Keskustelua eläkeläisten elämästä

Anonyymi

Huhuu ELÄKELÄISET! Jutellaanko eläkeläisen elämästä riippumatta siitä, asutaanko Ruotsissa vai Suomessa? Ikä tuo mukanaan meille kaikille yhteisiä asioita ja näkökulmia.

* Mikä tekee sinut onnelliseksi?
* Miten vietät aikaasi eläkeläisenä?
* Eroaako arki juhlasta?
* Vietätkö erikseen lomia vai onko eläkeläisen elämä yhtä pitkää lomaa?
* Koetko itsesi yksinäiseksi vai onko sinulla riittävästi ihmissuhteita?
* Oletko tippunut tekniikan kelkasta vai sujuuko teknisten vempaimien ja digi-laitteiden käyttö?
* Onko taloustilanteesi hyvä vai huono, tasapainossa vai rempallaan?
* Koetko olosi turvalliseksi?
* Millainen terveydentilasi on?
* Jaksatko pitää huolta terveydestäsi terveellisen ravinnon, liikunnan ja itsehoidon keinoin?
* Oletko tahtomattasi koukussa alkoholiin, tupakkaan, rahapeleihin tai johonkin muuhun?
* Oletko tyytyväinen asumiseesi?
* Oletko mukana senioritoiminnassa?
* Järjestetäänkö kotiseudullasi erityisesti ikäihmisille suunniteltua toimintaa?
* Minkälaisia unelmia sinulla on?

Vai haluaisitko keskustella jostain muusta? Tässä ketjussa sana on vapaa, kunhan kommentit käsittelevät eläkeläisten elämää.

16

100

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Anonyymi

      Kiitos kysymästä! Kyllä kiinnostaa keskustelu. Tosin listaasi kun luin, aloin miettiä saanko tästä eläkkeellä olemisestakin ehdot. Niin oli monia näkökulmia vanhan elämään.

      Ihan ensimmäiseksi täytyy sanoa, etten koe oloani yksinäiseksi vaikkei ihmissuhteita niin montaa olekaan. Eniten mulle seuraa pitää koira ja se onkin hyvä kaveri. Koskaan ei ole meille riitaa tullut. Koiran kanssa on pakkokin lenkkeillä. Siinä on sitä tekemistä ja kävelyliikuntaakin saa siinä samalla. Väittävät kyllä, että lihaksia ja tasapainoa täytyisi myös harjaannuttaa.

      Sellainen hyvä juttu on, että tupakasta pääsin irti jo viisikymppisenä. Sitä ennen olin ehtinyt parikymmentä vuotta tuputtaa. Mikäköhän idea siinäkin oli? Ei nykyisin tupakoida samalla tavalla miten meidän ikäluokka poltti. Alkoholia en juuri käytä. Lähinnä ruoan kanssa, jos juhlissa tarjotaan. Mutta syömiset on vähän sitä sun tätä. Olen melkoinen herkuttelija, minkä huomaa peilistäkin. Mikähän siihen auttaisi? Terveydentila on melko hyvä. Onhan mulla muutama pitkäaikaissairaus ja niihin lääkitykset. Pitäisi vissiin niiden kanssa vähän tsempata. Ravintoa pitäisi muuttaa parempaan suuntaan ja painoa saada tippumaan. Ehkä jotain muutakin pitäisi tehdä, mutta en tiedä mitä. Ehkä ensimmäisenä pitäisi terveydenhoitajan vastaanotolle hakeutua?

      Kun kysymykset luin, niin alkuun vähän ärsytti, kun oli se kysymys, eroaako arki juhlasta. Mitä se muille kuuluu? Sitten hoksasin, että ehkä se asia mua vähän nyppiikin, että elämä on turhankin tasapaksua. On jotenkin jämähtänyt olo. Että tätäkö tää on. Aina samaa. Mitäs teillä muilla?

      Asuminen on kunnossa. Asutaan koiran kanssa kivassa kerrostaloasunnossa puiston ja järvenrannan tuntumassa. Talo on 2000-luvulla valmistunut. On hissit, lasitetut parvekkeet ja luonnostaan melko esteetön pohjaratkaisu. Eli tässä pitäisi voida asua pitkäänkin, jos vaan terveys antaa myöden. Ja ympäristö on kaunista koiran kanssa liikkua. Olo on myös turvallinen. Ei täällä meillä päin juuri koskaan mitään tapahdu. Taloustilanne mulla on ihan hyvä.

