Kasettisoittimessa vikaa

Anonyymi

Hei, mulla ois tämmönen Philips 974 home stereo centre. Siinä ois jotain häikkää kasettisoittimessa, aina kun painaa play, siinä autostop menee päälle ja lopettaa soittamisen. Niin kysymykseni on, miten semmottiseen sais korjattua tai missä semmottiseen voisi korjauttaa?

3

138

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Anonyymi

      Hihna poikki. Vaihda uusi.

    • Anonyymi

      Autostoppeja on tehty kahdella eri tavalla:

      tapa1:

      Äänipään vieressä on muovinen (yleensä suht. litteä) tappi; kun kasetin toisto tulee puolen loppuun, antava rulla lakkaa pyörimästä, kun siellä ei ole enää enempää nauhaa, ja kun ottava rulla pyrkii jatkamaan pyörimistä, nauha kiristyy, ja äärimmillään kiristyessään nauha painaa tuota tappia, tämä tunnistetaan sähköisesti tai mekaanisesti ja se vastaa STOP -napin painamista.

      tapa 2:

      Toisen nauhakelan (yleensä antava kela) pyörimisnopeutta tarkkaillaan, ja kun nopeus putoaa nollaan, tämä laukaisee AUTOSTOP -toiminnon.

      Kummasta kyse:

      Kokeile näin:

      poista kasetti.
      Kytke taaksekelaus (toimiiko autostop vai jatkaako tyhjän vetorullan "kelaamista") ?

      paina Lopuksi STOP.

      sitten kokeile muuten samoin, mutta paina eteen kelaus -nappia (taaksekelauksen siajsta). (toimiiko autostop vai jatkaako tyhjän vetorullan "kelaamista") ?

      Jos tarkkailee toisen rullan (=kasetin kelan keskiöön tuleva muovitappi, jossa 6 vetokynnystä) pyörimistä, niin todennäköisesti toiseen suuntaan kelaus ilman kasettia pysyy päällä, koska kelausmoottori itse pyörittää ko. kelaa, toiseen suuntaan taas AUTOSTOP toimii, koska yleensä vain toisen kelan pyörimisnopeutta tarkkaillaan, ja siis toiseen suuntaan kelaus kun ei sitä tarkkailtua kelaa pyöritä, niin AUTOSTOP toimii kun tarkkailtu kela pysyy paikallaan pyörimättä.

      Jos taas painat PLAY ilman kasettia, niin tuolla mekaanisella "tappi" -versiolla autostop ei toimi, koska tuossa tappiversiossa kiristynyt kasettinauha laukaiseen sen AUTOSTOPin, mitä ei ilman kasettia voi tapahtua.

      Tuossa kelan pyörimisnopeuden tarkkailussa taas PLAY -asennossa autostop laukeaa, jos se on antava kela, jota tarkkaillaan , mutta jos tarkkaillaan ottavaa kelaa, niin sehän PLAY -asennossa pyörii ilman kasettiakin, joten silloin AUTOSTOP ei toimi. Olettaisin tuon antavan kelan tarkkailun olevan yleisempi tapa, jos ei ole tuota mekaanista tappia, jota vasten nauha kiristyisi.

      • Anonyymi

        Omat kokemukseni ovat lähinnä Philips D8534 -kannettavasta stereoradionauhurista, jossa käytetään muistaakseni antavan kelan tarkkailua. Sitä voi muuten hämätä pyörittämällä vaikka antavaa kelaa edestakaisin sormella luukun ollessa auki; niin kauan kun liikuttelet, AUTOSTOP ei laukea, mutta jos lopetat liikuttelun, AUTOSTOP laukeaa. Taaksekelauksella ilman kasettia AUTOSTOP ei tuossa toimi, koska silloin tarkkailtava kela pääsee pyörimään vapaasti.

        Eri malli siis (kotistereo vs. kannettava) mutta kun sama valmiistaja, voi hyvin olla samanlainen AUTOSTOP käytössä. Tuossa D8534:ssä on kasettiluukussa teksti "Servo Tape Transport".
        Omasta kappaleestani on kasettisoitin ollut vuosia rikki, kun eräs vierailija kaatoi laitteen, enkä huomannut sitä, ennen kuin seuraavana päivänä.

