Kela piiloleikkaa asumiskulujen huomioimista

Anonyymi

Pyysin Kelalta tietoja
"Pyydettävät tiedot:
Kelan hyväksyttävien asumismenojen kuntakohtaiset rajat 2020 löytyy tuolta:
https://www.kela.fi/documents/10180/0/Toimeentulotuki_asumismenojen_ rajat_2020_suomenkielinen.pdf/44641b98-b450-4f52-af25-0cf91caa86c7
Laskentakaava miten nuo kuntakohtaiset kohtuullisena pidettävät määrät ja vesimaksu toimeentulotuessa asumismenoille määritellään ja taulukon luontiprosessi eli se kuka/ketkä virkamiehet tai mahdollinen muu organisaatio joka päätttää nuo määrät sekä kaikki se aineisto joka asiasta on kertynyt eli esim. tilastot yms."

Ihme tapahtui kun sain vastauksen 13 päivässä kun julkisuuslain mukainen vastausaika on enintään 14 päivää eikä laki anna viivytellä edes tuota 14 päivää. Aikaisemmin tuo määräaika on ylittynyt lähes joka kerta jopa yli kahdella kuukaudella.
Sain vastauksen lisäksi useita liitteitä ja tässä on julkaistu vain osa kysmyksistä ja vastauksesta.

Kelan vastaus
"Kelan hyväksyttävien asumismenojen määrittäminen
Jotta edellä kuvattua kohtuullisuusharkintaa ja asiakasohjausta voidaan tehdä, Kelassa on määritelty kuntakohtaiset rajat kohtuullisille asumisen kustannuksille. Ennen Kela-siirtoa perustoimeentulotuen täytäntöönpano oli kunnilla. Kunnissa asumismenojen kohtuullisuusharkintaa tehtiin samaan tapaan, kuin Kelassa nykyään tehdään. Lähes kaikissa kunnissa oli käytössä toimeentulotuen käsittelijöille tarkoitettu ohje, jossa oli määritelty kunnan kohtuullinen taso erikokoisten kotitalouksien asumismenoille. Kelan määrittämät hyväksyttävät asumismenot pohjautuvat kunnissa vuonna 2016 käytössä olleisiin asumisnormeihin. Tiedot kuntakohtaisista hyväksyttävistä asumismenoista kerättiin kunnilta kyselyn avulla syksyllä 2016 ja pääosa kunnista vastasi kyselyyn. Noin 30 pienen kunnan osalta tietoa asumisnormien määrästä ei saatu tai asumisnormeja ei oltu määritelty kunnassa lainkaan. Jos kunnan asumisnormi sisälsi vesimaksun, vähennettiin kunnan ilmoittamasta määrästä 22€/hlö.
Kelan määrittämään kuntakohtaiseen kohtuullisen asumismenon määrään (Kelan sisällä käytämme termiä asumisnormi) sisältyy vuokra ja lämmitysmenot. Kelan asumisnormissa ei ole otettu huomioon vesimaksua, taloussähköä eikä kotivakuutusta. Asumisnormin päälle voidaan hyväksyä erikseen maksettavat vesi-, taloussähkö- ja kotivakuutusmaksut todellisen suuruisena, mikäli niitä ei pidetä kohtuuttomina. Myös vesimaksulle, taloussähkölle sekä kotivakuutuksen kustannuksille on määritelty Kelassa valtakunnalliset viitteelliset raja-arvot käsittelyn tueksi, joiden tehtävänä on kiinnittää Kelan etuuskäsittelijöiden huomio siihen, onko meno lain tarkoittamalla tavalla tarpeellinen ja kohtuullinen.
· Vesimaksun kohtuulliseksi määräksi asetettiin v. 2016 Kelassa 21,60 e/kk/henkilö. Vesimaksun kohtuullinen määrä on muodostettu korottamalla yleisen asumistuen (v. 2016) vesinormia 20 %:lla. Vesimaksun normia 21,60 e ei ole korotettu, koska tilastojen perusteella asiakkaiden todelliset vesimaksut vastaavat hyvin nykyistä tasoa ja käsittelijät voivat harkinnallaan hyväksyä esim. paikkakunnasta johtuvat korkeammat vesimaksut.
· Sähkö- ja kotivakuutusmaksujen kohtuullisena pidettäviä rajoja ei ole asiakkaiden nähtävillä kela.fi-sivuilla, koska lähtökohtaisesti laskut hyväksytään todellisten kustannusten mukaisesti. Kotivakuutus- ja taloussähkönormeja valmisteltiin vuosina 2015-2016. Kela pyysi vuonna 2015 noin 20 eri kokoiselta kunnalta, jotka sijaitsivat eri puolella Suomea, tiedot kuntien käyttämistä perusteista ja raja-arvoista kotivakuutuksen ja taloussähkön kustannusten huomioimisessa. Kelasta selvitettiin muutamasta vakuutusyhtiöstä keskimääräisiä kotivakuutushintoja. Taloussähkön raja-arvojen määrittelemissä hyödynnettiin energiaviraston sähkön hintatilastoja sähkön hinnoista ja niiden muutoksista. Saatujen selvitysten perusteella raja-arvot määriteltiin ensimmäisen kerran loppuvuodesta 2016 ennen perustoimeentulotuen toimeenpanon siirtoa kunnista Kelaan. Kotivakuutuksen raja-arvoja on tarkasteltu tämän jälkeen vuosittain seuraamalla keskimääräisiä kotivakuutushintoja eri vakuutusyhtiöistä. Taloussähkön hintakehitystä on seurattu energiaviraston sähkön hintatilastoista.
Kelan aktuaaripalvelut määritteli hyväksyttävien asumismenojen (vuokra/vastike lämmitys) rajat vuodelle 2017 Kelan käyttöön. Kelan määrittelemät asumisnormit perustuvat kuntien ilmoittamiin vuoden 2016 rajoihin tai kunnalle laskettuun prosenttipisteeseen (yleisen asumistuen saajat 09/2016). Prosenttipisteet on laskettu kuntakohtaisesti ruokakuntakoon mukaan yleisen asumistuen saajien tiedoista ja pyöristetty euron tarkkuudella.
· Yhden hengen talouksilla 70 prosenttipistettä
(= 70% kunnan yleisen asumistuen saajista asuu pistettä halvemmassa asunnossa)

