Oikeusoppineilta apua tehtävään?

Anonyymi

Miten lähtisitte arvioimaan alla olevaa uutista valtiosääntöoikeudelliselta kannalta, erityisesti perus- ja ihmisoikeudet sekä oikeusvaltion perusperiaatteet huomioiden? Kaikki ajatukset ja vinkit ovat tervetulleita - itsellä lyö ihan tyhjää!

Demokraatti 8.3.2020

Iso ja harvinaislaatuinen yllätys perustuslakivaliokunnassa – saattaa johtaa kirkkolain uudistuksen palautumiseen kirkolliskokoukselle.

Kyseessä on kirkkoa koskevan lainsäädännön kodifiointi. Kirkon tunnustukseen ja oppiin liittyvät sekä muut kirkon sisäiset kysymykset on mahdollisuuksien mukaan siirretty kirkolliskokouksen hyväksymään kirkkojärjestykseen, jonka on tarkoitus tulla voimaan samanaikaisesti uuden kirkkolain kanssa.

Eduskunta on kirkkolain säätämisessä sidottu kirkon kantaan: kirkkolaki tai sen muutos voidaan asiasisältönsä puolesta vain joko hyväksyä tai hylätä.

Perustuslakivaliokunta pitää lausunnossaan selvänä, että tietyt sen lausunnossa esitetyt ehdotuksen perustuslain kannalta ongelmalliset säännökset eivät ole oikaisumenettelyn piirin kuuluvia ”lainsäädäntöteknisiä virheitä”. Niinpä valiokunta esittääkin, että lakiehdotusta ei voida käsitellä ehdotetussa lainsäätämisjärjestyksessä.

Jos näin käy, käytännössä kirkolliskokous ja kirkkohallitus ovat saamassa eduskunnasta paljon lisätyötä ja käytännössä kirkkolain uudistaminen voisi venyä jopa vuosia.

Tapaus on äärimmäisen harvinaislaatuinen, ja käytännössä onkin ajateltu, että eduskunta aina hyväksyy kirkkolain muutosesityksen.

0

<50

  Vastaukset

   Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

   Luetuimmat keskustelut

   1. Greta Thunberg kritisoi Suomen hallitusta

    ”Tämä on epäonnistuminen”. https://www.is.fi/ulkomaat/art-2000006515088.html Thunberg on liittänyt mukaan perustamansa Fridays for Future -liikkeen
    Maailman menoa
    264
    10723
   2. Tiesikö Martina miehensä taustat?

    Turkkilainen miljonääri onkin irakilainen jolla huikea rikostausta? Askarruttaa tiesikö Martina mistä on kyse vai tuliko yllätyksenä. Joka tapauksessa
    189
    5720
   3. Sedu Koskinen aikoo järjestää isot juhlat

    Näihin julkkiksiin ei näköjään päde mitkään lait tai korona tartu. https://www.is.fi/kotimaa/art-2000007637821.html Kyllä esim. taviksen ylioppilas
    Kotimaiset julkkisjuorut
    121
    5500
   4. Stefu kärähti taas amfetamiinista!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

    Eikö tuolle sekoilulle näy loppua? https://www.iltalehti.fi/viihdeuutiset/a/b3a29a6e-ac7d-460f-bd45-23ee51898a72
    Kotimaiset julkkisjuorut
    63
    4628
   5. Vapaavuorelle tuli kiire - Kaikki yleisötilaisuudet kielletään, mutta mites juottolat?

    Pelimies Vapaavuoren loppupeli Helsingin johdossa meni kimuraiseksi koronakriisin vuoksi. https://www.is.fi/kotimaa/art-2000007637875.html "Vapaavuori
    Maailman menoa
    103
    3241