkoitettu nimenomaan sun HERMOSTOLLESI!!!

      https://tinaturner18.files.wordpress.com/2020/10/image-191.png

      Eli siinä se käytännössä nyt oli...mehua kannattaa aina säilyttää jääkaapissa ja tuolta semmoinen juoma näyttää jota usein itse otan.

      https://tinaturner18.files.wordpress.com/2020/09/image-172.png

      Toivottavasti tästä oli jotain apua oireihisi!

      • Anonyymi

        Moi Toinen kommentoija jolla MS Suuresti kunnioitan kun mietit keinoja tähän voittamattomaan sairauteen , satuin kuuntelemaan samaan aikaan Behmin Frida kappaletta kun kirjoitin (ei koske sinua) alkoi vain hymyilyttään ...


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Mielessäni vieläkin T

      Harmi että siinä kävi niinkuin kävi, rakastin sinua. Toivotan sulle kaikkea hyvää. Toivottavasti löydät sopivan ja hyvän
      Ikävä
      40
      2092
    2. Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita

      Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita – neljä Jyväskylän Outlaws MC:n jäsentä vangittu: "Määrät p
      Jyväskylä
      47
      1644
    3. Persut petti kannattajansa, totaalisesti !

      Peraujen fundamentalisteille, vaihtkaa saittia. Muille, näin sen näimme. On helppo luvata kehareille, eikä ne ymmärrä,
      Maailman menoa
      29
      1491
    4. Ei luottoa lakko maahan

      Patria menetti sovitun ksupan.
      Suomen Keskusta
      25
      1468
    5. Nellietä Emmaa ja Amandaa stressaa

      Ukkii minnuu Emmaa ja Amandaa stressaa ihan sikana joten voidaanko me koko kolmikko hypätä ukin kainaloon ja syleilyyn k
      Isovanhempien jutut
      6
      1441
    6. Nähtäiskö ylihuomenna taas siellä missä viimeksikin?

      Otetaan ruokaöljyä, banaaneita ja tuorekurkkuja sinne messiin. Tehdään taas sitä meidän salakivaa.
      Ikävä
      1
      1415
    7. Sinäkö se olit...

      Vai olitko? Jostain kumman syystä katse venyi.. Ajelin sitten miten sattuu ja sanoin ääneen siinä se nyt meni😅😅... Lis
      Ikävä
      2
      1397
    8. Housuvaippojen käyttö Suomi vs Ulkomaat

      Suomessa housuvaippoja aletaan käyttämään vauvoilla heti, kun ne alkavat ryömiä. Tuntuu, että ulkomailla housuvaippoihin
      Vaipat
      1
      1331
    9. Hyvää yötä ja kauniita unia!

      Täytyy alkaa taas nukkumaan, että jaksaa taas tämän päivän haasteet. Aikainen tipu madon löytää, vai miten se ärsyttävä
      Tunteet
      2
      1250
    10. Lepakot ja lepakkopönttö

      Ajattelin tehdä lepakkopöntön. Tietääkö joku ovatko lepakot talvella lepakkopöntössä ´vai jossain muualla nukkumassa ta
      6
      1229
    Aihe