Tarvitaanko nyt Masto2-hanke koska masennuseläkkeet ovat kestämättömällä tasolla?

Anonyymi

Asiantuntijat vaativat Masto2-hankkeen käynnistämistä 7.6.2019 Kalevan jutussa 'Masennuselääkkeet ovat kestämättömällä tasolla'.

Masto2:n voi kirjoittajien mielestä käynnistää samalla tavalla kuin ensimmäiselläkin kerralla. Silloin käynnistäminen kävi hyvin nopeasti "kun alalla olevat toimijat ja järjestöt sitoutettiin hankkeen työhön".

Viime vuoden alussa oli noin puolisen vuotta Masto2 useissa keskusteluissa mukana, sitten tuli äkkijarrutus.

Mikähän tilanne on nyt?

Vai eikö Masto-hanke sitten kuitenkaan ollut oikea keino puuttua masennusepidemiaan?

Onko ilmennyt uutta tietoa Masto-hankkeesta miksi sitä ei voi käynnistää, vai onko nyt muu masennushanke suunnitteilla?

Mietimme tätä opiskeluryhmässä, sillä eräät ehtivät laskeskella, että opinnot ajoittuisivat niin, että voisi tehdä opinnäytetyönä seurantatutkimusta Masto2-hankkeesta. Koulutuspaikassammekaan ei tiedetä, miksi Masto2-hankkeen ajamisesta on luovuttu äkisti kokonaan. Koronaa emme arvelleet syyksi luopua Masto2-hankkeen suunnittelemisesta, vaan että on joku uusi masennushanke suunnitteilla.

3

<50

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Anonyymi

      Hei, myös satakunnan kansassa sama mielipidekirjoitus samoilta asiantuntijoilta. Ovatkohan poliitiikassakin mukana vielä, jos on vaikka tullut erimielisyyksiä hallituksessa Masto-hankkeen käynnistämisestä.

      Otsikko on tässä toinen. SK:ssa otsikko Masennuslääkkeiden määrä isossa kasvussa - asiantuntijat penäävät uutta Masto-hanketta apuun työkyvyttömyyden vähentämiseksi. Tässä on lukijat kommentoineet, että Masto-hanke ei toiminut. Siinä ns. hankepotilaita vain lääkittiin lisää ja kirjoitettiin lausuntoja työkyvyttömyyseläkkeelle. Oliko Masto1-hanke enemmän lausuntohanke kuin oikeaa apua masentuneille.

    • Anonyymi

      Mielenkiintoinen aloitus, kiitos! Onko täällä tietäjiä, jotka osaisivat neuvoa, mistä löytyvät tiedot Masto1-hankkeeseen osallistuneista _kaikista_ tahoista?

      Mahdollisessa opinnäytetyö-mielessä (haeskelen vielä aiheita) minua kiinnostaa erityisesti hankkeessa käytetyt ostopalvelut.

      Niidenhän pitäisi olla julkista tietoa, mutta loppuraporttiin niitä ei ole kirjattu, esimerkiksi minkä tyyppisiä ostopalveluja ja minkä verran niitä on ollut Masto-hankkeessa mukana.

      Oletan, että Masto-hankkeessa potilaiden masennuksen diagnosointi, hoitosuunnitelmat ja työkyvyttömyyslausunnot on lähtökohtaisesti tehty työterveyshuollossa. Olen kuitenkin kuullut, että hankkeeseen on myös ostettu psykiatrian erikoislääkäri -palveluja yksityiseltä sektorilta (ehkä pienempien terveyskeskusten ja paikkakuntien tueksi).

      Olisi kiinnostavaa vertailla julkisen ja yksityisen sektorin sekä työterveyden toiminnassa olevia masennuksen diagnosointi- ja hoitokäytäntöjä, ja Masto-hankkeeseen kertyneet tiedot voisivat antaa jotain osviittaa tähän.

      Koska viime aikoina on ollut julkista ja tieteellisesti perusteltua keskustelua ylidiagnoisoinnin ja ylihoidon haitoista potilaille, myös masennuksesta kärsiville, niin olisi kiinnostavaa selvittää, minkälaiset palvelujärjestelmän ohjaus- ja valvontakäytännöt _saattaisivat_ ohjata masennuspotilaita sellaiseen hoitotilanteeseen ja -suhteeseen, jossa heille diagnosoituihin psyykkisiin sairauksiin, kuten masennukseen, annetaan jopa pitkäkestoisesti vaikuttamatonta hoitoa, joka vaarantaa potilasturvallisuuden ja aiheuttaa vakavaakin haittaa.

      Toivottavasti psykiatrian alalla työskentelevät terveydenhuollon ammattilaiset eivät pidä viime aikoina virinnyttä julkista kiinnostusta masennuspotilaiden diagnosointi- ja hoitokäytäntöihin ilkeilynä, salaliittolaisuutena ja psykiatrian mustamaalauksena. Korona on nyt opettanut pikapikana jokaiselle, että vain yhdessä voimme selättää niin sanotut pirulliset ongelmat, joita tiedekentällä on viime vuosina tarkemmin määritelty.

      Pirullisia ongelmia psykiatriassa piisaa. Sitä ei kukaan voi kieltää.

    • Anonyymi

      korjaus: työterveyden -> työterveyshuollon

    Ketjusta on poistettu 1 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Milloin viimeksi näit ikäväsi kohteen?

      Oliko helppo tunnistaa hänet? Millaisia tunteita tuo näkeminen herätti sinussa?
      Ikävä
      69
      1305
    2. En tiedä..

      Yhtään minkälainen miesmaku sinulla on. itse arvioin sinua moneenkin otteeseen ja joka kerta päädyin samaan lopputulokse
      Ikävä
      106
      1217
    3. Suhde asiaa

      Miksi et halua suhdetta kanssani?
      Ikävä
      113
      1155
    4. Kirjoita nainen meistä jotain tänne

      tai minusta, ihan mitä haluat. Niinkin voi kirjoittaa, etteivät muut tunnista, esim. meidän kahdenkeskisistä jutuista. K
      Ikävä
      73
      1070
    5. Paras olisi vain unohtaa

      Tuleekohan tähän meidän tilanteeseen ikinä mitään selvyyttä. Epätoivo iskee taas, enkä jaksaisi enää odottaa. Kohta lop
      Ikävä
      57
      877
    6. IS viikonloppu 18-19.5.2024.

      Laatija Toni Pitkälä on itse laatinut ja kuvittanut 3- arvoista ristikkonsa. Nihkeästi tuntuu löytyvän ensimmäisiä var
      Sanaristikot
      75
      751
    7. Oliko vähä sometettu taas vai?

      Tuli aiva liika nopiaa traktorin perä vastahan. https://www.iltalehti.fi/kotimaa/a/2b3857b3-f2c6-424e-8051-506c7525223a
      Kauhava
      9
      682
    8. Voisitko laittaa

      Nimesi ensimmäisen ja kaksi viimeistä kirjainta tähän?
      Ikävä
      41
      681
    9. Kristityn megahyökkäys idän palstoilla on kauhistuttava

      Terroristikristityn megahyökkäys joka puolella on kauhistuttava, hänen viesteissään on järjetön määrä vihaa. Hän on idän
      Idän uskonnot
      362
      669
    10. S on minun etunimen kolmas kirjain.

      Mikä sinun etunimen kolmas kirjain on?
      Ikävä
      53
      656
    Aihe