· Kahden, kolmen ja neljän hengen talouksilla 60 prosenttipistettä
(= 60% kunnan yleisen asumistuen saajista asuu pistettä halvemmassa asunnossa)

jatkuu..

4

257

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Anonyymi

      ... jatkuu
      Päättelysäännöt
      · Jos kunnan normi on pienempi kuin prosenttipiste, käytetään kunnan normia.
      · Jos kunnan oma prosenttipiste tai pienillä havaintojen lukumäärillä käytetty maakuntakohtainen prosenttipiste on alle 10% pienempi kuin kunnan normi, käytetään prosenttipistettä.
      · Jos prosenttipiste on yli 10% pienempi kuin kunnan normi niin käytetään prosenttipisteen ja kunnan normin keskiarvoa.
      · Jos kunnalla ei ole omaa normia tai jos se ei ole Kelan tiedossa, käytetään prosenttipistettä.
      · Viiden hengen ja sitä suuremmille ruokakunnille käytetään kuntien normien kautta tai ylatin kautta saatua lisäystä per ruokakunnan lisäjäsen (kuten ylatissa)
      Kelan asumisnormit on määritelty 4 hengen kotitalouteen asti, jonka jälkeen jokainen lisähenkilö lisää hyväksyttävää määrää kiinteällä summalla.
      Kelan määrittämät asumisnormit julkaistiin kela.fi-sivuilla hieman ennen toimeentulotuen Kela-siirtoa loppuvuodesta 2016 ja ne ovat asiakkaiden vapaasti luettavissa. Asumisnormeihin tehdyt päivitykset julkaistaan aina Kela.fi-sivuilla. Kela on päivittänyt kuntakohtaisia hyväksyttävien asumismenojen rajoja vuosittain tarvittaessa. Tarve rajojen päivittämiseen on selvitetty vertaamalla asiakkaiden toimeentulotukeen ilmoittamia todellisia vuokria kunnan hyväksyttäviin asumismenoihin. Korotuksia on tehty n. 40 kunnan osalta. Liitteenä Kelan hyväksyttävien asumismenojen taulukot vuosittain, josta korotukset käyvät ilmi."

