Läheisriippuvuus

Anonyymi

Läheisriippuvainen on kiinnostuneempi toisten elämästä kuin omastaan. Tarkoittaako se että jos joku on läheisriippuvainen toisesta (tai muista) että se toinen olisi aina paha, alistava tms. Voiko olla että läheisriippuvuus, joka kai sekin syntyy lapsuudessa eikä esim aikuisena avioliitossa, haittaa riippuvuuden kohdetta. Voiko riippuvuuden kohde ärsyyntyä siitä että toinen on riippuvainen, ts tunkeutuu toisen asioihin hoitaakseen vaikka toinen ei apua tarvitse. Millaisia ongelmia tämä toiminta aiheuttaisi avioliitossa tai muussa parisuhteessa. Jos riippuvuuden kohde olisi henkisesti normaali, eikä siis mikään narsisti, joka rakastaisi alistamista, miten hän kestäisi sellaista että toinen yrittää hoitaa ja huolehtia hänestä, vaikka hän täysin huolehtii itse itsestään ja asioistaan.

Ehkä lisäksi lisähaittaa tekisi vielä ettei läheisriippuvainen huomaa muita asioita joita hänenkin pitäisi hoitaa, jotka tuottaisivat yhteistä hyvää molemmille, vaan hän keskittyisi toisen henkilökohtaisiin asioihin.

Entäs sitten jos riippuvuuden kohde alkaakin puolustaa itseään ja omia asioitaan tunkeutumiselta ja riippuvainen alkaa käyttäytyä kuten narsisti, itsekkäästi, ja haluaa vain huolehtia koska tuntee itsensä merkitykselliseksi vain huolehtimisen kautta. Olisiko tuossa mehevien riitojen aihetta. Tulisiko läheisriippuvaisen kohteesta uhri? Läheisriippuvainen tarkkailisi koko ajan kohdettaan, joka varmasti olisi epämiellyttävää kenestä tahansa. Jos läheisriippuvaiselle sanoisi että lopeta tuollainen touhu, ei hän varmaan käsittäisi mistä on kyse. Hän voisi ryhtyä epäilemään, että nyt toisella on jotakin salaista ja tarkkaileminen (kyttääminen) vain kovenisi.

Tulisiko läheisriippuvaisesta narsistinen sitä kautta koska hänen täytyy päästä kohteensa iholle, ts sama kuin olisi alkoholiriippuvainen ja viinapullo ja häntä estettäisiin ettei pullosta saa ottaa.

8

80

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Anonyymi

      Läheisriippuvainen nainen on ihanteellinen vaimo alkoholistille. Huoltaa ja hoivaa, samalla mahdollista juopottelun jatkumisen.

      • Anonyymi

        Tämä on totta. Ja toden näköisesti näin on hyvin hyvin usein.


    • Anonyymi

      Läheisriippuvaisella ei ole kohdetta eikä uhria. Hän on itse riippuvuutensa uhri, jolloin hän antaa kohdella itseään julmastikin, kunhan häntä vain ei jätetä.

      Läheisriippuvainen päätyy usein sellaisen ihmisen kumppaniksi, joka kiusaa ja rääkkää häntä syystä tai toisesta. Läheisriippuvainenhan ei päästä irti, ei lähde pois, vaikka häntä kohdeltaisi kuinka julmasti tahansa.

      Kyllä näitä on nähty. Mies lyö, hakkaa ja haukkuu, läheisriippuvainen rouva ei lähde pois, ei osaa olla itsenäinen, uskoo, toivoo, rakastaa, antaa tehdä itselleen mitä vain, kunhan ei häntä jätetä. Läheisriippuvainen pelkää yksin jäämistä enemmän kuin mitään muuta.

      • Anonyymi

        Niin. Läheisriippuvainen ei voi olla itsenäinen eikä yksin, hän tarvitsee koko ajan jonkun lähelleen hinnalla millä hyvänsä. Hän kestää ja sietää kaiken saadakseen olla jonkun lähellä.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Niin. Läheisriippuvainen ei voi olla itsenäinen eikä yksin, hän tarvitsee koko ajan jonkun lähelleen hinnalla millä hyvänsä. Hän kestää ja sietää kaiken saadakseen olla jonkun lähellä.

        Jätetyksi tulemisen pelko juontaa varhaislapsuuden hylkäämiskokemuksista.