      Senioritoiminnassa en ole mukana. Mitä se edes on? Olen ollut eläkkeellä vasta viitisen vuotta, enkä koe itseäni erityisen vanhaksi. Tilasin ET-lehden puoleksi vuodeksi aikoinaan, enkä jatkanut tilausta. Oli ihan turhanpäiväisiä kirjoituksia. Yhteishyvä ja Pirkka on parempia lehtiä. Jonkun lehden voisin tilata, mutta en ole keksinyt mitään hyvää lehteä. Tekniikkaa käytän aika sujuvasti. On TV, kannettava tietokone, älypuhelin, mikrouuni, liesituuletin, liesi ja uuni, jääkaappi-pakastin, sarastuslamppu kelloradiolla, imuri ja ties mitä muuta. Ihan hyvin onnistuu ja aina olen uutta oppinut, kun on tarvinnut.

      Ajan viettäminen. Ehkä vähän turhan paljon kuuluu aikaa television ääressä. Päivät vaan kuluu ja viikot ja kuukaudet. Onkohan mulla vähän tylsää?

      • Anonyymi

        Sulla kuulostaa olevan elämä hyvällä mallilla. Miksi sulla on tylsää? Mikä toisi sun elämään säihkettä?

        Käytkö koskaan matkoilla? Entä elokuvissa, teatterissa, tansseissa tai kylpylässä?

        Mistä unelmoit?
        Kerro meille kolme tavoitetta, jotka haluaisit saavuttaa.


      • Anonyymi

        Kysyit mitä on senioritoiminta. Minun käsittääkseni se voi olla monenlaista toimintaa. Minä suosittelen tutustumaan, sillä senioreille on tarjolla hyviä alennuksia, harrastuksia ja lomailumahdollisuuksia, joista ei kerrota kotiin jaettavissa mainoksissa, vaan tietoa joutuu vähän etsimään.

        Olen kerännyt senioreille hyödyllistä tietoa tähän alle, mutta nämä esimerkit ovat Suomesta, koska en tunne Ruotsin tarjontaa. Varmaan Ruotsissa on samantyyppisiä tapahtumia ja toimintaa.

        Kaikkein eniten senioritoimintaa ympäri Suomea järjestävät erilaiset senioreiden ja eläkeläisten yhdistykset. Yhdistyksiä on moneen lähtöön. Joillakin on poliittinen tausta tai jokin muu sidos johonkin tiettyyn ryhmään (esim. ammattiyhdistys). Suurin osa yhdistyksistä on tietääkseni sitoutumattomia.

        https://www.helsinginuutiset.fi/paikalliset/1242871

        https://kuopio-krs.elakkeensaajat.fi/

        https://www.kansalaisyhteiskunta.fi/jarjestohakemisto/elakelais-_ja_veteraanijarjestot

        Tiesittekö että Kuopiossa järjestetään vuosittain marraskuussa ikääntyneille suunnattu elokuvafestivaali Hopeatähdet? Se on suosittu festari, jonne menee väkeä kauempaakin. Samaan reissuun voi yhdistää vaikka kylpyläloman tai käynnin ortodoksisessa kirkkomuseossa Riisassa.

        https://isakry.fi/hopeatahdet-festivaali/

        Tampereella taas järjestetään vuosittain K-50 Messut eli yli viisikymppisille tarkoitetut messut, missä esitellään varttuneemmille ihmisille suunnattuja tapahtumia, palveluita ja yhdistyksiä. Tapahtumassa on paljon tietoiskuja ja keskusteluita mm. kulttuurista, matkailusta, terveydestä ja hyvinvoinnista.

        https://www.k50messut.fi/tampere/

        Helsingissä järjestetään legendaarisia senioreiden päivätansseja, jotka keräävät paljon tanssijoita vuodesta toiseen.

        https://www.helsinginuutiset.fi/paikalliset/1251424

        Joensuussa järjestetään vuosittain
        Ilovaari-rockfestivaali. Se ei ole varsinaisesti suunnattu varttuneemmille ihmisille, mutta koska ohjelmisto koostuu vanhemmasta rockista, festivaalin yleisössä on paljon "menneiden vuosikymmenten nuorisoa".

        https://yle.fi/uutiset/3-7943554

        Ainakin Helsingissä järjestetään yli viisikymppisille tarkoitettuja K-50 discoja.