      Tuosta selvisi miksi n. 90% noista vuoden 2020 luvuista on täysin samoja kun 2017 taulukossa.
      Laki ei anna ohjetta noiden taulukoiden määrittämiseen mutta sen sijaan lainkohdan yksityiskohtaisten perustelujen (HE 358/2014 vp) mukaan jossa sanotaan sivulla 33 "Perustoimeentulotuessa hyväksyttäviä tarpeellisen suuruisten asumismenojen määrää ei jatkossakaan määriteltäisi asumistukea koskevan lainsäädännön perustein, vaan menojen tarpeellinen suuruus arvioitaisiin lähtien tosiasiallisista kustannuksista."
      Kela käyttää kuitenkin tuossa määrittelyssä asiakkaiden toimeentulotukeen ilmoittamia todellisia vuokria eikä esim. yleisen vuokratason mukaisia todellisia lukuja ja on tahallisella asumiskustannusten vääristelyllä varastanut asiakkilta yhteensä miljoonia euroja.
      Tuo HE 358/2014 vp löytyy tuolta
      https://www.eduskunta.fi/FI/vaski/HallituksenEsitys/Documents/he_358 2014.pdf
      Tuosta hallituksen esityksestä selviää myös se ettei Kelala ole valtaa kohtuullistaa toimeentulotukilain 7b§:n 1 momentin kohtien 2-7 mukaisia menoja ollenkaan mutta silti se tekee niin ja varastaa tuossakin asiakkilta yhteensä ehkä miljoonia euroja joka kuukausi.

      Syyllinen selvisi ja nimetkin on tiedossa joita täällä ei voi julkaista, ovat Kelan ylempää johtoa. Väärin toimivien virkamiesten nimet pitäisi saada julkaista, Valko-Venäjälä tuo näyttää toimivan kun "vihreät miehet" pötkii pakoon kun mielenosoittajat riisuu heiltä naamarin.
      Kun tukia ei voi muuten leikata niin tehdään tuollainen piiloleikkaus, jäljet johtavat sylttytehtaalle. Tuolle asialle olisi hyvä saada julkisuutta.
      Kun laatii valituksia noihin toimeentulotukipäätöksiin niin kannattaa lukea noita hallituksen esityksiä sillä sieltä saa hyviä aiheita valituksen perusteluille, oikeudetkin käyttää noita ja siksi Kela-raukka häivää yhä tihenevällä tahdilla hallinto-oikeudessa. Tilanteen ja Kelan anarkistisen päätöstentekosystemmin ollessa tällainen en voi asialle muuta kun kehottaa valittamaan aina jos jotain normeja on käytetty sillä se on ainoa tapa saada oikeutta.

      Ei tässä enää muuta julkaisukelpoista voi sanoa että hallelujaa ja aamen.

    • Anonyymi

      Numeropelle taas vauhdissa.

    • Anonyymi

      Odotetaan hetki niin vastaa itse itselleen .

    • Anonyymi

      Miten jollakin (numeropellellä) voi vielä eläkkeellä riittää mielenkiintoa kelasotkuihin, kun ei edes omat asiat?
      Varmaan sairas harrastus tai pakkomielle..

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Naiset miltä kiihottuminen teissä tuntuu

      Kun miehellä tulee seisokki ja ja sellainen kihmelöinti sinne niin mitä naisessa köy? :)
      Sinkut
      110
      8386
    2. Olet sä kyllä

      ihme nainen. Mikä on tuo sun viehätysvoiman salaisuus?
      Ikävä
      40
      2555
    3. Teuvo Hakkaraisesta tulee eurovaalien ääniharava

      Persuissa harmitellaan omaa tyhmyyttä
      Maailman menoa
      121
      2263
    4. Hiljaiset hyvästit?

      Vai mikä on :( oonko sanonut jotain vai mitä?
      Ikävä
      23
      1936
    5. Miksi kohtelit minua kuin tyhmää koiraa?

      Rakastin sinua mutta kohtelit huonosti. Tuntuu ala-arvoiselta. Miksi kuvittelin että joku kohtelisi minua reilusti. Hais
      Särkynyt sydän
      15
      1674
    6. Turha mun on yrittää saada yhteyttä

      Oot mikä oot ja se siitä
      Suhteet
      11
      1499
    7. Kyllä poisto toimii

      Esitin illan suussa kysymyksen, joka koska palstalla riehuvaa häirikköä ja tiedustelin, eikö sitä saa julistettua pannaa
      80 plus
      16
      1452
    8. "Joka miekkaan tarttuu, se siihen hukkuu"..

      "Joka miekkaan tarttuu, se siihen hukkuu".. Näin puhui jo aikoinaan Jeesus, kun yksi hänen opetuslapsistaan löi miekalla
      Yhteiskunta
      14
      1399
    9. Näkymätöntä porukkaa vai ei

      Mon asuu yksin. Mitas mieltä ootte ?
      Ikävä
      15
      1272
    10. Kristityt "pyhät"

      Painukaa helvettiin, mä tulen sinne kans. Luetaan sitten raamattua niin Saatanallisesti. Ehkä Piru osaa opetta?!.
      Kristinusko
      12
      1183
    Aihe