        Kuitenkin, kun läheisriippuvainen aikuinen syystä tai toisesta eroaa tuhoavasta kumppanistaan - tulee jätetyksi tai ehkä jopa jostain syystä itse irrottautuu, jos vaikka fyysinen pahoinpitely on henkeäuhkaavaa - niin moni huomaakin yllättäen pärjäävänsä paremmin kuin odotti. Huomaa, että omistaa oman elämän ja omat jalat jotka kantavat. Talouskin saadaan toimimaan, vaikka sekin on monella yksi minkä pettämistä pelätään etukäteen. Ympäriltä löytyy turvaverkkoja, joista ei tiennyt tai joihin ei uskaltanut luottaa.

        Läheisriippuvainen on eron jäkeen suuremmassa riskissa kuin muut joutua uudelleen hyväksikäyttäviin ihmissuhteisiin. Kaikki eivät kuitenkaan joudu. Tiedostaminen on voinut alkaa ja edetä vähitellen. Moni on eronsa jälkeen ja jonkin aikaa itsenäisesti selvittyään löytänyt uuden kumppanin, jonka kanssa yhteiselo on vastavuoroista ja kunnioittavaa. Opetellaan vähitellen elämään niin ettei tarvitse pelätä eikä kokea nöyryytystä, eikä käyttää kaikkia voimiaan toisen miellyttämiseksi ja kannattelemiseksi saamatta siitä koskaan palkkioksi muuta kuin huonon suhteen jatkumisen...

        Läheisriippuvaisuus on traumakokemus, jonka alkusyy ja vastuullinen on henkilön omat vanhemmat. Tämä on hyvä muistaa. Kun läheisriippuvainen aikuinen pähkäilee, miksi aina epäonnistuu ihmissuhteissaan, miksi ei ole riittävän hyvä missään eikä edes riittävän itsenäinen,jotta voisi kunnioittaa itseään, jne.jne., hänen on hyvä muistaa, että hänellä(kin) on lupa kohdistaa vastuu sinne minne se kuuluu. Niihin henkilöihin, jotka ovat aiheuttaneet hänen vaikean alkutilanteensa. Lapsena hylätyksi ja mahdollisesti hyväksikäytetyksi ja väkivallan kohteeksikin joutunut, vanhemmistaan vastuuta aina kantanut ei ole tasavertaisessa asemassa aikuisenakaan muihin ihmisiin. Hänen on hyvä oppia sietämään ajatusta, että voi tuntea vihaa ja kaunaakin. Viha ja muut negatiiviset tunteet ovat osa tervehtymisprosessia läheisriippuvuudesta. Kun suuntaa vastuun muille asioissa joissa se heille tosiasiassa täysin kuuluu, voi vapautua turhasta syyllisyydestä ja myöskin oppia ottamaan vastuuta siitä mitä itse tuntee, kokee ja tekee.


      • Anonyymi

        Läheisriippuvainen tarvitsee nimenomaan sen läheisen, josta riippua. Se uhri voi olla oma lapsi, jonka asioita hän alkaa huolehtia ja LR saa aikaan vain vahinkoa tyhmyyttään. Hän alistaa lapsensa hyvyydellään. Voi olla että lapsi joutuu auttamaan oikeasti läheisriippuvaista mutta läheisriippuvainen vanhempi on hoitavinaan lapsen asioita saamatta mitään hyvää aikaan. Siitä voi tulla helvetti kohteelle, koska vanhempi pilaa aina lapsensa asiat mutta ei koskaan ymmärrä pitää näppejään erossa asioista, vaan hänellä on hinku päästä hoitamaan. Hän ei tule toimeen yksin, hän tavitsee toiminnalle kohteen. Ja voi olla että joku joutuu parisuhteeseen läheisriipuvaisen kanssa, vaikka ei ole alkoholisti tai muu addiktoitunut tai väkivaltainen.

        Läheisriippuvainen auttaa ja näkee avuntarvetta siellä missä sitä ei lainkaan ole. Hän tekee vaikkei osaa. Miten tavallinen ihminen joka ei ole alkoholisti reagoi sellaiseen henkilöön joka huolehtii turhaa jatkuvasti ja tekee vahinkoa. Voi olla että siinä on uhrilla pinna tiukalla, ja käytös alkaa muuttua. Eivät kaikki ole mitään kaupunkilais sohvaperunoita joiden pääaharrastus on telkun katselu. Ei ole pelkästään uhreja ja alistajia vaan ihmisiä on myös sellaisia jotka elävät rauhassa ja sovussa mutta jos heitä uhataan he puolustautuvat eivätkä ole uhreja. He puolustautuvat vain jos se on pakko, eikä muuta keinoa ole. Sellaisessa perheessä voi olla varmaan kovia yhteenottoja. Läheisriippuvainen on avulias, mutta hänen avustaan voi olla vain haittaa. Jos hän haluaa maalata sinun talosi hän maalaa siitä ikkunalasitkin. Hän on hyvä, mutta saa aikaan vahingon.