        https://youtu.be/71vAZEOdsBU

        https://www.k-50.fi/

        Useissa eri kaupungeissa järjestetään SenioriKino-elokuvanäytöksiä. Ne ovat kaikille avoimia, mutta ohjelmiston valikoimissa on huomioitu erityisesti varttuneemmat asiakkaat. SenioriKino-näytökset alkavat kuulemma tänä syksynä myös Turussa (Diana).

        https://www.aamulehti.fi/kulttuuri/kadotetut-palasivat-kinosaliin-niagaran-seniorikinosta-tuli-ilmio-23423436

        https://www.kinotapiola.fi/fi/erikoisnaytokset/seniorikino

        Kon-tiki Tours on yksi niistä matkatoimistoista, jotka ovat erikoistuneet järjestämään matkoja varttuneemmille ihmisille. Muitakin matkatoimistojen on, joten kannattaa googlata, jos asia kiinnostaa.

        https://www.kontiki.fi/matkaseniorit/

        Joissain kaupungeissa on senioreille suunnattuja kulttuuritapahtumia kuten erikoisiltoja museoissa ja ohjattuja kulttuurikävelyitä.

        https://www.kulttuuriespoo.fi/fi/node/8631

        Osa eläkeläisyhdistyksistä järjestää jäsenilleen retkipyöräilyä, mutta osa senioreista osallistuu ihan tavallisten retkeily- ja pyöräilyryhmien toimintaan.

        https://www.ess.fi/paikalliset/3044442

        https://www.rctlahti.fi/?x103997=372372

        https://hepo.fi/toiminta/retket/

        https://retkipaikka.fi/pyorailemassa-kaakon-maaseudun-retkipyorailyreitilla/

        Suomessa varmaan kaikissa kunnissa on senioreille suunnattuja liikuntapalveluita: alennuksia, ohjattua liikuntaa, ryhmäliikuntaa jne.

        https://www.espoo.fi/fi-FI/Kulttuuri_ja_liikunta/Liikunta/Ohjattu_liikunta/Seniorit/68_Sporttiranneke

        https://www.espoo.fi/fi-fi/kulttuuri_ja_liikunta/liikunta/ohjattu_liikunta/Seniorit

        Senioreille on tarjolla myös erilaisia kotimaan lomia, etenkin liikunta- ja hyvinvointiteemalla:

        https://www.imatrankylpyla.fi/kylpylalomia-aikuiseen-makuun

        https://piispala.fi/palvelut/senioreille/

        https://pajulahti.com/en/vapaa-aika/seniorit/fiiliskurssit/

        Ikääntyneille järjestetään myös sosiaalisesti tuettuja lomia (erityisesti vähävaraisille):

        https://www.lomajarjestot.fi/yleista-tuetuista-lomista/

        Tiesitkö että Vantaalle Flamingon kylpylään pääsee alennetulla 12 euron hinnalla ma-pe klo
        10-15, jos on 60 ikäinen, eläkeläinen, työtön, varusmies tai opiskelija? Normaalihinta on 20€. Kannattaa selvittää muistakin paikoista, onko heillä senioreille suunnattuja alennuksia.

        https://www.flamingospa.fi/

        Tänne on koottu senioreiden etuja yhteen paikkaan:

        https://www.senioriedut.fi


      • Anonyymi

        Onpa upea juttu, kun olet tupakoinnin jättänyt. Minunkin ukko poltti. Terveyteen se kärytys vaikutti. Lapsetkin aiheesta usein motkotti. Mies kuoli aivoverenvuotoon jo melkein kymmenen vuotta sitten. Eilen luin Yleisradion uutisista, että tupakointi on yhteydessä tappavaan aivoverenvuotoon. On se tietenkin muutenkin terveydelle vahingollista. Jos joku seniori täällä vielä polttaa, niin kannattaa miettiä voisiko sen tavan muuttaa. Terveysasemilta saa apua. Nykyään on jopa jotain lääkettä erilaisten nikotiinituotteiden lisäksi. Tupakkarahat voisi käyttää vaikka mihin mukavaan asiaan.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Onpa upea juttu, kun olet tupakoinnin jättänyt. Minunkin ukko poltti. Terveyteen se kärytys vaikutti. Lapsetkin aiheesta usein motkotti. Mies kuoli aivoverenvuotoon jo melkein kymmenen vuotta sitten. Eilen luin Yleisradion uutisista, että tupakointi on yhteydessä tappavaan aivoverenvuotoon. On se tietenkin muutenkin terveydelle vahingollista. Jos joku seniori täällä vielä polttaa, niin kannattaa miettiä voisiko sen tavan muuttaa. Terveysasemilta saa apua. Nykyään on jopa jotain lääkettä erilaisten nikotiinituotteiden lisäksi. Tupakkarahat voisi käyttää vaikka mihin mukavaan asiaan.

