SOTE-alan harjoittelu ja harjoittelupaikkaan pääseminen bussilla

Anonyymi

Voiko koulu käytännössä vaatia autoa ja/tai ajokorttia työharjoittelun suorittamista varten?

AP opiskelee AMK:ssa terveydenhoitajaksi. Koulun käytäntö on, että eri pituisissa harjoittelujaksoista puolet voi tehdä samassa kaupungissa jossa koulu on (ja jossa pääsen liikkumaan ajoissa busseilla harjoittelupaikkoihin) ja puolet suoritetaan "jossakin muualla" seudulla. Eli käytännössä missä tahansa 100 km säteellä, usein vanhoissa kuntakeskuksissa 40-60 km päässä kaupungista. Eli jos on vaikka 9 viikon harjoittelujakso, siitä 5 viikkoa suoritetaan kaupungissa ja 4 viikkoa pitää sitten olla jossakin maalaispitäjän kirkonkylän terveysasemalla yms. paikassa.

AP:lla ei ole ajokorttia eikä autoa. Näiden maaseudulla olevien harjoittelujen suorittamisen ongelma on se, että joko sinne ei mene busseja ollenkaan tai bussit kulkevat sellaiseen aikaan ettei se sovi harjoittelun aikatauluihin (esim. yhdessä harjoittelupaikassa täytyy olla paikalla aamulla klo 8:00 mutta ensimmäinen bussivuoro kaupungista on perillä yhdeksän jälkeen parin kilometrin kävely siihen päälle). Opettajille ei käy selityksenä se, että bussit ei käy aikatauluihin koska "kaikille on samat säännöt". Oletuksena on, että näihin muualla oleviin harjoittelupaikkoihin ajetaan omalla autolla.

Olen ryhmässäni ainoa jolla ei ole ajokorttia ja vain yhdellä toisella ryhmäläisellä ei ole autoa (ja hänkin saa sen lainaan vanhemmiltaan). Lisämausteen tähän tuo vielä se, että perheessä on 2-vuotias lapsi joka pitäisi saada päivähoitoon ja sieltä pois, mielellään enintään 10 h yhtäjaksoisena hoitoaikana. Käytännössä niiden muutamankin teoriassa bussiaikataulujen kanssa tehtävistä paikoista kaatuu siihen, että lapsen voi viedä hoitoon vasta klo 6:00 jolloin minun pitäisi jo istua bussissa matkalla harjoittelupaikkaan. En voi myöskään muuttaa muualle, koska käyn viikoittain sairauteni takia poliklinikkahoidossa sairaalassa enkä oikein voi tätä laittaa useammaksi viikoksi tauolle tai lopettaa hoitosuhdetta.

Niin että mitä ihmettä tässä voi tehdä? Mitä voin tehdä, jotta voisin suorittaa harjoittelujaksot järkevissä paikoissa? Voiko tästä käytännöstä valittaa jonnekkin?

2

<50

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Anonyymi

      AP:lla on harvinaisen paljon haasteita opiskelussaan. On perhe ja pieni lapsi, sairaus ja sen jokaviikkoinen hoito sairaalan poliklinikalla, mutta pahimmaksi hankaluudeksi nousee nyt ajokortin ja auton puute.

      Jotenkin tuntuu uskomattomalta, että ajokortti ja auto olisi itsestäänselvyys opiskelijalla. Mistä on saatu kokoon kokonainen ryhmä, jossa kaikilla muilla paitsi AP:lla on ajokortti ja auto? Omasta opiskelustani on aikaa, mutta silloin ajokortti ja auto opiskelijalla oli harvinainen poikkeus.

      Koululla on sääntönsä ja opetusohjelma, jota noudatetaan. Poikkeustapauksissa niistä pitäisi voida joustaa, AP olisi tällainen poikkeus ilmeisesti. Toisaalta opiskelijan itsensäkin pitäisi etukäteen arvioida resurssiensa riittävyys opintojen onnistuneeseen läpiviemiseen.

      Muuta neuvoa on vaikea antaa kuin että AP neuvottelisi koulunsa kanssa poikkeusjärjestelystä hänen kohdallaan ja hän saisi suorittaa koko harjoittelun kotikaupungissaan ja ehkä täydentäviä tehtäviä.

    • Anonyymi

      Koulu vaatii harjoittelun "jossakin muualla", ei muuta. Oma asiasi on, miten sen järjestät. Ei ole sanottu, että harjoittelussa on käytävä omalla autolla.

      Itse en mielelläni ajaisi autolla joka päivä 40-60 km edestakaisin. Ehkä harjoittelupaikkakunnalta löytyisi majoitus neljäksi viikoksi ja ne poliklinikkakäynnitkin.

      Juuri tuollaisista syistä en itse voi opiskella uutta tutkintoa. Kaikkea ei voi saada.

      Valittaa voit esimerkiksi tällä palstalla!

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Kyllä suoraan

      Sanottua vi.tu.taa. Miksi en toiminut silloin. Sama kun olisi heittänyt smagardin menemään.
      Ikävä
      70
      2132
    2. Voisitko nainen kertoa mulle

      Tykkäätkö sä musta, vai unohdanko koko jutun? Mä en viitti tulla sinne enää, ettei mua pidetä jonain vainoajana, ku sun
      Suhteet
      173
      1661
    3. Perustele miksi hän ei

      Ole sopiva sinulle
      Ikävä
      155
      1567
    4. Oisko jii-miehelle jollakin asiaa

      Jos vaikka on jäänyt joku asia sydämen päälle.
      Ikävä
      90
      1358
    5. Miehelle naiselta

      Ajattelen sinua aina, en jaksa enää. Ja luulin, että pidit minusta, mutta silloin olisit tehnyt jotain. Mutta sinä et te
      Ikävä
      50
      1342
    6. Iäkkäät asiakkaat ärsyttävät kaupoissa

      Miksei Kela järjestä palvelua, jolla toimittaisivat ostokset suoraan ikäihmisille? https://www.is.fi/taloussanomat/art-
      Maailman menoa
      287
      1192
    7. Olen syvästi masentunut

      En oikein voi puhua tästä kenenkään kanssa. Sillä tavalla että toinen ymmärtäisi sen, miten huonosti voin. Ja se että mi
      Tunteet
      135
      1069
    8. Miksi sinulla, nainen

      On niin negatiivinen asenne minuun ja yleensäkin negatiivinen käsitys?
      Ikävä
      113
      1033
    9. Mikä oli nainen

      Paras yhteinen hetkemme niistä pienistä ja vähäisistä.
      Ikävä
      75
      1032
    10. Nainen, millainen tilanne oli

      kun huomasit ihastuneesi häneen oikein kunnolla. Missä tapahtui ja milloin
      Ikävä
      54
      892
    Aihe