        Juuri ehkä se pelko suosion katoamisesta laittaa läheisriipuvaisen palvelemaan muita. Hän saattaa tehdä jatkuvia palveluksia kenelle vain, kenet ottaa hyvyyden kohteekseen. Olen itse nähnyt, kuinka vanhenpi ihminen, nainen, itsellään 6 lastenlasta alkoi pitää täysin vierasta perhettä aivan kuin he olisivat hänen lapsiaan. Hän oli riippuvainen heistä, ryhtyi huolehtimaan ventovieraasta perheestä, joka oli paljon paremmin toimeentuleva kuin hän itse. Kertoi miten hän oli onnellinen kun tämän kohdeperheen lapset kutsuivat häntä mummoksi, hän kai eli omassa kuplassaan jossa tämå perhe oli hänen lapsiaan, ehkä heikkoitsetuntoinen sai siitä heikolle itsetunnolleen hieman tukea. Muille hän ei ollutkaan yhtä ystävällinen kuin heille.


    • Anonyymi

      Tosi hyvä teksti! Tunnistan itsestäni joitain läheisriippuvaisen piirteitä. Tuollainen tilanne olisi kyllä varmasti ahdistava avun kohteelle. Tunnen monia jotka ovat auttamistyössä, mutta eivät osaa lomallakaan olla ilman autettavia. Menevät hengailemaan työpaikalleen pitkin kesälomaansa tai hankkivat keikkatyön. Jotkut tekevät kokopäivätyönsä lisäksi vuoroja muualle. He ovat näitä "työnteko on mun paras harrastus" - tyyppejä.

    • Anonyymi

      Joku voi tarvita tasavertaista ihmistä rinnalleen elämään eikä henkilökohtaista alentuvaa avustajaa, joka paniikissa keksii tavat jolla selvitä ongelmasta, jota oikeasti sinulla ei edes ole. Ongelma voi olla läheisriippuvainen itse, mutta itse hän ei sitä näe, hän näkee että toisella on jokin ongelma, mutta ei pysty määrittelemään millainen. Siis toinen tarvitsee lisää huolehtimista. Kierre on valmis.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Mitä ihmettä

      Kaipaat hänessä
      Ikävä
      103
      1555
    2. Välillä käy mielessä

      olisiko sittenkin ollut parempi, että emme koskaan olisi edes tavanneet. Olisi säästynyt monilta kyyneleiltä.
      Ikävä
      78
      1194
    3. Mitä oikein

      Näet minussa? Kerro.
      Ikävä
      88
      1117
    4. Lopeta tuo mun kiusaaminen

      Ihan oikeasti. Lopeta tuo ja jätä mut rauhaan.
      Ikävä
      139
      1026
    5. Uskoontulo julistetun evankeliumin kautta

      Ja kun oli paljon väitelty, nousi Pietari ja sanoi heille: "Miehet, veljet, te tiedätte, että Jumala jo kauan aikaa sitt
      Raamattu
      580
      975
    6. Mika Muranen juttu tänään

      Jäi puuttumaan tarkennus syystä teolle. Useat naapurit olivat tehneet rikosilmoituksia tästä kaverista. Kaikki oli Muras
      Sananvapaus
      1
      947
    7. Hanna Kinnunen sai mieheltään tiukkaa noottia Tähdet, tähdet -kotikatsomosta: "Hän ei kestä, jos..."

      Hanna Kinnunen on mukana Tähdet, tähdet -kisassa. Ja upeasti Salkkarit-tähti ja radiojuontaja onkin vetänyt. Popedan Lih
      Tv-sarjat
      8
      882
    8. Kotipissa loppuu

      Onneksi loppuu kotipizza, kivempi sotkamossa käydä pitzalla
      Kuhmo
      20
      860
    9. Oho! Farmi-tippuja Wallu Valpio ei säästele sanojaan Farmi-oloista "Se oli niin luotaantyöntävää..."

      Wallu oikein listaa epämiellyttävät asiat… Monessa realityssä ollut Wallu Valpio ei todellakaan säästele sanojaan tippum
      Tv-sarjat
      9
      694
    10. Helvetin hyvä, että "hullut" tappavat toisensa

      On tämä merkillistä, että yritetään pitää hengissä noita paskaperseitä, joilla ei ole muuta tarkoitusta, kuin olla riida
      Kokkola
      8
      660
    Aihe