        Tanskan prinssi Joachim on saanut aivoverenvuodon hiljattain. Se tapahtui heidän Ranskan linnassa. Ällöttäviä nuo kuninkaalliset, mutta halusin laittaa tänne linkin, koska lehdet ovat maininneet Joachimin polttavan yhtä ahkerasti kuin äitinsä Rööki-Margareeta. Joachimin aivoverenvuodon on epäilty johtuneen sauhuttelusta. Kuka sitä tietää, mutta ei se tupakointi ainakaan terveellistä ole.

        https://www.seiska.fi/Hllwd/Frederik-lensi-veljensa-luo-Tanskan-prinssi-Joachim-toipuu-hitaasti-aivoverenvuodosta-kuva?utm_source=suomi24.fi&utm_medium=recommendation_widget


    • Anonyymi

      No, kirjoitanpa minäkin, vaikka ei tässä elämässä kovin kehumista ole. Terveydentila on heikohko, vaikka kai sille vielä voisi jotain tehdä. Mieliala kulkee matalalentoa. Yksinäinen olin koko elämäni, kun väärän miehen nain. Olin avioliitossa yksinäinen ja omassa elämässä ulkopuolinen. Kun mies kuoli, luulin elämän parantuvan. Niin ei käynyt. Jotenkin sitä on vaan jäänyt kotiin. Ei tunnu löytyvän puhtia mitään asioita kohentaa. Pyöritän tätä arkea ruoanlaittoa-roskien viestiä-kauppareissuja-pyykinpesua-siivousta. Mitään juhlaa ei ole koskaan eikä lomia. Telkkaria en välitä katsoa yhtään. Onneksi on tämä Internetti. Meikäläisen valtatie ihmisten ilmoille. Ei ole koiraa eikä kissaakaan. Lapsia on, mutta asuvat kaukana ja harvoin pitävät yhteyttä. Huonoin asia on ehkä turvallisuus, koska vaikka nyt pärjään, hullummaksihan tämä maailma vaan menee. En ole missään toiminnassa mukana paitsi täällä nettikeskusteluissa. Eipä ole unelmiakaan. Viinaa en sentään juo enkä polta. Edes liikakiloja ei juuri ole. Nukkuminen on aika huonoa. Lukea voisin, mutta kun ei ole oikein lukemista, niin en ole viitsinyt edes lukulaseja uusia. Tietokonetta näen paremmin ja osaan suurentaa tekstin. Kyllähän sitä mielellään ottaisi vinkkejä vastaan, että miten tätä elämää voisi parantaa.

      • Anonyymi

        Meitä lienee monia, joille elämä ei ole antanut parastaan. Kiitos kun kirjoitit. Ottaa välillä pattiin, kun kaikkialla kerrotaan niistä ihmisistä jotka porskuttaa upeasti.

        Minun tarvisi parantaa omaa elämää jollain tavalla. Ainakin täytyisi liikkua ja ulkoilla enemmän. En minäkään polta enkä juo, mutta olen liikaa yksin kotona. Tulee vaan istuttua. Syön kuulemma liian vähän. Nukun huonosti ja olen päivisin väsynyt.


      • Anonyymi

        Millä tavalla olit ajatellut elämän paranevan miehen kuollessa?


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Millä tavalla olit ajatellut elämän paranevan miehen kuollessa?

