Aihe

Onko televisioiden virrankulutus pienentynyt vanhoihin verrattuna?

Anonyymi

Mulla on 10v LG 38" TV ja toimii hyvin. Kaiutin alannut vähän särisemään, mutta muuten kuin uusi. Naapurilla meni olohuoneessa paljon uusiks, kun TV paloi. En tosin tiedä palaneen laitteen ikää tai merkkiä. Tuli vain mieleen tämän turvallisuus ja virrankulutus ja muut. Onko järkevää pitää vielä tätä käytössä? Onko uusissa pienempi virrankulutus tai ovatko ne turvallisempia? Uusissa on parempi kuva ja sen tiedän, mutta tämän vanhan kuvanlaatu riittää hyvin. Mietin vain näitä turvallisuus asioita ja sähkönkulutusta.

4

<50

  Vastaukset

  • Enpä usko, että kymmenessä vuodessa paljon muuttunut. Ehkä paloturvallisuus parantunut.

   • On muuttunut. Nykytelevisiot vievät vähemmän virtaa/tehoa, jos ruudun koko pidetään vakiona.

    Ensimmäiset 40" litut (vajaat 20 vuotta sitten) olivat plasmatelkkareita ja tehot muistaakseni 300-400 W.

    Samoin ensimmäiset 40 " LCD litut selvästi yli sata wattia. Joku 32" tietokonenäyttökin saattoi hotkia täydet 100 W. Näissä taustavalaistus taisi toimia kylmäkatodiloisteputkilla.

    Uudemmat LED valaistut selvästi nuukempia. Jokunen vuosi sitten pistin 46" näytön tehomittarin perään. Tehonkulutus riippuu valaistuksesta, koska telkkari sääti näytön kirkkautta ympäristön mukaan jossain 60-130 W haarukassa muistaakseni mentiin. Ao telkkari taisi olla 8 vuoden takaista tekniikkaa.

    Nyt olohuoneen nurkassa möllöttää 65" ruutu, jonka liitäntäteho näin ulkomuistista 160-180 W haarukassa. Aika samoissa lukemissa kuin varhaisilla 40" LCD näytöillä, vaikka ruudun pinta-ala on kasvanut 2,6 kertaiseksi.

    Uusi 40" tuuma ruutu tod. näk. kuluttaisi muutaman kymmenen W vanhaa vähemmän, mutta täkaisinmaksuaika taitaa olla luokkaa 100 vuotta ;-D. Sitten tietysti yhtälö muuttuu, jos laskee arvoa myös paremmalle värintoistolle, 4K resoluutiolle yms.

    Vaan jos ruutu päivittyy nykymuodin mukaisesti 55-65" kokoon, niin tehonkulutus pysyy aikalailla vakiona tai kasvaa hitusen.

    Kulutettu sähkö muuttuu lämmöksi, joten sähkösyöppöyttä pystyy arvioimaan siitäkin, kuinka paljon laite lämpenee. Nykyiset litut lämpenevät selvästi vähemmän kuin 10-15 vuoden takaiset, mitkä toimivat kehnoina lämpöpattereina.


  • Kun Suomessa joutuu suuren osan vuotta lämmittämään huushollia kuitenkin, niin television sähkönkulutuksella ei ole hirvittävän suurta merkitystä, sähkölämmitteisessä talossa ei lämmityskaudella mitään merkitystä.

   Mitä paloturvallisuuteen tulee, niin laitteen sisälle kertyvä pöly saattaa olla vaarallista, mutta nykyisten littutelkkareitten aikana tilanne ei ole huolestuttava, kun laitteet ovat varsin tiiviitä. Putkitelkkareissa saattoi sisälle kertyä vuosien mittaan mitä vain torakoista hiirenpesiin.

   En menisi vaihtamaan töllöä sähkönkulutuksen takia, mutta parempi kuvanlaatu ja uudempi käyttöjärjestelmä ja ohjelmisto nettikanavien katseluun saattaisi olla parempi syy vaihtoon.

   Hinnat ovat kyllä romahtaneet, eka 48" HD littutöllö maksoi yli 3000€ joskus 15 v (?) sitten, nykyinen 55" 4K reilun tonnin joskus 4 vuotta sitten, nyt vastaavia 65" saa viidensadan pintaan. Edes yksi asia joka on mennyt parempaan suuntaan.

   • Tulihan se hehkulamppu-uuno sieltä kivenkolostaan vanhaa savikiekkoa veivaamaan.

    Telkkaria katsellaan kesäkeleilläkin, jolloin kaikki lämpö on liikaa. Kulutus voi olla isompi kuin telkkarin liitäntäteho, jos telkkarin tuottama lämpö pitää pumpata pihalle ilmalämpöpumpulla.

    Myös pitkin syksyä on kelejä, jolloin kodinkoneet ja valaistus tuottavat lämpöä yli tarpeen. Jo 80-luvun lopun pientalossa pitkin syksyä liian lämmintä ja piti harrastaa ikkinatuuletusta (hei hei ilmaislämmölle). Kas kun syksyllä voi ulkolämpötila huidella 10-15 °C jolloin lämmöntarve on hyvin pieni ja kun vielä valaistuksena oli hehkulamput (paljon lämpöä, vähän valoa), niin äkkiäkös oli sisällä +25 °C.

    2000 luvun taloissa on niin hyvä lämmöneristys, että lämmitystä aletaan tarvitsemaan vasta ulkolämpötilan painuessa nollan tienoille. Tähän asti riittää auringon säteily + sähkönkäyttö.

    Tarkoittaa kanssa, että ulkolämpötilan mennessä yli +10 voi sitä ilmaisenergiaa tulla jo enemmän kuin tarvitaan. Etenkin syksyllä, kun valaistusta tarvitaan jo koko illan ajan.


  Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

  Luetuimmat keskustelut

  1. Korona räjähtämässä käsiin 618 uutta tartuntaa 5 uutta kuolemaa

   Marin ja Kiuru karjaisivat kunnille mm. HUS-alueelle viime hetkellä, eivät ne pysty hoitamaan asioitansa vaan tarvitaan Marinin hallituksen tiukkaa oh
   Maailman menoa
   727
   11639
  2. Seiska: Sedu Koskinen vaihtaa nimensä eksoottiseksi Zedu Di Lucaksi!

   No nyt! Ja nimen takana vanha ystävä Andy McCoy... https://www.suomi24.fi/viihde/seiska-sedu-koskinen-vaihtaa-nimensa-eksoottiseksi-zedu-di-lucaksi-ni
   Kotimaiset julkkisjuorut
   72
   7725