        Kaatumisen seurauksena olivat PLAY ja STOP menneet yhtäaikaa pohjaan seurauksella, että laitteen moottoriavustetut PLAY ja STOP -toiminnot aktivoituivat yhtäaikaa ja mekanismi (ja samalla nauhurin moottori) menivät jumiin, mutta moottori sai koko ajan virtaa; oli tulikuuma moottori kun huomasin tilanteen.

        moottorista ilmeisesti paloivat käämit kun se kävi tulikuumana ehkä 10 tuntia, onneksi verkkomuuntaja ei vaurioitunut vaikka sekin kuumeni huomattavan kuumaksi tuon tilanteen seurauksena.

        Tuossa D8534:ssä PLAY (ja muutkin nuhurin ohjausnäppäimet) ovat mallia "sähköisesti avustettu mekaaninen". Ei siis kokonaan mekaaniset, mutta ei myöskään täysin sähköinen.
        Kevyt painaa sitä PLAY -nappia, kun nappi a) aktivoi nauhurin moottorin ja b) työntää jonkin muovikynnen siten, että nauhurin moottori tuon muovikynnen välityksellä siirtää äänipääsillan toistoasentoon ja äänipäät painuvat kasettiin.

        Mutta siis suunnitteluvirheenä se, että jos laite kaatuu eteenpäin, niin tuo sähköinen avustusmekanismi pyrkii toteuttamaan samanaikaisesti PLAY ja STOP -komennot jolloin mekansimi menee jumiin ja nauhurin moottori kuumenee ja tuhoaa itsensä.

        No, ehtihän tuo nauhuri olla toimiva vuodet 1985-2003.


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Nellietä Emmaa ja Amandaa stressaa

      Ukkii minnuu Emmaa ja Amandaa stressaa ihan sikana joten voidaanko me koko kolmikko hypätä ukin kainaloon ja syleilyyn k
      Isovanhempien jutut
      6
      1247
    2. Mielessäni vieläkin T

      Harmi että siinä kävi niinkuin kävi, rakastin sinua. Toivotan sulle kaikkea hyvää. Toivottavasti löydät sopivan ja hyvän
      Ikävä
      16
      1216
    3. Nähtäiskö ylihuomenna taas siellä missä viimeksikin?

      Otetaan ruokaöljyä, banaaneita ja tuorekurkkuja sinne messiin. Tehdään taas sitä meidän salakivaa.
      Ikävä
      1
      1149
    4. Ei luottoa lakko maahan

      Patria menetti sovitun ksupan.
      Suomen Keskusta
      3
      1149
    5. Sinäkö se olit...

      Vai olitko? Jostain kumman syystä katse venyi.. Ajelin sitten miten sattuu ja sanoin ääneen siinä se nyt meni😅😅... Lis
      Ikävä
      0
      1134
    6. Persut petti kannattajansa, totaalisesti !

      Peraujen fundamentalisteille, vaihtkaa saittia. Muille, näin sen näimme. On helppo luvata kehareille, eikä ne ymmärrä,
      Maailman menoa
      0
      1133
    7. Housuvaippojen käyttö Suomi vs Ulkomaat

      Suomessa housuvaippoja aletaan käyttämään vauvoilla heti, kun ne alkavat ryömiä. Tuntuu, että ulkomailla housuvaippoihin
      Vaipat
      0
      1118
    8. Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita

      Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita – neljä Jyväskylän Outlaws MC:n jäsentä vangittu: "Määrät p
      Jyväskylä
      41
      1114
    9. Hyvää yötä ja kauniita unia!

      Täytyy alkaa taas nukkumaan, että jaksaa taas tämän päivän haasteet. Aikainen tipu madon löytää, vai miten se ärsyttävä
      Tunteet
      2
      1105
    10. Lepakot ja lepakkopönttö

      Ajattelin tehdä lepakkopöntön. Tietääkö joku ovatko lepakot talvella lepakkopöntössä ´vai jossain muualla nukkumassa ta
      1
      1100
    Aihe