        En tiedä, mitä olin odottanut. Ajattelin vissiin, että elämä tuntuisi miehen kuoleman jälkeen kevyemmältä ja että olisin iloisempi. Niin ei ole käynyt. Kyllähän arki on nyt yksinkertaisempaa ja saa yksin päättää, mitä ruokaa jääkaappiin ostaa ja millaisia aterioita valmistaa. Elämä on jatkunut muuten hyvin samanlaisena. Nyt tuli mieleen, että haluaisin vaihtaa huonekalujen järjestystä ja hankkiutua miesvainaan rumasta nojatuolista eroon.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        En tiedä, mitä olin odottanut. Ajattelin vissiin, että elämä tuntuisi miehen kuoleman jälkeen kevyemmältä ja että olisin iloisempi. Niin ei ole käynyt. Kyllähän arki on nyt yksinkertaisempaa ja saa yksin päättää, mitä ruokaa jääkaappiin ostaa ja millaisia aterioita valmistaa. Elämä on jatkunut muuten hyvin samanlaisena. Nyt tuli mieleen, että haluaisin vaihtaa huonekalujen järjestystä ja hankkiutua miesvainaan rumasta nojatuolista eroon.

        Oletko jo hankkiutunut rumasta tuolista eroon? Pienistä asioista kannattaa aloittaa. Ties vaikka tuloksena olis isompi elämän remontti.


    • Anonyymi

      Täällä voi olla monta joille syöminen on ongelma. Joku syö liian vähän, toinen epäterveellisesti ja kolmas ei osaa laittaa ruokaa. Lähtekääpä joskus ulos syömään. On sellaisia paikkoja jonne yksinäiset ja muut seuraa kaipaavat on oikein erikseen toivottuja. Lahdessa on Takatasku, Lappeenrannassa on Ruokamesta ja Vantaalla on Yhteinen pöytä. Muilla paikkakunnilla on omiaan. Esimerkiksi Lappeenrannan Ruokamestassa ruoka maksaa 4€ kerralta mutta vielä tärkeämpää on tavata niitä muita. Lahden Takataskussa ateria on kuulemma 5€ kerta. Nää on eläkeläisten hintoja. Vantaalla on vissiin ilmaisiakin ruokailuita ja aamupuuroa saa eurolla. Kouvolassa on ainakin yksi ihan tavallinen kahvila Ruukin paikka missä saa aamiaisen edullisesti. Hyvän lenkin tekis siinä samalla jos lähtis aamiaiselle tai lounaalle ulos edes kerran viikossa. Onko Ruotsissa tällaisia paikkoja vai käydäänkö siellä ihan tavallisissa ravintoloissa? Kun sieltä muutin kaikki oli jo niin ulkolaisia ruokia. Ei kai kukaan joka päivä halua pizzaa, kebabbia tai thaimaalaista ruokaa syödä. Eikä sieltä saanut kunnon puurojakaan eikä rukiista leipää. Suomessa kahvilan aamupalalla on aina rukiista leipää ja kunnon puuroa usein lisäksi karjalanpiirakkaa.

    • Anonyymi

      Jos yhtään alakulo uhkaa, teen niitä asioita, joista tykkään. Tässä listattuna.

      - saunon
      - syön hyvää ravintolaruokaa (takeaway-ruoat)
      - lähden kävelylle tai pyöräilemään
      - hoidan puutarhaa
      - luen kirjoja
      - kudon villasukkaa
      - katson Internetistä elokuvan
      - ostan itselleni kukkia
      - menen katsomaan lintuja luontoon

      Onneksi meillä on täällä Ruotsissa oma sauna. Se tuottaa paljon iloa. Valitettavasti ravintoloista ja kahviloista on tullut levottomia. En enää tykkää käydä niissä. Ostan ruokaa ja leivonnaisia mukaan ja syön kotona. Suomenkielisiä kirjoja minulla on paljon. Saan niitä laatikoittain Suomen sukulaisilta ja kierrätän eteenpäin ruotsinsuomalaisille. Sitten on ihan pieniäkin iloja. Esimerkiksi puhtaat lakanat. Vaihdan kerran viikossa lakanat, koska rakastan sujahtaa puhtaisiin lakanoihin saunan jälkeen illalla. Viimeksi olen innostunut kuntoportaista. Meillä on puistossa yhdet hyvät portaat, vaikka ne eivät ole varsinaiset kuntoportaat.

    • Anonyymi

      Pirun kiva olla , mutta paikkoja alkanut kolottaa .- 4 vuotta jo vaimon ka eläkkeellä , 70 ollaan .- Lenkilläni joka päivä ,sorsia syöttelen .- Sosiaalinen kanssakäyminen jää sinne lenkkipolulle kun muita tapaan.- Eihän normaalia kanssakäymistä nyt coronaaikaan :( Rivitalonpääty 134 m2 , saunatila varastossa :) pikkanen piha missä 2 suurta pyökkiä , luumu ja omenapuut ja vaimon kasvit :D Kyl meittien kelpaa :D

      Gubbe 71

    • Anonyymi

      Mitä mieltä olette seniorikansalaisten suuremmista ponnisteluista? Esimerkiksi ylioppilaaksi opiskeleminen, uuden taidon opettelu (esim. ajokortin hankkiminen, nypläämimen) tai kilpaurheilu 60 vuoden iän jälkeen?

