Aihe

SOTE-UUDISTUS - nyt jäi Sysmässäkin tyhjä vetävän käteen

Anonyymi

Mielenkiintoinen ESS pääkirjoitus:

https://www.ess.fi/paakirjoitus-mielipide/3142402

Sote-uudistuksessa kunnilta siirtyy valtion kassaan ja sieltä maakunnille sote-menojen rahoittamiseksi 13,26 % kunnallisvero tuloista. Sysmälle jää nykyisestä 19 % koulujen ja infran pyörittämiseen 5,74 %.

Kun Sysmän SOTE-palvelut pari vuotta sitten ulkoistettiin palveluihin yli-investoitiin tahallisesti, koska kunnanjohto kuvitteli että se estäisi SOTE-uudistuksen myötä niihin kohdistuvat leikkaukset. Se oli turha luulo ja uhkarohkea virhearvio. Rahaa on palanut yli-laajoihin sote-palveluihin turhaan kuten kontti-koulun vuokraankin.

NYT seuraukset tulevat olemaan seuraavanlaisia:

- SOTE-palvelut tulevat supistumaan ja irtisanomisia tulee. Maakunnan sote-rahat menee pääosin yli velkaantuneen Lahden sote-palveluiden (keskussairaalan) pystyssä pitämiseen.

- Koulujen pyörittämiseen ei riitä tarpeeksi rahaa. Lukio ja Nuoramoinen menee kiinni. Uudesta päiväkodista/koulusta tulee pienempi ja surkeampi kuin nykyisestä konttikoulusta. Irtisanomisia tulee.

- Teiden ja vesiputkien korjaamisesta ei kannata unelmoidakaan. Rahaa ei ole.

- Kaikki peruspalvelut kuralla, muuttotappio kiihtyy, yhä useampia asuntoja ilmestyy eurolla myyntiin.

TOINEN VAIHTOEHTO on hyväksyä todellisuus. Tämä on ns. Sysmän maailmanlopun vaihtoehto. Asukasmäärä ei tule kasvamaan. Väki ikääntyy ja menot kasvaa. Veroja ei voi kuitenkaan nostaa koska väki köyhtyisi keppikerjäläisiksi. Seniorien rahat ei riittäisi edes ruokaan ja lääkkeisiin.

Joten ainoaksi vaihtoehdoksi ei jää kuin ottaa niin paljon velkaa kuin markkinoilta irtoaa, niin kauan kuin irtoaa ja elää kuin viimeistä päivää ja yrittää pitää velkarahalla peruspalvelut pystyssä. Näin ehkä koulukin saataisiin rakennettua ja lasten koulutuksesta huolehdittua.

10-20 vuoden Sysmän seniorien velka orgioita ja sitten töpseli pois seinästä. Antaa lahonneen laivan upota.

Joku muu kunta johon Sysmän aikoinaan yhdistetään ottaa Sysmän kunnan velat hoitaakseen. Loppupeleissä Helsinkiläiset maksaa ja EKP rahoittaa, jos sekään pysyy pystyssä.

Tilanne on erittäin huono - myös Suomen valtio velkaantuu nyt ennätystahtia.

2

143

  Vastaukset

  • Asiaa kirjoitat.... kohta sinut haukutaan ettet tiedä asioista mitään.... se koira älähtää, johon kalikka kalahtaa. Sysmää kun ei saa moittia mistään .

  • Koita keksiä jotakin muuta kuin koirasi ja kalikkasi, jotka toistuvat joka osioissa.

  Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

  Luetuimmat keskustelut

  1. Maisa tahtoo Mikon kanssa yhteisen lapsen

   On kuitenkin kiire sillä sairaus voi paheta ja se kaataisi vauvahaaveet: "Lentoemäntänä työskentelevä mediapersoona Maisa Torppa, 29, kertoo tuoreess
   Kotimaiset julkkisjuorut
   118
   10036
  2. Maisuliini vongannut vieraalta mieheltä

   Käsi pystyyn kenelle tuli yllärinä: https://www.seiska.fi/Uutiset/Maisa-Torppa-taas-suhdeskandaalissa-Yritti-iskea-kaasonsa-miehen-ystavat-hylkasivat
   Kotimaiset julkkisjuorut
   285
   5190
  3. Turun seudulla löydetty ensimmäiset uudelleen koronaan sairastuneet

   Taitaa rokotukset mennä hukkaan, kun ei tulekaan immuniteettiä. https://www.iltalehti.fi/koronavirus/a/5039e73d-b54b-4edd-a962-a3c841d846d7
   Maailman menoa
   94
   3213
  4. Jättiselvitys: He saivat 100 000 euroa Business Finland tukea

   Jättiselvitys Business Finlandin koronatuista: he saivat 100 000 euroa, yli tuhat peruutti hakemuksensa https://www.is.fi/taloussanomat/art-2000007660
   Maailman menoa
   67
   3126
  5. Onkobmaisasta rikostutkinta päällä?

   Vauva palstalla oli lähipiirin viestit julkaistu mitä siellä täydellisessä pikku perheessä todellisuudessa tapahtuu... Aivan järkyttävää tekstiä jos p
   Kotimaiset julkkisjuorut
   154
   1481