      Lehdissä on aina joskus kirjoituksia tuollaisiin asioihin yltäneistä eläkeläisistä. Olen miettinyt, että ovatko he superihmisiä, kilpailuviettisiä vai tavanomaista ahkerampia.

      Omassa lähipiirissä eläkeläiset lähinnä syöttävät sorsia ja kutovat villasukkia. Omaa elämääni olen pohtinut, että valuuko se hukkaan. Olisinko onnellisempi, jos opettelisin vielä vaikka sen nypläämisen tai venäjän kieltä? Ei minulla sinänsä ole tekemisen puutetta.

    • Anonyymi

      Venäjällä vaikeat aakkoset , muuten olisin voinut oppia :(

      • Anonyymi

        Ei venäjän kieli niin hankalaa ole. Varsinkin aakkoset oppii aika nopeasti, jos haluaa. Tässä on teille vähän venäjää. Ensin on sana venäjäksi kirjoitettuna. Sulkujen sisälle kirjoitin, miten kyrilliset kirjaimet "kääntyvät" latinalaisille kirjaimille. Viimeisenä on sama sana ruotsiksi.

        Кафе (kafe) = Kafé
        Ресторан (restoran) = Restaurang
        Касса (kassa) = Kassa
        Библиотека (biblioteka) = Bibliotek
        Аптека (apteka) = Apotek
        Автомобиль (automobil) = Bil
        Мотор (motor) = Motor
        Старт (start) = Start
        Радио (radio) = Radio
        Интернет (internet) = Internet
        Фото (foto) = Foto
        Солдат (soldat) = Soldat

        Kyllä vanhakin koira uusia temppuja oppii, jos haluaa 😉


    Ketjusta on poistettu 1 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Monenko kanssa olet harrastanut seksiä

      tänä aikana kun olet kaivattuasi kaipaillut?
      Ikävä
      139
      4081
    2. Melkein lähetin viestin.

      Onneksi tulin järkiini. Mukavaa kesää
      Ikävä
      121
      1591
    3. Sulla on nainen muuten näkyvät viiksikarvat naamassa jotka pitää poistaa

      Kannattaa katsoa peilistä lasien kanssa, ettet saa ihmisiltä ikäviä kommentteja.
      Ikävä
      70
      1406
    4. Timo Soini tyrmää Tynkkysen selitykset Venäjän putinistileiristä

      "Soini toimi ulkoministerinä ja puolueen puheenjohtajana vuonna 2016, jolloin silloinen perussuomalaisten varapuheenjoht
      Maailman menoa
      283
      1402
    5. Kalateltta fiasko

      Onko Tamperelaisyrittäjälle iskenyt ahneus vai mistä johtuu että tänä vuonna ruuat on surkeita aikaisempiin vuosiin verr
      Kuhmo
      18
      1264
    6. Ikävöimäsi henkilön ikä

      Minkä ikäinen kaipauksen kohteenne on? Onko tämä vain plus 50 palsta vai kaivataanko kolme-neljäkymppisiä? Oma kohde mie
      Ikävä
      47
      1138
    7. Nainen voi rakastaa

      Ujoakin miestä, mutta jos miestä pelottaa näkeminenkin, niin aika vaikeaa on. Semmoista ei varmaan voi rakastaa. Miehelt
      Ikävä
      79
      1131
    8. Rakastan sinua

      Olen tiennyt sen pitkään mutta nyt ymmärsin että se ei menekään ohi
      Ikävä
      30
      1086
    9. IS Viikonloppu 20.-21.7.2024

      Tällä kertaa Toni Pitkälä esittelee piirrostaitojansa nuorten pimujen, musiikkibändien ja Raamatun Edenin kertomusten ku
      Sanaristikot
      60
      1081
    10. Liikenne onnettomuus

      Annas kun arvaan -Nuoriso -Ajokortti poikkeusluvalla -Ylinopeus
      Orimattila
      60
      1038
    Aihe